Kada mi ponestane inspiracije za vježbanje, kada sam "umoran od tipke" i ne da mi se upaliti klavijaturu, tada na Youtube pogledam par dobrih demonstratora i volja za sviranjem se vrati u trenu.
Zato otvaram ovu temu i predlažem da u nju stavljamo kvalitetne prezentacije Yamaha aranžera. Pod kvalitetne ne mislim samo na dobro i brzo odsvirane teme već i na one prezentacije u kojima će biti dobro usklađeni zvukovi, u kojima se može pratiti demonstrator i njegov pristup sviranju i iz kojih možemo dobiti ideju za vlastiti nastup. Bilo bi poželjno da se u postu osim linka prema videu napiše i poneki komentar ili naznači trenutak (3,15 sec) koji je zanimljiv.
Iako imam mnogo favorita, za početak ću izdvojiti kanal korisnika po imenu Telmo Gama. Svaki njegov uradak je brižljivo pripremljen, soundovski obrađen do nasitnijh detalja, a video obrađen tako da gledatelj razumije koji se potezi događaju u "pozadini". Telmo je odličan primjer koji potvrđuje da broj odsviranih nota u jedinici vremena nije uvijek proporcionalan kvaliteti muzičara.
Evo, posto sam dobio mnogo privatnih poruka, ustvari pitanja kako se sta radi pa da pomognem onima koji imaju ili planiraju kupiti ovaj sint. Na Kurzweil-ima se mogu uraditi detaljno terce da se transponuju bez gubljenja strukture. Jako korisna stvar ako pratite cesto razlicite tipove pjevaca ili ako se umorite pa da se malo sacuvate a da negubite namjensku boju (tercu). Uradio sam video tutorial koliko sam mogao krace i jasnije. Evo, prvi moj tutorial je bas za te terce, a bice ih jos. Napomenuo bih samo da ovaj tutorial moze koristiti i za starije tipove KRZ sintova. Ako jos nesto kome treba neka mi pise pa cemo probato odgonetnuti, tj. objasniti. Veliki pozdrav !!!
Evo link: http://www.yu-midi.org/tutorial/inde..._from=&ucat=3&
Cudi me da nema vec tema za funkcionalnosti i recenzije za ovu klavijaturu.
U saradnji sa Yamahinog distributera sam radio prezentaciju instrumenta u Skopje pa sam hteo da spodelim prezentaciju ovde.
U zadnji deo prezentacije prosviravam i malo narodnih semplova.
Korg je najavio novi Update za Pa5x, verzija 1.4.0.
Evo Info i sa zvanicne Korg stranice:
Posjetite KORG USA štand za ekskluzivni pregled nadolazećeg ažuriranja za Pa5X aranžersku klavijaturu! Ovo dugo očekivano ažuriranje donosi snažne nove funkcije i poboljšanja na koja su korisnici s nestrpljenjem čekali. Uz mnoge dodatne unaprijeđene značajke, glavna poboljšanja novog operativnog sistema 1.4.0 su:
-> Quick Record: Jednostavno zabilježite svoje ideje uz novu Smart Recording okruženje.
-> Full Song Edit: Iskoristite sveobuhvatan alat za uređivanje i usavršavanje svojih kompozicija direktno na Pa5X.
-> Style Creator Bot: Kreirajte individualne stilove iz svojih MIDI datoteka jednim klikom.
Yamaha je predstavila dva aranžera srednje klase.
Standardni napredak Yamahe, više zvukova, više ritmova, DSP-a ...
Poboljšan je portamento, ugrađen Style dynamic control i Smart Chord.
Interesantan novi dodatak koji je tek u najavi je aplikacija Expansion Explorer kojom možemo pretraživati sadržaj u klavijaturi ali isto tako u instaliranom Packs. Kako je prikazano u videu, ona može na osnovu Audio zapisa predložiti Style koji odgovara pjesmi. Vidjet ćemo uskoro što sve možemo s njom odraditi. Volim te Yamhine dodatke.
Pozdrav svim kolegama.zanima me roland g70 pa bi zamolio kolege koje ga koriste ili ako neko zna, ako mogu da mi napisu dal klava ima neke greske,bagove,da li se i sta kvari.... Postovano sa mobilnog uređaja
Došlo je vrijeme kad su digitalni mixeri postali standard, a analogija lagano odlazi u povijest. Cjenovno dostupni, a mogućnostima su daleko ispred analogije.
Otvaram temu sa Alen&Heat CQ serijom, prvenstveno zbog toga što više mjeseci koristim model s dvanaest kanala 12T.
Stariji forumaši znaju da sam dugo godina koristio Behringer X Air 12. Njime sam bio potpuno zadovoljan ali sam se vremenom zasitio tog zvuka i poželio nešto drugačije. I bolje. U sličnom cjenovnom rangu sam mogao odabrati QSC TouchMix-8 , Mackie DL16S ili možda Zoom LiveTrak L-12. Odluka je pala na CQ-12T iz jednostavnog razloga jer sam ga imao prilike probati i odgovarale su mi njegove karateristike.
CQ-12T ima 7" ekran pa nije nužno korištenje dodatnog tableta. Ima 10 mikrofonskih i jedan stereo ulaz ali pored toga i 6 monitorskih izlaza. Pored dva efekta, na svakom kanalu ima EQ, Compresor i Limiter. Možemo višekanalno snimati u 96kHz kvaliteti na SD karticu koja se umetne u utor mixera.
Rukovanje mixerom je vrlo logično i pregledno pa nemam potrebe spajati dodatni tablet. U donjoj zoni se nalazi pet gumbi kojima dolazimo do željenih izbornika dok se u gornjem dijelu ekrana nalazi pet polja za odabir ulaza i izlaza. Recimo, ako želimo vidjeti volumene od 5-10 kanala, treba pristinuti srednju tipku (FADER) i odabrati drugo polje s desna (INPUTS 6-10). Sada želim podešavati parametre na kanalima 6-10, dovoljno je pritisnuti drugi gumb PROCESSING. Kada se malo naviknete na sučelje mixera i naučite gdje se nalazi željena funkcija, jednim do maximalno dva pritiska dolazite do onoga što vam treba.
Kolut s desne strane je precizan, a na tri navigacijske tipke koje se nalaze iznad njega možemo dodijeliti funkcije po želji.
Kvaliteta mikrofonskih ulaza kao i FX efekata je odlična. Funkcija Feedback assistant u potpunosti spriječava mikrofoniju. Četiri DCA i Mute grupe uvelike olakašvaju rad, a custom prikaz ekrana omogućava da svatko prilagodi sučelje vlastitim potrebama.
Nisam bas imao srece sa Korgom! Sinoc kad sam prvi put posle duzeg vremena imao svirku ustanovio sam da sa ekranom nesto nije ok. Elem, klaviatura mi je bila u torbi na krevetu sigurno 10 mjeseci da je nisam ni dotakao ni pomerio s'mesta. Sinoc sam je po prvi put upalio posle 10 meseci i kad sam je upalio jos pri samom podizanju sistema primetio sam da je ekran cudan. Tacnije boje na display-u nisu rasporedjene ravnomerno po svim uglovima. Ekran je nalik uglovima na starim televizorima, dok su boje ekrana jace prema centru (unutar) displeya. Ne mogu da se setim da sam u transportu negde udario klaviaturom ili slicno. Jako mi je cudno s'obzirom da "ne znam" da sam klaviaturu fizicki ostetio ili nagnjecio ekran sto je vrlo moguce. Da li ima neko ovakav problem, i da li neko zna okvirno kolika je cena novog displeya za pa3x. Bio bih vam zahvalan na odgovoru jer sam bas u bedy. Nakacio sam sliku kako to izgleda.
Društvo, kupio sam korg "pa" 300, uštekam u njega usb stick da si prebacim set, style... Sistem prepoznaje da je stick uštekan alu kad idem na " media" i kad ga želim očitati nema ga... Samo disk od korga, usb- a nema. Imam i pa 600 i tamo to najnormalnije radi. Mora li se što u postavkama napraviti ili?
Lp.
Društvo, kupio sam korg "pa" 300, uštekam u njega usb stick da si prebacim set, style... Sistem prepoznaje da je stick uštekan alu kad idem na " media" i kad ga želim očitati nema ga... Samo disk od korga, usb- a nema. Imam i pa 600 i tamo to...
[dalje]
Pozdrav ekipa, evo mene opet da smaram sa problemima na pa5x. Sve sam manje vise provalio samo mi je ostala boljka jos kod par ritmova kako je iskonvertovao set sa pa4x na 5x imam problem sa kontra gitarom. ceo ritam radi super, npr.stisnem a mol, i...
[dalje]
Pozdrav društvo evo došao do Korga Pa 700 ajd nije to loše.
Najprije da pitam gdje mogu pronaći fabričke il preset ritmove Od Korga PA 50 il EK 50...setovi me ne zanimaju samo fabrički !?
Pozdrav dali moze na Genosu 2 da se napravi primjer na ritmu dvojka, kad stisnem C7 da mi odsvira bas drugu shemu prelaz da nije isti kao u duru ili se mora u programu radit ako da kojem hvala
[dalje]
Pozdrav drugari. Znam da cu biti malo dosadan, ali nisam nigde nasao ovako slican problem pa evo da pitam. Problem je u vezi ritam sekcije na korgu pa5x. Konvertovao sam svoj set sa pa4x, i manje vise sve je izaslo ok, e sad ima jedan ritam koji bas...
[dalje]