|
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Napisao sam ti u jednom od postova da preferiram snimanje bez kompresora i eventualno samo sa limiterom. Znaci, spadam u tzv. puriste koji hoce da imaju potpuno "nedirnut" snimak na traci, koji poslije mozes po potrebi i zelji obraditi dinamickim i ostalim efektima. Veliki broj kolega snima sa kompresorom, sto nije nikakva greska. Stvar je navike. Slobodno postavi na traku kompresor dok snimas on svakako nece biti u snimku ali pazi, na traku ne na Input Bus. Ne moras cak ni kompresor, mozes i Leveler, pa podesi kako ti odgovara. Sve ti mozes pri snimanju da imas na toj traci ukljuceno i EQ i Reverb i Delay, nista to nece uci u snimak. To sto si postavio kako kazes sve na 12h na mikseru pri snimanju je uredu a to na 12h vazi za EQ jer onda je on linearno postavljen, znaci bez utjecaja EQ-a na snimak. Gain sam ti objasnio kako treba podesiti, to obavezno uradi na taj nacin, znaci ne odvrci gain samo da bi glasnije cuo glas pri snimanju, to ne radi nikako. Ono o "obrtanju" trake, da ti ponovim. Kada si snimio te dvije trake koje pominjes onda na onoj traci gdje si samo stajao pred mikrofonom (ne smijes cackati nos, cesati se, pusiti i slicne budalastine raditi) obrni fazu. Taster za obrtanje faze imas na svakom kanalu Cubase miksera, samo ga stisni i sve je vec uradjeno. Pazi, sve efekte koje stavljas na jednu moras i na drugu traku, ama bas u bobu sve isto. Pitas kako se to potiru trake i kako nestane muzika koja se cuje u pozadini na vokal traci. Objasnio sam ti i to ali evo jos jednom. Obrtanjem faze na jednoj traci, stavljas je u protufazu u odnosu na drugu i ako su trake potpuno iste neces cuti nista iako na obje postoje snimljeni signali. U tvom slucaju je razlika samo u vokalu izmedju te dvije trake i samo on ce se cuti kao rezultat iz te dvije trake koje se nalaze u protufazi jer samo je on razlicit na te dvije trake. Ovo moras uraditi precizno sto znaci da sve mora biti isto i kada si snimao sa vokalom i kada si snimao bez vokala, inace neces dobiti "tisinu". Ne boj se tu sam ja zdravlje me jos dobro sluzi i ako sta zapne samo ti pitaj, jedino ako ne odapnem neplanirano a onda ces valjda doci da odpjevas jednu za ispracaj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]() ![]() ![]() Jedna tomina opet na matricu a cim budem imao volje odsviracu i nesto sam...hebiga mrskoradnik sam postao veliki i nista mi se ne radi heheh Dodato: Zaboravih da kazem da sam ovaj put probao opet da ubacim u cubase i drugi glas koji sam kopirao ovaj moj prvi i igrao se sa pravljenjem terce ako je uopste uspjelo ovo ![]() Dodato: I jos jedna na brzinu pa na spavanje ![]() Promijenjeno od Vaxter (25.11.2011 u 16:54 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
zeljko ,
malo si falio sa tercama ... u koprivi ,i opcenito probaj da pjevas tocno.bez falsa . i ne svidja mi se taj vibrato na kraju ... inace standardno dobro i ugodno ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Divota, imamo dva snimka iste pjesme (Kopriva), jedan ovdje a jedan kod romaria. I matrice su cini mi se iste. Nema bolje osnove za analizu. Romario je to odpjevao majstorski, zestoko i sa mnogo duse (to sam cini mi se napisao i kao kritiku u njegovoj temi). Zeljko treba jos malo da poradi na toj pjesmi. Medjutim, miks glasa kod Zeljkovog snimka je u odnosu na romariov miks, bomba. Nema nista lakse, pomoci obojici, romario nek poslusa kako je Zeljko smiksao vokal a Zeljko nek poslusa kako je romario pjevao i svi zadovoljni i srecni. Za poredjenje:
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...romario&page=2 Promijenjeno od tranzit (25.11.2011 u 18:45 sati) |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post: | zeljko (25.11.2011) |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
jasta sam grijesio jbg jutros sam to snimao na slusalice i ucinilo mi se da nema nekih velikih greski a zatim kad sam poslusao na zvucnike uocio sam i sam da pogotovu na pocetku sam grijesio i u drugom refrenu sam se prodero bez veze hahahha....Nisam se jos ustelio kad snimam na slusalice kako treba a i ova mikseta ne podrzava onaj direktni monitoring pa ima i latencije tako da mi je tesko da se kocentrisem...Iz prve sam to i snimio a kod mene uvijek razlicito ispadnu snimci i nikad ne gledam kako je to bas odpjevano u orginalu i tezim da ubacim ponesto i svoga u toku pjesmi i zato nekad uspe bolje nekad se zeznem u izvedbi.....Snimicu ja to ponovo pa ce mo da vidimo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banovan!
![]() |
![]()
Znam druze hehehhe ispravicu ja to lako u nekim od drugih snimaka hvala na savjetu.
Evo jos jedan ali stariji snimak sa onim prijasnjim hallom a da kazem odmah da ove pjesme ja nikad nisam prije ni slusao vec kad vidim da je matrica kolkio toliko ok ja i snimim iz prve malo poslusam odprilike da znam kako i gdje se pocinje sa pjevanjem i to je to a vjerujem da ako se uvjezba da moze i bolje...sad postvaljam ovu od Al dine i samo je jedna strofa ne znam ni ja sad posto imam taj snimak vec duze zasto sam snimio samo jednu strofu.. Romario hajde brate snimi ovu koprivu citavu a ne samo strofe,jer steta je da nije citava a znas dobro da to pjevas..pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|