|
04.05.2017, 08:18 | #21 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 04.04.2012
Mjesto: Samobor (Hrvatska)
Godina: 52
Downloads: 753
Uploads: 20
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 23 puta u 19 Postova
Instrumenti: Roland GW-8, Korg Minilogue, Solton MS-50, Oxygene 61 mk2 + Ketron SD-1000
Interesi: Popravak i restauracija audio opreme, Muzika, Audio produkcija, Fotografija
|
:-)
|
04.05.2017, 09:25 | #22 | |
Stvarno kod kuće
Registrovan/a dana: 23.12.2012
Mjesto: Okolina Kolonije
Downloads: 159
Uploads: 12
Rekao HVALA: 58
Zahvalili mu 177 puta u 164 Postova
Instrumenti: Korg Pa600, Yamaha MotifXS6, Yamaha EMX5000, EV1503, Shure PG30...
Interesi: Druženje, muzika....
|
Citat:
Ako proizvođač NIJE propisao uzemljivanje pretvarača, dakle nije ni potrebno. Pretvarač sam po sebi ima zaštitu od preopterećenja i eventualno Termičku zaštitu od pregrevanja... Dakle NEMA puno mudrovanja. Mnogi uređaji imaju metalno kućište ali bez uzemljenja. Sve ima svoje. Stare švapske kuće nemaju uzemljenje u utikačima,... Zašto? Tvoje je da uključiš instrument i uživaš. Cela nauka je mislila o tome, ne moramo mi da lupamo glavu. Nije nestručno izbačeno uzemljenje već ga s razlogom ga nema. A pošto vidim da tebi to ide na živce, odnesi pretvarač kod majstora sa sve miksetom i lepo ga zamoli da ti poveže uzemljenje i gotova stvar. Peckanje iliti impulsna struja ( napon ) može da se javi usled lošeg kontakta nule ili uzemljenja... Tu se slažem... Ali ukoliko je nula u odličnom kontaktu sa potrošačem, nema nikakvih problema... Tako je i sa uzemljenjem. Uređaj koji radi na 110V nema potrebe za uzemljenjem. Proveri na zapadu da li u standardizovanoj mreži 110V koriste uređaje metalnog kućišta sa ili bez uzemljenja. Ne znam ni ja al eto sada me baš zanima.
PRE PUŠTANJA JEZIKA U POGON, OBAVEZNO PROVERITI DA LI JE MOZAK UKLJUČEN. Promijenjeno od rolandx (04.05.2017 u 09:34 sati) |
|
04.05.2017, 09:56 | #23 |
Stvarno kod kuće
|
Ispravio bih se u postu... veliki broj uređaja koji radi na 110V nema potrebe za uzemljenjem ( za štednjake 110V vidim da jesu uzemljeni što je i logično) ali baš me zanima praksa kod njih sto se tiče upravo muzičkih instrumenata i uređaja... Imaš klavijatura koje imaju metalno kućište i nemaju uzemljenje ... neke naravno imaju...
U svakom slučaju ukoliko proizvođač pretvarača nije predvideo uzemljenje, meni je to dovoljan razlog i ništa ne bih dirao.
04.05.2017, 10:40 | #24 |
Odomaćeni član
|
Tyros 2 isti slucaj, bez uzemljenja, svi nadalje imaju.
|
04.05.2017, 11:41 | #25 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 01.05.2017
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
|
Znaci ne mudrujem, vec cu ja koristiti i raditi sa tim uredjajem, pa me prosto interesuje sta je ispravno i zelim da budem siguran i ja i ostali koji su prikljuceni na mikser !! Mislim da je polemika kvalitetna i nadam se da nema ljutnje !! Kazes " bas me zanima kod njih ...... ", pa kao sto vidis mikser predvidjen da bude uzemljen jel ima uticnicu sa tri pola i koristi trozilni kabl ( kao kod racunara, npr.), da nije predvidjen da bude uzemljen , verovatno bi imao dva pola ( viljuskastu uticnicu na sebi) i koristio bi dvozilni kabal !!!? Ovaj trafo nema nikakvu vrstu zastite, otvarao sam ga, i jednostavno idu dve zice za 220V sa jedne strane i dve zice za 110V sa druge strane !!! Ne slazem se ipak je PVC, plastika, guma, je zastita i izolator i ne znam kako te nesto/sruja moze "ubiti " ako drzis za plastiku ili gumu !!?? Ne znam, nekako mi je cudno, ja sam laik ali me cudi, da vi strucni ljudi imate potpuno razlicite stavove o nekoj svari, a fizika/elektronika je egzatna nauka i ona odredjuje kako mora u svim situacijama bez izuzetka !! Kao da postoje dve skole elektronike, ili mozda gresim !!??
|
04.05.2017, 11:42 | #26 |
Stvarno kod kuće
|
Ma... uzemlji je onda ako misliš da treba i rešena stvar, ali ja to ne bi radio. Fabrički pretvarač nema uzemljenje.
04.05.2017, 12:57 | #27 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 04.04.2012
Mjesto: Samobor (Hrvatska)
Godina: 52
Downloads: 753
Uploads: 20
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 23 puta u 19 Postova
Instrumenti: Roland GW-8, Korg Minilogue, Solton MS-50, Oxygene 61 mk2 + Ketron SD-1000
Interesi: Popravak i restauracija audio opreme, Muzika, Audio produkcija, Fotografija
|
http://www.fer.unizg.hr/_download/re...a_revII_07.ppt
Ja ne bi mogao preuzeti odgovornost za posljedice koje mogu nastati ako te zvekne struja radi nepridržavanja pravila struke... Ti postupi kako želiš. Internet i forumi su prepuni polutočnih ili netočnih informacija, zato zdravorazumski i logički sam procijeni. Ja se držim, (a i drugima savjetujem) ovog... Ko ne zna- Nauči ga Ko ne zna, a misli da zna- Njega se kloni Ko zna i zna da zna- Njega slijedi Pozdrav i svako dobro. |
Sledeći član vam se zahvalio ktisljar za ovaj koristan post: | aaccaa (04.05.2017) |
Favoriti |
|
|