|
|
Zvučnici Ono što treba da da dobar zvuk |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#9 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 344
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Svi mi imamo sične probleme i promišljanja.
Ako govorimo o kvaliteti opreme, smatram da tu treba poštovati pravilo usklađenosti. Zvuk će vam biti onoliko dobar koliko je dobra najlabija komponenta u sustavu. Primjera radi, najbolje i najskuplje kutije ništa ne vrijede ako mixer košta 100 eura. Kada govorimo o onima koji sviraju na aranžere, i tu vrijedi isto pravilo. Ne možeš očekivati da će top aranžer zazvuči kako treba ako koristiš ozvučenje koje si platio polovicu njegove cijene. Smatram da je ovo najčešća greška mnogih. Ulože u klavijaturu 3500 eura, a sviraju na boxove koji vrijede 200 eura komad. Doživljaj zvuka se mijenja u odnosu na poziciju slušatelja. Kada dođemo kolegi na svirku, uvijek ga slušamo iz "idealne" pozicije. Bitna je razlika u doživljaju zvuka kada mi stojimo na mjestu izvođača. Razlog je prije svega položaj zvučnih kutija koje nam kao izvođaču u većni slučajeva stoje bočno. Naše uške su okrenute u istom smjeru u kojem zvučnici reproduciraju sound i tada više čujemo neke odjeke pravog zvuka nego onaj sound koji čuju posjetitelji. Naravno, podrazumjevam da se ne koristi monitoring. To može biti razlog drugačijeg i boljeg doživljaja "konkurencije". Akustika prostora je veoma važna. Kada se nalazimo u uskoj dugačkoj prostoriji s visokim kupolastim krovom, nema tu mnogo mudrolije. Pokušaš eliminirati neželjene frekvencije, izbjeći mikrofoniju i dumljenje i onda popiješ pivicu ili dvije ... a jutro donosi kraj ![]() Odoh ja opet u širinu ali to se i očekivalo za temu s ovako općenitim i specifičnim naslovom. ![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|