|
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Sve je to fino i krasno ali neopravdano sa naucno-tehnickog gledista. Sigurno da je ugodnije regulisati level na mikseru jer ne treba trckarati do pojacala i nazad. Medjutim. nauka kaze nesto sasvim drugo, a za to ima i svoje argumente. Ulazni dio pojacala snage radi najkvalitetnije i potpuno optimalno samo ukoliko dobije najvisi moguci level signala sa miksera (onaj koji je za dlaku ispod klipovanja). Taj "najzdraviji" moguci signal sa ulaza, ce dalje u svom toku kroz naredne instance pojacala snage i ostati takav pa ce i odnos signal/sum, koji je najbitnija stavka uopste u cijeloj audio prici, biti uvijek najpovoljniji koji kompletan setup moze da pruzi. Nauka je vrlo precizna u ovom domenu i ne ostavlja nimalo mjesta za dvoumljenje. To sto ljudi, radi komfora, rade drugacije, to je vec prica za sebe. Ljudi svasta nesta rade, pa cak. na primjer, i pored onolikih Volume Fadera miksuju Gain potenciometrima kanala miksera. Ljudskoj gluposti i neznanju nema kraja. Sve ovo u vezi sa odnosom levela izmedju miksera i pojacala snage nije toliko presudno i gubitak na kvalitetu nije ne znam kako veliki ali treba reci i naucnu stranu kada se odgovara na ovo vrlo konkretno pitanje.
Promijenjeno od tranzit (08.07.2013 u 01:36 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Odomaćeni član
|
![]()
Ma sve je to absopultno tako, ali mi ne radimo u labaratorijskim uslovima. Tako i u ovom slucaju miker ce dati najbolje od sebe upravo u trenutku kako si to lepo objasnio. Takodje pojacalo ce dati svoj maksimum jedino ako je pusteno do kraja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
![]() |
![]()
Naravno da ce pojacalo snage dati svoj maksimum kada je "odvrnuto" do kraja, to i nije za diskusiju jer je to cinjenica o kojoj se nema sta diskutovati i naglabati. U pitanju je bio onaj odnos signal/sum i nista vise. Tacno je da ljudi ne rade u laboratorijskim uslovima, a i napomenuo sam da gubitak na kvalitetu nije takav da bi to bilo kriticno ali sam napomenuo i da je ovo odgovor nauke na konkretno Milanovo pitanje i da se taj odgovor mora dati. Kako ce ko na kraju da radi, to je njegova stvar.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
Pitanje je bilo o aktivnim kutijama. Kod njih konkretno volume treba drzati na sredini. Jer je tamo 0db.
Bavim se proizvodnjom zvucnika ali i meni ni dan danas nije jasno zasto je to standard kod aktivnih kutija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
Kod kojih kutija konkretno ? Znas i sam da proizvodjaci imaju svaki svoju terminologiju, pa se ne mogu posmatrati globalno jer se i ne drze strogo jednog propisanog standarda.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Odomaćeni član
|
![]()
Na primer JBL, RCF, Mackie, FBT. Kod svih je 0db na odprilike 12 sati.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banovan!
![]() |
![]()
Kod tog JBL boxa je kod potenciometra "Level" upotrijebljen termin koji je neko "srednje rjesenje" a iz razloga jer jedan te isti potenciometar ima dvije funkcije u zavisnosti od preklopnika pored njega, to jest Mic/Line (odatle i dvostruko obiljezavanje oko potenciometra (u dvije boje). Zatim ako pogledas pazljivije, postoje i dva polja na kojima stoji -10dB i +4dB koja predstavljaju dva standarda, to jest konzumerski (-10dB) i profesinoalni (+4dB), oba sa nesto sirim poljem za sto preciznije podesavanje ulaza na dolazeci signal jer kod razlicitih mixera postoji prilicno velika devijacija u levelu signala, koji cesto dosta odstupa od standarda. To sto taj potenciometar stoji uglavnom na "12 sati" je radi toga sto se na tom podrucju priblizno i nalazi tih +4dB standard (a ne "0 dB kako mislis), a koji treba da ima i jedan profesionalni mixer. "0dB" pojam potice iz digitalnog audia gdje je on maksimalni moguci level i nema nikakve veze sa analognom audio tehnologijom. Vrlo cesto se ljudi izgube u ovoj terminologiji i pomijesaju sve sto se pomijesati moze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|