|
![]() |
#51 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 18.09.2007
Downloads: 749
Uploads: 16
Rekao HVALA: 103
Zahvalili mu 63 puta u 60 Postova
Instrumenti: Genos
![]() |
![]()
Ma znam.
![]() Nego to sam rekao za slucaj da tranzit nije zaboravio da im se razlikuje: "... ili... odavno sam imao Tyros 2 pod rukom pa se ne sjecam tacnih oznaka u njenom Voice Editoru". Iako ovde govori o Voice Editoru (za komp.) Posto se posle nadovezuje "Editiraj sound onako kako to treba da se radi i kako je to proizvodjac predvidio i odredio", okacio sam sliku, cini mi se da je proizvodjac tako namenio. ![]() Bez namere da se naravno raspravljam niti ubedjujem, pogotovo ne sa tranzitom, s'ozirom na njegovo znanje. ![]() Moguce da stvarno ima nesto zbog cega se ne sme, ali cemu onda ona slika koju sam okacio ? Prosto mi je ovo jednostavan i efikasan zahvat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Ne, nemoj pogresno da shvatis. Ti si to napisao i savjetovao u najboljoj namjeri, medjutim ja pisem sve vrijeme o detaljnom a ne o tzv. Quick Editoru. Taj detaljni editor je iskljucivo u Voice Editoru ili Creatoru putem softvera. Jednio tamo se moze editirati sound onako kako to najbolje moze sto se tice Tyrosa 3. Proizvodjac je postavio taj mali Quick editor u instrument radi rudimentarnih funkcija a taj Note Off pri uvodjenju samplova je samo rudimentarna funkcija koja kod jednog ozbiljno uradjenog Drum Seta nema primjenu. Filtriranje Note Off naredbe, moze u pojedinim momentima da dovede do overvoicinga kod instrumenta. To se ne desava cesto ili jos bolje, to se desava vrlo rijetko ali kad se desi onda dolazi do pauza u ritmu ili u solo soundu. Zasto dolazi do overvoicinga... zato jer nedostaje Note Off naredba koja je tu da bi prekinula trajanje tona i time oslobodila resurse instrumenta odnosno njegove maksimalne polifonije. Proizvodjac je predvidio tu funkciju koja filtrira Note Off ali nikako za sve tonove odnosno samplove jednog instrumenta odnosno Voicea a pogotovo ne svim udaraljkama jednog Drum Seta. Ukoliko bi kompleksni soundi bili radjeni na taj nacin, a pod kompleksnim podrazumijevamo one koji su sastavljeni od svih 8 layera i to od stereo samplova, a pogotovu kada se radi o Drum Setovima, veoma brzo bi moglo doci do "zasicenja" polifonije to jest, do overvoicinga jer dosta udaraljki ima duge samplove (Open HiHat, Crash, Ride Cymbals, Toms, Vibra Slap, Long Whistle itd...) koji u tom slucaju sve vrijeme opterecuju polifoniju instrumenta dok god se cuju, pa i nesto duze. Upravo to "nesto duze" je problem i tu se krije najveca opasnost. Kod ritmova kao sto su Jazz, Swing itd. kod kojih recimo veliku ulogu igraju cinele na kojima se veoma cesto sviraju dosta brzi i cesti virblovi, radi ovoga se moze desiti da u pojedinim momentima samo bubanj optereti polifoniju sa 50, 60 i vise glasova jer se sustain faze svih udaraca jednostavno sabiraju. Pored toga filtriranje Note Off naredbe je negativno ili kontraproduktivno i kod pojedinih udaraljki koje se moraju loopovati, gdje spadaju pojedini virblovi bongosa ili dobosa i slicno. Drum Kitovi se trebaju editovati kako je proizvodjac to uradio i sa svojim, fabrickim Setovima a to se moze vrlo dobro vidjeti ako se neki od tih Drum Setova otvori u editoru i analizira njegov editing odnosno postavke parametara.
Promijenjeno od tranzit (28.09.2012 u 20:17 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 18.09.2007
Downloads: 749
Uploads: 16
Rekao HVALA: 103
Zahvalili mu 63 puta u 60 Postova
Instrumenti: Genos
![]() |
![]()
tranzit,
nisam pogresno shvatio, mada sam sad malo bolje shvatio zasto insistiras na slozenijoj varijanti. Pretpostavio sam da mislis na max. polif. i overvoicing. Sve jasno. ![]() Ja ubacim tek poneki sempl koji mi fali u fabricki Drum Set. Fabricki setovi mi igraju, pogotovo sada uz DSP na T3. VUNIMRAV, Meni licno su dirke odlicne, a i svima koji su ga probali su dobre. Terce ne mogu da uporedim sa Tr-om, ali rade dobro i mogu da se memorisu u OTS. Doduse ja koristim semplovane, mada imam i Midi terce koje su bolje, ali me stvarno mrzelo da redjam sve ponovo. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio Bokic za ovaj koristan post: | VUNIMRAV (29.09.2012) |
![]() |
#54 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
@Dell - sve što je potrebno od software-a za Tyros 3 nalazi se na oficijelnoj stranici Yamahe stranici, pored Voice editora tu su i neizbježni driveri, konverteri za samplove s prijašnjih klavijatura, izvjesni Euro Pack .....
I jedno pitanjce. Zašto misliš da u samom Tyrosu ne postoji dobar "materijal" samplova i zašto pokušavaš unositi neke konveritrane, (samo)snimane, i ostale sample materijale? Prvenstveno mislim na bubanj i bas. Da me ne shvatiš pogrešno, ne tvrdim da se ne može poboljšati sound i doraditi ga po vlastitom ukusu. Ali ovo što radiš je potpuno pogrešan pristup. Kažem to zbog toga što ulaziš u posao, a da ti nisu jasne elementarne stvari. I ne možeš od toga očekivati dobar rezultat. Iskoristi materijal iz T3, uzmi elemente bubnja iz raznim kitova i posloži ih u vlastiti. Upotrijebi Voice editor i doradi svaki element po svom ukusu. Sigurno ćeš na kraju dobiti mnogo bolji rezultat od ovoga što pokušavaš sada. Pišem s namjerom da ti olakšam i pomognem, nadam se da ćeš to tako i shvatiti. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | djlabomi (17.10.2012) |
![]() |
#55 |
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Pazi, na vecini ritmova su mi za sada tvornicki drum kitovi, ali imam jedan ritam na kojem mi ni jedan od njih ne pase. Inace, kako se kombiniraju elementi iz drugih kitova? I da, ne odgovori mi niko, kako kad nesto iz npr. kmp-a konvertiram a ono mi izadje 4-5 uvn fileova, kako njih da poredam sve, a ne samo jedan da ubacujem?
![]() |
#56 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Predpostavljam da radiš konverziju samplova s Awave programom. Ako pri konverziji označiš fajl KMP, Awave će izbaciti samo jedan UVN sa svim pripadajućim sadržajem koji je vezani uz njega. Taj UVN treba unijeti u Tyrosa i dobit ćeš automatski poredane sve samplove koji su potrebni. Predpostavljam da krivo radiš postupak konverzije pa tu leži problem. Jer Awave ti na kraju kreira samo jedan UVN fajl.
Postupak izrade vlastitog drum seta 1. odaberi tvornički set bubnja koji želiš obrađivati pod RIGHT 1 2. VOICE CREATOR > CUSTOM VOICE ASSEMBLY 3. odsviraj neki element na tastaturi i tako ga označi na DRUM MAPPING prikazu (crveni kružić) 4. SELECT WAVE (F) 5 . sada biraj novi element koji ćeš smjestiti na označeno mjesto a) pod TAB-om PRESET se nalaze tvornički, a pod TAB-om EXP. se nalaze vlastiti samplovi b) pod KIT<>INST. možeš birati kakav prikaz imaš, složeni pojedini elementi ili pregled cjelokupnog seta c) AUDITION preslušavanje označenog elementa 6. EXIT za povratak 7. odredi volumen, panoramu, reverb Ovo ponovi za svaki element koje želiš mijenjati, one koji su to dobri iz originalnog seta ostavi ili ih doradi po osnovnim funkcijama iz točke 7. Možeš dodati i vlastiti element ako pod 5. a) odabereš EXP. 8. STORE za pohranu u jedno CUSTOM DRUM Ako je potrebno još detaljnije podešavanje pokreni Voice editor i na dohvat ruke su svi parametri kojima možeš podesiti baš sve što poželiš. (slikica) Mislim da ćeš nakon ovoga odustati od uvođenja vanjskih semplova u Tyros. Barem što se tiče bubnja i barem za prvo vrijeme dok ti se apaetiti ne povećaju. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | VUNIMRAV (29.10.2013) |
![]() |
#57 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Potpuno tacno, sve sto ti moze zatrebati je u Tyrosu 3, cak i pozamasan broj orijentalnih, istocnjackih, ethno (nazovi ih kako god hoces)... udaraljki je unutra. Eventualno bi se moglo pozabaviti izradom nekoliko Drum Setova koji bi bili nacinjeni od najkvalitetnijih udaraljki zajedno sa ambient efektom i gdje bio iskoristen maksimum Layera ( 8 komada), naravno sve u stereo tehnici. Obecao sam ti poslati paket samplova ali sam ih u medjuvremenu cak i prebacio u Tyros format (da se ti ne bi mucio jer je to vrlo mucan posao) pa ce to biti preko 200 MB materijala, bas ovakvih udaraljki u najvecem mogucem kvalitetu. Gledaj samo da na ovakav Drum Set ne nabacujes nikakav hall sa Tyrosa, bilo bi steta jer bi u tom slucaju ambient efekat sa kojim su snimani izgubio na znacaju a ambijent je jedan od vaznijih faktora kvaliteta sounda jednog Drum Seta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Satriani
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
![]()
E stvarno hvala Tranzitu i Casperu na neizmjernoj pomoci!!!
![]()
![]() |
#59 |
Satriani
![]()
Jel moguce stavit na pad-ove neke wav elemente? Imam neke filmske zezalice i kad hocu da ih pustim na svirci iz zajebancije moram to odabrat kao instrument. I da, kako se radi transpoze? Hocu da skinem pjesmu neku, pa uradim transpoze, ali kako upirem na transpoze pise na ekranu da se mijenja, ali boja ostaje ista, ne transponira se.
![]() |
#60 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Jednostavno je.
Pozoveš na RIGHT1 sound koji želiš unijeti u PAD. DIGITAL RECORDING > MULTI PAD CREATOR > odabereš jedan od 4 tastera > REC (H) > odsviraš motiv > STOP(H) > SAVE (I) Biraj po želji da bude loop i da bude vezano uz chord lijeve ruke Za Transpose MIXING CONSOLE > TUNE > biraj na što da utječe taster MASTER, SONG, KBD Ako si mislio na AUDIO, njega ne možeš transponirati na klavijaturi. |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|