Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Ostali Instrumenti > Kutak za harmonikaše

Kutak za harmonikaše Pravo mesto, za pravo pitanje ;)

Alati tema Display Modes
Star 12.12.2007, 12:56   #18
kreso
Šerif

kreso's Avatar

Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
kreso befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Gondzi prijatelju, ja koliko znam, zadnji Settimio Soprani Arist VI je napravljen 1968/69 godine, ali doslovce. Iza tog datuma su pravljene samo kopije. Ovo što piše Farfisa je kopija. Farfisa je pravila među prvima električne harmonike ( elektronikom ozvučene), a taj nihov SS Artist VI je samo blijeda kopija iako su od Soprani-a dobili licencu.
Sad nisam 100 % siguran ali znam da je Soprani imao deal s Farfisom, dal su bili partneri ili je Soprani kupio Farfisu ili kontra, sad točno neznam, no načuo sam negdje da je slična priča tj fazon baš kad se je pričalo o toj famoznoj Farfisinoj SS Artistu VI, koji btw nije ni blijeda kopija orginala iako se solidno štoviše čak i dobro čuje. Sad si onda zamisli kako se čuje prava SS Artist VI harmonika, dobro očuvana i razrađena. Raj za uši.
No, moguće je da je netko samo promjenio dirke na orginalu, pošto su to veoma stare i vrhunske harmonike. Isto tako pripazi da Artist 6 je napravljen kako sam čuo u maximum 1.000 komada u čitavoj povijesti, i da svak ponosni vlasnik orginal jako teško prodaje. Bilo je slučajeva da su pojedini majstori za orginalni primjerak davali i po 20.000 €, a procjenjuju se čak i do 40.000 €. Definitivno se uz Hochner Golu radi o najboljoj uopće ikad izrađenoj harmonici na svijetu.

I da, te "žute" tipke uopće nisu žute, nego su s vremenom požutile. Prvi primjerci su imali tipke perlaste boje tj. biserne. Orginal primjerci su već u prvoj verziji imali sedefaste tipke. pa je stoga i razumljiva visoka cijena.

Inaće imam prijatelja koji ima orginal Settimio Soprani Artist VI iz 1965 godine. Tipke su od sedefa, a mjeh nije prešani karton. nego je dao specijalno ugraditi u prefarbanu ovćju kožu. Skupa procedura, ali je harmonika doslovce nepoderiva. Trebaš vidjeti taj mjeh , ono mrak mrakova. A harmonika je u takvom stanju kao da je danas izašla iz tvornice, samo što je dobrano razrađena.

Promijenjeno od kreso (12.12.2007 u 12:58 sati)
kreso je offline   Reply With Quote

Favoriti

Oznake
guerrini, oro, president, superior

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 04:44

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije