|
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Imas samo jedan jedini nacin da to sto hoces i uradis uspjesno. Prikaci jedan dobar stereo graficki EQ (sa 15 ili jos bolje 31 bandom) izmedju main izlaza aranzera i ulaza u mikser i podesavaj sound dok ne dobijes ono sto si zamislio. Niko ti ne moze reci koji band za koliko dBa treba smanjiti ili pojacati jer to zavisi od mnogo drugih faktora pa bi takvi savjeti bili neozbiljni. Kazem, izmedju aranzera i miksera jer onda neces utjecati na sound ostalih instrumenata ili vokala koji su prikaceni na taj mikser vec samo na zvucnu sliku aranzera. Takav jedan stereo Graphic EQ se moze naci za male pare a cuda cini.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kao kod kuće
Registrovan/a dana: 25.12.2008
Mjesto: SONTA-APATIN
Godina: 58
Downloads: 1135
Uploads: 35
Rekao HVALA: 290
Zahvalili mu 97 puta u 92 Postova
Instrumenti: Paolo Soprani super paoloIII,Tyros3
Interesi: HOBI PRESAO U POSAO...Pecanje...
![]() |
![]()
Tranzit,ta mi se ideja dopada,a da li u tom slucaju bi bilo pozeljno da se koriste dva kabla ili moze na jedan(L/LR)?Ja stalno koristim jedan ali mi se to sa naknadnim eq dopada,pa bih probao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
![]() |
![]()
Aranzer mora, zapamti mora, biti priklljucen preko oba kabla (L i R) na mikser, odnosno u ovom slucaju na stereo Graphic EQ, ako zelis da radis na profesionalnom nivou. Zasto mora, zato sto u protivnom gubis stereo zvucnu sliku koja je osnova. Da li si ikada vidio orkestar/band ciji clanovi sjede jedan drugom na glavi sa sve svojim instrumentima i sviraju ? Upravo to dobijas kad aranzer prikljucis samo jednim kablom (mono). Gubis prostor, gubis diferenciranje instrumenata u njemu, gubis znacaj Hall, Chorus i Delay efekata a dobijas fazna potiranja signala, frekventna potiranja signala, nekontrolisane pikove signala... jednom rijecju, gubis sve sto nikako ne smijes izgubiti a dobijas sve ono sto nikako ne smijes dobiti. Ukoliko prikljucujes aranzer direktno na mikser, onda ga ili prikljuci na jedan stereo kanal miksera a ako mikser nema stereo kanale u tom slucaju prikljucujes na dva mono kanala s tim da Panoramu na jednom kanalu podesis skroz nadesno a na drugom skroz na lijevo. Gain, Level i EQ moraju biti potpuno isto podeseni na oba kanala. Ko god ti rekao drugacije, lupa neizrecive gluposti i nema blage veze sa materijom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kao kod kuće
![]() |
![]()
Mile moram ti se zahvaliti na iscrpnim uputama!Znaci ako hocu sa L/mono izlaza i jednim kablom onda u stereo ulaz na mikseti,to mi je laksa varijanta.A da li se dobija isto po itanju stero zvuka!Hvala ti jos jednom!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
Ne, ne dobija se. Moraju biti dva kabla da bi se dobila stereo zvucna slika.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kao kod kuće
![]() |
![]()
OK Mile, znaci dva kabla u jedan stereo kanal u mix, a panorama na sredinu,a reci mi molim te sta je sa panoramama na samom aranzeru,meni su sve na 64 uvek?Da menjam nesto?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
da to sam ija hteo da pitam,kod mene je i bubanj i bas i kontra i solo sve na CNT,dali to treba tako ili da bude mesto na L a nesto na R?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
AJ LAV KORG
Registrovan/a dana: 09.12.2009
Mjesto: Srbija
Godina: 42
Downloads: 940
Uploads: 3
Rekao HVALA: 289
Zahvalili mu 179 puta u 165 Postova
Instrumenti: korg pa3x
![]() |
![]()
da, naravno tako i radim, ali nisam detaljno opisao, ako je npr -64 maksimum kod mene je najviše na -25 pa nekad max -30 zavisno od drum kita i jačine i freq prelaza.... Kad ide skroz u kraj nije to to, znam na šta misliš.
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banovan!
![]() |
![]()
To je onda kako valja. Probaj ono sa pomjeranjem dobosa i hihata iz sredine ali samo za malo. U tom slucaju ritam instrument (gitara, klavir...) postavljaj na kontra stranu od dobosa. Vazno je da u sredini napravis sto vise mjesta za vokal i solo instrument, to jest da tu izbjednes guzvu. Sve ce odmah da se cuje dosta konkretnije i razumljivije.
Promijenjeno od tranzit (23.06.2012 u 02:38 sati) |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post: | nikadvisekorg (23.06.2012) |
![]() |
Favoriti |
|
|