|
![]() |
#18 | |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 01.04.2009
Downloads: 48
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 90 puta u 46 Postova
![]() |
![]() Citat:
C/E, D/F, C/E, G/C=KVINTA, G/C=KVARTA. A sto se tice Bosanaca ja sam Bosanac koji je godinama svirao kako u kulturnim Bosanskim drustvima kako i ucenik Bosanski muzicki skola, plus clan zirija na nekoliko Folklornih festivala u Bosni sa 16 godina predavanja muzickog na skolama u Bosni. Po melodiji i nacinu pjevanja ovake pjesme se pjevaju u Lici, Krajini i ponegdje u zapadnim djelovima Bosne a nikad u ostalim djelovima Bosne. Ako pocetak pjesme Pjevj Mi Pjevaj u dvoglasu u odnosu sa osnovnim E tonom krenemo od G note to se nemoze racunati kao obrtajna seksta gornje terce jer gornji ton melodije E diktira fakt da je rijec o pocetnom tonu i da je u ovom slucanju donja seksta samo dio dvoglasa u kome su pored donje sekste prisutne, kvinta i kvarta ali vecinski donje terce cine dvoglase pjesme. Melodija koja je gornja diktira i odredjuje odnose dvoglasa koji su svi donji tonovi i kako rekoh vecinom donje terce sa jednom sekstom, jednom kvintom i par kvarti. Mozda ce nekima ovo izgledati kao nepotrebno medjutim ja mislim da nije lose malo lekcija iz teorije koje mogu koristiti u razumjevanju uloga dvoglasja u muzici sto moze samo doprinjeti u boljoj izradi intervala na instrumentu. |
|
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|