|
|
Produkcija i postprodukcija Snimanje, obrada, miksanje i masterovanje zvuka |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]() Citat:
Kakve to pa ima veze sa diskusijom o snimanju vokala ? Ko ti to kaze i zasto bi se mono vokal uopste prebacivao u stereo format, koje potrebe ima za tim i sta bi se time dobilo ? Reci cu ti, dobio bi se samo taj isti mono vokal na stereo traci sto ama bas nista ne donosi sem sto u sekvenceru imas malo sareniju sliku. Aman dozovite se pameti, od mono signala se prostim prebacivanjem u stereo format ne dobija stereo signal, to ni pomocu magije ne moze da se dobije. Stereofonija barata sa prostorom a taj prostor ne postoji u mono signalu zbog njegovih fizickih osobina. Nikakvim konvertovanjem mono u stereo se ne moze nadoknaditi taj nedostatak prostora u mono signalu pa je totalno besmisleno mono signal gurati u stereo traku (zasto se vokal snima skoro iskljucivo u mono tehnici sam objasnio dosta detaljno u jednom od proslih postova). Da bi se jedan snimljeni mono signal, kao sto je taj vokal, stavio, kasnije u miksu, u nekakav prostor sto ga cini prirodnijim (jer mi sve sto cujemo cujemo u prostoru, vakuma nema na ovoj planeti), upotrebljavaju se efekti tipa hal, erst reflection i ambient ili cak i svi zajedno u odredjenom omjeru. Tek to daje mono vokalu potreban volumen (prostornost) i tek tada on dobija konacni oblik i bude upotrebljiv u miksu. Ako imamo mnogo, mnogo para onda napravimo zestoki prostor za snimanje vokala sa pokretnim pregradama, stropom i zidovima pa onda pomjeramo to kako nam kada treba i dobijamo razlicite ambijente u kojima snimamo vokal u stereo tehnici i to sa za to specijalno napravljenim stereo mikrofonima. E tada nam ne trebaju oni efekti na vokalu u miksu. Ama je puno jeftinije kupiti dobar hal efekat nego napraviti onu magicnu sobu. Treba li jos argumenata momak ? Ako treba, da ne pisem opet ovoliko nego da ti preporucim literaturu, sve to tamo stoji puno detaljnije. |
|
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|