|
|
Produkcija i postprodukcija Snimanje, obrada, miksanje i masterovanje zvuka |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]()
Ima da se skine sa neta i compresora i efekata koji su besplatni a ima i onih koji kostaju normalno..ja sam nesto skinuo i ubacio u cubase 5 i zadovoljniji sam nego koji su vec unutra bili....Druze ne moras da kad pises tri puta jedno te isto pises u postu,jer bih mogao dbiti tako opomenu od modova....Poooz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kao kod kuće
|
![]()
Zeljko ja ne zapitkujem bezveze pitao sam jer me zanima. Ja radim sa pro tools
i sve vokale snimam u stereo i nigde nisam video da rade sa mono. Pretpostavljam zbog cega neki rade tako ali to sad nije tema. Kazes u miksetu ide jedan kabel za mic,tacno ali ti je izlaz iz mix. stereo. Naravno ako koristis L i R,ako vec snimas mono onda ni nemas potrebe da saljes oba signala iz miksete. Na pitanje o efektima nisam odgovorio jer si ti vec dao odgovor pa da se ne ponavlja.Sad lepo odgovori cim sam ja to tebe ili nekog izazivao,pitanjem zasto snimas u mono? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]()
Sam si odgovorio mislim...Ja kad otvaram kanal u cubase gdje cu da snimam vokal izaberem mono a ne stereo i ipak se cuje poslije na oba zvucnika,sto znaci da je i kod mene izlaz iz miksa stereo L i R i to sve zavisi kako su prikljuci nastimani u cubase...Ne znam na nasem da objasnim ali znam sigurno o cemu pricam.
A na tvoje pitanje..Mislio sam da nisi htio da objasnis covjeku ono sto je pitao i jos i nisi,a i ne moras sto se mene tice,ali bih bio red a ne samo da pitas zasto snimamo u mono.....To mi je ispalo kao zezancija,jer je vec bilo rijeci o tome u drugoj temi i isto si to pitao koliko mogu da se sjetim....Ja mislim da se mi nismo samo razumjeli. Ja bih ipak zamolio nekoga ko radi u studiju i ko zna to sve tacno da pojasni onako profesionalno sve iz pocetka postupak snimanja kao i sto je postavljac teme postavio pitanje u vezi vokala....Znaci u cubase od ustekavanja mikrofona u miksetu,pa otvaranja projekta u programu,pa trake tj.kanala na kojem snima vokal...mono ili stereo,ekvilajzeri,kompresori,efekti itd.kako i sta......A ne svi pricaju nesto a niko da objasni postupak kompletan i svi pisu nesto skraceno,kao da ne zele da podjele s drugima a brzo se nadju uvrejeni kad mu kazes ono sto mislis i kako u tom momentu ispada iz njihovih postova.....Ja nisam lud da ne znam da treba da bude sve u stereu na dva zvucnika da se cuje ono sto snimam...Toliko i ja znam....Pooozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 10.07.2009
Mjesto: BiH
Godina: 38
Downloads: 1138
Uploads: 13
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 33 puta u 32 Postova
Instrumenti: PA2Xpro,KORG TR,A.Git,el.Gitara,bass...
Interesi: Audio design,kompjuteri i elektronika
![]() |
![]()
Nema potrebe da nabijas nervozu,mozda kad bi ti radio u Abbey Road-u kao tonac pa se onda ne bih javio u ovoj temi.Stereo okruzenje(produkcijski receno),znaci stereo snimanje,ako snimas vocal u stereo recording kanalu,imas mogucnost da lakse i ljepse i profesionalnije izmiksas vocal,tj,taj isti reverb koji spominjes je uradjen kao stereo plug in i imas mogucnos stereo widening-a i mnogo toga drugog i samim tim dobijas stereo image audio zapisa i masniji ton,nije samo reverb u pitanju nego i mnogo drugih plug-inova.U kratkim crtama sam objasnio,ako treba jos nesto da objasnim sireg spektra,tu sam..
![]()
Promijenjeno od Dejan (22.03.2011 u 00:32 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kao kod kuće
|
![]()
"isto si to pitao koliko mogu da se sjetim"gresis nisam pitao.
Djovan Jedno je snimanje vokala,a drugo mix. Pravis jednu malu gresku odmah na pocetku to je u redosledu efekata,eq itd... 1. Compresor fino podesit da ne ubiješ dinamiku, ali da ne divlja. Odprilike manji ratio, visoki treshold i usporeni attack i release. 2. EQ lowcut ide pod obavezno,da ubije vibracije 3. efekti Ako mikrofon nema low cut filter mozes da koristis eq prilikom snimanja da se odrezu smetajuce duboke frekvencije. U mixu je bitna precizntnost glasa, zato ga podici negdje izmedju 6-9 kHz. razumljivost glasa se nalazi izmedju 2 i 4 kHz, pa po potrebi i tu podici eq. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 02.04.2006
Mjesto: Sisak
Godina: 63
Downloads: 26
Uploads: 0
Rekao HVALA: 6
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Korg
Interesi: Tenis
![]() |
![]()
Sinisa: dobro si počeo upravo mi takvo obkesnjenje treba,
Znaci, 1 Snimim vokal ono suh i preko tacama u comp, tj cubasse 2 Compresor fino podesit da ne ubiješ dinamiku, ali da ne divlja. Odprilike manji ratio, visoki treshold i usporeni attack i release. 3 EQ lowcut ide pod obavezno,da ubije vibracije 4 Efekti 5 Ovo mi nije najjasnije, (U mixu je bitna precizntnost glasa, zato ga podici negdje izmedju 6-9 kHz. razumljivost glasa se nalazi izmedju 2 i 4 kHz, pa po potrebi i tu podici eq.) 6-9, 2-4, mix znam ali gdje se to nalazi u kojoj opciju u cubasse-u??? Želko: Može link do copressora da bogledam, hvala. Dejane, Probacu da snimim stereo pa da probam, neko mi rece snimi i mixaj pedeset puta jednu stvar pa dok nisi zadovoljan neprekidaj..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Ama kako da zeljko ne bude nervozan kad ga sve vrijeme ubjedjujete svi odreda da nije u redu sto snima vokal mono a on je jadan i zalostan jedini u pravu. Vokal se u pravilu snima u mono tehnici. Stereo snimak vokala se upotrebljava samo u slucajevima kada je pozeljno i treba u snimku da se cuje i prostor u kome je vokal sniman sto je vrlo rijetko. Koje svrhe onda ima gluha soba koja je standard oprema jednog studija ? U toj gluhoj sobi su, raznim tehnikama, maksimalno ubijene sve refleksije zvuka, sto znaci da je ubijen i prostor, kakve svrhe ima snimati to u stereo tehnici ? Za rijetke slucajeve kada je potreban stereo snimak vokala upotrebljavaju se i stereo mikrofoni koji se specijalno rade za te namjene i njihova postavka u prostoru je u tom slucaju od presudne vaznosti, tek u tom slucaju stereo snimak vokala ima i neki smisao. Snimati vokal jednim mikrofonom na stereo traku je besmisleno i bez ikakavog ucinka. Prostor svakako ne moze biti snimljen tim jednm mikrofonom jer mu nedostaje druga pa i treca dimenzija. Sve sto se snimilo je obicni mono signal na stereo traku. Kada je potreban takozvani Doubling vokala ni tada se on ne snima u stereo tehnici jer to nema veze sa Doublingom vec se ili kopira vec snimljena vokal traka pa se izvse minimalna pomjeranja (stavi se u drugi prostor, obradi se ekvilajzerom drugacije, pomjeri se po horizontalnoj osi itd...) da bi se unekoliko razlikovala od glavne vokal trake ili drugi i mnogo bolji i zdraviji nacin da pjevac iznova otpjeva vokal na drugu traku. Zbog cega snimati vokal traku stereo i sta se dobija uopste time ? Da bi ovo imalo opravdanja treba imati debelo skup prostor za snimanje koji u boljim studijima kosta taman toliko koliko i ostatak studija. Snimati stereo vokal u gluhoj sobi, dnevnoj sobi, podrumu, kupatilu, spaizu... je nebulozno i van pameti.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 10.07.2009
Mjesto: BiH
Godina: 38
Downloads: 1138
Uploads: 13
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 33 puta u 32 Postova
Instrumenti: PA2Xpro,KORG TR,A.Git,el.Gitara,bass...
Interesi: Audio design,kompjuteri i elektronika
![]() |
![]()
Lijepo sam rekao da svako ima svoje misljenje i nacine rada,ja ga nisam ubjedjivao i ne pada mi na pamet da se prepucavam.Ja cu i dalje snimati kako sam snimao do sad,Zeljko ce snimati kao je snimao do sad i vi gospodine tranzit isto tako.Po vasem misljenju je da je nebuloza i van pameti,po meni nije,i vi sad hocete da kazete da je ispravno snimati mono kad to pravilo nikad nije napisano a niti ce biti?Pozdrav!
![]() |
#9 | |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 23.08.2010
Downloads: 620
Uploads: 0
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
![]() |
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 28.05.2008
Mjesto: Preko sedam mora
Downloads: 1025
Uploads: 5
Rekao HVALA: 39
Zahvalili mu 62 puta u 54 Postova
Instrumenti: KORG pa50,Futura nordiska piano,Classico gitara,Weltmeister Stella
Interesi: Muzička i video produkcija,razglasi,rasvjeta,stage
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
@tranzit
Iz Vasih postova vidim da se podebelo bavite ovom materijom i da imate dosta iskustva i znanja na ovom polju, pa ako bi nam mogli preporuciti strucne literature, za akustiku, ton-inzinjering i sl. Ako moze (moze i na pp) da mi kazete gdje/kako mogu doci do te literature, dobro bi mi dosla. Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|