|
![]() |
#41 |
Drugar foruma
|
![]()
SEmplove "zaboravi" jer je u pitanju RAM (Random Access Memory)... e sad.. i za to ima leka... jedna mala baterija moze da reshi stvar... ali treba dosta posla.... :-) .... i vishe problema neeeeeeema.....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Glas Razuma
Registrovan/a dana: 12.05.2007
Mjesto: Sarajevo,BiH
Downloads: 333
Uploads: 15
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 166 puta u 143 Postova
![]() |
![]()
Hare,nemoj se vaditi na godine.
Drzi se dobro,ako nisi nastrebao fiziku. ![]() Mrsko mi da provjeravam,a fizika i matematika su nekad bile moja oblast. Ali zaboravilo se,kad nemam dodira s tim. A uredjaji za neprekidno napajnje (UPS) se proizvode i za male potrosace, kao i za velike sisteme.To je opste poznato,jer postoje specificni sistemi ili firme koji ni u kom slucaju ne smiju ostati bez napajanja strujom.E sada,da li to rade pomocu UPS-ova ili su alternativa agregati,to je druga stvar. Mislim da je korisna stvar,a do svakoga je konacno-treba li mu ili ne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Hare ti ne znaš jelda šta je OHMOV ZAKON???
Drug vjeruj inžinjer sam i šta napišem stojim iza toga... Al kad si započo sa 13 godina... U=I*R I=U/R R=U/I Dakle el.Tok je premo sorazmeran sa Naponom i obratno sorazmeran sa Otporom (prevodim iz glave sa slovenskog pa možda nisam koji izraz potrefio kako treba)... Što znači ja sam napiso da je P=U*I a NIGDJE nisam napiso U/I... A Snaga je ovisna od jakosti el.napona i toka koji teče kroz element... Što znači čim je veći NAPON i El.Tok,veća je snaga... I nisam ja ništa pobrko već si ti prijatelju požurio da mene ispraviš pa si ti pobrko lončiće... Al nema veze,mlad si ti-i ja sam bio sličan u tvojim godinama...Pozdrav! PS: formula koju si napiso I=q/t NEMA veze sa snagom već sa El.tokom...Q je koeficient ili oznaka za jakost el.polja (broj elektrona u materiji) dok je t,vrjeme koje poteče da se anioni i kationi raporede u materiji da mogu tvoriti statični napon koji uzrukuje da po materialu teče el.tok (npr.po žici kad "teče struja")... ![]() SEJO---Agregati se ne koriste više kod nas već par godina... Skupo im je održavanje,dok kod UPS-a obično samo se mjenjaju ćelije i acid (kelektrolit-kiselina)... A kad ti rikne agregat znaš koliko je posla oko toga... ![]()
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Odomaćeni član
|
![]()
Au .. nisam znao da sam zalutao na forum elektronike...
![]()
![]() |
#45 |
Švaler Veteran
Registrovan/a dana: 23.07.2007
Mjesto: u blizini
Godina: 57
Downloads: 614
Uploads: 26
Rekao HVALA: 21
Zahvalili mu 77 puta u 71 Postova
Instrumenti: Korg PA 500, Korg TR-61
Interesi: muzika, rad na PC
![]() |
![]()
Eeeeee, da ovo Tesla vidi.......
mislim, ne kolega tesla nego Nikola..... Odma bi se bacio u Nijagaru........ |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Saobracajni Inspektor
|
![]()
ko bi rekao da cemo od jednog banalnog pitanja a to je sto je covek mislio da nesto nije u redu jer mu nestaju semplovi nakon gasenja tritona stici do nijagare Veoma interesantno..........
A i moj pok. rodjo da ovo vidi cudio bi se HAHAHAHHAHA!!!! ![]() ![]()
"Kad bih imao talenta-imitirali bi me; kad bi me imitirali, usao bih u modu; kad bih usao u modu, jednog dana bih izasao iz mode; zato je najbolje da nemam talenta!" "RADI DOK JE DAN JER KAD NOC DODJE VISE NECE BITI VREMENA" Isus Hrist KLIKNI OBAVEZNO OVDE!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Drugar foruma
|
![]() Citat:
kako to realizirati? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Šteta vremena i živaca...Treba znati koje pinove napajati sa naponom da zadrže informaciju a još uz to treba tehnologija za poseg (posebna stanica za lemljenje) i naravno šema i dobar majstor koji će znati to sve da preboji pinove i napravi takozvane brickove sa baterije na pinove...Kompliciranao i rizično pa ko voli nek ozvoli...Meni je još uvjek najbolja solucija sačekati 43s da mi naloada i nemam brige...
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Drugar foruma
|
![]()
pa ja sam po struci elektrotehnicar, imam znanja i volje,istina,malo moze biti rizicno,ali ni nemora biti...
koliko sam primjetio,na samom adapteru postoje 4 pina,sto znaci da postoje dva razlicita napona,ako jedan sluzi za napajanje nekih dijelova koji rade na npr 9 ili 12 V a drugi za napajanje kompjutera samog,koji inace radi na 3.3V i procesora na 1.5V,jer to unutra je mozda pentium I ili jos stariji,kad radi na edo ram-u,onda je neki x486 ili x386 procesor,no nije bitno,bitno je da iako na samom adapteru ne postoje 2 napona,onda u samoj klavi postoje grane koje napajaju kompjuter,samo treba naci napajanje,a to nije tesko,e i onda uzeti naprimjer bateriju iz nekog starog mobitela i ugraditi je na te grane i vidjeti sto ce se dogoditi kad ugasim klavu!ako komp ostane upaljen a sve se ostalo ugasi,to je onda to!jer on sam po sebi nece vuc neku struju veliku,u biti radit kao stolno racunalo u standby-u! eto to ce mi biti projekt za ovaj vikend sto dolazi,mozda i uspije pa stavim tutorial... |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Care stvar je ovakva...Triton koristi koliko sam debatiro s kolegama na korgovom forumu Cyrixov niskobudžetni mikroprocesor.E sad EDO RAM sam po sebi NE troši struju uopšte...Zašto?Zato što je njemu dovoljan napon 3V više od 400dana a da se ne obriše,dakle kad se sama baterija istroši tad se i RAM obriše,napon mu služi samo za komunikaciju logičnih vrata da se bitna informacija digitalnog zapisa ne obriše (value "0" i "1")...Što znači to bi bila odlična solucija-nabaviš Sony-eve Li-Ion baterije koje su Rechargable,jednu granu povučeš na napon 3,0-3,6V (kojeg nije problem naći na matičnoj preko merenja) ili nabaviti regulator napona i sa direktnih 12V DC povući dovod da se baterija puni kad je sinth upaljen i konstantno drži napon...Problem je tu istu granu odvući na RAM pinove...Kad bi se našla šema EDO RAM-a sa popisom pinova i oznakama,lako bi se moglo ustanoviti koji portovi na pinovima menjaju informaciju a koji sačuvaju...I kad bi imo to rješeno,kupiš vrep žice,zalemiš na bateriju i pinove i rješio si problem...Samo tu je još jedna caka...RAM memorija nije vječna...Obično je napravita da zadrži informaciju oko maximalno par sedmica i pri tome se ogromno grije,(pipnite ram ili vidite koliko se poklopac nad njemu grije) i kad se pregrije ili pregori imaš "mir"...Zato se u serverima koji rade 24h na dan stavljaju t.z. heatpipe ili "frižderi" koji konstantno hlade RAM da ne pregori (toga u klaviaturama nema a i za EDO ram mislim da ne postoji)...Zato je bolja solucija ako se pravi taj zahvat i obični RAM zamjenuti,staviti umjeto njega neke flesh čipove koji su navikli na konstantan rad bez prekomjernog grijanja i to je to...Teoretički je to sve moguće ali u praksi je to ogromno muke,rada,sikiracije,cigara,novaca,živaca i na kraju ako šta spališ-žalost...Radije svaki put loadam i boli me patka...
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
kad, neostane, set, triton, ugasi |
|
|