Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Kompjuteri I Produkcija > Muzički Software

Muzički Software Sve što Vas zanima o radu sa nekim muzičkim programom koji nema sopstveni podforum...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 05.02.2007, 10:41   #31
nikdejan
Gost

Downloads:
Uploads:
Standard

@yu-midi
Ma neka si je okrenuo, bitno da je zanimljivo

@
Ja cu objasniti kako se terce prave na VSampleru, a tebi to mozda moze koristiti i za Kontakt, jer verujem da se na svim semplerima prave manje vise slicno.

U VSampleru mozes napraviti terce preko tzv. USER SCALE. User scale se u principu koristi za pravljenje korisnickih skala. Dakle, ako zelis da ti skala zvuci araprski, npr., tj. da je malo rastelujes, da podizes pojedine tonove gore dole, za polovinu i cetvrtinu polustepena, onda koristis User scale. Dobra stvar u svemu tome je sto se ton moze podici i za vise, npr. za 4 polustepena, cime dobijas veliku (dursku) tercu.
U Vsampleru, ako podignes ton za 100, znaci da si ga podigao za jedan polustepen, ako podignes za 25 znaci da si podigao za cetvrtinu polustepena. Ako podignes za 400, znaci da si podigao za 4 polustepena. E sad, kad hoces da svira u c-dur lestvici i da tu imas tercu, treba da podignes ton C da se na njemu cuje ton E. To znaci C treba podici za 4 polustepena, odnosno za 400. Pritiskom na ton D, treba da se cuje ton F, znaci 3 polustepena gore, tj. 300. Za E u G je opet 300, za F u A 400, za G u H 400, za A u C 300 i za H u D 300. To izgleda u VSampleru ovako:
C 400
D 300
E 300
F 400
G 400
A 300
H 300
Kad sve to tako uradis, snimis tu User scale i das joj ime TercaCdur. Ona ce ti funkcionisati i u pririodnom Amol-u, posto Cdur i Amol koriste iste tonove, samo pocinju od razlicitog. Kad hoces da ti neki instrument svira tercu u C duru, samo pridruzis tom instrumentu User scale TercaCdur i on svira tercu. Spojis ga sa jednim instrumentom koji svira normalne tonove, dakle, ne podignute i dobijes sviranje u terci.
Za tonove koji nisu u skali kao npr. C#, D# itd. uradi kako ti volja.
Isti postupak ponovi i za druge tonalitete. Npr. za Adur lestvicu ( lestvica ide: A, H, C#, D, E, F#, G#) podesi
A 400 (na tonu A ce se zuti ton C#)
H 300
C# 300
D 400
E 400
F# 300
G# 300
i to je to.
Za onu drugu skalu koja se cesto koristi koja ima razne nazive, pa necu sad da ih spominjem jer odma ima da zapocne polemika. Dakle, skala u kojoj sviras "cik pogodi" od brene, ili Shano dusho i mnogo, mnogo pesama u balkanskoj muzici.
Ta skala ide iz G npr. ovako: G, G#, H, C, D, D#, F, G
Terca se pravi ovako:
G 400 (znaci cuje se ton H)
G# 400 (cuje se C)
H 300 (cuje se D)
C 300
D 300
D# 400
F 300
Sad, za Kontakt treba pronaci gde se pravi User scale. Verujem da Nedim zna da ti kaze gde se to radi u Kontaktu.

Naravno, treba jos i da postoji mogucnost da se User scale rasteluju za po 3-4 polustepena, sto nije uvek slucaj, jer negde se mogu skale rastelovati najvise do +-100, tj. za polustepen gore ili dole. Ako je to slucaj i u Kontaktu, onda mora da se trazi drugo resenje.
Inace "donju" tercu pravis tako sto snizavas tonove, pa pises -300, -400 itd.
Mozda ti sve ovo o pravljenju terci znas, ali sam to napisao i zbog drugih, jer znam da mnoge interesuje ta problematika, a radi se manje vise isto na svim instrumentima, hardverskim i softverskim.

Pozdrav!
  Reply With Quote
Star 05.02.2007, 11:59   #32
Alix
Stvarno kod kuće

Alix's Avatar

Registrovan/a dana: 14.02.2006
Mjesto: Ispod Kestena
Downloads: 363
Uploads: 2
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 19 puta u 17 Postova
Instrumenti: Žene
Interesi: Kompjuteri,RC sistemi,Videonadzor
Alix ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Alix pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ko zna on zna...Svaka čast druže vidi se da si ušo programu u dušu...Nikad nisam sofwerski pravio terce ali sad ću i ja da probam nebil sebe iznenadio...De mi samo reci kako da ja na napravljenoj terci (npr.sax osnovni i terca) zamjenim instrument (osnovni sax,terca harmonika ili klarinet)?Pozdrav!
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu...
Alix je offline   Reply With Quote
Star 05.02.2007, 12:47   #33
iwan70
Gost

Downloads:
Uploads:
Standard

Izvinjavam se sto sam potakao temu,pa me dugo nije bilo.

Prvo NEDIME neka je VSampler i najgori soft sampler na svetu
ali od TRITONA LE bolje zvuci, ne samo od LE-a, nego sigurno i od svih sempler syntia osim TRITON STUDIA ,KURZWEIL-a i svega sto kosta vise od 1500 eura.Moj kolega iz benda ima TRITON LE i to znam iz iskustva.Svaki sempl koji koristim kada prebacujem kod njega moram skratiti to jest izbaciti odredjeni broj tonova da bi stalo u njegovih 64 MB a cak iako je TR to je 96MB pa je jedini referentni sinty ROLAND FANTOM sa 512MB da bi o bilo cemu pricali.A i sama interpolacija sempla je bolja u VSampleru.Samo je stvar ko koliko poznaje stvari.
NARAVNO DA JE ZA MUZICARE NEUPUCENE U PROBLEMATIKU LAKSE RADITI SA KLAVIJATUROM JER KUPE SMART SA SA 50 FARBI NA 64MB
I KRPE SE .Imam najmanje 20 programa za LE i to za moj ukus nama pojma.Ustvari nije LE toliko los ali programi u sirokoj primeni a 90% ljudi sa tim svira nemaju pojma.
Isto vazi i za VSAMPLER ,program a i svi drugi su nista bez ljudski odradjenih semplova.Polovina cak i komercijalnih samplova koji kostaju i po 100 eura su JEDNA VELIKA NULA.
EMULATOR X je u prednosti sto na disku dolazi 3GB semplova u ciji kvalitet ne sumnjam.
Pa kao STO NIJE SVE DO BOJE NEGO IMA I DO SVIRANJA tako i NIJE SVE DO PROGRAMA NEGO IMA MALO I DO SEMPLOVA
Drugo KONTAKT 2 imam i nije problem do njega doci,ali je za LIVE svirku prakticno neupotrebljiv iz svima vama dobro znanih razloga,a i ako govorimo o kvalitetu zvuka,koliko je to bolje to je vec pitanje za diskusiju.
Trece,mislim da je nebeska glupost konvertovati TRITONOVE semplove za rad sa PC soft sampler-ima jer su oni vec osakaceni zbog problema sa memorijom.
Vecinu semplova sam pravio sam zato sto nisam bio zadovoljan
postojecim a posebno bih izdvojio semplove BAS GITARE,TRUBE, HARMONIKE i DISTORZIJE.Ako nekog zanima poslacu mu mp3 uzorke.
Dalje, ne razumem vasu odbojnost prema necem razlicitom. Da je ziv MAO ZE TUNG bi vam pozavideo.Ako nemate cime da pomognete ljudima nemojte im odmagati, lako je kritikovati i zajebavati kad ste tamo gde ste i ne predstavlja vam problem par hiljada eura za zezanje.
Sto puta sam se ogradio od STUDIJSKOG RADA vec samo pricam o LIVE svirci,pa predlazem DA NA FORUMU SUPROTSTAVIMO SVOJE DEMO-e, HAJDE DA SVI POSALJEMO PO NESTO SA SVOJIH SISTEMA PA NEKA LJUDI VIDE KO KAKO ZVUCI.

Sto se tice TERCI(mrzim taj izraz jer to nisu TERCE vec DVOGLASNO sviranje)postoji laksi nacin u Vsampleru a i u svakom drugom a to je manipulacija ZONAMA to jest kopiranju i podesavanju ZONA pa u SINGL programu imate TERCE!!! a ne zauzimate dodatno RAM.ZA BLIZE INFORMACIJE
****************.
I za kraj ako meni ne smeta na ALLEN&HEATH-u i na DYNACORD
FORUM LINE onda o POWERMATE-u,BEHRINGERU i poplavi kineskih mixera ne zelim da komentarisem,jer su tu diskutabilini i zivi instrumenti
P.S.
NERAZUMEM CEMU SLUZE SEMPLOVI U STUDIU !!!!!!!!!
ZAR NIJE BOLJE POZVATI LJUDE DA TO ODSVIRAJU JER OSIM BOJE POSTOJI I TEHNIKA IZVODJENJA.
PRIMENU SEMPLOVA VIDIM SAMO KOD LIVE SVIRKE JER JE SULUDO ZVATI TRIDESET LJUDI ZA BILO KOJI NASTUP

I da nazaboravim ,nije mi jasno zasti svi hoce da sempluju zavijacke DX boje kad DX7 II ne kosta vise od 200 eura a uz to ima fenomenalnu klavijaturu ili ne koriste VSTi FM5 ili 7 zaboravio sam kako se zove a SAMPLER ostave za zive INSTRUMENTE

Prva opomena svima!
  Reply With Quote
Star 05.02.2007, 14:48   #34
Korgminator
Ovaj baš voli da kuca

Korgminator's Avatar

Registrovan/a dana: 11.03.2005
Downloads: 6255
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Korgminator befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

@iwan70

Izvinjavam se ali moram izgleda opet da isto ponavljam. VSampler ne zvuci bolje od Tritona LE niti Triton LE zvuci bolje od VSampler-a. Stvarno mi nije jasno kako mozete da donosite takve odluke 8O 8O? Zvuk VSampler-a i Triton-a LE ce da ovisi od SAMPLE-ova koje ubacite u njih i kako te sample-ove preradite. Znaci moze da zvuci bolje, moze da zvuci gore.

"DA NA FORUMU SUPROTSTAVIMO SVOJE DEMO-e, HAJDE DA SVI POSALJEMO PO NESTO SA SVOJIH SISTEMA PA NEKA LJUDI VIDE KO KAKO ZVUCI."
Kao prvo, yu-midi website je site namjenjen za pomoc jedni drugima a ne za takmicenja. Za takmicenja u sviranju i itd. postoje druge organizacije. Pobjednici takmicenja ne dolaze na yu-midi vec novac prave na Grandu. A kao drugo, ova ideja ne donosi nikakvo rijesenje jer opet mjesamo licne ukuse.

"Imam najmanje 20 programa za LE i to za moj ukus nama pojma."
Opet licni ukusi!!!

"...ljudi sa tim svira nemaju pojma"
Rijec nije bila o tudjem sviranju nego o samplerima.

"EMULATOR X je u prednosti sto na disku dolazi 3GB semplova u ciji kvalitet ne sumnjam"
Emulator X nije u prednosti zbog ovoga, cak sta vise ako cemo ukuse mijesati sample-ovi sa kojim dolazi su veoma losi. Emulator X je u prednosti zbog drugih stvari, ipak bi ste mozda trebali malo vise o njemu procitati.

"...njegovih 64 MB a cak iako je TR to je 96MB"
Ovde u americi TR dolazi sa 64MBa sample-inga, moguce da su ga za srbijansko trziste povecali na 96MB
Korgminator je offline   Reply With Quote
Star 05.02.2007, 15:04   #35
Alix
Stvarno kod kuće

Alix's Avatar

Registrovan/a dana: 14.02.2006
Mjesto: Ispod Kestena
Downloads: 363
Uploads: 2
Zahvalili mu 19 puta u 17 Postova
Instrumenti: Žene
Interesi: Kompjuteri,RC sistemi,Videonadzor
Alix ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Alix pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Adriane slažem se s tobom dakle sve zavisi od sempla kojeg staviš...Doduše ja i moj kolega Sinan smo kupili set za korg Tritona...Ja imam Triton Classic,a on LE i kad smo obojica ubacili taj set u svoje klaviature moram ti reći da je zvuk razlika ko nebo i zemlja...Eto obojica smo se uvjerili na vlastite uši da ponekad i nije toliko važno kakav je sempl već koji instrument ga koristi...Što se mene tiče bez potrebe je takmičenje jer ovaj sajt je jaranski a kompetitorski tako da ako neko ima više znanja od nekog drugog slobodno ga podjelite s nama koji nešto manje znamo o tome-s tim lično mislim i sebe...Svaki savjet i iskazivanje znanja (bez vređanja) je dobro došo...Pozdrav!
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu...
Alix je offline   Reply With Quote
Star 05.02.2007, 15:10   #36
Korgminator
Ovaj baš voli da kuca

Korgminator's Avatar

Registrovan/a dana: 11.03.2005
Downloads: 6255
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Korgminator befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

@Alix
Prijatelju zvuce vam synthovi drugacije zbog razlicitih parametara. Ti parametri se trebaju ispraviti i kopirati tako da bi zvucali isto. Naravno da nece sve boje biti iste jer ako se radi o nekom parametru kojeg drugi synth nema.
Korgminator je offline   Reply With Quote
Star 05.02.2007, 15:38   #37
Vaxter
Godfather

Vaxter's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2004
Mjesto: Šimanovci
Downloads: 1061
Uploads: 560
Zahvalili mu 290 puta u 214 Postova
Instrumenti: Yamaha PSR 9000
Interesi: Mnogo toga, i naravno muzika koja je uglavnom hobi
Vaxter befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Vaxter pošalji poruku preko ICQ messengera Vaxter pošalji poruku preko MSN messengera Vaxter pošalji poruku preko Yahoo! messengera Vaxter pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Citat:
I da nazaboravim ,nije mi jasno zasti svi hoce da sempluju zavijacke DX boje kad DX7 II ne kosta vise od 200 eura a uz to ima fenomenalnu klavijaturu ili ne koriste VSTi FM5 ili 7 zaboravio sam kako se zove a SAMPLER ostave za zive INSTRUMENTE
Dobro, iwane, po tvom mishljenju bi za svaki drugi tip boja na svirku trebalo nositi po jednu novu mashinu?
Ja se jedva nakanem da ponesem i jedan aranzer, a ne da nosim josh 2-3 mashine...

Ok, tebi se svidja VSampler, a ostalima ne...
Skrati prichu!
Neshto kratko sam ga testirao, i batalio.
Jedan od komentara ti je bi shto je jevtin.
Dobro, ako cesh cenu, imahs i gomile free open source reshenja.

Jesi li nekad testirao Rosengarden?
Linux alternativa Cubase-u.
Uz to podrzava win vst-ove i ima ugradjen sampler.

I sve ti je to free i radi i bolje nego VSampler.
Eto ti koristi to, i ne duzi prichu.

Tako neprijatan ton se oseca u tvojim rechima, a tek ti je 4. post...
Star 05.02.2007, 19:58   #38
BasariStudios
Zavisnik od foruma

BasariStudios's Avatar

Registrovan/a dana: 12.05.2006
Mjesto: NYC
Godina: 49
Downloads: 45
Uploads: 0
Rekao HVALA: 13
Zahvalili mu 77 puta u 30 Postova
Instrumenti: ARP 2600!
Interesi: Muzika
BasariStudios befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
BasariStudios pošalji poruku preko AIM messengera BasariStudios pošalji poruku preko MSN messengera BasariStudios pošalji poruku preko Yahoo! messengera
Standard

Citat:
Originalno postovano od iwan70
EMULATOR X je u prednosti sto na disku dolazi 3GB semplova u ciji kvalitet ne sumnjam.[/color]
A kao drugo ako nisi znao KONTAKT dolazi sa 14 GB LIBRARY, imas calculator?
BasariStudios je offline   Reply With Quote
Star 06.02.2007, 10:44   #39
iwan70
Gost

Downloads:
Uploads:
Standard

Adrijane,nisam rekao da ljudi nemaju pojma da sviraju nego
da programi sa semplovima nemaju pojma.
Nisam mislio ni na poredjenje ko kako svira nego poredjenje raznih soft semplera.
ALI ZA JEDNO SI 100% U PRAVU: STVAR UKUSA!!!

Drugo smesta prekidam ovu diskusiju koja nema nikakve svrhe
i podseca na svadjanje komsinica preko taraba,a mislim da ovaj forum to ne zasluzuje tako da cu se po ovoj temi dalje
javljati samo u pozitivnom smislu to jest ako nekom treba neka konkretna pomoc u vezi ovog programa,a to sta je najgore na svetu (ili najbolje)i da li je bolji fica ili mercedes prepustam drugima
  Reply With Quote
Star 06.02.2007, 11:04   #40
yu-midi
Otac nacije

yu-midi's Avatar

Registrovan/a dana: 22.10.2003
Mjesto: Austrija
Godina: 51
Downloads: 1117
Uploads: 130
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 3 puta u 3 Postova
Instrumenti: KORG Pa2x pro / TRITON Extreme
Interesi: Muzika
yu-midi befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
yu-midi pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

Jos nije kasno da spasemo ovu zapocetu temu!
Koga ne interesuje ovaj softver zamolio bih ga da se udalji od ove teme.
Ako imate poznavanje i zelite da razlozite vase misljenje o nekom drugom softveru onda otvorite novu temu.
Bez ljutnje ali od sada bice izbrisan svaki post koji nije vezan za zapocetu temu!
pozz....

PS: i ja sam malo preletio ali nisam imao namjeru da okrenem temu na 100%
yu-midi je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Oznake
live, sampler, soft

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Isključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 21:39

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije