Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Yamaha

Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e...

Alati tema Display Modes
Star 19.02.2016, 14:24   #11
Sky Net
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 17.02.2015
Mjesto: Sarajevo
Downloads: 29
Uploads: 0
Rekao HVALA: 18
Zahvalili mu 17 puta u 17 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros 5-SOLD, Yamaha Montage 6, Trans Audio Sound Module/Workstation, Yamaha CS1X, Korg N364
Sky Net ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Po ko zna koji put Casper - ja o klin, ti o plocu. Znam sta je PPF a sta je CPI. Nisam sacuvao PPF fajlove - moja greska. Nemogucnost pristupa CPI fajlu i export njega u YEM - Yamahina glupost. End of story.

@Milan$ Zvucna razlika, ako se izuzmu novi voice u T5 i par upotrebljivih audio ritmova - nikakva. Sredjen i balansiran T4 apsolutno ni u cemu nece zaostajati za T5 - provjereno. Ono gdje Tyros 4 DOMINIRA nad T5, objasniti cu ti sad.

Uradio si set bubnja na T5, slozio kod kuce kako ti mislis da je ok. Dosao na svirku, ispostavilo se da ti je KICK, tj sample kick-a malo preglasan. Znas sta mozes uraditi po tom pitanju na T5 u tom momentu? Jedino sjesti, prepraviti sve midi note u editoru na SVIM ritmovima, a posto si dosao na svirku, to otpada kao opcija. Ono sto zaista mozes, je kad se vratis kuci, otvoriti gluperdu zvanu YEM, smanjiti taj kick, spasiti promjenu, spasiti PPF fajl (sto ja nisam radio jel), exportovati CPI fajl, sacekati jedno 40 minuta da se to ubaci u klavijaturu i nadati se da ce to ovaj put biti ok. Ako ne bude, ceka te ista procedura iduci put. Znas kako je to bilo na T3? Otvorim drum, smanjim sample, spasim - zavrseno (samo primjer). Sama obrada u YEM-u nije niti brza, niti bolja od editinga u T3 ili T4. Tu se niti trebamo ubjedivati, niti mi neko treba govoriti je li to tako ili nije, prakticno ili ne, jer ocigledno nije. Imas mozak, i sam mozes zakljuciti koliko je YEM praktican. To ne znaci da ima nesto vise opcija u samom editoru T3 ili 4 - nema, to su bazne opcije za user sampling, i isto kao u YEM-u, daleko od neke hirurgije ili pravog editinga, ali je SVE u klaviajturi. A sama cinjenica, da sa T5, moras prvo to raditi na racunaru, onda cekati 20 minuta da se taj 1GB rama formatira (ma to je brze od svjetlosti) i onda cekati jos nekih 20 minuta da se to ubaci u klavijaturu je APSURD, koliko god to branio ili Casper ili bilo ko drugi. Da je pameti medju onima koji rade na razvoju Yamahinih aranzera, samo postojanje YEM-a bi bilo suvisno. Umjesto da je editor u T5 bolji nego na proslim modelima, da npr mozes pustiti ritam unutar editora dok radis (sto bi bilo normalno kao opcija, da CUJES TO STO RADIS na djelu) editor ni NE POSTOJI. Ustvari postoji, mozes smanjiti globalno farbu i promijeniti efekat i jos par gluposti, i to takvo pohraniti u folder na HDD, sto naravno nema veze sa editingom semplova unutar YEM-a i samog ram-a. Sto se mene tice - bolje 20 user bubnjeva i 128 custom voice cijoj obradi mozes pristupiti MOMENTALNO (T4) nego sve neograniceno, sa baratanjem tim materijalom kako sam vec opisao (T5). A i Tyros 4 ima flash ram, tako da nema cekanja pri paljenju. I glavno pitanje, vrijedi li Tyros 5 tolike razlike nadoplate u odnosu na T4 - ni pod razno. Sad ce Casper opet reci da sam subjektivan - jesam itekako. JA sam platio klavijaturu, JA na njoj sviram, JA sa njom radim, i JA sam sa radom na njoj j**an za sve pare - naravno da cu biti subjektivan. Dovoljno mi je godina u guzici, dovoljno sam vremena proveo sa klavijaturama i radom sa njima, da bih mogao razluciti sta je dobro a sta ne, i prakticno ili ne. Cisto da napomenem jel, posto ovdje ocigledno neko zna sve, a neko ispada da ne zna nista i postavlja se neki apsolutni odnos ucitelj/ucenik - ja znam sve, a ti mali sjedi jedan.
Imam odlicno pamcenje, tako da sam materijal vrlo ''brzo'' sredio nanovo (samo dva dana i dvije noci) i vratio ga. Moje vrijeme, tih mojih 7 ili 8 x 40 minuta se ne mogu vratiti, niti moje neprospavane noci. Nije problem materijala - problem je radu nad tim materijalom, u cemu je T5 apsolutno unazadjen. YEM je glup softver, nepotreban, nije detaljan, i u odnosu na konkurenciju, njegove opcije i citav pristup su za kinder-garden, a nikako za spravu od 3+ hiljade eura.
Da li je T5 dobra sprava? DA, svakako.
Zvuci li T5 auuu oo yeah wtf bolje od T4? Apsolutno NE.
Da li vrijedi tih para? NE.
Da li vrijedi prelaziti sa T4 na T5? Apsolutno NE.
Da li vrijedi preci sa T3 na T5? NE.
Vrijedi preci na T4, ukoliko se ima T3. I to vazi za ljude koji dosta rade na klavijaturama, i koji zele da su brzi u radu. Za one koji ce spakovati sve sa T3 ili T4, tj koji su sa tim zadovoljni - T5 je ok. Iako ni ne vidim zasto bi im trebao T5 ako se nista novo nece raditi. T4 je i vise nego odlican, pogotovo sada kad im je cijena ovoliko opala. A ukoliko se ima vremena napretek, ukoliko se kuci imaju monitori od par hiljada eura, ili citav razglas po mogucnosti, onda je T5 sasvim ok kao izbor. I naravno, ako se ima par hiljada eura vise, jer toliko je skuplji od T4.
Sky Net je offline   Reply With Quote

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 05:31

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije