Pokaži Full Verziju : Roland Fantom G - Pitanja
KAda slozim boju u SINGLE modu,znaci podesim sve onako kako meni pase,efekti....memoriram je i sve,i kada je prebacim u LIVE mode ona nezvuci tako kako sam je podesio vec onako kako je tvornički podesena,zasto?
Dali u krivom mode-u radim ili?
LIVe-mode bi trebalo biti kao COMBI na tritonu a SINGLE kao PROGRAM na tritonu,ili griješim?
KAda slozim boju u SINGLE modu,znaci podesim sve onako kako meni pase,efekti....memoriram je i sve,i kada je prebacim u LIVE mode ona nezvuci tako kako sam je podesio vec onako kako je tvornički podesena,zasto?
Dali u krivom mode-u radim ili?
LIVe-mode bi trebalo biti kao COMBI na tritonu a SINGLE kao PROGRAM na tritonu,ili griješim?
Ne grešiš,tako je,ali ti ne povuče efekat sa tim patchem koji ubaciš u live mod,pa ti boja i ne zvuči isto...ne znam da li si me razumeo?
Zbog cega ne povuce efekat?Dali ima neka opcija da se mora ukljucit?
Zbog cega ne povuce efekat?Dali ima neka opcija da se mora ukljucit?
Ne...pazi ti kada kreiraš PATCH,on je sastavljen od 1-4 kombinovane boje tj sempla,i ako sviraš u Patch modu to ti je to,znači sredio si efekat i sve je spremno za svirku...a u LIVE modu (Combi kod KORGA) ti imaš opciju da staviš ukupno 16 PATCHEVA i nelogično je da on povuče efekat,jer zamisli dva Patcha da ponesu efekte sa sobom na šta bi ličilo,nego kad popakuješ PATCHEVE moraš staviti efekat posebno na to što si sklopio....Ne bih da se petljam u tvoj način sredjivanja kljave,ali praktikuj da taj LIVE mod ostaviš za terce,a sve ostale boje sviraj u PATCH modu,osim neke za koju ti baš treba više od 4 kombinovana sempla...to bi bilo to,ako nisam bio dovoljno jasan pitaj slobodno?
Ok.hvala! JOs jedno pitanje:Zasto kad bilo sta stavim na usb,recimo midi file,slika... klavij.nista ne prepoznaje,kao da je prazan stick?
Ok.hvala! JOs jedno pitanje:Zasto kad bilo sta stavim na usb,recimo midi file,slika... klavij.nista ne prepoznaje,kao da je prazan stick?
pa fantom prepoznaje samo odredjene formate,wav,aif,txt,mid i ne znam šta još...verovatno te ekstenzije ne poznaje?
To znam ali trebao bi procitati midi file ne?
To znam ali trebao bi procitati midi file ne?
da,čita on midi fajlove,zašto ne...to puštaš u sekvenceru
TomyCroSound
18.07.2008, 23:36
što se wallpappera tiče, treba ih konvertirati u bmp i veličina fotke treba bit 800x600, to sam skužio maloprije. (bmp pomoću photoshopa - bitmap nešto...). Midi još nisam probao. (Možda se učitava iz SEQ (ideja samo - nije provjereno)). Ja imam drugi problem. Ubacim samplove jedne boje, SPREMIM u klavijaturu, zatim posložim kao multisample, SPREMIM kao multisamp. i napravim patch te boje ili zvuka, kako hoćete, SPREMIM, sve ok! Nakon nekoliko sati kada je klavijatura ugašena NEKAD se desi da onaj "original key" se razbaca, ne bude složen onako kako sam ga ja složio i spremio... Wtf??!?
Dobro vece Tomy-(amadeus)...... Rolandinjos ovo je onaj moj kolega sto sam ti pricao
što se wallpappera tiče, treba ih konvertirati u bmp i veličina fotke treba bit 800x600, to sam skužio maloprije. (bmp pomoću photoshopa - bitmap nešto...). Midi još nisam probao. (Možda se učitava iz SEQ (ideja samo - nije provjereno)). Ja imam drugi problem. Ubacim samplove jedne boje, SPREMIM u klavijaturu, zatim posložim kao multisample, SPREMIM kao multisamp. i napravim patch te boje ili zvuka, kako hoćete, SPREMIM, sve ok! Nakon nekoliko sati kada je klavijatura ugašena NEKAD se desi da onaj "original key" se razbaca, ne bude složen onako kako sam ga ja složio i spremio... Wtf??!
a na koju memoriju ih beležiš...internu ili na USB?
Mislim,nemam pojma zašto se to dogadja,prvi put čujem za tako nešto...:confused:
Buraz i ja sam se uvijerio u to
TomyCroSound
19.07.2008, 13:46
pa nisam još ni našao opciju da spremim samplove na usb...
na internu memoriju...
MOŽDA ima veze spremim li samplove u memoriju prije ili poslje slaganja kao multisample??!
pa nisam još ni našao opciju da spremim samplove na usb...
na internu memoriju...
MOŽDA ima veze spremim li samplove u memoriju prije ili poslje slaganja kao multisample??!
Gledaj...oni su naknadno u SW ubacili opciju multisemplovanja,tako da je moguće da postoji neka greška,ovo samo nagadjam,ali svakako ti je bezbednije da sve pakuješ na USB...samo provali kako se to radi,ja sad ne znam napamet jer inače imam malo memorije na g6 pa ga još nisam počeo "puniti"...
Meni se to ne desava,za sad radi sve ok,meni ocitava samplove kad ga upalim i sa USB-stickom i bez njega i sve radi,ali ja sad imam drugi problem jedan:ubacio sam nekoliko semplova tj.slozio sam odprilike 5-6 multisemplova i sad kad hocu IMPORT AUDIO da slozoim jos a on meni kaze da je MEMORY FULL,U cemu je problem?
što se wallpappera tiče, treba ih konvertirati u bmp i veličina fotke treba bit 800x600, to sam skužio maloprije. (bmp pomoću photoshopa - bitmap nešto...). Midi još nisam probao. (Možda se učitava iz SEQ (ideja samo - nije provjereno)). Ja imam drugi problem. Ubacim samplove jedne boje, SPREMIM u klavijaturu, zatim posložim kao multisample, SPREMIM kao multisamp. i napravim patch te boje ili zvuka, kako hoćete, SPREMIM, sve ok! Nakon nekoliko sati kada je klavijatura ugašena NEKAD se desi da onaj "original key" se razbaca, ne bude složen onako kako sam ga ja složio i spremio... Wtf??!
Probaj ovako:kada slozis sve znaci multisemplove ptcheve i sve to odes ne MENI pa PROJECT i onda SAVE AS,tu ti se otvara opcija spremanja na Usb-memory ili u samu klavij.ti odabires Usb-memory tj.USB-stick i sve sto radis sve spremas na USb,on ti je ubiti kao sto je Flas cartica na X6 ili kod Extrema i ostali semplera,znaci on mjesto te kartice koristi USB stick i sve sto radis znaci spremaj na njega!
Pozdrav!
TomyCroSound
19.07.2008, 17:48
Ehej!
pa mempry full je ako nisi ubacio dodatnu memoriju...
ps. ja sam obrisao one njegove gluposti u wave.. ooooh, alright, ok i te glasove što ima...
Ma imam ja prijatelju 544mb.ali se to desava ako snimas semplove u njega tj.u User memoriju,sad sam rijesio problem na nacin koji sam ti opisao u prijasnjem postu!
NEgo jesi zadovoljan kako radi?
TomyCroSound
20.07.2008, 22:21
ma još nisam ni počeo programirati, navikao sam skoro za svaku pjesmu imati poseban set, tako da ima tu dosta posla. Može li se uraditi import patcheva (mislim na user boja) jedan po jedan, od nekog drugog, npr. tvog seta?
A i vi znate kupit klavijaturu treba ti tri fakulteta da slozis multi sample.....hehehehee
Zato i necu da kupujem taj sint imam samo 8 razreda škole....hehheheheee
ma još nisam ni počeo programirati, navikao sam skoro za svaku pjesmu imati poseban set, tako da ima tu dosta posla. Može li se uraditi import patcheva (mislim na user boja) jedan po jedan, od nekog drugog, npr. tvog seta?
To ti neznam,ali sudeci po svemu do sad,mislim da nemoze!
Ja isto tako na tritonu imam slozene kombinacije za svaku pjesmu skoro i isto me ceka puno posla sad!
A i vi znate kupit klavijaturu treba ti tri fakulteta da slozis multi sample.....hehehehee
Zato i necu da kupujem taj sint imam samo 8 razreda škole....hehheheheee
a Gala jesi lud majke mi!HA HA HA!
Jedva sam savlado i ovaj Va7 a to je za preškolsku dob....hhahaha heeee
TomyCroSound
23.07.2008, 12:55
novi (stari) problem...
napravim LIVE set...
...odaberem jednu od boja i idem na efekte, npr reverb, namjestim, sve radi... SPREMIM.
Nakon što spremi on automatski ugasi efekt s te boje...
kako, zašto?
novi (stari) problem...
napravim LIVE set...
...odaberem jednu od boja i idem na efekte, npr reverb, namjestim, sve radi... SPREMIM.
Nakon što spremi on automatski ugasi efekt s te boje...
kako, zašto?
E to i mene muci prijatelju i vec sam izludio stim,sve slozim i cim ga WRITE,on vrati kak je bilo!
TomyCroSound
23.07.2008, 15:49
ako prokužiš, javi!
TomyCroSound
23.07.2008, 20:06
Ajde da postavim par pitanja od koji su neki i bili postavljeni tu, pa tko je pametan nek odgovori.
Dakle...
Slažem multisample, (samplovi su već spremljeni i imaju bijeli kvadratić pored sebe), nakon što je sve posloženo i spremljeno kao multisample i napravljen patch, zatim, naravno i spremljen, ponekad se dogodi da, nakon sat - dva, kada upalim klavijaturu, patch je tu, ali tonovi (original key) su razbacani posvuda.
Drugi problem je taj što ne mogu (ili ne znam) na sve boje u kombinaciji (LIVE) staviti efekt. Upalim npr. reverb i sve fino radi, ali nakon što set spremim kao takav, tog efekta više nema na tom zvuku!
Da li G6 može čitati cijeli set samplova od X6?
Može li se ubacivati user PATCH jedan po jedan od X6 ili G6?
Čemu služi txt. format koji fantom čita?
Može li G6 uraditi terce? Negdje sam pročitao da ima??!
Kako se u G6 ubacuje MIDI file?
Prijatelju ovako:
Fantom G6 ne cita apsolutno nista od X6 niti od bilo kojeg drugog Fantoma,mozes samo prebaciti semplove(ne multisemplove)i to iz X6 gdje pise SMPL U G6 u Import folder!
Kada slozis znaci set ide u MENI pa PROJECT i SAVE AS PROJECT,onda te pita kako ces nazvat taj set(pisat ce ti FantomG001.prj)ti to mozes promjenit,kada sve to sejvas,spojis usb stick na kompjuter ili jednostavno spojis klavijaturu i onda ti se pojavljuju tri ikone(2 foldera-jedan je IMPORT a druga onaj set sto si sejvo i jedna BIN datoteka)Ti otvaras taj set i tu ti se nalaze opet folderi SEQ I SND,ti otvaras SEQ i u njemu opet imas folder SMF i u njega stavljas MIDI FILE! (VALJDA SAM BIO JASAN???)
G6 moze terce ali se moraju prepisat parametri sa nekog X6 koji vec ima slozene terce(jednostavnije je nego sve slagat ispocetka)
TXT file je ubiti tekst koji mozes napisat na kompjuteru(ali neznam u kojem programu) i ubacis ga u IMPORT i onda ocitas u FAVORITE MODU(a moze ti sluzit kao teks pjesme,podsjetnik nekakakav,za harme itd...u biti sve sta ti napises to ce ti pisat i na njemu!
Evo nadam se da sam ti pomogao,ako sta nije jos jasno pitaj??
Pozdrav!
TomyCroSound
23.07.2008, 21:48
Naravno da jesi, iako ima još neodgovorenih pitanja...
Dakle, 300MB samplova koje sam dobio (pod naslovima 001,002,003...) od dečka koji ima X6, trebao bih sam složit u klavijaturi, boju po boju??!
Hej, a to da G ne čita ništa od X, jesi probao?
Tako je,sve moras slagati boju po boju,ja to vec radim tjedan i po dana,i evo sad sam isto tako al vec sam ocoravio od onog ekrana,vec sam ga poceo sanjat!
Probao sam ocitat od X6 i nejde,znaci provjereno 100000000000%
A sto se tice efekta sto se neda memorirat to nisam ni ja skuzio,mozda je to neki BUG,ja kad slozim jednu koja je dobra po njoj radim sve ostale samo je memoriram na drugo mjesto!
Momci...samo jedno pitanje...kada uradite tu boju,gde je sačuvate...na USER ili na USB direktorijum?
Moj predlog vam je sva na USB,semplovi,multisemplovi,patchevi...sve...
TomyCroSound
24.07.2008, 13:30
A sto se tice efekta sto se neda memorirat to nisam ni ja skuzio,mozda je to neki BUG,ja kad slozim jednu koja je dobra po njoj radim sve ostale samo je memoriram na drugo mjesto!
Ajd probaj u LIVE set ubacit gitaru konkretno 0414 pa na nju stavi reverb.., pa javi da li možeš spremit s efektom
Ajd probaj u LIVE set ubacit gitaru konkretno 0414 pa na nju stavi reverb.., pa javi da li možeš spremit s efektom
Mogu spremit sa reverbom ali mi ne spremi parametre koje sam ja odredio.....
TomyCroSound
24.07.2008, 14:21
Mogu spremit sa reverbom ali mi ne spremi parametre koje sam ja odredio.....
...koje parametre?
ja konkretno na toj gitari ne mogu dobit reverb u Live setu, tj, ne mogu ga spremit! reverb nestane!!!
...izgleda da ću morat sve na suho radit i onda na svirci na kanalu (na mixeru) dat malo efekta...
jbg!
Pa one sto odredujes koliko ce efekta ici van i to!
Ja na vecini mogu memorirat al neki me isto za.ebavaju!
Mora postojat neki nacin!
TomyCroSound
25.07.2008, 01:36
evo, terca radi, (samo dur-mol) , za onu drugu sam skužio da nešto ne valja...
a, sa izmjenama - na g6 midi kanali moraju ić redom 1,2,3,4... a boje, tj. terce se pale na kbd (žuta kockica svijetli pored layera kad je upaljeno)
a, ja sam sve terce stišao u startu iako su upaljene. pa ih aktiviram tj pojačavam na slider...
onu stvar s reverbom još nisam skužio...
bit će da se na tvorničke boje koje su bez halla ni u live setu ne može stavit hall...
jbg.
evo, terca radi, (samo dur-mol) , za onu drugu sam skužio da nešto ne valja...
a, sa izmjenama - na g6 midi kanali moraju ić redom 1,2,3,4... a boje, tj. terce se pale na kbd (žuta kockica svijetli pored layera kad je upaljeno)
a, ja sam sve terce stišao u startu iako su upaljene. pa ih aktiviram tj pojačavam na slider...
onu stvar s reverbom još nisam skužio...
bit će da se na tvorničke boje koje su bez halla ni u live setu ne može stavit hall...
jbg.
koje druge terce ti ne valjaju brate...ako je dur-mol onda sviraš kako jeste a one druge se drugačije sviraju...evo ti primer pa probaj...ako ti je recimo osnovni akord D dur za neku pesmu,da ne lupam sad,evo npr Čik Pogodi od Brene,ti pališ G mol tercu i sviraš...te terce su ti sve molovi,tačnije HARMONIJSKI MOL...ne znam jesam li ti bio jasan...dur tu ne postoji...
TomyCroSound
25.07.2008, 11:02
koje druge terce ti ne valjaju brate...ako je dur-mol onda sviraš kako jeste a one druge se drugačije sviraju...evo ti primer pa probaj...ako ti je recimo osnovni akord D dur za neku pesmu,da ne lupam sad,evo npr Čik Pogodi od Brene,ti pališ G mol tercu i sviraš...te terce su ti sve molovi,tačnije HARMONIJSKI MOL...ne znam jesam li ti bio jasan...dur tu ne postoji...
MA ZNAM! ali ne paše, čak nema ni tonova na svim tipkama...
ma, možda nisam sve točno prepisao... iako mislim da jesam...
al malo mi sve ipak čudno izgleda...
http://www.yu-midi.com/forum/%5BURL=http://img133.imageshack.us/my.php?image=20072008029zw9.jpg%5D%5BIMG%5Dhttp://img133.imageshack.us/img133/7812/20072008029zw9.th.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D
na ovoj drugoj (što valja) na jednom mjestu je postavljeno samo jedan ton na -40... jel to greška il tako treba bit
http://www.yu-midi.com/forum/%5BURL=http://img133.imageshack.us/my.php?image=20072008029zw9.jpg%5D%5BIMG%5Dhttp://img133.imageshack.us/img133/7812/20072008029zw9.th.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D
na ovoj drugoj (što valja) na jednom mjestu je postavljeno samo jedan ton na -40... jel to greška il tako treba bit
To je greška ali se ne primećuje u svirci,pomeri na -50....ovo sigurno nisi dobro prepisao,to su harmonijske terce i bez njih nema sviranja narodnjaka...;)
TomyCroSound
25.07.2008, 16:28
kada spremamo projekt na usb...
tj, ajd ovako...
ubacio samplove u klav. - loadirao, bez spremanja.
spremio projekt (save as) na usb pod svojim imenom.
Upali / ugasi klav da vidim jel čita sam. Sve ok.
učitano, sve .
složio multisamplove itd...
kada ponovo spremam projekt,
trebam li ići na save as ili je dovoljno save da bi ga sam spremio na usb!???!
Ja sam Gali rekao da ti prenese...prepiši prvih 7 mesta,to su terce i deveto je osnovni ton...e sad možeš staviti više boja kao osnovne...sve provereno radi,jedino je moguće da nisi prepisao kako valja
kada spremamo projekt na usb...
tj, ajd ovako...
ubacio samplove u klav. - loadirao, bez spremanja.
spremio projekt (save as) na usb pod svojim imenom.
Upali / ugasi klav da vidim jel čita sam. Sve ok.
učitano, sve .
složio multisamplove itd...
kada ponovo spremam projekt,
trebam li ići na save as ili je dovoljno save da bi ga sam spremio na usb!???!
Ti kad nesto memoririas on automatski sprema to u tvoj set i to ostaje bez obzira sto ti ugasis klavijaturu,ali ako slucajno ocitas neki drugi set onda ovo sto je u tvom setu bilo a nije SAVE as to ga nema ,znaci svaki put kad nesto slozis novo uvijek na SAVE AS da ti to ostane radi tvoje sigurnosti!
TomyCroSound
25.07.2008, 17:57
bit će da sam dosadan...
očitao je sve sa sticka i sad čačkam, slažem i ostalo..
e,sad, ako idem na save projekt. jel on to spremi na stick (jer projekt je automatski učitan sa sticka) ili baš moram ić na save as i onda napravit rename u ime koje je na sticku da on napravi replace?
nadam se da sam dovoljno jasan...
bit će da sam dosadan...
očitao je sve sa sticka i sad čačkam, slažem i ostalo..
e,sad, ako idem na save projekt. jel on to spremi na stick (jer projekt je automatski učitan sa sticka) ili baš moram ić na save as i onda napravit rename u ime koje je na sticku da on napravi replace?
nadam se da sam dovoljno jasan...
Nisi dosadan,zato smo tu da si pomognemo,ne spremi na stick, ako ides samo na SAVE onda ti to sve spremi u samu kljavu a to ti onda zauzme memoriju i user bezveze!
Znaci sve na SAVE AS i ponovo napises ime tog seta npr FantomG.amad i om omda ponovo sve usnimi sto si ti nakon podizanja seta promjenio!
P.S Jesi slozio terce kak ti rade,ja sam poslago sve kak mi je rolandinjos rekao ali nemogu se snac di je koja terca tj,nemogu dobit ni jednu tocnu ljestvicu?
Evo ja rijesio problem sa tercama,bio mi transpose ukljucen pa mi nisu tonaliteti odgovarali!
Rade perfektno!
Nisi dosadan,zato smo tu da si pomognemo,ne spremi na stick, ako ides samo na SAVE onda ti to sve spremi u samu kljavu a to ti onda zauzme memoriju i user bezveze!
Znaci sve na SAVE AS i ponovo napises ime tog seta npr FantomG.amad i om omda ponovo sve usnimi sto si ti nakon podizanja seta promjenio!
P.S Jesi slozio terce kak ti rade,ja sam poslago sve kak mi je rolandinjos rekao ali nemogu se snac di je koja terca tj,nemogu dobit ni jednu tocnu ljestvicu?
Evo ja rijesio problem sa tercama,bio mi transpose ukljucen pa mi nisu tonaliteti odgovarali!
Rade perfektno!;)
TomyCroSound
28.07.2008, 00:03
Ne da mi stavit wallpaper!
Prije sam to imao, a odkad sam memoriju ubacio, ta slika je nestala, al nisam obraćao pažnju...
Sad idem na import nove slike, otvori ju, prikaže, ponudi Excute il sl. i kad to stisnem, kao da je ubacio, međutim - nema je!
Probao sam to isto sa nekoliko slika, pa i s onom koja je već bila unutra...
Ima li tko ideju?
EDIT:
Ukoliko je set učitan sa sticka, klavijatura ne dozvoljava umetnut novi wallpapper. Potrebno je upaliti G bez sticka, učitati sliku tada (CROPati na 800x476, 24bit, BMP). Nakon toga spremiti project ali na drugo ime (ne zamijenti svoj). U tom novom projektu uz foldere SND, SMPL i SEQ nalazi se još jedan folder (kojem sad na pamet ne znam ime). E, taj folder potrebno je kopirati u projekt kojeg inače učitavamo i to je to... Kod sljedećeg učitavanja slike su tu!
Vidim da Rolandinjos prodaje klavijaturu i da se problemi kako mi se cini nisu resili bar neki od onih bitnih sa ove teme!Tacnije gomilaju se i vidim da poneki gaze u pogresnom pravcu.Ako imate neko pitanje vezano za g6 postavite ja mislim da mozda mogu da pomognem!Ja je imam desetak dana i ucitao sam semplove,napravio boje od njih i od fabrickih zvukova i uradio sve to u LIVE modu sa efektima "koji se ne gube" napravio Terce itd,itd.
Znaci moze sve na G6.To je ipak najmocnija masina trenutno.
milanceshow
15.08.2008, 05:49
Mnogo mi se svidja cela FANTOM serija.....
Na koju cenu imate G6 ili za koju cifru ste ga kupili........
Navedite mesto i cenu fantoma G6 da bih imao predstavu koliko realno kosta.........
U Rolandovim prodavnicama je cena 2100.To ti je cena u Srbiji.Preko male krsne moze za 1900.Ali mislim da je bolje ova varijanta od 2100.I to ti je klot.
Treba ti posle Ram koji je izmedju 1000 i 4000 i treba ti USB ako nemas to je jos 1200 i torba to je jos 4000 itd...
Made in JAPAN :)
milanceshow
16.08.2008, 13:07
On koristi USB Flash Memory.Da li mora da se koristi rolandova USB Flash Memory ili moze bilo koja druga......
Ja platio 1800eur.i 30eur memoriju:p
Bilo koja to danas svi imaju ali najbolje sto brza i sto manja ima Kingmax jako male.
Upravo sam upload-ovao demo snimak koji sam napravio danas.
Pa kad se pojavi na Download sekciji moze se skinuti.
Fantom G6.mp3
Vidim da Rolandinjos prodaje klavijaturu i da se problemi kako mi se cini nisu resili bar neki od onih bitnih sa ove teme!Tacnije gomilaju se i vidim da poneki gaze u pogresnom pravcu.Ako imate neko pitanje vezano za g6 postavite ja mislim da mozda mogu da pomognem!Ja je imam desetak dana i ucitao sam semplove,napravio boje od njih i od fabrickih zvukova i uradio sve to u LIVE modu sa efektima "koji se ne gube" napravio Terce itd,itd.
Znaci moze sve na G6.To je ipak najmocnija masina trenutno.
rešeni su svi problemi...samo smo morali da direktno kontaktiramo oko instrukcija...nema frke...;)
Pa Rolandinjos dokle ste stigli ti i ekipa posto pretpostavljam da ste svi kao i ja morali ispocetka sve sami sempl po sempl boju po boju ,pesmu po pesmu!
Jeste li provalili nesto senzacionalno?
Kako vam se cini?Jeste zadovoljni!Kupovina G6 je ipak hrabar potez koliko god to bila dobra klavijatura!Sigurno se svako uplasio kad je dosao u dodir sa sekcijom za efekte. Da li je iko pravio sta od fabrickih boja mislim na synt farbe jer su mogucnosti velike jeste uopste stigli dotle ili je jos uvek sampl varijanta. Ja sam uspeo da napravim po koju DX boju od fabrickih.Moze li se to kako razmenjivati boja po boja preko programa ili uz pomoc klavijature?Pitanje za Rolandinjosa:Jesi prodao klavijaturu?Zasto je prodajes?
MOKRANJAC
17.08.2008, 17:06
Pozdrav svima na Forumu !
Sviram na KORG- u pa 1X i zelim da ga obogatim bojama sa Fantoma. Zanima me da li je to moguce ako je to vec neko provalio.
Ustvari hocu da mu povezam aranzerske trake sa LIVE ili STUDIO MODE.
Znaci iz jednog performansa sa KORG-a pozivam 4 prva PATCH-a (MIDI CH1-4) u Rolandu za solo boju (tj.desnu ruku posto ga ja koristim preko master klavijature). Onda posebno aranzerske trake BAS, DRUMS, Acc1, Acc2.,.. u po jedan PATCH (svaki sa posebnim MIDI kanalom) . Ako mu funkcionisu ovi silni efekti po kanalima to mora da zvuci odlicno. DRUMS obavezno planiram da ide kroz prosirenje ARX 1.
Jos mi jedna stvar nije jasna kod multisemplova. Posto jedan PATCH ima 4 tonova moze li svaki ton da primi jednu celu multisemplovanu boju ili samo jedan sempl od farbe.
Pozdrav i hvala na saradnji
Ja sam isprogramirao nekih 30%,znaci samo ono najosnovnije,harmonike,tambure itd...sve ostalo koristim sa ROM-a jer su mu boje perfektne i nema potrebe za semplovima,slozio terce i to je to!
Jedno pitanje:kako ocitati midi file u Song a da pokaze koji instrumenti sviraju i fajlu.jer neke midi-file-ove svira bezveze???
Sto se tice MIDI fajlova stvarno nisam probao sekvencer u tu svrhu-ali ako neke boje vidi a neke boje ne ,onda znaci da je do midi fajla nesto sto nije u redu!
Pa1x moze da se poveze i to bi sa arx bilo ludilo ali samo ostaje pitanje kolika je to zafrkancija,jer pa1x po jednom ritmu vuce 100 dobosa (d1,e1 pa ovaj pa onaj) mislim sto se tice fabrickih ritmova i to zvuci dobro,bojim se da bi bilo preveliko zezanje da vuces bubanj sa druge masine.Veliki posao.Ali sto se tice da li moze moze!ja sam povezivao i30 i extreme skoro i moze da se radi samo zezanje preveliko!
A sto se tice PATCHA on moze da vuce 4 boje(4 multisempla,4 fabricke boje)
a ako si zbog bubnja pitao ima 4 layer-a sto znaci 4 dobosa recimo na d2....
MOKRANJAC
17.08.2008, 21:37
Hvala na odgovoru.
Ja se dvoumim izmedu Fantoma G i KORG-a M3. Naime cuo sam da razlicite firme hoce da zastaju i prave problema pri MIDI povezivanju.
Za KORG-a imam dosta toga ali ovaj Fantom G je pravo savrsenstvo ako moze da mu se izcupa "dusa" bez posledica. Ja njemu hocu da iskoristim i PAD-ove sto znaci da i tempo mora da primi bez greske.
Ako neko radi profesionalno sa ovim masinama neka mi javi. Rado bih doplatio za dobre boje i sl.
Drugarski pozdrav
BasariStudios
17.08.2008, 21:51
Imam M3 i Fantom X, KORG oduvjek ima bolji MIDI ROUTING od ostale masine.
To nije moj licni ukus nego profesionalan fakt, samo zavisi sta ti treba.
josipv
Jesi li zadovoljan sa G6 (ako se ne varam taj si nabavio?) kazi malo utiske, kako zvuci sound sekcija, editovanje boja i ostali edit, pozz Z
Tebi Pa1x uvek salje po istim kanalima boje bubanj na 10 itd...
Na korgu ili na fantomu udjes u sekvencer i na tim kanalima pozoves odredjene boje i problema nema!
Samo neznam sta a padovima kakav tempo budi odredjeniji!
josipv
Jesi li zadovoljan sa G6 (ako se ne varam taj si nabavio?) kazi malo utiske, kako zvuci sound sekcija, editovanje boja i ostali edit, pozz Z
I vise nego zadovoljan,sta da ti kazem,vec sam rekao osim harmonika i tambura nista ti drugo od semplova ne treba,sto se tice editiranja malo je komplicirano ali samo dok ne shvatis postupak,pogotovo ako do sada nisi radio sa rolandom,inace sviram pored njega i triton LEali razlika je ne velika nego ogromna,jedan te isti sempl sa jedne i druge,nebo i zemlja,sa G6 ide sirina jasnoca,jednostavno to je to!!!
milanceshow
17.08.2008, 23:03
To je prava stvar.......
Posle duzeg trazenja informacija odluka je pala na Roland Fantom G6.......
Kolege...samo bih da dodam jednu stvar u vezi fantoma G...ovo za šta ga najviše koristimo (živa svirka) je samo 10% onoga što on može i za šta je namenjen...u toj spravi je spakovan kompletan audio-midi studio,i to ni malo nekvalitetan studio...
milanceshow
18.08.2008, 08:09
Podrzavam tvoju izjavu rolandinjos........
15-20 vlasnika Fantoma G6 sa kojima sam se cuo je potvrdilo tvoju izjavu.
Za LIVE svirku je MRAK,a za ostalo ce vreme kazati........mada ne sumnjam mnogo u njega,jer on to moze.........
Ne volim da kazem da je savrsen,sto to i nije ,ali je G6/7/8 pravi pogodak........
Rekao bi mozda najjaca sprava trenutno na trzistu,ne zato sto ga ja imam nego jer sam dosta toga do sada probao i ovo je vrh.......
Vec sam X6 je bio po meni bolji od bilo kojeg tritona......(nezelim izazvati bilo kakvu prepirku,ovo je samo moje misljenje);););)
:?:?:confused:...dal da predjem na G6 varijantu:D
:?:?:confused:...dal da predjem na G6 varijantu:D
sa cega??????
milanceshow
19.08.2008, 08:45
Stao sam kod efekata u LIVE modu!Jel ste provalili kako da sacuva efekte?
MIKI---Prodaj meni Extrema,odmah ga kupujem a ti sebi kupi G6...Svako ima različite ukuse ali ja se plašim Fantoma,bar za sad dok se ne ohrabrim...A tvoj Extreme (ako ga još imaš) je uvek dobrodošo u moje ruke...Pozdrav!
Stao sam kod efekata u LIVE modu!Jel ste provalili kako da sacuva efekte?
=)):lol:...Lagano samo Brate....nisi jedini...:lol:
P.S. Imaš dugme,mislim da je F8 ili F8,ispod ekrana,kad otvoriš efekte...to ti je nešto kao paljenje i gašenje celog efekta...vidi da ti to bude upaljeno...u stvari svi da budu upaljeni...
TomyCroSound
19.08.2008, 13:56
Mislim da nije u tome problem.
Većina zvukova koje, kada ubaciš iz tvorničkog patcha u live mod, ne podržava druge efekte osim onih koji su mu dodani u tvorničkom patchu.
Nadam se da sam dovoljno jasan.
Ima Fantom G6 mana...
Problemi (razni) su uvijek oko midi fileova.
Seq ne pamti koji studio mod je korišten pri snimanju.
Ukoliko koristite "sample triger", npr. efekte u wavu poput onog "to lutko!" u live modu, jedan od 8 layera mora biti predviđen isključivo za to, inače ne funkcionira. Isto je i s "ritam triger".
Ako se cijeli set učita sa usb sticka, ako je wallpaper naknadno ubačen na stik, učitat će ga, ali ako je ponovo nešto spremano na stik iz G6, wallpaper nestaje.
Lcd ni gumbi koji svijetle jednostavno se ne vide na visokom suncu.
Ima toga još...
milanceshow
19.08.2008, 23:54
Da li je neko probao da sempluje na G6?
Kako se pravi multisempl na G6? OS verzija 1.10
Video sam na internetu prodaje memorija za Fantoma od 1G.Da li on moze da ocita tu ram memoriju?I ako je ocita da li koristi celu memoriju ili samo 512?
Kupio sam ram memoriju kingston od 512mb.Cena je 3476 dinara.Znaci to glanc nova memorija.Kupio sam u radnji sa garancijom od 10 godina.
Verovatno svi znaju ,al ako neko nezna...................
Nemojte da vas neko laze da nemoze da se nabavi ova vrsta memorije za fantoma.
Odgovoricu na PP gde moze da se kupi da nebi reklamirali neku firmu....:D
Da li je neko probao da sempluje na G6?
Kako se pravi multisempl na G6? OS verzija 1.10
Video sam na internetu prodaje memorija za Fantoma od 1G.Da li on moze da ocita tu ram memoriju?I ako je ocita da li koristi celu memoriju ili samo 512?
Ja sam semplirao na G6 i vrlo je jednostavno samo kad se ude u stos,i puno je jednostavnije nego na korgu!
Sto se tice pravljenja multisemplova to je dosta duga prica ali ist vrlo jednostavno kad se jednom provali.....
Pokusat cu objasnit pa gdje zapne pitaj..........
IDemo ispocetka: 1 dio:
najprije stavis usb-sticku G6 i formatiras ga,nakon toga ce ti se na sticku napravit folder pod imenom IMPORT,u taj folder stavljas znaci semplove(moraju biti wave ili aiff),kada si prebacio semplove u Import ides u MENI I ODABIRES F4-IMPORT AUDIO,nakon sto je ocitao semplove ides na dugme SAMPLE i odabires F1-SAMPLE LIST,tu su ti znaci svi semplovi koje je ocitao i pored njih ti se nalzi crvena kvacica sto znaci da sempl nije obraden i spreman za slaganje multisempla,da bi te semplove obradio moras ih jedan po jedan poslozit,ides na F8-SAMPLE EDIT i tu ti se otvara prozor sa opcijama za lupiranje odredivanje tona(c cis d dis....)tebe tu zanima samoopcija LOOP START I ORIGINAL KEY,znaci tu odredujes koji ce taj sempl ton svirati i tu mu trzis loop,e kad si to napravio,ides na WRITE i upisujes ime tog sempla i naravno napises si koji je to ton da ti bude jednostavnije za slagat poslje,i tako jedan po jedan sempl..........:p
2 dio:
Kad si sve semplove sredio ides na SINGLE i opet na PATCH(njega pritisni dva puta)i dobit ces prozor sa opcijama general,wave TMT.....sa F2 odaberes Wave i desno u prozoru gdje ti pise Wave Group odaberI da bude MSAM,a ispo toga u prozoru Wave Number L (mono) odabires broj 1(tako ces ic redom po brojevima kad budes slagao i druge multisemplove),nakon toga na F4-UTIL MENU i tu odabires Multisempl Edit,tu ce ti otvorit klavijaturu(tipke) i tu sad slazes multisempl......
3 dio;
E sad najprije pritisnes tipku na klavijaturi na koju hoces da taj sempl svira,znaci pritisnuo si C4 recimo i sad ides na F3-ASSIGN i otvara ti se lista semplova koje si prethodno sredio i tu trazis normalno sempl koji je C4 i potvrdujes to sa F8,e onda sa F7 i F8 odredujes od kud do kud ce taj sempl svirat itako redom.........kad si sve semplove poslozio ides na Write i upisujes ime tog sempla i spremas i taj multisempl je gotov.......
4 dio:
KAd si spremio taj multisempl ides na EXIT i vracas se na onaj prozor gdje ti opet pise Wave TMT Pitch.....i onda opet odabires Write i tu ga onda spremas da ti taj multisempl bude u PATCHU(programu kod korga)
I to je to.............valjda sam bio jasan,samo ides tim redosljedom kako sam ti objasnio i nemozes pogrijesit
SVe u svemu puno posla......(:|(:|(:|(:|
Ako zapne gdje pitaj..........
Pozdrav.....
milanceshow
20.08.2008, 18:29
Hvala brate!Sad cu pokusati.........Pozdrav!
------------------------------------------------------------
EDIT:Tooooooooooooooooooooooooooooo :))
Napravio sam ZUMMMMMMMM Horrrrrrrr :))
mojoj sreci nikad kraja
stvarno je do jaja.............
Hvala brate!Sad cu pokusati.........Pozdrav!
------------------------------------------------------------
EDIT:Tooooooooooooooooooooooooooooo :))
Napravio sam ZUMMMMMMMM Horrrrrrrr :))
mojoj sreci nikad kraja
stvarno je do jaja.............
Cestitam!!!!!!!!!!!!!!!=D>=D>=D>
TomyCroSound
20.08.2008, 20:39
...lijepo si ti to opisao, samo, za nekoga tko će prvi put to napravit... teško da će uspjeti.
Još bi na to dodao, na kraju obavezno Save project na stick.
I kada pališ klav, stick je u klav i automatski učitava s njega.
...lijepo si ti to opisao, samo, za nekoga tko će prvi put to napravit... teško da će uspjeti.
Još bi na to dodao, na kraju obavezno Save project na stick.
I kada pališ klav, stick je u klav i automatski učitava s njega.
Slazem se,a nisam ni ja odprve sve uspio,ali ovo je 90% posla!
milanceshow
20.08.2008, 20:54
Evo jedno moje zapazanje.........
Jedno 5-6 godina sam svirao na Roland XP30.Upoznao sam njegove funkcije i sve sto sadrzi ta klavijatura....
Kada sam kupio G6 dosao sam do veoma povoljnog otkrica na moju srecu.G6 je veoma slican sa funkcijama na XP30.Sve funkcije sa XP30 se nalaze na G6,a razlika je u samo 20% funkcija.
Izgleda da su kao bazu u projektovanju Fantoma G6 uzeli XP30.
Ne poznajem rad oko semplovanja,multi-semplova i studiskog rada na njoj,ali covek se uci dok je ziv.........;) ...mislim......poznajem i to JA ,ali ne u toj meri da mogu da razvijam filozofiju o tome...:D
pa,kad cemo cuti jedam mali demo-ic milance ??? da cujemo tu zver...
milanceshow
21.08.2008, 01:54
Sa trenutnom velicinom seta od 137Mb ucitao je za 2:29,5 sec.Prakticno za dva i po minuta........
Da li je to brzo ili sporo?Nemam predstavu jer nisam radio sa semplerima.
Sa trenutnom velicinom seta od 137Mb ucitao je za 2:29,5 sec.Prakticno za dva i po minuta........
Da li je to brzo ili sporo?Nemam predstavu jer nisam radio sa semplerima.
To je super brzo...fantom X bi to barem 3 puta sporije učitao...;)
P.S. pozdrav za moje kolege Josipa i Amadeusa...drago mi je momci da ste zadovoljni spravom i da napredujete u provaljivanju iste...samo napred...
Milance gde nadje toliki set?
Evo da i ja pitam nesto:Zna li ko ima li na G6 Brass Fall i pod kojim je brojem ta boja?Kod mene nema pregledao sam sve ali kad udjem u boju na edit ima semplove fabricke i to LEFT i RIGHT znaci dva komada ali nemam kao boju napolju napravio sam ja to nesto i to je dobro ali bi ipak da znam ako ga ima negde!To je isto kao i za kabinu ima unutra nema napolju.
Milance gde nadje toliki set?
Evo da i ja pitam nesto:Zna li ko ima li na G6 Brass Fall i pod kojim je brojem ta boja?Kod mene nema pregledao sam sve ali kad udjem u boju na edit ima semplove fabricke i to LEFT i RIGHT znaci dva komada ali nemam kao boju napolju napravio sam ja to nesto i to je dobro ali bi ipak da znam ako ga ima negde!To je isto kao i za kabinu ima unutra nema napolju.
Pa nemaš uradjene boje od svih semplova koje g6 ima...možeš da potražiš taj patch na netu ili da ti neko "izdiktira" parametre pa da ga uradiš sam...
Ljudi i ja ga uzimam...Samo me zanima ako ima kolega iz Hrvatske ili Austrije da mi kažu KOLIKO KOŠTA,I GDJE IH IMA?...Ili kakav link na PM bi mi mnogo pomogo...Kod nas NIKO ne uvozi Rolanda,tako da ih NEMA,nit sam imo priliku da isprobam...No par sedmica sam bio u dvoumici šta i kako,ali konačno sam "skupio muda" i odlučio se da pređem poslije toliko godina na Rolanda...Classica ako prodam ili ne,neka stoji samo da mi je dobiti ovu zvjerku...Mislim da je Roland s ovim modelom potuko SVU konkurenciju,a u odnosu na M3 je MNOOOGO BOLJI sinth,počevši od designa,pa nadalje...Evo i ja polalo "dolazim pameti" i plivam prema vodama Rolanda...(dugo mi je nedostajo,sve od legendarnog G1000)...
Ma Alixe bratac, izgleda da su presisali i OASYS:mad:
Morace neki odgovor da stigne iz korga...B-)
milanceshow
21.08.2008, 14:27
@Bandza
Brate Brass Fall se nalazi na 945 Brs Fall L i na 946 Brs Fall R
@Bandza
Brate Brass Fall se nalazi na 945 Brs Fall L i na 946 Brs Fall R
našao je on te semplove,ali nema uradjen PATCH,pa ga to zbunjuje...
###Ma Alixe bratac, izgleda da su presisali i OASYS
Morace neki odgovor da stigne iz korga...###
E moj batke..Oni su Oasys prešli ja mislim i sa X-serijom...Korg se bacio u aranžere a na workstatione zaboravio 100%...Ovaj M3 kako god pogledaš je obični K#$#C od ovce nasuprom Extremu sa MOSS-om (moje lično mišljenje)...A Fantom...majku mu mami me samo tako,a plašim se da neću moći da izvučem ono što trebam od njega...A odgovor Korga za G-6 mislim da davno beće doći...Roland je ove godine bio NA DNU u veliko trojici ali zato sad VODI u workstationima...Samo da mi je još znati kako je sa tercama na g6 i imo bi čistu glavu...
milanceshow
21.08.2008, 14:45
Terce radis kako ti dusa hoce....U LIVE modu imas toliko mogucnosti da je to strasno...
Ja sam LIVE modu na tercama na jednom broju postavio 7 terci i na klizacima odredjujem koja ce kad da svira.A mozes jos 512 postavki da uradis.
To je i vise nego dovoljno........
Kao prvo pozdrav kolegi Rolandinjosu,covijek je stvarno ljudina i ovim putem mu se javno zahvaljujem,jer da nije bilo njega mnogi od nas koji imamo G6 jos bi uvijek tapkali na istom mjestu.......
Brass fall ima u G6 moras ga naci u patchu--pritisnes dvaput PATCH i tamo gdje ti pise MSAM kad pravis multisempl, stavi da pise INT i sa tockicem mjenjas onda boje,on ti je pod brojem 946
###Ma Alixe bratac, izgleda da su presisali i OASYS
Morace neki odgovor da stigne iz korga...###
E moj batke..Oni su Oasys prešli ja mislim i sa X-serijom...Korg se bacio u aranžere a na workstatione zaboravio 100%...Ovaj M3 kako god pogledaš je obični K#$#C od ovce nasuprom Extremu sa MOSS-om (moje lično mišljenje)...A Fantom...majku mu mami me samo tako,a plašim se da neću moći da izvučem ono što trebam od njega...A odgovor Korga za G-6 mislim da davno beće doći...Roland je ove godine bio NA DNU u veliko trojici ali zato sad VODI u workstationima...Samo da mi je još znati kako je sa tercama na g6 i imo bi čistu glavu...
Sa tercama je bolje nego što mižeš i da zamisliš...daleko bolje od Korga...davno sam o tome pisao,a i kolegama sam ovde dao te terce pa neka ti oni kažu kako to izgleda i jesu li zadovoljni...;)
milanceshow
21.08.2008, 14:49
@josipv
Tako je brate........;)
OVaku u HR se G6 moze probati u ZAgrebu u jednom music shopu,koga zanima gdje nek pita na PM,cijena je 2227eur.ali ako ide preko mene moze i nesto jeftinije!
Terce radis kako ti dusa hoce....U LIVE modu imas toliko mogucnosti da je to strasno...
Ja sam LIVE modu na tercama na jednom broju postavio 7 terci i na klizacima odredjujem koja ce kad da svira.A mozes jos 512 postavki da uradis.
Terce rade perfektno,sve se moze slozit kao i na korgu uz jos puno puno vise mogucnosti,tako da se nemoras plasiti u svezi terca,G6 moze sve sto je potrebno za nasu svirku i jos vise od toga,u njemu je kompletan studio sa svim
potrebnim opcijama i parametrima.......
Terce rade perfektno,sve se moze slozit kao i na korgu uz jos puno puno vise mogucnosti,tako da se nemoras plasiti u svezi terca,G6 moze sve sto je potrebno za nasu svirku i jos vise od toga,u njemu je kompletan studio sa svim
potrebnim opcijama i parametrima.......
u tome i jeste osnovna prednost fantoma G u odnosu na X...unapredili su taj deo oko snimanja audio zapisa na njemu,glasova itd...samplovi i boje manje više zvuče isto i mogu se namestiti na obe sprave identično,ali je taj "studio mod" kod G mnogo bolji....;)
Milanče...sećaš li se šta sam ti rekao za G fantoma pre nego što si ga uzeo?
Mesec dana nerviranja i kad provališ ima da bude vrh vrhova...jesam li u pravu Brate?:D
milanceshow
21.08.2008, 15:26
Jesi brate....tacno tako si mi reko.....
A ja nisam ni znao da je on odradjen slicno kao Xp30.I za manje od mesec dana ce G6 biti potpuno operativan za rad.....;)
Najzad je tema malo zivnula!
Probajte da doradite boju na INT 832
To je Tenor Sax jako dobar mislim da lici na narodnjacki,pozarevacki ili kako vec, moze sve da se svira na njemu ,malo falsira al je dobar!
Pitam se kolkiko jos boja ima koje nisu izbacene napolje (ako znate neku napisite mislim da ako svako upise po jednu mozda ubrzamo proces koji je postao izgleda nezaustavljiv)!Ja sam mislio da samo synt boje nisu sve napolju kad ono ima tu svega.Sve sto sam mislio da ova klavijatura nema ona ustvari ima ali je iza coska.
Probajte malo bouzuki doradit,uz malo dotjerivanja netreba ni sempl.......
TomyCroSound
21.08.2008, 17:43
evo ja imam prijedlog...
Tko kako izvuče neki patch koji je "sakriven", neka "okači" project pa da se svi častimo!=P~
Da li ste otkrili kako bi islo kad bi hteli medjusobno da razmenimo fabricki pravljene ili prepravljane boje!?
Ja sam otkrio foru preko Librarian-a (program koji se dobija uz Fantom G tj. jedan od dva koja su na cd-u)
Ako je ko raspolozen neka javi neku informaciju!
Evo objasnjenja za razmenu fabrickih boja.
U Folderu SND koji se nalazi medju skupinom Foldera u jednom projektu postoji fajl FANGSND.SVD koji je uvek oko 3,5 Mb otprilike!
Taj fajl bi trebali da razmenimo.
A evo kako se radi:
1.Otvori se program Fantom-g Librarian
2.Onda na OPEN funkciju se otvori FANGSND.SVD fajl iz svoje klavijature recimo sa USB-a ili sa HD-a (bitno je samo da je to zadnja postavka PROJECT-a sopstvene klavijature)
3.Onda se isto na OPEN otvori i neki drugi fajl sa bojama(PROJECT sa bojama koje vam je neko dao)
4.Onda na ekranu imaju dva prozora(sopstvene i tudje boje)
5.Iz prozora sa kojeg hocete da kopirate boje izabrete iste idete select levim klikom misa na boju koju hocete da kopirate i idete na funkciju COPY
6.I zatim u prozoru(prozor sa sopstvenim bojama) gde hocete da kopirate boju idete na INSERT (to mu dodje kao PASTE opcija)
!!!! COPY i INSERT se nalaze na EDIT padajucem meniju!!!!
7.kad se zavrsi sa COPY- INSERT delom posla onda svoj fajl snimite bez menjanja imena i ostalog i kao takav ubacite u backup-ovan FOLDER PROJECT-a (tacnije u svoj PROJECT u SND folder odakle ste i uzeli FANGSND.SVD i vratite u klavijaturu i idete na restore i to je to!
Takodje je u ovom programu na isti nacin moguce i menjati mesta bojama u SINGLU a da to kasnije kad se vrati u klavijaturu ne poremeti nista u LIVE
modu!
Dali bi netko htio poslat mi drivere sa cd-a od fantoma jer ja ga nemam pa nemogu ni spojit kljavu na komp???
Dali bi netko htio poslat mi drivere sa cd-a od fantoma jer ja ga nemam pa nemogu ni spojit kljavu na komp???
Stiže Brate...http://www.rolandus.com/products/productdetails.aspx?ObjectId=920&ParentId=83
alo bre "FANTOMISTI",al ste se raspisali...
polako me vucete ovako kad vas slusam/citam da postanem jedan od vas...
ronaldinjos,za koliko to jeftino moze da se nadje?
nisam ga jos probao,ali saa ovakvim komentarima verujem da je zlo
ajd,pa nek ide zivot...
alo bre "FANTOMISTI",al ste se raspisali...
polako me vucete ovako kad vas slusam/citam da postanem jedan od vas...
ronaldinjos,za koliko to jeftino moze da se nadje?
nisam ga jos probao,ali saa ovakvim komentarima verujem da je zlo
ajd,pa nek ide zivot...
:lol:...ovo kako je krenulo svi ćemo da sviramo Fantome...:D
Javi mi se na pp...
Stiže Brate...http://www.rolandus.com/products/productdetails.aspx?ObjectId=920&ParentId=83
MA to sam Brate vec probao ali mi nece instalirat,neznma zasto?
MA to sam Brate vec probao ali mi nece instalirat,neznma zasto?
Mora da hoće...pogledaj samo da li si instalirao prave za svoj OS?
Aj pogledaću ja kasnije pa ću ti javiti...;)
Potraži i ovde...http://www.roland.com/synth/Fantom/seminar_1.html...
ma probao sam vec nekoliko puta,i nece,izbaci mi da nije moguce instalirati.....
milanceshow
22.08.2008, 04:34
JAOOOOOOO
Pa vi nemate pojma kako ovo zvuci.............
E80 vazi za masinu koja "PUNO","DEBELO","MASNO" zvuci.......E sad.....:))....Fantom G6 zvuci jos masnije..........
Ostao sam bez teksta posle prvog forspila......(zajebo sam da pevam i svirao sam improvizaciju..:D)
Veceras je bilo vatreno krstenje Fantoma G6...........Bez obzira sto klavijatura nije mnogo sredjena ,Ja sam prezadovoljan..............
JAOOOOOOO
Pa vi nemate pojma kako ovo zvuci.............
E80 vazi za masinu koja "PUNO","DEBELO","MASNO" zvuci.......E sad.....:))....Fantom G6 zvuci jos masnije..........
Ostao sam bez teksta posle prvog forspila......(zajebo sam da pevam i svirao sam improvizaciju..:D)
Veceras je bilo vatreno krstenje Fantoma G6...........Bez obzira sto klavijatura nije mnogo sredjena ,Ja sam prezadovoljan..............
A imaš onaj MASTER EQ i kompresor...tek kad mu tu daš malo po "mrsu",da vidiš šta su muda...:lol:
Ko ima masla taj masti muda...Tako i vi...Neka neka...samo još jedno pitanje kolege i ako mi ko zna odgovoriti hvala mu do neba...Dakle ne znam jestel slušali onaj DEMO od Envera što sam uploado (onaj Rumba)...Tamo on ima na Extremu MOSS boju onog saxofona....E sad pitanje,možel se na Fantomu postići onaka nijansa zvuka i ona Moss distorzija koja meni ubija pojam muzike?Dakle možel da radi onako i na Fantomu ili imal Fantom nešto slično tim efektima i oscilatorima kao što ima MOSS?...Dakle samo još to me razdvaja od toga da ga kupim...inače da pohvalim kolegu ROLANDINJOSA koji može da sredi G6 mnogo ispod cene-svaka čast prjatelju!
Ma moze prijatelju i vise od toga sigurno,ima Fantom dva prosirenja koja mozes ugradit,a saxofona imas cijelo brdo i biraj kojeg ti srce zeli i mozes od njega cudesa stvarat a za distorzije da nepricam...........
Kupuj to sto prije i vjeruj neces se pokajat......
Fantom ima opake distorzije (stavis violinu i na nju distorziju kao efekat i dobijes gitaru sa distorzijom)ali to nije ono sto tebi treba!
Tebi treba Phaser,Wah,Humanizer itd...
Najbolje da sam pogledas ,ne zaleci se!
Uzmi omiljen sempl synt boje sa dx ili casia i ubaci u fantoma i udji u efekte ako dobijes ista priblizno ovim efektima znaci mozda ces za neko vreme uspeti da napravis nesto slicno(naravno ovo sve probas pre nego sto kupis masinu).
Vise me plasi dal ces naci ovakav efekat nego da li ces moci postici zvuk takve boje iako ovo ne lici na sax nego na sax sa dx-a kroz mocan efekat.
U takav efekat ako stavis fabricku Violinu ima da ubija!
I drugo ne verujem da ima koga ko svira ovakav stil sa ovakvim bojama na Fantomu G6 tako da nemas bas koga ni da pitas dal sta moze ili ne.
I na Fantomu nemaju OSCILATORI samo imas fabricke boje tj. osnovne zvukove i opasne opcije za stelovanje istih i nijhovog medjusobnog odnosa sto znaci da mozes itekako dobiti dobru analognu boju i kasnije je ubaciti kroz efekat.Ali to je totalno druga stvar od MOSS-a.
Nemoj pogresno da me razumes EFEKTI su sjajni cak sta vise najbolji ali dal moze ono sa MOSSA i da li ima onakav efekat tj dal ga je moguce napraviti to moras sam da proveris.
Ja sam sve napravio na G6 sto sam hteo voleo i zamislio i sve radi opasno samo nisam jos napravio ono sto si ti pitao to me najvise i plasi sad za sad.
Al da ima slicnih ludorija i mogucnosti za jos i bolje tj. drugacije to je 100% tacno samo ne znam da li bi ti se to svidelo i da li bi se svidelo onome ko slusa.
Ima fabrickih boja sa jos izrazenijom distorzijom kao efektom itd.....
P.S. MOSS je svet za sebe,zasebna prica i poglavlje.G6 nema MOSS i nece ga ni imati.
BANDZA---Hvala drug...Slušo sam tvoje DEMOSE i drug svaka čast...muzičar si prva liga---daj me dodaj na MSN ili skype da se čujemo (imaš moj kontakt na profilu)...A taj MOSS mi se jako sviđa hebem liga i kad bi se dalo šta napraviti slično na Fantomu,SVE bi prodo,i gaće samo da ga kupim...
milanceshow
23.08.2008, 04:31
Ma ja mislim da to moze da se napravi na fantomu......Imao sam ja na XP30 slicnu boju.
--------------------------------------------------------------------------
Sta da radim?
Kupio sam za Fantoma jednu malu USB Flesku koja je velicina nokta kad se sklopi.http://base1.googlehosted.com/base_media?q=http://us.st12.yimg.com/us.st.yimg.com/I/supermediastore_2012_21366302.jpg&size=2&dhm=9684871e&hl=en
Razmisljam da odstranim njeno kuciste i da tu flesku drzim stalno u klavijaturi jer me mrzi da je posle svake svirke vadim,a i plasim se da je ne izgubim......:D
Ako to uradim USB fleska nece ni da se vidi da strci iz klavijature........a kada se stavi u torbu nace biti problema.........
Koji su vasi saveti?
E to sam hteo da pitam...gde se cuvaju semplovi za njega na HD ili...
Dal moras pred svaka svirka da loadujes i koliko to traje?
Sto se tice moss...pa drugovi svako kupuje sto treba...
Imate extrem,studio,triniti...oni mogu to...Fantom je nesto sasvim drugo.
Pozzzz
Inace proglasavam milanceta za vlasnik idealne kombinacije.
Roland E-80 + Fantom G6
Epa ljudi moji nema dalje.
Sve u znaku roland.;)
Inace proglasavam milanceta za vlasnik idealne kombinacije.
Roland E-80 + Fantom G6
.;)
i ja mislim da e ovo trenutno broj 1
Jes u Rolandovom svjetu...ali ovako---Nikad...G6 drži titulu u workstationima ali aranžeri---ma da ne započinjem....
Ma to ti je care isto...
E-80 + G6
2xpro + G6
T2 + G6
Milance ima samo jedna od idealnih kombinacija.
Moze i 2x + G6 ..sto da ne...isto idealno...
Posle ovo sve su samo nijanse tako nije bitno.
Idealna kombinacija je PA2x i Fantom G ili X.....i naravno jedan midi kabl...probao i uverio se...a razočarao se u Midi Routing kod Roland aranžera...očajan je...:D
###a razočarao se u Midi Routing kod Roland aranžera...očajan je...###
Hebi ga drug...Ne može sve da bude idealno...Inače Korg je druga situacija...Premda je počeo OPASNO da zaostaje...Posebno sa workstationima...žalosno...
E to sam hteo da pitam...gde se cuvaju semplovi za njega na HD ili...
Dal moras pred svaka svirka da loadujes i koliko to traje?
Sto se tice moss...pa drugovi svako kupuje sto treba...
Imate extrem,studio,triniti...oni mogu to...Fantom je nesto sasvim drugo.
Pozzzz
Semplovi se cuvaju na usb sticku i moraju se loadati svaki put kad se pali klav.ocitavanje traje: 140mb oko 2,5min.
Postavio sam jos jednu temu vezanu za Fantom G6 u kojoj ce svako moci da napise korisne savete i trikove koje koristi u radu sa Fantomom.Takodje i da postavi pitanje na istu temu.Pa neka se nizu pitanja,odgovori i korisni saveti.Cisto da ne pravimo guzvu na ovoj temi.Tema se zove
-Fantom G Tips & Tricks-
milanceshow
23.08.2008, 17:55
@rolandinjos
@Alix
Ma to povezivanje MIDI kablom nije problem...Samo treba dobro upoznati ta podesavanja......
Vecina nas retko ima priliku da se pozabavi tim problemom.Uglavnom su svi radili vrlo povrsno oko povezivanja 2 uredjaja......
Meni samo nije jasan g70...taj njegov midi routing...ne mogu da nadjem opciju da sa njega odaberem boju sa spoljnjeg uredjaja i tako da memorišem...:confused:...kod Korga je to prostije...
milanceshow
23.08.2008, 19:42
Kada posle prepravke i doradjivanja Projekta JA sacuvam projekt na USB.Ali posle svakog tog postupka G6 kreira novi folder u kome se nalazi sve sa starog projekta i plus ono sta sam doradio u projektu.Tako da sam flesku od 2GB vec pola popunio.
Da li da obrisem stare projekte sa USB-a?Plasim se da ga nesto ne poremetim u radu.
@rolandinjos
Netreba da me citiras ako pises odmah posle mene.;)
Milance ugasi malo klavijaturu da udane vazdua!Neka se malo mucenica kovarne.Da dodje k sebi.U fabrici kazu da nevalja da stoji po par dana upaljena jer joj se ekran greje pa da se nesto ne istopi =))
milanceshow
24.08.2008, 05:22
Ma Ja samo da sredim klavijaturu ,a posle mi ekran i ne treba!!!!:D :))
Ej ljudi daj mi pomozite ko braću vas molim...
Jedan slovenac mi nudi X6 fantom za 1300eura a još najbolje uzeće moj Classic u račun i 500eur da mu doplatim...E sad,daj neka neko od kolega (Rolandinjos i ostali) kaže jeli X6 toliko slabiji od g6,ili kako je s njima?Ili da radije prodam Classica za keš pa kupim G6...Dajte ljudi zapelo mi za ove ROlandove soliste,već sam ih počeo sanjariti...Pozdrav!
Mislim da neke velike razlike nema sto se tice zvuka,X6 nema numericko biranje,mjesto usb-sticka koristi flas-card po meni puno bolje jer vam se moze dogodit da zaboravite usb stick pa se morate vračat po njega 30km kao ja jucer:mad::mad::mad:,
Ostale funkcije su manje vise iste jedino mislim koliko se sjecam da G6 ima malo bolji editing od X6......
Uostalom to ce ti kolega rolandinjos puno bolje reci on ih im a obe.......
Kada posle prepravke i doradjivanja Projekta JA sacuvam projekt na USB.Ali posle svakog tog postupka G6 kreira novi folder u kome se nalazi sve sa starog projekta i plus ono sta sam doradio u projektu.Tako da sam flesku od 2GB vec pola popunio.
Da li da obrisem stare projekte sa USB-a?Plasim se da ga nesto ne poremetim u radu.
@rolandinjos
Netreba da me citiras ako pises odmah posle mene.;)
Mozes ih obrisat ,ali kad spremas nesto nakon doradivanja uvijek samo napises ime tog istog projecta kojeg si doradivao i on ga samo prepise preko njega......nemora se svaki puta sve SAVE AS jer klavijatura pamti sve sto se "doradi" na njoj ito ostaje skup sa semplovima jedino ako se recimo ocita neki srugi projekt a ovo "doradivanje" nije SAVE AS onda izgubi sve sto je "doradeno"
Ej ljudi daj mi pomozite ko braću vas molim...
Jedan slovenac mi nudi X6 fantom za 1300eura a još najbolje uzeće moj Classic u račun i 500eur da mu doplatim...E sad,daj neka neko od kolega (Rolandinjos i ostali) kaže jeli X6 toliko slabiji od g6,ili kako je s njima?Ili da radije prodam Classica za keš pa kupim G6...Dajte ljudi zapelo mi za ove ROlandove soliste,već sam ih počeo sanjariti...Pozdrav!
Nije velika razlika izmedju x i g...bar ne tolika kolika im je bila razlika u ceni...1300 eura je dobra cena za X samo ako je u dobrom stanju,nećeš pogrešiti uzmeš li X...u svakom slučaju za ono za šta mi koristimo sprave i X i G rade isto...
P.S. ako ti nešto znači,ja bi sad pre za kafanu opet uzeo X-a,samo zato što je manji i lakši...
Nije velika razlika izmedju x i g...bar ne tolika kolika im je bila razlika u ceni...1300 eura je dobra cena za X samo ako je u dobrom stanju,nećeš pogrešiti uzmeš li X...u svakom slučaju za ono za šta mi koristimo sprave i X i G rade isto...
P.S. ako ti nešto znači,ja bi sad pre za kafanu opet uzeo X-a,samo zato što je manji i lakši...
Potpisujem ovo....
Izasao je najnoviji YASE 2.0 koji podrzava sve serije fantoma i naravno G seriju.
evo i LINK http://www.nexoe.de/
Cena 120 eura.
Postoji i Download Demo.
Brate,pored tolikog ekrana na Fantomu g,miša i toliko opcija za editovanje kljave mislim da je taj Yase prg totalno nepotreban...
To sto ima veliki ekran ne znaci da moze da ucitava multisemplove od korga akai-a,rolanda,Fantoma x6,kurzweil-a itd ,itd....On sluzi za to.
To ce biti interesantno i za medjusobno razmenjivanje semplova i patcheva za iste kao na KORGU recimo.Imas na sajtu procitaj za sta sluzi program.On je ok prica pogotovo za one koji bi tek da kupe klavijaturu ili za one koji je imaju ali nemaju semplove.Mislim da skracuje vreme koje je potrebno da se nesto napravi od kljave.Jedino sto kosta 120 e =))
Imam prijedlog: ajmo se skupit svi FANTOMASI i podijelit tih 120eur i jedan od nas onda kupi taj program i medusobno ga onda podijelimo....;)
To sto ima veliki ekran ne znaci da moze da ucitava multisemplove od korga akai-a,rolanda,Fantoma x6,kurzweil-a itd ,itd....On sluzi za to.
To ce biti interesantno i za medjusobno razmenjivanje semplova i patcheva za iste kao na KORGU recimo.Imas na sajtu procitaj za sta sluzi program.On je ok prica pogotovo za one koji bi tek da kupe klavijaturu ili za one koji je imaju ali nemaju semplove.Mislim da skracuje vreme koje je potrebno da se nesto napravi od kljave.Jedino sto kosta 120 e =))
Znam Brate ali veruj mi,sve što Korg "proguta" od semplova Fantom neće...sve se čuje,npr. ako ne odradiš loop na semplu da bude "idealan" nema od posla ništa,a to je na samoj kljavi najlakše....a tih 120 eura ne smem ni da pomenem...;)
Ajd' da podelimo ja sam za, ali nek se neko raspita moze li to.Ja ne znam kako to ide da ne bude da se zeznemo nekako!Ja sam jednom samo imao original program i nije mogao da se deli jer sam dobio kljuc za njega u vidu ketridza itd..Proveri Josipe to pa cemo da pazarimo to lako ili da izgooglamo to na drugi nacin ako moze a mislim da ce mozda moci!Ako ko naleti neka vice!
A sto se tice Rolandinjosa evo odgovor za njega:ja jos nisam ni na korgu imao sempl koji je dobro loop-ovan sve sam sam morao da uradim>Ljudi to jako lose odradjuju(vecina ih je radila na triton le i na classic) i nije istina da se to najbolje odradjuje u klavijaturi.Mislim da je najbolja fora sa WAVELAB mislim od verzije 3 pa na gore.On ima poseban odeljak za loop-ovanje semplova i tu je tek lako brzo i kvalitetno.Ako nekog interesuje kako nek me kontaktira jer program ima jednu manu koja se vrlo lako ispravlja.Ali rolandinjos je u pravu sto se semlova tice na rolandu se cuje sve jer semplovi izlaze ostro i svaka mana sempla se cuje sto nije slucaj sa korgom.I jos nesto nama koji smo vec koliko toliko uradili klavijature i nije toliko potreban program YASE 2.0 jedino za varijantu ako hocemo ponekad da ramenimo sempl pa skratimo muke oko pravljenja patch-a za isti ili pravljenja multisempla.Ili ako hocemo neke semplove sa CD-ova za studio tipa Akai,Roland itd.Opet mislim da smo se izverzirali toliko u pravljenju multisempla da nam je mozda lakse da kazemo sebi ma koji ce mi Yase 2.0 lakse mi je da sednem i spicim to sam manuelno nego da....Jedino sto ne moze manuelno tj moze ali je veliki posao je to ako hoces neki sempl koji je uradjen iz vise LAYER-a(to su oni sa cd-a) tu je problem ,mada ja jos nisam naisao da mi neki sempl bas toliko treba za ovu nasu svirku.
a jesi li instalirao u komp prg koji si dobio uz kljavu...fantom editor?:confused:
Jesam naravno sto pitash?Mislis da u njemu mozda nesto moze od ovog gore navedenog da se uradi?Kao npr. sta?
Možeš da uradiš Patch,da edituješ multisempl,terce da uradiš,loop...sve što i na kljavi...stvarno ne znam šta taj Fantom Yase program više nudi?
Naravno,imaš Awave s kojim se možeš pripomoći u konvertovanju semplova...
Pa recimo ja imam neki dobar sempl i njega sam u patchu izmesao sa fabrickom bojom i uradio efekat i ti hoces da imas i ti isto sve.Uz pomoc Yase-a to ide za sekund a ovako treba vreme i trebaju ti obe klavijature da bi prepisao parametre!Prvo da napravis multisempl i to neke boje ne idu bas kako hoces nego nekad kako mora govorim o losijim semplovima koje ne mozes da siris bas kako ti hoces tj imaju samo jednu dobitnu kombinaciju(govorim o key range-u).Pa onda da uradis efekat pa sve ostalo u patchu.Ovako to ide zajedno sve kao na Korgu .E to je YASE.Ili skines set Kosmajac za x6 i ubacis i svi multisemplovi rade i odmah skratis posao za par ili vise dana.Doduse opet u toj varijanti ostaju patchevi efekti terce.....
Nadam se da sam sad bio malo jasniji.
Pa recimo ja imam neki dobar sempl i njega sam u patchu izmesao sa fabrickom bojom i uradio efekat i ti hoces da imas i ti isto sve.Uz pomoc Yase-a to ide za sekund a ovako treba vreme i trebaju ti obe klavijature da bi prepisao parametre!Prvo da napravis multisempl i to neke boje ne idu bas kako hoces nego nekad kako mora govorim o losijim semplovima koje ne mozes da siris bas kako ti hoces tj imaju samo jednu dobitnu kombinaciju(govorim o key range-u).Pa onda da uradis efekat pa sve ostalo u patchu.Ovako to ide zajedno sve kao na Korgu .E to je YASE.Ili skines set Kosmajac za x6 i ubacis i svi multisemplovi rade i odmah skratis posao za par ili vise dana.Doduse opet u toj varijanti ostaju patchevi efekti terce.....
Nadam se da sam sad bio malo jasniji.
Jasan si ti meni,nije ništa sporno,samo hoću da ti kažem da je za to 120 evra puno...
ne znam koliko si radio sa fantomom ali patch možeš vrlo jednostavno da prebaciš sa jedne kljave na drugu uz pomoć programa LIBRARIAN...otvoriš taj prg,očitaš svoju kljavu u njemu,obeležiš patch koji želiš i uradiš EXPORT MID i on taj patch snimi na komp sa MID ekstenzijom...ubaciš taj fajl u kljavu u sekvencer kao Midi fajl i samo stisneš dugme WRITE AS PATCH i gotovo...nadam se da sam bio jasan u ovom objašnjenju?;)
milanceshow
28.08.2008, 01:55
Evo jedno pitanje.........
Format sempla na G6 je AIF,AIFF i WAV........
A koji je format multi-sempla na G6 .....????? I da li uopste postoji?
Format sempla na fantomu je AIF a čita i Wav format,medjutim kada ga očita i uradiš WRITE pamti ga kao AIF....multisempl nema format,bar ja nisam provalio u kom fajlu se uopšte nalazi,pa kapiram da ga čuva negde u samom "mozgu" kljave ili u onom SVD fajlu gde su i Patchevi i sve ostalo...cela "organizacija" Fantoma je čudna i nekompatibilna sa ostalim kljavama,kapiram da su time hteli da se zaštite i da naprave "svoj fazon"...nemam drugo objašnjenje...
Ovo sto cu vam reci i nisam siguran da je istina jer sam procitao negde.
Roland je imao u planu da napravi saradnju sa Akai firmom pa da u Roland mozes da ucitavas multisample u Akai formatu ali je valjda doslo vreme da se saradnja napravi i da klavijatura izadje ali saradnja je iz nekog razloga izostala(nisam siguran da se ovo odnosi i na G seriju vec i na prethodne Fantom serije).A o filozofiji Rolanda je glupo raspravljati.Sta mi vise da pricamo kad oni u prvom operativnom sistemu nisu ni stavili multisample kao opciju.Ja mislim da je moguce da ce nas Roland uskoro iznenaditi sa novim operativnim sistemom tj njegovim mogucnostima i sa mozda nekim dobrim prosirenjem koje bi trebalo po meni da ubije naciju.A Roland ima multisample i on se nalazi negde gde je nama nedostupan.I Yase omogucava pristup svemu tome.E u tom grmu lezi zec.I jos jedan savet:u systemu obelezite da vam stoji AIFF extenzija ne WAV.I jos jedno postoji AIF i AIFF extenzija.
Rolandinjos mi se savrseno razumemo a to da je 120 evra puno jeste kad se uzme u obzir ko smo gde smo i odakle smo!Mi nemamo naviku da kupujemo originale!Ali to ne znaci da ne treba da se snadjemo.Ja sam pricao o tome da program moze da olaksa neke stvari naravno pri tom znam za foru sa librarian-om.Samo pokusavam da na neki nacin pomognem da se ubrza proces pravljenja boja i svega na ovoj divnoj klavijaturi ali to meni izgleda ne polazi za rukom.Da smo pre deset dana na neki nacin udruzili snage mislim da bi svi zajedno napravili znacajan pomak ali od tog posla nema nista!Klavijatura ce uznapredovati ali trebace vreme.
Oni su dali cd sa AKAI semplovima uz Fantom X i software za konvertovanje istih...mada ja to nisam ni probao...
TomyCroSound
30.08.2008, 00:50
...može li senzor na Assignable služiti čemu korisnom, u LIVE modu?
(btw, tražim neke "fore" koje bih mogao puštati na svirci preko dynamic pad-a... sve što imam iz nekih domaćih filmova užasno je loše kvalitete, a da snimam sam - nemam inspiraciju)
TomyCroSound
30.08.2008, 14:20
Misliš na D-Beam?
da!
Pa pogledaj funkcije koje su ti ponudjene,mada ja mislim da je to suvišna glupost...imao sam to na više kljava i nikad upalio nisam...možda eventualno možeš da podesiš da ti menja oktavu gore-dole ili tako nešto,mada je totalno blesavo da mlatiš rukom iznad kljave...pomisliće ljudi svašta...:-)
TomyCroSound
30.08.2008, 14:37
Pa pogledaj funkcije koje su ti ponudjene,mada ja mislim da je to suvišna glupost...imao sam to na više kljava i nikad upalio nisam...možda eventualno možeš da podesiš da ti menja oktavu gore-dole ili tako nešto,mada je totalno blesavo da mlatiš rukom iznad kljave...pomisliće ljudi svašta...:-)
da, pomislit će ljudi...
ne znam, ako se da iskoristit, opet, zašto ne!
reagira na neke tvorničke trube i sax al jako slabi vibrato da se ni ne osjeti... Ma nemam pojma.
Vidim po netu svd fajlova od starih roland klavujatura jv , xp dali fantom g može da čita te fajlove i o čemu se zapravo tu radi dali to znači da se boje sa tih klavijatura mogu učitati u fantom g nešto kao sysex ili griješim ?
TomyCroSound
13.09.2008, 12:54
Vidim po netu svd fajlova od starih roland klavujatura jv , xp dali fantom g može da čita te fajlove i o čemu se zapravo tu radi dali to znači da se boje sa tih klavijatura mogu učitati u fantom g nešto kao sysex ili griješim ?
s obzirom da ne može automatski čitat ni samplove ni patch boje sa predhodne Fantom X serije, mislim da ne bi ni s te kljav. pročitao ništa.
TomyCroSound
17.09.2008, 01:46
Sad još nešto...
Pitanje:
Dal ja (na Fantom G) svaki put kada ubacim novi sample u klavijaturu moram spremiti to na način "Save project as"???
s obzirom da ne može automatski čitat ni samplove ni patch boje sa predhodne Fantom X serije, mislim da ne bi ni s te kljav. pročitao ništa.
Semplove čita a za patcheve nisam sto posto siguran ali mislim da može...u svakom slučaju načuo sam da postoji neki "Patch converter" za Rolandove kljave pomoću kojeg se mogu prilagoditi sa starijih serija na nove...to ću još proveriti pa javljam...;)
TomyCroSound
17.09.2008, 02:24
pa samplove čita kao i što čita od korga... potrebno je samo da su u wavu ili aif, ali i od X serije ili bilo koje druge, potrebno je u G seriji slagati multisamplove, neće ih sam složit!
pa samplove čita kao i što čita od korga... potrebno je samo da su u wavu ili aif, ali i od X serije ili bilo koje druge, potrebno je u G seriji slagati multisamplove, neće ih sam složit!
Neće zato što sam Roland ne daje opciju "izdvajanja" multisempla,ali ako ti dam recimo gotove semplove iz X-a i ti ih ubaciš u G i daš mu komandu da kreira multisempl on će biti složen odmah...;)
A Patchevi su već nešto drugo...jesi li gledao onaj program,Fantom Librarian sa CD-a...umeš li da exportuješ Patch?
TomyCroSound
17.09.2008, 02:50
ma nisam čačkao na tome.. taman sam skužio kljav i sad opet da čačkam po kompu, ne da mi se. Nisam patcheve ni radio osim samplova... ne znam, imam par setova za X seriju i morao sam sam radit multisamplove...
Ovak,vidim da ste spomenuli AKAI format,za G seriju neznam..al X6 prima AKAI format.
Mislim da ste dobili onaj konverter S-700 sa Roland CD-a,imam par Edirol-ovih sample CD-a sa bojama.
E sad,kad preko tog konvertera vadite sebi boje koje vam odgovaraju...glavni fajl (kao na gorgu KMP) je na Rolandu SVD,a KSF na korgu je za roland DAT fajl.
Znači npr. PIANO 1 se sastoji od: PIANO1.SVD i Smpl001.DAT,Smpl002.DAT,Smpl003.DAT.....idt.
Znate šta mene zanima,a nisam stigao da probam...da li mogu da se ubace textovi u Fantoma,ono i da se lista umesto sveski dok se peva...jbg,svi uslovi su tu,ekran i to,pa ne znam je li neko to probao?
Može,ja sam si stavio par pjesama i ljepo se vidi.
Možeš li u dve reči,gde se stavljaju,u koji folder i kako ih pozivaš?
Stavljaš ih u TXT folder,neznam dal je isto ko na G seriji,al na X seriji ja pritisnem SHIFT+ENTER i onda stisnem "Import Text" (F8) i odaberem tekst pa Enter.
I to je to.
TomyCroSound
17.09.2008, 20:26
Sad još nešto...
Pitanje:
Dal ja (na Fantom G) svaki put kada ubacim novi sample u klavijaturu moram spremiti to na način "Save project as"???
Ajd , jel zna netko?
Baš sam jučer ubacivao nešto i nisam sačuvao kao project i neeema...
al dobro je što nisam puno radio...
Nemoras svaki put SAVE AS,sve ce ti ostati u kljavi,jer on to automatski sprema na usb stick,ali ako slucajno ucitas neki novi set i nakon toga ides opet ovaj tvoj stari onda ti nece podici ono sto si slagao a nisi SAVE As,isto tako ako napravis BACk UP a nisi SAVE AS nece ti podici ono sto si zadnje radio!!!
milanceshow
17.09.2008, 20:41
Da moras Save AS....
Pre rada na klavijaturi obavezno kopiraj USB memoriju u komp....
Kada radis sa semplovima.....obavezno Save As.....
Ja sam radio nesto pa sam imao poverenja u to da klavijatura sve sama odradi.....pa sam se zajebo.....
Cak mi se desilo da nije ni multi-sample sacuvao.....
OBAVEZNO BECKUP cele USB memorije na komp.........ali OBAVEZNO
Na jednom forumu sam pročitao da bi ipak fantom g trebao primati svd fajlove dali bi ko htjeo isprobati evo link sa svd fajlovima:
http://www.planet-groove.com/roland/patches.html
TomyCroSound
18.09.2008, 15:03
nigdje nisam našao da se spominje g serija...
nigdje nisam našao da se spominje g serija...
na ovoj stranici ćeš naći odgovore na sva pitanja...http://forums.rolandclan.info/index.php...;)
TomyCroSound
18.09.2008, 20:04
znam za taj site,,, samo da još znam super engl bilo bi:-O
Da moras Save AS....
Pre rada na klavijaturi obavezno kopiraj USB memoriju u komp....
Kada radis sa semplovima.....obavezno Save As.....
Ja sam radio nesto pa sam imao poverenja u to da klavijatura sve sama odradi.....pa sam se zajebo.....
Cak mi se desilo da nije ni multi-sample sacuvao.....
OBAVEZNO BECKUP cele USB memorije na komp.........ali OBAVEZNO
Zasto kod mene onda sve dize bez SAVE AS,znaci sve sto sam slagao i nisam SAVE AS i ugasim i upalim sve je tu????
TomyCroSound
18.09.2008, 23:07
Zasto kod mene onda sve dize bez SAVE AS,znaci sve sto sam slagao i nisam SAVE AS i ugasim i upalim sve je tu????
ne znam...
da li možda spremaš samplove ručno, mislim ideš u sample list pa onda ne znam kako piše, uglavnom, spremaš samplove?
...ako je odgovor DA, kako znaš gdje ih sprema, popunjava li memoriju same klavijature prvo ili sprema na usb?
... ako je odgovor NE, onda sam zbunjen. :confused:
Ajd de ajd napravi upload projecta?
ja sam pokušao al neće, nešto me zeza komp il net.
http://fantomg.navarin.de/
Evo linka za Upload i Download patch-eva za G seriju.
TomyCroSound
19.09.2008, 14:12
...i, kako importirati to?
...neće
Ili ne znam.
A SKUŽIO!
fantom editor : import smf
...i, kako importirati to?
...neće
Ili ne znam.
A SKUŽIO!
fantom editor : import smf
Importuješ kao midi pa save as patch i to je to...jako prosto...ako ne uspeš reci da ti napišem detaljniji postupak...;)
TomyCroSound
19.09.2008, 15:52
pa editirao sam odmah onaj post i napisao da sam skužio...
nov je site, nema još ništa...
http://www.rolandclan.info/en/materials/fantom-g/
evo jos jedan link gde ima da se skinu patch-evi za FG :)
Importuješ kao midi pa save as patch i to je to...jako prosto...ako ne uspeš reci da ti napišem detaljniji postupak...;)
Moze malo pojasnjenje za ovo,kako da to ubacim,el to treba na stick ubacit ili?
Upalis Fantom G Editor.
1.File
2.Import SMF
3.Na klavijaturi ce ti se pojaviti ta boja koju si importovao (naravno mora ti biti klavijatura povezana sa USB kablom)
4.Udjes na WRITE na klavijaturi i snimis boju ako ti se svidja.
http://www.rolandmusik.de/produkte/Fantom-G8/index.php?downloads
Evo novih LIVE-SET-ova za Fantom G.Ima mozda ponesto za svakoga.
U svakom slucaju je lepo da se neko setio da prione na posao!
TomyCroSound
23.09.2008, 14:51
e! a ovo: ! NEU !! Fantom-G Update 1.11 - jetzt mit Multisampling und weiteren neuen Funktionen. Eine Anleitung sowie wichtige Hinweise zu dem Update finden Sie in der beigefügten Textdatei.
...tamo ima za skinut.. Čini mi se da je onaj update bio 1.10 znači da je ovo nešto novo???
jel netko probao..?
Nisam probao jer mislim da je to onaj isti 1.10 bar po onome sto sam procitao!
Samo su napisali 1.11. Bar mislim da je tako jer da je izasao novi mi bi vec svi znali za to ,bilo bi na glavnim sajtovima Rolanda!
ZAnima me koje efekte koristite u Live modu i na koliko su podeseni?
e! a ovo: ! NEU !! Fantom-G Update 1.11 - jetzt mit Multisampling und weiteren neuen Funktionen. Eine Anleitung sowie wichtige Hinweise zu dem Update finden Sie in der beigefügten Textdatei.
...tamo ima za skinut.. Čini mi se da je onaj update bio 1.10 znači da je ovo nešto novo???
jel netko probao..?
ne ubacuj to dok ne izadje na zvaničnom Rolandovom sajtu...:-O
Josipv-moras malo skratiti pitanje jer je sirok pojam jel te interesuju PFX efekti ili Reverb i Chorus.
Ja koristim Hall od reverba i Delay od Chorusa. E sad kako objasniti kolicinu kad ima stotinu potenciometara. I mislim da za efekat svako ima svoj ukus. Ja licno preferiram manje Delay-a puno Hall-a a u zadnje vreme menjam tu kombinaciju u obrnuto jer sa Hallom gubis na cvrstini tj ataku same boje.
Moj savet u velikim prostorijama smanjiti HALL na MASTER REVERB LEVEL u Systemu. A brzinu Delay-a bi trebalo stelovati u odnosu na brzinu pesme!Ali ko jos ima vremena za to.
Ja od PFX efekata najvise koristim EQ. ali ima tu jos interesantnih fora sa Enhancer-om,Low-boost-om,Symphatetic resonance itd.
I sto se kolicine efekta tice treba ga stelovati na veliko ozvucenje u kafani i to da orkestar svira ili da brekce ritam masina jer se tek onda vidi koliko efekta treba dodati u odnosu na sobno stelovanje!
E da u tome je problem da,doma sve lijepo nastelam super zvuci,dodem na razglas,bubnjar raspali svoje,basista svoje,gitarista i mene skoro ni nema,nije to to a za vrijeme svirke nemam vremena to stelat,ja isto koristim hall i delay ali ili je previse, onda kad smanjim onda fali i onda bi najradije sve zapalio:mad::mad:
TomyCroSound
30.09.2008, 11:24
...slažem se.
Prvi put kad sam klav nosio na svirku, kod kuće na HI-FI radilo sve za 5, dođem na svirku, efekata kao da nema...
Nego, jel netko riješio ono sa efektima... Nedavno sam snimao nešto u studio modu i sad hoću spremit taj studio set i nakon što sam spremio automatski mi je postišavao efekte koje sam podesio...
Da li je neko video nekog klavijaturistu na TV-u ili uzivo negde da svira Fantom G?
Imam utisak da je jako mali broj ljudi koji sviraju ovu klavijaturu.
Polako,prvo da je ljudi srede za svirku...:lol:
Ja još nigdje nisam vidio da neko svira Fantoma X/G i ostale modele,čini se da svi pate na KMP i plastiku. :D
TomyCroSound
01.10.2008, 20:46
ajde tko se hoće mijenjat za kompletan Project za G6?
Btw, nisam napravio mnogo, al...
Evo ja cu,nemam ni ja puno al eto!
TomyCroSound
01.10.2008, 22:20
Ajd!
Kako? Msn?
TomyCroSound
02.10.2008, 10:30
Evo, sad ga imam i ja, al ne mogu reć da ga baš kontam 100%...
Nick mi je isti kao i ovdje.:-h
Ma jednostavan je,malo se poigraj,cujemo se navecer ja sad radim!
TomyCroSound
02.10.2008, 22:50
Evo još problema...
Snimam ja tako na G6 pjesmu i sve relativno ok...
Spremim ja to skupa s vokalom i sve ok par dana...
Danas ubacujem neke nove samplove i malo sam dorađivao nešto i ajd, idem ja na "save as" (PROJECT) i napravim replace na stick za ne daj bože...
I sad upalim klav. i idem pustit onu pjesmu i naravno idem na "load song" i pjesma stoji u popisu, ali kada loadiram, ništa ne otvara u seq - pjesme nema!
Pogledao sam one samplove, tj. vokale u wavu i tu su u sample list, al glazbe nema!
Isto tako je i sa midi fileovima! Ako su na sticku i zatim se napravi save project na stick, ti midi fileovi nestanu!
Zna li netko nešto o tome?
...i portament mi ne radi u USER PATCH!?!
tek kada tu boju prebacim u live, tamo radi normalno!
...why?
Malo cu da se izlupetam ali nema veze.
Probaj da ides uvek back up na usb umesto sto ides na save as.BACK UP je keva.Ja nikad ne idem na SAVE AS.
Pa vidi ima li razlike.Meni na Save as nije hteo da snimi semplove i to zato sto mi je 4 Gb Stick.
A sto se tice portamenta ja sam jednom zeznuo stvar kad sam na D BEAM stavio da mi kontrolise portamento.Onda mi je svudge bilo na 127 a ne kako sam namestio na 8.Jedva sam vratio kako treba da bude.
Pogledaj da li nisi na neki od kontrolera stavio da ti regulise portamento kao na primer D BEAM ili neki od slidera itd...
TomyCroSound
03.10.2008, 00:57
ah, sooo¨!
pa i nije mi bilo logike taj save as.. pa promjeni ime pa save i tako svaki put.
A taj backup skoro nisam ni vidio kad na kompu ga ne koristim pa onda...
a koja je razlika između save as, save i backup?
Hm...premišljam se dal da i ja uzmem Fantom G seriju,pucam na G7,al vidim bome ste se dosta raspisali o toj klavijaturi (G serija),vidim da ima dosta problema,e sad dal se prvi put susrećete uopšte sa Fantom serijom (bilo to Xa,S,X,G serija) ili ste i ranije svirali na Fantomu.
Trenutno imam Fantom X6,svi kolege koje su ga pregledavali i probavali za sve je bio SVEMIRSKI BROD,a ja sam u skoro mjesec i pol dana znao cjelu klavijaturu napamet,svidio mi se Fan. G i koliko sam mu pregledavao OS i funkcije...ne čini mi se puno težim od X serije.
Šta vi mislite?
TomyCroSound
03.10.2008, 01:23
Ja ne mislim ništa.
Ne poznam tako dobro ostale fantome, tj. ne poznam ih nikako.
Na G seriji ima tih caka koje vjerujem da će popravit idućim updateom (bar se nadam). Te "cake" tj. greške koje mene živciraju zapravo su sitnice.. Da sam ju kupio polovnu od nekog za jedno 2-3 god, ne bi mi tako teško palo, već ovako kupiš, platiš, doneseš i kao 1. odma moraš ubacivat te drivere nove...
Ona stvar s efektima (ako tvornička boja na sebi nema npr. hall, ti na nju u live setu ne možeš stavit hall. Prvo tu boju moraš editirat i spremit u user patch, tek onda možeš.) ali u jednu ruku je to ok. Npr. na X3 (kojeg sam do sad svirao :mad:) ako izaberem zvuk iz prog, npr. gitaru dist. i ubacim u live, tj. combi, ta gitara više ne liči na sebe jer nije povukla svoj efekat. E, sad...
Realno gledajući, KVALITETNI bendovi, tj klavijaturisti (hebeno kvalitetni) mislim da ne bi ni treebali koristit efekte na npr. klaviru ili el pianu, jer taj istrument ga zapravo ni nema. Dakle, sint emitira druge instrumente kakvi su oni u stvarnom svijetu i mislim da je Roland to imao na umu..
Al sam ga nasro sad..:B
Al dobro...ni na mom Fantomu X6 se tvornički zvukovi nisu mogli preuređivat, mogli su... al se nisu mogli tako usnimit, osim u USER PATCH, tako se može.
Vidim da ima dosta problema oko snimanja projekta,naime i na X6 me to malo zezalo jel kad mi padne ideja onda sve snimam u Patch Mode pa onda ubacivanjem novih traka sve razhebem :D inače bi sve trebao radit u MIX MODU (ili na G seriji u STUDIO MODU) tako da su te cake skoro iste na svim Fantom serijama.
Još me muči to kad pričate da nakon par dana upalite klavijaturu i da se semplovi ne učitaju....,dal je to zbog USB FLASH memorije ili je to što niste skužili baratanje sa njegovim OS-om...jel i na Fantom X... je bilo malo pizdarije sa usnimavanjem semplova.
I još jedno pitanje...recimo ja puno koristim FAVORITE SOUND grupu,a vidim da G serija ima cjeli pregled od 16 boja,pa dal se može namjestit (da ne vrtim onaj krug) da se odabere preko PAD tipke željena boja?
TomyCroSound
03.10.2008, 11:16
Ne to se radi na screentouch...
Hahahahahaha!
Naravno da može na padove, al ja to ne koristim baš...
Samplovi se meni uvijek učitaju u klav, ali znalo se dešavat da ne budu spremljeni tj. posloženi po tipkama tj. tonovima nego se razbacaju. to se dešava ako spremim patch a ne spremim project iza toga.
Čuj, ako imaš mogućnost prodat x i malo nadoplatit za g, onda kupuj, a ovako mislim da nema neke drastične razlike. Tj. nemam ja pojma kad nisam svirao x i ne znam tvorničke boje...
I da! Tek jučer sam skužio da g ima samo 128 slobodnih mjesta za multisamplove radit, a ukupno 512 user patcheva.. jbg, mislio sam da je svih 512 za samplove
TomyCroSound
03.10.2008, 11:17
Al dobro...ni na mom Fantomu X6 se tvornički zvukovi nisu mogli preuređivat
jel to znači da se sad mogu?
Možež ga preuredit pa ga snimit u USER PATCH,bar ja tako radim na X seriji.
A ovo što se semplovi razbacaju,fora je u tome čim ti nešto šarafiš po semplu moraš ga svaki put tako usnimavat...inače kad pališ klav. i uzmeš taj multisempl...nebu sviral onak kak si ga složil...prvo moraš svaki sempl snimit posebno,zatim key zone ponovo usnimit,pa na kraju snimiš PATCH.
Onda 100% sve radi kako treba,to je ista zajebancija i na mom X6!!!
Amadeusvk.Samo snimaj na BACK UP i nista ne pitaj.Razlika je u tome sto na backup uvek sve radi. I ako ti nesto nije jasno oko boja i pravljenja efekata lepo pitaj ja cu ti odgovoriti ako niko drugi to ne uradi.
Veruj mi sve ovo sto ti pises tj ono sto kao navodno ne moze na Fantomu G6 ima svoj razlog zasto.A i za mnoge stvari ima i nacin kako moze.Tako da pitaj konkretno sta te zanima ja cu odgovoriti.
VINGULA-kupi Fantom G6 ako ti se svidja X6 ti ces onda da odlepis na G seriju.Inace mozes na padovima da biras favorite,i imas i numericko biranje boja za razliku od X.Padovi su mu uradjeni do bola imas odatle svu kontrolu klavijature mnogo bolje nego na x6.Ako je za tebe X6 spravetina onda ti nemas drugog izbora. A sto se tice semplova ,efekata,fabrickih mesta za snimanje mislim da je to sve isto kao na X-u mislim na zafrkanciju oko toga tog se ne udje u stos a ti vec sve to znas.Sto se projekta tice ako napravis multisemplove i snimis i napravis patch i snimis itd i to sve snimis kao backup nista ga ne moze poremetiti. Nema to da nesto nema i nece.Drugo imas transpose izvucen na klavijaturi.Mozes da transponujes terce sto znaci napravis tercu za neku pesmu i poredjas boje za tu pesmu i to ti je recimo c mol i na svirci neko hoce da peva iz bilo kog drugog tonaliteta tu pesmu i ti za sekund transponujes tercu gde god hoces!Naravno da su slicne X i G ali nikako nisu iste.G dosta bolje izlazi na Zvucnike samim tim sto ima bolji Converter (i jos mnogo toga).Sto se tice Fantoma G ja sam prezadovoljan i to je najbolja klavijatura koju sam imao ,ne bi je menjao ni za dve druge.Ja sam na ovu odlepio iz jednog prostog razloga ,jos nisam naisao da nesto na njoj nece ili ne moze ,bilo cega sto se tice.Jedina mana je sto isto kao i na X-u malo duze traje ubacivanje semplova tj. pravljenje multisemplova
za razliku od Korga recimo gde samo pritisnes jedno dugme, ali to tebe ne dotice kad si to vec radio na X-u.Ovde je to jos lakse pretpostavljam zbog same preglednosti ekrana. I drugo Vingula ti citas ovaj forum i jos po neki gde ljudi uglavnom iznose svoje probleme i pitanja u vezi neke klavijature retko ko kaze da je srecan pored cinjenice da poseduje mozda i najbolju klavijaturu trenutno .Ova tema se zove Pitanja Fantom G.Ne verujem da ce ti iko reci cak i onaj koji ima silne probleme kako i zasto nije zadovoljan sa klavijaturom. I operativni sistem je OK.Meni ima samo jedan bug a to je kad udjem u studio mod i vratim se nazad u patch tj singl pojaca mi reverb send pa me to malo nervira moram da je ugasim ako imam nameru da nesto stelujem oko efekata ozbiljno.
Mislim da sam posle ovakvog hvalospeva zaboravio da kazem da nista sa zvog X-a neces moci da prebacis na G.Jedino semplove i za njih ces morati ponovo da radis multisemplove.Jedino ako nabavis novi JASE pa onda nekako....
Znaci sve ponovo radis iz pocetka.Efekti,terce,boje.I sto je najveca fora ja sam na Korgu imao recimo 30 mb semplova ovde imam 20 mb jer sam provalio da od fabrickih boja mozes da napravis dosta toga za sta si pre koristio semplove.Pa zato nisam ni ubacivao neke od njih pa mi je to samo skratilo vreme prividno.Zato mi je trebalo mnogo vise vremena da od fabrickih napravim ono sto hocu.Ali sam prezadovoljan u svakom slucaju, jer ne volim semplove bas toliko.
TomyCroSound
03.10.2008, 14:41
Upravo danas sam napravio backup: u tom folderu nema ni samplova ni baš ničeg! 5 il 7 MB je bio taj backup folder! A kad radim save project, tu su mi i samplovi i sve... mislim da čak nije ni potrebno ništa od tog radit, samo npr samplove ručno SAVE i normalno patch write i ništa se ne miče.. e sad, ako bi učito neki drugi projekt, pa ponovo svoj, onda ne znam dal bi sve bilo ok, možda jedino onda ić na save project
Nesto ne radis dobro!Ja uvek backup-ujem PROJECT i sve je u najboljem redu!
Da li ti snimas semplove na Sample Utility Menu pod SAVE ALL posto ih importujes na IMPORT AUDIO i posto ih sredis i napravis multisempl i napravis patch?Ako ih ne snimas tako onda bi trebalo da bude logicno sto ih nema u backup-u.Nesto nije dobro tu kod tebe!Ili ti ne radis dobro!
Ja sta god novo slozim,sve spremim na SAVE AS,i kad ponovo ucitam sve mi radi!:confused:
E sad jedan problem: Dok sviram u FAvorite MODU i vratim se na LIVE klavijatura se sama od sebe stisa tj.neradi vise onom jacinom kak je radila,a kad odem ponovno u FAVORITE,radi normalno i onda kasnije se opet sve normalizira i u LIve????:confused::confused:
@BANDZA
Dal mogu prebacit boje sa X serije u *.MID formatu,jel mislim da G serija ima sve ROM boje sa X i još ima dodane nove G boje?
Isto tako i za projkete u MID ili SEQ?
Sto se tice boja Vingula ne mozes da prebacis nista jer to sto ima na G od X-a nije vise na istom mestu jer G ima duplo vise toga.I drugo ovo je druga klavijatura ona samo podseca na X i dosta je slicna po nekim pitanjima.Tako da od tog posla sad za sad nema nista jedino ako nesto ne izmisle nekakav konverter.
A za JOSIPV-a ,Kad udjes u FAVORITE imas u desnom gornjem uglu Favorite Level pa probaj da nije to u pitanju.Mada je kod mene on uvek na 127 pojacan i nemam tih problema.A SAVE AS meni ne snimi semplove posto imam 4 GB usb stick.Da imam od 2 snimio bi.Zato ja koristim Backup.A i nekako sam sigurniji.Jednom sam isao na save as ,pa posle toga isao na factory reset i kad sam posle pogedao nije bilo projecta na memoriji klavijature sto je i logicno!I tri dana rada ode niz vetar.E tako sam se ja zaplasio SAVE AS-a.BACKUP i tacka.I traje duze cini mi se i usnimavanje i load mada se mozda i varam.
TomyCroSound
04.10.2008, 00:45
uvijek sam koristio save as!
uvijek mi je to spremao u folder .prj
i tamo budu samplovi i sve!
danas idem na backup i kad sam stick "ubo" u komp, tom folderu nema ništa - postoje "podfolderi" al npr smpl folder je prazan iako su svi normalno na klavijaturi iz projekta kojeg sam učitao prilikom paljenja.
..idući put ću probat ić na "save" samo pa da vidim.
jel imo' tko SA G SERIJOM neugodnog iskustva sa "SAVE" (dakle, NE save as, već save)?
Sto se tice boja Vingula ne mozes da prebacis nista jer to sto ima na G od X-a nije vise na istom mestu jer G ima duplo vise toga.I drugo ovo je druga klavijatura ona samo podseca na X i dosta je slicna po nekim pitanjima.Tako da od tog posla sad za sad nema nista jedino ako nesto ne izmisle nekakav konverter.
A za JOSIPV-a ,Kad udjes u FAVORITE imas u desnom gornjem uglu Favorite Level pa probaj da nije to u pitanju.Mada je kod mene on uvek na 127 pojacan i nemam tih problema.A SAVE AS meni ne snimi semplove posto imam 4 GB usb stick.Da imam od 2 snimio bi.Zato ja koristim Backup.A i nekako sam sigurniji.Jednom sam isao na save as ,pa posle toga isao na factory reset i kad sam posle pogedao nije bilo projecta na memoriji klavijature sto je i logicno!I tri dana rada ode niz vetar.E tako sam se ja zaplasio SAVE AS-a.BACKUP i tacka.I traje duze cini mi se i usnimavanje i load mada se mozda i varam.
Ma znam za taj level,ali pazi ja sviram u LIVE modu i sve je jednako pojacano i u LIVE i FAVORITE i onda kada odem na FAVORITE nebitno kada i vratim se na LIVE klavijatura se utisa!
Jesi probao da backup-ujes Project,vratis klavijaturu na fabricko stanje na Factory restore,reinstaliras O.S ivratis Backup?Ako nisi probaj ali oprezno!Pa da vidimo hoce li onda da zeza.
@ BANDZA
Jesi li svirao X-a pre ovoga?
Nisam.Sto pitas?Da nisam sta pogresno napisao vezano za istu?
Svirao sam pre G6 ,PA1X,PA80,G800,N5,DX7IIFD,U-220,Proteus...ostalo su bile igracke.Trnutno imam i I30 i PA1X.
Mada sam imao priliku da cujem X-a na par mesta i cak sam jednog donosio kuci i kad sam video kakva je zeza sa semplovima odmah sam je vratio doduse nisam ni imao nameru da je kupim jer sam tad mislio da je KORG kraj svih svetova,samo sam trebao da izvidim mogu li i na koji nacin da se ubacuju semplovi to sam za nekog prijatelja radio.Ali iskreno tek pre 2,3 meseca sam od mog drugara cuo da je X mrak sprava i malo sam istrazivao i uvideo da je to istina.Tako sam isto od drugara cuo da je kupio G8 i ja odlucim na slepo da kupim G seriju i odusevljen sam.A poznajem mogucnosti maltene svih klavijatura koje su ovde kod nas u opticaju na svakoj sam nesto nekad radio.
ma pročitao sam da si napisao da je G tonski bolji od X ,pa sam te zato pitao...vidi,ja imam obe i stvarno nisam primetio razliku u tonu pogotovu što i sam kvalitet semplova to ne dopušta ili meni uvo ne valja...G ima nekoliko prednosti u odnosu na X ali isto toliko i mana...mislim da je G samo "restyling" fazon X-a sa malo bolje odradjenim "studio modom"...što se svirke uživo tiče razlike nema...prednosti kod G jesu veći ekran,numeričko biranje,USB stick koji je brži od kartice,itd,a mane su mu sigurno težina i gabarit u odnosu na X-a...pazi,ovo je moje mišljenje,da me ne shvatiš pogrešno,mislim da sam dovoljno prostudirao i jednu i drugu...
To su toliko dobre masine da u sustini da bi uporedio isti sempl ili boju treba uvo kao kuca ili pak da znas sta trazis (Nekome radi isto Triton le i Fantom G)!I doslo je vreme da su klavijature mahom slicne govorim o velikoj trojci koja trenutno vlada na sceni XS-u i M3-ci i naravno G seriji. Toliko sve dobro rade da sam ja stalno na internetu i gledam da se nisam zeznuo pri izboru skidam demo ovaj demo onaj.Ali da ne zalazim u tu temu!G serija ima najkvalitetnije odradjen Converter to je cip ili skupina istih ili cega vec koji je zaduzen za kvalitet tona tj koliko nesto dobro zvuci na ovom ili onom zvucnom sistemu.Da bi se tako nesto gledalo i uporedjivalo potrebno je imati sprave pred sobom i to nije garant da cemo svi da primetimo tu neku razliku mioslim na kvalitet tonske slike!Ti si jedan od retkih koji je u mogucnosti.Ja sam recimo poredio Fantoma G sa PA1X svirao jednu pa drugu iste semplove.I sve u svemu se radi o cistini tona koja se oseca,a posto ti na X-u vec imas cistinu tona onda treba da pogledas koliko nesto mekano izlazi i da pogledas razliku u efektu a to je sve jako opipljivo.Za mene je razlika velika a neko ce opet reci "pa to je samo malo doradjen X".Ali ja uvek kazem da je Fantom G sprava sa velikim potencijalom.Treba sacekati novi O.S,nove boje,nova ARX prosirenja itd.Ja sam vec uspeo da napravim ono sto ova klavijatura nema.Da od fabrickih boja izvucem maksimum. E sad ostaje to koliko se tebi svidjaju nove boje koje su dodate na G za razliku od X-a.Trebao bi da odneses obe na svirku pa da probas jer bi tu trebao G da dodje do izrazaja kad krenu svi u bendu da krljaju sa svojim efektima i frekvencijama.G bi trebao da pokaze svoju pravu snagu tu.O sekvenceru necu da pricam jer ga ne treba komentarisati.Za studio koristim ovu klavijaturu i vrh je prica.G mora biti dosta bolji od X ali to je relativna stvar.Voleo bih ne samo da poredim G i X vec i M3,XS,Extreme itd..Da stanem negde na velko ozvucenje i da idem redom da vidim bas kolika je zaista razlika u svim tim mocnim spravama.
Za studio je G puno bolji od X-a...ja sam uglavnom poredjenje pravio sa tačke kafanske svirke i upotrebljivost tu...od rolanda imam ta dva fantoma g70 i sonic cell...pazi kad više ni ne znam šta koja ima od boja a sve su različite na svoj način...
milanceshow
04.10.2008, 20:23
Ja nisam imao sempler do sada.Svirao sam na XP30 ,tako da mi G radi fenomenalno.Tako da ja nemogu da sudim o razlici izmedju X i G....
Moj problem je tome sto imam premalo vremena pa nemogu da ga testiram u studiskom delu.....
ma to je u suštini nepotrebna priča,u pitanju su vrhunske sprave...i Sonic Cell nema sempler pa ubija kako radi...nego ja sam pitao Bandžu onako,čisto jer stvarno nisam primetio neku specijalnu razliku...osim u gabaritu...:-)
Mislim da je sustina da G bolje radi e sad kako za koga i u kojoj meri.Nisu samo nove boje one koje tu igraju ulogu ima tu od svega po malo i efekti i converter.Ja sam par semplova sto sam koristio na korgu ponovo preradio nastimovao drugacije rasporedio jos bolje loop-ovao ,isekao ih na startu da jos brze izlaze i svasto jos, tako da meni sad ti isti semplovi neuporedivo bolje rade.A to sve zahvaljujuci ovako dobroj klavijaturi jer sve sto mi treba radim u njoj i nemoram vise da setam sempl iz kompa u klavijaturu i opet tako u obratnom smeru i sto puta tamo ovamo ,dok recimo ne nastelujem sve sto treba da sempl radi dobro.To je jedan veliki razlog sto meni mnogo bolje rade semplovi nego na PA1X i PA80.Da ih vratim sad u te dve klavijature isto bi dobro radilo.Jos jedna stvar a znam da je to i na X-u isto tako-Semplovi toliko cisto i ostro izlaze da se cuje sum koji je neko ubacio zajedno sa semplom snimajuci isti.Recimo sum na Bass-u nisam imao u Pa1x a sad imam sto znaci da je jako jasno sve.Znaci da na klavijaturi postoje frekvencije koje ona moze da izbaci napolje za razliku od drugih klavijatura koje sam imao priliku da probam.E sto se toga tice to je imao i X ali mislim da je to ovde jos poboljsano jer je CONVERTER bolji.Bar po onome sto sam procitao G ima kako kazu englezi mozda cu omasiti koje slovo "PRESENCE" to je ta ostrina koja joj daje dzadzu to su inace najvislje frekvencije u zvucnom spektru,e to recimo odradjuje converter jer koliko je on skup i dobar toliko je i sam zvuk odredjene masine dobar ,i tu veliku ulogu igra koliko je BIT-na neka sprava i na koliko khz radi .Recimo moja Nokia 5310 je muzicki telefon i ima manu te nema te visoke frekvencije uopste ,sto mu daje malu mekocu u zvuku.Ali posto za mene G radi jako mekano njemu ni mekoca ni ostrina ne fali.Ja sam za Korga uvek morao da po kanalu dajem visoke i to obicno nisu bili oni koji su mi falili tako da sam morao na centralnom eq-mixete da dodajem one od 16k znaci one skroz desno a to vec nije to.I jos jedna stvar Rolandinjos probaj malo vise da zaviris u G i u njegov potencijal,njegove boje.Nadji recimo najbolji klavir na G (za mene je to Brite NY-Grand)i najbolji klavir na X pa malo uporedi.Isto tako uradi sa ostalim bojama Strings,Bass itd .I uzmi jednu stvar u obzir a to je da su klavijature sa ovako malo rom memorije dostigle vrhunac zvuka tj savrsenstvo.Ako govorimo o ovakvom tipu klavijatura zvuk od modela do modela nece i ne moze biti drasticno bolji i drugaciji,stvar je u nijansama a one nekad cine jako veliku razliku u celokupnoj zvucnoj slici. Sacekajmo svi da vidimo taj ARX da li ce izbaciti kakvo pametno prosirenje.Jer ako ga izbace to ce biti mrak,misliom na neko POP prosirenje koje ce imati razne boje.Za ova dva ARX-a sam cuo da ubijaju i da tu nema dalje.
Pitanje za Rolandinjosa: Jel ima razlike u dirkama makar i najmanje ili su iste ?
Ima razlike u tipkama,tipka na X je malo dublja od G,pa je stoga na G
tipka brza,ali meni osobno odgovara i jedna i druga!!!!!
ma ima male razlike...meni je na G malo "toplija" dirka za svirku...ne znam da li me shvataš na šta mislim,lepša mi je na G...e sad X je već prosviran a G nije,ne znam da li je do toga ali meni više prija na G...
Bome se osjeti razilka,još kad sam imo vremena prije 2 tjedna sam u trgovinu (radnju) išao isprobat G6-icu,pošto imam X6 osjeti se razlika u tipki.
Evo da postavim još 1 pitanje.
Ovak isprobavajuć klavijaturu (G6) od ljepote izgleda i zvukova zaboravio sam pogledat mogučnost onih SLIDER-a za pojačavanje,e sad...dal mi neko može reč čemu oni točno služe i koje sve funkcije imaju?
Hvala!
Sluze za Volume ili za sta god hoces drugo mozes da namestis.Ali za Volume je najbolje.Jer imas druge kontrolere za ostale stvari tako da to ne treba dirati!
I kako ti se cini ima li razlike u zvuku?
Bome se osjeti razilka,još kad sam imo vremena prije 2 tjedna sam u trgovinu (radnju) išao isprobat G6-icu,pošto imam X6 osjeti se razlika u tipki.
Ovak isprobavajuć klavijaturu (G6) od ljepote izgleda i zvukova zaboravio sam pogledat mogučnost onih SLIDER-a za pojačavanje,e sad...dal mi neko može reč čemu oni točno služe i koje sve funkcije imaju?
Hvala!
Ja sam se tripovao da je razlika što je moj X sviran a G nije...e sad ako svi kažete da je razlika velika u dirkama zašto da vam ne verujem...;)
Slajderi su najviše namenjeni za studio mod...za mikser...ono odrediš part pa svaki "gura" jedan kanal...
Ja ih koristim kad pravim LIVE kombinaciju pa da pojacam koliko mi sta treba.Ili ako mi je u svirci nesto jako.
Kako pustit midi file koji se nalazi na usb stick-u ?
TomyCroSound
07.10.2008, 10:53
Hvala!
Oni su fišefunkcionalni. Mogu služit za onaj cutof, rezonancu, attack, holding i slične stvari; u studio modu kao volume za pojedini instrument, u live također za volumen svakog layera u realnom vremenu... Ja ga koristim; npr. u pjesmi 1. forspil svira truba, a zatim uz trubu gitara (bubam), dakle tu gitaru spremim sa volumenom 0, a onda ju pojačam na slider kad mi treba.
Za SMS BOY-a!
Mogao bi da nam kazes za koju ti klavijaturu treba i sta ti tacno treba i da nam se malo predstavis ali evo odgovora za slucaj da koristis G seriju posto tema i jeste vezana za istu!
Dan Krisher:
1) If you haven't already, format your USB flash drive on the Fantom.
2) Or, create a new project via the Fantom's Project Menu on your USB flash drive.
3) Mount the USB flash drive on your computer.
4) Open your USB flash drive, go to your PROUECT folder and open the folder labeled, "SEQ".
5) Inside that folder is another labeled, "SMF".
6) Copy your MIDI files into that folder. I assume they are SMF format.
7) Eject the USB drive from your computer and insert it back into the Fantom.
8) Go to the SYSTEM MENU, then the PROJECT menu and LOAD the project you copied your SMF files into.
9) Go into STUDIO mode.
10) Press SONG (song button)
11) Press F1 Song List.
12) Choose an empty song. (It will be labeled INIT SONG)
13) Press F2 SMF List.
14) If you did all the steps correctly above, your SMF files will appear in this window.
15) Choose F5 to turn the SMF files into a PHRASE, which saves it in the Fantom's PHRASE LIST. OR...
16) Choose F6 SONG and the SMF files will be copied as PHRASES into the new song.
17) You'll need to go to STUDIO mode and most likely reassign the correct sounds to the respected parts assigned in your SMF files.
18) If you need to edit the Phrase, go to SONG MODE, press F8 song edit, make sure you're at at the top of the song, and cursor to the track that the phrase is on. The phrase should highlight.
19) Press F4 Edit.
ILI OVAKO
bandza
fast import- smf
Try this:
You must have USB cable to connect PC and Fantom G.
1. Menu
2.USB Storage
3.Internal
This will connect Fantom G and your computer
4.Find Removable Storage Fantom G drive in My Computer
5.Open the Project
6.Open SEQ folder
7.Open SMF folder
8.Then COPY SMF(Midi file) into the SMF folder....
9. e sad kreni od devetke iz gornjeg Dan Krisher objasnjenja
Ovaj prvi nacin ti je malo duzi ali je preko USB-a (sticka) to je napisao ugledni Rolandov baja Dan Krisher.A ovaj drugi malo brzi nacin sam naisao ja na engleskom i on se radi preko usb kabla i dosta je brze.
Pa ako ne znas engleski ti mi javi da ti prevedem.Ali u svakom slucaju nema G na nasem tako da ti je isto jedino ako ti imas neku drugu klavijaturu pa si ovde zalutao slucajno.Srecno s MIDI-jem.Inace SMF ti je Standard MIDI fajl ili *.mid.Ako ti jos nesto nije jasno pitaj imas unutra i da mu menjas boje sto ce biti neophodno a mozda i ne!:rolleyes:
beginner
14.10.2008, 19:55
Kako da ubacim multisample u Rolanda (G6), pokušavao sam nekoliko varijanti, i možda bih i skužio kako se to radi samo da imam više vremena, klavijaturu sam kupio prije tri tjedna, a nisam svega 10-ak sati proveo uz nju, jer stvarno ne stignem...:( Dakle, radi se o sljedećem: imam dobre tambure (na Le-u) koje iz formata za Korg LE-a želim prebaciti u G6, i pomoću Awave studia konvertiram sampleove sa Le-a u aif format, i u koji god folder od PROJECT-a na sticku,koji sam prije toga formatirao na fantomu, da sam stavio, kada uđem u opcije PATCH vidim sve ostale sampleove, ton po ton,ali ove što sam ja "formatirao" ne mogu očitati...Ako mi netko može dati savjet što da radim, jer ovako
ću dosta vremena provesti uz klavijaturu dok sam skužim kako se to radi.
I jasno mi je to da se ton po ton mora odrediti od kojeg do kojeg tona ide, tj. koji mu je raspon,samo...onaj zvuk odnosno sample koji iskonvertiram ne mogu doći do toga da mu određujem koji je koji ton, i koji mu je raspon.
Hvala svima koji imaju ideju kako ovo riješiti na pomoći i dobroj volji.
Pozdrav!
A jesi li pogledao po temama da li smo o tome već pisali...da ne ponavljamo ako jesmo?
Pri ubacivanju semplova moraš uraditi prvo AUDIO IMPORT istih pa kad ti se pojave u listi samplova svaki ponaosob editovati,znači ako nema uradjen loop ili šta već,pa kad sve odradiš sa semplom uradiš WRITE na isto mesto gde je bio...kada sve to lepo odradiš sa svakim otvoriš PATCH i onda slažeš MSAM...to ti je to,po najkraćem postupku...mislim da ti nisi uradio te dve funkcije SAMPLE EDIT i WRITE pa ih zato i ne vidiš...
beginner
14.10.2008, 20:52
rolandinjos, ja ti se zahvaljujem na pomoći, večer ću provoditi uz klavijaturu pa ću pokušati...ispričavam se svima ako ste zbog mene morali ponavljati dio teme u kojem je ovaj postupak već bio objašnjen, s vremena na vrijeme sam pregledavao baš ovu temu vezano za pitanja o Rolandu G6, ali...ne mogu se sjetiti da li je bio već taj postupak napisan, ne kažem da nije bio napisan, nego nisam pomno pratio temu.
Hvala još jednom na objašnjenju i na dobroj volji, svako dobro ti želim.
Nije problem...tu smo za svaku pomoć...
Dali postoji opcija na G6 da se usmjeri zvuk na coaxialni otput , povezao coaxialnim kablom otput iz g6 sa coaxialni input na zvučnoj kartici ali nema signala na zvučnoj ili to automatski klavijatura prepozna ?
TomyCroSound
16.10.2008, 21:26
Dali postoji opcija na G6 da se usmjeri zvuk na coaxialni otput , povezao coaxialnim kablom otput iz g6 sa coaxialni input na zvučnoj kartici ali nema signala na zvučnoj ili to automatski klavijatura prepozna ?
Imam EMU 0404 i jednu stranu običnog chinc kabla sam "ubo" u klav. (G6) i u zv. karticu i radi sve ok! Nikakve posebne postavke nisam uređivao.
Ja imam 1820m , nedaje nikakav zvuk možda je u postavkama patch mixa kartice.
Pricaj, kako ne daje nikakav zvuk ?
Kartica radi samo taj s/pdif ne prima zvuk s g6.
Moras da odredis sta je master a sta slave, kao i uvijek kod digitalnih veza. U 1820 m ti je to u patch mikseru pod session settings.
Kako konkretno treba biti podešeno pod sesion setings ?
Ako ti je G6 master, a vjerovatno je tako podesen onda stavi na 1820 External Source SPDIF ili obrnuto ako je G6 podesen kao slave sto bi i bilo pametnije, onda stavi na 1820m
Internal.
TomyCroSound
17.10.2008, 12:52
otvori kanal PCI Card S/PDIF L/R; naravno podesi volume i pan i napravi SEND ako nije aktivan, kod mene je na ASIO IN 5-6 HOST
možda ovo pomogne...
http://img386.imageshack.us/img386/2883/15306630ew4.th.jpg (http://img386.imageshack.us/my.php?image=15306630ew4.jpg)http://img386.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
http://img513.imageshack.us/img513/8933/45965600lo7.th.jpg (http://img513.imageshack.us/my.php?image=45965600lo7.jpg)http://img513.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Koliko vidim,borite se kao i ja s Tyros-om...
Samo napred !
Version 1.20 Software Update for the Fantom-G
http://www.rolandus.com/support/downloads_updates/eula.aspx?DownloadId=2302
Uspavane lepotice ima li neko od Fantomasha da je ustelovao spravu?=))Pitam se jesu to svi ustelovali masinu pa se vise niko ne oglasava na forumu?Pozdrav za kolege i puno srece u daljem radu.
Novost od 1 GB RAM-a me jako oduševila,a jel zna netko dali su mu povočali broj mjesta user multisempla...znam da je bilo isto ko na X seriji do samo 128 user mjesta.Dal su i to sredili?
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.