Pokaži Full Verziju : Roland Fantom G - Pitanja
TomyCroSound
07.11.2008, 12:32
Ma pe?eri jedni - šta nisu odmah dali 1GB već sad moram opet kupovat ramove bzvz! MA! :mad:
Koliko vidim,borite se kao i ja s Tyros-om...
Samo napred !
Tako ti je sa svakom klavijaturom ako hoces da postignes zadovoljavajuce rezultate.
Zato samo napred i nedaj tog Tyrosa;)
milanceshow
07.11.2008, 14:57
Lepo je rekao amadeusvk!Ali sta je tu je!Do sada nisam koristio G6 za pravljenje presama tako da mi je 512Mb rama i previse.Ali ako se radi u studiskom delu onda je pozeljno imatu 1Gb rama!
milanceshow
07.11.2008, 18:15
Evo male video prezentacije Fantom G Version 1.20
http://www.youtube.com/watch?v=7o6WSJPYyTQ
http://www.youtube.com/watch?v=6txyNp1W4RI
TomyCroSound
08.11.2008, 13:36
G6 koliko se sijećam ima samo jedan (slot) mislim da se to zove, utor za memoriju. A postoji li uopće takva memorija od 1GB???
...na netu nisam nigdje našao.
Naravno da postoji...u bilo kojoj radnji trazi SODIMM memoriju od giga i dobices...desetak eura,smesno....
TomyCroSound
09.11.2008, 13:07
U Hg Spotu sam od 512Mb platio nešto manje od 50Eur pa nema mi logike. Koja je razlika između DIMM SDRAM i SO-DIMM SDRAM, što vidim da ima u ponudi? Btw, trebam PC133, a vidim to samo pod SDRAM i nema od GB.
(...Though, I can't vouch for it. We found that finding 1GB RAM that conforms to the PC133 spec of the Fantom-G hard to find in some countries. OEMPCworld.com was able to source RAM for us in large quantities that we could direct customers to world-wide.)
Tako ti je sa svakom klavijaturom ako hoces da postignes zadovoljavajuce rezultate.
Zato samo napred i nedaj tog Tyrosa;)
Ja sam Tyros-a riješio...;)
U Hg Spotu sam od 512Mb platio nešto manje od 50Eur pa nema mi logike. Koja je razlika između DIMM SDRAM i SO-DIMM SDRAM, što vidim da ima u ponudi? Btw, trebam PC133, a vidim to samo pod SDRAM i nema od GB.
(...Though, I can't vouch for it. We found that finding 1GB RAM that conforms to the PC133 spec of the Fantom-G hard to find in some countries. OEMPCworld.com was able to source RAM for us in large quantities that we could direct customers to world-wide.)
Evo pogledaj ovo...koju god da stavis radice,a imas i cene...izvinjavam se ako sam uradio nesto pogresno stavljajuci ovaj link...http://www.itsvet.com/proizvodi/kriterijum/comp_comp_ram/criteria/71
milanceshow
11.11.2008, 02:24
Odradio sam update na 1.20....
Nije bilo nikakvih problema.Sve sam uradio po uputstvu......
Mislim da mi je Bandza rekao da je imao nekih problema,ali da je to resio.Ja nisam imao nikakvih problema,pa se pitam u cemu je bio problem kod Bandze?
@Bandza
Posle instalacije 1.20 sam odmah uradio reset i odmah nakon toga ucitao svoj set u Fantoma bez ikakvih problema.Fantom je ocitao sve semplove sa fleske.......
Neznam u cemu je bio problem kod tebe?
Milanche...i meni je update prosao bez problema...pre neki dan sam drugaru namestio g6...sve radi besprekorno...
Moj isto radi bez greske,za sada.......
TomyCroSound
13.11.2008, 14:25
Nije mi bilo hitno pa nisam spomenuo, al sad me već kopa...
Naime, portament mi ne radi u patch modu. Tek kada boju ubacim u live, tamo radi. Što može bit problem? Pokušao sam učačkat, al ne ide...
Ako ima netko neku boju urađenu od njegove sirovine, volio bih to ubacit pa da vidim parametre.
milanceshow
13.11.2008, 14:30
Isti problem..........
Radio mi je portamento i mono u SINGLE pa sam prilikom stelovanja nesto zajebao stvari i sada u SINGLE nemogu da preslusam boju sa tim parametima,a u LIVE mogu......
TomyCroSound
13.11.2008, 23:49
Malo sam čačkao i nešto učačkao.
Naime, uspio sam podesiti da portament radi i u single modu, ali ga je potrebno upaliti pritiskom na tipku S2;
Postavke u sistemu;
6. grupa odozgor - Switch S1/S2
...sys
...OFF
...MOMENT...
...CC65 (PortamentoSW)
...LATCH
!!!SYS WRITE!!!
(P.S. znate li za "samotestiranje"; http://img223.imageshack.us/img223/6263/pb130204br3.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=pb130204br3.jpg)http://img223.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php) )
I parametri patcha:
MONO
LEGATO
ON
ON
LEGATO
RATE
NOTE
8
(P.S. ovo ne radi. Kada sam to "učačkao" za portamento, to je bilo u njegovom setu, bez usb sticka... Sad to isto podesim s mojim setom i - ne radi!)
Što Gala kaže, možda je kriv update??!
Mislim ja da je on jos uvijek pun bugova kojih ni ovi u rolandu nisu svijesni......
TomyCroSound
14.11.2008, 23:26
Dal' tebi portament radi u single modu?
u šta ste se vi uvalili ,ccc;)
Nemam pojma nisam isprobavao,malo sam ga zapustio sto se tice programiranja........
pa ako je do novog OS-a onda jbg...
a i vi bre,klavijatura je totalni mrak i ovako sto ubacujete novi os,sta ce vam kad svakako zvuci je#e kevu
(ja pratim temu iako nisam fantomas,ali kupicu je nakad valjda....)
ps to ko ono : "tata,tata kad cemo mi kupiti golfa 4?"
"sine,kad izadje golf 18,eto tad !!"
milanceshow
15.11.2008, 15:59
Ovo nema veze da OS-om.
Kad sam kupio klavijaturu sve je radilo,ali prilikom stelovanja smo nesto sjebali.
Moja teorija........:D
Kada sam hteo da namestim funkcije na S1 i S2 ja sam prvo stavljao da mi ta dva prekidaca budu za iskljucivanje i ukljucivanje MONO i PORTAMENTO.Tako sam verovatno iskljucio MONO i PORTAMENTO ,a odmah zatim sam promenio funkciju tih dugmica u TRANSPOZE.
Tako je klavijatura zapamtila da u SINGLE modu PORTAMENTO I MONO moraju da budu iskljuceni.
Ako je tako kako sam reko,onda.........
Treba vratiti funkciju dugmica S1 i S2 na funkciju ON/OFF portamento i mono ,pa onda ukljuciti da te funkcije budu aktivne u SINGLE modu,pa onda opet postaviti ta dva dugmeta po zelji...........
Ja sam imao problem sa portamentom kad sam upalio da mi na d beam bude kolicina istog i jedva sam vratio cackanjem kojeg se ne secam!
Inace moj prijateljski savet za sve one koji se razmisljaju da kupe ovu klavijaturu neka odmah odustanu.Jert ovih par problema o kojima se ovde pise nisu svi oni koji postoje u klavijaturi.Svakako izbegnite kupovinu ovog instrumenta.Ja sam vec u dva navrata pokusao da napisem na ovoj temi sve ono lose sto mislim o Fantomu G ali ni jedna od te dve poruke nije ovde osvanula.Pokusacu i treci zadnji puta za koji dan.Cisto da ljudima otvorim oci.Ne zelim vise da hvalim Fantoma tj da branim svoju investiciju.Djubre od klavijature.Ja sam se ponasao kao da mi je Roland poklonio klavijaturu i rekao da pricam sve najbolje za nju.Od sad ide samo onako kako jeste , a to kako jeste nije nikako pozitivno.Ali da neko ne shvati pogresno ja ipak mislim da je to odlicna sprava, i necu je prodavati iz principa jel sam tri meseca izgubio namestajuci boje glupo bi bilo da prodam masinu sad pa da kupim XS-a recimo ili M3 pa da opet tamo cackam sve ponovo,doduse cini mi se da bi to trajalo bar 5 puta krace.Ja cu pokusati ponovo za koji dan da napisem makar jedan deo falinki koje ova klavijatura ima.
milanceshow
15.11.2008, 19:02
Nemoj da si na kraj srca Bandzo.....;)
Mozda imas problema sa konekcijom ,tacnije sa uploadom ...........
E zato sam ja sebi uzeo i M3...........da si skratim muke........;);)
Ja sam zato da se malo piše o manama svojih klavijatura...
A ne samo ovaj bolji ,onaj bolji...
milanceshow
16.11.2008, 05:56
@imported_romario
Cuo sam se sa Bandzom!!!!Napisace on gde je imao problema i sta mu se ne svidja,ali mi je rekao da nece da je menja......;):)
Dobar je G6......:D=))
Znam ja da je dobar.Kao i svaka novija klavijatura.
Ali interesantno bi bilo da napišemo svoja i drugačija iskustva ,osim onih kako je sve super i najj....
TomyCroSound
16.11.2008, 21:26
Desilo mi se noćas nešto čudno...
Ubacim wave sa sticka u već učitani project u klavijaturi, (taj wave je bio na sticku br. 2) i učitao je, ali ne dozvoljava spremanje, memory full. S obzirom da memorija nije popunjena ni do pola, u čemu je problem?
Vidio sam da je netko imao isti problem, pa me zanima rješenje. Hvala.
Malo da skrenem s teme...
Amadeusvk,trebao bi set za x3,sa bas gitarom.
Imaš li možda? Ide li on na posebni izlaz na x3?
TomyCroSound
16.11.2008, 22:35
S bas gitarom nemam, al znam tko možda ima...
Odakle si ti?
milanceshow
17.11.2008, 01:32
Verovatno se Fantom prebacio na internu memoriju.Verovatno on prepoznaje da nije ta fleska sa koje je ucitan prvi set!Da li hoce da sacuva to na prvu flesku?
S bas gitarom nemam, al znam tko možda ima...
Odakle si ti?
Haha...
Pa Mario ...grupa Art ,trenutno.
Mislio sam da znaš;)
TomyCroSound
17.11.2008, 16:37
Pretpostavio sam, al nisam bio siguran...
Možda da vidiš dal Gala ima šta za x3
A posebni izlaz? Da, na individual 5 hehehe
Evo jedan mali skroman pokloncic za kolege -fantom forumashe!
http://www.yu-midi.com/forum/downloads.php?do=file&id=3095
Radi se se o par vrlo kvalitetnih wallpapera za Fantoma.
Kakav crni Fantom? Nema tu nikakvog Fantoma.Ovu igrackicu s kojom se ja igram vec 3 meseca ne bi nikad mogao da nazovem Fantom nego bi je nazvao Barbie,Casper,Baby Toy.....
Mislim da je cika Roland pogresio u imenu.Evo sad ja putem ovog foruma molim sve korisnike barbija tj Fantoma G da lepo javno napishu sve probleme koje su imali u radu sa njim i da napisu da li su zaista osetili ikakav napredak u zvuku u odnosu na prethodnu seriju klavijatura ostalih renomiranih proizvodjaca.Ja sam odlucio da necu vise da branim svoju investiciju i da se ponasam kao da mi je Roland poklonio klavijaturu.Hocu ljudima da pokazem da to i nije neka sprava (daleko od toga da je losha).Da nekako skrenem paznju na probleme ljudima koji se razmisljaju da kupe Fantoma G.Da malo priblizim cinjenicu da ova klavijatura mnogo cega nema i mnogo sto sta ne moze da izvede.Ko je kupio ,kupio ,vracke nema.Ne vracam je ni ja taman za hleb nemao,jer bi u transakciji sigurno puno izgubio, a i zaljubio sam se u izgled klavijature na neki nacin.Da izgleda bolje od svih izgleda i tu nema pitanja ukusa.Ukus je svaciji pogodjen.Ali druge stvari su daleko bitnije.Sta bi ljudi sa efektima?Ja sam sve cekao novi O.S u nadi da ce mu staviti mogucnost da ima tri efekta u live setu kao sto je to X6 imao.Mislim da mozes staviti Delay,Hall ,Eq i recimo Phaser ili neku distorziju.Ali od tog posla nema nista.Roland se hvalio kako Fantom G ima toliko brz DSP procesor da nema nikakvih prekida kad se menjaju boje!Pa naravno kad taj isti procesor nije ni sa cim opterecen.Na X6 si imao mogucnost da ga opteretis sa vise efekata ali ovde nije ostavljena nikakva mogucnost.I ja lepo instaliram novi O.S kad on pun gresaka.Jedna od njih me je udarila po glavuci zaista jako.Nisam mogao da ucitam svoj set tj PROJECT.Posle 18 sati zezanja nekako sam to ucitao iz tri dela ali sam se razocarao u potpunosti.Pisacu jos o problemima sa kojim sam se susretao.I ovaj put cu dodati samo da ja ni posle 3 meseca nisam zadovoljan na klavijaturu tj na svoj set.Ona jos nije spremna za svirku.Deset kilograma sam omrsao(to je inace pozitivno u mom slucaju).Jos cu dodati samo da sam ovoliko vremena proveo sredjujuci Extrema ili M3 ili XS napravio bi od tih klavijatura babaroge.
baš sam provjerio sve individual izlaze ;).Puno ih je...
mislim da si ti imao x3 i svirao bas...Bit će da sam se zeznuo.
Vidjet ću s Galetom...
pozzz...
Kakav crni Fantom? Nema tu nikakvog Fantoma.Ovu igrackicu s kojom se ja igram vec 3 meseca ne bi nikad mogao da nazovem Fantom nego bi je nazvao Barbie,Casper,Baby Toy.....
Mislim da je cika Roland pogresio u imenu.Evo sad ja putem ovog foruma molim sve korisnike barbija tj Fantoma G da lepo javno napishu sve probleme koje su imali u radu sa njim i da napisu da li su zaista osetili ikakav napredak u zvuku u odnosu na prethodnu seriju klavijatura ostalih renomiranih proizvodjaca.Ja sam odlucio da necu vise da branim svoju investiciju i da se ponasam kao da mi je Roland poklonio klavijaturu.Hocu ljudima da pokazem da to i nije neka sprava (daleko od toga da je losha).Da nekako skrenem paznju na probleme ljudima koji se razmisljaju da kupe Fantoma G.Da malo priblizim cinjenicu da ova klavijatura mnogo cega nema i mnogo sto sta ne moze da izvede.Ko je kupio ,kupio ,vracke nema.Ne vracam je ni ja taman za hleb nemao,jer bi u transakciji sigurno puno izgubio, a i zaljubio sam se u izgled klavijature na neki nacin.Da izgleda bolje od svih izgleda i tu nema pitanja ukusa.Ukus je svaciji pogodjen.Ali druge stvari su daleko bitnije.Sta bi ljudi sa efektima?Ja sam sve cekao novi O.S u nadi da ce mu staviti mogucnost da ima tri efekta u live setu kao sto je to X6 imao.Mislim da mozes staviti Delay,Hall ,Eq i recimo Phaser ili neku distorziju.Ali od tog posla nema nista.Roland se hvalio kako Fantom G ima toliko brz DSP procesor da nema nikakvih prekida kad se menjaju boje!Pa naravno kad taj isti procesor nije ni sa cim opterecen.Na X6 si imao mogucnost da ga opteretis sa vise efekata ali ovde nije ostavljena nikakva mogucnost.I ja lepo instaliram novi O.S kad on pun gresaka.Jedna od njih me je udarila po glavuci zaista jako.Nisam mogao da ucitam svoj set tj PROJECT.Posle 18 sati zezanja nekako sam to ucitao iz tri dela ali sam se razocarao u potpunosti.Pisacu jos o problemima sa kojim sam se susretao.I ovaj put cu dodati samo da ja ni posle 3 meseca nisam zadovoljan na klavijaturu tj na svoj set.Ona jos nije spremna za svirku.Deset kilograma sam omrsao(to je inace pozitivno u mom slucaju).Jos cu dodati samo da sam ovoliko vremena proveo sredjujuci Extrema ili M3 ili XS napravio bi od tih klavijatura babaroge.
Potpisujem sve ovo sto je kolega Bandza napisao.........
JA i dalje vodim bitku sa efektima,kako god da nastimam nikako nevalja,kod kuce sve super dodes na svirku.....pusiona sve samo ne ono sto sam doma slozio,vise sam poludio,zato sam uzeo m3 i za tjedana dana sam sve slozio sto sam imao na extremu,korg je toliko jednostavan da nemoze biti jednost.dok ova babaroga od fantoma je zajebana do kraja......nemam vise zivaca,stoga je na prodaju,pa ko voli babaroge....neka izvoli.....
TomyCroSound
17.11.2008, 20:59
roMARIO, svirao sam X3, ali bas na M1. Sjećam se da sam pokušavao stavit bas na x3 da ide samo na R out, al mi je izlazio i efekt sa desne ruke pa mi se nije dalo zafrkavat s tim...
Ovo je bas bio nizak udarac za Rolanda Josipe.
Ja se pitam ima li tamo neko na internetu da bi dao Motifa XS za Fantoma G glavu za glavu?Ja bih mozda zamenio moju Barbie za masinu Motifa.I ovom prilikom bih da pozovem Rolandinjosa i Milanceta da i oni daju svoj komentar posto pretpostavljam da su se ustezali sve vreme.Recite ljudi sta mislite!AmadeusVK-a necu nista da pitam posto sam pretpostavio da covek svira zabavnu muziku i da je njemu legla masina koliko toliko!Ali ako bi i on nesto dodao to tek ne bi bilo dobro jer ako njemu ne lezi onda kome ce da lezi ova klavijatura?Sta bi sa kopiranjem efekata.Mislim da svi znamo napamet postavku Halla i Delaya za odredjene instrumente jer smo toliko puta pravili efekte iznova da nam nije dobro pri samoj pomisli na pravljenje boje tj LIVE seta.Meni je se vec tockic skroz razdrmao.Jer sam ga toliko puta okrenuo da vise ni izbliza ne radi kao na novoj masini.
NEznam dali bi itko htio mjenjati a neznam dali XS-a ima upoce tko ovdje sa foruma?????
Nakon ovoga sto smo napisali vjerujem da nitko nece.....:lol::lol:
Ja sam "slomio" tyros2;),
nadao sam se da ćete i vi G6...
Iz mjeseca u mjesec čitajuč postove....prvo su večina njih ispljuvali M3,sad više ni Fantom nevalja,za Kurzweill-a niko neče dat tu lovu.....ja se pitam kamo sve ovo ide,ja mislim da bi svima bilo korisnije da nauče svirat žive instrumente: gitaru,trubu,harmoniku,bubnjeve....i opleti,nema zajebavanja ni sa semplovima ni sa efektima ni sa RAM memorijom,klavijature su zlo.....
TomyCroSound
17.11.2008, 22:28
G serija sigurno je da ima mana, u to smo se svi uvjerili - ali, koja je to klavijatura savršena? Možda neka ima sve što "tebi" treba, ali nema nešto što po meni treba da ima; i tako dalje...
Evo, meni kod G serije (a čujem da je i na X tako) smeta što na tvorničku boju koja je bez efekta ne možeš stavit efekt u live modu, već prvo boju moraš prebacit u user. Dalje, (ništa strašno) ali trebali su u studio mod ubacit opciju "solo" po kanalu. Ovako moram mutirat npr. 8 kanala da bih čuo samo deveti kanal. Ne znam kako je na ostalim klavijaturama, ali ako se pomjeri tempo, neki loopovi ili uvodi za neke pjesme što imam automatski se ubrzaju. I tako... Al, ono, treba se naviknut. I da! Ne čita .avi format! :lol:
Negde sam u starim postovima napisao da bih pre uzeo za zivu svirku Fantoma X nego G,i pri tom i dalje stojim...em je laksi,em su mu kroz par godina unazad ispravili sve nedostatke i bagove a sama sprava je tonski kvalitetnija od gomile drugih koje se ovde pominju...
Ocigledno da neki kupuju najnovije modele sprava ocekujuci da ce one mozda same zasvirati ili ocekuju da ce masinu sa toliko funkcija i mogucnosti namestiti za cas,ali na zalost to tako ne ide...tacno je da je Korg jednostavniji za stelovanje i namestanje,tacno je da za Korga postoje vec gotovi i semplovi i PCG-ovi i sta vec,isto tako je tacno da niko u kafani ni nece prepoznati razliku u zvuku,bio to Korg,Yamaha ili Roland...znaci,ostajemo samo mi,sviraci,koji ili imamo uvo ili ga nemamo,ili uzivamo u tonu svoje sprave ili ne uzivamo...slazem se sa dosta kolega koji kazu da ne zele da gube vreme namestajuci kljave,i to pozdravljam,a sve ostalo je opet stvar ukusa i afiniteta,ko kako voli...ja licno uzivam svirajuci Rolanda i po mom kriterijumu ni jedan Korg mu nije ni blizu,a to je opet licni stav...a provodio sam dosta neprospavanih noci namestajuci i Korga i Rolanda...pitam se samo jedno...zasto davati tolike pare za Fantome,Motife ili M-ove kad sa par stotina evra jedan Korg LE moze takodje reprodukovati iste semplove...cemu kupovina necega ako nema zelje da se ton unapredi i napravi neki moderniji iskorak u svirci...
Kolege...stvarno mi je zao onih koji su dali tolike pare za te mocne sprave a nisu se pronasli u njima...u stvari...njima treba da bude vise zao,pare su njihove...
Danas su se ljudi jako uljenili i nitko neče sjest za kljavu složit je po svom ukusu,svi bi samo zdravo na gotovo....
Najlakše je reč...ah ta kljava nevalja jel nema sempler ili nema materijala za nju.
Ne mogu a da ne primetim da je moj upload sa Wallpaperima koji sam sinoc postavio skinulo 34 korisnika!O cemu se radi?Ne verujem da je bas mnogo ljudi skidalo Wallpaper koji je iskljucivo pravljen za Fantom G a da pri tom ne poseduju isti.Da kazem neka je polovina skinula bezveze da vidi kako to izgleda.Gde je druga polovina?Pola od 34 je 17.Nas ovde na forumu za G ima oko 6,7.Gde je tih 10 ljudi?Ja ih pozivam neka se slobodno jave.Neka pitaju nesto,kazu nesto.
Ja skino iz čiste znatiženje...
Reko nebil se našo kakav 3D design z amoj DeskTop...
A mislim da nisam jedini...
A u temu neću zalaziti...Bio sam rješio 80% sa izkeširam G6 i eno ga i danas dani stoji u trgovini što sam naumio kupiti i niko ga ne uzima,dođe raja malo ga isproba i ode...Nema narod para,a ni živaca za sređivanje...
Ne mogu a da ne primetim da je moj upload sa Wallpaperima koji sam sinoc postavio skinulo 34 korisnika!O cemu se radi?.
Kad je "mufte" i sirće je slatko...;)
Pozdrav Rolandinjosu.
Imam G6 i jako sam zadovoljan cak mi je pomogla tvoja jedna skripta
koju si pisao nekom kolegi o tome kako se ubacuju semplovi i kako se rade multisemplovi.
Dali mozda znas zasto G6 ne prepoznaje loop koji je radjen u WaveLabu?
P.S.
Korga sviram vec 10 godina ali Fantom me je odusevio sve korgove sam rasprodo
jedino koristim kao drugu klavijaturu staru kvrgu 01w/fd
Ne znam za Wave lab,nisam probao nikada,medjutim znam da recimo se moze dosta dobar loop uraditi u Sound Forgeu,tu mi je uspevalo a recimo u Awave prepozna loop ali ga ne uradi kako treba pa je potrebna dorada u samoj klavijaturi...ovo govorim i za X i G Fantome...jednostavno te klavijature ne "gutaju" lose odradjene loopove...
Pokusaj da kombinujes...uradi loop u Awave-u pa ako "pucketa" malo ga doteras u klavijaturi i to je to...;)
Kad uradis u Wave Lab-u loop snimi kao aiff ne kao wav,tako ce pamtiti loop.I onda upalis awave i u njemu loop pomeris za jedan unazad i loop start i loop end.Znaci pomeris oba za po jednu cifru recimo ako je 5233 ti napisi 5232.Ili to uradi u klavijaturi na isti nacin.Jer Wave lab nije bas u vinklu sto se toga tice ,nije po standardu.I celu klavijaturu podesi da ti radi sa aiff fajlovima za slucaj da budes to exportovao pa ponovo sredjivao.Inace je aiff Rolandova extenzija ne wav.Tako je najbolje.A ako provalish kako da ti pamti original key onda javi necu se ljutiti.:D
TomyCroSound
19.11.2008, 09:57
Ne znam smije li se "tražit" ovako nešto na yu-midi, ali, evo,
pozivam ako se netko želi mijenjat za cijelokupni project (set) za G seriju, nek mi se javi na msn. Zanima me kako to izgleda kod drugih i kako zvuči, što su ljudi napravili, a možda se može i nešto pametno izvuć iz toga ;)
...portament u mom setu neće da radi u single modu ni na tvorničkim bojama, ali kada upalim klav bez mog sticka, onda radi. Sada sam sve parametre slikao i kopirao kod sebe kada sam ubacio stick, ali opet ne radi... Nije mi jasno.
duoflash
19.11.2008, 15:47
Dugo chitam vashe postove i prijatno me iznenadilo shto se toliko vas odluchilo za fantom g :) Posle Dugo godina i da ne kazem prvog worgstationa w30 i jedno vreme xp50 kako drugu klavijaturu (i dan danas mi je zao shto sam ga prodao) kupio sam fantom g6 pre mesec dana i mogu da kazem da mi je zao shto sam preskochio fantom x poshto u to vreme sam imao Triton clasic pa kupio extreme, poshto mi je bilo lakshe da prebacim sve stvari.
Inache sviram Zabavnu muziku , uglavnom sa filovima i mnogo mi je bitan bubanj, shto sam reshio sa arx-01 , ustvari kad sam chuo arx-01 to je bilo odluchujuche da kupim g6.i radujem se ko dete malo shto kad sam dva puta krenuo sa parama u dzeb da kupim m3 po inercii zvana korg i nije ga bilo :)
Nemam mnogo vremena da prebacim sve stvari pa chu malo da sviram sa dve klavijature.. Bash mi je drago shto se Roland kao workstation opet vratio u igru :D
milanceshow
19.11.2008, 15:53
Koliko te je kostalo prosirenje?
duoflash
19.11.2008, 15:59
340 eura :)
milanceshow
19.11.2008, 23:35
Da li je neko pronasao kako da sacuvamo multisample?
TomyCroSound
19.11.2008, 23:50
Ma o čem ti pričaš?
milanceshow
20.11.2008, 00:01
Resetovao sam celu klavijaturu.......
Napravio sam novi set na kompijuteru.Rasporedio boje i tako to.....
Taj set sam sacuvao na USBfles..........
Kada sam ucitao set sa USBfles ,ostale su boje koje sam pravio od fabrickih boja,ali multisempl nije ostao......
Tako sam ja nesto pokusavao da nadjem resenje kako da sacuvam to.........
Taj podatak o multisemplu uopste ne postoji......multisample list je prazna.......
TomyCroSound
20.11.2008, 00:09
e pa šta nisi spremio na komp ono što je bilo u klav???!
nisam ja radio puno s kompom, ne bih znao pomoć, a neću bubat napamet.
milanceshow
20.11.2008, 00:24
1.Resetovao sam klavijaturu da bi popravio System setup.Zeleo sam da resetujem System setup........
2.Pomocu programa Fantom-G Librarian sam napravio novi fangsnd fajl.Taj fajl sadrzi sve podatke o bojama i njihovim efektima.....Velicina tog fajla je 3,707kb....
3.Kada se taj fajl ucita u klavijaturu ,on postavi sve boje koje su napravljene od fabrickih boja,ali boje koje su sadrzale semplove (multisemplove) ,one su nestale..........
4.Te boje koju su nestale su napravljene od semplova,tj. od multisemplova tako da nemam multisemplove,a semplove idalje imam....
Mene zanima podatak o 128 multisemplova koji su nestali i da li je moguce da ih sacuvam..........
Nadam se da ste me razumeli!!!
Ne bih znao o cemu se radi,sa komp.nisam nista radio sto se tice Fantoma....
To ne može Brate...
Juce mi stigao Fantom g 6!!!!:lol::lol::lol:
TomyCroSound
20.11.2008, 11:46
Johan, samo polako, nemoj se živcirat i nemoj ga razbit... Prvih para dana je najteže. A ni poslje ti neće bit lako;)
Ja nisam nijednom koristio te programe za Fantoma X....jesam par puta samo da vidim šta su mi dali na CD-u,al da sam nešt prebacivao preko tih programa....to ne.
Sve radim u klavijaturi!!
Isti si ko i ja...Imam ove đavle za tritona i dx-a ali brate najslađe je sjesti za njega,nabaviti kištru RedBull-a, i polako na poso...Pa poslije 2-3h ojede se guzica od sjedenja,zamjeniš odjeću i nastaviš dok te oči ne zapeku da jedva gledaš na displey...I tako 2-3 dana,i kad te neko čuje u kafani kako ti zvuče instrumenti upitaju JEL MI MOŽEŠ DATI,i ako si budala zaboraviš svu muku i dadneš...E toga kod mene NEMA...
Johan, samo polako, nemoj se živcirat i nemoj ga razbit... Prvih para dana je najteže. A ni poslje ti neće bit lako;)
POTPUNO SE SLAZEM SA TOBOM!!! Ipak dobro sto imam i Pa 2x pro
da nema problema na svirkama. Ali Roland je nesto sasvim drugo ali po mogucnostih veoma veoma dobar synth!!!B-)B-)
Sretno...:D
P.S. Za smirenje ti je uvek bolje malo da prosetas na svezem vazduhu nego da pijes neke tablete...znam to iz iskustva...:lol:
TomyCroSound
20.11.2008, 15:00
Postoji li NETKO da u G ima os 1,20 a da radi portamento u single modu?
milanceshow
20.11.2008, 15:01
Nek ti je sa srecom JOHAN-e.Da te sluzi dobro i da zaradis puno para sa njim.......
@amadeusvk
Meni nije radio ni na OS1.1,tako da nije do OS-a.....
TomyCroSound
20.11.2008, 15:16
Ako nisi pročitao nedavni post, meni radi ako palim klavijaturu bez sticka.. dakle, samo njegovi zvukovi i postavke. Tad sam slikao sve parametre u systemu i kopirao ih kada sam učitao svoj prj, ali opet ne radi. Ok, pitanje može bit, dal ikome radi portament u single modu?
milanceshow
20.11.2008, 15:39
Da li si u toku sredjivanja klavijature namestao funkciju za gasenje portamenta na nekom od ona 2 prekidaca iznad pichBendera ili na D-beam.....???
Sretno Johan sa novom "babrogom"i nemoj gubit živce.....~Xsamo polako:lol:
TomyCroSound
20.11.2008, 17:14
Da li si u toku sredjivanja klavijature namestao funkciju za gasenje portamenta na nekom od ona 2 prekidaca iznad pichBendera ili na D-beam.....???
da, jesam. ali ni kada tu funkciju upalim više neće da radi.
TKO ZNA; snimam neku pjesmu i sad radim ritam. Npr, ritam za kiticu dovoljan mi je od jednog takta 4/4. e, sad, kasnije trebam završit to s prijelazom od 2 dobe,,, al (ritam koristim na dynamic pad) ne upada mi prijelaz kad treba, već tek kada odsvira taj cijeli takt, onda odsvira prijelaz. Help?
Zitat:
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Zitat von milanceshow http://www.yu-midi.com/designs/images/buttons/viewpost.gif (http://www.yu-midi.com/forum/showthread.php?p=59093#post59093)
</TD></TR></TBODY></TABLE>
To ne može Brate...
<!-- / message --><!-- sig -->__________________
Dali je to vaš problem na G6?
Sad sam još više zbunjen....rekli su Rolandovci da če se u novom OS-u moč slagat multisemplovi,znači ipak to nisu napravili....ili jesu????
Skroz ste me zbunili s tim ;) ?????
TomyCroSound
20.11.2008, 23:02
ne, milanche je i mene zbunio. Ma, može FantG multisamplove, već ih je on pravio na kompu a ne na klavijaturi pa je tu nastao problem.
Kazem ja da klavijatura ne valja,nije dobra.Treba to podhitno prodavati i kupovati xp30 ili sl.
-AmadeusVK -meni radi portamento u singlu.Probaj da se setis na koji kontroler klavijature si stavljao neku funkciju vezanu za portamento.Zatim vrati istu funkciju na kontroler i podesi portamento kako ti odgovara i zatim stavi nesto drugo na kontroler i snimi system i project.Ja sam tako vratio.
Milanche-Probaj da experimentishesh sa Fangsys.svd fajlom a ne sa fangsnd.svd fajlom.Probaj da u svoj set u kome radi sve(multisemplovi i tako to) stavis fangsys od factory-resetovanog Projecta(a svoj fangsys sacuvaj na hardu u kompu.Pa mi kazi sta si dobio.Mislim da ce ti tad ostati sve isto samo ce se sistem promeniti a ako ti tad ne bude multisemplova onda znaci da su u njemu (fangsys-u).Tad ces vec znati sta da radis a ako ne onda pitaj.
Znaci iz svog seta koji radi izbrishi fangsys.svd i ubaci iz fabricki resetovane klavijature.Samo mi javi sta si dobio sa time pa cu te ja dalje navoditi.Jer multisemplovi i systemski fajlovi nemaju gde biti nego tu u ova dva fajla ,bar ja tako mislim.
TomyCroSound
21.11.2008, 01:36
ma sve sam probao i ništa. Ja vjerujem da je to vezano za postavke u sistemu. Al, nema mi logike, ja naredim sistem po tvorničkim postavkama (na tvorničkom radi) al opet neće!
milanceshow
21.11.2008, 04:29
@Bandza
Sumnjam ja vec duze vreme na ta dva fajla (fangsys,fangsnd).Jedino me plasi da su ta dva fajla medjusobno povezana i da nemogu da izvucem iz njih informaciju o multi-semplu.
Fajl fangsys cu da zamenim sa resetovanim fangsys.Ako tada vrati sistem onda ce da proradi i portamento.....Odmah ce da se vidi i da li fangsys ima veze sa multi-semplom....
Videcu ako mogu to da odradim sutra......
Eno gledam sinoc kako dere onoj momak na g6 iz cirinog orkestra, kljava stvarno ubija a vi se stalno nesto zalite... hehehe
milanceshow
21.11.2008, 17:56
Zamenio sam fangsys i sada nema problema.System setup je resetovan,sto znaci da su podaci o multisemplu u fangsnd.........
@krcmar
A gde si gledao tu svirku i tog lika sa G6?
Imas svakog cetvrtka na televiziji Top music, muzika uzivo i svira orkestar dragana cirkovica cire.
milanchesys.svd
ko zna zna.svd
Krcmar-niko nije rekao da G6 lose zvuci,cak sta vise sije sve klavijature debelo,samo sto ima odredjene falinke zbog kojih covek poludi i proda je i kupi LE-a ili xp30.=))
Krcmar-Ti mislis na orkestar Borka Radivojevica (Tigrovi) u kome trenutno svira Cira bar na TV-u.G6 svira JOCA.Njemu daj dx100 on ce da ubije naciju.Decko svira pratnju opasno.I skoro je nabavio G6 i slusao sam ga uzivo,radi prebi.I X6 mu je radio dobro.Evo i linka pa mi kazi jesi na to mislio?
http://www.youtube.com/watch?v=BPeBGbqlaKQ
Jest brate na jocu i na borka.
TomyCroSound
23.11.2008, 13:05
...kopiranje efekata single/live
Čuo sam da je moguće to odradit ako koristite komp. (vjerovatno na komp sprema postavke).
Evo, još sam nešto čuo što me iznenadilo (pročitao):
ako kopiram boju sa user single (npr sa 22 na 25), a 22 obrišem, ako live mode koristi taj patch, neće ga pronaći i bit će obrisan. Ali ako to napravim sa Fantom-G Librarian, studio/live će to prepoznati! (nije provjereno)
AmadeusVK-
Vec sam pisao u Tips&tricks temi o librarianu i o tome kako mozes menjati mesta a da live prepozna itd pa evo iskopiranog texta i ovde (inace provereno radi):
Copy-Insert Librarian
Evo objasnjenja za razmenu fabrickih boja izmedju dva PROJECTA.
U Folderu SND koji se nalazi medju skupinom Foldera u jednom projektu postoji fajl FANGSND.SVD koji je uvek oko 3,5 Mb otprilike!
1.Otvori se program Fantom-G Librarian
2.Onda na OPEN funkciju se otvori FANGSND.SVD fajl iz svoje klavijature recimo sa USB-a ili sa HD-a (bitno je samo da je to zadnja postavka PROJECT-a sopstvene klavijature)
3.Onda se isto na OPEN otvori i neki drugi fajl sa bojama(PROJECT sa bojama koje vam je neko dao)
4.Onda na ekranu imaju dva prozora(sopstvene i tudje boje)
5.Iz prozora sa kojeg hocete da kopirate boje izabrete iste idete select levim klikom misa na boju koju hocete da kopirate i idete na funkciju COPY
6.I zatim u prozoru(prozor sa sopstvenim bojama) gde hocete da kopirate boju idete na INSERT (to mu dodje kao PASTE opcija)
!!!! COPY i INSERT se nalaze na EDIT padajucem meniju!!!!
7.kad se zavrsi sa COPY- INSERT delom posla onda svoj fajl snimite bez menjanja imena i ostalog i kao takav ubacite u backup-ovan FOLDER PROJECT-a (tacnije u svoj PROJECT u SND folder odakle ste i uzeli FANGSND.SVD i vratite u klavijaturu i idete na restore i to je to!
Takodje je u ovom programu na isti nacin moguce i menjati mesta bojama u SINGLU a da to kasnije kad se vrati u klavijaturu ne poremeti nista u LIVE
modu znaci sve radi kako treba a promenili ste redosled!
P.S a sto se efekata tice nije mi poznato da moze.Moguce je. Nisam ni probao.
Ima tu jos jedna fina forica sa Fantom Librarian....kada ucitas svoje patcheve u programu i odredis recino jedan,pod FILE/EXPORT SMF/...pa recimo SELECTED DATA,moze se jedan patch izdvojiti iz seta,(moze i ceo set)snimiti kao Midi File,zatim se recimo ucita kao SOng u drugu spravu i nakon toga se uradi WRITE as PATCH i smesti se kao boja...zgodno za one koji hoce recimo jedan patch nekome da kopiraju...
Ne znam da li se vec pisalo o ovome al eto Bandza me podseti pa rekoh da napisem...:">
TomyCroSound
27.11.2008, 09:29
...dugo mi se nije desilo...
sinoć sempliram svoju gitaru u komp, obradim samplove, stavim na stick u IMPORT i učitam na klavijaturu. U pitanju je nekih 25 tonova, svaki dužine 6sek. Nakon što sam učitao u klav, odem na sample list i napravim s"ave all" (bili su razbacani pa mi se nije dalo markirat svaki posebno). Nakon što je sačuvao nestale su crvene kvačice s desne strane i pretvorilo se u bijele pravokutnike kakve imaju svi ostali samplovi. Nakon tog odem u patch i na praznom mjestu krenem radit multisample. Kada sam sve tonove posložio, spremim taj multisample na prvo slobodno mjesto u listi i vratim se na patch edit. Malo nabacio efekata, dotego sample i spremio. Sve bilo ok.
Evo, jutros upalim klav i otvorim taj patch, a ono razbacano po klavijaturi ne znam di je šta. Svaki ton na drugom mjestu ili su se možda original key razbacali, nemam pojma.
U čem griješim?
...sad odem na taj patch, probam editirat original key na tom multisamplu ali original key NE REAGIRA! Mijenjam +- ali razlike nema??!
taj sample svakako leti van, ali u čem je problem?
A jesi li editovao svaki sempl i odredio mu 'original key" notu?
Ako nisi eto ti problema...;)
p.s. i prilikom pravljenja multisempla mozes tu finkciju odraditi,medjutim ako nakon toga nisi uradio write na svakom semplu opet sve pada u vodu...:D
Nemoj izbacivati taj multisempl nego sad samo uradi kako sam ti rekao i radice sve bez greske...
TomyCroSound
27.11.2008, 10:20
original key sam radio dok sam slagao multisample. npr ubacujem c5, prvo stisnem tipku c5, zatim na assign,pa kad sample ubacim, idem na original key i stavim tamo gdje treba bit... jesi na to mislio ili??
TomyCroSound
27.11.2008, 10:22
A
p.s. i prilikom pravljenja multisempla mozes tu finkciju odraditi,medjutim ako nakon toga nisi uradio write na svakom semplu opet sve pada u vodu...:D
Misliš li tu da nakon što spremim multisample ili patch moram ponovo saveat sample??? Ahaaaaaaa
Sad kužim.
Da...i to je ok,ali si samo propustio da samom semplu uradis WRITE nakon namestanja original key-a...jer kako bi sempl zapamtio gde da se namesti u multisemplu ako mu ne namestis to...kapiras?
Misliš li tu da nakon što spremim multisample ili patch moram ponovo saveat sample??? Ahaaaaaaa
Sad kužim.
Yeah...
TomyCroSound
27.11.2008, 11:34
SAD SAM UBACIO NEKI sample novi u klav, 31 ton, i nije mi jasno što je preskočio kod importa neka prazna mjesta u sample listi?? npr prazni su 612,613,614 (jer sam brisao samplove) pa je popunjeno sve do 780, al on je samplove stavio na 612,613 pa 614 ostavio prazan, pa popunio od 780 nadalje.. šta je sad to, prvi put vidim, inače popunjava prazne rupe pa ga moram tražit...
E to ne znam...ali kad ih editujes i odradis WRITE slazi kako tebi odgovara...
Fantom je malo "komplikovan" tip...i mene takve stvari izludjuju al jbg...
Ako neko ima malo slobodnog vremena a znam da ih mi sa Fantomom bas i nemamo previse, ali ako ima neko neka napise sistem slaganja terca.
Na Extremu ih napravim na zmirecki ali ovde nisam bas provalio.
TomyCroSound
27.11.2008, 23:49
teško je to za provalit. Imao sam ja te slike negdje, al nisam ih ja pravio pa ne bih da kršim autorska prava, već će ti se javit ONAJ tko se razumije u to 100%
Za Fatom X znam kako se rade terce...al za G seriju....neznam dal im je ista opcija...??
Ista je...ako neko ima one slike sto sam postavljao neka postavi opet,ja ne znam gde su mi...
Da isti je postupak,stavit cu ja danas slike samo ih moram pronaci.......;)
Bit cu zahvalan do groba za te slike
EVo slike za terce su u download-u!!!
Kolega josipv jel se znamo nas dvojica da nismo mi mozda nesto pregovarali preko telefona oko prodaje tvog fantoma ako mislim na dobru osobu?
TomyCroSound
29.11.2008, 00:39
Opet ja.
Od kad sam kupio klav ubacivao sam svakakvih samplova itd...
E, sad me interesira koji mi je najjednostavniji način da vidim od kojih wave samplova koji su u klav NISAM napravio multisample...?
I, već sam spomenuo, (makar kod mene) kad loadiram wave samplove, inače popunjava prazna polja u sample listi... međutim, jedno prazno polje je ostalo i neće da popuni, već ga preskače. Što je sad to?
...i postoji li neka jednostavna šema kako pregledati da li postoji složen multisample koji se ne koristi nigdje u user patch-u?
Eto.
Opet ja sa tercama. Nikako mi ovo nije jasno
cini mi se da je neko spomenuo da su terce jednostavnije
nego na extremu ali kolko ja vidim da nije tako
na korgu ima na raspolaganju u globalu 15 user skala
i kad napravis jednu skalu(primjer dursku) nju mozes da
iskoristis za svih 12 tonaliteta a na fantomu ne mogu
nikako da shvatim princip na koji da se naprave terce
ako neko vidi kakvo resenje neka kaze
ili sam tolko glup pa ne mogu shvatit one slike
Ovo što preskače prazna polja...to je zato što je to namjenjeno za semplove STEREO formata.
TomyCroSound
29.11.2008, 01:40
ja definitivno nisam shvatio princip po kojem su napravljene terce, to stvarno je trebalo bit mačak za osmislit, al nije problem prepisat iz slike. Samo, čini mi se da ili nisu svi nazivi isti kao na x i g ili nekih parametara g nema, ugl. znam da nisam iz prve uspio, morao sam pitat neke iskusnije na rolandu..
(a ima ih 2 na yu-midi)
PROBLEM SA TERCAMA KONACNO RIJESEN
VELIKO HVALA MAESTRU
Prekrsio si pravilo.Procitaj pravilnik (http://www.yu-midi.com/forum/faq.php)!
Postoji mesto na kom upisujemo licne sajtove!!!
TomyCroSound
29.11.2008, 02:31
da se nadovežem na svoje probleme...
spremam na stick cijeli project i ne spremi mi tj ne napravi replace foldera PNL u projektu u kojem su slike,, već samo obriše taj folder.. Why?
Kolega josipv jel se znamo nas dvojica da nismo mi mozda nesto pregovarali preko telefona oko prodaje tvog fantoma ako mislim na dobru osobu?
Jesmo kolega Žare, culi smo se da!!!
Javno se ispricavam nije bilo namjerno
nisam znao da se ne smije
### Javno se ispricavam nije bilo namjerno
nisam znao da se ne smije ###
E za tvoje i naše dobro---PROČITAJ PRAVILNIK!!!
Inače sve najbolje i drago nam što si provalio Rolanda,samo ipak poštujm pravilinik...I izbjegavaj pisanje velikih slova...;)...Pozdrav!
TomyCroSound
29.11.2008, 23:42
nitko ne reagira na moje probleme hehehe pa evo još jedno pitanje..
Može li se na fantG riješiti da palim/gasim neke predhodno određene layere u live modu na s1/s2? Htio bih, ako je moguće da layer br7 palim na S1 i layer 8 na s2. Trenutno to riješavam koristeći slidere, mislim da se to tako zove.. Ono, live je spremljen sa stišanim layerom pa kad treba bit aktivan, pojačam ga.. Al na s1/s2 bi bilo jednostavnije.
AmadeusVK-Nisi mi bas najjasniji sa tvojim problemima pa cu ja napamet da ti odgovorim.Sto se tice terci:
1.U LIVE modu za pocetak idi na INIT LIVE SET i upali prva dva kanala da se cuju.Da ti se cuju oba klavira.
2.Udji na PART VIEW pa na PITCH pa drugi klavir podigni za +3 na COARSE.(to ti je transponovanje za 3 samo sto pise COARSE)TRANSPOSE cuvaj za nesto drugo.
3.FINE stavi za +50 (to ce ti drugi klavir rastimovati izmedju 3 i 4 stepena ili ti polustepena. Znaci u ovom momentu drugi klavir nije nigde prispeo nit je transponovan za 3 niti za 4 nego tacno izmedju i cuces da uzasno falsira u odnosu na prvi.
4.Ides na SCALE TUNE to ti je ispod PITCH-a.I recimo ako ti treba a mol terca i hoces da ti za ton A (koji svira prvi klavir, i koji ti takodje sviras) svira ton C sto je terca u a-molu onda ispod tona A stavis -50 i onda ces dobiti da ton A u drugom klaviru koji je transponovan izmedju C i C# (tacno na pola) vratis na C.Da ti je u nekom slucaju trebalo umesto C ,C# onda bi stavio +50.
5.I tako posto se terca sastoji iz izprepletanih kombinacija transponovanja za +3 i +4 u drugom klaviru recimo ,onda, ti sve sto treba da radis je da u SCALE TUNE pomeras za -50 i +50 za odredjene tonove koji gore pisu.
6.Ovo je bio primer za gornju tercu.Za donju tercu sve je isto,isti princip izuzev sledecih razlika:
6.1. Na PITCH ides za COARSE -3 a FINE -50 i onda samo obratis paznju u SCALE TUNE kako namestas -50 i +50 jer je u odnosu na gornju tercu situacija sad obrnuta ali cuces pa ce ti se samo kasti da ne objasnjavam dalje logicki ces shvatiti vec i sam zasto je obrnuto ,a i cuje se.
Sad ti ostaje samo da znas grdjenje terci i da sednes da radis.
6.2. Moj savet napisi na papir sve iz SCALE TUNE ekrana(podesavanje za drugu tj tercu recimo a mol tercu) znaci C C# D D# .... i tako redom, i u koloni ispod toga napisi ispod C -50 ispod C# +50 itd.. I onda kad ti treba druga terca da pravis recimo ako je ovo sto si zapisao a mol terca a treba ti b mol terca onda ispod svega toga napisi ove sve tonove ali ih pomeri za jedno mesto .Tako ce oni doci tacno ispod cifara koje treba da upises za b mol i tako za svaki u nizu.
Nadam se da sam bio jasan.Ako nisam ti pitaj sta te muci.
7.Sto se tice layera ako sam dobro shvatio probaj da stisnes PAD MODE pa broj 14 to ti je PART MUTE i to sluzi za mutovanje i soliranje partova tj kanala u LIVE MODU.Tako da neces morati da guras slidere napamet i da se mucis.
8.A to sto se tice da ne pamti slike (ne znam o kakvim slikama pricas).Ako su to Wallpaperi onda mislim da problem lezi u tome da to nisu predvideli kao opciju(zeznuli su se u Rolandu)Tako da je to za sad mana operativnog sistema.I mislim da je o tome vec pisano pa procitaj negde.
P.S. Ako nekom trebaju slike da bi napravio terce onda cemo slikati G seriju kako se to radi.Slikacemo i DX11 ako to nekom moze da pomogne da napravi te famozne terce na G seriji.=))
Ali mislim da slike nisu potrebne.
TomyCroSound
30.11.2008, 19:56
ahaaa.. sad mi je jasan sistem terci!
bilo bi dobro kad bi netko okačio tercu za fantG terc. gore, dolje, i onu, ne znam kako se to zove, npr skala ...a,b,cis,d...
ovaj sistem na dynamic pad mutira kanal, a treba još i postavit na takav pad mode.. a ja bi trebao znači stavit pad mode 14, pa ugasit 7 i 8 layer, tek sam onda na defaultu... i još su mi padovi desno, što mi ne paše..
dal je moguće napravit ono na s1/s2, znam da neke klav mogu
dal zna neko dali D BEAM se moze namestiti pojedinacno
za svaki sound drugacije ili globalno uvjek isto radi?
di se tocno odabire njegova postavka i sta sve moze?
Moze se namjestit za svaki saound posebno,neznma sad napamet kako se podesava a nisam puno ni zezao se stime,ima decki koji ce ti to bolje objasnit....
Ima Fantom G6 mana...
Problemi (razni) su uvijek oko midi fileova.
Seq ne pamti koji studio mod je korišten pri snimanju????
..8-}8-}8-}
AMADEUS??? Ja imam tu problema!!! KO ZNA?????
TomyCroSound
08.12.2008, 13:41
Oko midi fileova, ili kad snimaš u studio modu?
...ak imaš msn, javi se, ak' nemaš;
User studio mod obavezno spremiti postavke nakon snimanja (write) i naravno, spremit song, a ako je što snimano iz vana (vokal, gitare i sl) spremit samplove (najlakše u sample list - save all).
Ako pališ klav, song je učitan u seq, ako stisneš play, neće svirat kako treba. Prije toga potrebno je odabrati studio mod koji je korišten prilikom snimanja, zatim pustit play.
Prije toga potrebno je odabrati studio mod koji je korišten prilikom snimanja, zatim pustit play.[/B]
Puno ti hvala KOLEGA!!!!
Ja to vec znam samo ovo me smeta jer na live svirki bi moglo da se sve nastavi kod songa.A sad moram kad stavim svaki song kojega uradim duplo stelovati studio mode a zatim jos song!!! Nadam se da ce Roland ovo sa novim os uraditi bolje!!!:confused::confused:
Zasto vise nemogu ubaciti wallpaper-e,stavim sve na stick u import i kada stavim stick u g6 uopce ih nema,probao sam sve vec,nekuzim,prije je sam bez problema stavio sad nece?
milanceshow
11.12.2008, 23:38
Verovatno postoji ogranicenje koliko njih mozes da stavis.Valjda samo 16 komada!
TomyCroSound
12.12.2008, 00:58
ako ih klav iopće ne vidi da su na sticku, onda vjerovatno nešto nije dobro odrađeno sa slikom.. pogledaj uputstva (rezolucija, format itd)
nabacio sam ja na yu-midi par hot fotki za G pa probaj to stavit dal ih vidi (al ne znam gdje su)
Ma skinuo sam ja te slike i one "gole tete" i sve ja to ok. i nisam popunio mem.za slike,nego sam formatiro drugi stick i sa njega ocita ,a sa ovoga na kojem mi je moj set sa njega nece,onda sam probao tako da sam ocitao svoj set i onda sa drugog sticka ubacio slike,i onda ocita ali neda spremit u sistem,zasto?
TomyCroSound
12.12.2008, 17:18
e, vidiš, ja sam nedavno na svirku ponio stick dodatni na kojem je bio neki valcer u wavu i klavijatura mi očita i sve ok, al kad sam htio spremit - kao nema dovoljno mjesta... (dakle neće ništa uzet s drugog sticka izgleda ako je ovaj već očitan) Ne znam.
..probaj; spremit Prj folder i onaj GINI .bin file u komp, zatim formatirat stick u klavijaturi, pa to vratit nazad na stick gdje treba bit i onda ponovo probaj...
Ja bi, recimo, to probao...
I mislim da se i meni isti taj problem jednom desio al se ne sjećam, mora da se riješio sam od sebe...
Da li neko od vas koristi brzi USB Flash?Ja vec danima pokusavam da pronadjem u Srbiji neke od Flash-eva da kupim ali mi to tesko polazi za rukom.Pronasao sam na netu da postoje oni koji imaju i brzi upis podataka i brze citanje.Sto je nama mozda bitno.Jer bi koliko ja provaljujem klavijatura jedan isti set ucitala za oko 33% brze.Da li se bilo ko interesovao po tom pitanju?Evo tri linka:
http://ap.apacer.com/ap/products/Handy_Steno_HT203_200X_specs.htm#
http://www.corsair.com/products/voyager/default.aspx
http://www.patriotmemory.com/products/groupdetailp.jsp?prodgroupid=64&prodline=4&group=USB%20-%20Extreme%20Performance%20Flash%20Drives&catid=8
http://www.ocztechnology.com/products/flash_drives/ocz_rally2_usb_2_0_dual_channel_flash_memory_drive
P.S. Ako neko vidi gde ima da se kupe ovi proizvodi neka javi!
TomyCroSound
13.12.2008, 11:41
...al pitanje je dal bi to radilo brzo sa fantomom...
Da to je pitanje, jer ako OS klavijature ne prepoznaje brzinu sticka onda nema koristi.....
OS klavijature nema šta prepoznavati brzinu sticka.To je jednostavno brzina prenosa podataka.Drugo je sada pitanje da li je sam OS dovoljno brz da tu brzinu i iskoristi...
Ljudi zna se koliku brzinu koristi USB 2.0...
Ako je kontroler na Rolandu "pravi" kako treba,on će da radi kao PC...
Na Extremu "staroj" ragi očitava brže nego SCSI na Classicu (a scsi teoretično mnogo brži)...
Dakle trebalo bi da radi bez ikakvih problema ako se gledalo da se pravi sinth sa USB 2.0 standardom.
milanceshow
23.12.2008, 21:05
Problem!!
Kad ucitam set sa jednog USB stika na kome se nalaze pesme koje sam radio.I naravno ucitam taj odredjeni SONG na kome se nalaze i audio i midi trakovi.
Ja nemogu da sacuvam taj SONG na drugom USB stiku jer ga Fantom ne prepoznaje...
Kakvo resenje postoji???
@ Milanče...prvo da formatiraš taj usb u fantomu pre ubacivanja na njega
milanceshow
23.12.2008, 21:18
Oba USB su u Fantomovom formatu.Na njemu mi se nalazi set za Fantoma.Naeznam sta je u pitanju!!!
Brate,imao sam pre deset dana taj problem...nije video Song na USB sticku i rešio sam ga...sad mi stao mozak jbt...:confused:
Pokušaj da ponovo formatiraš taj USB stick a ja ću pokušati da se setim,a sto posto znam u čemu je fora...;)
milanceshow
23.12.2008, 21:23
:-OMa gde da ga formatiram!!!!Tu mi se nalaze nove pesme koje sam pravio za Madonu!!!!!;)
Kopiraj u Komp pa formatiraj...samo taj na koji hoćeš da sačuvaš song...a Madona se neće ljutiti...sad ću da je cimnem da joj kažem da se ne nervira...;)
TomyCroSound
26.12.2008, 10:47
...nije da mi treba al bilo bi fora... što mislite, smije li se u npr. usb mouse na G ubost usb lampa (svjetlo)?
A sto ne bi smelo!? Nema razloga po meni da ne sme ,i ja sam razmisljao o tome samo sto ja nemam lampu i ne znam gde bi je kupio!Gde se to prodaje?!Mada skoro cujem od druga da ima reso za kafu , u stvari to je fora kad skuvas kafu regularno na sporetu onda stavis na taj USB reso koji je odrzava toplom!E sad ako neko ima jos kakve predloge neka kaze. Trebalo bi da tu ima raznih zezancija sa tom USB strujom.=))
Danas sam testirao 3 razlicita USB Flash-a.Testirao sam brzinu ucitavanja Projecta posto se klavijatura upali.
1.Kingston Data Traveler 100 1GB vreme ucitavanja 4 minuta i 8 sekundi
2.Kingmax U3 2GB vreme ucitavanja 4 minuta i 8 sekundi
3.Kingmax 4GB vreme ucitavanja 4 minuta i 8 sekundi
Inace brzine citanja ovih Flesheva se razlikuju.Najsporiji je Kingston Data Traveler 100 1GB koji ima brzinu otrpilike 12MB/Sec sledeci brzi je Kingmax od 4GB cija je brzina 19,4MB/Sec i njabrzi je Kingmaks U3 2GB (onaj koji ja koristim) 20MB/Sec.
Inace moram da dodam da se ove brzine na Kompu i tekako primecuju izmedju 20MB/Sec i 12MB/Sec.I nije samo rec o napisanoj brzini vec i kako odredjeni flesh odradjuje odredjen tip fajlova.Juce sam kupio ovaj ocajno spor KINGSTON DATA TRAVELER 100 1GB i mislio sam da je pokvaren kad sam pokusao da kopiram Project sa njega i na njega,cekao sam citavu vecnost.Znaci sto se tice kompa ima razlike velike.I cifre i ne govore mnogo toga.Tako da se vise necu zaludjivati sa ovom temom.Jedino cu da dodam da bi mozda u nekom slucaju kupovina neke SD RAM memorije koja ima dobru brzinu dala rezultate.E sad ako nesto neko zna o ovome neka kaze svoje misljenje.A evo mog predloga za kupovinu Flasha:
http://techreport.com/discussions.x/12606
Ovakav model ima od 4GB koji nije GT i nije previse skup,brz je i izdrzljiv(moze 200m pod vodu,samo da klavijaturu oblozimo celofanom i moze i pod vodom da se svira).Samo sto nema u Srbiji da se kupi ,to je mana za ljude koji ovde zive.
P.S. Konacno mi je snimilo i semlpove zajedno sa PROJECTOM na USB Flash veci od 2 GB tacnije KINGMAX 4 GB.
TomyCroSound
28.12.2008, 12:09
Ponavljam već pisani problem; u Single modu ne radi portamento, dok u live radi.
Drugi problem, Fant G editor "unable to read/writte" ... neće napravit vezu s klavijaturom... (nekad je radio)
edit; na g editor midi roland g trebalo je odabrat... to je riješeno.
edit; al se sa portamentom zezam cijeli dan i nikako... Učitam jedan drugi set u klav, i sve normalno radi, a kada učitam svoj set, neće. Uslikam sve parametre u tuđem setu i kopiram na svoj (čak se i ne razlikuje) i ne radi.
Zatim sam pokušao svašta; na control SW2 sam stavio CC65, Portamento Switch i na taj način u single modu aktivirao portament, a na Knob 4 stavio Porta time podešavanje, i tu namjestio bzvz na 30. Proradio portament, al nije to to. Upalim, ugasim klav i maknem te opcije sa SW2 i knob4, i portamento radi; ali ne reagira na podešavanja brzine u parametrima patcha, niti sada na patchu mogu isključit portamento, čak i poly zvukovi imaju portament u single modu. To sad postaje problem. Znam ja kako ću isklučit port. al onda opet neće radit nikako.
Probaj to shvatiti ovako!Ti jednostavno nemas problem sa parametrima!Nego imas problem sto si kupio losu klavijaturu=)).Znaci nemoj uopste juriti parametre (osim sto mozes da probas da u svoj set ucitas druge parametre tako sto ucitas fangsys.svd ((kopiraj taj fajl u svoj set iz seta koji radi pa probaj da ucitas svoj set sa tim tudjinom (((tudjim fajlom fangsys.svd))) )) ).Tako da parametre nemoj juriti nego probaj sad kad si na dobrom putu da palis i gasis portamento tj. da mu smanjis portamento pa recimo da iskljucis to sto si nastelovao na Knob 4 i tako redom pali gasi dok ne dobijes to sto hoces.A potrudi se da dodjes u stadijum da ti na POLY bojama nema portamenta a na mono gde je inace nastelovan portamento ima ali u vecoj kolicini nego sto bi trebalo (zbog Knob 4 upaljene funkcije)e tad ces mozda uspeti da ukljucivanjem i isklucivanjem kolicine portamenta na Knob-u 4 dobijes default varijantu.Ako ti je za utehu ponovicu ti jos jednom da sam ja za stelovanje kolicine portamenta jednom prilikom odredio D BEAM i cim sam ga prvi put mrdnuo tu vise nije bilo spasa.Cela klavijatura je imala los portamento.Jedva sam povratio klavijaturu.Od tad ne palim D BEAM niti bilo gde stelujem portamento osim u patch editu i naravno sve radi vrh.Da si blize sredili bi to.Glupo je da sad ja upropascavam svoju klavijaturu da bi otkrio kako sam je porpravio pa da ti javljam(jer se bojim da necu moci da je vratim a kod mene je portamento kljucni faktor u sviranju odredjenih stilova muzike)!Ali mogu mozda da ti pomognem tako sto ces mi poslati set pa da ja ucitam u svoju klavijaturu pa da ti popravim portamento i da ti tako popravljen set SAVE AS-ujem i vratim.Jedino ti tako mogu pomoci!Ili ako hoces da ti postavim pitanje na Roland Clan Forumu posto vidim da ti je engleski problem jer si se par puta na istom mestu zalio.Mozda ti neko odande pomogne mada ne bih rekao da je iko imao taj isti problem,ti i ja smo jedinstveni slucajevi!Mada ja sam imao slicnih problema sa Korgom Pa1x s tim sto nije bio u pitanju portamento.Tu imaju neke fore sa katancima i slicno ide sve po principu sta je starije kokoska ili jaje!Tako da znas da je u tvom slucaju starije jaje umesto sto bi trebala biti kokoska ili je mozda obrnuto nisam ni ja siguran:lol: ali sam siguran jedno.Da bi vratio klavijaturu na default stanje moras da se vracas istim putem kojim si se i uvalio u problem.A samo ti znas kako si do toga dosao.Znaci moras ubiti jaje ako mislis da ti se ne pojavi malo pile,ili da ubjes kokosku ako ne zelis da jedes jaja.
P.S. Jesi ti menjao O.S u O.S. 1.20?
Mozda bi mogao da mi posaljes Project bez semplova da ih obrises pa da kad ti ja vratim set da ih IMPORTUJES na IMPORT AUDIO i da snimis na SAVE ALL pa SAVE AS tako mi ne bi slao ceo set!(lakse je za slanje preko mail-a,manje je)a sve bi ti na posletku radilo!
TomyCroSound
29.12.2008, 10:17
ima još ovakvih slučajeva i na yumidi... ma i ja sam čačkao po d-beam i stavljao tamo svašta... ne sviđa mi se ideja da importujem cijeli audio tj samplove preko importa, jedino ako bi mogao samo ubacit folder samplova možda očita... a obrisao sam onaj drugi project i sad ne mogu probat zamjenit ono što si rekao...
TomyCroSound
29.12.2008, 11:22
HEEELP??!
....riješim jedan dođe drugi problem;
upalio klav bez sticka, spremio project, iz tog projecta (default) izvadio "fangsys" i zamjenio s mojim na stiku gdje je moj set. Potamento radi bez greške.
ALI, ne znam zašto ni kako, svi patchevi su spušteni oktavu niže nego što je bilo kod mene. (Live normalno radi). Sada su se svi patchevi vratili na tvorničke postavke, tako da i moji samplovi sada sviraju oktavu višlje nego bi trebali. (Live bez promjene). Pokušao sam patch spustiti za oktavu i kao takvog ga spremiti, ali, naravno, u Live ode dolje - neprihvatljivo. I, šta je sad?
imas na
1.MENU
2.SYSTEM
3.SOUND
Master key shift pa steluj oktavu kako ti odgovara i obavezno sys write posle toga da ti upamti!
Probaj da uradis Factory restore pa taj project snimi pa iz njega izvadi fangsys.svd!
Ovak...vidim da vas dosta muči taj portamento,na svojoj X-ici...D Beam zaboravljam jel mi uopšte netreba,a za portamento nisam stavljao nikakav prečas (SW) da ga palim i gasim,več sam u svakoj boji koju koristim za solažu usnimio portamento u boju,pa zato i imamte 512 user mjesta (ja na X imam 256),jel mislim da tim što riktate portamento na Knob-ove samo zbunjujete klavijaturu...ako me shvačate na šta mislim.
TomyCroSound
29.12.2008, 15:08
Sve to stoji, ja sam samo testirao fore sa d beam.
A Badza, provjerio sam, po defaultu taj parametar u sistemu stoji na 0, baš kao i kod mene u setu, ali je ipak sve za oktavu drugačije...
Probao sam! Sve mi spušta onda, i live set za oktavu...
robertos
04.01.2009, 19:58
dali ima netko složen set za gaže svadbe trebam,kupil sam fantom,i ne kužim ga a gusto mi je za multisemplove,nudim u zamjenu semplove za druge klavijature,,,hvala
]znaći,neznam ga složit,i bio bi zahvalan ako mi neko može pomoć oko toga.
Imate 1 crveni karton!Procitajte PRAVILNIK (http://www.yu-midi.com/forum/faq.php)
Evo jedan mali skroman pokloncic za kolege -fantom forumashe!
http://www.yu-midi.com/forum/downloads.php?do=file&id=3095
Radi se se o par vrlo kvalitetnih wallpapera za Fantoma.
zanima me koja je procedura ubacivanja slika u fantom g,evo skinuo sam ove,sve su u bmp formatu,i 800x600,ali ih neznam ubacit??:lol:
Na USB stick u folder IMPORT iskopiras slike koje hoces da ubacis i vratis USB u kljavu...zatim ides na MENI/SYSTEM/SCREEN SAVER/ WALPAPER (f5)/IMPORT BMP (f1)/...namestis da bude na USB memoriju odaberes sliku i onda EXECUTE...prosto zar ne?;)
robertos
08.01.2009, 08:54
Hvala care:lol::lol:
TomyCroSound
09.01.2009, 00:22
Imam problem s kojim ne vjerujem da se itko susreo još, al evo da pitam; scenarij je sljedeći:
Palim klav, učita Prj, sviram, sve ok. Na USB sticku, u folderu IMPORT spremio sam neke pjesme u .wav formatu da ih mogu pustiti na probi dečkima iz benda (tko će svaki put pržit neku novu pjesmu, nemam para za cd)
I sad, tu pjesmu po potrebi učitam u klav, odem u sample list, PREWIEW (il kak se već piše) + TEMPO - da ne moram držat gumb dok svira pjesma...
Sve je to ok. Ali, sad, kada se vratim u LIVE i upaljen mi je NUMERIC, htjedoh promjenit program, dakle, brojčano, problem je što mi se javljaju (čuju) samplovi na tim DYNAMIC PAD-ovima. (Samplovi koje sam ja postavio kao neke zafrkancije, uvodi, efekti i sl) Primjetio sam da čak u trenutnoj kombinaciji na kojoj sam bio uopće nema onog layera koji je postavljen na SAMPLE, jer su svi layeri zauzeti nekom bojom... Probao sam "krugom" promjenit "kombinaciju", isključit/uključit NUMERIC, otić na single pa se vratit na LIVE, al ništa nije pomoglo, i dalje su svirali samplovi na PAD. Odustao sam i koristio samo "krug". Nakon sat vremena svirke, praobao sam ponovo NUMERIC i sve je ok. Zašto se to dešava?
Isto to mi se ponekad desi, ali se ne javljaju ti samplovi, već tonovi, npr. kad stisnem bilo koji pad, svira (bubam) klavir, C5. Jel se to kome desilo?:-O
...interesira me podešavanje "Masteringa" na FantG... kažu da je najbolje isključit, al ja bi ga pametno iskoristio kad je već tu...
naravno, stvar ukusa, ali možda neke smjernice ako može netko reć..
bok,novi sam na forumu,al već čitam vaše komentare od kad sam se odlučio za kupovinu fantoma g,napokon sam ga kupio i imam ga već neko vrijeme,dosta sam toga složio i zadovoljan sam s njime.zanima me ako netko hoće mjenjati se samnom za projekte da vidim kak vama ide sa slaganjem?
Pozdrav svima!!!!
Imama jedno pitanje??? U sekvenceru kada idem u funkciju microscope kako se parametri editiraju??? Znam ih samo brisati i stavljati a editiranje... parametri velo.control c. program c.....
Kot korga je ovaj editing simple ali fantom g????
TomyCroSound
12.02.2009, 11:34
Zar je moguće da su SVI SVE prokužili na FantG pa nitko ništa ne pita više?!
Ne, nego nemaju vremena za forum
jer se ubiše od programiranja
Tako je Zare.Ja se ubi po ceo dan.Ako ne vezbam onda programiram G6. Evo vec od septembra meseca ili tako nesto.Ima napretka ima rezultata ali mislim da je ovo sve previse cak i za mene. Proklinjem dan kad sam je kupio......=))
E zato sam ja svoju rijesio,nemam zivaca vise.........:mad:
milanceshow
15.02.2009, 15:54
Ja neznam sto vam je klavijatura toliko komplikovana?Ona je med i mleko!
Ni meni nije jasno...možda su mislili da će sam da svira...:confused:
Ja kad sam uzeo X6 uopšte mi nije bila komplicirana a kolko sam se igrao sa G serijom....isto tako mi ne izgleda komplicirano!
Meni je sam edit boja i opcije koje fantom nudi (posebno fantom G) bolji od bilo koje kljave koju sam probao do sada...ima malo gluposti oko rada sa semplovima i tu se gubi malo vise vremena ali sama sprava je odradjena savrseno,samo je treba provaliti...;)
Molio bih kolege ako im nije problem da napisu za koje opcije misle da su komplikovane i lose da o tome malo prodiskutujemo...hvala
TomyCroSound
15.02.2009, 21:00
nije mi ni toliko bitno al evo da kažem, skinem neku trubu jučer ovdje, convert u aiff, ubacim u G6 i napravim sve kako ide, sačuvam samplove na kraju i sve ok - ugasim. Dođem na svirku i idem da čujem tu trubu - zvuka nema. Ne znam u čem je kvaka, nisam gledao, možda je greška u koracima da nisam skužio, al eto... moram provjerit.
Meni je sam edit boja i opcije koje fantom nudi (posebno fantom G) bolji od bilo koje kljave koju sam probao do sada...ima malo gluposti oko rada sa semplovima i tu se gubi malo vise vremena ali sama sprava je odradjena savrseno,samo je treba provaliti...;)
Molio bih kolege ako im nije problem da napisu za koje opcije misle da su komplikovane i lose da o tome malo prodiskutujemo...hvala
ja sam se prestrašio kad sam ga kupio,mislio sam da neke stvari nikad neću skužit,sad sam dobio sve kaj sam htio,uglavnom,i zadovoljan sam s napravljenim do sad,moram pohvalit rolandinjosa koji mi je puno pomogao i bez njega pola toga nebi bilo kak sam ja htio
Dodato:
nije mi ni toliko bitno al evo da kažem, skinem neku trubu jučer ovdje, convert u aiff, ubacim u G6 i napravim sve kako ide, sačuvam samplove na kraju i sve ok - ugasim. Dođem na svirku i idem da čujem tu trubu - zvuka nema. Ne znam u čem je kvaka, nisam gledao, možda je greška u koracima da nisam skužio, al eto... moram provjerit.
koji program imaš za konvertiranje,kaj mogu skinut di koji takav program
TomyCroSound
16.02.2009, 13:07
Pa onaj, a-wave, tako nekako... Ne može puno pomoć, al npr iz korgovog formata u wave ili aiff, tako da je iskoristivo u fantomu...
Dodato:
...želim lijevu ruku (harmu - strings) prebaciti na individual - output 3,4 (pitanje 1 - ako kao output za neki layer postavim "B", znači li to da ta boja izlazi stereo na 3 i 4 output?)
Imam problem taj što na harmi koristim reverb. Ako ju pošaljem na output 3, reverb te boje ostaje (čuje se) samo na L+R izlazu. Ako postavim efekt tako da izlazi na 3+4, onda i ostale boje te kombinacije šalju svoj reverb na izlaz 3,4. Ja nisam provalio.Tko zna?
Dalje;
Korg M1 spojio sam MIDIjem u FantG. Namjera mi je svirat harmu na M1 tako da je vuče boju iz FantG, pri tom oslobodit oktavu i pol na Fantomu. Ajd, to sam uspio - funkcionira. Al sad, za neke pjesme potrebna mi je na fantomu oktava više, pa bih uz harmu na M1 odsvirao npr. neku trubu al da ju povuče s Rolanda. E, to nisam uspio učačkat, a probao sve vezano za midi. M1 vuče samo boju koja je na ch1 i to je to. Probao sam u Combi na m1 postaviti layere s različitim ch, al ne pomaže... Nadam se da sam bio jasan. Ps. m1 ne prepoznaje kako su layeri na Fantomu raspoređeni od-do, on boju svira preko cijele klav čak i kada je layer na fantomu isključen (KBD)...
milanceshow
17.02.2009, 00:40
Kupi G7!
TomyCroSound
17.02.2009, 00:57
Haha imam koferčinu za G6, čak sam ugradio točkiće, šta ću sa G7, morao bi BMW kupit da mi stane... Ma G8 najbolje...
Dodato:
...hoću reć, težak mi je kofer i za 6, a kamo li 7,8...
Dodato:
Bilo mi dosadno pa nabacio na youtube neki "demo" iz seta...
http://www.youtube.com/watch?v=EoNqcTucmeU&feature=channel_page
al u HQ, 720p, preko 800MB upload, cca 28h je prebacivao... Popi...o sam!
Jel smijem uopće stavit link ovdje??!:-O
milanceshow
20.02.2009, 02:18
Ajd stavi to u demo snimci!!!!!A ja cu da obrisem ovo poslednje!
mladjannik
02.03.2009, 20:45
mene interesuje da li iko od yu midi-evca ima neki bilo kakav set za fantom s. posto nemam stari. unapred hvala
Da li je neko koristio Fantom Yase?I kakva su iskustva?
@ Bandža
Znam čoveka koji ima taj prg i po njegovoj priči to je baš ono što bi nam trebalo,ali 120 eura Brate..."jeftinije" nigde nisam uspeo da nadjem...:(
Po meni to je dokaz loše politike Rolanda...umesto da kupcima daju taj sw i olakšaju nam rad sa kljavama oni udaraju po ušima...:mad:
TomyCroSound
17.03.2009, 12:26
...i šta radi taj soft.?
Koga zanima...Fantom Yase...
http://www.nexoe.de/products_YASE_overview.html
Yase je izasao i u onoj nasoj slavnoj varijanti pa ko voli neka potrazi.Mislim da sam bio jasan.B-)
Dodato:
Jos jedno iznenadjenje iz Rolanda!Novi ritmovi,arpedja,drumkit-ovi,studio set-ovi itd....Ima stvarno cool stvari.
http://backstage.rolandus.com/current_promotions/rebate_details.php?rebateId=56
Dodato:
Evi i you tube linka gde je demo novos Projecta :
http://www.youtube.com/watch?v=zBQzJ1zD1aA
TomyCroSound
25.03.2009, 13:45
s obzirom da nemam te neke cd-ove evo zaboravio sam kako se zovu ti neki setovi samplova u nekim formatima, taj yase mi ne predstavlja ništa što ne mogu odradit na ovaj ili onaj način... npr awave...
A ovaj project sam ubacio i ima interesantnih stvari za studio mod, ali većina smrdi. Kako sad odabrat neke npr ritmove, ili trake i ubacit u moj set npr
U taj set sto si skinuo iskopiraj svoj SMPL folder.A fangsnd fajl otvori u Librarianu od svog set-a i od ovog sto si skinuo.Onda iz ovog sto si skinuo kopiraj sve osim LIVE-a i Single-a u svoj set.Tako da svoj fangsnd sa svim ostalim dzadznicama prebaci u Set koji si skinuo i gde si vec prebacio SMPL folder.LOAD-uj pa snimi na SAVE AS i uzivaj u blagodetima najmocnije sprave na svetu.Kakvi ritmovi!!!Nije mi bilo dobro kad sam cuo.Nisam ni znao da je klavijatura toliko mocna sto se bubnja i basa tice!=))
TomyCroSound
26.03.2009, 11:14
al ja ne bih sve uzeo na svoj set, samo neke stvari...
Jel moguće iskopirat iz foldera SEQ / PHS ili RHY u moj Prj. u te iste te foldere?
Ps. koliko memorije na klavijaturi zauzimaju te trake i ostale arpegio fore?
Kopiraj ti sta god hoces u LIBRARIAN-u.Biras arpedja i studio setove ritmove itd .Biras koje ces i gde ces!!!!Nemoj kopirati manuelno!A ne vidim razlog zasto ne bi sve kopirao.Neke su stvari tamo povezane medjusobno!
Dodato:
Zauzimaju jako malo!To su sve midi poruke.Necu da lupam ali se meri u kilobajtima to je sigurno.
TomyCroSound
26.03.2009, 21:21
onda ću stavit sve... al plašim se da, kad nabacim ovo što ima na tom projektu, pa će izać neki novi projekt, pa više neće bit mjesta za moje trake koje budem snimao tj pharse-ve...
Pardon, moja greska!Treba sve da se kopira iz fangsnd FG Connects-a u svoj fangsnd.Sve osim LIVE-a i Single-a tj Patch-a!
imam problem,slažem multisample,napravio sam ih već negdje 50-ak,sad hoću složit još jedan al kad stavljam semplove stalno mi kopira preko istog,sve stavlja na istu tipku,normalno stisnem tipku stavim sample,stisnem drugu tipku i on mi opet stavi na onu prvu,pa kaj krivo radim,već sam ih dosta složio i sad isprobavam one kaj sam već složio i isto mi tak stavlja,jesam slučajno nešto stisnuo il kaj da neće?
Dodato:
i još jedno pitanje,kak da prebacim preko editora zvuk iz jednog projekta u drugi,znači patch i samplove?
Stisneš dirku da bi odredio gde ćeš sa smestiš sempl pa onda assign i ubaciš ga....nakon toga odredjuješ koji reon će taj sempl da pokriva...
...dirkom odredjuješ tzv root key koji prethodno obeležen u samom semplu....
Pretpostavljam da je kod tebe problem taj što sam sempl nije pripremljen kako treba...verovatno ti svaki smešta na ton C4?
Nisam najbolje razumeo problem oko pravljenja multisempla.Ali kroz moju praksu se pokazalo najbolje da svakom semplu das ime (ime boje npr Clarinet ili sl.)koje ce u sebi pored imena zvuka sadrzati i informaciju o kom se tonu radi i o kojoj oktavi je rec(npr. Clarinet D#3).Region odakle dokle ce taj sempl svirati je najbrze odrediti tako sto se stisnu dve dirke npr ako hoces da ti svira od C3 pa do F#3 onda stisnes te dve dirke i gledas u kojoj si oktavi jer se oktava mora slagati sa sa ovim brojem 3 sto je pored D#.Znaci Clarinet D#3 mora ici u oktavu 3 i pritom mora imati namesten original KEY na D#3.Posto stisnes dve dirke i odredis region odakle dokle ce svirati taj sempl onda sledi opcija ASSIGN.Koja u prevodu znaci dodeliti.Sto znaci da sa tom opcijom dodeljujes odredjenom regionu odredjen sempl.Obrati paznju da ne ponavljas odredjene stvari tipa da isti ton stavljas u dve oktave i sl.Sve mora biti precizno da bi se dobili odredjeni rezultati.
Sto se tice kopiranja semplova iz PROJECT-a u PROJECT.Sledeca je procedura u pitanju:
Pronadjes u SMPL folderu od kog do kog broja se nalazi taj sempl i iskopiras te semlove u IMPORT folder svog Project-a.Ostalu proceduru znas.
Ovo naravno pod uslovom da su ti semplovi lepo poredjani a ako nisu najbolje je da ucitas Project i u multisemplu vidis koji su sve semplovi u pitanju.
Sto se tice kopiranja multisempla to nije moguce uraditi u EDITORU.Samo sa YASE programom.
A patch mozes kopirati na vise nacina.O jednom nacinu smo vec pisali ovde.A za drugi vise nisam siguran ali sve zavisi kako ti imas taj patch u kom obliku da li je kao MIDI ili se nalazi u Projectu.Ako se nalazi u Projectu onda to radis preko Librariana tako sto otvoris oba fangsnd fajla iz oba seta i onda ides COPY-PASTE iz jednog u drugi i na kraju to snimis ubacis u Project i ucitas.Naci ces malo opsirnije objasnjenje ovde
http://www.yu-midi.com/forum/showthread.php?t=5656
hvala na odgovorima. meni sve stavlja na istu tipku,napravljeno je već imam c4,d4,e4.... stisnem tipku c4 i onda ubacim taj sempl,idem dalje na d4,stisnem tipku d4 i ubacim sempl,al mi ga opet stavi na c4... u drugom projektu taj zvuk radi,pa sam kopirao semplove i sad si slažem u svom projektu multisempl... ako i ti semplovi nisu dobro posloženi,al zašto onda kad sam probao one koje sam već složio,probao sam ih opet složit i neće? događa se isti problem a prije par dana sam isto tak najnormalnije složio,nisam ništa mjenjao u slaganju?
Dodato:
evo uspio ja,radio sam bez tipki, sa kursorom,i sad dobro radi,al još uvijek ne kužim zašto nisam uspio s tipkama,do sad je uvijek išlo,al nije bed glavno da svira!;)
TomyCroSound
15.04.2009, 17:25
Sorry ak' sam već "to" pitao ovdje, ne sijećam se odgovora...
Može li FantG putem USB/MIDI sliderima kontrolirati DAW (Adobe Audition) ?
Nešto sam "čačkao" i vidim slideri bacaju signal u komp, al nisam uspio nikako naštimat. Pa, ako netko zna...
Hvala.
Izasao je novi update-ovani FG Connects Project za Fantom G6.
4 Demo snimka sa novog prosirenja od FGConnects-a.
<object codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" align="middle" height="52" width="322"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"> <param name="movie" value="http://www.houndbite.com/player.swf"> <param name="quality" value="high"> <param name="bgcolor" value="#ffffff"> <embed src="http://www.houndbite.com/player.swf" flashvars="filename=http://s3.amazonaws.com/houndbite/bandza-upload-cd1yci1ckn1m.mp3&autoplay=0&duration=85000" quality="high" bgcolor="#eeeeee" name="player" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="52" width="322"> <param name="FlashVars" value="filename=&autoplay=0&duration=85000"> </object>
<object codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" align="middle" height="52" width="322"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"> <param name="movie" value="http://www.houndbite.com/player.swf"> <param name="quality" value="high"> <param name="bgcolor" value="#ffffff"> <embed src="http://www.houndbite.com/player.swf" flashvars="filename=http://s3.amazonaws.com/houndbite/bandza-upload-84m21eky1u90.mp3&autoplay=0&duration=109000" quality="high" bgcolor="#eeeeee" name="player" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="52" width="322"> <param name="FlashVars" value="filename=&autoplay=0&duration=109000"> </object>
<object codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" align="middle" height="52" width="322"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"> <param name="movie" value="http://www.houndbite.com/player.swf"> <param name="quality" value="high"> <param name="bgcolor" value="#ffffff"> <embed src="http://www.houndbite.com/player.swf" flashvars="filename=http://s3.amazonaws.com/houndbite/bandza-upload-k2bjrd4jezcs.mp3&autoplay=0&duration=81000" quality="high" bgcolor="#eeeeee" name="player" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="52" width="322"> <param name="FlashVars" value="filename=&autoplay=0&duration=81000"> </object>
<object codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" align="middle" height="52" width="322"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"> <param name="movie" value="http://www.houndbite.com/player.swf"> <param name="quality" value="high"> <param name="bgcolor" value="#ffffff"> <embed src="http://www.houndbite.com/player.swf" flashvars="filename=http://s3.amazonaws.com/houndbite/bandza-upload-d9qpvxnegmpk.mp3&autoplay=0&duration=78000" quality="high" bgcolor="#eeeeee" name="player" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="52" width="322"> <param name="FlashVars" value="filename=&autoplay=0&duration=78000"> </object>
Ma Fantom je babaroga,pogotovo u rukama majstora,nego sto Dell kaze daj malo tvojih prstica i boja jos.
milanceshow
11.05.2009, 00:50
Fantom svakim danom sve vise napreduje.......
Svaka čast za Fantom i majstora Bandzu,ali se bojim da bi nas u dogledno vrijeme mogao pretvoriti u DJ-eve.Pozdrav!
TomyCroSound
12.05.2009, 13:19
...kakav Vam je novi klavir od 318MB što je izašao (Prj.) za FantG?
...ima nekakav "brum" pri odpuštanju dirke, "kao" vjernodostojan hm!
Al meni se osobno to ne sviđa :-(
Ma sve je to OK al ne gubite toliko zivaca na perfekcionizam...
318mb samo za klavir pa dobro i ne mora...
Kud ces verodostojnije od jednog Brite NY-Grand-a ili nekog slicnog iz fabricke ponude od oko 84 klavira!Po meni je glupost to skidati uopste pogotovo kad cujem tvoj komentar amadeusvk.Inace postoje dva velika klavira da se skinu,jedan je pravi akusticni sempl a drugi je sempl od cuvenog FantomX klavira.
Mislim da je Fantom malo preskupa "igračka" da bi se na njega kačio vrhunski sample klavira i potrošilo skoro 1/3 ukupne radne memorije. :-O
Onda je bolje da svaki nadobudan klavirista kupi za takve potrebe elektric piano primjerice KORG SP-250 za kojih 500 € ili Roland VK i Bog te veseli. Ima orginal tvorničke samplove već u sebi i što trebaš više. Osim toga pravu klavirsku tipku. K tome dodaš samo Fantomov modul i to sve puno bolje zvuči i ljepši je osječaj pod prstima. Ali, opet kad pogledaš Fantoma kako je dizajniran, s onim velikim perfektnim ekranom onda mi je jasno zašto netko ne odabire drugačije rješenje ;)
Ovo je sve samo nije nikako naivna prica.Odsvirao sam dve skoro identicne fraze na Fantomu G.Prva fraza je semplovan klavir o kome je kolega "amadeusvk " govorio a druga po redu fraza je jedan od mojih omiljenih klavira sa Fantoma G.Oba imaju svoj EQ koji nisam dirao.I ovaj semplovani ima svoj EQ i svoj efekat koji je ostao netaknut.Jedino sto sam uradio je to da sam iskljucio efekat cekica koji je kolegi smetao pa da cisto cujemo bez toga da li je to sala ili ne.Ja moram priznati da sam se grdno prevario i povlacim sve sto sam rekao u prethodnom postu.
<object codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" align="middle" height="52" width="322"> <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"> <param name="movie" value="http://www.houndbite.com/player.swf"> <param name="quality" value="high"> <param name="bgcolor" value="#ffffff"> <embed src="http://www.houndbite.com/player.swf" flashvars="filename=http://s3.amazonaws.com/houndbite/bandza-upload-3uhy6a659kit.mp3&autoplay=0&duration=31000" quality="high" bgcolor="#eeeeee" name="player" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="52" width="322"> <param name="FlashVars" value="filename=&autoplay=0&duration=31000"> </object>
milanceshow
13.05.2009, 18:05
Odlican klavir......
Ovo dokazuje da Roland veoma dobro i kvalitetno izrdjuje svoje masine....
Svaka pohvala i za inzinjere zvuka.....
Boga mi....ovakav klavir vredi ubaciti u SET!!!!
beronjan
14.05.2009, 19:15
Drugari pozdrav...
Zna li neko kako da promenim tempo u toku jedne stvari koju snimam na FG? Prvi deo pesme je sporiji a drugi treba da je brži. Možda je glupo pitanje ali ja ne mogu da skontam kako da uradim to. I još jedna stvar, ima li neko dobrih lead farbi za FG? Ne znam kako ostale kolege, ali ja nisam baš preterano zadovoljan sa Hard leads patchevima. Kako sam prodao K2000, nisam naleteo na zdrav heavy lead.
Hvala unapred!
:-h
Za određivanje tempa koristiš -mastertrack-i u njega upisuješ vrijednost tempa.
Sto se tice promene tempa u pesmi obicno se na svim sekvencerima ta opcija zove isto - TEMPO TRACK. Imas u STUDIO - modu F7 Song Util kad to stisnes imas opciju TEMPO TRACK onda sve sto ti preostaje je da obelezis od kog takta je promena i koji tempo je u pitanju.
A sto se tice Lead boja mislim da je tvoja prethodna masina ne prevazidjena ali isto tako mislim da ni Roland nije daleko ako nije bolji onda nije ni losiji.Mene jako raduje da sednem za G6 i da pokusavam da izmenim fabricke Lead boje.I kad vidim kakve sve mogucnosti ima ja se iznova i iznova zaprepastim.Pogotovo sto me lakoca rada i prostoca editovanja nigde nekoci pa mi preostaje samo da uzivam.E to savetujem i tebi ,sedi pa probaj da malo cackas.Ja sam cini mi se Fantoma samo zato i kupio.A ako ti to bas ne ide od ruke onda pitaj pa cemo razresiti problem.A ako bas nikad nisi editovao boju i ne zelis to da radis onda nam posalji neki primer kako zvuci taj sjajan Lead koji je tebi potreban.Inace dodacu da sam ja morao da ubacim sempl jednod Lead-a sa K2661 koji postoji i na ranijim modelima pa ako je mozda taj lead u pitanju da ti posaljem SEMPL.Sve u svemu moze se svasta postici.Mogao bi da probas da odes na onaj sajt posvecen Fantomu G pa da vidis sta tamo ima da se skine.Ili najbolje posalji neki primer pa cemo naci ili napraviti neki slican Lead ili sl.
beronjan
14.05.2009, 21:13
Zeznuo me taj Kurzweil što sam imao... Ne mogu da nađem ni na jednom klavu takav lead. Hvala za savete oko tempa, a što se tiče leadova, ne znam... Probaću nešto pa će mo da vidimo. Pozdrav svima!
ja imam kurzweil k 2000vp,imam na njemu savrsenu harmoniku organ,na fantomu ih imam 100,i svi kažu da su dobre,al ni jedna nije meni ni približno ko na krz-u... moje pitanje je,ako semplujem harmoniku s krz-a na fantoma,dal će zvučat identično ko na krz-u,mislio sam ih povezat midi kablom i to napravit,al me zanima postupak ak netko zna? lijen sam i neda mi se furat 2 klavijature na gažu,pa bi svoj set up sa krz-a prebacio na fantoma i onda furao samo njega,al dal će to isto radit ko krz ako sempliram?
milanceshow
18.05.2009, 22:22
Ne sempluje se MIDI kablom,jer on prenosi samo midi informacije....
Treba ti banana-banana kabli!
Sempluje se audio,a ne midi signal....
Ili ako postoji mogucnost kod kurzweila preko USB-a.....jer na fantomu postoji i ta mogucnost.....
Kud to onda uštekam na fantoma,a kud na krza,dal znaš možda,krz je star pa nažalost nema usb,i dal znaš postupak,ja znam raditi od sampla multisample,sad me zanmima postupak kak da napravim sample
KOLEGA BOLJE NEMOJ NI DA SE TRUDIŠ DA TO RADIŠ
JER ZNA SE ODNEKAD OPĆENITO SVI SEMPLOVI NAJBOLJE RADE NA
KRZ-u I NEĆE TI NIKAD HARMONIKA RADIT NA FANTOMU KAO ŠTO TI RADI
NA KRZ-u. UBIĆEŠ VREME A ZA BEZVEZE VJERUJ MI.
Dodato:
JA IMAM FANTOMA VEĆ DUGO I SUPER SAM ZADOVOLJAN
DOBRO MI RADE HARMONIKE I TAMBURE SA SI SAM SEMPLOVO
ALI RAZOČARAT ČEŠ SE KAD TO SVE NAPRAVIŠ I KAD USPOREDIŠ ISTI SEMPL NA KRZ-u I NA FANTOMU.
dao mi je frend cijeli set up kaj je slagao za fantom x sa krz-a,pa sam se ja malo igrao i slagao to na fantom g,sad sam mislio da bi ja to možda mogao napravit bolje ako ide direktno sa krz na FG. Ja ne kažem da ne rade dobro harmonike,rade bolje od većine klavijatura,al kad to usporedim sa krz zvuče smješno,da nisam imao krz-a vjerojatno bi bio prezadovoljan. Sve druge zvukove sam dobio da mi rade slično ko krz,i zadovoljan sam,neki čak rade i bolje,npr brass sec... Na fantomu na harmonici mi fali punoće,nekak mi je previše piskutava,i nemam pojma kak da ju popravim,bason sam dobio super i skoro je isto ko na krz-u,ali organ i klarinet nikak...
Vec drugi put citiras.........malo mi je glupo da dobijes jos jedan karton.......neznam dal je tebi glupo,al meni jeste.....imam utisak da klikces na QUOTE,a tu ne trebas da klikces za odgovor....
Nego treba da kliknes na ovaj znak......>
Može se semplirat preko MIDI kabla samo ako postoji MIDI DUMP opcija,tj. ne sadrže sve klavijature tu opciju.
Koliko sam ja razumeo ovde se radi o semplovima harmonike koji na Krz-u rade bolje nego na Fantomu G.Pa evo ako je u pitanju taj jedan registar ja bi voleo da napravimo test.Kolega snimi preko kompijutera par tonova iz svih oktava tog registra harmonike na Kurz-u i snimi to kao mp3.Takodje uzmi taj sempl te harmonike i izvadi ga iz klavijature.Posalji mi Mp3 kako zvuci harmonika sa KRZ-a i posalji mi SEMPL i ja cu ti napraviti identican ton na Fantmu G6.Ako se tu radi o semplu onda to nije nikakav problem ako je to neki mix od fabrickih boja i sl onda moze a i nemora biti problem.Ja sa recimo imao slucaj da sam na Pa1x mojoj prethodnoj klavijauri imao kombinaciju Sempla i fabricke boje (u pitanju su trube) i nikako nisam takav ton mogao namestiti na Fantomu G.Ali kad sam ushao u stos iskopirao sam ga identicno cak sam to jos mocnije nabudzio.Svakako da KRZ mocno i na svoj nacin izbacuje semplove i svoje fabricke boje.Ali u ovom tvom slucaju se ne radi o tome da on to bolje radi nego se radi o tome sto to ti nisi nesto dobro odradio.Vec sam imao slucaj da isti sempl stavim kod sebe i kod druga na K2661 i nisam primetio neke razlike.Ali moram priznati da sam jednom prilikom cuo sempl koji svi koristimo,sempl Precision Bass-a,kako izlazi na toj klavijaturi.Bio sam odusevljen.Ali kazem sve se da namestiti.Za harmonike je jako bitan EQ i Efekat koji se namesti u klavijaturi.E sad postoji i mogucnost da ti na G izbacuje sve to znatno prezentnije i ostrije pa treba malo umeksati.Jer mozda je tu bas ta razlika izmedju konvertera.Ali posalji ti ovo kao sto sam ti rekao i sve cu ti sredit.A i cisto da napraviomo jedan test.Da testiramo isti sempl na dve mocne masine.Da se malo razonodimo u ove krizne dane.I samo da dodam jos nesto.Ljudi koji sviraju i steluju Kurz-a su obicno noi koji su puno vremena utrosili da skontaju uopste kako da to urade sto znaci ljudi koji se razumeju u sprave.Ko zna koliko dana je provedeno da se isti registar napravi da radi na ozvucenju dobro.Koliko li je samo prepravki bilo?A Fantom G je relativno skoro izasao i svi smo ga mi skoro kupili i tek treba da prodje vreme dok se sve to ne usteluje da valja.Ja sam dosao do zakljucka da se sa njim sve moze napraviti ako se dovoljno potrudis.
Ja sam sebi (fabričke boje) sa svoje PA1X-ice dosta toga prebacio u FANTOM X6,ali sve sam prebacivao preko DIGITAL izlaz-ulaz...i dobio gotovo identičan zvuk,e sad je samo ovisi koliko želim usnimit dužinu sempla (trajanje tona).
što vičeš odma Milanče otkud ja znam ovo sa velikim i mali slovima
ok neću više. Možda bolje da više ništa i ne pišem
Kolega Zarko44,nemoj da si tako osetljiv i da se ljutiš na Milančeta...da si čitao pravilnik video bi da se pisanje velikim slovima smatra vikanjem,kako na ovom tako i na svim Forumima na svetu...nemaš razloga da se ljutiš?
Pozdrav
milanceshow
19.05.2009, 02:58
@zarko44
Zasluzeno si dobio karton....Rolandinjos ti je sve objasnio!
vingula,dal mi možeš objasnit postupak sempliranja i kak spajam klavijature u tom postupku? multisemple znam napraviti,treba mi samo postupak dobivanja sampla?
TomyCroSound
16.06.2009, 12:24
Već sam, ja mislim, o tome ovdje pisao, al sada je baš počelo ić na živce pa da pitam ponovo...
Prije nekoliko mjeseci desilo se nešto, ne znam što, uglavnom, svi zvukovi, tvornički i user u Single modu su 1 oktavu "višlji" nego što bi trebalo bit. Kada palim klav bez mog projekta, onda je sve ok, međutim, kad je projekt unutra, ne valja single. To se NIJE odrazilo na Live mod, tamo je sve ok. Probao sam u sistemu sve spustit za oktavu, ali onda se odražava i na Live. Isto tako probao sam u singlu jednu po jednu boju spustit za oktavu, također se odražava na Live, pa ne valja ni to. Ne znam što više da radim.:((
(PS volio bih ako je nekome engleski dobar ko "materinji" da mi prevede osnovu ovog posta na pm kako bi mogao stavit na rolandov forum "vani"...)
Dodato:
moram se ispravit;
i prilikom učitavanja mog projkta i kada projekt nije učitan, single je oktavu višlji nego bi trebao bit...
beronjan
25.06.2009, 21:59
Drugari, imam problem sa editorom! Instalirao sam drivere, povezao klav sa kompom, krenuo da prebacim boje a on mi kaže "Unable to read/write data". Gledao sam u "Help" na editoru ali sve što je tamo napisano ja sam odradio. Zna li neko u cemu je problem? Hvala i :-h
Momentalno mi pada na pamet da li si napravio konekciju Fantoma sa kompom?Pri tome ne mislim samo spojiti sa USB kablom nego i u Fantomu omogučiti konekciju?
beronjan
26.06.2009, 19:02
Da, uradio sam i to. Ne znam šta još da probam!?
Da skineš poslednju verziju drajvera sa zvaničnog sajta i reinstaliraš ga...možeš isto uraditi i sa editorom ako nemaš već poslednju verziju...proveri da li ti na računaru radi taj USB ulaz,itd....da se prvo eliminišu sve te mogućnosti pa idemo dalje....
beronjan
27.06.2009, 19:13
Verzija Editora koju ja imam je 1.00, mislim da je to poslednja, a USB port na kompu mi radi, non-stop ga koristim. Reinstaliracu sve pa cu videti sta se desava... Hvala!
Dodato:
Konacno!!!
Postoji li mogucnost na forite kada sviram nesto recimo na -1 , i promenim boju da ostane -1 ,da ne vrati na 0 transpozer????
Postoji ako koristiš opciju scale up ili down i podesiš na SW1 i SW2,onda transponuješ komplet klavijaturu i tako ostaje dok ne vratiš....ta opcija ujedno transponuje i terce ako ih koristiš...znači zaboraviš na klasičan transpoze nego koristiš ovu mogućnost...
A imao si već temu FANTOM G - PITANJA tako da nema potrebe otvarati novu...
TomyCroSound
13.07.2009, 19:46
Rolandinjos, prvo ne znam TOČNO kako podesit to na sw... neće da prihvati baš, ne funkcionira- nešto krivo radim
ali me zanima, ako sa sw to napravim, i spustim sve za oktavu, može li se spremit da tako i ostane zauvjek; ako to napravim sa patchevima, da li će se spustit i live?
..već sam pisao kako su mi se samplovi u pomakli oktavu gore u patchu a u live su ostali isti i ne znam kako to vratit...
Udješ u MENI,pa SYSTEM pa sa leve strane ekrana spustiš na SWITCH S1/S2 i tu staviš S1 na MASTER KEY DOWN a S2 NA MASTER KEY UP i nakon toga naravno SYS WRITE...to ti transponuje celu kljavu i LIVE i SINGLE i sve,bez greške...više ti klasičan transpoze ne treba
Evo da ja postavim jedno pitanjce koje se odnosi na sve korisnike Fantoma G koji citaju ovu temu:
Koje stelovanje dinamike koristite u SYSTEMU pod KEYBOARD?
Ja koristim HEAVY!!!
Znaci podesavanje odozgo na dole ide
REAL
HEAVY
0
100
P.S.Msilim da ovako podesavanje dozvoljava muzicaru da se mnogo bolje izrazi na Fantomu i da cuje LAYERE koje do sad nije mozda mogao da cuje i da koristi.Znam da je ovo najteza dinamika sto mnoge ljude hoce da uplasi ali ovo nije kao na drugim klavijaturama.Jednostavno je extra prica,pa me zato interesuje gde ste vi sebe pronasli u tom stelovanju!?
P.S. 2. Evo neka bude i jos jedno pitanje uzgred kao dopuna:
Koji Operativni sistem koristite?
Ja koristim 1.30!
Kod mene je REAL...MEDIUM...0...100
..i šta me sad opet teraš da ti pišem kad sam ti već rekao na msn...:lol:
naravno SW - 1.30...
TomyCroSound
14.07.2009, 13:03
vjerujem da su svi na 1,30, bar tko je čuo da je izašao,
a Real je kod mene.... btw ne sviram narodnjak pa mi odgovara
ja još uvijek imam 1.20 neznam kak da stavim 1.30 bojim se da nešto ne zaribam,skinuo sam s neta verziju 1.30 al nisam još stavljao.
Nemaš šta zabrljati...raspakuj taj zipovan fajl i prekopiraj na USB stick ...ubaci USB u kljavu i upali makinu...ostalo je njen deo posla....;)
milanceshow
15.07.2009, 18:41
Nemoj da stavljas taj fajl u neki folder,nego samo ga kopiras na USB.........
unutra je fan g upa i fan g upc,dal to kopiram na usb ili u folderu ostavim samo kako sam raspakirao
@šana
Kopiraj oba fajla direktno na USB bez ikakvog foldera,ubaci USB u Fantoma, uključiš Fantoma pričekaš da završi posao, isključiš ga, obavezno izvadiš USB stick sa novim OS iz Fantoma i ponovo ga uključiš.Napraviš Factory reset i sve je tu!
sad i ja imam 1.30 verziju ;)
milanceshow
16.07.2009, 14:04
Znao sam da ces da uspes!!!Bravo!!!!!Svaka cast!!!!
Nisam zeleo da otvaram novu temu jer mi se ucinilo da je nekako najprikladnije da ovo podelim sa svima upravo ovde!Evo o cemu se zapravo radi.
Od momenta od kad sam kupio Fantoma G6 pa do sad primetio sam da stalno imam potrebu da dodajem visoke frekvencije ne samo na mixeru kad se radi o zivoj svirci vec i na samim bojama.Ali nisam tome pridodavao velikog znacaja vec sam bio jako zadovoljan sto Fantom ima tako dobar EQ i sto svaka boja nosi taj isti EQ svuda sa sobom kao svoj PFX.Tako da neke semplove koje sa sobom vucem i sa prethodnih semplera sam sad mogao bas poprilicno da naostrim.Ali poceo sam da preterujem a ni sam nisam znao zasto.Sve do pre neki dan kad sam pokusao da ubacim sempl Trube sa jedne druge klavijature koji na sebi ima shum koji radi na bas visokoj frekvenciji,taj shum potice od duvanja trubaca koji je semplovao tu trubu.I sad da bi proverio do kog tona cu da uzimam semplove sa doticne sprave ubacim lepo u klavijaturu sempl poslednjeg po visini tona za koji sam mislio da ce da odgovara.Taj ton ima jako visoku frekvenciju pomenutog shuma.Boja na toj klavijaturi koju sam semplovao se sa sve vecom dinamikom i ona zaostrava pomocu RESONANCE-a. I ja odlucim da usemplujem najjacu dinamiku gde je truba i najostrija tj daje najostriji sum prilikom duvanja same trube.Kada sam pustio sempl iz SAMPL LIST-e na dugme PREVIEW primetim da na Fantomu nema te ostrine koja dolazi sa PC-a.Jednostavno je sam sempl tuplji ,tacnije izgubio je frekvencije oko 15000-16000Hz !E sad da stvar bude jos gora moj PC je povezan sa Fantomom G i koristi ga kao AUDIO kartu i jedan te isti AD/DA CONVERTER sluzi za pretvaranje te digitalne trube u analognu i obrnuto pa mi nije bilo jasno otkuda razlika u tonu.MASTERING efekat i INPUT efekat su iskljuceni sto znaci da Fantom (100% sam bio siguran)pojede odredjene visoke frekvencije ali samo kada se pusti sempl preko klavijature.I odma sam pomislio ,pa zar mi je toliko trebalo da primetim da Fantom i nema tako sjajan sempler!I spremim ja pitanja na engleskom jeziku i postavim ljudima na Rolandovom forumu i javi se gazda foruma koji se inace jako dobro razume u Rolande uopste i sam poseduje Fantoma G i kaze ovako:
I mi ovde sa sajta smo primetili da Fantom G pojede odredjene frekvencije i da semplovi izlaze malo tuplje u odnosu na ono kako bi trebalo.Pitali smo Roland fabriku sta ona kaze za to!Roland je odgovorio sledece:
Da bi se postigao sto bolji efekat tj boja tona i sam sound na Fantomu G odluceno je da ROM i RAM boje prodju kroz proces nazvan PreEmphasis/DeEmphasis da bi se uklonli neki nedostatci i da bi se iz tona izvukao maximum pa ukoliko zelite da dobijete istu kolicinu visokih tj isti sempl kao sto je na PC-u,MAC-u ili na drugim spravama bez uplitanja(Rolandovog Emphasis/DeEmphasis-a) onda odradite sledece:
1.Sample List
2.Sample Edit
3.Modify
4.Emphasis
5.Sad imate Emphasis Type pod kojim imate - PreEmphasis i DeEmphasis da izaberete.Ukoliko hocete da vratite sempl kako treba inace da zvuci birate PreEmphasis (ova opcija DeEmphasis je opcija koja sluzi kao UNDO,sto znaci da ako vam se nije svidelo sta je uradio PreEmphasis onda ako izaberete DeEmphasis i onda se sve vraca kako je bilo sto znaci na Rolandovu obradu samog sempla.
Ukoliko hocete da sempl bude prepravljen i da ostane na istom mestu gde je i bio upalite funkciju Over Write,a ukoliko zelite da se napravi novi sempl pod novim brojem onda nemojte paliti Over Write.
Ovo sam ja proverio i zaista semplovi koji su gubili na visokim frekvencijama posle ovoga postaju onakvi kakvi zapravo jesu tj. kako zvuce i na kompijuteru.
Moj sempl trube je posle PreEmphasis-a zvucao 100% isto kao i na kompijuteru.
Onome ko bude zeleo da nekim semplovima vrati originalnost u visokim frekvencijama ostaje da izabere gde ce ,a gde nece da primeni ovu funkciju.Jer njenom primenom semplovi zvuce onako kako zaista zvuce znaci bez skidanja bilo kakvih frekvecija!Sto bi znacilo da je to mozda mach sa dve ostrice.Roland je napravio odredjenu semu po kojoj ce semplovi i rom boje biti odradjivane.Sto znaci da ce neki semplovi zvucati lepshe i mekshe i mozda punije ako se nista ne dira (ukoliko se ne pipa PreEmphasis).A ponegde gde bash fale visoke frekvencije nece biti kompromisa pa se funkcija PreEmphasis mora odraditi(bar cu ja morati to da radim na vecini semoplova).
Primeceno je da sempl koji je ubacen u Fantoma G a kome nije odradjen PreEmphasis se moze doterati na fabricko stanje tako sto bi mu se u patchu dodao Resonance Offset (koji se nalazi u Pro Editu pod General) na +12,+13 .Sto bi znacilo da otprilike toliko sempl izgubi prilikom ubacivanja tj prilikom prolaska kros PreEmphasis/DeEmphasis funkciju.
Rezime cele ove moje price koja je jednim delom i moje licno iskustvo (dok je onaj Rolandov deo preprican pismeno i bio je razgovor navodno izmedju Rolanda i jednog od njihovig saradnika)je da po DEFAULTU Fantomov sempler ne radi 100% kako bi mi mozda hteli tj ne daje zvuk sempla kakav on zapravo jeste nego ga na neki nacin boji.E sad da li ga boji ili ga shtroji to ostaje da tek proverim-o.Ko ne zeli da ima takvu vrstu Rolandovog uplitanja u semplove i njihov sound (zvuk) onda nek primenjuje opciju koja je ostavljena za to a zove se PreEmphasis.
Svi semplovi kojima se odradi PreEmphasis ako se kasnije prebcuju i kopiraju u neki drugi set ili naknadno ponovo IMPORTUJU u Fantoma oni zadrzavaju ovu PreEmphasis funkciju koja je odradjena(kao i sve ostalo).Znaci semplovi to pamte a ne klavijatura.Tako da su jednom odradjeni semplovi sa PreEmphasis funkcijom uvek ostati takvi sto znaci originalni.I jos nesto,svakom ko bude radio na velikom broju semplova PreEmphasis neka to radi na semplovima koji pre toga, dok je klavijatura upaljena, nisu bili EDIT-ovani tako da nece imati onu stikliranu kockicu sa strane dok se PreEmphasis ne odradi ,pa ce svako imati uvid na kom je semplu odradio a na kom nije.Ovo kazem samo da se ne bi desilo da neko odradi PreEmphasis dva puta na istom semplu jel to ne valja on ce onda zvucati jos ostrije od originala da ne pricam ako se to odrati tri puta ili vise.Svaki put dobija na ostrini zato oprezno i samo po jedanput i zato kazem da bi se vodila dobra evidencija neka to budu ne-editovani semplovi koji nemaju znak stikliranja sa strane.I naravno ne treba da napominjem da je posle takve vste EDIT-ovanja uvek potrebno ici na SAVE ALL da bi se semplovi sacuvali kao PreEmphasis-ovani!
I za sam kraj jedno malo razocarenje!Skoro svakom semplu koji je loop-ovan desi ce se jedna mala greska koju klavijatura napravi a to je mali kvrc na pocetku tj pre pocetka sempla tacno na 0 a sempl zapravo pocinje na 200 tako da je potrebno START POINT sempla pomeriti tacno na 200!Kod mene se ovo ovako manifestovalo dok na semplovima koji nemaju loop se nista nije desilo pa nista nisam morao da pomeram!I jos jedna stvar sam Loop sempla ako je ranije imao neke nesavrsenosti posle PreEmphasisa ce te iste nesavrsenosti znacajno doci do izrazaja jer Loop ne voli puno visokih na EQ.Ovo oko pocetka tj START POINTA svako ako zeli da pokusa da uvidi ovako nesto neka promeni ZOOM HORZ na 1/1 i neka promeni ZOOM VERT na X4 (SHIFT+GORE) pa ce i sam uvideti o cemu sam pricao kad sam rekao da sempl ustvari pocinje tek na 200 i da nece biti narusen sam attack ako se START POINT bude pomerio na 200!
milanceshow
22.07.2009, 02:33
Ja sam primetio da postoji mala razlika izmedju semplova kada sam semplovao gajde sa DX100,ali nisam nesto posebno obracao paznju na to.
Hvala bandzo na informacijama....
Greske u loopu se desavaju,mada ja nisam imao problema.Samo je bitno da se prati amplituda zvuka kog zelimo da lupujemo tako da moramo da zumiramo taj wave do kraja.Tako se najbolje odredjuje start point i end point.....
Nisam mislio da se greska pojavljuje na START POINT-u LOOP-a vec na START POINT-u samog sempla!
A sto se loop-a samog tice ako nije bio bas najsjajniji onda se desava da njegova nesavrsenost dodje do izrazaja malo vise zato sto je dodato malo u pojasu visokih!Tako da sam loop i nije problem ,problem je sto sam PreEmphasis ostavlja nesto na samom pocetku sempla sto pre nije bilo tu.Ostavlja neki mali kvrc.Ali se to desava samo na semplovima koji imaju loop.I to treba popravljati tako sto se preskoci kvrc i dodje se do tacke 000000200 odakle je i stvarni pocetak sempla.Mislim da sam sad bio jasniji za nijansu!Svako mora da proba da bi uopste shvatio sta ja to pisem ovde.
TomyCroSound
16.08.2009, 21:41
Pozz!
Pavio sam neki sax, ubacio u klav u wav, poslagao itd, a sad sam skužio da je upaljen loop, a ne treba mi jer je svaki ton snimljen sa fadeout, nekih 4,5sec..
S obzirom da su mi tonovi razbacani po sample listi, ne mogu pronać načina da automatski ugasim loop na svim samplovima koji su korišteni u tom novom multisampleu.. Postoji li način il ću morat "pješke"?
Dodato:
Nema edit??
...Onda, da se nadovežem;
Nemam blage veze gdje u patch edit mogu podesiti što da mi radi aftertouch i dbeam naprimjer... Sve nešto "control" ovaj, onaj, ctrl, a ništa konkretno.
Btw; shift+S1, pa tamo te postavke, sve je globalno napravljeno, al mene konkretno za određeni patch zanima kako i gdje se radi podešavanje...
pozdrav svima i pridruzujem se klubu vlasnika fantoma...dosad sam prezadovoljan mada je to za pocetak veoma skromno al svaki ton koji izlazi iz ovog sinta je toliko ozbiljan da tu nema sumnje...sigurno najbolji workstation koji sam svirao
Alene,čestitam na prinovi,neka je sa srećom.Da nije platio jedan od Tyrosa za Fantoma?Pozdrav!
dal ima netko glasove sređene za pjesmu dvadesete od bešlića,ili ako koristite tvorničke s fantoma koje koristite
Koja ti je to pesma?Prvo to bi mogao da odgovoris?
TomyCroSound
31.08.2009, 07:23
"Dvadeset i neka ti je godina, isto toliko mi je tamnica..."
Samo ne znam dal pod "glasove" podrazumijeva kompletno zvukove za tu pjesmu, onaj čelo il slično i distorzija za solo, ili vokale ženske aaaa...itd
oni ženski vokali mi trebaju,koje god sam stavio tvorničke ne pašu mi
TomyCroSound
31.08.2009, 15:57
...a ja za to koristim onaj poznati sopran, mislim da je to bilo ovdje za skinut "amadeus" nešto.. Ako ga pomješaš s nečim, može proć.
A mene nešto drugo sad pati.
Svidio mi se davno jedan klavir, mislim da je na 0035; u 5+ oktavi bio je osjetljiv na udarce; dinamika je radila tako da se skoro ništa ne čuje dok ga ne opalim (dakle, u toj zadnjoj oktavi)
Sad je problem što to više nije tako... To je user patch, pregledao sam sve klavire da se nisam zeznio za broj, u systemu provjerio podešenja dinamike i ništa nisam pronašao...
Sad mi je palo na pamet, možda je to otišlo s novim update?
Dodato:
...a mislim da dobrih vokala ima na "Symphony Of Voices (AKAI) 5cd"
al, di to ima
probao sam vec dosta toga,ovo kaj si napisao i ja to koristim,al mislio sam da netko ima možda bolje nešto...
Imam ja to sigurno,nego i dalje ne znam koja je to pesma.A volim i pevaca i sviram dosta njegovih pesama.Neka se neko potrudi pa nek mi posalje pesmu na skype ili neka je nekako linkuje pa cemo videti moze se sve uraditi ako ne onda semplovi,a ja imam svasta od tih glasova.Ne verujem da je tu nesto ne znam ti ja sta spakovano!
ajd mi pošalji msn adresu ako imaš pa ću ti poslati sutra tu pjesmu... možeš samo na youtubeu napisati dvadesete-halid bešlić i nać ćeš ju,pjesma je baš zakon i jako dobro prolazi na mojim gažama
Dodato:
evo našao sam ti adresu i poslao poruku na msn,pa kad ćeš moć javi se pa ću ti poslat pjesmu,nabavio sam ju
beronjan
15.09.2009, 12:56
Drugari, imam jedno pitanje.
Imam drugara koji slabo vidi i hteo bi da uzme neku klavijaturu koja može da se prikopča na komp tako da displej klavijature bude prikazan na monitoru kompa i zamolio me da proverim da li Fantom G ima tu opciju. Dakle, može li displej sa Fantoma da se prikači na monitor od kompa? Ja nisam siguran, pa da pitam vas.
Hvala unapred! :-h
Mislim da osim NEKO System ili sl. takvih klavijatura,tu opciju nema nijedna druga...bar od ovih koje mi koristimo,hm...a možda se i varam.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.