Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Roland Fantom G - Pitanja

Strane : 1 2 [3] 4

Vule
15.09.2009, 14:30
I ja mislim da ne može ali treba probati...zanimljiva ideja...:confused:

TomyCroSound
02.10.2009, 11:44
Pozz! Imam EMU-0404 u koju "bodem" COAX OUT izlaz iz Fantoma s najobičnijim chinc kablom... Dešavalo mi se dok sam staru mini hifi liniju koristio kao pojačalo, da ponekad nešto pucketa; npr, klavir, uhvatim akord i onda nakon 2-3 sec nešto "pucne" tiho, onako sitan, visok zvuk. Čudi me što to nije na prvi udarac, već onako... Zatim sam kao pojačalo jedno vrijeme koristio Sony kućno kino; pucketanja tad nije bilo, al mi nije odgovaralo jer dok zvuk prođe kroz dvd, napravi latenciju.. To pucketanje mislim da nema veze sa clipom tj peak-om. Sinoć mi žena kupila aktivne "studijske" alesisove monitore (m1 mk2) i i sad se opet javlja pucketanje...
Evo 10sec snimke, puckanje se javilo 2 x
P.S. to se javlja na svim bojama. (Na slušš iz klav nema puc)
(02 i 09 sec)
<object codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" width="322" align="middle" height="52">

<embed src="http://www.houndbite.com/player.swf" flashvars="filename=http://s3.amazonaws.com/houndbite/amadeusvk-upload-210z16a56a2j.mp3&autoplay=0&duration=9000" quality="high" bgcolor="#eeeeee" name="player" allowscriptaccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" width="322" align="middle" height="52">
</object>

vingula
02.10.2009, 12:14
Probaj podič malo latenciju na ASIO driverima od kartice na kompu pa onda probaj snimit.

TomyCroSound
02.10.2009, 12:45
probao, ne pomaže. Mislio sam da je to samo za midi vezu
Dodato:
probao, ne pomaže. Mislio sam da je to samo za midi vezu
mislim da je činč problem, kad ga mrdnem onda se čuje taj isti puc... valjda ću nać kabal upravo za to negdje
A sad drugo pitanje; konkretno hamond neki sam ubacio u live i na s1 je postavljen "modulation" al kako da namjestim da mi se pali modulation na tom hamondu koji je pod rednim brojem 3. u live modu? tek kada se spustim na 3 (selektiram ga) onda radi modulation

gega
02.10.2009, 17:59
@beronja
Pozdrav.
Ta opcija prikljucivanja monitora postoji kod klavijatura.
Na svakoj koja ima Video out/Ntsc Pal izlaz ,je to moguce .
Znaci ono sto imas na display-u klavijature,vidis na velikom LCD monitoru
Roland Fantom G nema tu opciju.
zato imaju Roland E80 i
Yamaha Psr s900 Tyros2,Tyros3 itd.
Za ove znam sigurno zato sto i ja koristim.
Treba ti jedan monitor sa stalkom i jedan AV-VGA Generator i voziiiiii.:)

šana
04.10.2009, 10:02
meni se isto na samplovima koje sam semplirao sa kurzweila svaki put kad pritisnem tipku javi pucketanje,ali samo jednom,dok držim tipku nema pucketanja,na dubljim tonovima to se više primjeti na visokim manje

TomyCroSound
04.10.2009, 11:55
ne znam o čem se radi.. možda loop?
ja sam riješio ne znam ni sam kako; na zvučnoj otvorio novi "presset" neki digital nešto.. pa radi bez puckanja
Al me počelo sinoć zezat, kad pustim pjesmu u po pjesme počne muljat, usporava snimku pa ubrza kao da slušam na audio kasseti i to na prastarom pokidanom kazetofonu. Al istu pjesmu kad otvorim u adobe audition onda radi ok... ;-( nešto me baš kad me neće, neće..
Dodato:
...već sam spominjao negdje, imam zvučnu EMU-0404 ali internu i audio izlaz spajam na aktivne monitore. Problem je što nemam phones nigdje pa kod snimanja ne mogu koristit slušalice.
Htio sam po potrebi riješit da mi Fantom G bude kao zvučna, da zvuk s kompa ide na njega da mogu sluš. ubost u phones dok snimam vokale, ali zvuk dobijem samo kada upalim sampling i odaberem usb audio.
Čak i ako se može riješiti da svira bez obzira na sampling, hoće li bit moguće istovremeno snimat vokal na komp (AT 2020 koji je uboden u klav) i slušati s klavijature dok snimam.. Ako je mguće, kako?

beronjan
08.10.2009, 16:18
@gega

Hvala najlepše, preneću drugaru. Pozdrav!

TomyCroSound
09.10.2009, 21:53
Problem: sa emu0404pci sve je funkcioniralo odlično... Danas instaliram 0404 USB i imam problem sa povezivanjem klavijature i reasona. Midi signal imam na kartici, u podešenjima u reasonu sam odabrao tu karticu, reason označio kvačicom, al signala nema! Nemam blage što se desilo...

bandza
10.10.2009, 10:22
Fantom G ja koristim kao zvucnu kartu.Povezan je s kompijuterom preko USB kabla.Kada se instalira driver i u Control Panelu izabere Fantom G kao uredjaj za zvuk pod Sounds & Video devices.Ono sto joe jos potrebno je da se na Fantomu pritisne SHIFT+MIX IN i da se izabere USB AUDIO.Naravno u Seqvenceru treba staviti da ASIO bude Fantom G i onda se FG ponasha kao audio karta vrhunskog kvsliteta i mogucnosti.Beshumna je,moze se banestiti jako malo kasnjenje 5 i 10 ms.Sto znaci da ce raditi bolje od vecine audio karti koje nisu skupe i skroz profesionalne.Jedino sto nisam napomenuo je da klavijaturu treba povezati sa pojacalom ili sa aktivnim zvucnicima ili pak sa mixetom.Naravno mogu se i slushalice povezati.Ja sam izbacio karticu od 150 evra koja je uradjena u extra kvalitetu i u potpunosti je zamenio sa FG-om.Cak imam u planu da povezem laptop sa FG-om i da koristim neke vst instrumente na Live svirci.Takodje sam totalno mobilan uz pomoc malog laptopa na kome imam ceo studio instaliran i sve sto mi pored njega treba su slushalice ,Fantom G i USB kabal.Jedina mana ovakvog povezivanja je sto da bi radio uvek mora da bude upaljena klavijatura.

vingula
22.10.2009, 22:18
Evo malo sam Google-ao pa sam pronošao neke podatke u vezi RAM memorije od 1GB za Fantom G klavijature,uz pomoč Google Translatora preveo sam ovaj tekst na Hrvatski,pa kaže ovako....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MUTEC radi 1 GB SDRAM memorije za Fantom G serije
Za one koji žele pouzdan RAM, taj je testiran za Fantom G.

Njemačka tvrtka, MUTEC, proizvođač profesionalne digitalne audio i video opreme, su bili u kontaktu kako bi nam rekli da su oni sada prodaju 1 gigabajt (GB) modul SDRAM memorije za Roland sintisajzeri.

MUTEC 1GB SDRAM memorija modul je kompatibilan za Roland Fantom-G6, Fantom-G7 i Fantom-G8 sintisajzer koji koriste novi operativni sistem ažuririran na inačicu 1.20. Ona se proizvodi isključivo u skladu s međunarodno valjanim JEDEC standardima i, recimo MUTEC, poboljšava upotrebljivost tih synthesizers bitno. Evo što MUTEC govori o tome ...

Zbog dobrih poslovnih odnosa između Njemačke i Roland MUTEC tehničara, Roland pristaje na testiranje MUTEC 1GB modul SDRAM memorije uz odgovarajuće uređaje u svojim studijima. Nakon što je taj događaj, obavljen navode da svi testovi su prošli bez kvarova i problema te da su time jako sretni. To sada omogućava da MUTEC može ponuditi prvo službeno odobren 1GB modul SDRAM memorije za Roland Fantom-G sintisajzer!

MUTEC 1GB SDRAM memorija modul proizveden je strogo u skladu s međunarodno važećim JEDEC standardima. On je kompatibilan za Roland Fantom-G6, Fantom-G7 i Fantom-G8 sintisajzerima. Sve jedinice zahtijevaju najnoviji operativni sustav ažuriran na inačicu 1.20. To je bitno za rješavanje cijelog kapaciteta 1GB SDRAM memorijski modul. Jedan audio sample može imati sada veličinu do 512MB. Dakle, maksimalno stereo snimanje vrijeme je proširen na više od 100 minuta.

Zajedno s novim ažuriranim operativnim sustavom 1.20, MUTEC 1GB SDRAM memorija modul znatno poboljšava funkcionalnost te upotrebu Roland Fantom-G synthesizera!

Cijena i raspoloživost:
MUTEC 1GB SDRAM memorija modul je dostupan u svim MUTEC trgovinama i distributerima širom svijeta.

TomyCroSound
23.10.2009, 11:10
a, znaš li cijenu i gdje to ima za naručit u hr?
Tražio sam 1Gb, nigdje nisam našao...

vingula
23.10.2009, 12:15
Mislim da tog u HR nema,a možda kad bi i bilo....teško bi to negdje mogao nač,može se nabavit PC133 SDRAM max od 512MB...za Fantom X seriju,ali od 1GB mislim da nema,nego se sve naručuje,i pitanje je dal odgovara za G seriju,a ova firma radi baš za Fantom G.<qtlend></qtlend><qtlbar id="qtlbar" dir="ltr" style="padding: 0pt; display: inline; text-align: left; line-height: 100%; background-color: rgb(236, 236, 236); -moz-border-radius-topleft: 3px; -moz-border-radius-topright: 3px; -moz-border-radius-bottomright: 3px; -moz-border-radius-bottomleft: 3px; cursor: pointer; z-index: 999; left: 234px; top: 23px; opacity: 0.9;">
<iframe id="qtlframe" src="" style="border: 1px solid rgb(236, 236, 236); display: none; background-color: white;"></iframe></qtlbar>

šana
30.10.2009, 10:56
dali netko zna kakva je razlika između save as project i save project? zanima me,dali ako radim nešto na projektu i kasnije to hoću spremiti dal mi je dosta da pritisnem save project i da mi se to spremi u postojeći,ili moram baš save as? netko mi je na poćetku kad sam tek kupio fantoma govorio da stalno moram save as,dal može to jednostavnije,ovo save as dugo traje?

Zlatek
30.10.2009, 13:54
@šana
Ako radiš -save as- tada imaš mogučnost projekt drugačije nazvati i sprema ga pod drugim nazivom.Kada radiš samo-save -tada se projekt sprema pod postoječim nazivom u kojem radiš taj tren.Moram reči da je moje iskustvo malo drugačije od svega toga.Zapravo nikada ne radim nikakvi -save- ili-save as-!Klavijatura ionako zapamti sve promjene koje si napravio u postoječem projektu i baš nikada nemam potrebe raditi bilo kakvi save i slično.Sve promjene koje napravim u postoječem projektu uredno zapamti i kod sljedečeg paljenja i podizanja sistema je sve baš tako kako sam prije napravio.Ipak za svaki slučaj snimim stanje cijelog USB sticka na komp da ne bi slučajno bilo nismo znali.Naravno uvijek imaj i još jedan USB stick za rezervu.

TomyCroSound
30.10.2009, 20:23
i meni su tako rekli da moram svaki put save-at, al to je potrebno samo prvi put kada aktiviraš stick koji ćeš koristit za klavijaturu i više ne. I ako želiš sve spremit na neki drugi stick...
Ps. nešto što je mene zafrkavalo dok nisam shvatio; ako ubacuješ samplove i praviš multisample, nakon što spremiš multisample i napraviš patch, obavezno je u sample listi save-ati ubačene samplove jer se oni ne spremaju sami...

GoRaN
05.11.2009, 00:58
Da li je moguce midi fajl importovati tako da se dobije po kanalima? Meni je sve na jednom kanalu i svira zvuke koje on hoce!!! Ako moze neko da objasni!!!
Imam jos jedno pitanje. Kako se koriste ritmovi, kako se ocitavaju, ubacuju i kako se prave?

TomyCroSound
05.11.2009, 01:11
meni je koliko se sjećam midi bio po kanalima, ali nešto me za?ebavalo kad sam htio promjenit patcheve po kanalu, svaki put kada se zaustavi, vrati se na default. A o čem ovisi dal ide na kanal 1 il se razvrstava nemam pojma.
Koji ritmovi? Misliš na one patterne bubnja il što? Mislim da se može jednostavno ubacit midi bubanj i to je to. Ili u SEQ snimit patern i spremit ga tamo...
Na kraju ništ' nisam reko hehe:lol:

GoRaN
05.11.2009, 01:16
Da li se moze i kako ubaciti neki ritam primera rumba, i preko toga svirati bass i ostalo?
Na to konkreto mislim!!!

Alix
05.11.2009, 09:05
Može preko Sequencera...Ne znam koliko User Song-ovas možeš da ubaciš u Rolanda,Znam da je već na starim Korgovima bila opcija 8 user songs (tako se zove),snimiš mu Patterrn (ritam) i poslije toga spucaš mu START,ritam mašina štanca a ti sviraš solo i bassiraš...Ako si to mislio...

TomyCroSound
05.11.2009, 11:28
to ti je najjednostavnije u seqenceru snimit jedan takt rumbe i to je to. On ostaje u patern listi samo ga treba spremit (il kako se ta lista već zove)
Kasnije u LIVE stisneš PAD MODE i odabereš rhytam pty (tako nešto)pa pad setings i tu postavljaš ritmove po padovima 1-16... Odprilike tako nekako...

bandza
17.11.2009, 12:48
Ritmove je najlakse otkucati na seqenceru na kompu ili pak na sekvenceru na Fantomu G i onda kao sto amadeusvk rece svaki taj deo se onda kao patern moze ubaciti na Pad i tako je najlakse svirati bass preko ritma na FG.Takodje je moguce kad se matrica ubaci da se ona rasiri po kanalima a ne da bude samo na jednom.Pa je onda moguce i uzeti samo drum patern i staviti ga da bude ritam.Ako te stvarno interesuje procedure za ove obe stavke onda bi trebao Gorane da napises dokle ti znas da radis.Da li znas uopste da ubacis matricu i da li znas sta je patern tj phrase na FG.Da bi mogao da ti objasnim proceduru morao bih da znam koliko znas uopste.Nije tesko ali nije ni u 2 koraka.Ako znas da ubacis matricu i da je pustis onda si pola posla zavrsio.Probaj da napises dokle si stigao pa cu te onda lakse dalje navoditi.

GoRaN
17.11.2009, 15:41
Hvala BANDZA na volji da pomognes! Za sad znam da ubacim midi fail u seqvencer medjutim pojavi mi se samo kao jedan kanal, tako da je to vec problem. Nemogu da razdvojim zvuke.
Teoretski znam sta sve moze ova klavijatura ali ne znam da sve to izvedem. Inace sam jedan od saradnika firme koja je uvoznik rolandovih proizvoda za Srbiju. U interesu nam je da se klavijatura maximalno iskoristi. Ovakvi forumi su velika pomoc u svemu tom.
Znaci da FG moze od midi fajla da uzme deonicu ili da se snimi kao midi traka bubnja i posle to pozove o PAD sekciju! Ako je ovo sto sam rekao tacno, da sve to izvedem ne znam.
Eto sad znas dokle sam stigao!!!

milanceshow
17.11.2009, 16:25
@GoRaN
Svaka cast tebi i nemoj pogresno da me shvatis,ali bi Roland trebao da se bavi edukacijom svojih ljudi.....

Pomocicemo ti koliko znamo i mozemo!
Pozzz!!!

vingula
17.11.2009, 18:38
Za sad znam da ubacim midi fail u seqvencer medjutim pojavi mi se samo kao jedan kanal, tako da je to vec problem. Nemogu da razdvojim zvuke.

Ovako je na Fantom X6...kad otvorim pjesmu u SONG EDIT modu, pritisnem F7 (Track Edit) i zatim odaberem br. 11 (EXTRACT) i potvrdim sa OK.
I to je to!

bandza
18.11.2009, 10:09
Kao sto rece drug Vingula ovako bi trebalo i na FG6 da bude ali ja cu kasnije biti pored klavijature i ucitacu bas jednu matricu pa cu javiti kako ide.A ti mi u medjuvremenu ako stignes napisi da li ti je bitno da vadis bubanj iz matrice i da od toga pravis ritam ili ne?Mada cu ja pokusati to djuture da odradim sve ne bi trebalo da bude tesko pa cu javiti makar ovaj prvi deo da rascistimo dok ne javis jel sve ovo rastavljanje matrice radis zbog bubnja ili onako!

GoRaN
19.11.2009, 00:34
Imam je svega nekih destak dana u svom vlasnistvu, nisam jos sve provalio, znam samo teoretski sta sve moze!
Inace sam je reklamirao prosle godine na Zrenjaninskom festivalu cim se pojavila!

http://www.youtube.com/watch?v=VonR-3jfGyw

Sad sam shvatio ono oko ritmova i padova i sve isprobao i radi!
Povezao sam ga preko USB sa kompom snimao u sekvenceru i to radi dobro, odlicno!
Sad mi je ostalo jos to oko MIDI-ja, znam da uvezem fajl. Medjutim neku mi pesmu otvori samo kao jednu traku! Kako to da resim?
I kako da promenim zvuk na nekoj traci i da tako snimim fajl?
Hvala na pomoci!!!

vingula
19.11.2009, 00:40
Pa sad smo ti u predhodna dva posta objasnili...ili nečitaš postove,ili nisi skužio da ima novih postova :D

daliborkorg
02.12.2009, 05:45
Jel probao neko da ubaci ram od 1GB i ako jeste koja je oznaka ram memorije? Pozdrav.

milanceshow
02.12.2009, 09:47
Ista je oznaka kao i na ovoj od 512,samo sto na ovoj pise 1G.
Probao nisam ,jer nisam mogo da nadjem od 1G!

Vule
03.12.2009, 03:20
Evo jednog malog tutorijala kako se lako mogu birati boje preko dinamickih padova na Fantomu G:

1. Ukljucimo LIVE mod (pretpostavka je da iz njega koristimo boje za svirku)

2. Pored dinamickih padova sa leve strane imamo dugme PAD MODE,pritisnemo i navedemo kursor na broj 15 (USER GROUP),zatim pritisnemo SELECT (F8)

3. Sada pritisnemo dugme PAD SETTING i na ekranu nam se sa leve strane pojavljuje mogucnost odabira 4 banke (A B C i D) sa po 16 slobodnih mesta (padova) kojima pomocu komande REGIST (F5) mozemo dodeliti neku boju iz seta...potrebno je u postupku prvo odabrati zeljenu boju pa ici na PAD SETTING i zatim joj dodeliti mesto i to bi bilo to...

Nakon toga jednim pritiskom na padove 1-16 lako dolazimo so zeljene boje a pritiskom na F1 i F2 biramo jednu od 4 banke

Ovim principom imam 64 slobodna mesta za brzi odabir boja u svirci :D

I jos nesto...prilikom svakog novog paljenja instrumenta potrebno je opet odrediti USER GROUP na PAD MODE...e a da to ne bi stalno radili idemo u MENI/SISTEM/Dynamic PAd i tu pod PAD MODE stavimo USER GROUP i zatim na F7 uraditi SYSTEM WRITE i gotovo

TomyCroSound
03.12.2009, 16:00
To je nešto jako slično kao i "Favorite" samo skraćeno...?
Zašto ja ne dobijem "notifikaciju" ako je netko pisao u temi u kojoj sam sudjelovao?

Potegnuo bih pitanje rama od 1GB ponovo, s obzirom da "nema ga nigdje" osim online narudžbom, košta 99 dolara + poštarina za Europu minimalnih 13 pa naviše dolara, ovisno o roku isporuke. Ima li netko nešto povoljnije?

Zlatek
03.12.2009, 16:57
@Rolandinjos
Tutorijal je OK, ali ja koristim u večini slučajeva padove za numeričko biranje i sve radi bez problema, naravno ako znaš gdje šta imaš-na kojem broju koji sound.Radi toga sam napravio čitav set ispočetka i isprogramirao klavijaturu da bude meni korisna.
@amadeusvk
ako je to ta cijena još uvijek je ukupno ispod 100€, a ja nisam našao nigdje ništa jeftinije ma gdje god tražio.Zapravo više se i ne trudim-unutra imam 512Mb i to mi je za sada sasvim dovoljno, jer i ne koristim puno semplove.Radim isključivo internacionalnu plesnu glazbu,a tu fantom ima dosta iskoristivih soundova.

šana
17.12.2009, 16:29
dal netko zna dal se može i kako staviti da gumbovi s1 i s2 (na lijevoj strani klavijature) služe za mjenjanje banke (s1-bank down,s2 bank up),na dynamic pad sam si stavio da mogu mjenjati user group (znači posloženi zvukovi od 1-16 i tako u 4 banke) u live modu, sad mi treba da mogu brže prebacivat banke il moram klasično stisnut bank i onda izaberem koju hoću i dal se to može pomoću pedale i kako?

bandza
30.12.2009, 08:21
Najbrza i njabolja solucija za to menjanje boja je FAVORITE.On ima 16 banki po 16 boja i za razliku od User groupa moze se postaviti bilo sta (spund,live,studio).Znaci live group ima samo pojedinacno i ima mnogo manje mesta.
Favorite banke se mogu brze menjati tako sto se stisne ROLL.Kad je roll stisnuto onda se biraju BANKE a kad nije nda se biraju FAVORITI iz tih banaka.
AmadeusVK,to je jako popularna cena za memoriju koju inace mogu iskoristiti u potpunosti samo oni ljudi koji koriste STDUIO mode unutar klavijature.Sto znaci da koriste ram za snimanje AUDIO kanala.Ne moguce je potrositi RAM od 1GB na multismeplove zbog ogranicenog prostora za semplove i multisemplove.Tako da je 512 taman shodno mestima.1GB je jako redak RAM.Cak i 512 se pojavio niotkuda u to vreme.A kamoli 1GB.Tako da cena nije nista strasna s obzirom za sta ta memorija sluzi itd..
Sto se tice EMAIL objave da je neko pisao u temi koku pratite mislim da je bilo upozrenje da toga privremeno nece biti zbog svih onih desavanja sa serverom.com.org-om i ostalim.Vax bi znao odgovor pravi.

šana
30.12.2009, 20:10
ja preko favorita otvaram tekstove pjesama,ako imam neku pjesmu otvorenu u tom slučaju neću moć promjenit zvuk,recimo za kiticu koristim jedan zvuk,a refren drugi,na user grupu znam napamet gdje mi je što i lako mjenjam,dal se to može i u favoritu,s obzirom da mi je tekst otvoren? na user grupu isto samo pritisnem bank i odabirem banku koju hoću,mislio sam da možda ima nešto da mogu samo promjenit up ili down pritiskom na tipku. budem probao složit na favorit,pa da vidim kak će to ić.

xhiani1
31.12.2009, 22:12
Pre nedelju dana sam uzeo Fantom G6 i nemam ni jedan set ,semplova,boje nista za njega...ne mogu nigde da nadjem :( probao sam onaj set u download sekciju ali nema nista posebno (bez vredjanje) i nadam se da neko od vas ce da pomogne i meni i ostalih da postavi dobar set za Fantom G6 ...koristio sam i novu godinu hehe da mozda neko pravi human gest....ili ako neko oce da mi da nesto nek mi posalji pm hvala pozdrav .
Dodato:
Zar nema dobrodusne kolege da mi posalje jedan set za fantom g6 ...ima 2 nedelja jos nemam ni jedan sempel :( ama bas nistaaa
Dodato:
Moze li mi neko reci jel ima boljih soundova G70 nego Fantom G6 imam jednu opciju da zamenim fantom za G70 uz njegovu doplatu od 500 euro...zato sto sa bass ,gitara soundove nisam zadovoljan sa Fantom G6 ...

josipv
06.01.2010, 14:13
Pozdrav Kolege,evo da se pohvalim,ponovno sam se vratio u Fantom obitelj,ali imam veliki problem,set koji sam imao prije nemogu vise ocitati sa cd-a da ga ubacim na stick i sad sam poludio,molim pomoc.ako netko zeli stavit semplove ili nekakvi set gdje je barem nesto osnovno slozeno,bio bi jako zahvalan,inace cu morat sve ispocetka!!!!:(:(:(

TomyCroSound
14.01.2010, 17:53
Od kad sam kupio klav, ubacivao i brisao sam puno samplova i sada se desilo da imam rupe u listi; Npr: sample lista
001,002,003........ pa onda od 090-092 prazno, pa do 180 popunjeno, zatim 180-202 opet prazno... Sad bi htio to nekako premjestit, ali u yase ne vidim načina, osim ako ubacujem novi multisample pa da "popunim rupe".
Općenito mi je ta sample lista u banani, sve pomješano, npr. neka tambura se nalazi od 22-35 i onda još dva tona na 103 i 104 (bubam primjer) al tu nema pomoći...

josipv
14.01.2010, 18:19
Da nažalost je tako,to sam i ja primjetio,malo bezveze ali sta je tu je......

milanceshow
14.01.2010, 21:42
Jedino da se preko YASE sacuva svaki multisempl na hardu,pa onda polako da se napakuje novi set!

TomyCroSound
15.01.2010, 00:04
E to mi je palo na pamet ali što je sa kombinacijama tj LIVE setom?
brrr ne znam jel izvedivo. Možda je , al...

Brišem samplova nakupio hrpu bzvz; skužim da imam 2 bouzukija ista, samo je na jednom semplovano npr cis, dis, e, a na drugom c, d,f... I sad ih poslagao jedan do drugog i skužim bla... Sad, ako po-obrišem nekih glupih multisemplova, kako najjednostavnije da pronađem koji je LIVE koristio tu boju da ju zamjenim tamo?

daliborkorg
26.01.2010, 00:48
Gde moze da se nabavi taj YASE program?

milanceshow
26.01.2010, 02:26
Imate na zvanicnom sajtu!

taskedallape
26.01.2010, 22:51
Kad instaliram usb driver za x6 zablokira mi Windows,ne znam sta da radim...

a kakve to veze ima sa ovom temom?!

cecaparis
28.01.2010, 12:36
Pozdrav kolege....
Da li je neko provalo zasto Fantom G u live modu ima problem sa upisivanjem?
Npr. odabeem vec postojecu live kombinaciju obradim efekat po svom ukusu i krenem to sacuvati kad on vrati na postavku pre editovanja efekta.
Mislim da je ovo malo ozbiljniji bag ili vec sta...

vingula
28.01.2010, 12:40
Mislim da je mana kod svih Fantoma što orginalne kombinacije i boje kad ih editiraš da ih nemožeš usnimit ponovo u orginal,nego mora u USER.

Vule
28.01.2010, 13:53
Nije to bag nego jednostavno njihov "routing"...tako su postavili da efekat funkcionise,jeste malo nezgodno dok se ne ukapira ali nema nam druge

TomyCroSound
18.02.2010, 22:19
Novi FantomG update OS 1.31 ??!
ftp://ftp.roland.co.uk/ProductSupport/Support%20FTP/fantom_g_v131.zip
Dodato:
...Potvrđeno.
Zvanično još nema objava, popravljeni neki određeni bugovi, ništa woow, al, opet kažem, još nisam pronašao što..

milanceshow
18.02.2010, 22:36
Koliko vidim,samo su neke bagove sredili.

Bilo kakve vece promene se mogu ocekivati samo sa 1.4 OS-om!Ako ga uopste bude bilo!

šana
15.03.2010, 21:31
dal netko ima ili zna gdje bi se mogli skinuti dobri samplovi ili ako je netko uspio od tvorničkih zvukova napraviti dobar hammond za pop i rock...ja već duže vrijeme to pokušavam al mi nikak ne uspijeva,sve mi zvuči daleko od onog kak hammond inače zvuči... trebao bi jedan bez leslija i jedan sa...

playlife012
06.04.2010, 23:36
pozdrav ekipa! :)
pregledao sam cijelu temu i nisam nasao odgovor na ono sto mi treba iako sam vidio da je vec netko pitao istu stvar...
kad sa sticka ubacujem samplove u fantoma onda mi nakon neke kolicine javi da je user memorija (50 mb) puna pa me zanima da li se to da 'usmjeriti' nekako na onu sample memoriju koje imam 544 mb i za koju sam i mislio da sluzi za ubacivanje samplova?

TomyCroSound
07.04.2010, 00:22
Naravno da da.
Samo ne znam kako =))

Kako ubacuješ samplove, u wave obliku ? Pa ćeš slagat multisample? Ako je, dal je to sve jedan zvuk ili ih ima više, u tih 50mb?

Mislim da je problem u tome što si vjerovatno upalio klav bez projekta, tj njen default projekt i pretpostavljam da zato ne sprema samplove na memoriju koju bi trebao. Probaj sačuvati projekt na stik, i uz taj projekt u import folder ubacit wave fileove i nakon što učitaš taj prj pokušaj importirat te samplove.
Iako mi to nema logike za import bi trebalo radit, ovo može bit problem samo kod spremanja ja mislim. Dobro sam rekao na početku da ne znam kako :-)
Ajd provjeri stanje memorije u sistemu piše li 544?

playlife012
07.04.2010, 00:30
da,da..samplovi su u wave formatu,od njih cu slagati multisamplove,ima vise samplova od kojih to slazem..pojma nemam sto se tocno nakrcalo u tih 50 mb user memorije :)
spremio sam project i back-up na stick i vratio to i izvukao samplove iz import foldera :)
u sample memoriji pise 544 mb,od toga mi je slobodnih 512 mb......nemam pojma zasto sprema u user memoriju,mislio sam da ta sluzi samo za songove koji su unutra vec,a da se samplovi spremaju na ram..
fora je sto u user manualu ne pise gotovo nista o tome jer su opciju multisamplinga uveli naknadno...ahhh...

TomyCroSound
08.04.2010, 00:50
joj nemam pojma možda on prvo popunjava user pa onda ostalo slaže na ovaj ram, ne znam, nije mi ni klav sad tu da malo pročačkam...

playlife012
08.04.2010, 05:31
evo,nakon cjelonocnog kopanja po netu i experimentiranju sa fantomom sam dosao do odgovora...
znaci postoje 3 'vrste' memorije...sample,user i usb...samplove iz kompa prebacujes na usb u import folder,stick u klavijaturu,import audio,mark sve sto treba ubaciti...e sad,on te samplove ubacuje u sample memoriju...ima sad jos jedan korak,sejvati te audio samplove,ali onda ih iz sample memorije prebacujemo u user memoriju sto mi se cini da nije pametno jer zauzimas tu njegovu memoriju internu...znaci,ucitati audio samplove,ali NE sejvati na user memoriju nego ostaviti u sample memoriji i onda normalno slagati multisample i nakon toga svega samo sejvati project na usb...fora je jedino u tome sto klavijaturu treba paliti sa usb stickom unutra i onda povuce automatski sve samplove opet u sample memoriju (RAM) jer ako se pali bez usb-a onda nece biti nista od multisamplova...
eto...mozda sam otkrio toplu vodu,ali da sam to znao prije ne bi izgubio 2 noci,hahahaha...
pozdrav... ;)

TomyCroSound
09.04.2010, 22:07
al nakon što poslažeš tj napraviš multisamplove, zadnje što radiš je da markiraš samplove u sample listi i sačuvaš (ili jednostavno ideš na save all) i on sve je onda spremljeno na sticku, nema potrebe za spremanjem cjelog projekta ponovo na stick(što sam ja prije radio). Ovo je naravno pod uvjetom da je učitan projekt sa sticka i tek onda ubacivani samplovi.
I pade mi na pamet, jesi ubacio fw 1.31
Dodato:
Čitao sam još jednom što si napisao pa da pojasnim;
na stick na kojemu je project već sačuvan u import folder staviš wave fileove, stick u klav, upališ, čekaš :-) import audio, napraviš multisamplove, spremiš patcheve i onda (obavezno) ideš na sample listu i save all (tj samplove koje si koristio u multisamplingu) i tad je to sačuvano na stick. Ugasiš klav. Kad ponovo upališ, sve će bit tu kao i kad si ugasio..
jer ovo mi ne drži vodu baš
" sad,on te samplove ubacuje u sample memoriju...ima sad jos jedan korak,sejvati te audio samplove,ali onda ih iz sample memorije prebacujemo u user memoriju"

playlife012
14.04.2010, 00:58
nisam 100% siguran u ovo sto pisem jer jos experimentiram,ali mi se cini da je to to...znaci ako markiras samplove u sample listi i spremis ih onda se oni spremaju u user memoriju,a ne na stick...a cilj je (ako imas vise od 50 mb samplova za ubaciti) da se oni spreme na stick,a ne u user memoriju...znaci ne sejvati te samplove nego kad sve napravis samo spremiti project na stick i onda se on sprema u sample memoriju i u nju se sa sticka sve to ucitava nakon paljenja :) ispravi me ako grijesim jer sam jos u experimentalnoj fazi,hehe...
uppp,nisam ubacio 1.31,jos sam na 1.20...koje novitete ima 1.31?nisam jos stigao viditi...
btw,jel zna tko mozda kako se moze preimenovati ime sample filea (wave)?jer mi u klavijaturi pisu neki blabla nazivi samplova nakon ucitavanja,razliciti od onih koje sam imenovao na kompu i ubacio u import folder...

josipv
14.04.2010, 21:20
Evo ja citam ove vase postove i nista mi nije jasno,kakvo markiranje semplova,nista nekuzim?

Ja cu vam sad opisat postupak na koji ja radim isve funkcionira bez ikakvih problema!!

1.Ubacim wave semplove u IMPORT FOLDER,ocitam ih u klavijaturi ijednog po jedog editiram,znaci ako treba loop,gain pojacat,smanjit,kad ih sve tak editiram(da imaju bijelu ikonu pored svakog mjesto crvene) idem na pravljanje multisempla,slozim multisempl,dam mu ime i na WRITE,udem u patch inadem taj multisempl koji sam slozio i ponovo mu dam ime i stavljam ga na user mjesto koje hocu i ponovo Write,nakon toga u LIVE si slozim kombinaciju i toje to,i kad ponovo upalim klavij.sve je gore bez ikakvog SAVE AS ili Back-up,sve radi!!!!

basalski
14.04.2010, 21:30
Dobar je Roland G6, netreba ti cubase nista :D, sve vec to u njega, i ja mislim taj da uzem, samo sto kako ja znam nemozes da sviras uzivo sa ritam machinu:(

TomyCroSound
14.04.2010, 22:03
obično ne editiram loop i slično u fantomu, to odradim u kompu.
Mark ti dođe nešto kao "select" na kompu, znači, označiš samplove koje želiš i ideš na save i on ti to spremi.
Ako prvo spremiš samplove (da ne bude crvena ikona već bijela u sample listi) i tek nakon toga ideš razvrstavat samplove po klavijaturi (mislim na pravljenje multisamplova) onda će te ikone u sample listi opet pocrvenit pa moraš to spremit.
A ovo što je play,... napisao da kada ideš na save u sample listi da se ti samplovi spreme na user memoriju nije točno, već se sprema na stick.
(ovisno o tome što podrazumijevaš pod user memoriju)
Napisao sam tamo točno kako funkcionira, a sad ako tebi radi na taj način, ok. Al stvarno nije potrebno radit svaki put Save Project...

mojkarma
15.04.2010, 16:31
@josipv
A kako postigneš da ti ikona uz sample u sample listi bude ona bijela umjesto crvene?
Pretpostavljam sejvanjem, kako drugačije!

Što se sejvanja tiče, mnogi korisnici fantoma g su u početku zbunjeni zbog specifične strukture projekta na fantomu g. Treba znati da čovjek čim upali klavijaturu, nalazi se u nekom projektu. Fantom taj projekt obično kreira u vlastitoj memoriji. Zato, kad čovjek krene raditi vlastite zvukove, najbolje je da pobriše semplove koji su tvornički postavljeni i samo zauzimaju memoriju, da napravi novi projekt na usb sticku (npr. pod svojim imenom) i kod paljenja klavijature je najbolje da je usb stick umetnut s vlastitim projektom. Klavijatura će ga automatski učitati.
Sejvat treba semplove, multisemplove i sve programe (single, live). To automatski postaje dio projekta u kojem se radi pa samo sejvanje projekta nije potrebno.

@playlife012

"btw,jel zna tko mozda kako se moze preimenovati ime sample filea (wave)?jer mi u klavijaturi pisu neki blabla nazivi samplova nakon ucitavanja,razliciti od onih koje sam imenovao na kompu i ubacio u import folder..."

Ovo ne kužim. Meni se još nije dogodilo da je fantom na svoju ruku promijenio ime kod importa. Uvijek se prikaže ime koje sam waveu dao na kompu. Ali kad sejvaš svaki sempl pojedinačno (ne da ih više njih markiraš pa onda od jednom sejvaš), onda te za svaki sempl pita za ime i možeš ga promijeniti. Ako ih sejvaš sve ili više njih od jednom, onda ne pamti ime nego samo vrši spremanje na stick.

josipv
15.04.2010, 21:16
mojkarma: pa naravno da sejvanjem tj.write....

playlife012
15.04.2010, 21:54
mozda pricamo o istim stvarima ali koristimo druge izraze :)
znaci...system - memory info...tri 'dijela' memorije...user,sample i usb...kad spremam mi ne sprema na usb nego na sample ili na user...ali uglavnom nebitno...
nego...imam drugi problem vec...
dogadja mi se da ucitam song (onaj default u njemu) i kad ga pustim ne povuce mi postavke njegove nego stavi klavire ili prvi live set koji je...a vidim ucitane su u songu sve midi trake...jel zna tko u cemu je tu kvaka?
nije nesto bitna stvar,ali bolje da radi kad je vec tu...

josipv
15.04.2010, 22:09
Odesu u song nades midi i lodiras ga,onda odes u studio mode i tamo gdje ti pise user kit,stavi da pise standard kit i onda sve radi!!!

playlife012
15.04.2010, 22:33
fora je sto to radi kad napravim factory reset sve i svira pjesmu uredno...ali sam napravio project svoj,radim neke samplove i sad kad ucitam tu pjesmu onda mi nakon ucitavanja odma prebaci na LIVE...a inace prebacuje na STUDIO i radi kako treba...ima li neka kvaka oko toga?
jer ne znam kako sad vratiti project na prijasnji nivo...a gledao sam u manual i probavao kopirati pjesmu i one postavke iz proslih projecta...

mojkarma
15.04.2010, 22:39
mojkarma: pa naravno da sejvanjem tj.write....

Bio sam pod dojmom da se čudiš što ljudi markiraju semplove u listi. Markiraju ih kako bi ih više sejvali odjednom. Ne znam, ako učitaš 50 semplova, imaš opciju da svakog pojedinačno sejvaš i svaki puta prolaziš pitanje kamo i jesi li siguran, ili da ih sve prethodno u listi markiraš (kvačicom) i onda ih sejvaš od jednom.

playlife012
19.04.2010, 23:12
opet problem :)
kad slazem live set i stavim instrumente po trakama oni nemaju efekte koje imaju inace u single modu...kako se napravi da se ti efekti automatski pridruze soundovima u live modu?
jer sam probao na kraju u live modu praviti opet efekte za svaku tu traku,ali su mi sve postavke efekata u single modu (samplovi) spustene na nulu i nisu na vrijednostima na koje sam ih postavio prije sejvanja (iako su efekti ostali snimljeni) i sad kad idem dodavati ponovo u live modu iste efekte vise nisu isti kao tamo,kao da su sad duplo jaci na iste vrijednosti tako da ne znam kako ih postaviti...
prekopao sam manual par puta,pogledao sve detalje,ali nisam nasao...da ne ispadne da samo pitam bez da sam probao naci :)

milanceshow
20.04.2010, 00:43
Mislim da je vec pisano o tim efektima.Mozda bi bilo bolje da pretrazis teme o Fantomu.

mojkarma
20.04.2010, 02:20
@playlife
Ja sam više pročitao tvoje pitanje i pobogu ništa ne razumijem. Ako stvarno očekuješ pomoć, daj brate malo se preciznije izražavaj. Ovo što si napisao nit ima glavu nit rep.
Prvo i osnovno, o kojim efektima govoriš? PFX (tzv. insert) ili Chorus/Reverb efektima koji vrijede za sve partove u live modu.
Kako si pravio efekte u live modu kad se tamo efekti ne rade, odnosno samo reverb i chorus.
Kako su ti sve postavke efekata u single modu spuštene na nulu? To je nemoguće. Što ti je točno na nuli?
Što znači rečenica "ali su mi sve postavke efekata u single modu (samplovi) spustene na nulu..."
Odakle sad semplovi u igri? Kakve oni imaju veze s efektima?
Koji je tvoj problem? Semplovi, single mode, live mode, PFX, chorus, reverb?

Daj sjedni, analiziraj svoj problem pa koristi Rolandovu terminologiju u postavljanju pitanja, a ne neku svoju pa da ostali gataju iz šalice što si ti mislio. Možda je rješenje jednostavno, a nitko ti ga ne može reči kad iz cijelog tvog priloga ništa nije razumljivo.
Ovo ja onako, dobronamjerno...;)

TomyCroSound
20.04.2010, 06:54
mislim da znam u čemu je točno problem, al ne znam kako bi najjednostavnije objasnio kako ga riješit..
U samom patchu treba podesit koliko želiš da ulazi u chorus/reverb..
Ako pratiš zelenu liniju (crtu) u routingu, imaš tri potenciometra, onaj prvi lijevo je "izlaz" iz patcha i ako želiš da efekat jednako funkcionira za sve tonove patcha onda neka bude postavljeno na "all". Taj potenciometar ili sljedeći do njega mora bit pojačan (u mom slučaju je na 50-60), ako su u patchu ta dva potenciometra na 0, ne možeš u liveu dobit efekt (u ovom slučaju chorus).
Isto to vrijedi i za reverb.

mojkarma
20.04.2010, 10:33
To i sam i ja pretpostavljao, ali ne možeš biti siguran, dok čovjek ne kaže da su su "tone send level"-i na nuli u single modu. Ili ti isti send leveli ako idu preko PFX-a.
Na žalost, to je jedna od katastrofalno loše riješenih stvari na Fantomu jer sam na dosta zvukova primijetio da je taj Patch Send level tvornički podešen na nuli i onda čovjek koji je početnik na klavijaturi muči muku u live modu jer ne zna zašto mu zvuk nema reverb/chorus u live modu premda ga je u mikseru live moda dodao. I onda samo radi te jedne sitnice treba editirati send levele na patchu u single modu i sejvati kao novu varijantu.

dino123
21.04.2010, 20:45
Nedavno sam uzeo roland g6 a duže vremena radim na rolandovim klavijaturama tako da sam prilično upoznat sa operativnim sistemima ali ovo sad sa G serijom mi nije jasno ili ne znam da podesim, pa ako neko zna da mi objasni može li se izbjeći PFX efekat podešen u single modu kad se koristi u live ili studio modu jer sad kad povučem u live/studio mod više farbi svaka povuče i svoj PFX i to je katastrofa blago rečeno, i još jedno pitanje : nakon povratka iz live/studio moda u single više mi nije farba koja je bila,može li se podesiti da ostane farba s koje sam otišao u drugi mod kao što ostaje u live/studo modu. Možda već ima nešto na ovu temu ali nisam pronašao

mojkarma
21.04.2010, 22:19
Vidiš, to je zanimljivo. Mnogi tvrde kako mu je upravo to dobra strana što povuće efekte sa sobom i to ističu kao prednost Fantoma G, premda je to netočno, jer se ne povuku Aux Efekti.
U svakom slučaju, možeš isključiti PFX u Live modu da ga pojedini zvuk uopće ne koriste. U mikseru (u live modu) na vrhu se klikne na pfx i time PFX postane neaktivan.
Ne znam što misliš pod farbom. Uvijek se bunim kad ljudi koriste svoje izraze iz kojih se uopće ne zna na što misle. Farba je u mojem jeziku sredstvo kojim se kreći soba ili fasada. ;)
Ako misliš da sa patchom ne ostane efekt, to je zato što kod svake promjene efekta (PFX) moraš ujedno sejvati i pojedini patch.
Roland je to na žalost - vjeran sam sebi - riješio na uobičajeno katastrofalan način: U Live modu ne možeš mijenjati PFX efekte od pojedinog zvuka, patch-a, odnosno, ako mijenjaš nešto na PFX-u, onda moraš sejvati i taj patch, prije nego što sejvaš svoj Live mode.
Nijedna meni poznata klavijatura ne rješava to na taj način jer je protivan zdravom razumu. To znači da isti zvuk, ako promijeniš bilo što na njegovom efektu, moraš sejvati u user single mode. Pa onda imaš dvadeset beskorisnih patch-eva u single modu čija je jedina svrha da posluže u pojedinom setup-u u Live modu. Na kraju uopće ne znaš po čemu se razlikuje koji patch za koji si promijenio ovo ili ono.
No, oni koji duže vrijeme koriste Rolandove klavijature, valjda su naviknuti na te - blago rečeno - nelogičnosti.

dino123
22.04.2010, 04:14
Hvala lijepo, to je ipak kako sam i mislio ali se nisam mogao s tim pomiriti dok mi još neko ne kaže ali šta je tu je. Ovo "farba" je patch u kafansko-tezgaroškom žargonu i znaš li može li se podesiti da ostane izabrani patch prilikom prelaska iz singla u live jer ostavim u singlu npr. strings i kad se vratim ponovo bude sasvim drugi patch

mojkarma
22.04.2010, 11:06
E, zbunio si me sa tom farbom, jer nisam bio siguran da li misliš na efekte da ti ne ostanu nakon promjene ili ovo što si sada objasnio, kod promjene iz live moda u single mode.
Fantom G ne pamti patch (farbu :D) kad iz single moda promijeniš u live mode i obrnuto. Ne znam zašto je to Roland tako napravio, ali to su uveli tek na Fantomu G. Originalno se u single modu fantom g vraćao uvijek na klavir pod brojem 001. Nekim čudom, moj se uvijek vraća na zvuk pod brojem 026.
Nema ti drugog rješenja osim da sve pojedine zvukove koji ti trebaju složiš u live mode, makar ti ne treba split.
Druga opcija bi bila da koristiš favorite u kojima možeš povezivati i live i single mode. Nedostatak favorita jest što više ne vidiš nikakve podatke na ekranu o stanju šibera i drugih kontrolera a samo biranje favorita je vrlo nezgodno rješeno osim ako se koriste padovi za biranja, ali u tom slučaju padovi više ne mogu imati neku drugu funkciju.
U svakom slučaju, onaj klasičan način korištenja na koji smo svi navikli, a to je da povremeno šećemo iz single moda u kombinacije i obrnuto, na fantomu g nije moguće pa ne moraš više ni tražiti rješenje u tom pravcu.

dino123
22.04.2010, 13:32
Sad je sve jasno i nisam se nadao da će uvesti ovako glupe promjene..........Tebi hvala u svakom slučaju i skratio si mi put a sad ide organizovanje klavijature na način kako se mora...........

bandza
24.04.2010, 15:49
Izashao je FG Connects Live na americkom Roland sajtu.Pa ako neko voli neka skine jako je znaimljiv Project.Necu davati link posto je protivzakonitooo.
Pozzz za mojkarmu dobrodosao na sajt.Koliko kontam sad si ponosni vlasnik Fantoma G ili se varam?

mojkarma
24.04.2010, 21:01
Hvala na informaciji za FG Connects Live. Ne razumijem kako davanje linka može biti protuzakonito? Bila bi to korisna informacija za sve vlasnike FG-a. Ovako sam našao preko googlea, ali Roland na žalost nije stavio datum pa nisam bio siguran da li je to to.

Hvala na dobrodošlici. Ja sam inače već duže vrijeme ovdje, ali sam prije bio aktivniji na Korgovom podforumu.
Imam G8. Recimo da sam zadovoljan vlasnik, ali moram priznati da je Roland i na Fantomu G ostao vjeran sebi. A to znači da su zabrljali stvari na gotovo svakom koraku. Kad bih bio zločest, rekao bih, da ta klavijatura može gotovo sve, ali ništa u potpunosti kako treba.
Svirao sam u 20 godina sve klavijature, ali uglavnom Korg. Rolande sam imao kao drugu klavijaturu, a sada sviram unatrag 5 godina samo na jednoj klavijaturi i tu se svaki nedostatak osjeća dvostruko, jer nemaš onu "drugu" da pokriješ nedostatke ove prve (ili obrnuto).

Evo, napisat ću par stvari, uglavnom kritičkih, koje sam primijetio u 3 tjedna koliko imam ovu klavijaturu i radim s njom. To naravno ne znači da je klavijatura kao takva loša. Svaka ima nedostatke. Krenimo redom:

Zvukovi
Preslušavajući multisemplove koji su tvornički, rekao bih prva liga. Relativno je malo semplova koji su loše kvalitete ili neupotrebljivi.
No, stvarno je žalosno da su gotovi programi (patchevi) tako užasno šlampavo programirani. Tu se točno vidi, da je set zvukova programiran u zadnji tren, da bi se klavijatura valjda mogla u predviđenom roku izbaciti na tržište. Tu ima ponavljanja istih zvukova koji se razlikuju samo po tome da li je stavljen reverb ili aux efekt. Primjer je Trumpet Soloist 1, 2 i 3. Isti zvuk, dva različita delaya i jedna s reverbom. Hvala lijepa, to si svatko može napraviti i sam.
Veći problem su kontroleri koji su stvarno ofrlje napravljeni. Kad god pitch bender uključuje vibrato, to je vibrato koji uopće ne paše uz zvuk i koji je prejak. To se odmah osjeti na akustičnim instrumentima. Što će mi pobogu vibrato na harmonici ili na hammondu???? Pa i na trubi treba vibrato isprogramirati s mjerom da zvuči kao prava truba a ne kao kazetofon kada je vrpca stara. To je recimo jedan element gdje posebno cijenim Kurzweil i Korg. Oni se stvarno posvete svakom programu i stave kontrolere da budu korisni a ne samo da su tu.

Efekti
Opet, dobro u teoriji, a loše u praksi. Samo jedan efekt po zvuku je zato da bi ostala polovica bila rezervirana za promjenu zvuka bez prekida. Taj je posao odrađen vrhunski. Ali barem ekvilajzer su mogli staviti kao dio same strukture patcha. Kao što je napravio Korg na M3 i kao što to Yamaha već jedno desetljeće ima na Motifu. A ne da taj jedan jedini jadan PFX moram trošiti na EQ. O kombinacijama više efekata da i ne govorim. Sa samo jednim efektom, malo se toga može uopće napraviti s primjerice Hamondom ili električnim klavirom. Zato orgulje i ne "grizu" kao Korgove, premda FG ima zdrave semplove orgulja. A klavir ne može koristiti Sympatetic Resonance efekt jer taj ko za inat nema barem onaj osnovni EQ s visokim i niskim parametrima.
Sendefekti su kao i prije dvadeset godina reverb i chorus. Kod M3 to može biti bilo koji efekt iz popisa. Ono što me posebno smeta jest što ne mogu gotovo nikako kontrolirati te aux efekte. Ima jedan jedini parametar koji spada u standardnu midi specifikaciju (=reverb send level).
Evo što sam ja radio na M3 i prije na tritonima:
uz neki zvuk ili combinaciju, stavio bih reverb kao send efekt s nekom - recimo tako - optimalnom duljinom trajanja. Primjerice 1,5 sekundi. Korg ima opciju kontroliranja svakog efekta, bez obzira da li insert ili aux. I ne samo to, već mogu u postotcima odrediti koliko će ga neki šiber kontrolirati. Ako stavim vrijednost 100 posto, to onda znači da ako šiber pomakne do kraja gore (na maximum), onda se zadana vrijednost reverba mijenja 100%. U mojem primjeru dakle na 3 sekunde. Ako šiber pomaknem skroz dolje (na minimalnu vrijednost), zadani reverb se skraćuje za 100 posto. Dakle na 0,75 sekundi. Na taj način uvijek mogu neki pojedinačni zvuk ili kombinaciju prilagoditi prostoru u kojem sviram i to u pozitivnom ili negativnom smjeru. Elegantnije se to ne može riješiti.
Na fantomu g to ne mogu. Mogu napamet lupiti reverb od 3 sekunde i koristiti šiber ili kotačić (knob), ali on smanjuje send level. Dakle, ostat će reverb od 3 sekunde, samo što će biti sve tiši njegov udio u ukupnom zvuku. Jednom riječju, loše. A nije mi isto svirati u nekom klubu ili na nekom trgu gdje mi gotovo reverb i ne treba.
Efekti se ne mogu kopirati. To je očajno. Na M3 kojeg sam prije imao, ne samo da sam mogao kopirati bilo koji efekt bilo kamo, nego sam mogao vlastite postavke spremati kao preset, dati ime i koristiti na bilo kojem efektu. Ako si jednom složim Leslie efekt po ukusu, onda to sejvam kao svoj preset i koje god orgulje da slažem, uvijek mogu pozvati svoj preset za koji znam da radi kako ja želim. A ne na FG sve je Jovo nanovo.
Još jedna izuzetno loša stvar jest činjenica, da su insert efekti vezani strogo za patch u single modu. U Live modu gdje se slažu kombinacije, ti se efekti ne preuzimaju, nego Fantom zapravo koristi live mode samo kao neku vrstu shortcut-a. I ako želim bilo koji zvuk dotjerati u efektu, eto potrebe taj zvuk spremiti na neku user lokaciju. Dakle, teoretski, ako koristim 8 zvukova u jednoj kombinaciji i na svakom zvuku malo promijenim neku postavku efekta, moram istovremeno iskoristiti i 8 memorijskih mjesta u user single modu.

Čitanje semplova
Treba reči sljedeće: pravljenje multisemplova nije teško, ali nije ni na bilo kojoj drugoj klavijaturi po mojem iskustvu. Importiranje je vrlo elegantno riješeno, budući da se FG preko usb-a priključuje na računalo i tamo prikazuje kao eksterni harddisk.
Ali: za svaki pojedini semple treba ručno uključiti loop. FG doduše čita loop točke, ali ne aktivira loop. Nekom se ne čini velika stvar, ali onom koji je novi na FG-u i sve svoje semplove mora importirati, e taj će se napritiskati silno svih dugmića. I svaki bi sempl po nekoj logici Rolandovoj trebalo provući kroz Emphase. Pa to na 500 semplova (koliko ih ja koristim) i već u snu radim emphase na semplovima. Ako je funkcija emphase tako bitna za rolandovu sempling funkciju, mogli su ju standardno ugraditi prilikom importiranja semplova.

Semplovi svi završavaju u zajedničkoj bazi i dobivaju brojeve od 1-2000. Ako netko naknadno shvati da mu ne trebaju semplovi od 150.-170. broja, može ih prebrisati. Tu onda ostaje rupa. Fantom ne preslaguje listu nanovo. A kod sljedećeg importiranja novih semplova, Fantom puni tu rupu, a ako ima još semplova, onda te zapisuje na prvi sljedeći prazni broj. Pa ako netko učita semplove za neki instrument, može mu se dogoditi da mu dio završi na mjestu od 150-170, pa od 300-305 pa od 1234-1448. I onda kad se radi multisempl, onda sve te semplove treba pronaći.
Fantom G ne čita multisemplove svojih prethodnika. A zašto i bi. Neka se "glupi" korisnici muče s tim. Tko im je kriv što su prodali Fantom X i Rolandu dali još para za Fantom G. Zauzvrat mogu dva tjedna trošiti na slaganje istih multisemplova koje su imali na Fantomu X. E, a tko pamti i kako, od koje do koje tipke je koji multisempl?
Za usporedbu, vlasnik M3, Motifa ili Kurzweila (bilo kojeg), učita svoje stare semplove za 2 minute i eventualno složi novi program. 2 minute.
Sempling sekciji nedostaje loop crossfade funkcija. Bez nje je nemoguće napraviti čisti loop.

Datotečni sustav/File System
Ideja projekta je dobra. Ali, niti mogu importirati pojedini patch, niti live mode kombinaciju a ponajmanje multisempl. Nema načina da meni netko da harmoniku ili klavir ili zbor. Mogu dobiti gole semplove koje moram izvlačiti iz projekta i onda sve raditi sam. Pa to čovjek ne može vjerovati kad čita. Ponavljam, klavijaturu treba posjedovati da bi se čovjek uvjerio da je nemoguće moguće. Patcheve mogu prebacivati, ali samo uz pomoć LIbrarian editora. Majketi, stave ekran veličine televizora u jeftinijim hotelima na klavijaturu, i onda moram palit računalo da prebacim 10 zvukova iz jednog projekta u svoj vlastiti projekt.

Eto. Neke od mojih glavnih primjedbi na instrument.
Nadam se da nikog nisam "ubio" duljinom ovog vlastitog prikaza.

Znam da sam bio "zločest" (ne i zlonamjeran), ali mislim da sam argumentirano opisao očite nedostatke instrumenta.
Roland po meni ima očitih problema u implementaciji funkcija na način da one budu logičke, smislene i prije svega okrenute korisnicima, dakle ergonomičke. Zašto se gitaristima svaka pedala radi kao da su idioti pa im sve mora odmah biti lako dostupno i jednostavno, a od klavijaturista se traži ta koriste softver da bi prebacili jedan zvuk iz jednog projekta u drugi? A ekran veličine da bole oči?!

Zaključak:
apsurdno u cijeloj situaciji jest, da sam ja taj instrument ipak zavolio, da mi je postao drag. Ali kao u svakoj ljubavi, to nije zasluga instrumenta već moja i ne znam joj razlog. Ono što se jedino može zaključiti, po onom kako ja sagledavam stvari, ne samo da savršeni ili najbolji workstation ne postoji (jer to ovisi isključivo o subjektivnim procjenama i objektivnim potrebama svakog individualnog korisnika), nego Fantom G sigurno nije kandidat za prvo mjesto. On to ne može biti kad se svi elementi sagledavaju u cjelini. Imao bih još sjajnih primjera, posebice u usporedbi s drugim klavijaturama, ali misim da je i ovo dovoljno.

Lijep pozdrav svima, i neka se "fanatični" zaljubljenici u Fantom G ne uvrijede. Hvalospjeve mogu ionako pročitati u svakom časopisu za klavijature.

TomyCroSound
25.04.2010, 01:02
Svaka ti čast kad si uspio sve to provalit u samo 3 tjedna, meni je toliko trebalo da naučim multisamplove pravit :-) al prije nisam imao sampler pa mi je sve bilo novo..
Nema se tko zašto uvrijedit jer sve što si napisao je točno i slažem se sa svime i sa zaključkom, kao da si mi riječi izvadio iz usta il kako se već kaže.
A zanima me, što je emphase, čemu to zapravo služi??

Vule
25.04.2010, 02:18
Hvala na informaciji za FG Connects Live. Ne razumijem kako davanje linka može biti protuzakonito?

Kolega Bandža nije baš u toku u poslednje vreme pa mu se omakao mali propust...nije nezakonito ostavljanje linkova koji vode ka sajtu proizvodjača...protivzakoniti su komercijalni,reklamni,piratski itd itd linkovi...

izvinjavam se zbog malog OFF-a ali se ukazala potreba za pojašnjenjem...hvala

mojkarma
25.04.2010, 09:24
Emphase je jedna od editing funkcija za pojedine semplove. Nekadašnji rolandovi sempleri su - ne znam zbog kojeg razloga - prilikom sempliranja svakom semplu podigli visoke frekvencije. Ne znam da li je to rađeno radi neke kompresije prilikom koje se gubi taj sadržaj visokih frekvencija ili je to bilo do tadašnjih konvertera koji su loše reproducirali visoke frekvencije, pa se naknadnim dodavanjem tih frekvencija amortizirao taj nedostatak.
Uglavnom, na rolandovom semleru neki sempl koji je provučen kroz emphase zapravo zvuči normalno, ali kad bi se taj isti wave poslušao na nekom drugom stroju ili računalu, on bi zvučao presvijetlo.
Stoga je neko pravilo (a roland na žalost nigdje ne daje službeno objašnjenje) da se semplovi u samom rolandu provuku kroz emphase, a ako se eksportiraju radi korištenja u drugim klavijaturama ili računalu, onda bi trebalo napraviti deemphase, da se sempl vrati u normalni izvorni oblik.
U manualu to je šturo objašnjeno na stranici 269 na kojoj se veli da se u nekim slučajevima (in some cases) popravlja kvaliteta semplova korištenjem emphasis funkcije. E sad, kako će korisnik odrediti i u usporedbi s čim, koji su to slučajevi? Zato ja na svim semplovima provodim tu funkciju da svi zvuče jednako. To je kakvih dodatnih pet pritisaka na gumbe za svaki pojedini sempl.

TomyCroSound
25.04.2010, 13:57
jel to znači da bi ja sve samplove u klav trebao provući kroz emphase ??
dal ću čut razliku neku?
nisam ja to baš najbolje shvatio...

dino123
25.04.2010, 14:22
Provuci ih nekoliko pa vidi šta se dešava, a evo traženog linka http://www.rolandus.com/go/fg_connects_live/

mojkarma
25.04.2010, 20:40
Ne znam da li bi trebalo ili ne. Roland na žalost šuti o tome i teško je doći do prave informacije. U svakom slučaju, ne možeš pogriješiti. Trebao bi čuti da sempl postaje svijetliji. Ako pokušaš i nekim čudom ti se ne svidi rezultat, ništa se ionako neće dogoditi sve dok ne sejvaš sempl u svoj projekt.
Emphase najjednostavnije rečeno se ponaša kao ekvilajzer. Emphase podiže visoke frekvencije (ne znam da li od 4 kHz ili 8) za ca. 6 dB. U Rolandu taj sempl zvuči normalno, ali kad bi taj isti sempl stavio u neki drugi sempler, zvučao bi skroz presvijetlo. Zato postoji funkcija deemphase.
Ne znam uopće zašto su to ugrađivali. Sempler u Fantomu ionako nema veze sa starijim rolandovim semplerima niti Fantom G čita semplove starijih rolandovih semplera pa nema potrebe za tom funkcijom.
Ja ju stavljam da budem miran da sam sve napravio kako su oni predvidjeli.

milanceshow
26.04.2010, 02:51
Funkcija Emphase ili Deemphase je ubacena da bi se anulirao sum koji se javlja prilikom semplovanja LIVE instrumenata,jer mali broj korisnika sempluje u studiskim uslovima.Mada se i u studiskim uslovima sempl naknadno obradjuje.

Ja sam svoj set napravio i vise se ne igram sa fantmom,ali mi se cini da on sam uradi emphase nakon semplovanja.Ispravite me ako gresim!

mojkarma
26.04.2010, 10:08
Eto, koliko zbrke s dvije funkcije u Fantomu. A sve to zbog toga, što Roland apsolutno ne komunicira sa svojim korisnicima. Mogli su u uputama posvetiti 4-5 rečenica toj temi i objasniti čemu to služi.

milanceshow,
moram te ispraviti, funkcije emphase nisu tu zbog korisnika koji sempliraju u manje idealnim uvjetima i ta funkcija nema veze sa šumom koji se pojavljuje kod amaterskog sempliranja. Naime, i tvornički semplovi koji su u ROM-u, su obrađeni funkcijom emphase, a možemo pretpostaviti da Roland nije semplirao koristeći najjeftiniji soundblaster. Isto tako, netko tko se barem napola razumije u sempliranje, trebao bi tehnički biti dovoljno potkovan, da zna, da ne može semplirati pristojno onom standardnom zvečkom na kompjuteru koja se naziva AC97 ili tako nekako i na kojoj piše audio in. S druge strane, zvučne kartice od 100-150 eura na više, koje su danas na tržištu, dovoljno su pristojne da sempliraju s apsolutno zadovoljavajućom kvalitetom. Problem će nastati jedino, ako netko tko je amater u poslu, semplira s preslabim ulaznim signalom, pa dobije sempl s razinom glasnoće od -20dB, i onda ide koristiti funkciju gain ili normalize da bi sempl pojačao na 0dB ili oko te vrijednosti. Time će naravno za 20dB pojačati i onaj postojeći ali gotovo nečujni šum u svojem loše snimljenom semplu.
To bi bila tipična amaterska pogreška koja jednako vrijedi za snimanje u studiju kao i sempliranje. U oba slučaja nema razlike, sve se svodi na digitalno zapisivanje zvuka. Osnovno je pravilo da se kod snimanja podesi jačina ulaznog signala tako, da bude maksimalno glasan (blizu 0dB na digitalnom metru) a da se ni u jednom trenutku ne pojavi clip. U takvom slučaju, prije će netko čuti osnovni radni šum svojih studijskih monitora nego li šum u samom semplu.
Ukratko, radi amaterskih pogrešaka korisnika Roland sigurno nije implementirao navedenu funkciju.

Kao što sam rekao, emphase se ponaša kao ekvilajzer i podiže visoke frekvencije - negdje sam pročitao - za 10db od 4 kHz-a pa nadalje. Konačni rezultat je sempl koji bi u računalu u nekom wave editoru zvučao presvijetlo/kričavo. No u Fantomu će zvučati normalno jer je izlazni konverter podešen tako da sempl s emphase funkcijom reproducira normalno. Ako netko ima neki rolandov sempl cd (prodavali su ih devedesetih) i proba konvertirati jedan sempl u wave s primjerice CDxtract-om i ako isključi funkciju deemphase, čut će kako wave nakon konverzije zvuči presvijetlo i snimka je gotovo neupotrebljiva.
Možda tom funkcijom Roland želi nadoknaditi gubitak frekvencija koji se javlja prilikom kompresije jer su tvornički semplovi komprimirani pa je i izlazni digitalno analogni konverter podešen tako da semplovi tretirani emphase funkcijom u konačnici zvuče "normalno".

U konačnici:
tko koristi semplove na Fantomu, a da sami semplovi nisu semplirani s Fantomom, trebao bi uvijek primijeniti pre-emphase funkciju na semplove kako bi isti zvučali bolje i prirodnije u Fantomu. Tko te semplove misli eksportirati i koristiti na računalu, trebao bi prethodno primijeniti funkciju de-emphase kako bi ti isti semplovi na računalu ili nekom drugom sempleru zvučali opet "normalno".

bandza
26.04.2010, 11:53
The wavedata information sampled with a Roland S-7x Series and XV series samplers is treated with a Frequency Emphasis boost, which pumps up the high end. When the Roland plays the sound out of its outputs, its internal hardware filters compensate for the built in frequency emphasis, making the sample sound normal again.

Actually, all samplers do this, but the Roland did it intentionally with a much greater effect than normal.

What this means is that if you transferred normal 16-bit wavedata from any other source to the Roland, and then played it through the Roland, it will sound duller since the outputs would be de-emphasizing the high end, without the data being emphasized first. Conversely, any Roland sound data you play through another medium will sound tinny, since the frequency emphasis is not being filtered.

Iz ovog texta se moze zakljuciti da je Roland napravio Fantoma da bude kompatibilan sa Rolandovim semplovima kao i sa Roland filozofijom koja se u ovom slucaju razlikuje od ostalih sempler filozofija samo po tome sto Roland na njegove semplove stavlja mnogo vecu kolicinu Emphasisa pa se zato desava da kad se importuje sempl i prirodno Fantom G odradi De- Emphasis i primeti razlika.Probajte da importujete Rolandov sempl pa vidite da razlike nema.Zato se desava da se u Fantomu primeti kad se ubace neki drugi semplovi a u drugim semplerima se ne primeti u pravo zbog Rolandove filozofije da na svoje semplove stavi mnogo veci Emphasis i naravno mnogo veci de-Emphasis u Semplere.
Moja savet svima je da urade sledece!Posto semplovi koje ubacujemo u Fantoma mogu da nam zatrebaju i na drugim semplerima onda je moj savet da se nikako ne radi Emphasis.Vec da se na svakom patchu podigne Resonance na +12,+13 otprilike i dobicete istu stvar.Semplovi ostaju cisti za sve ostale semplere.A Fantom ce citati semplove sa tacnom kolicinom visokih a pritom se nece trositi resurs PFX-a na EQ ,Spectrum itd...
Ja sam uradiu na par multisemplova emphasis i to je to!Ali sam seo i razmislio sta cu raditi ako sutra kupim Korga pa nemam semplove nigde nego samo u Fantomu.Zato sam dosao do zakljucka da ne treba raditi emphasis nego nesto drugo sto ce napraviti manji posao meni kao korisniku a sacuvati semplove za buduce narastaje i generacije semplera.
P.S inace Roland ima svoje semplere (u textu na engleskom su navedeni neki od semplera zbog kojih je Roland napravio ovu celu pricu sa emphasisom)svoje semplove.Zato su i napravili ovaj fazon sa malo vecim emphasisom nego ostale firme koje proizvode semplere.
E toliko o Emphasisu.
A sto se tice linkovanja ka drugim sajtovima drug Rolandinjos je u pravu kao i uvek.Ja sam samo strahovao da nesto ne pogresim jer mi ta prica nikad nije bila jasna.A link sa kog sam ja skinuo ovaj materijal nije bio oficijelni sajt Rolanda vec third party.Pa posto sam zurio nisam stigao da pronadjem odgovarajuc link sa RolandUS-a da bih linkovao propisno pa ko velim onaj ko zeli ce se snaci lako.

mojkarma
26.04.2010, 15:17
Pozdrav bandza,
ovaj prvi dio (mislim da je s RolandClan-a) je otprilike to što bi opisalo emphaze funkciju.
Ja bih se samo malo nadovezao na tvoj način čuvanja semplova za buduće naraštaje.
Ja to nikako ne bih radio na filtrima dižući resonance. Kao prvo, filtri su interaktivni i reagiraju dinamično ovisno o tome kako si ih isprogramirao. Filter različito reagira kroz vrijeme ako koristiš envelope (krivulju): TVF.
Filtri nisu i ne mogu biti zamjena za EQ. A osim toga, pitanje je da li ćeš rezonancijom pogoditi u nadoknadi onih frekvencija koje podiže emphase funkcija, ili to više radiš onako, napamet. Dakle, čemu se mučiti nekim zamjenskim rješenjem, kad postoji izravna funkcija koja to najbolje radi.

U čuvanju semplova za buduće korištenje ja ne vidim nikakovih problema. Pretpostavljam da gotovo svi u Fantom ubacujemo semplove iz računala. Ja svaki pojedinačni sempl koji koristim u Fantomu imam pohranjen na svojem računalu u izvornom obliku. Prema tome, ako danas sutra i prodam Fantom, neću se koristiti obrađenim semplovima u Fantomu nego onima koje čuvam u računalu, a na temlju kojih sam napravio semplove u Fantomu. Za sada ne postoji opcija eksportiranja multisemplova iz Fantoma, pa je pitanje, da li će ti fantomovi semplovi za išta u budućnosti koristiti osim za nekog drugog fantoma.

tranzit
26.04.2010, 18:58
Mojkarma je dao potpuno tacnu definiciju za emphasis i tu se nema sta dodati ni oduzeti. Direktan prevod rijeci emphasis je podici ili naglasiti i ona bas to i znaci kod rada sa Rolandovim samplerima i njihovom filozofijom samplinga. U citatu koji je bandza naveo iz Chicken Systems Translatora se govori isto ono o cemu je mojkarma i pisao, samo u nesto skracenom obliku.
Podizati Filter Resonanc u zamjenu za emphasis je vrlo pogresno jer taj Resonanc je u biti samo jedna (vrlo bitna) funkcija kod sintisajzera ciji ucinak direktno ovisi o vrsti Filtera koji se upotrebljava (Low Pass, High Pass, Band Pass i to 2-pola, 3 pola, 4-pola itd.) a uglavnom se upotrebljava kod sinti zvukova a veoma malo, do nikako kada su upitanju prirodni instrumenti. Ni ekvilajzer nije uvijek najbolji izbor kod obrade samplova jer frekventno manipulise sampl i to onim harmonicima koji u samom samplu i ne postoje. Ako se sampl vec mora frekventno obraditi onda ili koristiti emphasis (za Rolandove instrumente) ili neki bolji multi-band kompresor.

dino123
26.04.2010, 19:29
Slažem se u potpunosti, uredio sam nekoliko samplova sa emphasis i sad je neuporedivo bolji zvuk sampla i ovaj Mojkarma je stvarno od velike koristi i od mene mu je jedno veliko "Hvala"

mojkarma
27.04.2010, 19:56
Izašla je nova verzija OS-a za Fantom G: 1.5
Sadrži sve programe koji su neki dan objavljeni u sklopu Live Connect-a i jednu novinu, a to je da se unutar same klavijature mogu kopirati dijelovi datoteka iz jednog projekta u drugi projekt.
Eh, da su još dodali opciju kopiranja efekata...

Vule
28.04.2010, 00:46
@ mojkarma

Polako Brate,treba da ostave nešto i za posle :lol:

Čuvaj tog Fantoma i čekaj,prava iznenadjenja tek predstoje ;)

mojkarma
28.04.2010, 01:35
Ma sve pet...
...osim ako iznenađenje ne predstoji u vidu novog modela! :D

Vule
28.04.2010, 01:45
Novi model je još daleko...prvo ide OS 2.0 pa 3.0 itd itd...a svaki nosi po nešto novo...videćemo ;)

TomyCroSound
28.04.2010, 10:03
pomalo sam razočaran ovim updateom, s 1,31 na 1,50 velika je to razlika pa sam očekivao nešto... I šta, mogu kopirat pharse iz drugog seta. Ju baš mi to treba! Ajd, da se može kopirat patch barem...
a ovi novi patchevi mi ne znače ništa kad ih treba kopirat u moj set, inače ih nema....a i zauzimaju user. Nije fora.

mojkarma
28.04.2010, 10:55
Mene je isto začudilo da pomiču za dvije decimale, ali što je tu je. Ni za sebe ne vidim ništa korisno, ali nekim korisnicima valjda to nešto znači.

Mene bi jedino iskreno razveselilo da se efekti mogu bolje i logičnije koristiti, stvoriti neki multisample format koji bi se mogao eksportirati, izmjenjivati s drugima ili pohraniti za vlastitu potrebu, za neki budući model. Posebno bi me veselilo kad bi nekako uspjeli implementirati nekakav EQ u samu strukturu patch-a no bojim se da to nije moguće jer vjerojatno nema procesorske snage za to.
Nekakav 2.0 bit će vjerojatno usmjeren na popravak sekvencera. Ali ipak, bar se imamo nećemu nadati. :-"

dino123
28.04.2010, 15:00
Gdje se može skinuti ovaj 1.5 ne mogu da ga nađem na netu

milanceshow
28.04.2010, 15:10
Ima kod nas u download sekciji!

http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=6127

milanceshow
28.04.2010, 23:37
Imam problem.

Imam stari set za FantomG i sada hocu da odradim novi set od pocetka,ali preko YASE2.Ja sam svoje semplove sacuvao u klavijaturi i AIF formatu.Sto je izgleda bila greska.
Izgleda da YASE ne cita AIF format,tako da mi ne gine redjanje semplova u multisempl.

Da li postoji neka fora da prebacim AIF u WAV ,ali da multisemplovi ostanu kako jesu?

Vule
29.04.2010, 03:15
Evo samo da pohvalim ove stručnjake iz Rolanda,baš sam malopre instalirao ovaj novi OS,čačnem neku mandolinu,malo htedoh da joj smanjim efekat a ona ostade da vrti do iznemoglosti...promenim ja boju a ona cepa u pozadini i ne staje :lol:

...rešenje je bilo u dugmetu "POWER ON/OFF"... :lol:

Pouka: Ne čačkajte efekte na svirci ako imate OS 1.50 :lol:

(na starijim verzijama softwera nije bilo ovakvih problema)

mojkarma
29.04.2010, 09:51
@milanceshow
Nije mi jasno kako misliš da su ti semplovi u Fantomu u aif formatu?
Čim sejvaš semplove u Rolandu, on ih automatski sejva u wav formatu, zar ne? Barem je kod mene tako.
Kad se radi s Yase, on pročita semplove i multisemplove koji su spremljeni u projektu na kojemu radiš i uredno prikaže to u kolumni.
Objasni pobliže, ako nešto nisam pohvatao kako treba.

@Rolandinjos
Takve bi stvari trebalo javiti Rolandu. Kao što su i nakon 1.3 izbacili ubrzo 1.3.1, možda ubrzo izbace zakrpu za 1.5

Vule
29.04.2010, 10:37
Zanimljivo je da mi se to nije nikada desilo,ni sa jednim OS a imam Fantoma od početka :(

TomyCroSound
29.04.2010, 12:16
Rolandinjos, to se meni oduvijek dešava, i sa prvim OS, tj više se ne dešava jer sam naučio: dok vrtiš potenciometre za efekte ili onaj mislim da piše offset, općenito dok diraš parametriku, nemoj istovremeno svirat i neće se desit...
Nekad pomogne prebacivanje studio/single a nekad ne...

RadeKOKI
29.04.2010, 12:29
A bas sam nesto razmisljao da sutnem taj OS 1.50 u fantom ipak cu da ga preskocim i neka ceka srecniju verziju...a sto se tice POWER dugmeta to je naj idealnije resenje kad nesto zaglavi kod svih proizvodjaca =))

milanceshow
29.04.2010, 12:36
@mojkarma
Postoji opcija u sistemskom podesavanju u kojoj biras da li zelis da ti FantomG sacuva semplove u AIF ili WAV.
Ja sam na moju nesrecu stavio AIF jer sam smatrao da nema veze koji cu format koristiti.Samim tim takodje nisam racunao na to da YASE2 ocitava samo WAV.
Kako resiti problem i izvuci multisemplove?

RadeKOKI
29.04.2010, 12:40
hm hm, ako ima u sistemskom podesavanju da automatski cuva wav ili aiff, dali si probao da predjes nanfom, tj da prebavis na wav ?? mozda ce ga automatski prebaciti u wav zapis? neznam nisam sad jbg lupetam .. ako gresim ispravite..

milanceshow
29.04.2010, 13:49
Probao sam,ali ne vredi.On konvertuje u AIF posle inporta semplova kada se sacuva funkcijom WRITE.
Izgleda da mora svaki sempl opet da se sacuva posle podesavanja sistema na WAV.To jos nisam probao!

mojkarma
29.04.2010, 18:41
Meni je jako čudno da Yase ne čita aif format. Ja radim na Macu i možda je do toga, ali sam primijetio da kod importiranja wave-a, Fantom uopće ne pronalazi loop točke. Stoga sve svoje semplove u Fantom očitavam kao aif.
Čak i sam Roland preporučuje, da se semplovi ne preslušavaju u Mediaplayeru Windowsa jer dotični očito nešto zapisuju u wave format koji Fantomu stvara probleme, dok to isto nije slučaj s Itunesom na Macu.
Ali to tek postrani.

@milanceshow
Jesi li probao u sistemu nakon učitavanja svojeg projekta promijeniti da sejva u wav-u i onda sejvao cijeli projekt pod novim imenom ponovo na usb stick?

milanceshow
29.04.2010, 19:22
Vec 5 puta sam pokusao i nista nisam uspeo.
I pre 5 minuta uspem.Sad je najgore od svega sto neznam sta sam uradio.
Sada YASE moze da ocita jer su svi semplovi u WAV formatu.

Pozabavicu se time da provalim "zasto nije htelo" i "zasto je htelo"!!!!!!

m.milovan
04.05.2010, 02:59
Zna li neko da li se može neki multisample iskipati iz fanoma G i konvertovati u neki drugi format

milanceshow
04.05.2010, 09:40
Postoji program YASE,ali on se naravno placa.Multisempl moze da se izvuce,ali nemoze da se konveruje.

mojkarma
04.05.2010, 09:40
Ne može se.

TomyCroSound
07.06.2010, 07:38
Evo imao sam prvo negativno iskustvo s Fantomom na svirci;
Ubacio sam valcer (midi) u klav, (za tzv. "ples s mladom") sredio studio set, song, sve spremio i probao par puta, kada učitam set, valcer već bude loadiran i radi bez greške.
Onda sam palio klav bez usb sticka u njoj i nešto se igrao u seq.
I na svirci, s učitanim setom sa sticka, treba pustit valcer - valcera nema.
Iako sam ga spremio kao "song", u song listi ga nema. Ni studio seta kojeg sam spremio isto tako nema.
Druga stvar koja mi se desi, za pjesmu koristim wave intro... I tako skočim ja na live 42, prebacim na sample set, stisnem pad3, pad "blinka" ali ništa se ne čuje... Kasnije pogledam da li je taj određeni sample na mjestu, piše da je.
Još nisam izvadio klav da vidim u čem je kvaka, al desilo se.

mojkarma
07.06.2010, 19:04
Ovo sa songom ne znam jer ne koristim nikakve midifajlove.
A što se tiče sample seta, ne znam koji OS imaš, ali pretpostavljam najnoviji. Kod mene apsolutno sve radi kako treba. Za svaki live set imam isprogramirano koju funkciju želim da padovi rade. Semplove koje želim trigati sam spremio u sample set i to na tipke koje koreliraju s određenim padovima. Dakle, imam spremljen sample set kao dio svojeg projekta, live set je podešen tako da jedan part ima sample set umjesto patch-a i pad je podešen da triga sampleset i to je sve izmemorirano kao dio tog live setup-a. Nakon što promijenim na neki user live set, ugasim numeričku funkciju padova i time padovi rade ono za što su programirani.
Za sada nisam imao nikakvih problema s tim.

TomyCroSound
07.06.2010, 23:18
ni ja, i kod mene je tako i uvijek je radilo ok al evo sad se desilo. Da budem iskren, još se odmaram od subote pa nisam palio klav da vidim al sigurno je neka glupost u pitanju...

TomyCroSound
24.06.2010, 10:00
samo da kažem što je bilo;
mijenjao sam valjda "dinamiku" padova u sistemu i onda kad stisnem pad on blinka al ne svira jer ga moram jače opalit...
riješeno

šana
10.09.2010, 17:03
ne znam dal je već bilo ovo pitanje, al zanima me na koje načine mogu ubaciti patch (skinuo sam s neta s neke rolandove arhive) u svoj projekt,dal moram preko nekog programa,kojega,ili je kao sa samplovima samo kopiram u neki od foldera u svom projektu?

milanceshow
10.09.2010, 17:10
Postoje 2 programa koji se nalaze na CD-u koji ste dobili uz klavijaturu!Sa njima cete prebaciti PATCH!

šana
10.09.2010, 17:22
jel mi možeš,ako nije problem objasniti postupak,jel moram fantom spajat s kompom ili samo preko programa?

Vule
10.09.2010, 17:30
U kom formatu su te arhive? Da li su pojedinačni PATCH-evi u .MID formatu ili komplet banke?

šana
10.09.2010, 17:46
da pojedinačni su u .MID formatu

mojkarma
10.09.2010, 18:04
Nije nužno da klavijatura bude spojena na komp.
U navedenom librarianu otvoriš popis zvukova iz svojeg projekta koji koristiš, a u drugom prozoru otvoriš zvukove (patcheve) koje si skinuo s interneta.
Kopi pejstom po volji preneseš patcheve u svoj projekt na neko mjesto koje ti odgovora, sejvaš i to je to.

Vule
10.09.2010, 18:07
U ovom slučaju je bitno,pošto su u MID formatu,moraju se preko editora ubacivati u klavijaturu.

Predlažem za početak kolega da proučite kako se povezuje klavijatura sa editorom (instrument mora biti u MIDI modu,vezuje se USB kablom) a zatim je postupak jednostavan kada vam editor učita postavku klavijature ti MID fajlovi (patchevi) se importuju jedan po jedan i svaki se memoriše (write) u instrument. Veoma jednostavno ako se poznaju osnove povezivanja i rada sa Fantom G editorom.

Nakon importovanja svaki fajl možete čuti direkt na klavijaturi i u slučaju da vam ne odgovara preko njega importujete sledeći.

Zlatek
10.09.2010, 18:08
@šana
Postupak je sljedeči-spojiš Fantoma sa kompom preko USB kabla, i pokreneš program koji si dobio sa Fantomom-Fantom-G Editor.U taj program učitaš svaki pojedini patch.Čim ga učitaš on se pojavljuje i u Fantomu.Ako ti se dopada sada ga samo još trebaš snimiti u Fantom i to je to.Kod preslušavanja patcheva Fantom mora biti u patch modu inače ga nečeš čuti!

šana
10.09.2010, 18:16
ne kužim ni otvoriti svoj projekt u librarionu,nikad se nisam s tim služio,do sad sam samo sve na klavijaturi riješavao bez kompa. ušao sam u libr.i hoću otvoriti al mi niš neda
Dodato:
kak stavim klavijaturu u midi mod

milanceshow
10.09.2010, 18:24
Otvoris "fangsnd.svd" koji se nalazi na fles memoriji u folderu SND.

Zlatek
10.09.2010, 18:25
@šana
ako se znaš služiti s Fantomom onda nije nikakav problem provaliti i Editor!Samo malo strpljenja i sve radi.Ovi patchevi koje imaš u MID formatu su samo dorađeni originalni patchevi-ne sadrže u sebi sampleove.

šana
10.09.2010, 18:46
otvorim editor, spojim kljavu usb-om i javi u editoru:make shure the settings in the set up midi devices dialog box. i dalje neznam...

mojkarma
10.09.2010, 18:49
Jesi li uopće instalirao drajvere za Fantom G na kompu?

A ovo mi je inače prva informacija da se zvukovi za klavijaturu spremaju u .mid formatu????
Zar to nije format za sekvencerske datoteke koje sviraju uglavnom GM zvukove? Otklen sad zvukovi u tom formatu?

Vule
10.09.2010, 18:49
Proverite da li vam je klavijatura u MIDI mod-u,to je pod settings...a na samom programu u padajućem meniju pod SETUP/SETUP midi devices podesite da program kao input i output "vidi" Fantom G

Pretpostavljam da ste prethodno instalirali USB MIDI drajver za Fantom G?

@ Mojkarma

Ako bi sada želeo samo jednu boju (patch) da vam pošaljem to je jedini način. Prko librariana se kombinuju kompletni setovi,tačnije boje iz njih a ovako kao MID patch po patch.
Ako vam je potrebna neka smernica kako se to radi izvolite pitajte,objasniću vam. Otvorite klav u editoru,odaberete boju , zatim idete na FILE/Export SMF i spremite tu boju...isto tako je ubacujete u set prko IMPORT SMF...naravno klavijatura mora biti sve vreme povezana sa editorom.
Nije ovo ništa novo,i raniji modeli Fantoma su ovako radili :)

šana
10.09.2010, 20:00
nemogu naći taj settings na fantomu,da podesim taj midi mod...našao sam to i u uputstvima od cd-a isto tak opisano,al ne kužim kak da to namjestim na klavijaturi.po editoru sam dosta toga skužio,jednostavan je.molio bi te,da mi opišeš što točno trebam stisnut da podesim taj midi mod,kak da dođem do tog setupa? dal se to ide na meni,pa system ili nešto dr.?

Vule
10.09.2010, 20:43
Da li si instalirao USB drajver na računaru? Da li komp prepoznaje kljavu kad ih spojiš USB-om?

mojkarma
10.09.2010, 22:49
@ Mojkarma

Ako bi sada želeo samo jednu boju (patch) da vam pošaljem to je jedini način. Prko librariana se kombinuju kompletni setovi,tačnije boje iz njih a ovako kao MID patch po patch.
Ako vam je potrebna neka smernica kako se to radi izvolite pitajte,objasniću vam.

Nije mi baš jasno zašto bi to bio jedini način. Budući da se ne radi o semplovima nego samo o programima koji koriste interne semplove, ne vidim zašto ja ne bih u librarianu mogao otvoriti svoj kompletni set i tvoj ili bilo čiji i od tvog u svoj kopirati samo ono što ja želim. Do sada sam tako radio.
S najnovijim update-om (1.50) Roland je ponudio preko stotinu novih zvukova, a ja sam si normalnim putem u librarianu kopirao u svoj projekt samo ono što ja želim.
Hvala na ponudi, ali nije mi to potrebno jer ionako za svoje potrebe sve radim sam. Bio sam samo znatiželjan zbog formata datoteke jer ekstenziju mid i smf povezujem sa songovima a ne pojedinačnim zvukovima.

Na kraju jedna sporedna stvar: zašto smo na "vi"? Nije mi baš u duhu prijateljske atmosfere koja inače vlada na forumu. :">

Vule
10.09.2010, 23:04
Loše sam se izrazio kada sam napisao da je to "jedini način",naravno da nije ali je najbrži,bar meni.
Kada želim da ti pošaljem samo jednu boju,nema potrebe da ti šaljem ceo set boja nego samo taj patch i to u MID formatu. Vrlo prosto. ima fazon i da se ubaci direkt u klavijaturu bez editora samo se ja tog postupka ne sećam najbolje,tačnije sećam se na Fantomu X kako ide a na G iskreno nisam probao a verujem da radi :)

Evo sad smo na ti :)

mojkarma
10.09.2010, 23:15
Bilo bi dobro da provjeriš da li te zvukove u mid formatu uopće možeš koristiti na Fantomu G. Naime, ja nisam naletio na taj podatak u instrukcijama za librarian. Tamo se može birati između single mode, live mode, ali nigdje se ne spominje razmjena zvukova preko .mid formata.
Jer, moguće je da to na Fantomu G i ne ide, bez obzira što je na Fantomu X išlo, a to onda znači, da kolega koji je postavio pitanje i neće uspjeti riješiti svoj problem.
Konkretno, ja imam zvuk klavira u user single modu na 001 koji sam si sam isprogramirao. I uopće ne znam, kako bih ja to sada trebao eksportirati, a da nekome pošaljem samo taj zvuk. Mogu poslati svoju cijelu banku iz projekta koja se zove fangsnd.svd, ali mi nije poznato da mogu eksportirati pojedini patch kao mid.

Vule
10.09.2010, 23:26
Zar misliš da ovde pišem o nečemu što nisam probao? :)

Pa zašta misliš da služi opcija EXPORT SMF ili IMPORT u editoru? Probaj :)

milanceshow
11.09.2010, 07:58
U editoru postoji opcija za export i inport patch-eva u midi formatu.To su patch-evi pravljeni od internih boja.To nije klasicni midi format koji mi poznajemo.To su sys informacije.
Postovano sa mobilnog uređaja

mojkarma
11.09.2010, 11:05
Sve ok.
Ja sam gledao samo librarian koji koristim za kopiranje i slaganje patcheva. Nije mi palo na pamet da mislite sam Editor. Njega uopće ne koristim za slaganje zvukova jer mi je jednostavnije i brže s mišem na samoj klavijaturi nego na računalu.

šana
11.09.2010, 13:38
instalirao sam drivere,komp prepoznaje kljavu.dal netko može objasnit postupak stavljanja kljave u midi mod

Vule
11.09.2010, 13:42
Povežete upaljenu klavijaturu USB kablom,pokrenete prgram FANTOM G EDITOR i sačekate da je program prepozna i učita vašu postavku...u slučaju da javlja neki problem oko povezivanja pogledate pod SETUP midi konekciju...podesite MIDI input i output da bude FANTOM G

To bi trebalo da bude to

šana
11.09.2010, 13:52
e to me zanima di da nađem taj midi input i output,di je taj setup? dal to idem u meni-system pa tamo negdje ili?
Dodato:
skužio sam sve,trebalo je na kompu u setupu namjestit sve,a ja cijelo vrijeme tražio po kljavi... hvala svima koji su mi pomogli

Vule
11.09.2010, 14:30
Ja ti pisah sve vreme o setup-u na računaru :)

Nema veze,važno je da si uspeo.

beronjan
15.12.2010, 23:48
Drugari, samo da proverim da li FG može da se koristi kao audio interface? Ono kao, bocnem USB u komp, selektujem ulaz na Cubase-u i udri...

Zlatek
16.12.2010, 01:16
@beronjan
Može...Cubase Fantom G prepoznaje kao zvučnu kartu...

Vule
16.12.2010, 13:21
@ Beronjan

Pritisneš SHIFT+MIX IN na klavijaturi i otvara ti se prozor gde treba da namestiš opciju USB AUDIO i Fantom radi kao audio karta

beronjan
16.12.2010, 23:41
To mi je trebalo... Nisam bio siguran pa reko' da pitam. Hvala na odgovorima! :-h

srkiboj_zr
05.01.2011, 16:30
gle ovako....klavijatura me izludjuje..cak i neke proste stvari se zakomplikuju jako..danas sam ubacio set (ucitao) u klavijaturu.set ima oko 110 mb semplova..na klavijaturi imam 512mb ..SEMPLOVAO sam neku boju sve ukupno 150 kb i ubacio u single mode i sve radi extra..obzirom da je imam 2 dana extra sam se snasao..i onda mi padne na pamet ideja da boje sa TRITONA konvertujem u WAV i sve one dobre semplove sto sam imao prebacim u G6..tako sam uzeo neku harmoniku konvertovao u WAV..formatirao USB u klavijaturi i ubacio WAV u IMPORT..usao na import audio i ubacio semplove u klavijaturu..sve extra do sada..poceo sam da obradjujem sempl i taman da ga snimim ono MEMORY FULL!!!! WTF!??!?! a imam jos 440mb slobodnog prostora u memoriji,,jel zna neko o cemu se radi??? NADAM SE DA NISAM PONOVIO TEMU I DA MI ADMINISTRATOR NECE OBRISATI I LOCKOVATI..koliko sam video nisam jedini sa ovim problemom pa ako je neko resio voleo bih da znam u cemu je problem ..hvala svima!

mojkarma
06.01.2011, 14:36
Najvažnije je znati kako Fantom G funkcionira. Kad se pali klavijatura i podiže sistem, Fantom G uvijek radi u nekom projektu. Projekt je folder u koji spremamo sve što nam je potrebno za rad: semplovi, zvukovi, postavke, songovi itd.

Projekt može biti pohranjen na dva mjesta: u internoj flash memoriji (50Mb) ili na USB sticku.
Ako pališ klavijaturu, a da nije umetnut usb stick, klavijatura će automatski raditi (i napraviti) u projektu koji se kreira na internoj memoriji od 50 Mb. Ti sad možeš učitavati preko usb sticka semplova koliko god hoćeš jer oni idu u sample ram, ali problem nastaje onda kada te iste semplove želiš sejvati. Onda ih klavijatura pokušava iz sample rama pohraniti u projekt folder u kojem se aktualno nalazi. Ako je to projekt u internoj memoriji (od 50 Mb), onda dobiš poruku kakvu dobiš.

Dakle, prvo što treba jest nakon paljenja klavijature na usb sticku koji mora biti utaknut, stvoriti neki svoj projekt i dati mu neko ime (npr. svoje vlastito). Nakon toga će klavijatura uvijek raditi u tom projektu. Sada ako učitaš semplove i obrađuješ ih pa ih sejvaš, klavijatura će ih sejvati u projekt u kojem radiš, a taj projekt je na usb sticku. I onda neće biti problema s porukom o punoj memoriji.

Pritom valja paziti da se ne odvaja usb stick iz klavijature dok je upaljena. Najbolje je semplove iz računala prebacivati preko usb kabla.

To jest malo zbunjujuće, ali ima i velikih prednosti. Budući da fantom g uvijek radi u nekom projektu, svako sejvanje nećega, bio to program, live setup ili semplova, uvijek se pohranjuje na usb stick i time imamo backup. Nema bojazni da nešto nismo spremili, kao kod drugih klavijatura gdje ako učitaš neki novi fajl, a da prethodno nisi spremio sve, to sve nestaje.

milanceshow
06.01.2011, 14:58
Evo sad videh nove postove u temi.
mojkarma je lepo napisao!

Uplanu je izrada celog tutorijala za FantomG,tako da ce se i ovo objasnjenje naci u tutorijalu!

srkiboj_zr
09.01.2011, 09:04
znaci kad ubacim semplove sa USB stika moram da vratim Stick na kom je projekat?? to je to?
Dodato:
gle ovako..ucitao sam projekat sa stika..izvadio stik stavio drugi stik za IMPORT folderom..loadovao semplove i nije hteo da ih snimi..onda mi ja palo nesto na pamet!!! kao sto je rekao kolega u gore postu roland G se zabuni kad izvadis originalni stik sa projektom..tako da kad ubacis drugi stik i vratis originalni on ne moze da snimi sempl ...tako da sam na stiku gde je moj projekat to jest set sa semplovima napravio IMPORT folder i ubacio semplove upalio klavijaturu i automatski ucitao moj set..loadovao semplove u AIff formatu i uspesno snimio..bez MEMORY FULL poruke..znaci to je glupa caka! u AIFF formatu pamti LOOP ako sempl ima tako da mi je to mnogo ustedelo posla cak i loopovi dobro rade bez pucketanja i prekida..tako da ako nekome moze ovo da pomogne super! pozz

Zlatek
09.01.2011, 10:20
@srkiboj zr
Izgleda da si ipak shvatio neke stvari-istina na malo teži način-ali tko radi taj i greši.No ipak samo da napomenem jednu činjenicu-kada staviš u Fantom USB stick više ga ne vadiš!Nema potrebe!Ako ubacuješ u klavijaturu semplove ili bilo šta drugo jednostavno spojiš klavijaturu sa kompom i to je to.I još jedna stvar-kad USB stick kojeg koristiš u Fantomu za projekte formatiraš u Fantomu on ti napravi sve potrebne foldere pa isto tako i folder IMPORT.

srkiboj_zr
09.01.2011, 10:58
da skontao sam/..ali bas je glupo//nema veze//kako se gasi dinamika na klavijaturi???

mojkarma
09.01.2011, 12:15
Ne, to nije glupo, nego je jako pametno. I povrh toga je logično. Ako primjerice na računalu radiš u wordu i pišeš neki tekst, a otvorio si word dokument koji je na usb stiku, onda je logično da će word program sejvati sve promjene natrag na usb stik a ne negdje drugdje.

Ti u svakom trenutku možeš na fantomu učitati neki drugi projekt koji imaš bilo u internoj ili u usb memoriji. I onda će fantom raditi u tom projektu i sve spremati tamo gdje se taj projekt nalazi.
Već sam spomenuo da to ima svojih velikih prednosti. Svaku promjenu koju napraviš u nekom zvuku, svaki live setup u kojem si slažeš svoje zvukove ili splitiraš klavijaturu, sve kad pritisneš save, to se automatski sejva na tvoj projekt na usb stiku i više ne moraš o ničemu razmišljati.
Kad primjerice na Korgu ili Yamahi nešto sejvaš, sve se sejva u internu memoriju na samoj klavijaturi. Ako onda kojim slučajem učitaš zvukove od nekog prijatelja, a nisi prethodno napravio kopiju svojeg rada na usb stick, sve si izgubio.
Na korgu, čim učitaš jedan novi sempl, moraš SVE sejvati ponovo na usb stick, pa ti ne da sejvati pod istim imenom, moraš stalno izmišljati nova imena da bi sejvao ili prvo staro izbrisati sa stika da bi novo mogao sejvati pod istim imenom.
Ja sam se toga naradio to je jedna sporedna stvar koja zna uzet užasno puno nepotrebnog vremena.
Na fantomu se sve sejva u onaj projekt koji se kod paljenja klavijature učita. Ako je to tvoj vlastiti projekt, onda će on uvijek kod paljenja učitati taj projekt, samo što usb stick treba biti u utoru.

Još jedna stvar:
semplovi se na fantomu ne učitavaju tako da se izvadi usb stik sa vlastitim semplovima, da bi se ubacio drugi usb stick. Niti se usb stik šeće između računala i klavijature. To se zapravo i ne smije raditi.
Fantoma prije nego što ga se upali, treba spojiti usb kablom na računalo. I onda kad se žele učitati neki novi semplovi, treba klavijaturu prijaviti računalu. (prethodno moraju biti instalirani drajveri koji dolaze sa fantomom g i koji se mogu skinuti s rolandove stranice).
Pritisneš Menu ispod ekrana pa F3 (usb memory). Nakon toga, Fantom se prijavljuje računalu i ti možeš izravno na računalu vidjeti sadržaj usb stika koji je umetnut u fantom. I izravno na računalu možeš kopirati sve semplove u Import folder koji je na usb sticku koji se na računalu prikazuje kao Fantom G. To je zapravo kao da je tvoj usb stick umetnut izravno u računalo, a nije. Klavijatura ga prijavljuje računalu preko usb kabla.
Nakon što si sve svoje semplove prebacio na računalu u import direktorij na usb sticku "fantom g", ti u windowsima normalno odjaviš usb stik (safe remove) kao što to i inače činiš, a na Fantomu G pritisneš Exit (F8) dva puta.
I sad možeš na fantomu normalnom procedurom učitavati te semplove u njegov ram, obraditi ih i sejvati. On će opet sve to automatski sejvati u tvoj projekt.

I to je jedna vrlo dobra stvar na fantomu. Nema potrebe stalno vaditi i šetati usb stik između klavijature i računala. Spoji se s računalom preko usb kabla i kad god ti treba, samo aktiviraš konekciju i šetaš datoteke između računala i klavijature.

Dinamika se ne gasi. Možeš za cijelu klavijaturu (za sve zvukove) ili za pojedinačne zvukove postaviti konstantnu dinamiku.
Pritisneš Menu pa ćeš vidjeti lijevi stupac s različitim grupama. Odeš kursorom na keyboard (F2 - group down) i imaš parametar "keyboard velocity". On je postavljen na real. Ako vrtiš dial, onda će se pored real pojavljivati brojke. Postaviš na 127 i svi zvukovi će biti maksimalno glasni.
To po meni nema nikakvog smisla (pogotovo ne za klavire i masu drugih zvukova). Ali eto, tko želi, može.
Bolje je po potrebi prilagođavati dinamiku za pojedini zvuk (patch, single mode). Tamo treba potražiti parametre pod nazivom velocity i igrati se s njima (vidi uputstva). Sve ovisi od koliko se semplova pojedini patch (boja) sastoji.

srkiboj_zr
09.01.2011, 16:44
vidi prijatelju ja sam narodnjak..sviram harmonike saxofone klarinete i ostala cuda..jos povrh svega sam dugmetarac..tako da meni dinamika ne igra nikakvu ulogu u svirci..ali da za klavir ne gasim dinamika naravno,,, hvala na informacijama !!!!
Dodato:
jos jedno pitanjce...jel zna neko kako se menja tonalitet terci..da li ova klav uopste ima user scale???15 godina sam koristio korga znam ga napamet ali ovo jos nisam provalio...prvi roland u zivotu

mojkarma
09.01.2011, 23:05
Pretraži malo ovu temu, ili odaberi pretragu na forumu i potraži terce na fantomu g. Netko je izvrsno opisao kako se to radi.
Fantom ne samo da ima user scale, nego to možeš napraviti za svaki live setup - u kojem radiš kombinacije - posebno!

milanceshow
10.01.2011, 01:37
Sve mozes na fantomu ,samo malo prelistaj forum i user manual!!!!

Allbert
19.02.2011, 16:38
Druze malo kasnim sa odgovorom,moze sve da se napravi ima fantom sve sto treba ali nema bas sad sve efekte kao korg ja volim isto te moss boje neke sam licno semplovao a ovaj sax imam odavno nista posebno ovaj saxophon sam imao sam jos i na pa800,,na korg od fabrickuh boja oni napravi slicno kao moss onda moras je semplovati ako je semplovana samo je exportujes i ubacis u fantoma onda samo tvoje stelovanje kako tebi odgovara poramento dinamiku i te zajebancije pozz...

TomyCroSound
03.03.2011, 11:23
Da li je moguće (kako) slati midi signal kroz usb sa Dynamic Pad ?

mojkarma
03.03.2011, 11:43
Meni to ne treba pa nisam nikada isprobavao. Trebalo bi vidjeti što se događa kada se npr. ti padovi koriste za triganje nekog sample seta. Kao što znaš, sample set se sastoji od 16 semplova koji su raspoređeni na fiksnom mjestu unutar tastature (mislim da počinju negdje oko tona/tipke B3).
E sad, trebalo bi vidjeti, da li se taj midi signal s padova prosljeđuje i na midi out (svejedno da li preko din ili usb konektora).
Ima li neki posebni razlog zašto ih želiš koristiti? Meni se oni baš i ne čine nešto posebno korisnima jer su skroz pretvrdi i gotovo pa neupotrebljivi za dinamičko triganje.

TomyCroSound
03.03.2011, 14:27
Čačkao sam al nisam učačkao.
A treba mi za ne znam još šta,možda dodatnu kontrolu dawa il tako nešto

mojkarma
03.03.2011, 20:45
A što znači da si čačkao? Jesi li probao napraviti što sam ti predložio? Ako profunkcionira, onda u najboljem slučaju preko padova možeš slati informaciju o tonu odn. stisnutoj tipki, ali ne i posebne midi informacije za kontrolu sekvencera. Osobno mislim da to i nije vrijedno truda i prtljanja.

TomyCroSound
04.03.2011, 09:08
:-) da sam čačkao znači da sam izprobavao sve i svašta, uspio sam al u studio modu.. Ako bi mogao ić van kao posebni midi ch, mislim da bi se dalo napravit nešto pomoću funkcije learn.. Ne znam, a i kad razmislim ne znam što bih uopće stavio i da se može, sve mi je na kontroleru i tipkovnici

mojkarma
04.03.2011, 09:15
Znam što misliš sa funkcijom learn, ali ne znam da li bi to uopće išlo kad sa samih padova ne možeš slati nikakve druge midi informacije osim o notama (tonu). Da se mogu slati midi CC vrijednosti, možda bi još imalo smisla. Uglavnom, meni je iskustvo pokazalo da sam na kraju najbrži sa tipkovnicom i mišem (plus eventualno kakav kontroler) nego da još pokušavam nekakve kontrole s klavijature upravljati.

TomyCroSound
04.03.2011, 09:48
ma to "CC vrijednosti" mi nikad nisu bile jasne.. Mislio sam da, ako stavim te padove na npr. ch2, bez obzira što su podaci o tonu, neće smetati instrumentima a daw će zapamtit što treba. Izgleda da sam krivo mislio :-)
Padovi su mi odmah na lijevoj ruci pa rekoh što ne iskoristit..

srkiboj_zr
14.03.2011, 23:36
pitanjce..na g6 nece da mi snima postavku za efekte..znaci udjem u live skinem bass na ekvilajzeru,snimim farbu i kad je ponovo ukljucim ono stara postavka..u cemu je fora??

TomyCroSound
15.03.2011, 01:38
o kojem eq je riječ?
Inače, efekt ako želiš isključit moraš to riješit u singlu...
Sad nisam uz klav da ti napišem koji potenciometri što rade, ugl, riješi single i to je to.

mojkarma
15.03.2011, 09:04
Ako se u live modu mijenjaju efekti na pojedinim zvukovima, onda treba ponovo sejvati te zvukove u single modu i tek na kraju se sejva live mode. Treba dakle sejvati svaki pojedinačni zvuk na kojem se dorađuju efekti prvo u single modu. Za to ne treba izlaziti iz live moda, nego kad se stisne save, vidi se izbor onoga što se želi sejvati. U glavnom prozoru live moda se uz ime pojedinačnog programa (boje) pojavljuje crvena kvačica što znači da se nešto radilo na zvuku i da ga treba sejvati.

TomyCroSound
15.03.2011, 10:37
Za to ne treba izlaziti iz live moda, nego kad se stisne save, vidi se izbor onoga što se želi sejvati.
Jbt prvi put čujem za ovo :-)

mojkarma
15.03.2011, 11:01
Pa ne treba čuti! Kad si u live modu, stisni save i vidi koje ti se sve opcije nude.
Stvar je u tome da je live mode zapravo samo neka vrsta kontejnera, kao skup shortcut-ova prema pojedinim programima (boja, patch). Ako dakle u live modu imaš neki klavir i onda iz live moda ideš nešto mijenjat efekte na tom klaviru, ti zapravo mijenjaš efekt na programu klavira. I zato treba taj klavir sejvati. To nema veze sa live modom, jer efekti nisu dio live moda. Jedino što se u live modu od efekata radi su send efekti (MFX).
Zato ljudi jesu zbunjeni kad mijenjaju efekte na patch-evima u live modu, pa sejvaju live mode i onda se čude što postavke nisu sejvane. Nisu zato što treba promjene na boji spremiti (u user single mode).

TomyCroSound
15.03.2011, 14:02
jasno mi to, nego nisam pojma imao da se to može riješit ne izlazeć iz live moda.. Uvijek sam riješavao singlove svaki za sebe, a onda se vratim u live i dovršim što treba.

TomyCroSound
19.04.2011, 10:06
Da li je moguće (kako) postaviti sample da trigga samo odpuštanjem tipke?

mojkarma
19.04.2011, 10:39
Moguće je. Pogotovo je lako ako se taj sempl uključi u tzv. sample set. Sample set se sastoji od 16 semplova koji se raspoređuju na tipke, a mogu se trigati i sa padovima. O tome sam u jednoj drugoj temi pisao.
Kad se kreira sample set (vidi uputstva), onda se za svaki sempl može odrediti da li svira dok je tipka pritisnuta ili se u potpunosti aktivira pritiskom tipke te svira do svojeg kraja.

TomyCroSound
19.04.2011, 11:32
Nisam ja izgleda fino objasnio što želim...
Bacam se u biznis :-) Prije sam imao puno ponuda od ljudi koji su htjeli kupit set od mene, bilo mi glupo prodavat pa nikad nisam. Sad želim popunit set raznim samplovima, uglavnom iz vst instrumentata pa se bacit u prodaju,
a nailazim na problem što velika većina ima i sample u sebi koji se aktivira tek kada se tipka odpusti.. Npr gitara, odsviraš ton, držiš 5sec, odpustiš tipku i tada se čuje onaj relise, prsti po žicama..
Tako nešto bih htio prenjeti na klav, a ne pronalazim načina još...
...A mora se moć, znam da je onaj veliki neki klavir s rolanda za download imao upravo to.

mojkarma
19.04.2011, 12:41
To se zove Tone Delay Mode. Pogledaj u priručniku na stranici 107. Nisam uz klavijaturu pa sad ne znam točno opisati kako do tamo doći.
U svakom slučaju, kako Fantom može koristiti do 4 multisempla u jednom patch-u, tako se za taj jedan odredi ponašanje u Tone Delay Modu da ga se čuje kad se otpusti tipka.

TomyCroSound
19.04.2011, 14:05
Ok, hvala. Valjda ću se snać. Gledao sam malo i to, ali sam mislio da je to isključivo kašnjenje ms-par sekundi, nisam očekivao tamo mogućnost da ga opali tek po puštanju tipke.

mojkarma
19.04.2011, 16:47
Da, da. Radi se o aktiviranju zvuka po opuštanju tipke. Na tom su principu isprogramirani i Clavineti kod kojih se čuje tzv. key off zvuk kad pustiš tipku.

nesafox
20.04.2011, 01:25
...može li senzor na Assignable služiti čemu korisnom, u LIVE modu?

(btw, tražim neke "fore" koje bih mogao puštati na svirci preko dynamic pad-a... sve što imam iz nekih domaćih filmova užasno je loše kvalitete, a da snimam sam - nemam inspiraciju)

poslacu ti tonu tih stvarcica ako ti treba...

dexa1976
21.04.2011, 10:00
Pozdrav svima na forumu interesuje me da li ima razlike u dirkama izmedju fantoma g6 i g7 znam da ima vise dirki na g7

mojkarma
21.04.2011, 11:10
Nema

dexa1976
21.04.2011, 20:47
hvala na informaciji

zekicejn
19.08.2011, 14:54
Hteo bih da podelim jednu dobru stvar kod Fantoma, naime, uvek me je nerviralo to sto sam u favorite modu morao peske da menjam banke, pa kad treba da dodjem od prve do sesnaeste na svirci imam osecaj da vecno klikcem po strelici. Kada dva puta kliknete favorite dugme ulazite u edit i tada na f1 i f2 ima bank up i down. To funkcionise slicno kao na gitarskim procesorima ako stisnete f2 + f1, ide brze dole i f1+f2 brzo gore. Verovatno mnogi za ovo vec znaju ali ja nisam, i bio sam jako srecan kad sam provalio. Pozdrav!!!

mojkarma
19.08.2011, 22:38
Meni je osobno kompletna organizacija favorite moda pomalo nespretno riješena. Problem je ne samo nepotrebno "drukanje" za prelazak od jedne banke do druge, nego i izbor memorijskih mjesta od 9-16 za koje bi trebalo držati shift taster.
Ali onima kojima padovi ne trebaju za neke druge funkcije mogu koristiti njih za izbor zvukova u favoritima. Samo za pad mode treba odabrati funkciju FAVORITE.
U tom slučaju, ako se pritisne "Roll" pad, onda se sa 16 padova odabire jedna od 16 banaka izravno, a zatim se opet tim istim padovima može direktno pozvati jedan od 16 memorijskih mjesta unutar odabrane banke. Mislim da je to najbrži i najelegantniji način. Jedino što se time onda gubi funkcija padova za ostale stvari. Ali tko ne koristi padove za ništa drugo tokom svirke može najjednostavnije i najbrže na taj način pozivati svoje zvukove u favoritima. To je još brže od istovremenog držanja f1 i f2 tipki.

Za one koji s engleskim nisu na ratnoj nozi, sve je opisano u uputstvima na stranici 202.

zekicejn
29.08.2011, 20:05
Slazem se u potpunosti da je to najbrzi nacin za promenu banke u favoritima. Pogotovo ako su banke udaljene 1-16. Ja koristim u kombinaciji oba, ako je blize f1 f2, ako je dalje "roll".
Da su samo stavili mesto silnih lampica i nepotrebnih dugmica jos 8 f tastera ispod displeja (za koje ima mesta), a neeee, oni ti dali SHIFT taster i to ne da ga stisnes nego da ga drzis!!! Sto ce reci trebaju dve ruke za jednu boju. Jer zasto bi ti bile slobodne ruke na bini? Pa bravo majstori! Zato su mi padovi uvek na FAVORITE namesteni i ne koristim ih ni za sta drugo. Nije sjajno ali ima svojih prednosti.
Stvarno su mogli malo vise da se posvete toj klavijaturi. Kad su vec napravili nesto sto je stvarno toliko dobro, kako su sebi mogli dozvoliti takve propuste. ''Ponosni'' sam vlasnik vec nesto vise od godinu dana i mogu reci da stvarno nisam siguran da li je obozavam ili mrzim iz dna duse. Pre ce biti ovo drugo ali zasto onda ne mogu da se odvojim od nje i dam je u oglas?!

mojkarma
30.08.2011, 11:13
Ja osobno uopće ne koristim favorite funkciju jer nakon detaljnije analize zapravo više gubim s njom nego što dobivam.
Radije sviram isključivo u live modu iz više razloga:

U live modu imam mjesta za do 512 setova (naspram 256 u favoritima)
Također, u live modu imam pregled gdje su mi split točke i do koje zone svira određeni zvuk, a vidim i status svih kontrolera i šibera pa uvijek znam koji šiber kontrolira glasnoću kojeg dijela live seta. Pored toga, u live modu jednostavno za svaki live set mogu odrediti neku drugu funkciju za padove. Da mi uključuju ili isključuju pojedine zvukove ili da pomoću njih sviram neke semplove, uvode u pjesme, zvučne efekte i slično. Kad trebam promijeniti na neki drugi live set, jednostavno stisnem tipku "numeric" i otipkam broj izravno pomoću padova. Pritisnem ponovo "numeric" da isključim funkciju i padovi dalje funkcioniraju onako kako sam isprogramirao za taj live set.
U favoritima ne vidim ništa od statusa kontrolera, niti vrijednosti šibera, a ako padove koristim još za jednostavnije biranje, onda sam i njih izgubio za bilo koju drugu funkciju. To mi nije vrijedno te funkcije.
Jedina prednost bi bila što se mogu učitati tekstovi i prikazati u favorite modu. No tekst se može učitati samo za cijelu banku. A u tom slučaju ionako ne vidim cijeli potrebni tekst ili memo za određenu pjesmu pa moram još skrolati gore dolje po ekranu dok ne nađem traženo. Puno muke, a malo koristi.

zekicejn
30.08.2011, 18:06
Istina sve sto kazes. Mnogo je to mocnija sprava kad je u LIVE modu. Doduse kod mene je preovladala lenjost da budem iskren. Na NUMERIC od fantoma sam zaista pokusavao da se naviknem, jesam malo ali nije mi to to. Nekako mi nelogicno stoje ti brojevi, valjda je to zbog godinama koristenja Tritonovog digitrona koji je po meni savrsen, ponajvise jer ne moram da potvrdjujem sa ENTER a to me posebno nervira. Sto ce reci za 125 moram 4 pada da dodirnem, i jos kad jedan promasim, pa aj ponovo. To meni licno smeta, mozda ja nisam normalan ali je tako.
Kod favorita su mi osnovne boje u prvih par banki i one su mi bukvalno na jedan dodir dostupne, a dole sam bacio te malo egzoticnije koje redje koristim. Funkcionise to ok.

mojkarma
31.08.2011, 16:41
Bitno je znati da se čovjek na sve što je u okvirima razumnog kad tad navikne. Pa tako i na raspored brojeva kod padova na Fantomu G. Premda naravno i tu ima lakših načina. Na Fantomu se može koristiti i User Group opcija gdje se unutar jednog moda, npr. Live Set najvažniji setupovi poslože u 4 banke po 16 setova. I opet se mogu padovi koristiti za izravan pristup jednom od 16 live setova unutar iste banke, a tih četiri banki je lako moguće pristupiti sa up/down gumbićima ispod ekrana.
Čak što više, u user group modu je moguće napisati nekakav kratak memo za svaki live set do - čini mi se - 32 znakova. Pa se može napisati nešto korisno, npr. tonalitet pjesme ili bilo što drugo što je čovjeku važno a da stane u 32 znaka. Po meni vrlo praktično.

Što se tiče korga, ovo što ti spominješ vrijedi samo za triton i starije. Kod M3 i Kronosa, izbor programa ili kombinacije također treba potvrditi Enter-om.

zekicejn
01.09.2011, 00:28
Kod user groupa me nervira sledece... Recimo odem na live set list pa na user group, i ako si ti padovi na user group to je to. To je ok, podnosljivo. E sad recimo hoces da odes na neki live set drugi, stisnes numeric pad kad ono nista??? Ne moze to tako nego moras izaci na exit... i to dva puta na exit, pa tek onda numeric pa...
Mozda se nisam ja dovoljno posvetio, mozda ima jos neki nacin, nemam pojma...

A i nije mi jasno sta su hteli sa tim user grupama da kazu? Favoriti su to isto samo sto nisi ogranicen sa 4 banke i u okviru moda. Opet mozda sam nesto prevideo, nemam pojma...

Znam za M3, po meni glupost sto su to promenili...

mojkarma
01.09.2011, 01:40
Vjerojatno ti padovi ne funkcioniraju zato što kod promjene s jednog live seta na drugi automatski promijeniš i funkciju padova kao je nešto drugo postavljeno kao njihova funkcija. Funkcija padova može se sejvati za svaki live set posebno. Ali se može u sistemskim funkcijama Fantoma može podesiti funkcija padova koja onda vrijedi u svim slučajevima, tj. generalno za cijeli instrument. I ako se podesi da im je funkcija biranje jednog od 16 live setova u user grupi, onda će uvijek ta funkcija biti aktivna.
Tako si mogu podesiti funkciju padova svi oni kojima padovi ne trebaju za ništa drugo.

Razlika između user grupe i favorita ne čini se tako velikom, i nije. Ali je korisno npr. da u single modu možeš svoje najvažnije i najčešće korištene zvukove staviti u user grupu. Na taj način imaš brzo dostupnim one zvukove koje najčešće koristiš. A istovremeno u favoritima pak možeš poredati stvari po nekom sasvim drugom ključu i prema potrebi.

Načelno mislim da je to dobra stvar ako imaš na raspolaganju nekoliko mogućnosti da si sortiraš zvukove prema vlastitim željama i potrebama.

nikolatucha
06.09.2011, 01:49
Jel bi mi neko mogao pomoci kako da polozim semplove kao multisample..jer dajem primer ucitam ih u import audio sacuvam ih u ram memoriji ali kasnije kad ih trazim u pach ne dobijam mustlisample vec samo semplove jedan po jedan..Hvala unapred!

Vule
06.09.2011, 10:27
To je prvi korak,sloziti semplove u klavijaturu i zapamtiti ih. Sledeci korak je PATCH EDIT,UTIL MENI,CREATE MULTISAMPLE,slozis multisempl,nadam se da znas kako se to radi,snimis ga i gotovo,posle ostaje u klavijaturi.
Pisem sa tel pa mi je malo naporno da kuckam i pisem, ali sam siguran da ako se malo potrudis i potrazis naci ces ovde sve detaljno kako se radi.

Sent from my Nexus One using Tapatalk

nikolatucha
06.09.2011, 18:43
E hvala ti puno, naso sam to sto si mi rekao i uspesno sam odradio to..Hvala jos jednom.pozz

Otpisani-EA7
07.09.2011, 21:19
listao sam ovu temu i nisam siguran da sam nasao kako mogu produziti vreme sempla, ucitam jedan wave idem u sample edit i sta kod da promenim sempl kratko traje, znaci kad odem na write hocu da mi taj sempl radi dok ne pustim dirku, kako to srediti

Otpisani-EA7
24.09.2011, 19:36
evo da nastavim posto nije bilo odgovora na prvom pitanju pokusacu sa nesto drugo, kako se moze ubaciti .prg podatak u fantoma g6?, probao sam u wave da konvertiram sa awave ali ne podrzava.prg, postoji li ikakav drugi konverter za ovakve podatke ili postoji li neka druga fora da se to ucita, hvala unapred pozdrav

mojkarma
24.09.2011, 19:42
Ne znam što bi to uopće bilo .prg? Roland ne čita nikakav format, pa ti awave neće pomoći. Ali iz awave-a možeš sejvati van pojedinačne semplove u wave formatu odn. aiff te takve učitati u Fantom G i onda ručno složiti multisample. Što se tvojeg prethodnog pitanja tiče, na semplu treba napraviti loop. O detaljima vidi u uputstvima.

beginner
28.09.2011, 19:57
Da ne otvaram novu temu, možda je već negdje bilo napisano ali nisam uspio naći odgovor.
Kako se može na fantomu g6 isključiti sustain pedala na pojedinim zvukovima, recimo u single modu?
Trebala bi mi ta funkcija za bass, da napravim disable sustaina a ne mogu naći opciju gdje to isključiti. U live modu se može isključiti, u opcijama "control" - hold, samo se skine kvačica, ali bih onda morao prepravljati svaki live mod, puno posla...

Hvala unaprijed za odgovor, i hvala Tomyu na pomoći za ovaj hold u live modu. ;)

korgic
16.10.2011, 13:19
Pozz,vec 5 dana se mucim ubacio sam preko usb set jedan za fantom g6 ali kako kako da sacuvam kad ugasim g6 i kad upalim da bude set vec tu pokuso sam preko save pa onda save as ali nece nikako ili sam ja vec prolupo sa njim vec.Hvala svima

A neko ima od vas ima fantoma g 6 da mi se javi na pm

mojkarma
16.10.2011, 13:51
Fantom G funkcionira malo drugačije od ostalih klavijatura. On kod paljenja uvijek traži posljednji projekt u kojem je netko radio. Znači, ako si sebi složio set i sve što uz njega ima i sejvao na usb stik, onda kod sljedećeg paljenja klavijature treba usb stik biti uštekan u klavijaturu. Fantom G automatski diže posljednji projekt u kojem je netko radi. Važno je znati da usb stik mora uvijek biti konektiran na klavijaturu. Zato nikad ne treba sejvati nikakve setove, već samo pojedinačne patcheve i semplove. Fantom G to automatski sprema na usb stik. Drugim riječima, ako radiš u svojem projektu pa napraviš jedan novi live set primjerice, ne treba na kraju ići u sistem da bi se sve sejvalo. Taj novi live set koji napraviš i sejvaš je automatski dodan u tvoj projekt na usb-u. I kod sljedećeg paljenja će se pojaviti kada klavijatura podigne projekt s usb-a.
Ako si klavijaturu slučajno upalio bez usb sticka, onda možeš naknadno ubaciti usb stik pa iz sistema ići na load project pa na usb i onda učitati svoj vlastiti projekt.

korgic
16.10.2011, 13:54
Da tacno je to,ali kad to radim cekam opet po 2 sata vreman da upise sve opet sto nebi trebalo da bude.Dali je moguce da se uveze ceo set preko pc na fantoma direkno na internu fels memoriju ?

mojkarma
16.10.2011, 14:02
Nemoguće je da čekaš po dva sata?! Učitavanje projekta ovisi o tome koliko semplova koristiš. Meni učitava oko 2 Minute sa ca. 120 Mb semplova. Ne treba ti računalo za to. Kad jednom učitaš svoj projekt, onda ga možeš sejvati u internu flash memoriju, ali pod uvjetom da ti projekt stane na njega. To će malo ubrzati dizanje, ali ne previše.
U svako slučaju, dva sata nije moguće da učitava projekt.

korgic
16.10.2011, 14:39
Ovaj set ima samo ukupno 200mb nista vise.

Vule
16.10.2011, 15:11
Milion puta prezvakana pitanja i isto toliko odgovora i opet se nadje neko lenj i pametan da isto pitanje postavlja!!!

Prva stvar je da temu treba procitati a na ovoj ima 70 strana,svasta se pisalo.

Kada je prvo ucitavanje nekog seta u pitanju fantom to ucitava prilicno dugo,u zavisnosti od velicine seta moze i sat vremena...potrebno je da svaki sempl "verifikuje" a to traje i ovo vazi samo za PRVO UCITAVANJE nekog seta na kome su se radile promene ili ako ste uzeli set od nekoga sa drugog fantoma pa zelite da ubacite u svoj instrument. Nakon tog prvog ucitavanja mozete sa snimite eventualno taj projekat kao svoj i svako sledece ucitavanje traje par minuta i to je cela problematika.

Drugih problema sto se sprave tice nema mada ljudi svasta pokusavaju da ubace pa me ne bi zacudilo da je i ovde mozda neki takav pokusaj u pitanju

korgic
16.10.2011, 15:21
Ti tvrdis da traje sat vremena meni treba 3 sata vremena za 200 a jedan moj prijatelj kaze da traje najvise do 5 minuta sad mi nista vise nje jasno.Ali problem kod mene neka traje i 4sata ali kako da sacuvam taj set u klavijaturi da nakom isljucenja i kad ga upalim opet da bi bude sve na mestu a ne opet da mi traje 4 sata sto se trenutno i desava.Zato sam i pito kad se ucita ceo set dali treba da sacuvam kao save ili save as u internu memoriju ili na usb.Hvala jos jednom. Izvinjavam se sto sam otvorio poseban topic vezi ovog problema.

mojkarma
16.10.2011, 19:42
Ja bih rado pomogao tamo gdje mogu, ali ne snalazim se s nekom vlastitom terminologijom.
Fantom G nema nikakve setove već radi s projektima.
Projekt sadrži sve: vlastite zvukove (patches i live setup), semplove, midifajlove, jednostavno sve.

Ostalo sam već opisao u prethodnom postu: FG uvijek učitava onaj posljednji projekt na kojem se radilo. Kad se pali klavijatura, FG traži gdje se nalazi taj projekt i sve učitava iz njega. Ako imaš 200 Mb semplova, to onda znači da projekt ne možeš usnimiti u internu flash memoriju, već moraš koristiti usb stick.
E sad, može biti da neke datoteke nisu ispravne, da su ljudi svašta usnimavali i onda klavijatura pokušava učitati nešto što ne može. A može biti i do usb sticka. Možda nije ispravan, ili je spor. Teško je reči ovako na daljinu.

korgic
20.10.2011, 18:00
Imam jedno pitanje,kad slozim sve u favorite imam tamo na banku 1 16 na ih nazovem user gde mogu da poredjan svoje boje ,e sad me interesuje vidim da do F8 pise mi sve ipsod gde se sta nalazi. Dali je moguce da se sve do F16 vide odjenom gde se sta nalazi?Hvala

zekicejn
21.10.2011, 16:45
Mozes videti ostalih 8 uz pomoc SHIFT-a, a 16 odjednom ne moze.

korgic
21.10.2011, 17:17
Steta,nadam se da ce u novi soft update da odrade ta se sve vidi ovako ti treba ili 3 ruke ili papir da imam da znam gde se sta nalazi.

zekicejn
21.10.2011, 17:36
Ja sam isto imao problem sa sporim ucitavanjem semplova, do duse ne dva sata ali oko 20 min. To sam resio tako sto sam ceo projekat isao Save As i usnimio pod novim imenom. Od tada ucitava brzo.
Gledajte da ne vadite usb iz njega ako je upaljen. Prijateljski savet, a najgore je da ga izvadite kad ste sejvali projekat a niste potvrdili sa ok. Neverovatno ali dolazim na svirku a svi semplovi tu a programi svi na INIT. Sve nestalo bez traga, da covek poludi. Skupo sam platio skolu, nemojte i vi. To je bilo pre godinu dana, od tada pazim i nisam imao problema vise.

korgic
21.10.2011, 17:55
Evo upravo sam dobio opet od jednog kolege set za fantoma ima ceo set 205mb stavio sam da se ucita u 3 i eto skoro 6 sati i jos nije zavrsio tek na 98%.I sad se pitam dali je to normalno?

stradellas
22.10.2011, 18:59
Nesto tu ne valja, ja imam set od oko 100mb i treba mu nesto manje od 2 min. da ga ucuta...

korgic
22.10.2011, 19:06
onda mi je sa fantoma nesto nije uredu ili usetu ima nesto sto nevalja.Ako tako i ubuduce bilo prodacu ga onda.

dino123
22.10.2011, 20:06
Provjeri jesu li ti svi semplovi u istom formatu ili probaj taj set upisati u drugi fantom

Akordeonista
21.12.2011, 22:09
Ima li neko uputstvo na srpskom za Fantoma G?

pampur
22.12.2011, 12:20
Postoji prevod. Ja sam ga kupio u Frankfurtu ali je poskup....70 Eura sam ga platio,no vredi svaki Euro kad ne znas engleski.

banex
04.01.2012, 01:56
Unapred se izvinjavam ako vec ima nesto napisano o ovome ali ja nisam nasao.Moze li mi neko reci kako da prebacujem efekte iz seta u set ili recimo iz live moda postavku boje bez semplova?

zekicejn
10.01.2012, 20:38
Nisam probao ali cini mi se da moze. Ako ti je set manji od 50 mb, toliki moze da se sacuva u internoj memoriji. Ucitas set, SAVE AS i sacuvas na internoj memoriji. U tom slucaju nema vise usb sticka, i vecitog straha da si ga izgubio ili nisi poneo od kuce. Na zalost svi mi koji koristimo semplove i dalje smo osudjeni na njega, jer je to malo za pristojan set sa semplovima. Ja uvek imam dva, jedan u dzepu, drugi u kolima. Ni to mi bas ne pomaze...

dexa1976
16.01.2012, 11:33
pozdravljam sve na forumu imam problem
Pitch Bender na fantomu G6 na pocetku svirke radi normalno i negde na pola svirke pocinje da falsira zna li neko treba li nesto da se podesi da se to ne desava

mojkarma
16.01.2012, 17:37
Meni to zvuči kao hardverski problem. Možda je otišao taj potenciometar (ako jest potenciometar) pa nakon nekog vremena šalje podatke o pitch-bendingu iako ti pitch bender fizički ne diraš. Imao sam sličan slučaj na Alesisu QS 8. Mislim da je to za popravak i da se ne može riješiti nikakvim podešavanjem, osim da za svaki korišteni zvuk eventualno isključiš postavku pitch-bendinga, odn. staviš je na 0.

korgic
20.03.2012, 17:13
Pozz,svima imam jedno pitanje.Jer moze neko da mi objasni prkikljucio sam moj g6 preko usb na moj kunci racunar gde mi je cubase 6.5 drajveri sam instaliro.E sad kad podesim 1 traku na cubase na midi kanal1 i podesion in out na cubase fantom vidim da ulazi signal i kad hocu nesto da snimim ne upisju nikakve podaci na cubase ostaje traka prazna.Podesio sam g6 da mi radu u studio mode isto sve kako treba.Hvala svima na pomoci oko tog problema.Hvala

virtualni
31.05.2012, 23:46
ovako danas sam kupio g 6 i imam set za njega medjutim ne mogu da ga ucitam
kako ako neko zna da mi pomogne hitno

Zlatek
01.06.2012, 07:47
@virtualni
Nisi baš napisao previše informacija u čemu se manifestira problem sa učitavanjem seta?!Da li si kupio potpuno novi Fantom ili rabljeni?Ako je novi treba mu nadograditi memoriju.U svakom slučaju set mora biti na USB sticku koji je prije toga formatiran u Fantomu.Staviš USB u Fantoma i tek tada upališ G6, nakon toga izabereš set i učitaš ga-load!

virtualni
01.06.2012, 14:57
fantom je polovan ucitao sam set ali dugo ucitava audio data file neki pa tek onda set ucita brzo ali ovo traje sigurno 15 minuta ima 512 mg ram

srkiboj_zr
02.06.2012, 09:23
to se ceto desava...roland se nesto zabuni...kad ucitas set u klavijaturu..formatiraj flash u klavijaturi i snimi komplet set ponovo na flash..trebalo bi da se resi problem

virtualni
12.06.2012, 01:27
pozz ljudi i izvinjenje moderatorima ako ovo vec ima negde ali ja nisam nasao
ovako imam par pitanja u vezi g6
ovako zasto mi nece sacuvati postavku boje u live modu odradim efekat i idem na write ali vrati predhodo stanje zasto
i drugo da li zna neko kako da odradim ritmove u njoj i gde se to radi hvala unapred

Zlatek
12.06.2012, 09:43
@virtualni
Čini mi se da je na pitanje soundova (boja) več bilo govora ali-situacija je sljedeča-da bi ti pamtio efekat u live modu moraš prvo taj efekat dodati na boju u single modu i tako ga memorirati.Tek tada ideš u live mod i tamo možeš još dotjerati efekat.

virtualni
12.06.2012, 23:16
a jer ne moze da se to izbegne da iz single moda vuce efekte

STUDIOSOS
25.08.2012, 20:14
pozdrav raja neznam dali je o ovoj temi pisano pokusao sam da potrazim preko seafch ali nepronalazi n ista

Zanioma me dali je kod FanomX7b moguce uploadovati boje direkt sa kompijutera jer nemam karticu za njega pozzdrav

virtualni
27.08.2012, 01:00
zna li neko kako da povezem fantom g6 da mi radi kao zvucna kartica

Otpisani-EA7
29.08.2012, 14:19
pozdrav svima,zanima me sledece, hocu u live modu na zadnjoj dirki da stavim neku zajebanciju recimo onaj viu viu voz, i sada idem na meni,import audio, importujem jedan wav file, obradim ga u samples i idem na save file,e sad trebam li to snimiti kao patch ili sta, kada splitujem posle klavijaturu na tu jednu dirku i nadjem taj voz ono nikako ne reaguje?? moze li ukratko uputsvo gde i sta gresim, znaci na najkraci i jednostavan nacin da ubacim jedan wav na zadnjoj dirci, hvala unapred
Dodato:
u medjuvremenu se situacija resila, nasao sam sve do ubacivanjai uspeo da ubacim, e sada hocu jednom da pritisnem dirku i da svira ceo sempl samo od sebe, ne da zadrzavam dirku da svira, to sam procitao da negde da ima uputsvo i za to ali ne mogu da nadjem link, moze li link ili ukratko objasnjenje gde se nalazi opcija za aktiviranje da sempl radi pritiskanjem dirki jednom, hvala

korgic
09.09.2012, 17:20
Imam pitanje,dali je moguce da se ucita set ne preko usb stika ne direkno sa pc preko yase program?Hvala svima

zoric
30.09.2012, 09:30
Malo se raspitujem o ovoj klavijaturi,pa me interesuje,sve vise vidim da malo malo klavijatura ima 1gb rama,a ubedjivali su me da nemoze veca memorija od 512mb?dakle razresite mi dilemu?

Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk 2

Zlatek
30.09.2012, 11:09
@zoricd
Dileme nema u klavijaturu je moguče staviti memoriju od 1Gb!Ali...Problem je u tome da je tu memoriju sada več vrlo teško nabaviti, a posebno od 1Gb.U klavijaturi postoji samo jedan slot za memoriju.Eto nadam se da sam ti pomogao.Dakle može 1 Gb, samo ga treba imati!

zoric
30.09.2012, 11:52
Da,kontam da je retko naci ram.....koji ram ustvari ide unutra?ddr ili?

Zlatek
30.09.2012, 12:46
@zoricd
U Fantoma G ide SDRAM DIMM PC133 168 pin,to je starija memorija i zato je prilično teško dobavljiva.I da ne zaboravim klavijatura mora biti bar 1,2 verzije ili veče-softver.

nikadvisekorg
01.10.2012, 08:56
Da ide sdram na 133 mhz, imam ja jednu od 1gb slikaću je da vidite kakav tip ide. U g6 radi gb provereno.

Послато са Orange Monte Carlo користећи Тапаток 2

zoric
12.10.2012, 13:31
Malo kopajuci i citajuci o G6 nije mi bas najjasnija slika o multisemplovima......dakle razumem da se moraju manuelno slagati/mapirati semplovi,pa me interesuje kako funkcionisu layeri,kako se oni sredjuju?

NordX
19.07.2014, 00:58
Je l' moze neko da mi se javi ko ima G6 da mu postavim par pitanja vezano za tu klavijaturu,treba mi pomoc ako nije problem.

Hvala unapred. :)

NordX

Zlatek
19.07.2014, 09:35
Imam ja G6 pa ako ti mogu pomoći nema problema!

NordX
21.07.2014, 02:31
Ja i kolega Zlatek smo se vec culi i on mi nazalost ne moze pomoci :) Hvala u svakom slucaju Zlatek! :)

E sad da postavim pitanje ovde pa valjda ce neko znati da odgovori :)

Kako mogu terce da se transponuju,kako one rade uopste na kom principu? kako da prebacim jednu boju iz jednog seta u drugi set, i ceo multisempl i efekte,jel to moguce? Je l' to moguce preko Fantom Yase 2,treba mi i pomoc oko njega.

Hvala unapred.

NordX

srki Fantom
22.07.2014, 06:28
To mozes da uradis samo preko Fantom Yase,jedino on moze da izvuce multi sempl iz seta,prouci malo manual od tog programa,mislim da je pisano vec na forumu o tome imas i na Youtube cak jedan video clip bas za to sto ti trazis ,meni je pomogao.

NordX
23.07.2014, 13:11
Hvala ti Srki svakako,ali to mi i nije bas od neke pomoci.

Ima li jos nekog da moze da mi pomogne?

nele1
29.08.2015, 13:17
Dali neko moze dami prosto objasni ocu drugaru da ubacim par semplova e sad ima on svoj set koj je oko 180 mb hocu damu ubacim od mene harmonike i sad dolazi cudo,stavim ja sa yase 2 unutra te semplove i on recimo od 24 sempla pokaze samo 8 tonova sempla,dali ima veze sa OS 1.02 i koje uopste zadnji Os za Fantoma G6 i kako se ubacuje novi Os
I jos kako se ubacuje peske u import wave i kada napravis save kako naredjati u jedan program odnosno taj patch
molim vas hitno mije jer ovaj moj drug tu kod mene samo par dana Hvala unapred svima

sxkn7
29.08.2015, 21:56
čim kažeš da je on već ubacio svoj set, znači da ima u njegovom Fantom-u G6 neki RAM - provjeri ima li dovoljno RAM-a - maksimalno može 1024 MB.
Moguće je da kod tvog prijatelja ima samo 256 MB RAM-a pa zato pokazuje 8 umjesto 24 sample-a, eventualno ima nega greška kod tvojih samplova ili su sa nekog drugog modela (Fantom X6 ?)

Ne vjerujem da je problem u OS-u ali za svaki slučaj treba ubaciti zadnji OS
a to je 1.5. Obrati pažnju da ova zadnja verzija OS-a donosi znatne novine ali i promjene postojećeg stanja synth-a, tako da će biti ubačene mnoge nove (fabričke) boje u instrument a postojeće boje bi mogle promijeniti naziv i mjesto (tj. redni broj) među svim fabričkim bojama.

OS 1.5 se skida ovdje:
www.roland.com/support/by_product/fantom-g6/updates_drivers/4381

kad skineš ovo, otvori fajl README.pdf gdje stoji uputa o ubacivanju OS 1.5 u G6. Više od ovoga ti ne bih znao reći - Fantom G6 je po meni jako napredan synth, čak i danas, 7 godina nakon što se pojavio na tržištu i nije nimalo lako naučiti raditi s njim, za onoga ko hoće da zna sve o njemu...

nele1
30.08.2015, 04:27
Hvala druze na objasnjenju veruj mi puko sam ko bas,sredio sam ali na prevare samo tako
veruj mi gluplji sistem rada nikada nisam sreo na kraju sam naucio dosta ali sto su ga brate toliko iskomplikovali strasno,klavijatura radi izvaredno ali rekoh bas suga preterali sa mnogim stvarima uopste nema logike to sto su radili,da nisam imao yase 2 nista od posla haha,sa tim programom ide tacno do 1000 tog sempla sve ostalo nepokazuje nemam poima zasto,i sto me raztuzilo sredim sve te programe i odem na SAVE AS i ona usnimi samo paceve strasno.Ali sam iskombinovao ono stoje yase odradio i stoje klavijatura odradila programe odnosno patceve i sada sve radi.Na bilo kom Korgu bih sredio 100 kolko sam vremena potrososio,ali sada makar sint radi odlicno ,jos jednom hvalati mnogo na pomoci.

srki Fantom
05.09.2015, 20:28
Program Fantom Yase2 cita samo semplove u Wav formatu semplove Aiff farmata ne cita niti ih pokazuje u programu,vecina setova za Fantoma se sastoje od semlova i Wav i Aiff formata i kada se taj set ubaci u Yase2 on ucita samo Wav semplove a Aiff pokaze kao prazna polja.
U fantom G6 mozes ubaciti i sempl iz S,X.Xa serije potpuno je nebitno sve moze samo moras sam da napravis multisempl.pozz

Dell
11.01.2016, 18:06
Ne znam jel bilo pitanje, ali na svom Fantomu sam ubacio sustain pedalu u ulaz HOLD i sve radi ok, ali mi ne zadržava ton piana koji je na 6 kanalu, nego mi zadrži samo strings, a klavir uopće ne reagira. Kako to riješiti?

Milan$
15.01.2016, 08:28
drugari, postoji li program preko kog mogu da preslusam, iliti da prelistam boje iz live moda, na nekom setu za g6? nemam g6, a izvukao bih nesto boja za x6, iz nekih setova za g6, samo kad bih mogao da prelistam set za g6, da vidim od kojih boja su pravljene neke terce u setu za g6...pa ako postoji tako nesto, javnite...hvala :)

dino123
28.01.2016, 15:23
Možeš prelistati boje preko programa Fantom G Editor ali samo kako se boje zovu( ubaciš usb u komp i nađeš u setu datoteku SND i unutra klikneš na fangsnd.svd). Preko programa Yase možeš prelistati i preslušati single i eventualno nešto iskipati što ti odgovara a da bi pregledao live to jedino može preko G editora i to da ga spojiš na fantom g6 (posudi od nekog ako možeš)...

Milan$
28.01.2016, 15:45
za Yase znam koristim ga, ali ovaj G editor nece da otvori fangsnd.svd..kako vidim ovaj program radi samo preko MIDI konekcije sa klavijaturom...mozda si mislio na onaj librarian?

dino123
28.01.2016, 16:06
Ne otvaraš program G editor nikako nego direkt klikneš na fangsnd i on ti otvara popis boja u tom setu