Pokaži Full Verziju : Roland BK-5
Boban010
19.01.2012, 23:26
Evo novog Rolandovog arangera,sudeci po imenu,rekli bi da je BK7m modul od ove klavijature.
Klavijatura ima Style composer,cita ritmove i performanse direktno sa usb-a,ima vise od 1100 boja,128 polifonija,snimanje direktno na USB,prikazuje tekst-Lyrics sa karaoka,video izlaz,kompatibilan je sa BK7m,G,E i Va serijom arangera.
Evo linka sa youtube-a
http://youtu.be/Hs1qgVm5zlo
i sa nemackog oficijelnog sajta za Roland
http://www.rolandmusik.de/produkte/BK-5/index.php#anchor
hadzidinic
19.01.2012, 23:58
Da li neko zna, zasto im svaki sledeci aranzer izgleda kao veca igracka od prethodnog?... Ako nista drugo, mogli bi da porade na dizajnu novih aranzera, posto od tehnickih stvari nista novo ne vidimo.
Mozda grijesim ali ovo izgleda kao malo slabiji GW-8 sa mogucnoscu memorisanja na USB-stick.Na kraju ce ovi zavrsiti kao i Casio:green:
Preporučena maloprodajna cijena bi trebala biti 950 Eura, što će reći da će u radnjama biti maksimalno 950 Eura, a vjerovatno će se prodavati za nešto manju cijenu.
i meni izgleda kao prava igracka..... cini mi se da nikada ne bih dao svoj G800 za ovo :P XD
striphio
20.01.2012, 10:14
Izgleda da je dobar za kuće ko ima djecu... :/
Boban010
20.01.2012, 11:46
Izgleda da niko od ovih koji su komentarisali nije citao sta masina moze....ccccc
nesaband
20.01.2012, 12:01
trce ljudi pred rudu i imaju para za bacanje ocigledno,a nije sprava jos ni stigla na nase trziste.=))
Imao sam prilike cuti Bk5 i mogu reci da je to zvucno jako slicno sa Bk7m. Razlike postoje ali se nadam da ce se uskoro pojaviti update za Bk7m pa ce neke funkcije koje su dodate u Bk5 biti dostupne i u Bk7m.
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normale Tabelle"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]-->
Keyboard: 61 keys (velocity sensitive)
Display: 160 x 160 dots Graphic LCD (with backlit)
Sound Generator:
Max. Polyphony: 128 voices (GM2/GS/XG Lite compatible)
Sounds: 1,172 tones, 60 Drum Sets
Multitimbral parts: 3 real-time parts (UP1, UP2, LWR) + 16 song parts
Master Tuning: 415.3 to 466.2 Hz
Key Control (Transpose): -6 to +5 in semitones (for audio/MIDI data)
Tempo change: 20 to 250 BPM for SMF and rhythms, 75 to 125% for mp3 and WAV files
Part mute functions: TRACK MUTE (Rhythms, SMF), CENTER CANCEL (mp3, WAV, AUDIO INPUT signals)
Effects:
Real-time parts (UP1, UP2, LWR), Rhythms/SMF section
Reverb: 8 types (selectable via Makeup Tools)
Chorus: 8 types (selectable via Makeup Tools)
MFX: 84 types for real-time parts (selectable via Tone Part MFX)
MFX: A & B for rhythm and SMF section (selectable via Makeup Tools)
Parametric EQ: 6 presets + 1 User memory
Multi-band compressor: 6 presets + 1 User memory
Rhythm section:
Rhythms: 305 in 6 "Rhythm" families (localized rhythms for specific areas are included in the WORLD 1 and WORLD 2 families)
Rhythm Composer: Internal Rhythm Composer, SMF-to-Rhythm Converter provided as PC application (Windows) on the bundled CD-ROM
One Touch memories: 4 programmable registrations per rhythm
Rhythm Makeup Tools: Instrument-oriented editing
Songs:
Real-time player: SMF (Format 0/1), KAR, mp3, WAV, mp3+CDG
Song chord extractor: Automatic chord detection for SMF files
SMF Makeup Tools: Instrument-oriented editing
Performance Memories:
Performance Lists:
Unlimited number (storage on USB memory)
Over 500 "Music Assistant" memories (internal memory)
5 "Factory Song" memories (internal memory)
Performance memories per List: Max. 999
Search function: Quick location of SMF, audio and JPG files on the connected USB memory
Recording:
Media: USB Flash memory
Song Save Format - Audio files: WAV (44.1 kHz, 16-bit linear)
Video:
Lyrics:
SMF, mp3/WAV, mp3+CDG
Slide shows:
Picture folder linked to songs (recommended resolution: 512 x 384 or 1024 x 768 pixels)
Other:
Panel controls: Knobs: VOLUME, Rotary encoder: Data dial
Connectors:
PHONES jack x2: Stereo 1/4" phone type
AUDIO INPUT jack: Stereo miniature phone type
AUDIO OUTPUT jacks (L/Mono, R/Mono): 1/4" phone type
USB COMPUTER connector (Type B, reception and transmission of MIDI data)
USB MEMORY (Type A, data storage devices)
MIDI connectors (IN, OUT): Visual Control function
VIDEO OUTPUT jack: RCA-type (CVBS, PAL or NTSC selectable)
Foot pedal jack: HOLD, SWITCH/EXPRESSION (programmable)
Speakers: 10 cm x 2
Rated power output: 12 W x 2
Power supply: AC adaptor
Power consumption: 1100mA
Auto Off function: Off, 10 min, 30 min, 240 min
Accessories:
Owner's Manual
AC adaptor
Power cord (for connecting the AC adaptor)
Music rest
CD-ROM (Style Converter 4.0, USB driver)
Option (sold separately):
USB Flash Memory: M-UF series
Pedal Switch: DP series
Footswitch: BOSS FS-5U
Expression Pedal: EV series
Dimensions:
Size and Weight (Without music rest):
Width (W): 1,044 mm41-1/8 inches
Depth (D): 317 mm12-1/2 inches
Height (H): 129 mm5-1/8 inches
Size and Weight (Including music rest):
Width (W): 1044 mm41-1/8 inches
Depth (D): 317 mm12-1/2 inches
Height (H): 301 mm11-7/8 inches
Kao sto se i iz specifikacija vidi, ovo ispada da je Bk5 nesto drugaciji od Bk7m posto nema prikljucak za FC7 pedalu, ima samo dva MFX za ritam sekciju (mada je i to sasvim dovoljno).
Sa druge strane ima style composer a Bk7m nema i OTS se daju srediti u Bk5 (mislim barem) dok za sada Bk7m to nema. Zato sam rekao da treba sacekati update za bk7m.
Vidim da Bk5 na broju ima vise boja i drum setova!
Takodje vidim lock za tempo, style, tone na vrlo pristupacnim mestima.
Dakle ne radi se o pukom prebacivanju Bk7m u sasiju sa klavijaturom.
Okacicu malo kasnije par demo-a ;)
U odnosu na GW8 ima 4 OTS (programabilna), ima neograničeno performansi.
Hm ne mogu da vidim ni iz oficijelnih podataka, da li će se tonovi moći editovati.
Gledajući slike ne vidim sync stop, octave i transpose.
Evo prvog demo-a:
http://soundcloud.com/deja-morison/roland-bk5
Sto se tice sync stop on se dobije dvoklikom na sync start.
Naravno, ima i transponse ("key" taster koji isto moze da se zakljuca) a pravljene boje se snimaju u performance listu...
Boban010
20.01.2012, 17:58
Koji je chip u njemu,sonic cell?
Pitam jer ova poslednja dva instrumentala zvuce kao da su sa EXR E2.
Isto ne vidim da ima opciju favorite tonova ili performansi...
Ako bude cena manja od 950E u sta sumnjam,mozda cu jedan od svojih GW8 zameniti za ovo sokocalo...:lol:
Isto bi voleo da znam da li je moguce fabricke ritmove zameniti drugim ritmovima?
P.S.Sta je sa user scalama?
Eto ako se budu mogli na OTS pozivati editovani instrumenti (iz performansi), onda i nema neke potrebe za favoritima.
Na njemačkim stranicama, ta cijena 950 Eura je "Unverbindliche Preisempfehlung" hoće reći preporučena cijena (maksimalna), a kaže dalje citiram: " im Handel wird es dann wohl so um die 800 Euro kosten". Kao u radnjama će vjerovatno koštati 800 Eura, pa vidjet ćemo.
Boban010
20.01.2012, 18:37
To je razumna cena,nije lose!
E sad,mozda sam pogresno razumeo ali cini mi se da sam u specifikacijama procitao da i BK5 kao i GW8 ima mogucnost za vise drum traka u ritmu...
U medjuvremenu evo jos jednog demoa,slusajuci ga rekao bi da to nije sonic cell.....
http://www.youtube.com/watch?v=kA0qgDH5EoI&feature=youtu.beI
Boki mislim da moze vise drum traka kao sto i na Bk7m moze. Samo da sacekamo da vidimo kako je to podrzano u style composeru.
Sound engine najvise lici na E80 plus neke dodatne boje i drum setovi. Harmonike su vec za Bk7m doradjene a iste su na Bk5. Zvuce vrlo dobro!
Sto se tice favorite boja, ima cetiri OTS boja po ritmu.
Ritmova mozes da smestas koliko hoces na usb memoriji. Takodje i user programe (performance)...
Dodato:
User Manual za Bk5 ;)
http://www.roland.com/support/article/?q=manuals&p=BK-5&id=62265052
Boban010
21.01.2012, 13:51
Prelistavajuci manual otkrio sam da se i kod njega scale tuning belezi u globalu a ne u performansi samim tim,iako je mozda previse rano za takav zakljucak-zbogom terce!
Na zalost tako je, plus vidis da je user skala zajednicka za upper 1 i 2.
U uputstvu pise da su podrzane drum trake na bilo kom delu ritma (osim basa).
Style komposer je otprilike sa istim mogucnostima kao i na E80.
Ustvari dosta toga je isto kao na E80.
Boban010
21.01.2012, 17:22
Ima mogucnost ubrzavanja i usporavanja ritma kao na G seriji arangera....
Gledao sam nesto po netu,stvarno ce cena biti oko 800Eura,ispada da je jeftiniji odnosno isplativiji od modula BK7m.
nesaband
23.01.2012, 15:53
stize u februaru u beograd pa cu imati priliku da ga testiram.
Videcemo sta moze a sta ne uskoro.
ovo je nula i 950 € je punoo....
nesaband
23.01.2012, 16:49
sta je to nula kolega?navedite neki razlog a ne ovako bez argumenata da omalovazavate neki instrument koji se jos nije ni pojavio na nasem trzistu.
Zna li neko koliko DSP-a moze da se koristi po ritmu ?
Boban010
24.01.2012, 15:39
Verovatno mislis na efekte,po dosada dostupnim informacijama,ima dva efekta po ritmu.Inace osim posebnih efekata za solo boje ima i master ekvilajzer i master kompresor-neka me neko slobodno ispravi ako gresim.....
Ne gresis Boki, ima dva MFX po ritmu plus reverb i chorus. Ima jedan MFX za solo plus reverb i chorus. Mislim da su reverb i chorus zajednicki za ritam deo i solo deo ali se za svaki part posebno dozira "send" ka efektu.
MFX mogu biti bilo koji iz palete od preko 80 ponudjenih a postoje i kombinacije u jednom MFX-u (na primer distorzija plus delay ili Enhancer plus delay...).
kada ce da izadje zamena za e-80?
Boban010
25.01.2012, 11:53
Roland E80 je poslednja iz serije E,tako da verujem da se E90 uopste nece pojaviti a da ce biti novih arangera,bice,ako sudimo po dosadasnjim "poslovnim" potezima Rolanda.Ocigledno rade na razvoju novog arangera a kao sto svi znate za razvoj nove tehnologije je potrebno vremena i para.Najisplativiji nacin je da kupci sami finansiraju razvoj sto se trenutno i radi,nama daju na slamcicu neke delove te tehnologije a novac od toga ulazu u dalji razvoj...
Roland BK5 mozda nije naslednik E80 ali sledbenik svakako jeste,korisnici kazu da ima i slicnosti prvo sa modulom BK7m a sada i sa BK5(citaju ritmove sa E80 i nije potrebna nikakva korekcija) pa ako niste suvise zahtevni i nemate na raspolaganju znatna novcana sredstva verujem da ce BK5 biti pravi izbor za vas,pre svega imajuci u vidu veliki broj ritmova i performansi(999 cita ih direktno sa USB flesh memorije).
i kakva je dirka na bk-5?
nesaband
25.01.2012, 16:09
=)),dirke su bele i crne.Brate pitas nesto a jos ga niko od nas nije probao.
Dirka ce biti sigurno losija nego na E-80.
Meni to lici na prepakovan E50,s tim sto mi se cini da ce imati manje opcija nego vec pomenuti e50,a mislim da ce i dirke biti tu negde slicne.
Boban010
25.01.2012, 16:28
Moracemo da sacekamo jos malo za odgovor na ovo pitanje,a u medjuvremenu pogledajte ovaj video.Koliko sam upoznat BK5 nema vokoder,na klavijaturi je ukljucen midi in a od pedala je ukljucena hold pedala,na koji je nacin kontrolisao vokoder?
Vidi se da je nesto ukljuceno na stereo input ulazu na Bk5,a u manualu nisam procitao da ima mogucnost konekcije mikrofona i davanja efekata tom ulazu.....
http://www.youtube.com/watch?v=C7SYnEyCoSo&feature=youtu.be
nije ga niko probao, a postavljen demo... bas cudno... steta sto nisu crveno-bele dirke...
nesaband
25.01.2012, 17:31
vi ste kolega malo neozbiljni.nemojte izazivati clanove foruma i malo se uozbiljite.
Ovo je forum gde pokusavamo nesto da naucimo a ne da se shalimo na vash nacin.
zelim vam prijatan boravak na forumu.
@Boban
Mislim da nije bio vokoder u klasicnom smislu pa da se mora kontrolisat midijem, vec da je neka vrsta autotuna (pitch korekcije), koja je bila odvaljena do kraja, znaci ono Cher effekt. Predpostavljam da koristi nekakav eksterni harmonizer koji ima i pitch korekciju.
Zahvaljujem, ali ja samo pisem na isti nacin kao i vi... pogledajte koji ste smajli stavili na vas predposlednji post i kako ste mi odgovorili za dirke u vezi ovog aranzera... i posle mi recite da se ja salim. Ja mislim da je na ovom forumu previse dozvoljeno nekim clanovima da pocenjuju druge. Na moje pitanje kakve su dirke dobio sam odgovor da su crno-bele... mislim sta da se kaze na to i posle sam ja neozbiljan i zbijam sale, ma kako... i sad odjenom pricate u mnozini kako vi na forumu hocete da nesto naucite... svi vi hocete nesto da naucite, a ja sam neki tamo... Ne znam o cemu se radi? Jel ja nekom smetam? Postavim temu na forumu, temu mi obrisete... postavim pitanje vi me ismevate, pa sam posle ja neozbiljan. I sad cete jos da mi pretite baniranjem... Stvarno ne znam, ali u sta se ovaj forum pretvorio, nije mi jasno. Kako god, stvarno nemam vise komentara...
Sto se "baniranja" tice, tu vam ne moze prijetit svako, a i onaj ko moze, sigurno vam nece prijetiti nego vas na lijep nacin upozoriti. Ako mislite da ste isprovocirani necijim postom, onda to nemojte raditi javno, nego fino javite kome treba, a tema neka ide u pravom smjeru, da se ne bi morala kljucat ;)
Dobro...onda da sacekamo februar, pa da se isproba BK-5. A valjda ce jos neki aranzer izbaciti...
nesaband
25.01.2012, 19:32
Slazem se sa vama kolega.sacekajmo februar da se klavijatura pojavi na nasem trzistu a u medjuvremenu ako jos neko ima neki snimak sa ovom spravom neka ga postavi ovde na forumu.
Postavio sam ovde demo, isti kao onaj prvi ali ima na kraju jos dve numere:
http://www.youtube.com/watch?v=crW3dvPwoxI
Boban010
26.01.2012, 18:29
Iskreno nisam odusevljen ovim demo snimkom BK5,pretpostavljam da su ovo fabricka podesavanja i mogu da kazem da mi se vise dopala EXR E2 sa default zvukom nego li BK5.
Takodje Cezar Guzmanov demo mi se vise dopada po kvalitetu zvuka nego li ovaj nas...
Naravno veliko hvala Roland timu Srbije na trudu,brzini i pruzanju pravovremenih informacija.
Ovo je za decu :) :) :)
mislim,nista posebno....bar po meni....
Boban010
26.01.2012, 22:02
Molio bi kolege da prokomentarisu Cesar-Guzmanov demo,ali konstruktivno na nacin na koji je to uradio kolega zukae....
nesaband
26.01.2012, 23:28
Cesar-Guzmanov demo meni zvuci jako slicno kao njegovi snimci sa GW-8,nije to nista spektakularno sto do sada nismo culi od njega.
Mi na ovim snimcima i ne mozemo da cujemo da li je poboljsano nesto sto se tice aranzerskog dela klavijature.Kao i uvek snimci koji su postavljeni do sada ne mogu da nam daju pravu sliku sta sve moze da se uradi sa ovom klavijaturom.
Ni Rolandov tim se nije proslavio sto se tice odradjivanja i sredjivanja aranzerskog dela klavijature.
Jedino sto sam cuo je sempl harmonike koji mi se jako dopao mada ni za to nisam siguran da nije napravljen od dva sempla u kombinaciji na dva uppera.
@daca91
BK-5 je daleko od igracke za decu,veruj mi na rec.
Verovatno ces promeniti misljenje o ovoj klavijaturi kad dodje u ruke majstor Bobana010 a bogami i verovatno i u moje ruke kad mi postavimo demo snimke
sa dobro odradjenim stylovima za ovu spravu.
Na zalost, na kratko smo imali masinu pa smo demo odradili sa fabrickim ritmovima i postavkama. Naravno da to moze mnogo bolje...
Prvi Bk5 koji se bude pojavio u Srbiji sticice kod nas pa cemo pokusati da malo sredimo user ritmove i prikazemo aranzer u boljem svetlu.
Boki, lici samo na snimku...ovo je ipak mp3. Kada se postave masina do masine na istom razglasu, cuje se u cemu je razlika. Mogu samo pouzdano da tvrdim da Bk7m zvuci identicno kao E80 (samo naravno ako u E80 ne koristimo dodatne SRX boje). Plus Bk7m ima vise boja nego li E80 (harmonike, tamburice, frule itd- to sto je zamisljeno jos od E2 kao balkan set boja...). Harmonike na Bk7m su daleko bolje nego na Exr i Gw8 ( sto zbog masivnijeg sempla, verovatno boljeg DA konvertera i manje kompresije, sto zbog sredjenog attack-a tona, boljeg odnosa klaparanja dirki itd... sto smo mi uspeli da navolimo veliki Roland da nam izadje u susret).
Bk7m pominjem u kontekstu da i Bk5 jako mirise na taj sound engine. Harmonike su iste kao na Bk7m. Nismo imali vremena za A-B test ali cemo i to svakako uraditi.
Ne zaboravite makeup tools koji je tu da znacajno popravi sliku kao i master kompresor i master EQ sa kojim postavkama mozete napraviti totalno drugaciji sound.
Ne kazem da se ovaj aranzer takmici sa top aranzerima, jer cena pokazuje u kojoj je kategoriji...ali mozda moze da posrami top aranzere koji bezobrazno skupo kostaju a ne daju toliko puta bolji sound.
PoZz
nesaband
27.01.2012, 09:06
@morison:imam dva pitanja.
Da li je ova trubacka rumba za pesmu Djurdjevdan fabricki style i dali je u tkz. Bugarki harmonika napravljena samo odjednog sempla na jednom upperu ili su koristena dva uppera(mislim da li su koristene dve harmonike u kombinaciji)?
Mislim na boju harmonike koja se zove na harmonici "organ".
Boban010
27.01.2012, 11:13
Evo novog podatka,nasao sam jedan video snimak na kome Cesar Guzman objasnjava da je mikrofon ukljucen u BK5!?
BK5 koji je bio kod nas je imao beta software, i inace nije bilo moguce bilo sta prepravljati...takodje mnoge funkcije nisu bile prisutne a demo koji smo postavili prvobitno nije ni bio zamisljen da bude javno emitovan nego je bio za internu upotrebu. Na kraju smo odlucili da zbog ekskluzivnosti ipak podelimo ono sto smo imali zabelezeno.
Radi se o harmonici OrganAcc. na kojoj je samo podesen efekat. Ritmovi su fabricki (ali iz gw8, exr-e2) i bez sredjivanja samo ubaceni i reprodukovani. Da nam je bio "makeup tools" na raspolaganju to bi daleko bolje zazvucalo...
Dirke su otprilike kao na GW8.
Boban010
27.01.2012, 15:01
@Morison
Nema potrebe da se pravdas ili izvinjavas prijatelju,pravi muzicari ce razumeti...
Ne znam da li si pratio temu Pa3x kad je izasao,ni njegov prvi demo nije bio nesto extra pogotovu za 3000E.....
Elem,pogledaj sta sam napisao pre tvog poslednjeg posta pa ako mozes pribavi mi ovu informaciju,ako treba postavicu i link gde Cesar pokazuje kako je spojio mikrofon na Bk5....
Pozzz.....
nesaband
27.01.2012, 15:34
@Morison:
zahvaljujemo se mi tebi na tvom trudu i objasnjenjima.
Nego sporo ide ovo vreme.Daleko je Februar a mi smo nestrpljivi :lol:
@Boban
Evo bas sam pitao Cesara na youtube kako je spojio pa odgovara:
Hello Zukae, yes, from the mic to the Boss VE-20 and from VE-20 to the BK-5 external Input. I fall in love with this Backing Keyboard :)
Regards from Vina del Mar, Chile.
CESARGUZMANCHILE prije 32 minute
Znači: " mikrofon u Boss VE-20 pa onda u BK-5"
Boban010
27.01.2012, 23:47
Bravo Zukae!
Znaci ipak cemo se nacekati za vocal procesor u klavijaturi sa bojama za Balkansko podneblje..:D
Neki ce reci da je nerealno po toj ceni,medjutim,setite se,Juno Di ima u sebi vocoder!
Bolji su cini mi se tasteri npr za FILL i tako....Nego nema TOUCH opet izgleda ili mi se samo cini???
Boban010
01.02.2012, 00:37
Ako si mislio na ONE TOUCH,ima i to cetiri po ritmu,uostalom kao i kod BK7m.
Slobodno procitaj specifikacije za BK5,nista ne boli.....:lol:
Nisi me razumeo "bobane010"....Citaj i ti malo moj post.....Rekao sam TOUCH,ali nisam mislio na ONE TOUCH,nego ekran na TOUCH....Razumes sad?Kao npr. sto imaju PA500,PA800,PA1X,PA2X,PA3X,.....
nesaband
01.02.2012, 22:05
E stvarno nema to?????Pa ja ne mogu da verujem?E paovo ni je ni pa500 ni pa800 ni ......ostale koje si naveo ,ovo je obicna,najobicnija sprava ali jako korisna i nece biti skupa.A sve u svemu moje je misljenje da ti pises bilo sta ovde na forumu iz razloga skupljanja postova a ne iz razloga da konkretno diskutujes o necemu.Ja stvarno ne znam dokle ce administratori ove stvari da tolerisu.
Neso ti ga i sad pretera.....Ocu da pomognem i da diskutujemo malo.....Pitao sam samo da li ima Touch screen ekran,jer znam da sad noviji arrangeri ili workstationi obicno imaju ekran na dodir,a i sta je tu lose sto sam samo postavio pitanje?!?!?!Ko da sam postavio pitanje neznam ni ja sta....A ako mislis da je zbog posta,gresis,jer imam kolekciju kuci setova,boja(performanci),ritmova i bilo cega ostalog....Prijavio sam se 5 januara kao sto vidis zato sto sam tad uzeo klavijaturu,pa sam hteo da malo ucestvujem i postavim neko pitanje za neku pomoc ili dam odgovor na ono sta znam....ustvari.....sta ima ja tebi da se pravdam ovde?!?!?!?!
AcaG600, mogli biste malo pripaziti kako pisete na ovom forumu. Prva stvar sto skupljate postove za download, a znate da to ne prolazi kod nas. Druga stvar je da pripazite kako se obracate clanovima koji vam prvo mogu biti ocevi po godinama i drugo, dugo su na forumu i puno su pomogli njegovom radu.
U redu Dell....Necu vise ulaziti u ovakve diskusije....pozz tebi i nesi
Boban010
05.02.2012, 20:23
Evo jos nekoliko demo snimaka Rolanda BK5 sa testa koji je radio jedan nemacki magazin pa poslusajte....
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Factory-Demo.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Song-Demo_01.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Song-Demo_02.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Style-Demo_01.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Style-Demo_02.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Style-Demo_03.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Style-Demo_04.mp3
http://www.tastenwelt.de/uploads/media/Roland_BK-5_Style-Demo_05.mp3
nesaband
05.02.2012, 23:19
Vidim ja ko ce biti prvi vlasnik Rolanda BK 5 u Srbiji.;)
Dodato:
Mislim da su dosta toga poboljsali ,kao da su u BK5 ubacili i SRX prosirenja sto se tice aranzera.Cini mi se da je bubanj mnogo bolji nego kod GW8?
Cini mi se da su i semplovi manje kompresovani.
Kakvo je tvoje misljenje Bobane?
Boban010
06.02.2012, 16:28
Sto se tice kupovine,jos nisam odlucio definitivno,jos uvek merim,procenjujem,planiram,a evo i svi ostali zainteresovani samnom!:D
Ovi poslednji snimci pokazuju kako zvuci klavijatura bez nekog posebnog doterivanja onako fabricki,zvuk je dosta slican GW8,napucane su bas pedale bas poprilicno...
Tesko je oceniti kompresiju posto je ovo mp3 ali mislim da ima razlike a na kraju krajeva i da nema ja sam zadovoljan zvukom GW8 pa sto ne bi bio i sa BK5.
Mene najvise interesuje operativnost BK5,kako bi sve to moglo da sve izvede bez favorita?..
Hocu li imati istu brzinu promene ritmova i performansi,hoce li zaglavljivati prilikom promene performansi kao kod E2?
Da li cu moci da koristim i fabricke ritmove zajedno sa mojim ritmovima i tako jos hiljadu pitanja i podpitanja......
necu da ulazim u konflikt,klavijatura stvarno izgleda ko igracka i neprofesionalna al da je zvuk 0 ili neke slicne komentare sto citam,to nikako...Niko ni da spomene da unazad 20 god Roland je vodeca firma u svetu po ritam sekcii,nego kupimo aranzer 3000 eura(citaj vrlo skupu igracku) i ne j***mo vise nista.Na balkanu vazi pravilo, koji instrument ne moze da izvadi kabinu od guerrini to nije instrument i nista ne valja. Ko se malo vise razume od muzike osetice na demo-se da je svaki instrument fabricki vrlo profesionalno i na vrlo skupoj opremi izmiksan sto nije slucaj kod konkurenata koji samo nabacaju instrumente u synt,stave 2-3 jeftina plugins COM EQ i sl pa ti posle lupaj glavu od zid...Inace licno sviram PA800
nesaband
06.02.2012, 22:01
@rocco
Ja vas kolega nisam nista razumeo sta ste hteli da kazete?
ovde nema nikakvih konflikata vec razmena misljenja i argumenata.
Ne bi bilo lose da nam malo pojasnite sta ste hteli da kazete pa da malo prodiskutujemo o tome.
@Boban010
I mene brine to da li ce bez favorit i jos nekih stvari BK5 biti upotrebljiv za nas obicne tezgarose,a nama je brzina prebacivanja stylova i boja jako bitna stvar posto mi ne sviramo programsku muziku gde imas vremena da se natenane pripremis za sledecu pesmu.
Nasi ljudi su nestrpljivi i ako moras da napravis bilo kakvu pauzu medju pesmama odma dolazi do negodovanja.
Aman Neso brate, pa nisi valjda JukeBox na svirkama. Nek se odmore malo. Mnogo su oni razmazeni. Ima pjesma svoj kraj i pocetak, pa ne moraju non-stop da djipaju sunce mu zezeno :lol::lol::lol::lol:
Nije to nikakva igracka i momci koji mlate praznu slamu svojim "pametnim" komentarima bez ikakvih osnova i argumenata, bolje bi bilo da i ne komentarisu. Ta "igracka" bazira na najnovijem Rolandovom sound chipu i nema nikakve veze sa E serijom. Od nje je udaljena za citavu galaksiju. To "najnoviji sound chip" znaci da kvalitativno pripada generaciji koju je Roland zapoceo Sonic Cellom (sto je debelo dobar sound sa 256MB sampling materijala) a onda nastavio u slijedecim produktima sa manjim ili vecim izmjenama. Samo zato sto instrument naizgled podsjeca na drugorazredne aranzere ne znaci da on to i jeste. Ruku na srce Roland uporno izbjegava sampling instrumente, cak su obustavili (bar za izvjesno vrijeme) razvoj i rad na profesinonalnim samplerima (a bili su svojevremeno vrlo visoko kotirani svojom S serijom) ali zato su interni soundi zestoki i instrumenti stabilni da stabilniji ne mogu biti. Probao sam tu "igracku" i... propisno sam se "naigrao". Svaka im cast i cest, za malo para mnogo sounda, alal vjera.
Sto kazu Boban i Nesa i mene bas zanima ta brzina promene ritma i boja. Mozda je kod mene jos uvek stara navika ali je G 800 bio zakon za brze promene. Barem za mene. A sto se boja tice i ja se slaazem da je verovatno bolji od GW 8, a kako mi se GW 8 svidja onda bi to bilo to. Uostalom videcemo koju ce dijagnozu doktor Boban da postavi:)
Dodato:
A i cini mi se da su malo popravili beat ritmove. Kod GW 8 ne koristim ni jedan Beat ritam fabricki. Ovde mi se cini da se malo popravila situacija...
nesaband
07.02.2012, 12:25
@Tranzit
Mora da djipaju stalno i ne smes da im das da disu :lol:
Ne smes da im das ni malo vremena da razmisljaju inace nema para.
Samo udri u glavu,to je najbolji lek za nas narod.=))
"Igracka" je za one koji ne vole to sto je aranzer lagan sto je mali,sto ti ne treba mini bus da bi ga spakovao.
Da ponovim,moje je ubedjenje da nikad mi necemo napraviti bolji sampl nego sto to moze da napravi fabrika i meni licno ne smeta to sto Roland ne pravi aranzere u koje mozes da pakujes semplove.Sve vidim oni koji imaju semplovane farbe zaradjuju vise nego mi koji nemamo takve sprave!!!
To je samo stvar prestiza pa vidim da su i gazde kafica pocele da zakeraju i da pitaju koju spravu imas,a to vec polako prelazi u bezobrazluk.
Ko da mi njih pitamo zasto nemaju sarene stolnjake vec su plavi.
da skratim,juce sam se cuo sa ljudima iz Rolanda u Beogradu i ocekuju da ce im stici Roland BK5 polovinom februara tako da cu tada imati vise informacija o ovoj klavijaturi
@nesaband
U pravu si Neso. Mnogi cim ne vide 6.5 oktava tj.veliku klavijaturu jer mnogi i ne znaju sta su to oktave odmah precenjuju te masine. Ja sam ubedjen da u toj cenovnoj klasi niko ne pravi bolje klavijature od Rolanda. To je barem moje misljenje. Pozdrav.
Dobro ti je misljenje, Roland je bio vec proglasen mrtvim a i sam sàm vjerovao da nece dugo, ama jos je ziv i sve zivlji. Nudi vrlo ozbiljan sound, kada se radi o posljednjoj generaciji aranzera a nedostatak samplera je totalno marginalan jer interni content je takav da i nema mjesta za neke egzibicije sa sopstvenim samplovima. Sve sto zatreba je vec tu.
Sto se ice megalomanije po pitanju velicine klavijatura, jos malo pa ce se prodavati na kilo ili na metar. Ljudi se sve vise brinu kako izgleda jedan instrument a sve manje kako se on cuje, pa je prvi ali i obavezni komentar o novom instrumentu: "dobro izgleda". Treba samo poslusati pazljivo te "male" Rolande, sve ce se kazati samo. Dok konkurencija luduje sa silnim sampling RAMovima a u isto vrijeme se bori sa labilnim sistemima i hardverom, dotle Roland razvija u pravom smjeru i na najbolji nacin, svoj interni sound.
nesaband
14.02.2012, 13:05
@tranzit
brate ti me iz dana u dan sve vise fasciniras tvojim postovima.
Imam jedno pitanje za tebe.
posto kazes da si probao BK5 interesuje me da li pri promeni stila ostaju parametri za solo boje koje si sam napravio ili vuce nove parametre sa tog usera u koji si usao.
Valjda ces razumeti sta te pitam.
pozdrav
@tranzit
Slazem se sa tobom. Meni je skoro jedan nudio da menjam moj GW 8 za Pa1XPro Ellite i da mu doplatim oko 250 € ali nisam hteo. Imao sam dugo G 800 i taman sam se odvikao od tih velikih klavijatura. GW 8 je extra za te pare a i radi sve i to odlicno. Nadam se da ce BK da bude samo bolji a za to cekamo tvoje iskustvo, Nesu da ga isproba i naravno da prodje kroz Bobanove sake :)
@mrkic
BK-5 sadrzi i sounde i ritmove sa BK7m pa je i kvalitet odgovarajuci a kompatibilan je ritmovima sa G i E serijom i naravno sa svim ovim novijim Rolandovim aranzerima. Ima dosta neocekivanih finkcija za tu cjenovnu klasu pa izmedju ostalih i Chord Extractor koji sasvim pristojno radi. Trenutno je best buy, mali ali prgav. Svasta nesta zna Roland da napravi.
interesuje me da li pri promeni stila ostaju parametri za solo boje koje si sam napravio ili vuce nove parametre sa tog usera u koji si usao.
Pokusacu da odgovorim.
User program ili performance belezi u sebi celu postavku, dakle ritam i miks ritma, tempo, sync start, varijacija, solo boje (dva desno i jedan levo), njeni odnosi, efekti itd.
Kada pozoves user dobijas sve spremno da krenes tu postavku.
-Ako bi zeleo da predjes u drugi user kako bi pozvao drugu boju a da sve ostalo ostane (ritam) potrebno bi bilo da se zakljuca (lock) ritam i tempo. Video si da je to lako moguce odraditi posto postoje skracenice na panelu (zakljucavanje se vrsi tako sto se zadrzi bilo koji taster za promenu fabrickih ritmova...a tempo zakljucavanje je zadrzavanjem tap tempo tastera).
Druga stvar:U svakom ritmu postoje 4 ots koji su 4 usera za boje. Znaci u svakom ritmu imas 4 usera sa potpuno sredjenim svim odnosima, efektima, cak poziva i varijaciju ritma pa i tempo... itd.
-Ako zelis da promenis ritam a da boja ostane, trebas zakljucati boju pri promeni usera (zadrzi se bilo koji taster za odabir familije boja).
Drugi nacin je da ne pozoves user nego da pozoves ritam sa usb-a. Boja ostaje samo ritam promenis. Naravno pre svega je potrebno da se svi ritmovi lepo premiksuju u makeup tools-u kako bi jednako radili na istim podesavanjima style mix-a.
nesaband
15.02.2012, 12:41
@morison
hvala na odgovoru.
To sto si napisao je meni poznato,to je isto kao na Roland E-50.
Ja sam mislio na to da u toku sviranja na jednom useru promenim boju koja nije vec pripremljena u one 4 a da mi ostanu isti parametri efekta(mislim da hall i coruss na primer) a ne da mi kad promenim boju promeni i parametre na njoj.
Ne znam da li sam ja dovoljno precizan u svom pitanju ali se nadam da me razumes.
jos jednom hvala
Aha! Ti mislis da uletis u fabricku banku boja i da izaberes neku a da ostane isti reverb delay i mfx? Moze!
U uputstvu za Bk5 na strani 68 objasnjen je parametar "UP1 EQ/MFX Link" koji kada stoji na ON (sto je fabricka postavka) onda on povlaci ono sto je proizvodjac zamislio sto se tice EQ i MFX-a. Ako stoji na OFF jednostavno ce zadrzati efekte od onog usera koji je ucitan.
nesaband
15.02.2012, 16:13
E to brate,ta informacija mi je bila jako potrebna i drago mi je sto to moze da se izvede.
hvala ti puno na ovoj korisnoj informaciji.
nesaband
22.02.2012, 22:33
Pogledao sam manual i stranu 68.
Nije mi bas naj jasnije posto se to koliko vidim odnosi samo na SONG deo a ne na odredjene performanse.Ako ti nije tesko probaj malo to blize da mi objasnis.
Inace,danas sam isao da testiram Roland BK5 u jednoj od nasih Beogradskih prodavnica i mogu reci da je ton generator poboljsan u odnosu na GW 8.
ROLAND ko i svi drugi proizvodjaci nesto ti da novo i dobro a zato ti ne da ono sto je bilo dobro u prethodnoj klaviajturi.
Aranzerski deo je kvalitetniji,precizniji,bolje izlaze vec uradjeni stylovi sa starijih modela E serije i G serije ali je velika mana sto su izbacili iz klavijature kao sto ima Roland GW8 favorit banke za ritmove i za boje.
Malo ima dugmica i to fali na ovoj klavijaturi.
Ovo je kako se meni cini Roland BK7m sa dirkama i jos nekim dodatnim sitnicama.
Velika stvar je sto ima Video izlaz i sto matrice moze da transponuje.
To su moji prvi utisci.Za sad,za moj nacin rada nije upotrebljiva ali za kolege,fajlase,pevace koji pustaju matrice i svirace koji sviraju vise programsku muziku je jako dobra sprava.
nadam se da sam ovim kratkim opisom Rolanda BK5 bar nekom pomogao.
Dodato:
UP1 EQ/MFX
Link
Off, On If you select “on”, the
BK-5 selects suitable
MFX and equalizer settings
for each Tone
you assign to the
Upper1 part.
Jesi mislio na ovaj deo manuala druze?
e da sam danas ovo video pa da probam u radnji ali nema veze ici cu ovih dana ponovo pa cu da proverim tu funkciju.
mladenkom
23.02.2012, 04:14
:rolleyes: dokle vise :mad:
Ne sekiraj se Djomla, glupi postovi se brisu da se ne kontaminira ostala raja ;)
mladenkom
23.02.2012, 04:56
aj obrisi i moje onda,ovako ispada da odgovaram Neshi :)
nesaband
23.02.2012, 07:35
:lol:
PIH!!!! a ja nisam procitao taj post,steta[-O<
Dodato:
Zaboravih da napisem,dirka je ista kao na GW8 i za sada je cena oko 930 eura.
Boban010
23.02.2012, 15:00
Favorite bi jos i mogao da prebolim ali Lock taster da Holdujem,tesko.......Jos zamisli lose pritisnes pa odes u neku banku sa bzv. ritmovima,pa taster exit pa ode vozzzz....A Laki je malo nervozan!b-(
=))=))
joj stvarno lock taster je veoma bitan i ja ga koristim stalno. A i ne odgovara mi ako nema i sinhro stop. I to koristim cesto. Istovremeno sinhro start i stop. Sto kaze Nesa Roland nesto uzme a nesto i doda...
nesaband
23.02.2012, 16:33
Sinhro start i sinhro stop su nam dali a za LOCK taster nisam siguran da li ga ima.
nisam bas dugo bio u radnji i uvek nesto zaboravis da proveris.
Cak nisam siguran ni da se tempo moze koristiti preko tockica(cursora),mislim da je uradjeno kao na EXR-E2 na dva tastera.
Posteno receno nisam to ni probao juce.
Sto se mene tice ako ne moze tempo da se menja tockicem definitivno otpada. A i ja koliko sam gledao slike nisam video sinhro stop samo start ali je moguce da sam i ja prevideo. A tockic za promenu brzine ritma stvarno znaci. Kada se samo setim kada sam imao Korga IS50 na jednoj tezgi pa nisam imao tockic a svirao sam Ciganka sam mala vise puta u toku veceri... zamisli koje su bile muke Neso :D
mladenkom
23.02.2012, 18:20
mislim da je kolega @Morison napisao da se sinhro stop dobija dvoklikom na sinhro start,tako da funkcija postoji,ali ne i posebno dugme
nesaband
23.02.2012, 18:57
sinhro start, ja mislim da se nalazi sa leve strane iznad sinhro stop.
A tempo je pored njega,dva dugmeta jedno za usporavanje a drugo za ubrzavanje.
Postavio sam ja manual od BK5 ovde na forumu,verovatno ce ga moderatori propustiti uskoro pa cete moci i sami da pogledate.
Dodato:
evo sad sam proverio,ima ga u downoad sekciji
Postoji taster HOLD,a sto se tice favorit banki ne razumem sta ima tu lose ako su ih izbacili i onako su obicno bili ograniceni na 144 mesta po setu. Pored Music Asisstant su po meni sasvim nepotrebni ja ih na E80 ni ne koristim jer je M.A. mnogo prakticniji bar po meni.
@nesaband
Sada sam pogledao sliku nema sinhro stop. Ispod sinhro start je dugme start stop. A bas sam se razocarao ako ne moze tempo da se menja na tockicu. A bas sam planirao da menjam mozda gw 8 za njega. A ako je, kao sto kaze Mladja, sinhro stop ustvari dvoklik na sinhro start to je onda slicno kao na G 1000 sto je bilo.
Ne vredi vam da gledate po slici klavijature imate manual skinite i u njemu imate spisak tastera,komandi.
Sent from my LG-E900 using Board Express
Upravo sam se vratio sa Roland samita u Budimpesti i sa sobom doneo kuci jedan bk5. Roland team Srbija se svojski potrudio da skrene paznju na sve potrebe korisnika sa nasih prostora a posto je na konferenciji prisustvovao glavni producent ove masine i sve uredno pribelezio i prosledio gde treba, nadam se da ce veci deo toga uvaziti. Ne bih sada o tome sta smo sve zahtevali posto je prerano govoriti ali budite uvereni da smo ih "izbombardovali" predlozima, sugestijama, idejama i kritikama...
Mi smo kao tim dali veliki doprinos kao prezenteri ali i kao veliki poznavaoci tematike tako da mogu reci da smo ozbiljno shvaceni.
Predlazem da ko je zainteresovan prvo detaljno prouci uputstvo jer necu stici da svaku sitnicu odgovorim. Tek ako postoji nekih nedoumica postavite pitanje pa cu rado dati odgovor.
Sync stop postoji, to je drugi klik na sync start. Tockicem se moze menjati brzina:Kada ste u bilo kojem meniju- pritiskom na tastere plus ili minus tempo pojavi se slajder na ekranu za tempo a zatim odmah mozete tockicem nastaviti da vrtite tempo levo-desno (sporije il brze).Na glavnom ekranu ovo ne radi ali obecano je da ce to popraviti (skrenuli smo paznju na ovaj problem).
Uskoro detaljnije a pogledajte nekoliko slika sa Roland samita :)
nesaband
24.02.2012, 13:07
@mrkic
nisi dobro pogledao,pogledaj sliku u manualu strana 11 lepo se vidi taster broj
7 sinh.start a taster br.15 start stop.
Ja cu sledece nedelje da odem do radnje malo bolje da precesljam klavijaturu pa cu da vidim sta moze da se uradi sa tim music asistetom da bi se ubrazlo pozivanje stylova.
@Sinisa
Aj malo blize pojasni tvoj sistem rada sa music asistentom pa da ja proverim da li tako moze da se radi i sa BK5.
pozdrav
@nesaband
nismo se izgleda razumeli dobro Neso. Mislio sam da nema posebno dugme za sinhro start a posebno za sinhro stop. U sustini na klavijaturi nema sinhro stop ali je Morison objasnio kako se dobija. Ja sam navikao da budu posbno ti dugmici ali moze i ovako. Imao sam odvojene te dugmice jos od E 96. Samo je stvar navike.
@nesaband
Nema tu sta da se pojasni mnogo. Svi user programi se prebace u music assistant i svakom user programu dodas IME( naziv pesem),izvodjaca i recimo koji je ritma ili nebitno bilo sta drugo. Po stranici MA na e80 imas 12 pesam stranice mozes da listas tockicem ili preko touchscreen.
Lista moze da bude slozena po nazivu pesme od A do Z,po pevacima i po ritmovima ili sta god ispises savim nebitno. Te tri opcije su uvek dostupne na ekranu kao sto vidis na slici,a imas i opciju finder. Broj mesta nije ogranicen na E80,a na BK5 ako se ne varam sveden je na 500.
Sad koliko sam video po slikama MA nije isti kao na e80 i koji su nacini pretrage neznam tacno.
Ne, na Bk5 postoje Performance List-e koje mogu da sadrze do 999 programa. Naravno, mozes snimati koliko god hoces lista (pa puta 999). Na primer, mozes napraviti listu za tezgu, za zabavnjake, za strane pesme, za programsko vece....
Svaki od tih 999 usera nazoves kako zelis a sadrzi celu postavku user programa kao i na E80. Vrlo slicno kao na E80 ali ipak prakticnije sto mozes da imas vise lista do kojih se vrlo brzo i jednostavno dolazi.
Boban010
24.02.2012, 20:22
Ovo sa listama je super ali mene najvise brine Lock taster za ritam.Dakle moram da zadrzim bilo koji od tastera koji biraju ritmove?Po meni to je nepotrebno gubljenje vremena pogotovu imajuci u vidu da vas pogresno doziran dodir tastera moze odvesti u ..... da ne kazem gde!
p.s.I to svaki put kad zakljucavate ritam.
Na rolandovom sajtu pise pod performanse list Over 500 “Music Assistant” memories na internoj memoriji,a na usb nije ogranicen broj.
Pa dalje Performance memories per List Max. 999
Jel mi te Performance memories dodje isto kao i user programs na e80?
Na e80 isto mozes da napravis liste user programa recimo zabavne,narodne itd ali je ogranicen na 144 mesta po listi.
@sinisa
Performance memories je isto kao i user programs na E80.Istina je da je E80 ograničen na 144 mjesta po listi, ali zato možeš stvari pohraniti u Music Assistant koji nema ograničenja sa brojem mjesta.
Boki,
princip zakljucavanja je nikad bolji!
Pritiskom na bilo koji taster ritam sekcija ulazis u tu sekciju ritmova ali se ritam nece promeniti dok ne izaberes ritam (tockicem) i ne potvrdis tasterom ENTER.
Za zakljucavanje ritma se zadrzi taster (u bilo kojem meniju da si) na mozda i manje od jedne sekunde!! Vrlo brzo! Na ekranu se pojavi STYLE i katanac (zakljucan ili otkljucan). Na glavnom ekranu imas pregled sta je zakljucano a sta ne.
Znas vec da na isti princip zakljucavas i tempo i boju....
Sinisa
Interne performance su nepromenjive fabricke. User performance se mogu snimati iskljucivo na usb stick.
Ovde su samo drugacije nazvali ali liste su ustvari user programi spakovani u jednu listu. Umesto da imas neke kategorije (tipa izvodjac i slicno) ovde su dali mogucnost da pakujes vise lista i da po tome organizujes sve.
Dalje...Za biranje usera mozes da udjes u performance list spisak i da
1) vrtis tockicem do odredjene performance (usera), enter da potvrdis ili
2)stisnes NUMERIC taster; tasteri za biranje boja postaju numericki; kucas na primer 12 i enter i on ce pozvati user pod rednim brojem 12 u toj listi! Vrlo bitno ako na primer imas dosta usera u listi pa da ne bi vrteo...jednostavno otkucas 454 i enter i eto ga cetrstopedescetvrti user :)
Dodato:
Da dodam da istim principom se numerickim tasterom mogu birati i boje i ritmovi. na primer, potrebno je prvo uci u sekciju za ritmove, zatim numeric taster, otkucas broj fabrickog ritma i enter.
Boban010
24.02.2012, 22:28
Ne znam,cini mi se da cu svo vreme razmisljati o tome kako ti tasteri imaju i drugu funkciju...
Ajd vidi molim te koja je procedura za pozivanje ritmova sa USB-a.Recimo nalazim se u meniju jedne liste performansi i sad hocu da pozovem neki ritam sa usb-a,pa da se opet vratim u tu listu.
Kod EXR E2 sam imao 8 boja uz svaki ritam,kod GW8 uz pomoc favorita 10 plus jednu One touch a sad kod BK5 "samo" 4 OTS.Mislim da je to malo u odnosu na prethodne modele...
E da i interesuje me kad pritisnem Uper2 da li to iskljucuje Uper1?
p.s.Logicno bi bilo da kljava bude BK7 a ne BK5,da li to znaci da se ubrzo ocekuje model bez zvucnika i sa vise funkcijskih tastera?
Ne brini Boki, lepo su to resili za lock, nema greske.
Sto se tice prvog pitanja situacija je sledeca:
prvo recimo udjes u performace listu (taster) izaberes jednu od postojecih lista i ucitas je. Sledeci put gde god da se nalazis u bilo kom meniju kad budes stisnuo ovaj taster ucice odmah u ucitanu listu.
Tvoje ritmove biras tako sto stisnes USB memory taster, izaberes folder sa ritmovima i biras ritam...kasnije kad zelis da se vratis u ovaj folder i izaberes neki drugi ritam jednostavno pritisnes USB memory taster i odmah si u tom folderu...
Sto se tice boja:
Kada izaberes boju,na primer elektricni klavir u sekciji klaviri, pa recimo izaberes harmoniku u sekciji organ i accordions...itd itd sledeci put kad udjes u sekciju klavira izabrace ponovo boju koju si iz te sekcije poslednju birao (el.klavir)! Udjes u sekciju harmonike i eto je poslednja koju si svirao...tako da on u svakoj sekciji pamti poslednje boje koje si odabrao. Ako iskljucis u globalnom podesavanju da ti ne vuce fabricke postavke efekata onda ce ti efekat ostati od user-a...nadam se da sam lepo objasnio?
Upper 1 se ne moze iskljuciti, pise u uputstvu. Moze samo da dodas ili iskljucis upper 2 i lower.
Sto se tice predvidjanja da li ce se pojaviti nova sprava to ne bih nagadjao ali ono sto smo tamo na samitu culi jeste da se, barem za sada, o tome ne razmislja.
@Zlatek
Imam E80 i znam sve o njemu,koristim bas MA ne idem na user progams list.
Nisam znao da su interne nepromenjive. Dobro te liste onda malo mi vise lice na onaj Index sto ima na E80 no nebitno sad da ne usporedjujemo. Hvala na odgovoru i hoce biti uskoro koji demo snimak sa BK 5 ?
Dodato:
@Boban010
Moje neko misljenje je da ce verovatno ako ne pred kraj ove godine onda sledece izbaciti i neki aranzer u top klasi,obicno su ih izbacivali na svakih 5 godina odprilike. To sto ne govore nista o tome nista cudno,roland koliko znam nikad nije isao prvo sa reklamom pa onda izbacivao klav.nego obrnuto prvo je zvrse pa onda nas obaveste.:p
Boban010
25.02.2012, 14:15
@Morison
Hvala druze,sve je jasno,probaj da li je moguce napraviti na USB jos foldera sa ritmovima pa javi.Da li ima opciju Style finder i da li pretraga ukljucuje i fabricke ritmove ili samo sadrzaj aktuelnog foldera?
@Sinisa
Mislim da su se zeznuli kod GW8 sto su prvo napravili nju a ne Prelude pa im prodaja Prelude nije bas isla te su zato odlucili da promene taktiku!:D
@morison
da li si isprobao druze njegove beat ritmove? GW 8 je tu bio bas slab. U sustini nisam nasao ni jedan fabricki neat ritam da mi vredi.
Mozes imati foldera koliko hoces, sa ritmovima, mp3 fajlovima, midi fajlovima...
Fabricki ritmovi su odlicni. Uvek se to moze i malo prilagoditi po ukusu ( u makeup tools-u) i preradjen ritam snimiti na usb memoriju.
Zanimljiva je funkcija snimanja u wav celokupne svirke sa sve audio ulazom a sto je najzesce, moze se vrsiti overdub, snimanje preko wav-a (ili mp3-a)! Dakle snimis prvo wav sa recimo aranzerom i "patosom" desno... pustis taj wav, ukljucis snimanje,sviras preko i snimis novi wav sa dodatnom svirkom ...i tako koliko god puta treba.
nesaband
25.02.2012, 19:25
Morison,moracu da ponesem laptop u radnju kad budem ponovo isao da probam BK5,tesko je sve ove korisne informacije popamtiti.
Odavno nisam imao kontakt sa nekim kao sto si ti i da ima toliko znanja o nekoj novoj spravi.
Pozdrav=D>
e hvala Morison i od mene. Ako me zanima jos nesto moram da te pitam :)
Samo pitaj, tu sam.
@ boban:
Proverio sam, search funkcija se odnosi na usb memoriju.
Boban010
28.02.2012, 17:20
OK,koliko sam razumeo iz prethodnih postova pritiskom na USB taster vracas se na mesto koje si zadnje posetio na USB memoriji,recimo lista preformansi ili folder sa ritmovima.
Kada stisnes USB taster te vraca gde si poslednje bio (folder) da bi ucitao midi fajl,style ili mp3 a imas posebno taster performance list...kad ga prvi put stisnes (kad ukljucis instrument) on ti ponudi spisak svih lista koje imas na toj usb memoriji. Izaberes jednu i potvrdis...i posle kada stisnes taster LIST on ce te vratiti na tu ucitanu listu.
Boban010
12.03.2012, 23:59
Mozda je bilo ovo pitanje ali ja nisam nasao,dakle da li je moguce za svaki od 4 OTS-a(koliko ih ima po ritmu) postaviti drugaciji MFX,recimo prvi Ots gitara sa distorzijom a drugi OTS Wah wah i tako dalje?
nesaband
13.03.2012, 00:34
najverovatnije je da cu ja ici na prezentaciju u Cetvrtak pa cu izmedju ostalog pitati morisona i za to sto si pitao.
Ja pretpostavljam da je to moguce da moze da se namesti sa posebnim MFX po svakom favoritu.
nesaband
13.03.2012, 00:37
Znao sam ;).
Vidimo se u cetvrtak oko 12h na prezentaciji!!!!
pozdrav
Kolega Morison, u Nisu nece biti organizovana promocija?? pozdrav
U Nisu nismo posebno zakazali promociju posto je jedan od prezentera iz Nisa pa mozete svakoga dana probati instrument, dobiti detaljne informacije u radnji...da ne reklamiram ovde, snacices se?
mislim da znam o kome se radi...hvala i pozdrav
Dolazim sutra na zakazanu prezentaciju. Bas me interesuje da cujem bk5
Sent from TT
nikadvisekorg
13.03.2012, 04:39
Aj pustite mi na P.M gde i u kojoj radnji u Nišu može da se pogleda taj model?
Bio na prezentaciji danas....za te pare stvarno dosta pruza.
Sent from TT
mklavijatura
13.03.2012, 19:16
Voleo bih i ja da dobijem u P.P. gde moze da se cuje i proba taj aranzer u Nisu, ukoliko nije problem?
VUNIMRAV
13.03.2012, 21:36
Nisam pratio temu od pocetka, redje sam na forumu,ali sam se "vratio" na pocetak teme i procitao skoro sve postove od samog pocetka,i opet se nanervirao po ko zna koji put(a rekao sam sebi da necu vise).
Zasto i zasto,i po hiljadu puta zasto ljudi za koje (iako ih licno ne znam) smatram bas povodom njihovih izjava,(a cim se javno oglasavaju onda treba da budu i spremni na tudja misljenja i kritike i pohvale) daju neke svoje sudove,misljenja,kritike,i to uglavnom lose o necemu sto nisu ni videli ni culi i za sta su razni vunderkindovi iz celog sveta grejali stolicu satima i danima i dobili za to pozamasne plate,i unapredjenja od svojih sefova?
Zar misle da 'oni" u Rolandu,nisu i ne misle na konkurenciju,pa ce izbaciti na trziste neku "igracku" sa kojom ce rasturiti T i Kxpro?
Ne, oni ne misle o tom,oni ne prate konkurenciju,oni samo prate sta ce nekoliko "eksperata" sa Yu-midi reci i to im je sasvim dovoljno.
A, bas su ljudi napravili,za te pare i tu klasu mozda i vise nego pristojan aranzer,ali mnogi nikad nece shvatiti (ali bitno je da oni daju sud,eee,naravno)razlike u klasama modela,"babe i zabe",ili kruske i jabuke,uostalom,nije Balkan merilo uspesnosti neke firme sa zapada,(nazalost),pa ako se ne proda kod 30-tak mil "Balkanaca"-propast firme!!
Uostalom,ako je to lose i igracka,zasto gospodja Yamaha izbaci u 2godine dva vrhunska modela T3 i T4 i jos onu psr2000sa prosirenjem,ili zasto ponosni gospodin Korg dobi vise reklamacija za Pa 800 nego za sve druge modele!!
Zato,moj drugarski savet mnogima:ne petljaj tamo gde ne poznas i nisi siguran,as udri tamo gde znas!
Nikoga licno nisam prozivao,vec sam samo osetio za potrebu da iskazem moje licno nezadovoljstvo sa nekim neosnovanim sudovima.
Molim moderatora da mi oprosti,dvoumim se gde da postavim ovu temu,da li u rubriku"sta mi smeta" ili ovde,ali odlucio sam se za ovde jer bi tamo nekako iskocila iz konteksta.
Ako je moguce,vi je prebacite.
Veliki pozdrav svim forumasima,a i sa aranzerom iz ranih 90-tih se 'ladno odradi svadba!!
@VUNIMRAV : Apsolutno se slazem. BK5 je svetlosnu godinu daleko od na primer G1000 a ljudi i dan danas presviraju veselje s njim... Danas sam poslusao klavijaturu,okvirno saslusao njene mogucnosti,malo oprobao dirke i za 890 eura je odlicna klavijatura. S obzirom da nije sempler ima u sebi dosta kvalitetan ROM tako da je cela prica navika na OS klavijature,nacin koriscenja i dupe u stolici a ruke na klavijaturi... Konkretno,probao sam neke stvari da se snadjem na njoj,i s obzirom da sviram korga sam negodovao u sebi kako je nezgodno,ali ,posto sam promenio vise klavijatura odavno sam svestan da je sve stvar navike i prakse na klavijaturi na kojoj se radi...Ne moze sve odmah da se zna... Bez problema moze svaka tezga da se odradi sa ovom klavijaturom- kad je rec o aranzerskoj svirci-ali kao i SVAKA,mora kod kuce da se napakuje i sredi. Nema mnogo filozofije.
nikadvisekorg
13.03.2012, 22:47
Pa to je više nego pristupačna cena, kad se pogleda da u tom rangu ide pa500, znajući rolandov zvuk odlučio bi se za rolanda, od te dve nove klavijature, iako još nisam čuo bk5, ali ovih dana ću da odem do Niša da pogledam.....
VUNIMRAV
14.03.2012, 07:30
nikadvisekorg:Imas strasan potpis,ali Nesabed ima neprevazidjen.Njegov ce osvojiti Oskara!!!Umirem od smeha!!!=))
nesaband
15.03.2012, 15:26
Bio sam na prezentaciji Roland BK5 aranzera u Beogradu.
Momci koji su radili prezentaciju odlicno poznaju spravu i sve sto sam ih pitao da li moze BK5 odgovor je bio "DA"
Vrlo dobar aranzer.Princip rada je drugaciji nego na bilo kom predhodnom modelu.
To je vec stvar navike i mislim da bih ja licno brzo mogao da se naviknem na nove komade u odnosu na RolandGW8 koji sada sviram.
Sve je uradjeno na bazi da se sve sto se edituje snimi na fles i da se odatle poziva.
Sve pohvale za Roland tim koji je radio prezentaciju.
ja bio juce do prodavnice da probam bk5,ali Marko koji inace sa kolegom Morison radi te prezentacije nije bio tu, i odneo je sa sobom sredjene ritmove za nasu muziku,tako da njih nisam mogao da cujem,ali sam ga iscackao nesto sam na brzinu...vrlo kvalitetno uradjena sprava,a tasteri su me najvise odusevili,prvi put vidim takve tastere na klvaijturi,ogromni,meki,milina...display je mozda malo manji,ali vidi se sve lepo..ne svidja mi se promena ritmova..na levoj strani selektujes banku,pa tockicem ides na ritam koji hoces,pa onda enter da bi krenuo ritam..mozda malo sporo menjanje rimtova,ali naviknes se..inace odlicne dirke,zvuk ko u svakog rolanda masan,i ono sto nudi za 890 evra,nov,je vise nego zadovoljavajuce..odlicna ROM baza semplova,sto boja sto za ritmove..sve u svemu,i daleko kvalitetnije izradjen od pa500 u cijem je cenovnom rangu, i daleko kvalitetnije zvuci,a o dirkama u odnosu na pa500 vec da ne govorim..best bay za te pare definitivno..pozzz
nesaband
15.03.2012, 16:05
Marko je bio u Beogradu i znam da je ucestvovao u izradi stylova za BK5 za nase podrucje.@morison i Marko dobro poznaju spravu i jako brzo barataju sa menjanjem ritmova,to je samo stvar navike i kako ces sam sebi oragnizovati performanse da bi brzo mogao da radis.
SubSonic
15.03.2012, 19:15
I ja sam primetio ove nove prekidace... cini mi se da nije samo sminka u pitanju, nego su isli na to da se prekidac moze "cacnuti", da se ne mora pritiskati "odozgo" nego ga samo trznes prema sebi, a uz to su dovoljn mekani da ne moras da ih lupas.
Display je malo nabudzen tekstom, ali svakako informativan... a jedino mi se nije dopao jog-wheel (iliti dzoger)... meni licno je prakticniji onaj na GW (veliki, debeli). Kad postoji dosta kontrolnih dugmica oko ekrana (kao na Yamahama) onda je taj krug za neke druge operacije praktican, ali ovde se mnogo toga zasniva na njemu... znao mi je bezati kroz stilove, pa cimni gore, pa dole...
nesaband
15.03.2012, 20:50
dispay je definitivno jako mali za sve one informacije koje se nalaze na njemu.
Ali ne zaboravite da je cena korektna i da ne treba vise ni ocekivati.BK5 je skoro sto posto preslikani modul BK7,a tonski je potpuno isti.Samo da vam kazem da Aranzer jako mocno zvuci i da, ima onaj stari ali poboljsani ton serije G i serije E.
Boban010
19.03.2012, 13:57
Ne znam,brzo se barata ritmovima kad ti odredjujes sta ces da sviras,ali sta ces kad ima porudzbina i to iz raznih zanrova muzike ili kad imas oko 300 ritmova na fleshu(koji nije lose sakriti od pogleda i od radoznale dece-zamisli neko ga iscupa u toku svirke ili dobije noge na pauzi=))).
Ides prvo USB taster,pa Search pa Tocak pa Enter i to svaki put....malo je za razmisljanje!?
Ja bi ipak sacekao varijantu BK5 bez zvucnika i sa vise funkcijskih tastera ako uopste do nje dodje,ali naravno ne sa cenom od 1500E!
Ne bi se naljutio ni kad bi izasao GW9,ali sa Favoritima nikako bez njih.:lol:
p.s.BK5 je izgleda savrsenija verzija EXR E2 klavijature,slabo ima veze sa GW8.
Razmisljanje je na mestu...ako se rade narudzbine,to je katastrofa. Nadam se da postoji neka opcija za neku fav.listu ili neki search?
Sent from TT
Danas je najavljen Bk5 OR (orjental):
http://www.rolandconnect.com/product.php?p=bk-5_or
nesaband
21.03.2012, 14:41
u cemu je razlika?sta su ubacili a sta izbacili?
Zaboravih da kazem...postoje favorite liste koje se na Bk5 zovu performance list...
-1. Kada stisnes taster performance odmah se pojavi lista pa mozes da skrolujes do performance ili numerickim tasterom ukucas broj performance...enter i eto ga.
-2. Na usb taster ides samo kao zelis da pozoves midi fajl, ritam posebno ili mp3...
Pamti poslednji folder gde si bio...skrol do ritma koji ti treba...enter i eto.
Dodato:
@Nesa
A za Bk5 OR mislim da je samo caka u user skalama...sve ostalo bi trebalo da je isto. To je ono sto znam za sad, videcemo.
nesaband
21.03.2012, 14:47
koliko te ja razumem ta funkcija se samo zove drugacije ali je princim pozivanja isti kao sto je i bio preko skroll ili ti tockica?jesam u pravu?
Da, ja sam ustvari ovde odgovorio Bobanu za BK5 pa je sad ispala pometnja sa ovim Bk5Or.
nesaband
21.03.2012, 15:22
verovarno su promenili i Rom banke stylova i prilagodili ih za arapsko trziste.
Boban010
22.03.2012, 12:40
@Morison
O tome sam i ja govorio samo sto sam brojao poteze,dakle
1.Taster performance,Tocak,Enter
ili Taster Performance,numeric taster,pa par brojeva,Enter
ovo ja dodajem ako imate mnogo Performansi na USB-u
Taster performance,Search(ukoliko da priblizan rezultat)Tocak,pa enter
2.I ovde su procedure iste s'tom razlikom da se pored ritma ne menja performansa i umesto tastera Performance pritiskate USB taster.
p.s.VRLO VAZNO!U prvom slucaju morate voditi racuna i o Tasteru Lock Style jer ako ne pogodite performansu iz prve.....
Dakle minimalna Cetiri poteza za svaku promenu ritma.......Bilo bi glupo da koristite 20-tak ritmova a klavijatura ima mogucnost za mnogo vise......
Mislim da je sistem dobar samo je pitanje navike...Drugar koji je prezentovao Bk5 (Marko Nis) upada u boje, ritmove, lock,unlock....sve kao podmazano a klavijaturu nema tako dugo.
Nisam se bavio GW8 aranzerom te ne znam kako je tamo reseno?
Inace, ja na E80 sve pretrazujem prakticno preko bas tog sistema, performance list (samo sto se tamo to zove music assistent). Jedino sto vidim razliku jeste da na E80 imam touch screen pa mogu prstom da izaberem performansu...ali isto moram da skrolujem do nje (pogotovo posto ih imam puno...).I na E80 nije savrseno posto je u music assistent ekranu sve dosta sitno pa treba bas naciljati da se ne promasi performansa. Na zalost nigde nije savrseno.
Ja bih to na Bk5 organizovao tako sto bih imao dve (ili vise) lista.
Prva bi bila ona koju koristim kada sam biram program. Tu bi bile performanse sa svim sredjenim za odredjene pesme ili zanr pesama (tipa 7/8 ritam; prva boja mi je mala kabina harmonika; u one touch setings me cekaju cetiri boje od kojih je prva klarinet, druga strings, treca organ harmonika i cetvrta mala kabina harmonika-ista ona koja me je cekala prva da bih mogao da je ponovo izaberem a ne da idem ponovo u listu da je biram).
Dok sviram 7/8 ja mogu slobodno u medjuvremenu da skrolujem do naredne pesme, obelezim je i kada je potrebno samo stisnem enter da predjem u sledecu pesmu/ritam...
Druga lista bi mi bila sa namenskim ritmovima; sluzila bi mi kad krenu narudzbine. Jednu ispod druge bih postavio po kategorijama kako je meni lako da otprilike upamtim gde je koja (rumba ispod rumbe, od sporije ka brzoj, sa-sa u 5 varijanti brzina nazvane po tempu sasa 115, sasa 127, sasa 140, sasa 185 BPM.... Takodje srede se 4 OTS boje da mogu za cas da upadnem...
Treca lista za instrumentale....itd. Stvar je prakse, ideje...
Boban010
22.03.2012, 17:18
Na GW8 imas 10 favorite banaka sa po 10 performansi u svakoj banci(ispod svake boje u banci stavis razlicite ritmove).Recimo u prvoj banci imas cist narodnjacki set,rumba,begin,dvojka,7'8 itd...Dakle sviras u prvoj performansi(na broju nula) taster lock je ukljucen kako bi mogao birati i ostale boje od 1 do 9.Zelis da promenis ritam,samo iskljucis taster lock i pritisnes odgovarajuci taster od 1 do 9 i ritam krece,mozes odmah da pocnes da sviras pa da kasnije zakljucas ponovo i opet dobijes na raspolaganje svih deset boja.
Prakticno brze menjas ritmove nego li na BK5 i imas na raspolaganju 10 boja plus jedan OTS.
nesaband
22.03.2012, 19:00
interesantna diskusija :D.
@Boban010 ima svoj nacin upravljanja klavijaturom.Ja radim nesto slicno bobanu ali ne isto.
Marko Blazic opet ima treci sistem rada.
Kad sve sagledam svako je u pravu od vas.
To je navika i nista vise.
Ja kada bi kupio BK5 trebalo bi mi vremena da se naviknem na nov nacin rada.
Stare navike se tesko brisu iz memorije.
Ja sam bio na prezentaciji i jedini sam koji je imao nesto da pita Marka konkretno posto ostali nisu ni znali o kakvoj je spravi rec.
Ja sam se naoruzao pitanjima i prijatno sam iznenadjen dobrim poznavanjem BK5 od strane Marka i morisona.
Bilo je u par navrata da malo zastanu ,razmisle ali sam sve odgovore dobio od njih i to potvrdne.
Znaci GW8 za nas stare svirace koji smo radili na G 800 je odlicna sprava i brza za rad.
BK5 je sprava na koju se treba navici ali svi oni koji imaju stylove od E i G serije nece morati da se muce da sredjuju klavijaturu.
A najvise je takvih koji ne zele da se zezaju sa sredjivanjem ritmova vec rade tako sto samo ubace ritmove i "vozi misko".
Prednoost BK5 u odnosu na E i G seriju je u tezini.To je za nas koji smo se nanosali teskih klavijatura izuzetno vazno.
BK5 deluje kao decija igracka ali je u stvari jako ozbiljan aranzer.
Ma mi korisnici smo kameleoni, za cas se priviknemo na nove situacije...malo sporije ide u pocetku al cim neko mahne sa 100 evra odmah sve u sekundi proradi :D
Dodato:
@ Nesabend
Hvala na lepim recima. Uvek je zadovoljstvo pruziti informacije nekom ko se razume u celu pricu...Bilo je jako prijatno druzenje i nadam se da se vidimo opet!
Boban010
24.03.2012, 14:06
Voleo bi ako nekoga ne mrzi cisto poredjenja radi da u kartkim crtama(po potezima) iskaze promenu ritmova na recimo Korgu PA80 ili PA800....
Akordeonista
24.03.2012, 17:17
Ne koristim vise Korga (i ne planiram nadalje!) ali promene ritmova i boja na njemu funkcionisu prilicno dobro!
Potpuno je isti sistem rada kao na Yamahama, na levoj strani su smesteni ritmovi, na desnoj boje i performansi. Ritam se moze promeniti na dva nacina:
1. pozivanjem odredjenog ritma dugmicima na levoj strani. Na primer, User 1 => Rumba (na displeju kod boljih klavijatura - Pa1,2,3, Pa800,500) ili na dugme pored displeja (kao sto je slucaj kod Pa80).
2. Drugi nacin je pozivanjem preko Performansa (na desnoj strani) kada mora da se ukljuci dugme Style Change (isto kao Lock taster na Rolandu) kako bi se sa odredjenim performansom promenio i ritam. Isto kao i malo pre, samo ovaj put pritiskamo dugmice na desnoj strani i opet na displeju biramo trazeni Performans. Ovaj nacin je svakako bolji posto se ovako ritam poziva u odredjenom tempu, na odredjenoj varijaciji, intru ili prelazu.
Treba imati u vidu da se na displeju uvek pokazuju 8 ritmova, boja ili performansa (koliko se secam, mozda ih je cak po 10) i ako je ukljucen taster za zakljucavanje ekrana ovaj prozor se ne menja dok ne pozovemo neki drugi ili tasterom Exit ne izadjemo na osnovni prozor. Tako ispada da je vrlo cesto moguce menjati ritmove i performanse pritiskom samo jednog dugmeta ili dodirom ekrana. Ne treba zaboraviti da, ako i kod Yamahe, za svaki ritam postoje 4 STS (ili OTS) dugmeta kojim se pozivaju 4 programirane boje na datom ritmu.
Nadam se da sam uspeo da napisem dovoljno jasno kako bi bilo razumljivo i ljudima koji ne koriste Korgove aranzere.
Inace, kao dugogodisnji korisnik Korga, licno mislim da je na Korgu sve dobro osmisljeno i dobro funkcionise... osim zvuka!
meni se uopste ne svidja na korgu sto nema jos jednu numericku tastaturu na levoj strani da se preko nje izabere i konkretni ritam,a ne samo banka u kojoj je ritam,vec to mora preko ekrana..to mi ide na zivce samo tako...cini mi se da su to resili na pa3x ,mislim da sam vido dva reda numerickih tastera na levoj strani,smatram da tome sluzi donji red..to je tako na rolandu bilo uradjeno jos pre 10 godina,mogao sam u 2 sekunde na va7,76 da promenim i ritam i boju preko numericke tastature..ali sad pa korg ima 4 sts-a za ritam,sto je dobra stvar,ali imaju to sve i novije serije,roland i yamaha..pozz
Akordeonista
24.03.2012, 23:07
I na Pa3x isto funkcionise biranje ritmova, tj. ide preko displeja! Nije taj sistem toliko los zato sto ti je na jednom prozoru ekrana ponudjeno 8 ili 10 ritmova odjednom pa mozes da ih menjas jednim pritiskom ekrana (kao sto bi na nekoj klavijaturi pritisnuo jedno dugme).
Nego, ne vidim bas kakve sve ovo pisanije o Korgu ima veze sa BK5?! Poznajem Korgove aranzere dosta dobro ali ne razumem kakve oni imaju veze sa ovom temom?
Boban010
24.03.2012, 23:23
@Akordeonista
Ovo poredjenje je cisto radi procene upotrebne vrednosti Rolanda BK5 odnosno njegovog nacina promene ritmova i boja.
Korgovi aranzeri su bez dileme u potpunosti osvojili nase trziste a mi sad pokusavamo da procenimo da li ce uopste i u kojoj meri to poci za rukom Rolandu BK5.
Akordeonista
25.03.2012, 00:58
Pa u segmentu jeftinijih aranzera ce najverovatnije uci u igru! GW8 je vec tu, ljudi ga koriste, dosta uspesno! Rolandu fali jedan aranzer sa semplerom koji bi bio pandan Tyrosu, Pa3x... ili bar da ubace mogucnost kontrolisanja eksternih modula preko midija!
Ta mogucnost kontrole externih midi modula je vec data kod BK-5.
Akordeonista
25.03.2012, 10:44
Nisam najbolje upucen kako funkcionise BK5 ali oko njega se vodi polemika da li je zgodan za rad u praksi. Jesi li siguran da moze da se memorise da recimo na Performansima imas uz jedan ritam vezanu neku internu boju, uz drugi boju sa modula a uz treci kombinaciju interne i eksterne boje (Up1 i Up2)? Znam da to na GW8 ne moze!
nesaband
25.03.2012, 15:10
Rolandu fali jedan aranzer sa semplerom koji bi bio pandan Tyrosu, Pa3x...
a sta ce nam sempler pa da imamo vise problema nego koristi.
Mislim da to nije potrebno Rolandovim aranzerima.
nesaband druže,koliko god se trudio da te razumijem(ovo iz prethodnog posta),nekako mi ne ide.Kako ne treba sempler?Zašto ga nisu ubacili,pa kome se ne sviđa,ili mu ne treba,ne mora ga koristiti.Ja imam kolegu koji na PA 2 x koristi samo fabričke postavke,ali,ako mu zatreba sempler,tu je.Izvinjavam se na off topic-u.Pozdrav!
nesaband
25.03.2012, 16:30
gde si druze,nema te danima.Da ti objasnim moj prosli post.
Ja licno smatram da su same boje koje se nalaze u rolandu na primer BK5 posto smo u toj temi sasvim dobre tako da nema potrebe za semplovima.
kada bi Roland napravo aranzer to bi naravno i povecalo cenu sto nama korisnicima ne ide u prilog.
Drugo,korg radi takve aranzere sa seplovima koje mozes da ubacis i uglavnom ti semplovi prave probleme(baguje klavijatura ili pucka sempl)pa ode maticna ploca.
Znaci nisu napravili savrsenu klavijaturu za sad bar za nase trziste.
Zato ja smatram da Rolandu ne treba da pravi takve aranzere koji nece biti stabilni i koji ce se kvariti.
Ovako ti je mirnija glava.
Akordeonista
25.03.2012, 17:18
Neso, bez uvrede, ali to ti je prica bez pokrica!:)
Kada pricas o crkavanju maticnih ploca kod Korga mislis verovatno na Pa800 kod kog se to redovno desava! Ali to se ne desava zbog semplova, jer isti ti semplovi su korisceni i na Pa80, Pa1x, Pa1x Pro, Pa2x Pro, pa sada i na Pa3x i nigde ne prave probleme vec sasvim normalno rade! Na Pa800 je, kao i u nekoj meri na Pa2x Pro, napravljena konstruktorska greska (zbog ustede na komponentama) i kod Pa800 redovno crkavaju procesori i maticne ploce dok se kod Pa2x Pro javlja problem sa lampicama koje cas rade, cas ne rade, cas sve sijaju iako ne treba da sijaju...
Da se vratimo na pocetak, prica o nestabilnosti instrumenta zbog semplera je bez ikakvog osnova! Zasto recimo Yamaha Tyros radi kao sat, bez ikakvih problema a ima sempler koji podrzava cak 1Gb semplova?! Ranije sam radio na Korg Pa1x Pro koji je takodje radio kao sat, bez ikakvih "stucanja" ali je kod njega sempler skromnih 32Mb!
I ta prica o Rolandovim bojama je bez velike osnove jer, iako su boje na BK5 jako dobre i ima ih raznoraznih za nase podneblje, nema sve sto se koristi u nasoj muzici! Pocev od svih registara harmonike, preko klarineta, raznoraznih zujalica, specificnih buzukija, gitara itd. U krajnjoj liniji, sto je rekao Makso68, ko voli neka koristi samo fabricke boje a kome trebaju semplovi neka koristi njih. Ja nisam ni rekao da treba na BK5 da ubace sempler vec da im fali klavijatura u skupljem segmentu instrumenata (tipa E80, Tyrosa, Pa3x). Pa i Korg i Yamaha pokrivaju celokupnu paletu instrumenata, od najjeftinijih do najskupljih, pa zasto onda ne bi i Roland to mogao?
Iskreno, Roland mi se zvucno jako svidja ali zaista ne razumem njihovu politiku. Recimo, kada su solo klavijature u pitanju izbacili su Jupiter 80 i sada Jupiter 50 obe od 6,5 oktava i bez semplera a Fantom G7 su povukli iz proizvodnje zbog navodne lose prodaje! Pa sto su onda izbacili najnovije klavijature samo u varijanti od 6,5 oktava kada im je lose isla prodaja istih?!
Raspisah se vec previse, izvinjavam se ako sam previse rasirio temu!
Tu sam druže.To sa bugovima je djelimično istinito.Ja nisam nikad imao ni jedan problem ni sa Tyrosom 2 i 3,ni sa Korgom PA 2 X.Što se tiče internih boja,po meni je tu Tyros(2,3 i 4) neprikosnoven(za aranžerske pratnje-megavoice,a za solo superarticulation voice's),pa su opet ubacili i sempler.Ne kažem da Rolandi ne mogu odraditi posao i bez semplera(šta više,to znam iz iskustva),ali bi sa semplovima vjerovatno bilo dosta kvalitetnije.Nisam uživo čuo i vidio BK 5,pa ne mogu ni komentarisati,ali ne sumnjam da je predobra mašina za tu cijenu,kao i GW 8 svojevremeno.Pozdrav i svako dobro!
Akordeonista
25.03.2012, 17:46
GW8 je tek sada poceo da ulazi u siru upotrebu jer ljudi tek sada shvataju da se na toj klavijaturi moze raditi ozbiljna tezga! Imam kolegu koji radi na GW8 i radi bez problema ali i njemu bi odgovaralo da moze bar da memorise na performansima pozivanje boja sa eksternih modula. Dokupis recimo, Fantom XR i vozi Misko! Usput, ta kombinacija bi te kostala oko 1500e... da to moze, ovako... :rolleyes:
nesaband
25.03.2012, 20:51
Ok kolege,mislim da treba da se vratimo temi,ovu pricu mozemo da ostavimo za neku drugu temu na forumu ako se slazete.
Eh da mi je :D nema sta sve pohvale
Nisam bas neki strucnjak,al slusajuci postavljeni link vezano za ovu temu,pa i nije nesto bas,mozda je neko slusao kako zvuce juznjacke boje i harmonike,mozda pruza vise,ni pa 50 nije nesto al solidno odradi svirku...:)
Akordeonista
26.03.2012, 20:24
Ta mogucnost kontrole externih midi modula je vec data kod BK-5.
Da li je data mogucnost memorisanja pozvanih boja na performansima, kombinovanjem internih i eksternih boja? Ili je samo data mogucnost sviranja preko midija bez pozivanja boja?
Mozes adresirati performansu tako da imas kombinaciju internih i externih sounda. Za svaki ritam part imas mogucnost da definises da li ce slati midi podatke van ili ne. To ne predstavlja nikakav problem. Nemas potrebe da dvoumis ili sumnjas, moguce je.
Dodato:
Detaljnije, za svaki part, bilo da se radi o Tone partovima (Uper 1, Uper 2, Lower, pa cak i za Melody Intelligent), ritam partovima ili song partovima, imas slijedece parametre: Tx (da li ce se ili ne, slati midi podaci vani), Tx Ch. (midi kanal sa kojeg se salju midi podaci), Tx Shift (transponiranje midi nota do 4 oktave na dole ili na gore i to u koracima od pola tona), Tx Local (da li ce ili ne taj part da svira i interni sound), Tx Event (filter midi kontrola, PCG, Volume, Panorama itd...).
Akordeonista
27.03.2012, 00:51
Pa ekstra, onda jos samo ostaje da se vidi koliko ce se zgodnim za rad po tezgama pokazati ovaj aranzer. Ovo je super mogucnost da se uz jedan, recimo, Fantom XR ili Triton Rack dobije aranzer sa semplerom i odlicnim zvukom za nekih 1500e (ako se kupi polovan modul) a da je klavijatura laka i zgodna za transport.
Dodato:
E da, nisi napisao ali pretpostavljam da se podrazumeva da na svakom kanalu postoji Program Change (MSB, LSB, PC) za pozivanje boja, zar ne?
Dodato:
Moze li neko da mi objasni zasto je BK7m skuplji od BK5?! Sta on to ima sto ovaj drugi nema, ocigledno mu nesto dize cenu!
mikimiki
18.04.2012, 01:05
Dali je snimana prezentacija BK5??
Posto sam narucio bk5 , da li ce se moci u buducnosti prikljuciti na njega neka midi kontroler pedala poput behringer FCB1010 ili nesto slicno da se moze programirati recimo neke stvari poput star/stop, ili da mutira sve trake osim drums,ili bas i drums??Nesto u tom smislu..Stvari koje ne mogu odmah da se ukljuce/iskljuce odmah direktno.
Imaš opciju za HOLD pedalu i opciju za SWITCH/EXPRESSION pedalu.Obe se mogu programirati za određene funkcije.FCB 1010 može da se priključi u midi in na BK5, međutim nisam ubedjen da ćeš uspeti da ga skoristiš za to što ti treba,jer on u principu radi posao u control change i program change midi porukama.BK5 na žalost nema opcioni priključak za Roland FC7 pedalu,dok ga BK 7-m ima.Za više informacija imaš uputstvo koje je kolega nesaband postavio u download.
Pozdrav
nesaband
21.04.2012, 21:16
da li na BK5 mogu boje da se edituju i da se kao takve pamte na flesh i kasnije da se pozivaju sa njega u toku svirke iz foldera kao sto se to radi sa ritmovima?
http://www.youtube.com/watch?v=crW3dvPwoxI
Pozzz neznam jesteli pogledali ovu prezentaciju,al nije nesto bas..mogli su se bolje malo podrudit...ok ove klav...
da li na BK5 mogu boje da se edituju i da se kao takve pamte na flesh i kasnije da se pozivaju sa njega u toku svirke iz foldera kao sto se to radi sa ritmovima?Moze Neso i to vrlo komforno. Roland nije ni u ovom "malom" aranzeru stedio. Ovo se obavlja u vidu Performance Liste koje memorises na USB. Jedna Performance Lista moze imati maksimalno 999 performansi. Performansa sadrzi sve podatke koje si trenutno podesio na instrumentu pa izmedju ostalog i sounde (Upper 1 i 2 i Lower). Pored sounda tu je odabrani ritam i sve sto je vezano za njega ukljucujuci i tempo, Bass inverziju, trenutno aktivni ritam part itd... pa se onda promjenom performanse mijenjaju svi ti parametri. Medjuti znam da to ponekad nije pozeljno a zna i Roland (sto je bas i slucaj kod tvog pitanja jer bi ti da pozivas samo razlicite sounde sa USBa a da ostalo ostane isto) pa je u Globalu moguce odrediti parametre koji se nece mijenjati pri pozivanju nove performanse. Ovo se nalazi pod "Performance Hold" i tu mozes filtrirati: ritam, tone (upperi i lower), ritam trake, tempo itd... U sustini ostavis samo Upper 1 i 2 a sve ostalo filtriras i tako pri pozivanju Performanse mijenjas samo sounde na desnoj strani. U performansi je upisan kompletan detaljni editing sounda ukljucujuci sve moguce parametre pocevsi od levela, panorame, velocityja, pa preko transpozicije, portamenta, 3-Band EQa, modulacije... sve do efekata. Kako vidis vrlo veliki broj sound parametara i veoma dobro rijeseno pitanje memorisanja svih podataka na USB i njihovo trenutno pozivanje sa USBa. U sustini na ovaj nacin, svi soundi ti stoje na USB sticku a mozes ih imati na hiljade pa ih i pozivas sa USB sticka te je tako ovdje neka flash memorija suvisna.
da li na BK5 mogu boje da se edituju i da se kao takve pamte na flesh i kasnije da se pozivaju sa njega u toku svirke iz foldera kao sto se to radi sa ritmovima?
Ne daj Boze da ti potreba hitno neka sredjena boja u nekoj zaturenoj performansi,prodjose 2 voza...dok udjes u folder dok izvrtish tocak....ako ces na search,dok otkucas ,izaberes...za live sviranje,po mom misljenju i za moje potrebe neprakticno.
Sent from Tapatalk 4
mikimiki
28.04.2012, 05:14
Pa nemoj stavljati boje u neki zatureni folder.Ako cemo pravo, koliko realno treba boja da se odradi svirka???
Samo treba sve fino organizovati i sve ce biti u redu.
Realno ne treba mnogo boja,ali kad sviram u rumbi na primer ,koristim preko 10 razlicitih boja,mozda i vise...broj boja se povecava ako se rade namenske boje za pesme,ali to je vec individualna stvar. Ja sam probao BK5 par sati i dosao do zakljucka da bi se mucio ako bi svirao tezgu na toj klavijaturi.
Sent from Tapatalk 4
nesaband
28.04.2012, 12:03
Eto i sam si rekao da za rumbe koristis 10 boja i lepo ih spakujes u jedan folder i kad ga otvoris sve ti je pregledno koju ces boju da otvoris.
Za namenske ritmove sve mozes da spakujes u ona cetri tastera kao sto ima korg i samo vozi.
To je samo stvar navike i nista vise.Ja sam sad trenutno presao na korg pa 500 i jos uvek se malo micim kako sve da spakujem a da znam gde mi je sta.
Definitivno je moj krajnji izbor BK5 kada dodje vreme za to.Ipak sam ja Rolandovac.
Akordeonista
01.05.2012, 02:57
Eto i sam si rekao da za rumbe koristis 10 boja i lepo ih spakujes u jedan folder i kad ga otvoris sve ti je pregledno koju ces boju da otvoris.
A sta raditi kad zatreba jedna od tih 10 boja a ritam nije rumba vec 7/8 ili dvojka? Opet se svede na vrcenje tockicem i setanje iz foldera u folder?!
nesaband
01.05.2012, 09:07
Ako mislis da je taj folder sa bojama vezana samo za rumbu onda se varas.To je klasican folder u kome se nalaze odredjene boje i koje mozes da pozivas uz bilo koji ritam.Na kraju krajeva imas na raspolaganju uvek 4 boje koje su ti vezane za neki ritam i kasnije natenane ako imas potrebe promenis boju preko foldera i tockica.
Uvek imas mogucnost da ne koristis BK5 vec klavijaturu na kojoj si navikao da radis.
lepo nastavis da radis na yamahi i nemas problema,ne moras da menjas navike.
Princip na koji prelazi Roland je po meni dobar i sto je jako bitno aranzer radi ko top dobro a i boje nisu ni malo zanemarljive.Sve je to po meni spakovano u malo kuciste,tezine 7,5 kilograma i nije skupo.
Akordeonista
01.05.2012, 10:06
Ja i ne kudim zvuk te klavijature vec upravo taj sistem promene performansa, ritmova i boja za koji umesto da pritisnes dugme moras prvo da vrtis tockic a onda da ga i pritisnes. Oni umesto da pojednostavljuju stvari, samo ih komplikuju! Neko ce reci kako je to novi sistem na koji se treba navici, nemam nista protiv novotarija kada su napredak u odnosu na prethodno ali ne mogu da kazem da je napredak da umesto pritiska na jedno ili eventualno dva dugmeta moras prvo da pritisnes dugme da bi otvorio prozor sa performansima, onda brzo vrtis tockic jureci da pronadjes zeljenu postavku a zatim ponovo pritisnes dugme (tockic). Ovo definitivno nije jednostavnije od standardnih sistema!
Inace, zvuk Rolanda mi se veoma svidja ali mi je, kao i jos nekim kolegama koje znam, veoma zao sto Roland poslednjih godina izbacuje samo klavijature iz donjeg cenovnog segmenta (samim tim i kvaliteta), koje su "osakacene" za raznorazne stvari i nikako da izbaci jedan "pravi" aranzer koji bi mogao adekvatno da se nosi sa konkurecijom. Kada kazem "pravi" mislim na top modele tipa Tyrosa, Pa3x, Audyje i slicnih klavijatura. Dakle, prvo da je hardverski uradjena kvalitetno (kuciste, dugmici, potenciometri, displej), da ima dobre a ne "nisu lose" ili "moze da se odradi na njima" dirke, da ima sve potrebne konekcije i komande itd.
nesaband
01.05.2012, 11:04
Sad ce tema otici u pogresnom pravcu a to mi nije zelja.Ovde je tema BK5 a uporedjivanje sa drugim brendovima.
Ako neko ima nesto da doda korisno za koricenje BK 5 neka napise da ne bi sad doslo do prepucavanja sta je bolje Baba ili Zaba.
Slazem se sa tobom@akordeonista da su mogli mnogo toga da dodaju da bi olaksali rad ali neda nam se to.
Da li namerno to rade ili iz neshvatanja nasih potreba to ne znam.
Ocigledno je da oni ne prave klavijature za nase trziste vec za svetko trziste gde se uglavnom svira programska muzika gde si potpuno komotan sa ovim nacinom upravljanja klavijaturom.
Davno sam citao manual pa sam zaboravio. Nek me neko ispravi ali mislim da se na OTS ne mogu snimiti editovane boje?
Postovano sa mobilnog uređaja
mikimiki
04.05.2012, 02:02
Evo malo na nasem.Steta sto nije direktno sniman ton.
http://www.youtube.com/watch?v=amPfQDaW8cI&feature=youtu.be
mladenkom
04.05.2012, 02:25
haha,na 04:13,isti Miki Panjkovic :)
Nekako se gubi iz vida da Roland BK-5 kosta 800 eura, pa se i previse zahtjeva za taj novac. Ama zaboravlja se i na onih 256MB ROMa odlicnih samplova. Treba ipak biti umjereniji u zeljama za te pare kad znamo kakve su cijene top aranzera, nista ispod 3000 eura a ako cemo ruku na srce, neke ogromne razlike u kvalitetu sounda pa bas i nema, bar ne reciprocno razlici u cijeni.
Davno sam citao manual pa sam zaboravio. Nek me neko ispravi ali mislim da se na OTS ne mogu snimiti editovane boje?
OTS su mini user-i usnimljeni u okviru ritma. Naravno da se mogu snimiti editovane boje sa efektima, ekvilajzerom...
...onda brzo vrtis tockic jureci da pronadjes zeljenu postavku....
Ne zaboravi numericko biranje!
Nekako se gubi iz vida da Roland BK-5 kosta 800 eura....Treba ipak biti umjereniji u zeljama za te pare kad znamo kakve su cijene top aranzera, nista ispod 3000 eura a ako cemo ruku na srce, neke ogromne razlike u kvalitetu sounda pa bas i nema, bar ne reciprocno razlici u cijeni.
Bravo! Ovo je potpuno tacno
mikimiki
05.05.2012, 02:40
Sto se ritmova tice ni jedan drugi arranger nema bolje ritmove od BK5.Govorim o fabrickim ritmovima.Cak ni velikani kao T4 ili Pa3x.A kostaju 3-4 puta vise.
Kako bi dobro bilo da se za bk5 napravi APP za Ipad da ga mozes kontrolisati direktno na touch screen.
Nije iskljuceno da ce i to nekome pasti na pamet da napravi specijalni App za BK-5 ama imas vec midi controller app i to ne jedan koji se mogu adresirati da kontrolisu funkcije na BK-5. Jedino sto moras imati obavezno MIDI Mobilizer za iPhone.
Imam na pa500 touchscreen, super ali kad pravim glisando pretrnem od straha imam osjecaj da ce se dirke razletit.
Ovaj BK-5 je malo skuplji od Psr s650, pa s njom treba porediti.
nesaband
05.05.2012, 12:41
@zukae,prijatelju,jesi ti citao uopste ovu temu,kakav glisando,touchscreen,Psr s650,PA 500?
Evo sad cu da ti objasnim. Prica je od pocetka bila da je BK 5 igracka. Sto mislim da nije. Kao fali joj jedno drugo. Izedju ostalog nema touchsceen. Moja ideja je da je vaznije imati dobar keybed sto BK 5 ima nego toucscreen. otuda prica o glisandu. Poredjena je sa vrhunskim aranzerima, a ima cijenu u rangu psr s650, jednoj osakacenoj yamah klavijaturi (bez uvrede ljubiteljima yamahe). U zakljucku moje misljenje je da je bk-5 odlicna klavijatura. Malo i zalim mozda sto sam uzeo pa500 bas kad se pojavila bk-5.
nesaband
05.05.2012, 13:18
Sad mi je sve jasno,sta si hteo da kazes.nemoj da si na kraj srca,evo ja trenutno pakujem svoj set na korgu PA 500 i moze to jako dobro da zvuci,samo treba da se radi i da znas sta zelis da postignes u mixu svakog styla i pravljenju perfomans boja i odredjenih user boja.
Ne mogu da upredim sta je bolje BK5 ili PA500,ali mogu da kazem da je svaka na svoj nacin dobra klavijatura sa svojim razlicitostima,manama i vrlinama.
Daleko od toga da je BK5 igracka.To je jako ozbiljan aranzer,male tezine i sa mnogo mogucnosti koje nudi.
@Nesa
Pa malo sam i ja kriptično napisao post. Kad sam htio da kupim novi instrument najprije sam se dvoumio između gw-8 i Pa500. I onda neke jednostavne stvari poput ugrađenog zvučnika mogu da odluče u izboru (valda ćete me razumjeti, ne da žena kablova po kući :D ). I baš kad sam planirao da odem u muzičku radnju da pazarim Pa500, pojavi se ova tema o BK-5. Bila me tada pravo pokolebala. Baš kao što kažeš teško ih je direktno uporediti, a tada se nije znalo sve o BK-5. Evo sada je sve očitije da BK-5 itekako vrijedi, moje mišljenje je da trenutno nudi najviše u tom cjenovnom rangu.
nesaband
05.05.2012, 14:59
I to je resivo druze,prodas PA 500 i kupis BK5,to je najmanji problem.;)
Korgovi se bolje prodaju negi Rolandi to je cinjenicno stanje.
@nesaband, nakon pojave BK7, na netu se primeti veliki broj harmonikasa koji ga koriste.
Po mnogim komentarima su veoma zadovoljni.Pre pojave BK7 nismo mogli da vidimo toliko snimaka sa bilo kojim modulom u takvoj upotrebi.To bi mogao
biti pokazatelj da ce se i BK5 mnogo vise prodavati nego sto mozda trenutno i
predpostavljamo.Pozdrav
yamahapassion
06.05.2012, 00:28
Zanimljivo je u ovom zadnjem videu (prezentacija klavijature u prodavnici) da covek kaze da ce terce biti moguce raditi sa novim updateom OSa, mislim da je to jako dobra vest i jedan veliki plus za ljude koji trebaju da kupe novu klavijaturu a u nedoumici su sta da kupe. Govorim naravno o muzicarima koji sviraju narodnjake. Ja bih trebao takodje uskoro menjati klavijaturu, malo sam se zasitio yamahinog sounda, kod korga mi je nekako tanka ritam sekcija (licno misljenje, bez da ikoga uvredim) mada sa bojama ubija. Roland mi se svidjao jos od mojih ranih pocetaka kada sam se sreo sa legendarnom G serijom, i zbog toga mi se ova klavijatura cini zanimljivom, a u prilog svemu ide naravno i cena, posto ja kao hobi muzicar ne bih odvajao Bog zna kolike pare za novu spravu. Jedino mi bode oci na na ovom rolandu sto se (ako sam dobro razumeo) solo farba (za desnu ruku) moze praviti maksimalno od dve boje, i tu korgu skidam kapu, tu je bio uvek korak ispred ostalih firmi. Na mojoj yamahi je takodje tako, 2 boje za solo r1 + r2 + efekti , i to ti je to. Ali sa druge strane duboko sam uveren da su rolandove interne boje zaista dobro i kvalitetno uradjene da i nema neke potrebe za nekim masovnim mesanjem nekoliko boja da bi izvukao nesto. I jos me interesuje na BK5 da li ima portamento i da li je upotrebljiv? Sa kojom biste klavijaturom mogli uporediti portamento na BK5 (ako ga ima)? Inace generalno slusajuci snimke i citajuci diskusiju sam zadovoljan stvarima koje pruza BK5, mada je jos licno nisam ni isprobao, i u odnosu cena-kvalitet mislim da je to pun pogodak. A kombinacija BK5 i jos jedne solo klavijature (sa semplerom) bi bila jos puniji pogodak :)
@Yamahapassion, BK5 poseduje portamento koji ima podesavanja za
portamento mod - mono i poly, a za portamento time - od 0 do 127.
Na zalost, na prezentaciji kojoj sam prisustvovao nije prikazano kako
on zvuci u praksi.Solo boje koje smo imali prilike cuti su u vecini
slucajeva veoma kvalitetne i pojedine ostavljaju izrazito dobar
utisak.BK5 u paleti svog MFX-a nudi 84 razlicita efekta od kojih
je prilican broj kombinacija dva efekta sa mogucom fleksibilnoscu
editovanja. Ima mnogo stvari koje su mi jos uvek nepoznate jer se za
kratko vreme ne moze mnogo saznati, ali moram pomenuti da za
biranje boja, performansi ili ritmova BK5 nudi pored skrol tocka i numericko
biranje kao na mnogim drugim klavijaturama, da buduci korisnici ne budu u zabludi da ce im tockic predstavljati neki problem.U svakom slucaju ova klavijatura zasluzuje vise paznje nego sto se na prvi pogled cini.
Mada sam u pocetku bio sumnjicav prema ovoj klavijaturi sad sam sto posto siguran da je best bay sto se tice ulozeno dobito.
Kolega @ibanez rece da sve vise harmonikasa koristi modul BK7 ja mislim da je to savim normalno pa on je i uradjen najvise za tu ciljnu grupu kao sto su gitaristi,harmonikasi itd..Mada mislim da prodaja BK5 i popularnost da tako kazemo nece imati nikakve veze sa BK7 jer su za razlicite ciljne grupe.
Primetio sam da recimo ritmovi sa BK7 zvuce punije od BK5 na E80 verovatno zbog vece zvucne slicnosti BK7 sa E80 odnosno podesavanja ritmova prema tongeneratoru.
sve je dobro sto je novo,kad je staro vise nije u interesu,ali sto je i bolje bolje je,i zene su dobre dok su mladje....
Jedna rumba na Bk5:
http://soundcloud.com/deja-morison/roland-bk5-rumba
nesaband
07.05.2012, 17:26
Dejo,jel ovo editovana rumba i editovane boje ili si koristio fabricke boje i stylove?
Kolega Morison jeli to ona rumba koja postoji na BK5 pod oznakom SRB Rumba ako se ne varam??? Probao sam da je ubacim u Rolanda e80 ali nije islo ne moze da je ocita posto izgleda ima dve drum trake.:)
Ovo je Marko odradio rumbu i naravno editovane boje. Odsvirano u realnom vremenu.
Evo jos jednog video snimka, snimak je iz Budimpeste iz februara 2012.
http://youtu.be/vpOhn7ep3Hc
mikimiki
07.05.2012, 19:03
Dodato:
Svidja mi se kako elementi bubnja zvuce,samo cini mi se da je rumba nedoradjena jer fali elemenata u prelazima.
Jedno kolce, ritam specijano pravljen za to kolo:
http://soundcloud.com/deja-morison/roland-bk5-kolo
klavijatura ko stvorena za tezgarenje,laka,nije glomazna za transport,cita mp3,harmonike su tu,bubanj i bass vrlo solidni tako da nemas potrebe za semplovima,vrlo jeftina,ostaje samo da zna covek da svira i da zna tacno sta trazi od instrument,nadjes dobrog pevaca,uzmes neki vokalist od 200 eura i ti si onaj pravi....samo nije bas lepa za slikanje :)
mikimiki
08.05.2012, 22:00
Hvala na demo snimcima.Ako ima jos nekih snimaka narodnjaka i zabavnih nije uopste vazno.
BK5 ce moci da se sredi da zvuci extra.Odlicni su mu bubnjevi.
Dodato:
Ovo je Marko odradio rumbu i naravno editovane boje. Odsvirano u realnom vremenu.
Evo jos jednog video snimka, snimak je iz Budimpeste iz februara 2012.
http://youtu.be/vpOhn7ep3Hc
http://www.youtube.com/watch?v=W6S9bciD_T8
Nisam trebao da citam ovu temu, odlucan sam u nameri da menjam PA60 i predjem na Roland i ako ovaj imam tek 4 meseci.Vidim da nisam jedini... :D
Boban010
21.05.2012, 20:35
Bilo bi korisno da cujemo neki dobar snimak BK5 sa Cosm lead gitarom ako je ima ili slicno i par zujalica kao sto je Chuby Lead kod GW8.....
Boban010
10.06.2012, 15:01
Jos me zanima da li ritmovi na Usb-u moraju svi da budu u jednom folderu?
Nije lose da cujemo i par primera boja sa portamentom....
p.s.Najveca cena za BK5 u regionu i sire a tako malo angazovanja da se mobilisu kupci,eeee...
nesaband
12.06.2012, 21:14
Malo su se uspavali ovi momci iz Rolandovog tima,nema nikog da se javi da odgovori kolegi @Bobanu010 na pitanja koja je postavio.
Ja licno mislim da ritmovi ne moraju da budu svi u jednom folderu,mislim da mogu da budu rasporedjeni u vise foldera.Ako nisam u pravu neka me ko bolje zna ispravi.
Moze biti koliko god hocete foldera sa koliko god hocete necega u njima...totalno je fleksibilno iscitavanje foldera, fajlova...
Sto se tice cene Bobane, vec sam ti objasnio na pp da nisu krivi uvoznici vec nase prevelike takse, porezi, carine itd te se cena razlikuje od preko granice...a i ta razlika nije veca od do 100 evra po komadu koliko sam barem ja obavesten.
Licno sam bio prisutan kada je nas glavni uvoznik govorio kako bi trebao staviti cenu na 950 evra i vise kako bi mu se uopste nesto isplatilo...Dakle ako mislite da zarada cveta pogotovo na ovim jeftinijim proizvodima -varate se.
I nikoga ja nemam potrebe da mobilisem, ja nisam prodavac ili mi to nije delatnost bolje receno. O onome sto poznajem sam tu da kazem na forumu pa kome se svidi kupice masinu u svom gradu u svojoj radnji a ja za to ni hvala ne dobijem (uglavnom).
Dakle nema mobilisanja, sve je na dobrovoljackoj osnovi :)
Kada uhvatim vremena snimicu neki novi demo ali mislim da ste i uz ove demo snimke do sada stekli utisak da se radi o zvucno jako kvalitetnoj spravi. Poslusajte kako zvuce boje sa E80 i tako moze da zvuci Bk5. I bolje ustvari, zato sto Bk5 poseduje boje za nase trziste.
Pozdrav
nesaband
12.06.2012, 22:41
hvala Dejo na odgovoru,ipak sam dobro zapamtio neke stvari koje sam pitao na prezentaciji.Pozdrav;)
Nema na cemu Neso!
Pozdrav!
Boban010
13.06.2012, 01:50
@Morison
Cini mi se da si previse ozbiljno shvatio poruku iako nije ni bila upucena tebi.Znam ja da zarada koja se ostvaruje distribucijom instrumenata nije velika i ni priblizno ne moze da vrati ulozeni trud i zalaganje.Mozda Roland dobro zaradjuje ali ne i trgovci koji prodaju njihove artikle.Nije to paprika ili paradajz pa kupis za 10 a prodas za 20,nema tu 100 ili 200% zarade.
Mene a verujem i druge potencijalne kupce uopste ne interesuje ko je kriv za takvu cenu,ostaje samo zaljenje zbog takve situacije a to sam zaljenje ja i hteo da izrazim bez namere da ikog uvredim.
Sto se tice razlike u ceni,ona je kod nas negde i veca od 150 eura u odnosu na susedne zemlje,a da ne govorimo o tome da klavijature koje su koriscene za demonstraciju u drugim zemljama prodaju nize od njihove cene za jos 100 eura...Kod nas sve to ide djuture....
I na kraju ne zaboravi najvaznije,ja sam Pirocanac!=))
Haha, pa ok, tebi je opravdano :)
Ovde na forumu nema drugih Rolandovih ljudi, pa sam ukapirao da si meni pisao...Bilo kako bilo, ne vredjam se ja tako lako, bez brige.
Pozdrav!
bojan500
24.06.2012, 11:42
dobar je za pocetnike xD :D
nesaband
24.06.2012, 12:57
@bojan500
a sto tako mislis,aj malo nam objasni razloge za ovakvo tvoje strucno misljenje?
@bojan500
Po prvi i poslednji put ću Vas zamoliti da ne pišete na svakoj temi tek da nešto kažete!
Ako nemate ništa pametno i smisleno da napišete, nemojte ni pisati!
Zaređali ste po celom forumu i samo nam nepotrebno pravite posla oko brisanja Vaših postova!
Rudiiiii
24.06.2012, 17:54
za morisona:
da nema neka sansa za novi Roland aranzer vise klase?
Razmisljam da predjem na BK5 pa da se ne desi da tek sto sredim BK5 izadje nesto novo. Inace velika stvar je da u Rolandu imamo i nase ljude.
VUNIMRAV
24.06.2012, 22:32
Nemoj kolega Rudi "to ti je za pocetnike"tako bar kazu neki ljudi,[-X
Cao Rudi!
Na zalost, to se nikada ne zna, ni kod jednog proizvodjaca, da li ce i kada sledece nesto izbaciti. To spada u domen strogo cuvane poslovne strategije.
Svi se nadamo da ce se Roland najzad vratiti na trziste sa nekim top aranzerom...ali za sada nema nikakvih nama poznatih naznaka da ce se tako nesto uskoro desiti.
Rudiiiii
27.06.2012, 16:31
Ako nema ni naznaka onda moze biti da je gotovo, nije ni cudo kakve su sve poteze radili. Kakav je taj BK-5 software sequencer ? Neka mini Roland platforma ? Kakav je za rad itd. ?
@VUNIMRAV
Pa taj sam, mislim pocetnik :) Napredujem ali u suprotnom smjeru, sve gori i gori.
nesaband
10.07.2012, 22:19
od juce sam vlasnik jednog primerka Rolanda BK 5.
uskoro cu postaviti prve snimke demonstracije klavijature.
Trebace mi vremena da bas sve sredim kako treba,kako to ja zelim ali je jako bitno da je to sto ja zelim moguce.
Prvi utisci su za mene impresivni.Fabricki stylovi su perfektni,boje da ne pricam.
najzad je Roland napravio posle G800 spravu sa kojom mogu potpuno biti zadovoljan.Jedino sto u BK 5 ima mnogo toga pa ce mi to biti slatke muke dok je budem pakovao :)
@Nesaband Prije nekoliko dana vidim da si prodao Pa500 i bas se pitam kad ce da dodje BK-5. Nek je sa srecom. Javi nam kad malo prostudiras, jel se isplati prelazak sa Pa500 na BK-5.
nesaband
10.07.2012, 22:36
Druze,ne bi da budem subjektivan.Ja sam navikao na Rolandov zvuk i jako mi je tesko da se naviknem na zvuk korga.Imao sam prilike da se za ova 4 meseca odlicno upoznam sa korgom pa500 i jako sam zadovoljan mogucnostima te sprave.Snazan aranzer sa puno mogucnosti je PA 500 i jako prost za rukovanje.
Sto se tice prelaska,sa rolanda na PA 500 to je uvek stvar licne odluke.
Ja se lepse osecam dok sviram rolanda a neko drugi Korga.To je samo stvar navike.Kada bi se ove dve korporacije spojile onda bi tek mogli da kazemo da bi se napravio idealan aranzer za nas muzicare.
Cestitam Neso na novom Rolandu!!!Sve najbolje i da ga sredis kao sto ti ono znas i da postavis demo snimak da cujemo kako cepa azdaja!!! :D Neki narodnjak obavezno, onako za dusu.... :) Pozdrav
Nesa uradio najbolju mogucu transakciju. Dobio novi Rolandov top aranzer za 800 eura i taman da mu doda i najbolji externi sampler opet ce biti bar 600 eura ispod cijene top aranzera konkurencije a bolji, kvalitetniji i fleksibilniji za nekoliko klasa. Roland ima definitivno odlicnu poslovnu politiku a... Boga mi i Nesa.
nesaband
11.07.2012, 17:24
hvala svima na lepim zeljama,nego @tranzit,nije ti to tako losa ideja,razmislicu o sempleru da ga dodam u dogledno vreme.
Ajde kad vec pisem i da pitam nesto @morisona ili ako neko zna odgovor.
Kako treba da se podesi da snimim demo na klavijaturi sa editovanom klavijaturom?
Kada snimam original postavku aranzera i solo boja sve je u redu medjutim kada snimam nesto sto sam editovao imam utisak da malo probija.Verovatno bi u podesavanjima u globalu to trebao da uradim ali jos uvek ne znam ni gde ni kako da smanjim izlazni signal.
nesaband
22.07.2012, 11:13
Juce sam imao prvo ozbiljno testiranje Rolanda BK 5 na jendoj ozbiljnoj svirci gde mora brzo da se misli i gde je bio nepredvidiv repertoar.
Tonski za prvi put sam zadovoljan,treba jos srediti malo comresor ,ekvilajzer po trakama ali sasvim sam korektno sredio klavijaturu.Vrlo lako sam koristio kursor jer sam napravio nekoliko fodlera sa oredjenim stylovima.
Mekan ton,precizan,nema muljanja,sve izlazi kako treba,ne gusi se.
Zadovoljan sam ucinjenim za sada.Snimaka jos uvek nema jer moram brzi fless da nabavim da bi mi tonski zapis bio kvalitetniji.
Toliko za sada.
Dodato:
izvinjavam se zbog gresaka u pisanju posto mi slovo"D" na tastaturi koci.:">
Jos ces ti da vidis sta zna i umije BK-5. Bas mi je drago da si konacno na "svom terenu".
nesaband
23.07.2012, 23:39
http://www.youtube.com/watch?v=ZCOtOAO4hHQ&feature=youtu.be
malo sam probao da snimam direktno,sutra ce biti verovatno jos malo snimaka.
Lijepo za početak, fino zvuči. Pojavljuje se "cvrčak", neki šum prilikom snimanja. I moj savjet je da na YT obavezno dižeš fajl u višoj kvalteti jer ovo na 240p je mono snimak, gubiš 50%.
nesaband
24.07.2012, 00:00
nesto je pri konvertovanju greska inace snimak je direktno sa klavijature i odlicno se cuje.
i ja sam cuo to cvrcanje ali tek kada sam postavio snimak.
Dodato:
http://www.*******.com/mp3/Y72Rhy_P/KAZUJ_KRCMO.html?
bas me interesuje da li ce i sad da cvrci snimak:mad:
Vjerojatno si pri izradi videa "skršio" zvuk. Pripazi na postavke rendriranja u progamu s koji radiš. Ili stavi audio na neki servis poput Box-a.
Sada je zvuk čist, međutim ovo se još može doraditi. Prvenstveno mislim na panoramu i pravilniji omjer instrumenata.
Pojavio se novi update 1.03 za Bk5 koji donosi ispravke pojedinih bagova:
http://www.roland.com/support/article/?q=downloads&p=BK-5
nesaband
24.07.2012, 08:34
koji je postupak da se odradi update na BK5?
koliko ja vidim ovde se radi o Wireles funkcijama za BK 5.Ako imas neke blize informacije objasni mi u cemu je caka.
Dodato:
<embed src="http://www.*******.com/embed/1624246729/108c8f8b" width="420" height="250" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>
valjda je sad bolji sniamak i reprodukcija.snimano direktno na BK 5
Dodato:
http://www.*******.com/mp3/uH5wVV4J/CRVEN_KONAC.html?
Uz update je opisan ceo postupak, nadam se da engleski nije problem?
Pored wireless funkcije ispravljeni su brojni bug-ovi, tako da svakako preporucujem da se uvek update-uje na najnoviju verziju.
Neso brate vidim da ti je konacno pao Bk5 saka i drago mi je jer znam koliko si zeleo tu klavijaturu!Nek' je sa srecom i da se brzo isplati i uzeo ekstra sint!Gledao sam ga pre 10-tak dana malo detaljnije u Bg-u kod Dekija u Roland planetu,extra je sint :)
nesaband
24.07.2012, 12:51
Hvala Marko,a usput sam i upoznao Korg PA 500 u tancine za ovih par meseci sto sam ga imao naravno uz najvecu pomoc naseg druga @Ace.
Ko radi ne boji se gladi kaze narodna poslovica.BK 5 sam tek naceo i treba vremena da se upoznam sa njim kako treba.Ja na klavijaturu gledam kao na najboljeg druga i kad ga dobro upoznam onda ce biti sve tip top.A stvarno moze opasno da se sredi.
@Morison ,engleski mi nije jaca strana ali cu se vec nekako snaci da sam uradim update.
Dodato:
<embed src="http://www.*******.com/embed/1625171316/56835276" width="420" height="250" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>
evo kako zvuci jedan namenski ritam na Rolandu BK 5.Naravno ja mojim dodavanjem kvarim lepu sliku :p
Boban010
24.07.2012, 21:26
"Krucijalno" pitanje:=))
Da li je moguce snimanje scala u performansi a ne kao dosada u Sistemskim podesavanjima?
Znam da je ovo reseno kod orijentalne verzije Bk5....
@nesaband
Sigurno sam ti vec rekao da nema sanse da se svaki put ulogujem na ******* kad ocu da cujem nesto sto je postavljeno na njihovim serverima pa taman da je odsvirano na Pa20X.
E,da i nije lose da svoje demo snimke stavljas u svoju demo sekciju.
Pozdrav druze i ne zameri,samo napred,nastimaj ga kako se tebi svidja.
Evo ja ću ti odgovoriti druže.Za sad nije moguće,ali su naši predstavnici intervenisali u Rolandu i obećano im je da će sa novim OS-om biti moguće i to.Sve je lijepo objasnio čovjek u sljedećem klipu :
http://youtu.be/amPfQDaW8cI
Dodato:
Da,zaboravih.Neso,čestitam na spravi,da te služi i obogati i profesionalno,a posebno materijalno.Nisam imao priliku da je isprobam,ali djeluje mi vrlo ozbiljno.Ja ozbiljno razmišljam da ga kupim.Znaš da ja volim čačkati po novim aparatima.Sad,hvala Bogu,imam i vremena jer sviram gitaru u akustika bendu sa kojima imam pogođenog posla do kraja maja sljedeće godine.Pozdrav i svako dobro!
nesaband
24.07.2012, 22:43
@Boban 010
znao sam ja da ti neces da se logujes pa sam zato tu i postavio snimak =)),nisam lud da ti cujes te snimke jer su sviracki jako losi.;)
Hvala Makso na lepim zeljama,a da snimke sam postavio ovde a ne u moj demo zato sto je ovde tema BK 5.Kad uradim nesto ozbiljnije snimke onda cu ih staviti u moj demo a to nece biti uskoro posto idem na duzi put.
nego,otkazase mi tezgu za danas a nisam otisao na zurku.
Dodato:
P.S.
Marko je sve lepo objasnio na snimku ali mislim da nema nista od tog posla.Bas briga Roland za nase trziste.
1) Potrebno je sve fajlove iz arhivirane datoteke kojih ima sest ukupno a to su:
- PROGRAM.BIN
- release.txt
- rom.bin
- startup
- update
- waverom.bin
da iskopiras u root direktorijum (van svih foldera) usb flash memorije na kojoj je predhodno sve obrisano i, preporucujem, formatirano u samom BK5. Dakle, prazan usb stick, van svih foldera....iskopirati svih 6 ovih fajlova.
2) Iskljucis BK5.
3) Ubacis memory stick u BK5
4) Pritisnes WRITE taster i zadrzis ga...zatim tako ukljucis BK5 i sve vreme drzis WRITE dok se ne pojavi "Update Mode:"
5) Cekas dok se ne pojavi "SUCCESS ". (moze potrajati oko 20 minuta).
6) Posle poruke "SUCCESS ". iskljuci BK5, sacekaj 30 sec i ukljuci ga.
7) Sada je potrebno izvrsiti "Factory reset" koji se nalazi MENU/FACTORY RESET/YES:ENTER (SELECT)
To bi bilo to.
Naravno, sacekaj da prodju ove grmljavine tj. da prestane opasnost od nestanka struje tokom update-a za svaki slucaj :)
PozZz
Boban010
24.07.2012, 23:18
@Morison
Dobro je da si tu,mozes detaljno da odgovoris na pitanje,sta se sve dobija novim Operativnim sistemom?
Da li je odgovoreno na zahtev za snimanje scala u performansi kao sto je to Marko obecao na pomenutom snimku?
Pozzz.....
Ne za sada, na zalost. Verujte da radimo sve sto je u nasoj moci i nadamo se da takvih vecih ispravki biti u tek velikom update-u (2.0). Sto je do nas odradjeno je a nije da oni ne pokazuju interesovanje. Pitanje je samo da li je to masina uopste sposobna da podrzi. Videcemo.
Sto se tice ovog update-a uglavnom su reseni brojni bagovi (neki pronadjeni od strane naseg tima).
nesaband
25.07.2012, 00:23
@Morison
hvala sutra cu da odradim update mada u Beogradu nije bilo grmljavine mada je u nekim delovima grada padala jaka kisa.
Sto se tice terci jamislim da BK 5 to moze da podrzi samo je pitanje da li Roland to zeli da uradi ili ne.
mklavijatura
29.08.2012, 19:29
Pozdrav svima, imam jedno pitanje vezano za BK 5. Slusao sam spravu, zvuci opasno, nema sta. E sad vidim da svaka od traka u ritmu moze da bude bubanj traka, osim trake za bas, pa tako mogu da se kombinuju setovi bubnja, ako mi iz jednog odgovaraju kick i snare na primer, iz drugog hi hats itd. E sad ono sto me zanima je da li je moguce da se napravi svoj set bubnja, da se ti elementi iskombinuju u jednom novom setu, da mi ne bi bubanj trake samo zbog kombinovanja ovih semplova zauzimala bespotrebno mesta u ritmu ? Izvinjavam se ako sam ponovio necije pitanje, procitao sam celu temu, jedino ako mi nije promaklo, i hvala unapred na odgovoru :)
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.