Pokaži Full Verziju : Roland BK-5
Na zalost, ne moze.
U principu, mislim da su dve do tri trake bubnja dovoljne da se napravi dobra kombinacija. Ostaje jos bas traka i cetiri ili pet za pratnju; vise nego dovoljno, zar ne.
Puno setova u skroz donjoj ili skroz gornjoj oktavi imaju jos nekoliko bas kick i dobosa pa to treba sve lepo pregledati...te ce dve trake biti sasvim dovoljne, jedan za bubanj a druga za bongose i tako to
Zar je zaista potrebno editirati bilo sta kod 60 Drum Setova koje ima BK5 ? Cudni su balkanski muzicari. Ako ipak postoji posebna zelja za tim, onda se moze ici preko Sys Ex podataka kojima je moguce vrlo detaljno editirati svaku udaraljku u svakom Drum Setu (Volume, Pan, Attack, Release, Pitch, Timbre, Resonanc, Hall, Chorus itd...) a onda te Sys Ex naredbe upisati u ritam. Za ovo je potrebno veoma dobro poznavanje rada sa Sys Exom kao i Rolandov Sys Ex standard. Ovim putem se moze u svakom ritmu dobiti Drum Set kojeg u sustini i nema u onih 60 standardnih Drum Setova a na kraju svaki ritam moze imati Drum Set koji je specijalno editiran za njega. Pomocu Sys Ex naredbi se mogu, pored ovoga, uraditi i mnoge druge devijacije u vezi sa instrumentima koji sviraju ritam partove.
mklavijatura
30.08.2012, 02:08
Nisam stigao da ih sve isprobam u radnji, prosao sam samo kroz njih nekoliko, a videh da su ovi iz radnje u svojim ritmovima koje su pravili kombinovali vise tih drum kit-ova, pa rekoh da priupitam za ovo :)
@tranzit jel' to nesto komplikovano preko tih Sys Ex naredbi, nisam se ranije sa tim susretao ?
Jeste komplikovano dok ne shvatis nacin rada i strukturu Sys Ex podataka a poslije je vrlo jednostavno. Sys Ex shvati kao detaljne midi kontrole u hexadecimalnom formatu pomocu kojih imas pristup bilo kojem parametru kompletnog instrumenta. Oni su posebno vazni bas kod aranzera jer imas mogucnost da ih upises u ritam i tako editiras u sustini u real time pa dobijas instrument programe koje ne mozes naci u samom instrumentu.
Ineresuje me kako je kad menjas ritam naprimer dvojka begin ili dvojka rumba kako se prelazi da li ima nekih problema pozz
nesaband
26.09.2012, 17:35
sve to moze jako brzo da se radi da se prelazi iz dvojke u rumbu ili iz bilo kojeg ritma da predjes u neki drugi.Treba samo dobro organizovati performanse i znati sta zelis.
Evo usput da postavim jedan demo nekoliko namenskih rimova kako zvuce na BK5.
Snimano je direktno na flesh pa sam ga postavio na youtube i moram da priznam da snimak bolje zvuci pre konvertovanja nego poslekonvertovanja.
http://www.youtube.com/watch?v=5m-vHtw6Q_8&list=UUBkRtX8wbAVapBZObQTF20Q&index=1&feature=plcp
Neso ovo lepo radi posebno mi se svidja gitara u u noj dvojci , crven konac , imam jednu zamerku na ceo snimak namenski ritmovi , prejak ti je bio signal kad si snimao u racunaru , pa ima malo distorzije . Moras malo smanjiti signal tako da ne ulazi u peak-u a sto se tice samih boja na sintu ekstra su . poz
nesaband
26.09.2012, 21:27
kod mene na fleshu ne probija nista.verovatno kad sam konvertovao u windows movie makeru nesti se desi sa snimkom.Inace ovaj snimak je radjen direktno na flesh posto BK 5 ima svoj snimac.
ovo sam postavio cisto da ljudi dobiju bar neku koliko toliko kvalitetnu informaciju o ovoj spravi posto se jos uvek nije dovoljno culo za nju.
Lepo zvuce ovi ritmovi sto si sredio....Bas onako kako treba....Vidim i cujem da je Roland konacno krenuo da pravi ''normalne'' boje sto se tice aranzera....Sad zvuce odlicno.... :)
ps: videh sad u podgrupi foruma za prodaju da prodajes BK-5?? :( Koji je razlog ako smem da pitam i jel' ima nesto u cemu te nije zadovoljio i sta nameravas da uzmes sledece?Cisto onako informativno, posto me zainteresovala tema :) Pozdrav
nesaband
26.09.2012, 23:16
ne prodajem svoj BK 5 vec prodajem potpuno nov BK5.nema razloga da radim na spravi koja je dobra i da je prodam.sigurno sam miran sto se tice aranzera u narednih par godina,nemam nameru da ga menjam ni za koju drugu spravu.
Boban010
26.09.2012, 23:24
Nesa diler! :lol:
nesaband
26.09.2012, 23:34
;) Boki ti kod mene uvek imas popust na robu =))
Dodato:
posto si iz Pirot!!!!:lol:
Boban010
26.09.2012, 23:53
Uvek drugare! "Piroćanski ĆA,ĆA,ĆA..."\:D/
Marko__ns
27.09.2012, 00:29
Imao sam priliku da sviram na novom Bk-5! Kad sam je ugledao, izgleda mi nekako mizerno, i veoma je lagana. Ne zvuci lose, za tu novcanu vrednost je super, nisam je cuo na ozvucenju, ali kazu da tek tu pokazuje sta moze. Jedino sto zameram je mali displej, nije touchscreen i sto se svaka boja i ritam mora povlaciti sa USB-a. Po meni malo je komplikovana za Live svirku, mozda bolje za neku kucnu varijantu mada sve je kako ko navikne. U principu solidna klavijatura! :)
nesaband
27.09.2012, 00:40
klavijatura je daleko od toga da je za kucnu svirku nego ti nisi imao prilike da je bolje upoznas,Nemoj tako olako da dajes ocene o nekoj spravi koju ni ne poznajes.
Boban je u pravu,pravi si diler,znaš ubjediti čovjeka.:)) Pozdrav i svako dobro!
PS.Ima li popusta za nas iz Bosnu???
nesaband
27.09.2012, 18:03
Uvek imam ubedjuvac pri ruci :lol:
Naravno da ima popust i za Bosnu ali samo za dobre drugare i prave muzicare.:)
Marko__ns
28.09.2012, 12:19
Nesa se izgleda bas zaljubio u Bk-5 :D
Verujem da si upravu, ja nisam bas previse cackao po njoj... :)
nesaband
28.09.2012, 13:15
samo se vi smejte :lol:,ne bih ja da ovu temu pretvorim u moju licnu.Ima ljudi koji bolje od mene poznaju Roland BK 5 pa bi bilo bolje da se neko od njih javi sa nekim novinama ako ih ima.
Ja sam moj BK5 sredio za svirku i sasvim sam zadovoljan kako sve to izlazi na ozvucenju.Slobodno mogu da stanem na crtu sa svim skupljim klavijaturama koje se koriste i koje koriste kolege.
Svaka cast pojedincima koji stvarno rade na svojoj klavijaturi i sredjuju je ali ostali mogu samo da se smeju i nista vise.:lol:
Za malo para dobio sam odlican instrument i necu ga menjati sigurno bar jos par godina.
Šalim se nesa ;)
samo naprijed , svejedno je jel korg ,yamaha ili roland ...
nesaband
28.09.2012, 14:18
Ma druze,sve je OK,znam ja da se ti salis.nema problema.
Milan_Canada
26.10.2012, 15:08
Evo postovane kolege da se pohvalim od prekjuce sam vlasnik novog roland bk5.Kao sto je neko napisao u nekom prethodnom postu "malen ali prgav"je zaista istina .Imam jedan problem :npr. zelim da odsviram pesmu"alaj mi je veceras po volji"split taster je ukljucen i solo se cuje u desnoj ruci ali ne u levoj pratnja kad predjem u drugi deo pesme sa ritmom sve je ok cuje se i leva i desna strana.Procitao sam manual i probao nesto da cackam ali nisam uspeo,Ako neko moze da pomogne u resenju ovog problema ,unapred hvala!!!
Dodato:
Zamolio bi kolege Nesabend i morisona da odgovore na ovo pitanje ako su raspolozeni.
Evo novog demo-a Bk5 aranzera. Ritmove smo dugo spremali, specijalno za ovaj aranzer i uskoro cemo ritmove postaviti na besplatan download !
http://youtu.be/auHLy-ZZMFY
Slusao sam ritmove kod Marka u Nisu pre par dana,pustao mi da cujem. Cisto ,konkretno... Super napravljeni ritmovi.
Da, samo sto su sada jos bolji posto je u poslednja 2-3 dana odradjen mastering i fino sredjivanje ritmova.
nesaband
10.12.2012, 22:07
Lep gest Roland tima Srbije.=D>
Pozdrav za Marka i Deju @Morisona
Hvala Neso...i u Markovo ime!
nesaband
11.12.2012, 12:44
Ajde otkij nam,opisi malo postavke masteringa i finog sredjivanja ritmova za BK 5.
Bas me interesuje vasa postavka masteringa,to nije ni malo lako uraditi a da sve posle zvuci dobro.
Prvi set ritmova je postavljen za download ovde:
http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=15874#axzz2EgbltVoK
Uskoro novi ritmovi, cim se dorade :)
Nadam se da vam se dopada demo?
Sugestije?
nesaband
16.12.2012, 00:45
:lol:
nadam se da ce se klub vlasnika Rolanda BK5 koji ucestvuju na forumu povecati.Ovako za sad mislim da samo ja mogu da vam dam neke sugestije posto ste ti i Marko jedini do sad koji ste imali kontakt sa ovom sjajnom spravom.
Evo sugestije,uradite dvojke za pesme i jednu klasicnu dvojku za narodna kola.
Ovo do sad sto ste uradili je dobro i svako moze uz neku doradu da napravi od ovih ritmova ono sto on zeli.
Pozdrav
Radi se na tome :)
Mislio sam malo vise komentara na youtube (audio) demo?
Jesu ovi ritmovi sto su postavljeni ovde radjeni sa dve drum trake ?
svirac007
16.12.2012, 16:26
Radi se na tome :)
Mislio sam malo vise komentara na youtube (audio) demo?
Sve pohvale na odradjenim ritmovima, zaista sam uzivao slusajuci demo, nakratko me je ovaj snimak rolandove aranzerske punoce,topline i ljepote podsjetio na moj jos nikad prezaljeni G600. sada sam na PA800 i hajde reci zadovoljan sam zbog nekih drugih prednosti ali stvarno mi je zao sto roland nikako da odradi recimo ovako slicnu spravu sa jos /napr.32MB/ sempla,i solidnim vokalistom. mislim da bi se u takvom slucaju odmah bacio ka rolandu. pozdrav
Hvala na pohvalama.
U novim upload-ovima ritmova bice bar dve dvojke.
@Sinisa ritmovi su radjeni uglavnom sa 3 drum trake!
nesaband
18.12.2012, 16:42
7/8 sam odradio kod mene na BK i odlicno zvuci uz moje male kozmeticke promene.
Rumbu sam takodje odradio uz moje male kozmeticke promene i odlicno izlazi na BK5.
nije nam ista postavka master ekvilajzera i kompresora pa sam zato neke stvari malo doradio u mom sistemu.
Bravo momci.Pozdrav za Roland tim srbije.
P.S.
Dvojka treba da bude najprostija moguca(samo da u sedmici ima lepu bas liniju) kratka kontra i to se biti full.
Dodato:
https://soundcloud.com/nesaband/puce-puska-7-8-bk-marko
evo jedan primer kako taj 7/8 zvuci kod mene.
VUNIMRAV
18.12.2012, 20:30
E,Bogami,i kod mene su iskonvertovane,i malo doterane za Y i rade opasnoooo.Dugar mi je od pojavljivanja G-1000,sirao sve do pre 10-tak dana na njemu i zamenio ga sa BK,ali brzo ga je "zaboravio",skoro po svim pitanjima.
Postavljen je novi paket ritmova, uskoro jos!
nesaband
06.01.2013, 13:45
Da li ste odradili neki demo na nekom sajtu gde se cuje kako zvuce ovi ritmovi iz paketa II i III?Meni klavijatura nije kuci pa ovaj paket III ne mogu da preslusam.
Pozdrav za Roland team Srbija i puno uspeha u novoj 2013 godini.
Uskoro cu ja postaviti demo mojih kombinacija nekih ritmova da cujete kako zvuci moj BK5.Naravno koristio sam i neke ritmove Roland tima.Moje postavke su malo drugacije nego vase pa cemo onda malo komentarisati posto BK 5 moze zvucati na hiljadu nacina a da to bude jako dobro.
Sretna nova godina,badnje vece i Bozic.
nesaband
19.01.2013, 13:01
Isto pitanje,nema jos uvek novih demo snimaka?:confused:
yamahaPSR
16.03.2013, 19:02
imali tko kakav demo s tamburicama sa BK5
nesaband
16.03.2013, 23:40
Postavicu ja neki demo sa tamburicama kad nadjem malo vremena.
Rudiiiii
18.03.2013, 15:08
Nesa, istina li je za novi Roland BK9 ???
nesaband
18.03.2013, 15:31
Nisam ovlasten da dajem bilo kakve informacije.Za sad je BK-5 aktuelan.
Boban010
18.03.2013, 21:22
Citao sam i ja nesto o tome,e sad da li je fake,videcemo na Musikmesse....
Uzgred,kazu da ce imati dva ekrana.....
nesaband
17.04.2013, 00:21
Jedno pitanje u vezi BK partner.Interesuje me da na Ipad-u monitor za karaoke nije povezan za monitor na klavijaturi.Da li se Ipad isto ponasa kao eksterni monitor za tekst kao na Video Out izlazu ili ne.
Dodato:
Neko je hteo da cuje malo tamburice pa cu ovde postaviti jedan brljato demo gde se cuju tamburice.
https://soundcloud.com/nesaband/2-1
I jos jedan
https://soundcloud.com/nesaband/3-1
Ja mislim da je aplikacija za iPad BK Partner za boje, ritmove i performanse, a da se za tekstove od pesme koristi aplikacija Lyrics Viewer... tako sam ja shvatio...
nesaband
17.04.2013, 00:56
Mislio sam na tekstove za karaoke.Mozda nisam bas precizno postavio pitanje.
Ja na primer imam USB TV kartu za laptop koja mi olaksava rad posto dok biram sledecu pesmu preko monitora na klavijaturi tekst mi ide na laptopu nesmetano.
Da li je ista prica i sa Ipad-om ili nije.Da li to ima u BK partner programu ili na neki drugi nacin meni i nije toliko bitno.
Pa da za iPad sam i mislio... samo sto ne koristis BK Partner aplikaciju nego koristis Lyrics Viewer aplikaciju isto na iPad-u.
evo i spisak aplikacija i objasnjenje za sta se koriste:
http://www.roland.com/apps/
nesaband
17.04.2013, 08:55
Hvala jos jednom,to me je interesovalo.
Boban010
25.04.2013, 17:41
Mozda ce nekom biti znacajno a mozda i nece ali evo da se zna da BK5 ima vrlo los portamento.Od opcija za njegovo podesavanje ima samo mono/poly i Time portamento.
U prevodu ništa od dobrih zujalica.
Sent from S3
nesaband
27.04.2013, 03:01
Meni sve zuji ovih dana i bez poramenta,~X(
Radim ko konj i to rasni a para ni od korova.Ako neko plati e onda cu i ja da pocnem da sviram sa tim zujalicama.:lol:
Salim se malo,naravno.Ja sam namestio tih par zujalica,meni zvuce sasvim solidno,nije to sad nesto ekstra ali vrsi poso,mada ih retko koristim jer ne gajim bas JV stile.
Boban010
04.05.2013, 19:31
Ajde da vas castim jos nekom vaznom informacijom,naime,orijentalna verzija BK5 OR sa operativnim sistemom 1.04 ima mogucnost snimanja scala u performansi sto samo po sebi daleko umanjuje mogucnost da se isto to uradi na BK5.Zasto?
Vrlo jednostavno,odgovor na zahteve da se isto uradi na obicnoj verziji BK5 bi mogao biti-ako zelite da imate tu opciju kupite BK5 OR.Cak sta vise posle pojavljivanja BK3 i BK9 dovodi se u sumnju da ce uopste izaci novi OS za BK5.Cisto da se zna voleo bi da nisam u pravu.Ako razmisljate o zameni obicnog BK5 za BK5OR odmah da vas razocaram bicete uskraceni za nekoliko lepih setova bubnjeva(WD,LD,TY..) kao i za sve boje tamburaskih instrumenata,a moracete da doplatite!>:)
nesaband
11.05.2013, 14:25
Nadam se da nisi u pravu.,ja sam jos uvek optimista po tom pitanju.
Boban010
11.05.2013, 18:19
Ne verujem druze,al ajde da se nadamo.
Nego evo da te castim jos jednom informacijaom,ovo moze na BK5OR pa se nadam da ce moci i na obicnom BK.Kad udjes u svoju performansu pritisni taster numeric,trebalo bi da sad mozes da biras performanse jednim pritiskom na taster od 0-9.Napisi ovde da li to moze.
Trebalo bi da pored naziva performansi ispise brojeve 001,002 itd...
skoricnik
19.05.2013, 17:20
Sinoc sam imao priliku da uzivo cujem BK5.
Radili smo svadbu, drugar je svirao BK5 i imao je gore X6.
Prijatno sam se iznenadio njegovim zvukom, pogotovo fabrickih balada, rokova i ostalih ritmova. Naravno, pored svega toga imao je i odlicno uradjene user-e. Komotno se moze otpratiti svadba, bez problema, a ko bi rekao, klavijatura izgledom ne odaje tako. Zvuk, odlican, moze da se kaze, Rolandovski - konkretan i jasan. Mislim da ova klavijatura vredi svake pare, i komotno moze da zameni svaki PA korg sto se tice ritam sekcije.
nesaband
19.05.2013, 22:42
Ta kombinacija BK-5 sa X6 kao solo klavijatura je ubitacno dobra kombinacija,mada i same boje na BK-5 nisu uopste naivne,pogotovo harmonike,duvaci,stringsi itd.Jos kad je ozvucenje kako treba,hmm....ne bih dalje da hvalim instrument na kome radim.:">
Boban010
19.05.2013, 23:23
Ma BK5 generalno ima dobar zvuk ali meni je problem manjak funkcijskih tastera kao i tasteri sa duplim funkcijama.Bio bi red da sad naprave BK8(BK9 61key) kako bi se niz nastavio(G800,GW8 i logicno bi bilo BK8).:lol:
Ja bih voleo da cujem negde ili radim sa nekim ko ima BK5 ali mi se ne da... Ima ovde kod mene jedan kolega BK5 ali on ga koristi da pusta matrice, tako da, zali Boze...
Sent from S3
nesaband
20.05.2013, 10:02
@Vex zovi druze kad ti treba drugi klavijaturista pa da sviramo zajedno i da ujedno cujes BK-5.:)
...kako bi se niz nastavio(G800,GW8 i logicno bi bilo BK8)....
BK-8 Nece sigurno izaci, jer idu BK-3, BK-5, BK-7m, BK-9 i ako bi i izasao kojim slucajem neki noviji BK, to ce verovatno biti BK-11 (a 99% da vise nece izlaziti nijedna serija Backing Keyboard aranzera)....Red bi bilo ako vec hoce da naprave revoluciju u aranzerima (kao sto su to naveli za BK-9, a po mnogima nije on primerak za tako veliki naziv "revolucija", pa ni za mene) da naprave neki koji sadrzi opet famozno slovo "G" u nazivu, jer svi aranzeri/workstationi pocev od aranzera G600, G800, G1000, GW8, G70 pa sve recimo do vec sada se moze reci unapred legendardnog Fantoma G6 su prave revolucije i uvek im je ta famozna "G" serija donela neki noviji napredak koji im je kasnije doneo profit i nesto bolje u odnosu na prethodnu seriju, tako da je red da naprave sada neki novi Roland aranzer koji ce sadrzati to famozno "G" i mogu se kladiti da sigurno nece biti propali primerak, jer sa svakom klavijaturom sa slovom "G" nikad nisu propali i UVEK je bila bolja od svih ostalih Rolandovih serija do tada....Red je nesto novo da izbace, a sigurno ce biti revolucija....Pozdrav :)
Boban010
20.05.2013, 21:39
Prvo je izasao BK5 pa onda BK3.Ne bi me uopste iznenadio sad jedan BK8!:lol:
Ovaj BK9 je vise za "budzovane" ili "kapitaliste" a novi BK8 bi bio za sitnu boraniju poput mene.=))
Pozz....
Eeee bre Vi Piroćanci samo na pare mislite....Batko, nije baš sve u parama....Xexexe :D Pozdrav za Pirot
tako je,ima nesto i u novcu :p :D
nesaband
20.05.2013, 23:54
@AcaG600,G serija je odavno istorija za Roland.E serija je takodje proslost za Roland.BK serija je potpuno drugi koncept aranzera i tesko da ce da propadne.
Jedino mi Balkanci volimo da guramo lose semplove u Korga i da budemo zadovoljni takvim semplovima.Sreca pa ja i jos poneki retki clanovi ovog foruma mislimo drugacije.
Nije iskljucena ova @Bobanova prica da Roland napravi BK-8 sa 5 oktava i da mu cena bude malo niza.
Boban kad dodje do jednog primerka BK-5 nece mu trebati ni BK-8 ni BK 9.On ce od njega da napravi cudo nevidjeno,videcete.Bice to Roland BK 105.
Pitanje za Nesu i poznavaoce Bk klavijatura, tacnije Bk5. Imam recimo jednu perf. listu, na brojevima od 1 do 50, ili 1 do 100, imam sredjene performance sa naravno 50 ili 100 ritmova, i sa po 4 boje na OTS - u, i ostalim parametrima. A recimo na brojevima od 50 pa nadalje, ili od 100 pa nadalje do max. 999, imam sredjene performanse sa bojama, tj. sa 4 boje po jednoj perf. (ritmovi su u ovim performansama nebitni).
Izaberem perf. 1 (Rumba), imam 4 boje na raspolaganju, ukoliko zelim neke druge boje osim tih cetri, zadrzim neki od tastera za grupe ritmova, ritam se zakljuca (Da li u tom slucaju zakljucava i efekte tog ritma), aktiviram taster "numeric" i jednostavno otkucam odredjenu performansu (Primer: 67 - Organ wah wah) pa enter. Da li, da bi ukucao broj performance, moram prvo pritisnitu taster "perf. list" pa onda kucati, ali direktno pritiskam taster "numeric" i biram?
Druga stvar. Jednostavno pokrenem perf. 3 recimo (dvojka), odmah zakljucam ritam, otvorim performance listu, i u toku svirke ona stoji otvorena dok god sviram u tom ritmu, a ja numerickim tasterima menjam boje, kad pozelim promenu ritma, samo otkljucam ritam, izaberem performansu, ponovo zakljucam i nastavim sa biranjem boja i sviranjem.
Da li su ovi postupci koje sam opisao moguci, da kazem ispravni?
nesaband
02.06.2013, 01:30
Da bi povukao isti efekat to se namesta u Globalu.Da bi promenio uper 1 treba kursorom da namestis na upp1 i da pitisnes enter.Ako tako stoji i ako zelis numericki da promenis boju dovoljno je da ukucas broj boje i pritisnes enter.Ako ti je kojim slucajem kursor za uperu 2 onda ces promeniti boju na uperu 2.Ako hoces da menjas ritam onda kursor namestis na displeju na perfomans koji vec ide i pritisnes enter.U tom slicaju numericki menjas ritam.Malo deluje kompikovano ali nije,vec ja to neumem dobro i jednostavno da napisem.Inace ne moras uopste da ulazis u perfomans listu da bi bilo sta od toga uradio.Mozes ti i po performansima da namestis boje i kad zakljucas ritam da preko performansa promenis boju.Ima puno kombinacija,tako da imas izbor koji je tebi najednostavniji.Ja recimo ne koristim ni jednu od ovih metoda,ja imam svoj nacin rukovanja sa BK5 i za sad mi ide dobro.;)
Malo da pojasnim, ove cetiri boje se ne beleze u performansu vec u ritam. Dakle, kada pozovete odredjeni ritam uz njega imate 4 OTS performanse. Ako vam trebaju na drugom mestu druge performanse a isti ritam, potrebno bi bilo isti ritam snimiti pod drugim imenom i onda mu usnimiti drugacije OTS boje. U OTS kao i u performansi su ubelezeni efekti ali i puno drugih informacija (na primer mono i portamento itd).
Ovo sto si naveo pod "druga stvar" je potpuno tacno.
Za one koji sviraju Yamahine aranzere ovo je poznata stvar jer se OTS potpuno isto ponasa i na Rolandu, znaci strogo je vezan za odredjeni ritam.
Pa,isto je i na Korgovim aranžerima,samo se tamo zove STS(single touch seting's),a kod Rolanda i Yamahe je OTS(one touch seting's).Pozdrav!
Dejo, primera radi, kao sto sam naveo sve u prethodnom mom postu. Ja u perf. listi na broju recimo 80, stavim bilo koji ritam cisto da bi mogao na njemu da stavim 4 OTS boje, posto se vezuju za ritam, jer meni taj ritam ne igra nikakvu ulogu, tj. ne treba mi za svirku, jer su mi svi ritmovi smesteni do broja 50 recimo, Performanca 80 se zove "harmonika", u toj perf. na 4 mesta imam 4 razlicite harmonike, perf. 81, naziv "gitara", na njoj u OTS - ima 4 razlicite gitare sa razlicitim efektima... Po meni je ovo jako zgodno za live nastup, i to bas, bas mi odgovara ovaj nacin rada. Inace u posed dolazi jedan Bk - 5 u utorak, tako da ovako planiram da organizujem sve. Zato i pitam.
Neso ne bi ja imao potrebe da menjam posebno uper 1 i 2, sve je to unapred sredjeno kao performansa ili kao OTS. Po mogucstvu mogu samo da ukljucim ili iskljucim uper 2. Sto bi ti reko, svako se navikne na svoj nacin rada, mene samo zanimalo da li je moguce ovako kako sam ja to zamislio.
nesaband
02.06.2013, 20:42
Sve je to moguce sto si ti pitao i vrlo lako se dolazi do toga.Bitno je samo da napravis dobru organizaciju i onda nema problema.
Dodato:
jesi ti to kupio BK-5 ili se pripremas za kupovinu?
Kupio, ;) I udruzio se u klan.
nesaband
02.06.2013, 21:21
Znaci klub vlasnika se povecava,cestitam ti na izboru klavijature,nisi pogresio ni najmanje.;)
Mozes zakljucat ritam (da se ne bi promenio) i onda menjati samo performanse (onda ce menjati samo boje). Posto si zakljucao ritam onda se podrazumeva da cita OTS samo iz tog ucitanog ritma, nikako drugacije.
Pa,isto je i na Korgovim aranžerima,samo se tamo zove STS...Tako je Makso sokole, potpuno ista prica i kod Korga ali sa drugim "naslovom". U sustini i sve ostalo je vrlo slicno ili cak i isto kod aranzera "velike trojke" u adekvatnim kvalitativnim klasama, nego su muzicari sami sebe vrlo uspjesno ubijedili da je ovaj aranzer najbolji, a onaj najgori... a sve isti #####, drugo pakovanje, a na to "pakovanje" se i uzimaju najvece pare i to neprekidno i uvijek iznova. Nepresusan izvor.
Mozes zakljucat ritam (da se ne bi promenio) i onda menjati samo performanse (onda ce menjati samo boje). Posto si zakljucao ritam onda se podrazumeva da cita OTS samo iz tog ucitanog ritma, nikako drugacije.
Sad kapiram. Steta sto se OTS ne vezuje za performansu. Ih, kada bi izasao novi update, gde bi nam bio kraj sa ovim aranzerom.
Ne vidim potrebu da se OTS veze za Performansu jer OTS je u sustini i sam jedna Performansa. Tako kako je zamisljen je na pravom mjestu posto "obezbjedjuje" 4 "Performanse" koje su vezane za odredjeni ritam, to jest, koje su tipicne za solo instrumente koji se sviraju uz taj ritam. Ovo je posebno vazno kod namjenskih ritmova ili ritmova koji pokrivaju veliki dio odredjenog muzickog pravca. Koja bi uopste bila svrha OTSa kada bi se vezao sa Performansu, jedino sto bi se time dobilo je 5 razlicitih Performansi pozivanjem jedne jedine. Cemu bi to posluzilo ? Nema svrhe, bilo bi totalno besmisleno.
Informacija za Nesu i ostale vlasnike Bk-5. Izlazi update, dobijaju se favourite banke, za boje performance i ritmove, terce... I jos dosta nekih sitnica, ali korisnih. Ovo nije pretpostavka, u ovo verujte 100%, :D Pozdrav svima.
Boban010
06.06.2013, 18:13
Za Orijentalnu verziju BK5 je vec izasao update 1.05 ali se za sada ne moze skinuti sa njihovog sajta jer reklamiraju neke shume,toboznji dusebriznici.....
Neznam tacan datum, ali ce definitivno izaci.
nesaband
06.06.2013, 22:52
Hvala na informaciji i sto mislis na mene,ali ajde da sacekamo.:B
Ocigledno da si se dobro informisao,na znam koji su ti izvori informacija ali ti verujem.Vidim i u temi BK-9 da si dobro informisan sto mi je drago.;)
Poslušajte ovo,pa se upitajte da li treba sempler???
http://youtu.be/KyO8iB7OBu8
Naravno da je BK-5 fenomenalan aranzer u svom cjenovnom rangu, a i bar dva puta visem, o tome smo dovoljno napisali (ko ne vjeruje, ima velikih problema sa sluhom). To nije sporno, kao sto nije sporno ni to da mu zaista ne treba sampler, pogotovo ako ce biti kvaliteta kao kod Korgovih i Yamahinih aranzera jer to je veoma, veoma daleko od jednog samplera u pravom smislu te rijeci. Dalje, interni ROM i Wavetables BK-5 OR pokrivaju vrlo pristojno sve sto je potrebno jednom muzicaru sa Balkana a i dosta sire. Ko bas zeli najvisi fleksibilitet i kvalitet, moze uvijek dodati NI Kontakt na nekakvom kompjuteru uz BK-5 i biti smiren za dugo vrijeme. Sve ce to opet da kosta dosta manje od jednog Tyrosa 4 ili PA3X. Mozda jedino razmisliti da li uzeti BK-5 OR ili GW-8 Turk Verson, samo iz jednog razloga, GW-8 ima dva puta veci sample ROM a jeftiniji je.
VUNIMRAV
10.06.2013, 07:44
Po ko zna koji put:bravo za naseg omladinca,i za ovakve postove u kojima covek moze konkretno da sazna sta je to i zasto bolje u odnosu na nesto drugo.
Hvala tranzit!!
novi update 1.05 moze da se simne od rolandova stranica. pozz
nesaband
11.06.2013, 21:58
Koliko ja vidim ima lepih novina,onako na blic sam pogledao i neke stvari su primenili sa BK-9 na BK-5 bar sto se tice visualnog dela na displeju.
Dodato:
Jedino su ostale terce da daju,toga koliko ja vidim nema,a mozda se i varam.
Boban010
11.06.2013, 22:16
Ni ja nisam video da je nesto uradjeno povodom toga,dakle nista od terci.....
Favorite tones i Favorite performanse su lepe "novine" ali izgleda da nam opet izostaje jedna od najvaznijih funkcija.....
nesaband
11.06.2013, 22:18
Ne videh koliko ima favorit mesta za boje i performanse?Izgleda mi da nije isti broj favorita kao sto je na GW-8 ili se varam?
Neso koliko sam ja skapirao broj favourit - a je neogranicen.
nesaband
12.06.2013, 12:36
Nesto mi tu nije jasno oko tih favorita,meni se cini da ih ima samo nekoliko a mozda posto ne znam engleski lupetam.Jesi uradio update?javi
Dodato:
nadam se da ce se uskoro ukljuciti i kolega @Morison da ovo malo razjasni.
Dodato:
Sad sam ukapirao,uz jedan performans imas 10 favorit tonova ali sa istom postavkom ekvilajzera i ostalog sto bas i nije dobro.
Na Bk-9 "Favourit" funkcionise po principu, da, nalazimo se u perf. listi, kada pritisnemo taster Favourite, svaka performansa dobije svoj broj, od 1-8, jednim pritiskom biramo performansu, dok tasteri 0 i 9 sluze za listanje strana, 0 navise, 9 nanize, ovako to funkcionise na Bk-9, koliko sam shvatio tako ce biti i na Bk-5. Nisam stigao Neso da odradim update zbog obaveza, nadam se da cu uskoro.
Nesto slicno je odradjeno i na Fantomu, tj. nacin biranja boja, tj. performansi.
Boban010
12.06.2013, 17:51
Kao sto sam rekao imate i Favorite tone i Favorite performanse-to je ovo zadnje sto je calevh napisao.Dakle otvoris jedan list performans pa pritisnes taster numersic i zadrzis i onda se dogadja neverovatna stvar!Erik postaje Bananamen!=))
Zezam se,onda pocnu da trepere skoro sve moguce lampice na BK5(na brojevima i jos par njih) i onda birate: od 1 do 8 su performanse na ekranu a uz pomoc 0 i 9 krecete se kroz listu.
Boki tomi deluje i suvise komplikovano,ili mise cini.
Boban010
12.06.2013, 17:59
Pa nije bas...Ovo je proveren sistem kao kod Yamahe registrations samo su ovde performanse..
Moze se reci da je i jednostavnije nego kod Korga je ti je sve odmah iznad desne ruke a ne na ekranu i menja se pritiskom na taster.Taster je taster a abrakadabra je za u cirkus!:lol:
Upravo tako Boki, na to sam i mislEo, :lol: Jako je zgodno, probao i bas mi se svidja. Imas Favourit - a koliko imas i performansi.
nesaband
12.06.2013, 23:33
radi roland i danju i nocu
Dodato:
bem ti ove novotarije,trenutno probam da posaljem post sa nekoh Iphona i uspelo mi je posle pola sata,=)),sad pisem sa mog laptopa.izvinite sto sam malo otisao u Off
Dodato:
Sutra kupujem dve kile banana pa pocinjem da favoritujem moj BK-5 :lol:
Malo se naravno salim ali cu sutra malo vise da se bakcem sa tim pa cu vam reci moja zapazanja.
Neso, Iphone, Ipad, Bk-5, svaka cast, ide se u korak sa tehnologijom :D... Jos kad bi moglo iz klavijature da se pisu postovi direktno na forum, =))
nesaband
13.06.2013, 00:29
U korak sa vremeno da,ali mi se nikako neuklapaju finansije za to.Nego radi ti taj update nemoj da si lenj.
Iphone je lepa stvar ali nije za mene,ja cu ipak jednog dana kupiti Ipad za mene.BK-5 i Ipad u kombinaciji su pravi pogodak.
Ja sam nekada davno mastao za ovakvim instrumentom koji sada imam,a sada mi je i to malo.Ako me neko cuje iz Rolanda,sve ste lepo odradili ali nema jos uvek TERCI ZA BK-5.,ne mogu da verujem da im je to neki problem.:mad:
Boban010
13.06.2013, 01:03
Tebi bar nije problem da ovu evropsku verziju zamenis za orijentalnu kod svojih pajtosa iz Roland dileraja jer "Bole,nismo mi deo tamo neke usljive Evrope,mi smo deo velicanstvenog Otomanskog carstva koje se proteze na chetir' kontinenta..."!=))=))=))
p.s.Citat je iz Crnog Gruje.
nesaband
13.06.2013, 01:11
O presvetli Vladiko Pirotski,lepo zboris^:)^^:)^^:)^.Ne bih ja da menjam za Orijentalnu verziju a i ne bi to bas islo posto to nije u mojoj moci.:lol:.
Ti kao da imas BK-5,bolje si proucio update od mene.:">
Sram me bilo,nego opet BK-5 na vrhu postova:B
Znas ti zasto mene interesuju terce.Ja kad sam ih imao na G800 nisam ih koristio tako da meni licno ne trebaju.;)
Boban010
13.06.2013, 01:33
E moj sinko :D,a sta si sve ucino za njih,promocije pa reklame pa ovo pa ono...
Sto se updatea tice,realno gledano nikada nam nista novo nisu dali,sve smo mi to imali i ranije,samo mozda ne tim redosledom.:lol:
Ja sam ovo ispisao citajuci onaj pdf dokumenat koji objasnjava sta donosi nova verzija OS-a,a BK5 bi sada sigurno svirao samo da je imao isti broj boja kao i GW8 i da mu nisu roknuli 200 do 300 eurica zarade...
nesaband
13.06.2013, 01:45
E a sta je sve "Bole ucinio za crnog gruju":lol:,ja sam ko Bole,uvek sam zadovoljan.:)
Ima jos nesto novo u updatu ali ne znam cemu sluzi,u Globalu su dodali jos jednu funkciju,mislim za up1 up2 i lower sa opcijama Off- On.To se nalazi odmah iznad userskale opcije.
O novom update-u ukratko receno:
-Novi sistem biranja performansi putem numerickih tastera, sada brzo i precizno.
-Programiranje omiljenih (Favorite) boja.
-Dodate 3 nove boje harmonika!
-Pregled "One Touch" boja na ekranu (sva imena boja u OTS sada mozete videti na ekranu).
-Brz nacin resetovanja "transponse" funkcije na nulu.
-Prikaz i editing miksera "real time" boja
...i brojne ispravke i dodaci.
nesaband
16.06.2013, 19:00
@Morison,koliko favorit boja ima BK-5,Koliko Favorit performansa ima na BK 5.
Meni tu nista nije jasno?
Recimo ja kada podesim tih 10 favorit boja na jednom performansu,te boje mi se posle nalaze u svim performansima.
Jel ja negde gresim pri postavci ili je tako zamisljeno?
Drugo,interesije me kako se pravi favorit performans lista.I to mi nije najasnije i koliko favorit performansa ima?
Ima 10 favorit boja, to ti je da isprogramiras 10 komada kojim najcesce pristupas. One su ti kao kad uskocis u fabricku boju ali ovde je prednost sto ne moras da je trazis u meniju.
Sto se tice favorite za perofrmanse- to nije novi skup performansi samo je olaksan nacin biranja iz postojecih performanse lista.
nesaband
16.06.2013, 21:27
Ovo mi je definitvno jasno i nisam bas najsretniji sto su to tako odradili.da te pitam jos nesto dok si tu.ranije sam pri promeni performansa ako mi je ukljucen taster OTS imao ukljucen OTS i u drugom performansu a sada mi se desava da kada promenim preformans moram ponovo da ukljucujem OTS.Jesu novim OS tu nesto izmenili na gore ili meni nije u utyliti-u dobro podeseno.Cackam to ceo dan danas ali nikako da namestim.
Boban010
18.06.2013, 23:43
Deder bata Neso vidi jel ima svaka udaraljka u drum setu svoj poseban ekvilajzer?
nesaband
19.06.2013, 00:59
Nisam proveravao u OS 1.05 ali ta opcija je postojala od prvog dana i od 1.03 OS.
Ima ekvilajzer sa svaki element u drum setu.
To je jako dobra stvar na ovoj klavijaturi.
Sto se tice OS 1.05 meni licno kvari dosadasnju koncepciju rada i ako uskoro ne naviknem na ovaj sistem rada vraticu klavijaturu na OS 1.04.Neke stvari su dobre ali su neke lose tako da,ne znam jos.Aj da kazem da je dobro odradjeno da imas 10 favorit boja(mada je i tu nedostatak sto ne mozes za svaku boju da odredis posebno parametre vec sve parametre vuce iz performansa) ali sa favorit performansima mi ne ide.Nemam odmah pristup bojama vec prvo moram da iskljucim performans da mi ne svetli klavijatura kao vasionski brod pa da pristupim bojama.
Jbg,ko ce Srbinu udovoljiti,japanci sigurno nikad.:-O
Dodato:
@Morison,jesi proverio OTS sa novim O.S.?
Dodato:
Dok sam ja cekao odgovor sam sam nasao problem i resio ga.Naime,kada se iskljuci favorit performans onda se OTS ne gasi tako da necu da se igram i da upgrade, nece biti potreban.
Ozbiljno sam se "primio" da uzmem BK5....
Para nemam...covek trazi 750 evra za njega, pod garancijom je sa ritmovima tamo vamo, ne znam dal ima uradjene update koje ste navodili gore a i ako ih nema uradicemo ih, svidja mi se zvuk BK5 (rolandovac u dusi), svirao sam na g1000 presao na em 2000 izbio pozar sve izgorelo dao juga kabria za pa 50 prosle godine, odradio par svirki sa njim i svaki put se razocaram koliko mi hvali duse u tom korgu sta god da mu radim, nekako mu prazan ritam pa to ti je.....
Problem, t.j. dilema...
Da mu dam korg pa 50 (flopi) i 400 evra kojih nemam a i da uzajmim uopste mi se ne svidja kombinacija
Ili da mu dam i pa50 i tr ....
Pitanja:
1.Ako pristanem da mu dam ove dve klavijature dali sam na dobitku ili gubitku sto se tice zvuka?
2.Da li se isplati upoznavati bk5 pri tom mislim na vreme koje ce mi biti potrebno da izgubim u svirkama dok se sve sredi na njemu?
3.Ima li neko roland BK5 na rate :D (il jos bolje na poklon...)? :(
Odradis jos tezgi, pa skupis love, ostavis TR i tek onda prodas pa50 i kupis bk5... do tad ce mu cena jos pasti, jer je vec bilo na oglasima za 700 eura. Mozes sa pa50 da radis, nema potrebe da zuris i da gubis tezge dok je jos sezona u toku.
Ali dzabe mi ako sad pa 50 kosta 350 evra i njemu ce cena da padne za koliko ja da ga prodam posle.... bas sam u problemu... a i nzm...malo mi muka vise da vucem dve klave ako moze sa bk5 da se radi meni bi to mozda i bilo najbolje ....
nesaband
07.07.2013, 22:09
Para nemam...covek trazi 750 evra za njega, pod garancijom je sa ritmovima tamo vamo, ne znam dal ima uradjene update koje ste navodili gore a i ako ih nema uradicemo ih, svidja mi se zvuk BK5 (rolandovac u dusi), svirao sam na g1000 presao na em 2000 izbio pozar sve izgorelo dao juga kabria za pa 50 prosle godine, odradio par svirki sa njim i svaki put se razocaram koliko mi hvali duse u tom korgu sta god da mu radim, nekako mu prazan ritam pa to ti je.....
Problem, t.j. dilema...
Da mu dam korg pa 50 (flopi) i 400 evra kojih nemam a i da uzajmim uopste mi se ne svidja kombinacija
Pitanja:
1.Ako pristanem da mu dam ove dve klavijature dali sam na dobitku ili gubitku sto se tice zvuka?
2.Da li se isplati upoznavati bk5 pri tom mislim na vreme koje ce mi biti potrebno da izgubim u svirkama dok se sve sredi na njemu?
Ajde prvo se malo uozbilji pa onda pisi.Ako ti sam ne znas sta ces da radis,kako mi da ti pomognemo.Jare i pare nece moci.
mladenkom
07.07.2013, 22:42
Covek je lepo pitao za savet,ne vidim sta je tu neozbiljno,da zna sta da radi ne bi ni pitao.
Najbolje bi bilo kada bi ostavio tritona uz bk5,zbog solo boja,a ako vec ne mozes,ne bih ja tu nista menjao,bar za sad.
Evo sad videh da kolega Boban prodaje roland gw8 za 450,to bi ti bio penal dil,taj bk5 ne vredi 300 eura vise od gw8.
Ne znam u kakvoj si dilemi,jer ako trenutno nemas 400 eur-a,onda konbinacija da das PA 50 i 400 eur-a otpada,ostaje ti eventualno dilema da das i pa 50 i TR-a,naravno ako je i druga strana za takav dogovor,ili da sviras na klavijaturama koje imas dok ne skupis tih 400 eur-a pa tek onda dolazi u obzir i prva kombinacija.A i da pozajmis tih 400 eura-a koje nemas mozda nije losa kombinacija ako imas svirki.
...ako moze sa bk5 da se radi meni bi to mozda i bilo najbolje ....Sto ne bi moglo sa BK-5 da se radi ? Jedino u slucaju da si navikao na terce sa TRa, to ce ti nedostajati inace, po pitanju kvaliteta sounda, BK-5 je na visem nivou od ta oba instrumenta zajedno. I PA80 i TR imaju sound chip od po 32MB sampling materijala, Roland BK-5 bazira na sound chipu od 128MB. Pogotovo sto kazes da si "rolandovac", odnosno da ti vec godinama nedostaje Rolandov sound... ne znam sta si cekao do sada.
nesaband
07.07.2013, 23:33
Covek je lepo pitao za savet,ne vidim sta je tu neozbiljno,da zna sta da radi ne bi ni pitao.
Problem, t.j. dilema...
Pitanja:
@mladenkom ,ovo sto sam zatamnio to nisu pitanja vec dileme a ovo zadnje sto je pitao da li neko ima na poklon BK5 je neozbiljno.Ako vec ima neke dileme onda neka postavi novu temu a ne da kvari vec postojecu,pa mu predlazite sta da radi do mile volje.Takvih tema ima milion na ovom forumu.
Nije mi jasno zasto upadas u vatru bez potrebe i izigravas necijeg advokata.
Inace na klavijature sam presao bas zbog zabavnjaka i stranaca da bih mogao da pokrijem i taj deo muzike jer ne slusam samo narodnjake i pretpostavljam da ce taj deo bk5 ladno da pokrije ali kad dodje do svadbe i narodnjaka to me interesuje....pa skupice se valjda pare za nekog solo rolanda nece doveka nestasica misa mu....
nikadvisekorg
07.07.2013, 23:34
ja bi pre svirao na em2000 nego na pa50..... bar što se pratnje tiče. Ovaj novi roland može biti samo bolji.
Послато са U8815 користећи Тапаток 2
nesaband
07.07.2013, 23:37
Mozes preko mene da dobijes BK5 na rate.
Nesobend nemoj da se ljutis ja ne pravim sprdnju sa postovima..malo sale na ovu muku nije na odmet mislim da nista nije neumesno i neozbiljuno...ako se tebi licno ne svidja ovo sto pisem nije problem odjavicu se ja sa foruma ako smetam...nisam ja balavac da me odmah prozivas lepo pitam ljude koji koriste bk5 sta moze i koliko moze u odnosu na klavijature koje ja imam i da li se isplati menjati se....
Izvini za sale necu vise nista ni da pitam moze lock
Dodato:
Muka je brate da ti izgori 7000 opreme i da kreces zivot ispocetka a da nemas ni laminat a kamoli dusek da na njemu spavas i te dve klavijature sam sa mukom nabavio :(
nesaband
07.07.2013, 23:43
Eto ja napisem ozbiljno da mozes da dobijes na rate BK 5 a ti se ljutis.Ne mogu da verujem.Samo iz tvojih postova sam ukapirao da ti nemas para a zelis da kupis BK 5.Tvoj post nema veze sa temom u kojoj si ga postavio.Ne ljutim se ja vec samo reagujem na tvoj nacin pisanja.
Dodato:
E pa odkud ja znam kakva je tebe muka stisla druze,iz tvog predhodnog pisanja nisam mogao da pretpostavim ni ko si ni kakve te muke muce.Prodaj jednu od tih sprava koje imas pa se javi da ostatak dobijes na rate.Eto ,toliko mogu da pomognem.
Ok opet sory..videh da je za roland bk5 nzm gde bi trebalo da pisem.... moze li neki kontakt telefon ...?
Kolega @mzor, pre svega, tema nemoze da se zakljuca, jer ne odlucujes ti o tome, nego administracija, a i uopste nema ni 0.01% razloga da se zakljuca tema....Drugo, kolega @nesaband je ovde stari clan i ne voli nedisciplinu i salu sa nekim stvarima za koje se smatra da im nije tu mesto, sto stoji i u pravilniku....Licno mislim da nisi nijednim postom nekog prozvao i slicno....Nego, nisam uopste nadlezan da sad iznesujem svoja misljenja i delim neciju pravdu....Po meni, ostavi TR-a, i skupljaj novac za Pa50, jer sad i za manje od 350e da prodas Pa50 je veoma tesko, jer drzi cenu, a veoma sporo se prodaje, jer za koji euro gore sad imas Pa80 kome je cena pala zbog izlazka Pa600, a Pa80 i Pa50 nisu nikako isto, tako da vidi ako mozes da ustekas pare pa da Pa50 spustis malo ispod cene ili trazis zamenu uz doplatu, mada da sam na tvom mestu, uzeo bih pre GW-8 nego BK-5....Slazem se da je noviji BK-5 i sve to, ali ipak 256Mb Sampling-a, kojih je duplo vise u odnosu na BK-5 (128Mb) isto dolazi u obzir....Razmisli i o toj kombinaciji....On ti je mnogo povoljniji cenom, a i sto rece jedan kolega ovde, smatram da BK-5 ne vredi tih ~300e vise u odnosu na GW-8....Moje misljenje....Uostalom, evo i kolega @nesaband ti je ponudio BK-5 na rate, sto je veoma retko, medjutim ako nemas sada pare, a cekas da od prodaje Pa50 dobijes vecinu novca, onda ce to teze ici, jer se ne prodaje Pa50 bas lako....Mnogi su ga prostudirali i znaju zbog cega ga ne trebaju uzimati ili se proracunaju da za Pa80 daju samo koji euro gore, a imaju mnogo mnogo kompletniju klavijaturu od Pa50....Pozdrav :)
mladenkom
07.07.2013, 23:52
Ne izigravam nicijeg advokata niti ulecem u bilo kakvu vatru.Pitanje ili dilema isto mu dodje jer covek ne zna sta da radi.
Opet kazem,po mom misljenju bilo bi ti bolje da kupis gw8 za 450 eura od kolege Boban010 nego da dajes 750 eura,makar i na rate za bk5.
nesaband
07.07.2013, 23:55
Ne kvarite temu vise molim vas,postoji nacin da se se otvori nova tema pa predlazite sta god hocete.
VUNIMRAV
08.07.2013, 08:28
Gospodao,nesbend je dr Nesa,ali mislim da je doslo vreme da bude inspektor Nesa jer je strucnjak za "rane letace":lol:,on je strastveni lovac i samo lovi skupljace postova,to mu je omiljena disciplina!
yamahapassion
08.07.2013, 09:08
Ja mogu samo reci svaka cast za Nesu sto se ljudski ponudio da pomogne coveku, u danasnje vreme je to prava retkost.
Boban010
08.07.2013, 16:30
@yamahapassion
Vecina muzickih kuca daje svoje instrumente na otplatu,odnosno cekovima na rate.Cena novog BK5 je 890 a negde i 1000 eura...
Ako imamo u vidu da BK5 nema terce i ne prima semplove za te pare je svakako bolja varijanta Korg PA600.
nesaband
08.07.2013, 17:26
Ima samo jedno "ALI"da su ti semplovi kvalitetni i da je kvalitet samog aranzera Korg isti kao kod Rolanda.Ovako cenovna razlika je mala,u korist Rolanda a bogami i kvalitet samih ROM boja.
yamahapassion
08.07.2013, 17:51
Bobane, daje vecina muz. kuca, ali opet sve to ide preko nekih banaka koje ti traze i urinokulturu da bi ti dali neki kreditcic, a nisu ni svi ljudi u mogucnosti da dobiju kredit, pogotovo ko nema stalno primanje itd... zbog toga sam rekao da je ovo lep gest od nese sto se ponudio pomoci coveku u nevolji, e sad sto se tice klavijatura ni ja licno nikada ne bih uzeo bk5 prvenstveno zbog solo boja, ali ako ce coveku ostati tr onda i ne gubi puno
Boban010
08.07.2013, 22:20
@Nesaband
"Sto je babi milo,to joj se i snilo"!:lol:
Cinjenice su jedno a ukusi su drugo.Tebi sada verovatno nema bolje klavijature od Bk5 kao ni meni od GW8 a to prosto nije istina.
@Yamahapassion
Ja nigde nisam spomenuo Nesu,mislio sam samo da ne znas da postoji ta opcija prilikom kupovine instrumenta.
nesaband
08.07.2013, 23:17
@Boban010.Ima bolje ali kao sto ti kazes cinjenice su cinjenice.PA 600 za 1000 eura nudi dosta za one koji vole korg-a ali cinjenica je da su semplovi za sve korgove aranzere koji se vrte katastrofalno losi.Verujem da korg ima mnogo bolje ROM boje od nekih od tih semplova koji se ubacuju u njih.Znam ja da si ti majstor da napravis dobar ton na aranzeru i jedva cekam da cujem ako ne prodas PA-600 kako ce to zvucati.
Ovako kakvo je sad stanje cena,kvalitet ipak je BK-5 sa svim svojim manama bolja,pouzdanija i kvalitetnija klavijatura od PA-600
sale_band
09.07.2013, 13:04
Koliko je ovaj BK5 vazan instrument, govori cinjenica da je u najvecem muzickom shopu (izvinjavam se za engl.) ovde kod mene zatutren (citaj izlozen) skroz na zadnjem delu u cosku da se skoro I ne vidi, kao da ih je sramota... Steta sto nisam uslikao pa da postavim.
Nazalost nisam mogao da ga isprobam jer je, pored 30-ak izlozenih klavijatura jedini bio ugasen, ali sam malo cackao po onima tasterima (registrima) koji su mi se ucinili toliko labavi da ce da pootpadaju ako se neko malo zanese tokom svirke I jace pritisne....
Meni licno BK5 na izgled (jer nisam imao priliku da ga cujem) deluje, kao sto bi Tranzit rekao, malo skuplja igracka...
... u najvecem muzickom shopu (izvinjavam se za engl.) ovde kod mene zatutren (citaj izlozen) skroz na zadnjem delu u cosku da se skoro I ne vidi, kao da ih je sramota...To si ti totalno pogresno shvatio. Oni su njega samo sakrili, zao im da ga prodaju jer ni prodavcima se ne odvaja od njega, a i da ga ni zabunom ne bi neko ukrao.=))=))=))=))
Boban010
09.07.2013, 16:48
@Nesaband
Kvalitet izrade i pouzdanost obe klavijature je apsolutno isti,na osnovu cega mislis da nije tako?
Niko te ne sprecava da u svoju klavijaturu ubacis kvalitetne semplove.Navedi mi nekoliko razloga po cemu je bolja osim po tvom ubedjenju?
Evo,kao ja sam potencijalni kupac BK5 i zelim tehnicke informacije o razlozima zbog kojih je BK5 bolji,ali pazi,tehnicke informacije.
nesaband
09.07.2013, 17:08
Bobane,nisam toliko strucan da ti dajem tehnicke prednosti koje nudi BK-5 u odnosu na PA 600.Ja mogu da ti kazem samo ono sto ja cujem,a vazim za jednog koji je dugo svirao u velikom bendu i znam kako treba da zvuci jedan bend.Slusajuci setove u Korgu PA 800 (citaj PA 600) posto je to sve isto,nisam naisao ni na jedan set a da je uradjen kako bi trebalo.Recimo Tvoj GW-8 ima bolji celokupan zvuk u odnosu na te setove bez obzira sto PA-800-600 ima sepler.Rolad je sa ovim modelom BK-5 napravio veliki posao,vratili su mekani zvuk instrumenata kao sto je to nekada bilo na G seriji(sto nije slucaj sa GW-8)i imas podesavanje svakog elementa bubnja pojedinacno sa ekvilajzerom.U aranzmanu mozes da uradis sta ti pozel(po svojoj volji)imas jedan MFX i ekvilajzer po traci(doduse imas samo A i B MFX-koji mozes da kombinujes za jedan instrument).Da dodam sto za tebe nije tako bitno je da je olaksano sredjivanje midi fajlova sa mace up toolsom.
Ti verovatno znas vise od mene tehnicke podatke o BK-5,mozda je po tim podatcima PA-600 bolji izbor ali po zvuku uzivo to je vec jako diskutabilno bar za sad sa ovim setovima koji kruze na raznim forumima.Recimo ima par momaka koji su sredili svoje Korgove sa ovog foruma ali PA 2x i 3x da mogu da kazem da za to sto oni koriste zvuci odlicno ali za sad nisam naisao na neki set od PA 800 da mi se dopao.Nadam se da ces me ti razuveriti kad napravis svoj set za PA-600.;).
Toliko za sad.
sale_band
09.07.2013, 18:16
Slusajuci setove u Korgu PA 800 (citaj PA 600) posto je to sve isto,nisam naisao ni na jedan set a da je uradjen kako bi trebalo...
Ne bih se bas slozio sa tobom da je to "sve isto" jer, kao neko ko je posedovao skoro sve PA aranzere (osim pa1x) odgovorno tvrdim da ima razlike u zvuki izmedju razlicitih serija, samo je problem u tome sto se ti tzv. setovi vecinom baziraju na nekim davno uradjenim semplovima koji se, bez obzira na model, samo prebacuju iz jednog u drugi...
Slazem se sa @Boban10 da niko nije sprecen da ubaci "kvalitetne" semplove u svoj instrument, ali, malo je onih koji pre svega znaju da proizvedu (jer je sampling u stvari proizvodnja zvuka) kvalitetan sample a uz to, zali se za prekomernom potrosnjom RAM memorije koja I onako velikoj vecini ne sluzi ama bas za nista, jer, lakse je ubaciti semplovanu orguljicu DX11 (I to jedan ton) nego li se zamarati sa ROM samplovima I kreirati slican ali opet unikatan zvuk. Ovo, naravno, ne znaci da ja ne koristim semplovan dx11 :D
yamahapassion
09.07.2013, 19:17
Izvinjavam se, mozda je vec pomenuto, ali da pitam ponovo. Jel ima bk5 portamento, i ako ima da li je upotrebljiv za nasu muziku?
Evo sad sam malo vratio svoje poruke i video da sam to vec pitao negode oko 20-te strane, tako da se izvinjavam. Dobio sam odgovor da ima. E mene sad zanima koliko je on upotrebljiv za narodnjake. Pa bi molio Nesu ako moze koju boju sa portamentom malo da prosvira citsto da cujem kako zvuci.
nesaband
09.07.2013, 19:22
Ima portamento,nije bas najbolji ali meni licno koristi,po meni je dovoljno dobar.
Sad ce opet da kazu kako sam ja subjektivan ali nema veze.:(
yamahapassion
09.07.2013, 19:25
Neso mozes li na demo, ili ovde u temu da postavis neku boju koju si ti pravio, da vidim kako radi portamento?
nesaband
09.07.2013, 19:27
@Sale ako procitas pazljivije moj post videces da sam se ogradio u odnosu na PA2x i PA3x,pominjao sam samo PA600 i PA 800 da je to skoro isto sto se tice tona a ne kakve koja klavijatura ima tehnice mogucnosti.Inace da budem potpuno precizan PA 800 i PA 600 mogu mnoooggooo dobro da se srede.Ali ipak,Roland je Roland :lol:
Dodato:
Snimicu nesto sutra u toku dana pa cu postaviti ovde,mada to nije moj stil sviranja.Nadam se da cete koliko toliko moci da ocenite kvalitet portamenta a ne moju tehniku sviranja sa njim.
yamahapassion
09.07.2013, 19:40
Ma samo ti stavi, ne sekiraj se za tehniku, meni je samo vazno da cujem kako se ponasa portamento kod bk5
Boban010
09.07.2013, 21:05
Bobane,nisam toliko strucan da ti dajem tehnicke prednosti koje nudi BK-5 u odnosu na PA 600.Ja mogu da ti kazem samo ono sto ja cujem....
Ovo je dovoljno da se tvoje misljenje smatra irelevantnim ili da se okarakterise kao "samo tvoje misljenje" jer ono sto cujemo ili kako cujemo velikim delom potpada pod "stvar ukusa".Dakle nije lose da ubuduce naglasis da je to tvoje licno misljenje sto samo po sebi podrazumeva da se moze ali i ne mora uzimati u obzir.
Kao sto i sam znas mogao bih da ti iznesem brdo tehnickih detalja koji PA600 postavljaju daleko ispred BK5 ali ovde nije tema PA600.Mada i ne mora da se bilo sta pise,dovoljno je da, ko zeli da uporedjuje,jednostavno prelista manual od obe klavijature.
@Yamahapassion
Ne moras da slusas snimak jer je portamento kod Bk5 uskracen za jednu vaznu funkciju a to je
"Legato svitch" koji postoji i kod GW8 i kod PA600.Portamento ti je dakle otprilike na nivou Korga PA80...
nesaband
09.07.2013, 21:19
@Bobane,mozda je po tebi moje misljenje irelevantno ili kako ti kazes "samo moje misljenje".Ipak ostavi to drugima da sude,nije na meni a ni na tebi da nekome naturamo svoje misljenje.
Mene moje uho nije nikada prevarilo tako da karakteritike po meni nisu relevantne uvek u potpunosti.Na nekim zvicnim kutijama na primer pise da im je snaga 300 vati pa to nije tacno.Onaj ko mi ne veruje taj mi nikada nece verovati.Sva sreca pa je vise onih koji respektuju moje misljenje.
Ja tebe respektujem kao kolegu,kao jednog od najvecih strucnjaka za pravljenje stylova, muzicara i kao coveka ali sad si malo preterao u svojim zakljucima.
Posto si @Yamahapssion odgovorio potuno strucno onda nema potrebe da postavljam snimak.
mladenkom
09.07.2013, 21:43
Zasto je preterao,u cemu?Zasto kad god neko ima drugacije misljenje od tvog,to spada pod preterivanje,provociranje?Niko te ovde ne provocira niti preteruje,Boban je samo izneo cinjenice koje ti ne zelis da prihvatis.
Sent from my R800x using Tapatalk 2
Mene moje uho nije nikada prevarilo
Dokaz u mojim demo snimcima kada sam postavio ,,midi fajl", pa sam napravljen budalom. Da nisam dobio mnoštvo poruka od iskusnih kolega koji su redovni članovi i sam bih poverovao u to.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 990 using Tapatalk 2
nesaband
09.07.2013, 21:59
Opet ti mirodjija u corbi.Tebi sam vec rekao da si nebitan a sto se tice @Bobana to je vec druga stvar,ja coveka cenim i postujem i nema potrebe da se ti mesas u nase dikusije.Niti sam ja napisao da sam ja u pravu nita sam napisao da Boban nije u pravu.Svako ima svoju glavu i neka razmislja sa njom kako mu volja.Ja stvarno ne znam zasto se ti mesas i teras me da kvarim temu bez potrebe.Ako se ne varam ovo je vec drugi put da to radis.I samo da znas kvaris ako se ne varam temu koju je bas Boban postavio.
Ako me Boban bude pitao u cemu je preterao njemu cu odgovoriti a ne tebi.
mladenkom
09.07.2013, 22:07
Briga me sto sam ti nebitan,osecanje je obostrano.Ja cu se mesati gde god mi se mesa sve dok nikog ne vredjam i ne krsim pravilnik,dok ti odmah udaras nisko cim ti neko nije po volji,nebitni covece.
nesaband
09.07.2013, 22:22
E doslo zadnje vreme da moram sa Pajom i Cuturom da diskutujem o muzici na ovom forumu,doduse onaj Cutura bog da mu dusu prosti je i bio muzikalan.:B
mladenkom
09.07.2013, 22:26
Sta hoces da kazes?Vozim kamion,kamiondzija sam,glup sam,ispod tvog nivoa?
nesaband
09.07.2013, 23:19
Ja ne videh da si ti napisao nesto u ovoj temi da ima veze sa njom vec iz nekog razloga meni kontriras.Ovo veceras nije prvi put.Opet cu te zamoliti da ako imas neka saznanja o ovoj klavijaturi pises o tome a ne da odredjujes da li sam ja u pravu ili nisam.Svako ovde pise u svoje ime a ne u ime drugih.Ja uvek iznosim samo svoje misljenje,ne mogu nicije tudje misljenje da iznosim,to ne bi bilo lepo a ni relevantno.Opet cu da napisem ko mi veruje hvala na poverenju,ko mi neveruje opet lepo.:)
Ovako prica ide u pravcu moje beskorisne diskusije koju sam ima sa kolegom @Akordeonista pre odredjenog vremena,da li u ovoj temi ili nekoj drugoj nije ni bitno.
mladenkom
09.07.2013, 23:44
Ne kontriram ti,iznosim svoje misljenje na koje imam pravo.Kao sto mozes da primetis ja ne pisem cesto po forumu,pisem samo kad imam potrebu i zelju da nesto na pisem.
U drugoj temi,u kojoj sam te kako kazes provocirao,sam izneo cinjenicu.To nije kontriranje nego blago hiperbolisanje koje se odnosilo na tvoje konstantno favorizovanje rolanda bk5 u odnosu na druge klavijature,a nisam jedini koji to primecuje.
Kada te je Boban upitao koje su to prednosti bk5 u odnosu na pa600,ti se hvatas za tvoj istancan i neprevarljiv sluh i godine iskustva,sto priznaces nije merilo kvaliteta klavijature.I na sve to kazes Bobanu da je malo preterao u svojim zakljuccima?
Ja sam te lepo pitao u cemu je preterao,i zasto je svako ko ima misljenje koje se ne slaze sa tvojim provokator i kontras.
I opet te molim da objasnis sta si hteo da kazes prethodnim postom,u vezi Paje i Jareta.
nesaband
09.07.2013, 23:56
Ne razumem,ti bi da ti ja tumacim ono sto sam napisao.Citaj pazljivije postove i dobices odgovor i za ono sto si pitao u vezi Bobana gde je preterao i tebi sam takodje napisao sve u proslom postu.Ako ti nije nesto jasno onda ti nadji nekog drugog ko ce ti rastumaciti moj predhodni post.I dalje ne pises nista o Rolandu BK 5 vec diskutujes bez razloga o mojoj i Bobanovoj diskusiji.Evo ponovicu ti:Svako ovde pise u svoje ime a ne u ime drugih.Ja uvek iznosim samo svoje misljenje,ne mogu nicije tudje misljenje da iznosim,to ne bi bilo lepo a ni relevantno.Opet cu da napisem ko mi veruje hvala na poverenju,ko mi neveruje opet lepo.
Ako ti sada nije jasno sta sam hteo da kazem onda stvarno ne znam kako da ti objasnim.
Dodato:
Dokaz u mojim demo snimcima kada sam postavio ,,midi fajl", pa sam napravljen budalom. Da nisam dobio mnoštvo poruka od iskusnih kolega koji su redovni članovi i sam bih poverovao u to.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 990 using Tapatalk 2
Djole,nesto se ne secam da se neko javno obratio u tvojo temi i da je potvrdio da si ti u pravu.Drugo,nemoj da mesas babe i zabe.Mene uho nikada nije prevarilo i taj izraz sam napisao za ton jednog dobrog benda kako treba da zvuci i da se to stopribliznije tako namesti na klavijaturi.E sad da li si ti svirao ili nisi to je vec tvoja stvar a i ako sam pogresio i nisam bio u pravu onda je to stvarno licilo na jako jako lose odradjen midi fajl.Ako se ne varam ja mislim da sam ti se izvinio sa recima da ti se izvinjavam ako nisam u pravu.Davno je bilo pa se bas ne secam najbolje.
mladenkom
10.07.2013, 00:11
Da,da protumacis ovo za Paju Cuturu,jer si me uporedio sa njim,osvrcuci se na to sto ja vozim kamion verovatno.Ja sam to shvatio kao podsmevanje sa tvoje strane,sto ako je istina,a vidim da jeste,je samo odraz tvoje (ne)kulture.Nemas nikakav argument pa pocinjes da vredjas.Doduse,nisam uvredjen,jer imam vise skole nego ti verovatno,pa me tvoji sujetni postovi ne doticu,samo sam se ponadao da to tvoje poredjenje ima neki visi,filozofski smisao,koji ja ne mogu da rastumacim izmedju redova,medjutim to je bio samo prostakluk sa tvoje strane.
O bk5 nemam sta da pisem,jer je nisam video,a ovo sto sam cuo je dovoljno da ne pozelim da je vidim.
nesaband
10.07.2013, 00:18
Stigli smo do poente.Znaci ti ne znas nista o Rolanu BK5 a mesas se u moju i Bobanovu diskusiju.
Da li mislis da time doprinosis nesto ovde na forumu ili samo namerno spamujes temu?
Sto se tice Paje i Cuture nemam tu sta da dodam osim ono sto sam i napisao a ti sam potvrdio svojim recima da nikad nisi ni video ni cuo Roland BK 5
Steta bi bila da ova tema koja broji vec 410 postova, ukljucujuci i ovaj, tako zavrsi kao sto ce, cini se, zavrsiti. Em se udaljilo od teme, em se krenulo sa zescim rijecima, sto je neizbjezno napravilo neugodne tenzije. Po hijerarhiji, sada na red dolaze uvrede i na kraju Lock, a eventualno i brisanje teme. Mada u ovo posljiednje sumnjam jer je bilo dosta korisnih komentara. Mora li to, skoro uvijek, kada su tema konkretni instrumenti, na taj nacin da zavrsi ? Zar moze malo plastike i metala da natjera ljude na ovakvu prepisku ? Izgleda da moze. Zalosno, da se u "zaru borbe", tako lako i brzo, zapostave ljudske vrijednosti. Da li je najveci krivac za lako nastajanje konflikta i bahato ponasanje, ova "tabula raza" iza koje ne vidimo covjeka u "sagovorniku" ? No comment !!!!!
mladenkom
10.07.2013, 00:28
Kolko vidim iz tvojih odgovora Bobanu ni ti ne znas nista nego ja.Poenta nije da li ja znam ili ne,nijedno moje pitanje nije bilo u vezi mogucnosti niti karakteristika ni bk5 ni pa600,tako da sad neki tvoji pokusaji da me omalovazis su pucnji u prazno,ja sam priznao da nisam imao dodira ni sa jednim ni sa drugim instrumentom,i badava se 'vatas za to,to nije poenta mog prvobitnog posta.
Elem,Paja i Cutura su jedna te ista osoba,tako da tvoja beskorisna opaska jos vise gubi smisao.
nesaband
10.07.2013, 00:37
!mladenkom.U pravu si,moja greska.Ja kad pogresim to i priznam.
@Tranzit moje misljenje je da i treba jedna ovakva tema da se zakljuca.Ko zeli da se informise moze da poseti ovu temu uvek i da procita ono sto ga zanima.
Uvek moze da se otvori nova tema ako se nesto novo dogodi u vezi ove klavijature.Ja mislim da na temu Roland BK 5 vec i postoje dve teme tako da ove suvisne rasprave koje su van teme samo stete temi,a uglavnom se javljaju bas iz toga sto ljudi pisu bez da pre toga procitaju ono sto je vec pisano u ovoj temi.
To se isto desava i u temu o Korgu PA 600 pa se pitanja ponavljaju u nedogled ali ista a ne neka nova.
Dodato:
mladenkom
Vredan član društva
Pošalji poruku User Lists Podsjetnik (0)
Poslednja aktivnost: Danas 00:58
Current Activity: Skidao Fajlove u Temi nesaband demo snimci
Lepo od tebe sto si skidao fajlove iz moje teme.Ne znam samo sta ce ti kad si ovde u temi jedan od najvecih protivnika Rolada BK 5 na kome je sve odsvirano?
10.07.2013, 03:11
@Nesaband
Zasto je preterao,u cemu?Zasto kad god neko ima drugacije misljenje od tvog,to spada pod preterivanje,provociranje?Niko te ovde ne provocira niti preteruje,Boban je samo izneo cinjenice koje ti ne zelis da prihvatis.
Ovo mogu da potpisem,uporno sam izbegavao da moje pisanje ne shvatis kao provokaciju ali izgleda da se to bas dogodilo.I pored toga sto ti je Mladen dobronamerno ukazao na gresku ti si cak uvredio coveka bez razloga.On nije protivnik Rolanda Bk5 i mislim da ne postoje protivnici bilo koje klavijature vec samo ti previse emotivno dozivljavas bilo sta sto nije izreceno u korist BK5.I ja tebe postujem i kao kolegu i kao iskusnog muzicara ali pusti i druge da te tako dozivljavaju tako sto ces mudro i strpljivo(u skladu sa godinama:lol:) odmeriti tezinu izrecenog pa onda pazljivo iznositi zakljucke i pri tom bez zurbe kako ne bi doneo pogresan sud.Opet ponavljam,nemam lose namere dok ovo pisem,pusti druze tehnologiju onima koji se vise u to razumeju,imas ti drugih vrlina kojima trebas poduciti ovu decu.
p.s.Recimo kako da od svih kolega iz orkestra,pevacica odabere samo tebe!:lol:
Idemo dalje sa temom BK5,veliki pozdrav za Mladena i Nesu!
mladenkom
10.07.2013, 03:17
Pozdrav za Bobana I Nesu.
Neso,aman,ja nisam protivnik bk5,niti fan korga pa600 niti bilo koje klavijature.
Ne sviram niti jedan aranzer,muzika mi je hobi,i kad imam vremena sviram midi klavijaruru I softverski aranzer.
Meni licno je lepsi aranzerski zvuk I rolanda I yamahe nego li korga,cak I srbiji imam roland e15 kupljen na bubanj potoku za 50 eura,a ovde u usa sam cak jedno vreme razmisljao da kupim gw8,ali sam odustao kad sam video koliko se Boban patio da ga dotera,jer ja pod 1.nemam znanja da je sredim,pod 2.nemam volje,pod 3.nemam toliko vremena a ni potrebe da se majem time jer kao sto rekoh,muzika mi je hobi a ne izvor prihoda.
Sve sto sam rekao o bk5 na ovom forumu je da ga ne bih uzeo,rekao sam da je za te pare po meni bolji izbor pa600 I rekao sam da je neopravdano po meni skuplji od gw8.
Sto se tvojih snimaka tice danas nisam nista skidao,nego sam preslusavao tvoj poslednji demo,a kada se on postavi na interni player svako slusanje se registruje kao skidanje,dok kada sam ns forumu preko telefona,snimke postavljene na interni player moram da skinem da bih ih preslusao.
Redovno pratim citavu demo sekciju,a komentarisem uglavnom kad mogu da posavetujem nekog ko tek pocinje,tipa da li taj ritam ide za tu pesmu,da li neki mrlja akorde I tako te osnovne stvari.
Od mene neces cuti neku dublju analizu tipa,pojacaj bas smanji srednje izbaci cinelu,pojacaj tepih....ja sebe ne smatram muzicarem.
Isto tako ne mogu ni tebi da dam neki savet,ne dajem tebi to za pravo jer postujem tvoje iskustvo I verujem da znas sta radis.Glupo bi bilo da ja koji nisam prosao pored mixete tebi pricam sta kako I gde,da se petljam u nesto o cemu pojma nemam.Moje uho je amatersko I ne cuje te finese koje svi vi iskusniji cujete.,
Sent from my R8i 00x using Tapatalk
yamahapassion
10.07.2013, 07:30
@Yamahapassion
Ne moras da slusas snimak jer je portamento kod Bk5 uskracen za jednu vaznu funkciju a to je
"Legato svitch" koji postoji i kod GW8 i kod PA600.Portamento ti je dakle otprilike na nivou Korga PA80...
Ne valja to onda... Ako je portamento bez legata, onda je ta klavijatura za mene neupotrebljiva. Volim pravi portamento na klavijaturi, a takodje i terce i ne verujem da bih uzeo klavijaturu koja nema ove funkcije. Onda se bolje isplati (onome ko svira narodnjake) uzeti gw8 koji ima ove opcije.
nesaband
10.07.2013, 10:58
Ovo je dovoljno da se tvoje misljenje smatra irelevantnim ili da se okarakterise kao "samo tvoje misljenje" jer ono sto cujemo ili kako cujemo velikim delom potpada pod "stvar ukusa".Dakle nije lose da ubuduce naglasis da je to tvoje licno misljenje sto samo po sebi podrazumeva da se moze ali i ne mora uzimati u obzir.
.
Evo najzad da se javio Boban pa mogu da napisem u cemu je preterao.Bobane,ja uvek pisem u svoje ime i kometarisem ono sto ja cujem a ne neko drugi.Mislim da je to sasvim normalno. Tvoj stav da moje pisanje moze da se okarakterise "samo kao moje misljenje" i da je irelevantno je po meni provokacija.Ne znam zasto tako pises.ja nikoga nisam nikada ubedjivao da je Roland BK 5 najbolja klavijatura.Ja sam samo imao prilike uzivo vise puta da uporedim PA-800 i BK 5 i o tome sam vec pisao,da se ne ponavljam.Znas i sam kakav je moj sisitem sredjivanja klavijature i zasto sam sa GW-8 presao na BK-5.Pisao sam i o tome koje su prednosti BK 5 u odnosu na GW8.Ko hoce moze i to da procita.
Tehnicke podatke i karakteristike nekih klavijatura i takva uporedjenja nisam nikada iznosio sa moje strane gledista.To sam uvek ostavljao drugima da komentarisu koji vise znaju od mene kao sto si ti Tranzit i jos po neke kolege sa foruma.
Vidim ja da se ovde na forumu cesto vode ovakve rasprave koje sluze za uzdizanje nekog instrumenta u nebesa a nekog instrumenta da se pokopa u zemlju.Mene se to ne dotice,posto ja imam svoje izgradjeno misljenje.Kada neka druga marka napravi aranzer koji bi bio po mom ukusu i da je pristojna cena preci cu na taj instrument ali se to verovatno nece dogoditi u skorije vreme.
Za sada BK-5 zadovoljava sve moje potrebe i necu ga menjati dok se ne pojavi nesto slicno a bolje.
@Yamahapassion Pogresno si razumeo Bobana,GW8 nema terce a sto se tice portamenta to je u pravu,ali te nisam slagao da BK5 ima potramento.:)
@mladenkom drugi put budi malo strpljiviji i neupadaj u tudje diskusije pa onda nece dolaziti do ovakve rasprave koju smo vodili sinoc.
sale_band
10.07.2013, 11:23
Imam ja nesto da izjavim za dnevnik, povodom ove rasprave koja se odvijala nocas (po mom vremenu)
Postoji jedna stvar koja bi svakome trebala biti poznata ukoliko je pohadjao 5 razred osnovne skole, a zove se "zakon akcije I reakcije" (fizika)
E sad, zamislite da ste npr. na autobuskoj stanici gde svakojaki ljudi svakodnevno prolaze a vi se igrate sa "lopticom skocicom". Niko osim vas samih ne moze da odluci gde I pod kojim uglom cete baciti lopticu a vi ne mozete odluciti koga ce ta loptica prilikom odbijanja pogoditi (u glavu, ruku itd...) E sad, postoji sansa da ce prvi, drugi, peti, deseti itd. "pogodjeni" da se nasmesi I vrati vam lopticu lepo I uctivo, ali, ukoliko uporno bacate lopticu, vise je nego verovatno da ce naici neko kome ce "pogodak" da zasmeta I onda ce, u najmanju ruku, da vam tu istu lopticu nabije u lice, ako ne u neki drugi deo...
Nadam se da se razumemo
mladenkom
10.07.2013, 13:28
Ja ti vec rekoh,pisacu gde mi se pise,sve dok to ne vredja nekog I dok je u skladu sa pravilnikom,a to sto ti svako pisanje neistomisljenika smatras provokacijom,to je vec tvoj problem.
nesaband
10.07.2013, 13:38
Odjavljujem se iz ove teme a ti pisi koliko hoces i gde god hoces.To je tvoj stvar i odraz tvoje kulture.Ne bih dalje da se raspravljam sa tobom jer nema svrhe posto ti ocigledno citas moje postove na sebi svojstven nacin.Kad budes napisao nesto konkretno onda cu ti direktno i odgovoriti,ovako stvarno nema vise svrhe da raspravlja sa nekim ko nije ni video BK-5 a aktivno ucestvuje u diskusiji o necemu sto mu nije poznato.
mladenkom
10.07.2013, 13:52
Ja pisem sasvim kulturno,a odraz tvoje kulture I obrazovanja se vidi iz ranijih postova.
Tvoje postove shvatam onako kako ih shvata normalan ljudski mozak,nisi Nostradamus,pa da moram da trazim skriveno znacenje u njima.
To sto ti tudje postove shvatas kao provokaciju(a to nisu) je I bio predmet rasprave,a ne bk5 na koji se uporno vracas.
I sta sad da nije drug Nesa zbog ovog raspravljanja banovan?Nadam se da nije zauvijek iskljucen itd.Zao mi je za sve vas sto se niste fino razumili,jer ste svi na neki nacin za mene prijatelji sa foruma a i vec dugo dugo clanovi ovog finog foruma.Steta da se mora ovako da zavrsi i to zbog posranih klavijatura hehe..Pozdrav za sve
@Druze Neso zao mi je zbog Toga sto si dobio bananicu,ali se nadam da ces i ovaj put izdrzati kaznu hehe.Nije to nista strasno.Cujemo se uskoro.Poz
Ne znamo Zeljko sta je bilo u medjuvremenu eventualno napisano, pa mozda i uklonjeno. Bez brige, bice to sve uredu.
Ma daj covjece!Ne mogu da vjerujem da je moj drug i jedan od clanova koji uvijek gleda da samo pomogne a i malo sale da unese na Forum,tako lako dobije ban.Sreca pa nije dugo sad sam se cuo sa Nesom malo prije.Nema veze sad sta je tu je,samo znam da eto Nese ubrzo ponovo nazad;)
Ama sigurno da ce se vratiti... nije ubio covjeka, pa da dobije dozivotnu. Ne znamo sta se sve izdesavalo, pa nije red da komentarisemo na slijepo, a i nema potrebe, to ce rijesiti Nesa i adminstracija vec na neki nacin. Nesa je iskusan i razuman momak, znace on sta i kako treba.
mladenkom
11.07.2013, 23:32
Nije nista brisano iz teme.
Onda, no comment, nemam pojma. Mislim, mozda i grijesim, da je moralo jos nesto da se desi, a da mi nismo upuceni. Mozda u nekoj drugoj temi... Boga pitaj.
Kako nije?Sad gdje je nekad ispod Nesaband stajalo "Doktor"je ostalo samo ban i ona karikaturica na slici=))=))=))Ma salim se malo,jbg.samo zao mi je da ste vas trojica se bez veze prepirali..Bice sve uredu i bolje bi bilo da se nastavi sa temom.Poz
Ja nisam ucestvovao u toj diskusiji, to si ti nesto pomijesao.
Ma mislio sam na Mladju,Bobana i Nesicu:)
mladenkom
12.07.2013, 00:17
Prepiranje je jedno,uvrede su drugo.Ne bih sad da razjasnjavam zasto I kako jer je banovan pa ne moze da mi ogdovori,kad mu istekne ban,mozemo se razjasniti.
Koliko sam ja mogao da vidim iz postova svi ste vi manje ili vise ako mogu tako da Kazem jedan drugog malo i nesvjesno uvrijedili,ko je sta prvi poceo i kako je doslo do Toga nije vazno a samo je Nesa banovan..Da se ja pitam ako se dijele Banane onda bih trebali svi jednako da prodju..Pozdrav i necu vise nista reci
mladenkom
12.07.2013, 00:56
Ja ga nicim nisam uvredio,a Boban jos manje.Na korektno pitanje on meni odgovara da sam nebitan,na sta sam mu ja uzvratio istom merom,a ako je zbog toga banovan neka banuju I mene,zauvek ako treba.
Mene je uvredila njegova izjava u kojoj mene poredi sa pajom I jaretom,aludirajuci na to sto ja vozim kamion,pa me smatra klasicnim kamiondzijom,nekim ko nema veze o muzici,kome je volan sve u zivotu,nadobudan,neotesan,ispod nivoa.Tako ljudi kod nas,a I u svetu zamisljaju kamiondziju.
Ja to nisam,ja sam obrazovan I vaspitan,a silom prilika sam nateran da vozim kamion.
Na molbu u dva navrata da mi pojasni to sto je izjavio,nadajuci se da ne misli to sto sam ja sumnjao da misli,on je ostao nedorecen I ja sam to shvatio kao uvredu.
Postavi se u moju situaciju.Zavrsio si osnovnu skolu kao vukovac,zavrsio si srednju medicinsku,upisao si visu medicinsku,ostao ti je jedan ispit do kraja,dosao si u nemacku,muka te natera da vozis kamion,ucestvujes u forumu,ne svadjas se sa ljudima,pomognes kome mozes,i onda kada udjes u raspravu sa nekim ko ti u nedostatku argumenata kaze: dokle je doslo pa moram I sa ovim kamiondzijom da raspravljam o muzici.Zar je to lepo I kulturno?
I ja mislim, posto se Nesa vec vratio na forum, pa dzaba razglabanje.
Nije se jos vratio to se tebi samo cini hehe ali ce sigurno uskoro
Ma i Nesa i Mladjo su za mene pravi drugari a i Boban takodje a o Dellu da i ne pricam;)
Mozda sam previdio ali sam prilicno siguran da maloprije ugledah njegov nick medju prisutnim clanovima. Mada... ne vjerujem bas sto na sto, vise ni svojim ocima.. varaju i one.
sale_band
12.07.2013, 09:08
Nadam se da niko nece da me shvati pogresno, ali, malo sale nije na odmet.... Jednostavno, ne mogu da odolim a da ne podelim.
https://www.youtube.com/watch?v=wCkerYMffMo
Hahahaha... dobar, potpuno odgovara situacíji.:lol::lol::lol::lol:
Boban010
14.07.2013, 14:14
Prosle nedelje u emisiji kod Lee Kis bio je jedan bend osim Lexingtona koji je malo svirao uzivo.Ako sam dobro zapazio lik je svirao BK5,mislim da je pevala Mina.Da li neko mozda ima snimak ili eventualno zna koji je bend u pitanju?
VUNIMRAV
14.07.2013, 14:42
U jbt,sta se sve ovde izdesvalo,a ja tek sad citam! :(
...pa i nemas kad od silinih jelena... a hoce i da se zamuti vid, pa onda ne vidi covjek bas sve odmah :lol::lol::lol::lol:
Boban010
14.07.2013, 18:01
Prosle nedelje u emisiji kod Lee Kis bio je jedan bend osim Lexingtona koji je malo svirao uzivo.Ako sam dobro zapazio lik je svirao BK5,mislim da je pevala Mina.Da li neko mozda ima snimak ili eventualno zna koji je bend u pitanju?
Rekao bih da je ovo bilo pitanje...
Par novijih snimaka:
http://www.youtube.com/watch?v=T7TJaLuMWIc
http://www.youtube.com/watch?v=T_srd4RQWBw
http://www.youtube.com/watch?v=P3SLZEUr9rs
http://www.youtube.com/watch?v=xDDgL_oUIAU
nesaband
11.12.2013, 15:36
Lepo lepo.a kad ce update za BK-5 sa tercama.nikako to da odradi Roland.
Ovo sve zvuci odlicno.
U pesmi ime i prezime onaj ton bazukija ako se ne varam na krajevima u forspilu bas para usi... Sto se tice neka ide zivot takodje onaj element u bubnju na samom pocetku veoma je preglasan za moj ukus. Deo u forspilu sa duvackim instrumentima kao da previse ima halla pa previse smeksa zvuk... i nema taj prirodan ton.... Ostalo je po meni super.......;)
nesaband
11.12.2013, 23:20
Ti je vec stvar ukusa.Bitno je da na BK-5 mozes da napravis zvuk po sopstvenoj zelji vrlo lako i vrlo brzo.Recimo moja postavka bi bila potpuno razlicita sto se tice mnogo toga.
@rolandx :imas dobro zapazanje.cestitam ti.
Lepo zvuci. Narocito bubanj, izlazi cisto. Dal je neko pokusao da napravi dobar bas, na BK5, za manuelnu pratnju. Dal je uopste moguce da se dobije ton basa da bude i za ciganiju i za satore
Zasto ne bi bilo moguce ? BK-5 ima dovoljno alata i materijala za takvo sta. Postoje odlicni ROM samplovi od kojih se da napraviti veoma dobar Bass sound za svaku priliku. Inace je Roland uvijek imao dobre Bass sounde.
Lepo lepo.a kad ce update za BK-5 sa tercama.nikako to da odradi Roland.Milslim Neso da ce to na kraju biti uzaludno cekanje. Kako stvari stoje, nista od toga jer je za gospodu to poveliki posao a i slabo oni razmiju nase potrebe i "vratolomije". Iskreno, ozbiljno sumnjam da ce od tih terci ikada ista biti, tako da bi mozda bilo bolje da ih za izvjesno krace ili (prije ce biti) duze vrijeme potpuno zaboravimo. Uostalom ako nece oni, ima ko hoce i to sigurno bolje nego sto bi to oni uradili, pa cemo se malo potruditi. Skoro sam im nudio da to rijesimo ocas posla, medjutim odgovorni za proizvodnju u Japanu, nemaju interesesa za takvo prosirenje jer, citiram odgovorne iz Rolanda za Evropu, koji ionako nemaju sta da kazu: "preveliko ulaganje u instrumente koji spadaju u najnizu cjenovnu klasu". Na moju primjedbu, da bi onda to moglo da se uradi kod BK-9, dosao je odgovor, da to nije u planu i da nemaju nikakvog valjanog razloga, da mijenjaju strukturu instrumenta koji se i bez toga sasvim zadovoljavajuce i iznad njihovih ocekivanja, distribuira. Kratko receno, j*b* se njima sta mi trebamo i hocemo. Prihvati to tako i budi srecan sa onim sto su i do sad, na jedvite jade, uspjeli ili se namolili da urade.
Pitam jer sam imao G-70, par dana bio kod mene, ii nisam uspeo da dobijem taj bas. Kao sto nisam uspeo ni na G-1000. Ali za aranzersku svirku imaju odlicne basove.
Morrison,nisi napisao iz kojeg BK ovo izlazi?Ne vjerujem da izlazi isto iz BK 9 i BK 5(3),kao što nije izlazilo isto iz E 80(G 70) i E 50....Pozdrav!
Hvala svima na komentarima.
Usnimak je iz BK5 ali identicno zvuci u BK3 a malo se razlikuje u BK9 (jer po default-u na Bk9 pozove neke druge, novije farbe, za strings, gitare itd). Na Bk9 moze da zvuci isto jer ima iste boje samo drugacije mapirane pa je potrebno da se samo to proveri ali naravno na Bk9 bi mogao i daleko kvalitetnije da izadje u smislu da se dodeli USER DRUM SET sa posebno podesenim svakim elementom u sklopu tog dela i naravno da se iskoriste te farbe koje nema na BK5/Bk3, kao i upotreba jos jednog MFX-a na style delu.
Ovog puta nema zvucno gledano tolikog kvalitativnog odstupanja izmedju Bk klavijatura kao sto je to bilo ranije kod E50-E80. Ralike su drugacije prirode...vec smo pisali o tome, da se ne ponavljam.
nesaband
10.01.2014, 08:35
Jedna vrlo zanimljiva prezentacija Rolanda BK-5 orijentalna verzija.
ko ima vremena neka je pogleda.
http://www.youtube.com/watch?v=H6TtArduImU
Dexmusicarilje
24.01.2014, 18:09
I šta bi sa 1.05 mogu li terce ili ne mogu??? Da ga kupujem ili ne kupujem?
http://www.youtube.com/watch?v=-CzW0aLXOrY&feature=youtu.be
Odlicna stvar! :) Interesuje me jel' ovo moze funkcionisati i za druge klavijature pomocu MIDI USB kabla recimo, dok bi na telefonu/tabletu bio OTG kabli i da li bi to radilo, tj. funkcionisalo, kakvo je stanje sa latencijama i koji je naziv tog programa koji ovo omogucava da funkcionise? :) Pozdrav
nesaband
05.03.2014, 19:18
Ono sto nece japanac da napravi to uradi Roland tim Srbije.Svaka cast momci.
Daj nam @Morison-e malo vise detalja,o kom programu se radi kakav je princip namestanja terci i ostalo.Nema nas mnogo BK-5 ali smo zainteresovani.Da li je neko od vas napravio program itd itd.
Svaka klavijatura ili modul poseduju niz komandi koje mogu primiti preko midija.
Ovde se radi o midi sysex komandi koju je potrebno poslati sa bilo kog uredjaja koji moze da posalje takvu komandu. Radili smo uspesno sa racunara preko "MidiOX" programa, Android je aplikacija "Midi Commander" dok je za iPad koristen "UnrealBook". Puno je takvih programa, na korisniku je da probere najzgodniji.
Recimo, na androidu u navedenom programu je moguce isprogramirati virtuelne tastere koji ce poslati takvu informaciju klavijaturi. Prilikom odabira ovako pripremljenog tastera, midi komandom istovremeno zovemo ranije pripremljen user performance (u kome su podeseni coarse tune i fine tune kako bi radile terce) i plus istim tim tasterom odjednom poziva "stim" za upper2 boju.
Kada se sve lepo podesi, manipulacija se odvija tako sto na ekranu tableta biramo razne skale i odmah ih sviramo. Posto je performance u pitanju, treba voditi racuna o zakljucavanju ritma, isto onako kao kada bi birali drugu performansu (boju) a zelimo da zadrzimo isti ritam.
Android tablet treba da podrzava OTG konekciju i da ima android 4.0 i vise, naravno i OTG adapter. Vec je isprobano sa nekim jeftinijim tabletom (tipa 60 evra nov) OTG adapter je 300 dinara, navedeni program je besplatan. Ovo je i najjeftinija varijanta.
Na ios je vec predvidjeno da preko camera conection kit-a imamo midi konekciju, sa PC-ija mozemo ici bilo usb kablom (ako klavijatura podrzava) ili midi kablom.
Nema nikakvog kasnjenja. Sa iPada i Androida mozete ovo raditi sa uredjajima koji podrzavaju midi preko usb konektora ali sa PC-ija uz odgovarajuci adapter usb/midi moze raditi i sa starijim klavijaturama. GW8 nece moci jer ne pamti coarse tune i fine tune u performansu ali je tamo moguce napraviti user skale tipa arapska i slicne i koristiti u realnom vremenu (sto je u samoj klavijaturi skoro nemoguce jer je Scale tuning podesavanje globalno podesavanje u GW8).
Dakle, sve klavijature koje mogu da ubeleze coarse tune i fine tune u performance (ta podesavanja generalno jedino se razlikuju za donju i gornju tercu) mogu potencijano koristiti ovaj nacin.
Ovim se dobija da u relanom vremenu mozemo birati skale, brzo i jednostavno. Jedino sto je potrebno pripremiti unapred jeste performanse koje ce imati podesene boje kojim zelite da svirate i da za upper2 podesite tune u performasi, u zavisnosti da li je predvidjena donja ili gornja terca. Moguce je cak ovim virtuelnim tasterima birati i performanse, posto BK serija dopusta biranje performansi preko midija: svaka perofrmansa ima svoju adresu.
O tome koje sve funkcije jos mogu biti birane putem midija ne smem ni da pocnem da pisem, bila bi presiroka tema...
Aco mislim da ne moze tako jer tom usb/midi adapteru su potrebni neki drajveri da bi radili. Moglo bi iz Pc-ija.
Uskoro cu napisati proracunate sysex komande za svaku tercu posebno.
Ne smijemo ostati duzni ni informaciju za Android korisnike, da ne samo da Android uredjaj mora podrzavati OTG, vec da mora biti u stanju da radi u USB Host modusu, inace od svega nece biti nista, ne samo od terci vec ni od bilo kakvih midi naredbi a pogotovo ne od Sys Ex stringova. Midi Comander je App koji bezuslovno zahtjeva stoprocentnu USB Host kompatibilnost Android tableta. Na to se mora obratiti obavezno paznja da ne bi doslo do neugodnih razocarenja. Uzgred, terce su samo sitnica za sve ono sto se Midi Commanderom moze uraditi, pitanje je samo programiranja inace nekih posebnih granica u pogledu midi poruka ovdje i nema.
Pozdrav. Evo ja sam odma ovo probao, posto imam OTG kabli, MIDI USB kabli i Sony Xperia P sa custom romom 4.2.2 Jelly Bean ako je bitno uopste, tj. bitno je da je vise od 4.0, mada vidim sada kada sam instalirao Midi commander da podrzava i Android 3.0 i vise, tako da nije problem :) E povezao sam ovaj MIDI USB kabli i posto mi fon podrzava i Host, a i OTG naravno, kada se nesto odsvira na klavijaturi, na telefonu se vide kako stizu informacije i to, i probao ga na jos nekoliko mesta, i vidi se da radi, sto je odlicno. E sad, ako bi neko bio ljubazan da mi objasni jel moze ovo na VA seriji da se uradi da se rastimuje skala da tako kazem i sta sve od podesavanja treba da se uradi, i sl? :) Pozdrav
Morao bih da pogledam Sys Ex specifikaciju VA serije, tek tada bih ti mogao dati siguran odgovor ali koliko se sjecam, trebalo bi da Sys Ex VA serije daje mogucnost za kreiranje harmonskih konfiguracija, odnosno skala. Nismo ni mi u Trans Audiju radili terce za VA seriju, posto je broj ljudi koji jos svira VA aranzere skoro zanemarljiv. Morao bi da probas terce za BK 5, postoji mogucnost da ce to da radi, s tim da ces eventualno u prvom Sys Ex stringu morati da mijenjas ID broj instrumenta. Kazem mozda jer proizvodjaci ponekad promijene taj ID broj za slijedece generacije svojih instrumenata. Ne radi se o cijelom Sys Ex stringu jer Roland ima svoj odredjeni i cvrsti Sys Ex string, vec samo o jednom broju u tom stringu koji odredjuje tvoj VA.
Kao prvo, da proveris da li midi konekcija radi, isprogramiraj jedan taster u Midi Comander programu da uradi START ritma. komanda je: FAH
Ako pri pritisku tog tastera pokrene start ritma, dokazano je uspostvaljena konekcija.
Takodje, treba proveriti u parametrima klavijature da li je Rx (reception, midi in) omogucen za primanje ovih poruka.
Proveri da li klavijatura ima coarse tune za upper2 posebno i da li je to podesavanje globalno ili je user performance?
Isprobao. :) Jedva da sam se snasao nekako da posaljem, jer prvi put se susrecem, ali i prima i salje podatke bez problema :) Evo slika, pa pricajte sta dalje, a za klavijaturu sto se tice Coarse-a, ima Coarse za Upper 2 i takodje ima i Fine odma pored. Idemo dalje :)
http://www.mediafire.com/convkey/42f8/c4kidq0jau6ky75fg.jpg
http://www.mediafire.com/convkey/ade0/z8vz1m0xf35nk0afg.jpg
http://www.mediafire.com/convkey/70b9/yvrmujzkaho1098fg.jpg
PS: Evo da ne uploadujem ponovo slike, posto sam negde vec pisao bio, evo na ovoj strani se vidi te opcije koje postoje na Rolandu u slikama :) http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24709&page=2#axzz2v7hTszgV
Podesi u midi podesavanjima da ti upper2 prima midi informacije na kanalu 6 (ako vec nije) posto je tako generisana sledeca komanda.
Komanda (sysex) za C dur-a mol gornju tercu bi bila:
F0 41 10 42 12 50 16 40 70 10 70 10 70 10 10 70 10 70 10 70 5A F7
Sa tim da coarse tune treba da bude (cini mi se, nisam uz klavijaturu) +4 za upper2.
Ajd pa javi sta si uradio!
Upper 2 prima informacije na kanalu 6 kao sto si i rekao, tj. po defaultu je tako, ali mi nije jasno samo ako mozes da mi pojasnis gde da kucam ove brojeve F0 41 10 42....? Ako bi to mogao da objasnis, pa da odradim? :) Pozdrav i hvala unapred veliko
PS: Ili ako je lakse na PP da mi posaljes da ubacim na fon ta podesavanja od tebe, posto mogu da se ucitaju i da ih samo LOAD-ujem?
Odaberes taster, ides button configuration i imas sysex, vec ima na pocetku F0 i na kraju F7 a ti upisi samo van zagrade (F0) 41 10 42 12 50 16 40 70 10 70 10 70 10 10 70 10 70 10 70 5A (F7)
Ako je sve ok, kada posle toga stisnes taj taster koji si isprogramirao, rastimovace ti upper2.
Jel' ovako nesto? :)
http://www.mediafire.com/convkey/6c66/69l31a4evdvtrqffg.jpg
http://www.mediafire.com/convkey/6317/nbjv74nagja660lfg.jpg
Jedino sta sam zamenio je Channel na 6 koji je bio na default na 0 i ove gore brojeve sam upisao sve lepo kako treba jedan do drugog, jer ne postoji mogucnost da se odvoje :) Posle se samo upali to prvo dugme i to je to? :)
Tako bi trebalo, probaj pa javi. Nisam siguran da li je potrebno upisati midi kanal tu gde si ti upisao 6, ostavi ga da bude nula. Sysex informacija vec ima dodeljeno da se odnosi na sesti kanal.
Probao i pravo da ti kazem, "*ebem li ga" :) Namestio ovako kao sto si mi rekao, i stavio na 0 i na 6, e sad neki put mi "nesto" promeni, ali neki put ne, izgleda da mi predstoji malo detaljnije upoznavanje sa svemu ovome sutra, pa cu sutra da pogledam sta i kako mogu da uradim i da shvatim, pa cu onda da probam. "Kao da lici na tercu", Coarse na 4, Fine na 1, ali opet, hmm....Videcu sutra :) Hvala jos jednom na pomoci, i ako jos nesto treba, slobodno napisi, pa cu sutra da probam i da vidim, mora da se sredi nekako, hehe, jer svi parametri su zadovoljeni, samo da se malo udje u stos :) Pozdrav
Roland Va serija, kada pričamo o Scale Tuning, beleži u Globalnim opcijama, ne po performansama. Tj. postoje tri mesta za memorisanje, koja opet ne mogu se snimiti u okviru performanse, već se moraju ručno menjati. Tako da mislim da iz tog razloga neće ići ovo sa Va serijom. Ako i bude išlo, biće izvodljivo za samo 3 različite skale, koje će se morati ručno menjati. To je isto slučaj i kod Gw 8.
To o cemu pises nema veze sa ovim o cemu se radi kod Midi Commandera, ovo uopste nema veze sa tim sta se moze editirati na samom instrumentu jer se ovdje radi o slanju Sys Ex podataka spolja, dakle onih podataka do kojih ne mozes doci u editoru samog instrumenta. Ovo je, da ga tako nazovem, pomalo ili malo vise, drugi "svijet", odnosno jedan daleko dublji i detaljniji editing. Iz tog razloga uopste nije bitno sta se moze, a sata ne moze u samom editoru instrumenta i iskljucivo je vazno sta se moze, to jest, koliko je proizvodjac dao informacija o Sys Ex podacima instrumenta. Ne obracaj paznju na ono sta mozes naci u samom instrumentu kao parametre. U sustini mogu sa 100% sigurnoscu da tvrdim, da ne postoji midi multi-mode instrument, kod kojeg nije moguce napraviti tercu, kvintu, kvartu ili vec sta kome treba kao prateci glas, a jedini uslov je znati, odnosno imati Sys Ex specifikacije instrumenta. Sys Ex je tako reci, najvisi stupanj editinga jednog sound modula. Ukoliko se ovaj protokol zaista poznaje, tercu ili bilo koji drugi interval je moguce uraditi za bilo koji instrument u roku od desetak minuta uz pomoc Sys Ex podataka. Prije nekih petnaestak godina sam, tada naravno bez pomoci App-ova ali na slican nacin preko Sys Exa, radio za Yamahine aranzere, zamisli sta se danas moze uraditi uz pomoc spoljnih pomagala.
sale_band
06.03.2014, 07:46
Ah, te terce...
Sent from my HTC One XL using Tapatalk
Nigde ne pročitah možda sam propustio,da li je komunikacija moguća dvosmerno.tj.biraš performance na bk a on bira dugme na androidu koje bira tercu...I da li je to spojeno na usb to host na bk?
Još me zanima ako to sve može da li to može da radi u pozadini a da se android tablet koristi za tekst?
Da jedan od tih tabova ima reader za .txt
Tranzit je sve rekao, ovo je drugi svet...Dakle, ideja je da ono sto inace ne bi mogli u samoj klavijaturi da podesimo, mozemo preko sysex komandi.
@Momo
Sto se tice tekstova, ja koristim UnrealBook za iPad gde mi izabirom teksta odmah otposalje i sysex midi komandu. To znaci da jednim klikom mogu da izaberem i tekst i user performance i skalu ako tako zelim. Takodje, u istom programu je moguce napraviti virtualni taster (ili vise njih) koji moze biti smesten na bilo kojoj stranici teksta a koje ce sluziti za raznorazne sysex midi komande. Manipulacija na nastupu se onda svodi da se sve pretrazuje na iPadu a klavijatura je tu samo da se svira na njoj. Na BK seriji se koristi USB koji se nalazi pozadi i koji je prakticno namenjen za USB-to-MIDI konekciju.
sale_band
06.03.2014, 11:25
@Morison Koliko dugo ti je uzelo da sredis UnrealBook, tj. tekstove I SysEx komande I da li je to izvodljivo na iPad mini???
Trenutno koristima iPad samo za tekstove jer mi je prakticno da .txt fajlove ubacujem preko dropboxa na kompu a u iPadu se pojavljuju automatski...
Takodje, imam vec UnrealBook reader ali me nervira sto tekstovi moraju biti u pdf formatu...
Boban010
06.03.2014, 12:53
Nisam bas razumeo,da li mozes uz pomoc Sys ex poruka da rastimujes ton koliko hoces,za 2-3 stepena ili samo za pola stepena?
Pa sad, koliko vremena treba je relativna stvar. Kad se jednom udje u stos to ide posle vrlo brzo. Da napomenem, potreban je camera connection kit kako bi iPad komunicirao sa klavijaturom. Kada kupujete camera connection kit, obratite paznju da kupite odgovarajuci za vas iPad jer postoje dva standarda, zapravo dve vrste konektora na iPadu (stariji i novi).
Tacno da je potrebno da odradis sve tekstove u PDF pre svega.
Nasao sam besplatno programce (cute pdf writer)koje iz Word dokumenta na klik prekonvertuje u PDF. Odmah takav prekonvertovan fajl snimim u kompu u folder koji automatski salje na dropbox. UnrealBook je vec linkovan sa mojim dropbox nalogom i u dva poteza uvezem u UnrealBook sve novo dodate tekstove.
Tekstovi su mi sredjeni po zanrovima (set listama), svaki tekst vuce odredjenu performansu. Ima tu posla ali, po mom misljenju, vredi truda za ljude koji rade na ovakav nacin.
Što se tiče Va serije, koliko sam ja skapirao iz Morisonovog posta, da to nije moguće na Gw8, pošto on Scale Tuning beleži kao globalnu opciju a ne po performansama, isti slučaj je i sa Va serijom, zbog toga sam pretpostavio da to neće ići na Va, makar ne onako kako nama treba. Ne sumnjam da se može napraviti, ali, da li se može snimati u okviru performanse, za to već nisam siguran.
Scale Tuning nije problem, to sada resavamo sysex komandama. Problem je sto tonove moramo za upper2 da popnemo ili spustimo za tercu kroz coarse tune, razlicito za donje i gornje terce pa je ta funkcija potrebna da bude u performansi....
Kroz sysex komande ton mozemo da rastimujemo za jedan poluton.
... sto naravno steti kvalitetu tona jer zalazi u sintezu samim tim, sto se u biti, time obavlja microtuning samplova. Te terce su u sustini kompromisno rjesenje.
Postoji sasvim drugo rjesenje koje "ne dira" sampl, to jest ne obavlja microtuning, tako da i kvalitet samplova ostaje onakav kakav je i inace. Ovo drugo rjesenje radi na sasvim drugoj bazi. Vec sam napomenuo da sam prije petnaestak godina radio terce za Yamahine aranzere na bazi Sys Ex komandi koje takodje zadiru u sintezu jer se zasnivaju na microtuningu pojedinih tonova i to tada bez ikakvih pomagala sa strane, jer ih nije ni bilo. Ove terce i dan danas ljudi imaju u svojim Yamaha aranzerima. Medjutim, nikada nisam ni sam bio zadovoljan tim kompromisnim rjesenjem ali tada se nije moglo drugacije. Danas, naravno to vise nije nikakav problem jer su se u medjuvremenu stekli uslovi kojima je moguce obaviti midi routing nota, a ne microtuning kojim se zalazi u sintezu a samim tim i u kvalitet sounda. Iz tog razloga je moguce uraditi terce za bilo koji instrument, bez obzira na njegov Sys Ex sustav jer je on u ovom slucaju totalno nebitan. Za Trans Audio terce nije cak bitno ni da instrument posjeduje USB to Host interface, sto znaci da cak i oni najstariji instrumenti mogu imati tercu a jedino sto je uslov je multi-tibralnost instrumenta.
Moze li mi neko reci dali na MIDI OXu moze da se naprave isto kao u Midi Commanderu virtualni tasteri ili dali je moguce napraviti neke scene ili programe koje bi brzo pozivao na tastaturi laptopa. Da ne citam ceo manual i da se ne upozajem sa programom ako ne moze. Hvala
dadodream
13.03.2014, 09:39
posto sam vlasnik ni mjesec dana bk5, i procitao sam sve o klavijaturi na ovom forumu i postavio jednu temu i bio zadovoljan odgovorom.evo da ne tupim u nedogled.1 pitanje glasi.skinuo sam neke ritmove i bacio na usb i to kad pokrenem na klavijaturi cuju se puno glasnije nego interne boje koje pozovem da sviram.kako to podesiti?2 pitanje.(nisam fajlas)procitao sam u prijasnim postovima da se da midi fajl obraditi na klavijaturi i molim da neko opise kako se to radi.u par midija se bubanj cuje kao da lupas po kantama.dali postoji opcija da se ukljuci da krene tekst kad i midi znaci (auto)ili koji posebni taster za on i of,i posto sam isprobavao malo midije dali postoji opcija da se vrati na midi na kojem se pokrenuo midi.jer sam pokrenuo midi koji ima tekst i onda treba pritisnuti tipku exit pa meny pa prvi red tekst i enter da se vidi text od midija.e sad opet ako se krene nazad na mdi treba pritisnut usb pa kotacicem trazit midi koji si pokrenuo itd.
Boban010
02.04.2014, 17:40
Postoji sasvim drugo rjesenje koje "ne dira" sampl, to jest ne obavlja microtuning, tako da i kvalitet samplova ostaje onakav kakav je i inace. Ovo drugo rjesenje radi na sasvim drugoj bazi. Vec sam napomenuo da sam prije petnaestak godina radio terce za Yamahine aranzere na bazi Sys Ex komandi koje takodje zadiru u sintezu jer se zasnivaju na microtuningu pojedinih tonova i to tada bez ikakvih pomagala sa strane, jer ih nije ni bilo. Ove terce i dan danas ljudi imaju u svojim Yamaha aranzerima. Medjutim, nikada nisam ni sam bio zadovoljan tim kompromisnim rjesenjem ali tada se nije moglo drugacije. Danas, naravno to vise nije nikakav problem jer su se u medjuvremenu stekli uslovi kojima je moguce obaviti midi routing nota, a ne microtuning kojim se zalazi u sintezu a samim tim i u kvalitet sounda. Iz tog razloga je moguce uraditi terce za bilo koji instrument, bez obzira na njegov Sys Ex sustav jer je on u ovom slucaju totalno nebitan. Za Trans Audio terce nije cak bitno ni da instrument posjeduje USB to Host interface, sto znaci da cak i oni najstariji instrumenti mogu imati tercu a jedino sto je uslov je multi-tibralnost instrumenta.
@Tranzit
Koje je to resenje za pravljenje terci a koje ne obavlja microtuning(pretpostavljam da na tom principu radi Inter Magic odnosno Trans audio)?
Molio bi za detaljno objasnjenje,naravno ako nije poslovna tajna!:D
nesaband
24.04.2014, 13:19
@Morison
Zvanicni program za Ipad "Roland User sckale" za Ipad.
Jel se preko tog programa mogu isprogramirati terce na Roland BK-5 ili koristis neki drugi program?
tranzit toliko je lako t o stercama da nisu ni svesni , kakav micro tjuning, to pokvari tercu, tjunura je hahahahha
Pozdrav svima.Što se tiče terci za sada su se dve aplikacije pokazale kao najsigurnije(odnosno tri za one koji imaju BK-9 :-) )
Dakle za android(i to ne SVAKI već samo onaj na kome možete skinuti program
MIDI COMMANDER-Bordero.
https://play.google.com/store/apps/details?id=it.bordero.midicontroller&hl=sr )
Što se iPad-a tiče,moje kolege su već označile Unreal book kao pouzdanu aplikaciju ali je problem što nije free!
Od besplatnih aplikacija koje rade jedino je ostao i pouzdan je Midi Designer za koji sam napravio setup i ko želi,mogu mu poslati.
A koji bi program mogao da se koristi za laptop. I dal ima neko vec ko je radio setup?.
Delimican off : Koji Ipad kupiti? Ipad Air ili Mini retina?
Delimican off : Koji Ipad kupiti? Ipad Air ili Mini retina?
Zavisi koja ti velicina display-a vise odgovara... Oba su dobra :)
nesaband
06.05.2014, 00:11
Pozdrav svima.......
Što se iPad-a tiče,moje kolege su već označile Unreal book kao pouzdanu aplikaciju ali je problem što nije free!
Od besplatnih aplikacija koje rade jedino je ostao i pouzdan je Midi Designer za koji sam napravio setup i ko želi,mogu mu poslati.
@worga jel se ovaj Midi desinger odnosi na postavljanje terci za BK-5 ili sluzi za nesto drugo?
Moze da odgovori i neko drugi ako zna odgovor na moje pitanje.:confused:
Jeste,lično sam ubacio one sysex poruke koje su već odradili Deja i Marko i to sve funkcioniše jako lepo a i pregledno je.
nesaband
24.09.2014, 23:52
http://www.youtube.com/watch?v=4rl9chwtrJY
video uputstvo ra rad sa programom UnrealBook.Vrlo lepo objasnjeno.
Dodato:
Ovde je objasnjenje u vezi programa i Korga PA 3x ali verujem da je slican postupak i za Roland BK 5 i BK 9
Boban010
30.09.2014, 23:17
Kao prvo, da proveris da li midi konekcija radi, isprogramiraj jedan taster u Midi Comander programu da uradi START ritma. komanda je: FAH
Ako pri pritisku tog tastera pokrene start ritma, dokazano je uspostvaljena konekcija.
Takodje, treba proveriti u parametrima klavijature da li je Rx (reception, midi in) omogucen za primanje ovih poruka.
Nisam dobro razumeo,gde bi u midi comanderu mogao da napisem ovakvu komandu FAH?
Tamo gde je mesto za sysex na pocetku stoji F0 koje je nemoguce promeniti a upisivanje slova H posle FA u nastavku isto nije moguce?
BobanMax
11.10.2014, 19:30
Pozdrav svima, evo i ja sam se odlucio za ovu klavijaturu!
Upoznajem se pomalo, jako mi se svidja na prvi pogled, pokusavao sam da uzmem u obzir i Korgove aranzere ali nije mi islo :-).
Vidim, i drago mi je, da ovde ima puno ljudi spremnih da pomognu, a nadam se da cu uskoro savladati ovu klavijaturu pa da cu i ja moci da pomognem nekom!
Dodato:
Ne znam kako da editujem prethodni post, molim moderatore da spoje poruke.
Imam jedno pitanje:
Na, recimo, E96 bio je i MBS deo, sad ima samo LWR. Sta radite kad treba da svirate rubato? Na E96 sam koristio bas i nekakav strings i to bi bilo ok, mislim da bi samo strings bio malo prazniji. Kako vi ovo resavate?
Hvala!
nesaband
13.10.2014, 10:16
@BobanMax
postavio sam Rubato ritam za Roland BK-5 pa ti mozes da ga koristis i da ga korigujes tj.editujes u BK 5 po tvojoj zelji.uskoro ce ga administratori propustiti u download tako da ces moci da ga skines sa ovog sajta ako imas dozvolu za download.
BobanMax
13.10.2014, 14:32
Nemam dozvolu, ali nebitno, kad malo upoznam spravu napravicu sam, i meni je palo na pamet da se tako moze to izvesti. Ja sam ranije imao E96 (posle toga VA3 koji mi se nije svideo uopste) tako da ce mi trebati vremena da se naviknem :-).
Iskopirao sam svoj post iz jedne druge teme, ali je bitno da se nadje i u ovoj, posto je jako korisna stvar. Radi se o nacinu rada na BK5 ili Bk9:
Spakujete na USB ritmove, moze i u vise foldera. Na primer, jedan folder namenske ritmove narodne, drugi folder univerzalne narodne....itd. Klavijatura uvek izbacuje ritmove po abcd-nom redu u folderu pa tako mozemo vaznije ritmove nazvati sa prefiksom 1. ili A. Dakle, da bi izabrali ritam, pritisnete taster USB, izaberete folder i u tom folderu birate ritmove. Kasnije, kada pritisnete USB taster on ce vas vratiti u posednje izabrani folder. Prosto i jednostavno.
E sad boje. Tu lezi moj "fazon"
Spakujete u performance listu sve boje koje vam trebaju, po redosledu kako vam odgovara. Bitno je sledece: ubacite neki mp3 fajl, nebitno koji, na USB. Kada krenete da pravite performansu, izaberete taj MP3 fajl (umesto ritma) i tako snimite boju (performance). Kad snimite sve performanse koje ste planirali, sa USB-a obrisite taj MP3 fajl! To ce napraviti sledece: kada izaberete performansu, klavijatura ce prijaviti da nema tog audio fajla (na kratko) ali ce boja odmah biti dostupna za sviranje. Ne trebate nista da zakljucavate, tempo i ritam ce ostati poslednje odabrani! Ako dodamo da postoji mogucnost da numerickim tasterima biramo performanse (favorite) ovo je jedno od najlepsih resenja do sad na Rolandu! Birate ritam sa USB-a a boja se ne menja- a zatim birate boju iz performanse liste a ritam ostaje nepromenjen. Skroz nezavisno jedno od drugog.
Naravno, u istoj performance listi mozete snimiti i normalnu performansu, sa bojom i ritmom zajedno. Onda ce se promeniti sve. Takodje, da se ne zaboravi, svaki ritam u sebi moze sadrzavati do 4 OTS boje.
pozdrav svima!
Od nedavno sam ponosni vlasnik BK5 i većinu stvari sam riješio zahvaljujući informacijama koje sam ovdje našao. Zaglavio sam oko blesavog problema pa molim pomoć:
Recimo želim da mi performance otvori sa uključenim OTS2,SPLIT i upper2.Save as default u perf.edit ne pomaže.Write isto ne pomaže.U uputama nisam ništa našao.
hvala unaprijed!
nesaband
07.03.2015, 01:58
Da se nebi dopisivali na PP ajde malo konkretnije napisi sta bi zeleo da uradis i sta ti je potrebno.Ja te bas nisam najbolje razumeo ni u pp pa zato napisi i opisi ceo problem koji te muci pa cemo da vidimo da li to moze ili ne da se izvede.
zakomplicirao sam,jelda?:confused:
sredio sam neku boju na OTS2 i neznam dali je to moguće prebaciti na mjesto osnovne boje u performance ili moram opet iz početka.To je osnovni problem.
Zato sam pitao dali je moguće da mi taj OTS2 odmah otvari kada odaberem taj performance.
Nadam se da sam sada malo bolje objasnio.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.