Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Roland BK-5

Strane : 1 2 [3]

nesaband
08.03.2015, 00:27
Naravno da moze.ne razumem kako ti write ne pomaze.Tako kako namestis i snimis u performans,tako ce ti sledeci put otvoriti.

Astra
11.03.2015, 15:55
Pozdrav,planiram da kupim Bk-5.Apsolutni sam pocetnik i na njoj bih ucio da sviram.Sta vi mislite da li je zadovoljavajuca klavijatura za taj period i eventualno koja svirka u buducnosti.Hvala

nesaband
11.03.2015, 18:17
BK 5 je odlican aranzer,ja ga koristim skoro tri godine i prezadovoljan sam sa njim.Pouzdana klavijatura,ne baguje,ima sve sto je potrebno za profesionalnog muzicara.

megane
03.06.2015, 22:39
Pozdrav, evo i ja sam oduševljen Rolandom, sad imam Roland G 1000 a za mixanje pjesma kao disco jocker i pomažem sa Roland G 800. To je prava stvar a i isto zvuče, imam i isto podešene. Ali ove kljave su težke veoma. Razmišljam da bi uzeo laganu BK 5, ali se plašim da taj plastiker nema zvuka (još ga nisam čuo u živo, ali nastojaču da ga čujem što pre.). Sviram dosta profesionalno pa ne znam da li bi mi BK 5 odgovarao, ali BK 9 je veoma skkupa. pa sad ne mogu da odlučim. Ali za sada ide sa ovim starijim kljavama, ali kažem veoma su težke kao da sam fizikalac čini mi se. nisam više mlad, no onda bi svirao sa BK 5 i sa G 1000 zbog mixova, jer pjesma mora da ide kad se jedna blizi kraju i da se već druga nova pjesma čuje, u suštini ne sme da bude kraj a več da poćne nova pjesma, možem to i sa jednom nekako tako svirat, ali više se opustim da sviram sa dvoje kljave kad je neki veliki i mastan posao. he he. šta vi mislite da li bi BK 5 odgovarao, ja mislim da bi. ajde. Pozz.

nesaband
03.06.2015, 23:39
Aj ti prvo preslusaj prvo malo sam BK 5 plastiker pa onda tek malo pisi o tome da li ima zvuka u njoj ili ne.

Na kraju ipak treba sam da odlucis da li ti nesto odgovara ili ne.

Ovde je bas dosta pisano o BK 5 pa ne bih da se ponavljam.

SMusic studio
04.06.2015, 11:44
BK serija ti je do sada vrhunac u kvalitetu boja od svih dosadašnjih Roland aranžera (ja sam ih imao 4). Jedini je problem da se navikneš na OS od BK jer je totalno drugačiji od dosadašnjih.
Svaki Roland mnogo dobro izlazi na ozvučenje, to je već poznato odavno i na starijim serijama i sa malim prilagođavanjem zvuka svom ukusu možeš da dobiješ ono što hoćeš, a tih alata BK serija ima baš dosta.
Dobra stvar je i što već imaš Rolanda pa možeš većinu ritmova sa G i E serije da iskoristiš i u BK jer je kompatibilan sa starijim .STL formatom.

megane
05.06.2015, 08:59
Samo sam pitao za taj BK 5, zato što svi prićaju samo o Rolandu G 70 i E 80. Šteta što se onda E 80 ne proizvodi više. Čitam ove Roland postove i najviše hvale G 1000, G 70 i E 80, pa sam malo zbunjen a sad kao dobar arranžer taj BK 5? mali lagani....

SMusic studio
05.06.2015, 10:06
Ti hoćeš manju i laganiju klavijaturu od G1000 da je ne bi teglio više, a kažeš da je šteta što se E80 ne proizvodi više. To ti je ubedljivo najteža aranžerska klavijatura od svih Rolanda, ima čini mi se oko 25 kg:-O.

Baš iz ovih razloga što su se ljudi žalili na težinu i glomaznost, sledeću BK generaciju su napravili ultra laku, a pokušali su da naprave kompatibilnost i integraciju svih karakteristika predhodnih Roland aranžera + remasterovane boje i ritmove sa par novih funkcija i novim OS.

E80 jeste odličan aranžer, ali je po meni namenjen isključivo za kućni rad. U prilog tome stoji da su samo zvučnici i pojačalo u njemu teški pola ukupne njegove težine, a to je totalno nepotrebno za tezgarenje, pa otud i ovakav zaključak.
Inače, E80 sa SRX proširenjem zvuči fantastično, a te SRX boje su sada implementirane i u BK seriji.

Do nedavno je bio jedan E80 na oglasima i dugo se prodavao, mislim da je čovek tražio oko 1200evra. Ne znam da li je prodat, ali stojao je preko 2 godine. Nešto baš nisu navaljivali da ga kupe, da li zbog cene ili zbog toga što se zove Roland a ne Korg, ili zbog toga što je pretežak, stvarno ne znam.

Definitivno je, po meni, BK-5 jako dobra i adekvatna zamena za G70 i E80, a vidim da i njemu pada cena, pa može već sad povoljnije da se kupi.

megane
05.06.2015, 11:46
SMusic studio, hvala dobro si objasnio sviđa mi se ako je taj BK 5 zamenio E 80 i da je taj bolje za kučni rad ne za gostionice, sad razumem. Ja u muziki trebam samo dobar močan ritam, bas, boje mi nisu puno važne, i onako se pjeva. Zato sada sviram sa G 1000 i dopunom G 800 imam USB emulatoru svuda unutra,magnetno optički disc umesto ZIPA, i za sada dobro mi rade posao, ali nekada bu trebalo ipak nešto savremenije kupiti, zato pratim ovaj forum.SMusic dobro si mi objasnio,to mi je dovoljno da više ne računam na E 80.Pozz

Morison
05.06.2015, 12:48
E80 je tezila oko 21kg i, pored touch screena i jako mocnog sopstvenog ozvucenja, apsolutno sve ostalo postoji u BK5, pa cak i vise. U BK5 ima novijih drum setova (mada su svi iz E80 prisutni) takodje ima i novih boja (tipa Balkan boje; tamburice, harmonike, frula....).
Manipulacija fajlova je laka, sve ide sa USB memorije, moguce je snimati audio zapis cele svirke na usb...itd, itd.
Sound nije jeftin sto bi neko ocekivao za ovu cenu, bas naprotiv, a ako bi se dobro sredila klavijatura, mislim da za ritam sekciju zvucno retko sta moze danas da se takmici sa BK5...

Boban010
05.06.2015, 14:03
Ljudi nemojte da mesate babe i zabe,E80,G70 i BK5 nisu u istoj klasi i ne mogu se porediti.E80 i G70 su visa klasa u odnosu na Bk5 i samim tim su i bolje klavijature.BK5 pa cak i BK9 mnogi svrstavaju u Home keyboards za razliku od Entertainer keyboards u koje spadaju Korg PA3x,PA900,Yamaha Tyros itd...
Ako mene pitate daleko bolji kvalitet zvuka poseduju i E80 i G70 u odnosu na BK5.Jedina im je mana tezina ko sto rece kolega Morison.

nesaband
06.06.2015, 11:36
U pravu si ti Bobane u nekim stvarima,ali to i nije toliko bitno.Mogu oni da svrstaju BK 5 i BK 9 i da su decije igracke ali praksa pokazuje nesto sasvim drugacije.

Ko voli da nosi teske klavijature,ogromne aranzere na svirke neka izvoli.Roland je sa BK serijom napravio pun pogodak.Jesu mi neke kolege rekle da BK 5 izgleda kao decija igracka ali su promenili misljenje kada su imali prilike da čuju kako ta igračka zvuci u LIVE nastupima.

SMusic studio
06.06.2015, 13:20
Po meni, sam izgled mašine uopšte nije toliko bitan.

Zamislite sebe samo kao gosta u nekom restoranu, kafiću, proslavi i pokušajte da ne posmatrate to kao muzičar. Šta vam je bitno dok sedite sa društvom, pijete piće i blejite okolo u lokalu sa živom muzikom?

Prvo, ne želimo da nas zvuk "ubija", što znači da je preglasan i nekvalitetan (prejaki basovi, zujanje, mikrofonija, jeka).

Drugo, orkestar treba da izgleda pristojno i ne previše vulgarno i prostački, počevši od pevača/pevačice pa onda dalje svih redom. Od klavijaturiste možete najčešće da vidite njegovo lice i prednji uzani deo klavijature gde se ne vidi ništa osim jednog pravougaonika i natpisa proizvođača klavijature. Ni Korg, ni Roland, ni Yamaha nisu pogrdni niti nepoznati nazivi, pa ako imate jednu od ove 3 marke i ako vam to nešto uopšte znači kao marketing, imaćete solidnu sliku muzičara većini gostiju.

Ali obratimo pažnju na ono po meni najbitnije. Šta se daje publici od tih muzičara osim slike koja ostavlja samo neki prvi utisak? Pa sami zvuk, usklađenost u svirci i relativan kvalitet i umešnost samog sviranja i pevanja.

Prva slika i vizuelni nastup vrlo se brzo prevazilazi i posle izvesnog vremena više se na to ne obraća tolika pažnja, ostaje nadalje uglavnom samo zvuk.

Može orkestar da izgleda kako hoće, može da ima 100 svetlosnih efekata, kvalitetno ozvučenje, pa i koreografiju, ali ako falšira, pišti,pevač zavija, ispada iz ritma ili pak ima neki "od izvora dva putića" repertoar, DŽABA SVE, i što piše Korg i Roland i Yamaha i touch screenovi i procesori i hiljade evra u opremi.
I kome je sada bitno da li klavijatura izgleda kao igračka, home klavijatura ili najskuplji i prestižni Tyros 5?

Imao sam prilike da slušam, gledam i radim taj posao godinama, ja sam dizajner zvuka pa sam radio sa ozvučenjem, manje sam svirao.

Kada smo već kod aranžera, obratiću pažnju na njih.
Razvalio me je jedan tip svojevremeno sa E86 kako je svirao i kako je dobro to sve zvučalo + što je imao šmeka u konverzaciji sa publikom. Tako je dobru atmosferu napravio, a nije nikakav poseban muzičar niti pevač. Imao je još i pevačicu i gitaristu, ali nebitno.
Onda su i mene i publiku na jednom veselju smorili tipovi sa 2 PA80 koji su tako samouvereno nastupili jer su se pojavili sa 2 PA80 koji je upravo izašao na tržište i smatrali da je samo to dovoljno da zadivi publiku. Kada sam im rekao da ne zvuče dobro i da se to mora malo i podesiti, rekli su mi da ja nemam pojma i da je to Korg PA80 i da to mora da zvuči dobro jer košta XXXX evra. Odradio sam zvuk kako sam znao i nisam više ni obraćao pažnju na njih, jedva sam čekao da se završi sve i spakujem opremu.

Zašto sve ovo pišem? Zato što je ovde pominjano da klavijatura "izgleda neozbiljno i kao igračka". Kome izgleda? Onome ko svira ili onome ko sluša?
Verujte mi, onome ko sluša je to totalno nebitno, a svrha nastupa i jeste da te neko najviše sluša i da se zabavi i lepo provede uz zvuke koje ćeš mu poslati preko ozvučenja. Ako izgled klavijature smeta muzičaru koji ga svira, onda stvarno treba da potroši malo više para da bi zadovoljio svoj EGO.

BK5 možda nema atraktivan i futuristički dizajn, ali osnovnu svrhu za koju je namenjen ispunjava apsolutno dobro, a to je kvalitetan i odličan zvuk, naročito ono što daje na izlazu preko ozvučenja.

NordX
22.07.2015, 15:13
Jedno pitanje za korisnike BK5. Dopada mi se ova klavijatura. Slusao sam par stvari na YT i mnogo mi dopala,sto ritam sekcija,sto solo boje.

Razmisljam o kupovini za neke manje svirke. Koja je cena polovnog a koja novog BK5.

Posto sam pre par godina svirao Roland Aranzere,imam nekih ritmova namenskih koje bih zeleo imati i u BK5. Tacnije ritmovi su od EM2000,pa me zanima da li mogu da ih ubacim a da pri tom ritmovi rade normalno,kad kazem normalno mislim na to da nema nekih gresaka odnosno ''falseva'' u ritmu.

Nadam se da me razumete.

Zeleo bih tacan i precizan odgovor.

Hvala.

SMusic studio
22.07.2015, 22:32
Za cenu ne može niko sa sigurnošću da ti tvrdi kolika je, jer je to stvar trenutka i promenljiva činjenica iz dana u dan. Najbolje ti je da pogledaš po oglasima koliko se trenutno traži za nov i polovan BK5, ali nije ni to 100% merodavno. Recimo, nov BK9 je u Evropi pao na 1499e (pa i niže), a kod nas se još zvanično prodaje za 1990e.

Što se tiče ritmova, svi originalni Roland ritmovi (format .STL) iz serije E i G su kompatibilni na BK5, ali konvertovani ritmovi od drugih proizvođača i neki namenski ritmovi umeju da prave probleme i mora da se prerađuju u samom BK5. Tu ima malo posla ko ima volje da se zeza sa tim, ali se da uraditi. Zato u BK5 i postoji MAKEUP TOOLS, baš za takve stvari.
Ja imam BK9 i to je skoro isto, pa mogu da dam svoje mišljenje, ali ima ovde i vlasnika BK5, pa će ti oni reći (nadam se) nešto konkretnije o ovom modelu.

nesaband
25.07.2015, 12:30
Nov BK-5 u srbiji kosta 880 eura.polovan pogledaj oglase.sve ostalo sto si pitao vec si dobio odgovor.

Послато са Telenor Smart Pro 2 уз помоћ Тапатока

calevh
22.08.2015, 18:20
Pozdrav, jedno kratko pitanje, ako neko zna odgovor, bio bih zahvalan.
Da li se na Bk5 modelu uz pomoc tableta i potrebnih programa, napraviti i omoguciti, nezavisno menjanje ritmova kao i nezavisno menjanje boja?
Cini mi se da je kolega Boban uspeo to sa svojim gw8, interesuje me da li je moguce to na Bk5? Hvala.

Boban010
25.08.2015, 12:07
Bas na taj nacin kao kod GW8,koliko sam upoznat,ne moze(nemojte da me drzite za rec) ali bi moglo snimanjem performansi sa ritmovima i performansi bez ritmova.Prvi su ritmovi a druge boje...

calevh
26.08.2015, 10:05
Hvala bobane. A onda bi verovatno bilo moguce linkovanje na virtuelnim tasterima midi comandera, u dve grupe.
Jedan bk7m mi skuplja prasinu, imam tu neku ideju da vidim sta se moze iskoristiti od toga.

Mafia
26.08.2015, 11:09
Svašta se može na commanderu uraditi, možeš pozivati virualnu dugmad preko klavijature slanjem PC komandi ili spajanjem Bluetooth tastature ....

Sent from my HTC One mini using Tapatalk

Boban010
26.08.2015, 13:41
@calevh
Ne znam da li je moguce na BK7m istovremeno koriscenje usb midi i obicnog midi ulaza.Probaj,ne verujem da ista mozes da pokvaris...

calevh
26.08.2015, 17:59
Hvala bobane, igracu se malo, ne znam da li ce ili sta ce ispasti, ali ako se i na bilo koji nacin olaksa menjanje performansi, moze mi biti zanimljiva spravica. Hvala na javljanju bobane.

Boban010
26.08.2015, 18:57
Nema na cemu,pozzz...

tihi05
02.11.2015, 11:34
Pozdrav kolege ...evo da malo osvjezim temu...procitah skoro sve ali moram priznati da mi nije jasno kako najsretnije rijesiti svoj slucaj koriscenja BK5.
Za prvu ruku meni treba na lijevoj strani Bass a na desnoj kombinacije zvukova .
Kako to napraviti a da mi je bar jedno 20tak boja "pri ruci " ?!

Mafia
02.11.2015, 12:38
Za bk5 direktno tj unutar sprave neznam, ali znam da se moze izvana "narediti" putem tableta ili telefona. Kolega boban je vec objasnio koji je postupak u pitanju kad je objasnjavo postupak izradr terci na taj način. Po meni to vam je najjednostaviji nacin da dobijete favorit dugmad za boje, ritmove ili performanse.

Ukoliko nemate tablet na raspolaganju onda testiranje mozete uraditi i putem racunara i nekog free softwara bar da potvrdite spomenutu varijantu.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

tihi05
02.11.2015, 16:48
Ma sigurno postoji nacin da se na onih 10 tastera stavi 10 boja :)

Boban010
02.11.2015, 17:51
Manual u ruke,pa pronadji Favorite performanse,isprogramiras 20 performansi jednu do druge i onda kad udjes u listu sa performansama ukljucis taster Favorite i menjas jednim pritiskom na taster od 1-8.
0 je za kretanje "na dole" kroz listu a 9 za "na gore."

tihi05
02.11.2015, 21:35
Mometalno bi ju najradje bacio kroz prozor. Sve znam napraviti i sve si podesim a onda ne znam zapisati. Pritisnem Vrite napisem ime zapisem ...pozovem a ono isto kao sto je bilo prije moga 10 satnog sjedenja i gubljenja lijepog suncanog dana !!....probao sam obraditi neki midi tj dva ali ne zapise mi uopce ono sto sam napravio. Podesio sam instrumente ..efekte na njima...eq... volume...ma sve i bio sam cak i zadovoljan kako zvuci ali sta vrijedi kad ne memorira to sto napravim.:(:mad:

nesaband
02.11.2015, 23:01
:rotflol:,kao sto ti je napisao @Boban 010 mnogo bi ti bilo lakse da ides deo po deo citanja uputsva za rukovanje klavijaturom nego da gubis po 10 sati uzaludno.

Da....nemoj da je bacas kroz prozor,posalji je meni....ja cu platiti postarinu...i resio si problem.:)

tihi05
03.11.2015, 09:55
Imao sam toliko klavijatura i nasjedio se uz njih u zivotu da vec skuzim i bez manuala-dobro ima nekih sitnih caka svaka, ali da ne zapise ono sto napravim je bezobrazno od ove :lol: Necu ju bacit malo cu se smiriti i pogledat sta i kako..ja sam negdje grijesio ...
Cemu sluzi zapravo ovaj forum ?? Da se jadamo kao ja ili govorimo -manual u ruke kao vi ?? Dobro malo se "druzimo" :p
Pozzz...
Dodato:
I da napisat cu gdje sam grijesio kod zapisivanja nakon obrade midija u MakeupTools. Mozda nekom pomogne i to.
Dodato:
Koliko vidim majstori su stavili Save u toolsu a Vrite na panelu kljave.
Dakle kod BK5 nije isto to dvoje. Ja sam isao direkt na vrite ali treba najprije save u toolsu.
Dodato:
:rotflol:,kao sto ti je napisao @Boban 010 mnogo bi ti bilo lakse da ides deo po deo citanja uputsva za rukovanje klavijaturom nego da gubis po 10 sati uzaludno.

Da....nemoj da je bacas kroz prozor,posalji je meni....ja cu platiti postarinu...i resio si problem.:)

Cijenim savijet i slazem se sa njime ali 80% toga sto citam znam i sad bas ono neku sitnicu ne znam pa je dosadno citat zato pitam ovdje :)
Evo strasti se smirile i jos samo neke detalje oko OTS i mogu konkretno pocet sredjivat repertoar ..nece kroz prozor :)

Zgodna mi je ova funkcija sa mute acompa u STY-to nema korg !
I koliko vidim pamti sve u performansi.

muminovic46
28.11.2015, 19:10
vidim da se svašta komentariše za BK5. Ja lično nevolim komentarisati stvari koje nisam probao a vidim da nas ima različitih. Ja sam vlasnik jednog BK5 i mogu vam reći da jedinu zamjerku vidim u dizajnu a sve ostalo je EXTRA, čak ima dosta stvari koje nemaju ni strojevi koji su po 1000-1500 eura.
Dodato:
vidim da se svašta komentariše za BK5. Ja lično nevolim komentarisati stvari koje nisam probao a vidim da nas ima različitih. Ja sam vlasnik jednog BK5 i mogu vam reći da jedinu zamjerku vidim u dizajnu a sve ostalo je EXTRA, čak ima dosta stvari koje nemaju ni strojevi koji su po 1000-1500 eura.
Dodato:

SMusic studio
28.11.2015, 23:08
A šta konkretno po tebi fali dizajnu?
Jel možda nefunkcionalni raspored tastera, slabo čitljiv ekran, loš kvalitet tastera, loša izrada plastike, loše dirke ili ti je samo jednostavno ružna po izgledu?
Budi malo precizniji.

tihi05
30.11.2015, 00:59
Meni izgled klavijature nimalo nije bitan :) Zapravo nikad mi ni jedna nije bila lijepa... Tezina da...sto laksa to bolja! Kod klavijature cijenim sotver i tipke.
Ovako nakon nekog vremena, meni kod te klavijature fali zaseban taster za sinhro start stop. Fale mi uocljivije napisane brojcane oznake ispod tastera dok se recimo zeli upisati naslov necega. U odnosu na cijenu necu reci da mi fale individualni izlazi i sl jer nebi bilo realno u toj cijeni traziti takve stvari.
Po meni BK5 moze sve jako dobro zadovoljiti samo treba znat dobro svirat :)

Dakle zaseban sinhrostart stop kao recimo na GW8 i sve osnovno sto mi treba je BK5 ...za te novce bolje nema. Eventualno jos GW8 i to zahvaljujuci majstoru Bobanu !

nesaband
30.11.2015, 13:18
Sinhro star je dobra stvar za svakog klavijaturistu ali nije neophodan.Ja sam se navikao na BK 5 bez njega.Sve je to samo stvar navike.

BK-5 kao sto znate jos uvek drzi cenu a to nije slucajno.Svi drugi modeli sem BK-9 koji je jos uvek top model su nakon dve tri godine od izlaska mogli da se kupe novi sa velikim popustom sto sa BK 5 nije jos uvek slucaj.

Ja ga koristim vec dosta dugo i za sada nemam potrebu za boljim instrumentom.BK-5 zadovoljava sve moje potrebe.

tihi05
30.11.2015, 13:50
Slazem se sa tobom da je i stvar navike ali moramo priznati da je brzi rad sa posebnim tasterom za sinhro-a u zivoj svirci malo malo zatreba. Mada su mi se i posebni tasteri na prijasnjim nekim masinama za prelaze svidjali vise nego ovi sad uz varijacije. No na kraju za aranzersku svirku nakon svih godina zajebancije zakljucio sam da nisu ti detalji ni bitni. Meni se cini da nas ljudi zovu samo zato sto nas je malo sto smo jeftiniji i sto zauzimamo manje mjesta a onaj koji zeli pravu muziku angazira bend pa onda plati i uziva u svakoj stanci i instrumentu .... cak mi se vise nema smisla ni truditi svirati u zivo - malo tko -vecinom muzicar to slusa gleda i cijeni jel ti sviras ili pustas midi. Bitno da dobro zvuci i da se dobro odpjeva i zato mislim da je ovaj BK5 cisto dovoljan izdatak za tu namjenu i da zadovoljava i kvalitetom ! Imao sam prije koju godinu PA2Xpro,pa PA600,pa TR,pa GW8 i sad BK5. Momentalno koristim zadnja tri. TR cu prodat,jer mi je i solo bolji na Rolandima makr nisu "sempl" klavijature :)
Dodato:
.......ehh da i tipku imaju bolju od TR-bar meni.....

korgmaster2711
30.11.2015, 19:01
Ma to je igracka,malo bolja nego neka stara kljava.

SMusic studio
30.11.2015, 20:21
U tom cenovnom rangu, ni Korg ni Yamaha ne napraviše do sad bolju igračku od ove. :p

tihi05
01.12.2015, 22:30
Ma to je igracka,malo bolja nego neka stara kljava.

Nemoras mi vjerovati ali zadovoljniji sam nego prije sa pa2x pro :D
Pa2 je jos oko 1500€ a ovu sam iz kucne upotrebe kao novu kupio za 550€.
Nista nisam ocekivao od BK5 za razliku od PA2 dok sam platio 2000€...kupio sam BK5 da mi nesto lupa ritam dok skidam i vjezbam bass dionice posto sviram u bendu bass i solo. Dok sam se malo upoznao sa BK5 iznenadio sam se pozitivno bas u svemu. Fali mi zasebni sihro...fali mi veci touch ekran..fali mi eventualno individualni izlazi,padovi,ali sve je to manje bitno u odnosu na 1000€ :) Vokalist na klavijaturi mi se nikad nije svidjao,placen a nekosristan-ne volim vokaliste ali kad bi ga trebao radje klavijatura bez njega i onda kupit helicon za kojih 300-400€ i imas pravi vokalist a ne los klon istog na klavijaturi.
Ono najbitnije zvuk i tipke (klavijatura) je OK.
Lagana za transport - ne treba čekati dizanje semlova,ne treba nositi ups kao za tr ili LI...ma milina :D

Ovo je samo moje misljenje i iskustvo.

Ovo nije reklama za Roland i ne prodajem nista :)
Zapravo prodajem TR ...

nesaband
01.12.2015, 22:56
@tihi 05

Neobaziri se na provokatore,vidim da imas svoj izgradjen ukus,da dobro cujes i znas sta je dobro i sta zelis.

Verujem da ces jos dugo biti zadovoljan sa BK-5.
Sto je najvaznije,klavijatura je stabilna,ne kvari se,ima mogucnosti da se edituje po sopstvenom ukusu i da je ne hvalim vise.

Ja je imam vec dugo i siguran sam da cu je imati jos dugo jer mi bolje nije potrebno.

tihi05
02.12.2015, 10:16
Ja imam BK5 i GW8 i mislim da cu jos dugo to zadrzati...bar dok se ne dokaze u radu A7 ...

Zelim samo reci kolegama da ne bacaju novce na aranzere od 3t €.
Nikakav aranzer nikad nece zamijeniti profi bend a BK5 ce u dobrim rukama uvijek zvucati i odraditi posao bolje od loseg benda.
Opet samo na glas razmisljam a tko zeli neka uvazi.
Pozdrav svima :)
Dodato:
Živ primjer je nas cijenjeni kolega Boban-svjedoci smo sta je covjek napravio iz klavijaturice za 400€.
Kako taj GW8 radi i zaradjuje u njegovim rukama :)
To je ono sto ima istinsku vrijednost -covjek i rad .

Boban010
02.12.2015, 11:39
Hvala drugari na lepim recima,veliki pozdrav!:">

andjela987
15.12.2015, 11:27
Odnedavno sam postao prezadovoljni vlasnik BK-5.Desetak godina sam bio na Korgovima dok nisam čuo kako je čovjek sredio i kako zvuči na petici.
Ritmovi su toliko moćni,čisti,sve se savršeno čuje,a "nose".Užitak je svirati, dirke su toliko svirljive i brze.
Neznam što su toliko ljudi skeptični prema rolandovim aranžerima?
Našao sam pregršt ritmova po netu i standardnih i namjenskih. Malo dodaj efekta na fabričke boje,nasnimi ritmove na usb i na tezgu!!!
Niti gubiš vreme na štimanje "tarabuka","bongosa" itd,fabričke boje su sasvim ok(mislim pogotovo za to novaca-smešno).Imam BK-5 nekih 7-8 dana,odradio tri svirke.Niko mi od gostiju nije prišao i pitao me za boje,efekte,udaraljke i sl.

SMusic studio
15.12.2015, 20:36
Tu je i najveća greška KORG(ovaca) što su svi kopirali iste setove jedan od drugog, a neko je to pravio po svom ukusu, svom uhu i što je najvažnije za određeno ozvučenje, pa posle "kako se kod mene to ne čuje kao kod onoga?"

Došlo je vreme da nema više univerzalnih setova i postavki koji se samo presnimavaju, nego, bato moj, sedi i napravi za sebe ono što želiš.
Naravno, ovo važi za one koji stvarno žele da imaju neki svoj zvuk i svoj stil i pre svega, koji umeju to da naprave, a takvi su, nažalost retki i u manjini.

Sve današnje novije klavijature, bez obzira na proizvođača, to imaju i mogu da se drastično zvučno modifikuju. To većini ne odgovara jer je ostala navika "uključi i sviraj" i to ponekad i mene muči. Sav materijal koji sam godinama svirao i provlačio kroz razne Rolandove aranžere sad zahteva dane i dane sređivanja i prilagođavanja, a što je najgore, na kraju misliš da to ipak može i bolje, pa onda stalno prepravke, prepravke, prepravke...nikad kraja.

Po meni je jedino sada bitno da imaš kvalitetnu osnovu, tj. dobar i kvalitetan fabrički sempl kao polaznu tačku, koji Roland definitivno ima, a za sve ostalo čuće se koliko si dobar majstor kada to upakuješ u finalni proizvod - pesmu.
Nervira me samo što više vremena sada provedem na sređivanju klavijature nego na samom vežbanju sviranja, ali tako valjda mora (valjda?)

tihi05
16.12.2015, 10:25
Da tom podesavanju izgleda nikad kraja i to sve na ustrp vjezbanja i rada na samom sviranju.
Ponekad mi to iapada kao neko igranje neka nasa zanimacija...sta bi mi radili da toga podesavanja nema :)

dmmacak
16.12.2015, 11:14
Nije tema za ovo ali ....
Trenutno se pokazalo da je najbolje poslagati ritmove koji valjaju i samo ih nivelisati po jacini, takodje i boje. A svo ostalo vreme iskoristiti za vezbanje ili skidanje novih pesama. Ja tako ne mogu da radim i nikad nisam radio ali vidim ko tako radi razbija se od posla i para.

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

andjela987
23.12.2015, 10:51
I dalje oduševljen sa BK-5.Hvala ekipi na pomoći.
Moram spomenuti ,da je većina ritmova nivelisano i odrađeno vrh. Klavijatura na razglasu izlazi kao dobar bend.Mogu misliti još dok sredim perfomance,sad je to samo osnovno.
Poslije još nekog solca ubacim,ali veliko možda jer sam i ovako zadovoljan sa bojama.I to Juno DS ili Fa06.Sve lijepo izlazi,čisto,bez muljanja prštanja i sl.Uživam u svirci!
Dodato:
Jedno pitanje.Vidm da se spominjalo ubacivanje OS-a od BK-5 orijental.
Da li je neko ubacivao taj OS i šta se dobije sa tim?Pretpostavljam arapske skale,koje mi baš i nisu preko potrebne. Da li ima nekih bitnih promjena oko zvuka,druma i sl.?

nemanja 1982
27.12.2015, 14:49
Jedna molba za sve koji imaju bk5. Vec mesecima se razmisljam o kupovini bk5. ONo sto sam cuo me je prosto odusevilo,ali nazalost nemam gde da probam klavijaturu. Zanima jedna stvar,ako neko ko ima bk5 moze da snimi telefonom ili nekom kamerom,princip rada kako se menjaju ritmovi,prelazak iz jednog ritma u drugi,i kako se menjaju recimo boje. kako je to organizovano?

To ne mogu nigde da nadjem a nemam blizu nijednu muzicku kucu gde mogu videti bk5. Ako to moze neko da mi ucini,bilo bi presudno da li da ga kupim ili ne. hvala unapred.

SMusic studio
27.12.2015, 17:04
Zavisi gde si ga čuo i zbog toga se oduševio. Ako si gledao preko kompa i YOUTUBA onda zaboravi. Svi aranžeri na boljim klipovima zvuče manje ili više besprekorno i poželjno.

Ja ti preporučujem bilo gde da živiš da pre odluke izdvojiš malo vremena i para i odeš do najbliže prodavnice i isprobaš lično instrument.
Što se rukovanja tiče, ja sam pre kupovine BK9 skinuo uputstvo sa neta i prostudirao osnovne opcije za rukovanje, tako da kada sam otišao u prodavnicu mogao sam na miru i sam, bez asistencije prodavca, da isprobavam sve kako funkcioniše. Dopustiće i tebi sigurno da tako uradiš, naročito što im prodaja BK serije jako loše ide pa im je to u interesu. Mene prodavac nije hteo posle da pusti da odem, nudio mi je razne povoljnosti oko kupovine, prosto me bilo sramota što neću tada ništa da kupim.

Nisi nam rekao, da li hoćeš da kupiš nov ili polovan?

andjela987
05.01.2016, 21:24
Mislim da svi malo preterujemo i sa isčekivanjima i sa zahtjevima.Ovih dana imao sam vatreno krštenje po pitanju svirke.Samnom je svirao čovjek sa stvarno napucanim PA900,extra muzičar sa velikim iskustvom.Od tonske probe nije palio ritam na svojoj klavijaturi.Samo je solirao na njoj.I gledao u "igračku" znanu kao BK5.Nije se mogao načuditi zvuku aranžera.A i ovih nekoliko boja što sam nabrzinu zbrčkao odrađuju posao sasvim fino. I dalje se od publike niko nebuni za ton i dizajn.Igraju ,vesele se.Budale.Samo da niko ne sazna da je klavijatura koštala manje od 2000 eura.

Boban010
05.01.2016, 23:07
@andjela987
Imas rubriku Demo snimci gde mozes delima da potkrepis ono sto pricas.Ja mislim da bi vecina nas ovde volela da cuje i sama oceni kvalitet Bk-5.Priznaces,lose deluje kad neko sam sebe hvali.
Dakle napravi temu "andjela987 Demo snimci" pa kreni.Na bk5 je lako nema potrebe da ukljucujes u komp nego direktno snimas na klavijaturi.

andjela987
08.01.2016, 17:44
Neznam koliko bi sa klavijature bio vjerodostojan zvuk kao sa razglasa? Potrudt ću se što skorije da stavim snimke sa svirke.Nisam imao namjeru da se hvalim nego da izrazim svoje zadovoljstvo sa BK5.Niti sam klinac niti početnik.I najviše cijenim svoje mišljenje o soundu.Stvar ukusa i mišljenja.A svako ima pravo na svoje.
Hteo sam da kažem,da većina nas muzičara,previše i vremena i živaca, gubimo na neke detalje (bitne ili ne pokazat će vrijeme i novac) umjesto da uživamo i zarađujemo svirajući.Volim da rasterećen i nasmijan sviram i pjevam.

tihi05
09.01.2016, 13:23
Koristeci neko vrijeme Bk5 mogu reci da je po meni za te mizerne novce zaista isplativ aranzer. Idealna karaoke masina!!
Preporuka za fajlase jer ima video out i pjevacu se na eksternom ekranu prikazuje tekst midi file-a. Kupi se 8" lcd TV -kamionđije to koriste na putovanjima-i to uredno radi. ;)

Ytres
21.01.2016, 17:11
poz ekipa,
Ima li netko ideju kako podesiti aranžer na manual bass dok svira style ?
Nemam tu opciju u softveru,ali rekoh možda ima neka šema:confused:

andjela987
24.01.2016, 19:31
Na LWR,kad je uključen,staviš bas koji želiš.Nisam ni ja primetio da li ima klasični manual bas.

Ytres
24.01.2016, 21:03
@andjela987
to je i meni prvo palo na pamet,ali ne ide.Na "Pianist1" sam stavio LWR bass,da mi ne mijenja akord,ali se čuje trozvuk basa.Onda sam isključio poly na LWR,opet ne valja.
Ostale su mi opcije svirati bas na UP1 ili staviti pratnju na desnu stranu a lijevo bas.
...nisam baš oduševljen sa ni jednom od tih ideja,pa rekoh da pitam...

SMusic studio
24.01.2016, 22:12
A kako ti hoćeš konkretno da sviraš? Šta hoćeš da ti se sve istovremeno čuje, navedi primer?

Ytres
25.01.2016, 11:37
Imao sam ideju da u jednoj varijaciji isključim samo bass kanal u pratnji i odsviram ga sam.

tihi05
26.01.2016, 18:44
Odes na trak mute -desno gore ti je taj taster i pritisnes ga i selektiras koju zelis traku te ju mutiras .. znaci mutiras sve osim bubnja i perkusija ako su na drugom traku,a na lower si stavis bas koji zelis i podesis si na njemu da nema hala-dodas si eq i volume kako zelis u odnosu na bubanj i tako zapises performancu. U svakom styli kasnije dok pritisnes trak mute ce ti odraditi isto sto si postavio sve dok ne ugasis klavijaturu a mozda i poslije :) ne sjecam se vise...nije ni bitno !
Nadam se da si na to mislio :)
Dodato:
Zaboravio sam napomenuti da taster trebas pritisnuti i tako ga drzati dok se ne pojavi ekran za podesavanje !

Ytres
26.01.2016, 23:37
Radi se o tome da bih ja ostavio i bubanj i kontru.
Nadam se da će sada biti jasnije :winking:
Znam si ja urediti performance,problem je što neznam jasno postaviti pitanje :D
Znači:moram stisnuti trozvuk da bih promjenio akord kontre.
I tu je problem.Onaj bass iz LWR se čuje u tom trozvuku.

hvala ti na idejama!
Još samo da nam objasniš kako si podesio one "Ćaćine" tambure i onda možeš prodati BK5 :D

tihi05
27.01.2016, 01:30
Ako ostavis kontru mijenjat ce ti na svakom tonu bas gitare neki akord :)
Sad sjedim nad ea7 pa nemam vremena ispisivati parametre za tambure iz bk5-
ali namjeravam kad sam obecao !
Dodato:
Ako ostavis kontru mijenjat ce ti na svakom tonu bas gitare neki akord dok sviras bas iz lowera. :)
Ako zelis manualno odsvirati bass gitaru onda moras iskljuciti sve akompe da bi to bilo dobro cuti,a lijevom rukom mozes mijenjati akorde jednim prstom ili hvatat pune akorde -to ti je ono "onefinger" mod i neznam na pamet sta sve ima tu za podesiti-ali tu neces naci rijesenje svojoj zelji!
To sto ti zelis mislim da je nemoguce. Ako sam te dobro razumio svirat manualno bas dionice uz bubanj iz stayl-a a da ti pri tome kontra normalno svira akorde nema logike :) Imam ideju kako bi mozda to islo ali to je dosta zezancije i ne znam da li ti se da i isplati to raditi-da na intro usnimis bubanj i kontru tog dijela melodije tj pjesme a da bas sviras "rucno" ili drugo rjesenje odsviraj bas desnom rukom a mutiraj ga u akompu !!

Sad sjedim nad ea7 pa nemam vremena ispisivati parametre za tambure iz bk5-
ali namjeravam kad sam obecao !

nesaband
31.03.2016, 15:20
Interesuje me da li kod BK-5 u favorit bojama moze da se usnimi ekvilajzer i MFX pri postavljanju istih?Meni to nije uspelo.Ima li neko ideju kako to treba uraditi?

Kod mene na BK-5 kada aktiviram neku favorit boju klavijatura povuce ekvilajzer i MFX iz Upp 1 koji je podesen u tom performansu.

Slozicete se da to bas i nije najbolje resenje jer onda ta boja ne zvuci kako bi trebala da zvuci.

andjela987
07.04.2016, 20:33
I dalje prezadovoljan sa BK 5!!!
Još kad sam saznao da podržava ritmove sa E-A7 i BK9.Sreći nema kraja!

Boban010
07.04.2016, 22:25
Eeee moj andjele,jos kad cekamo tvoj demo da cujemo s cime si "porazio" Pa800 i jos uvek nista! I ja sam zadovoljan Jugicem ali on nikada nece biti Mercedes!

andjela987
05.05.2016, 01:52
Haha, nek se samo ima šta komentarisati.
Evo bar o nečemu pametnom da imamo polemisati.
http://www.rolandtr.com/bk5or/urunler/e-a7/
Ritmovi namijenjeni za BK5 Or.
Ima i nekih perfomansa urađenih.

andjela987
26.05.2016, 11:44
Evo još nešto da podijelim sa kolegama.
Kome nedostaju terce na BK5, može UP2,kada se doda boja po želji, uđe se u perfomance edit,u vrhu mora biti UP2, na Fine tune staviti plus 1.
Nije prava terca ali lijepo popuni boju.

andjela987
21.09.2016, 14:48
Pozdrav kolegama!
Da li se neko,od vlasnika BK5/7/9, ozbiljnije zabavio kombinacijom sa android tabletom? Koji songbook ili neki drugi program za kontrolu aranžera preporučujete?

Tomy
21.09.2016, 18:51
Roland kao marka ne radi sa android uređajima i aplikacijama jer su se pokazali kao nepouzdani i nestabilni u radu sa audio i midi protokolom.

ffb
21.09.2016, 19:01
Ipad- Bk partner

andjela987
22.09.2016, 16:43
Ipak bih volio da se javi neko ko je bar probao sa android tabletom da upari neku od ovih klavijatura. Da li sa nekim songbook-om ili sličnim programom, da se upare tekstovi sa namjenskim ritmovima.
Za BK partner i Ipad se zna, ništa novo.

ffb
22.09.2016, 18:15
@andjela987, ti malo izmisljas toplu vodu😂
Pronadji ti negdje preko Googla nesto sa android sistemom za Roland Bk pa nam javi😜

andjela987
23.09.2016, 15:58
Hvala kolegama na mudrim i konstruktivnim odgovorima.

ffb
23.09.2016, 17:59
Ma nema potrebe za zahvalnicom😂Jedino da jos pokusam kontaktirati Japanskog cara Akihita i zamoliti ga da potvrdi pismeno da Roland Bk nema aplikaciju za android sistem😜

BREZANIN
27.01.2017, 09:53
Bk5 ima ugovor sa IPAD-om,toliko je bar poznato.

wladymeer
24.03.2017, 00:34
Razmišljam se da pazarim neki BK aranžer u skorije vreme jer mi deluje kao dobar odnos cena-kvalitet.

E sad, ono što pokušavam da ustanovim jesu razlike izmedju modela pa ako neko može da me dopuni, hvala unapred. Izostavio bih BK-9 iz poredjenja jer mi deluje da je to ipak kao drugi univerzum u odnosu na ova dva modela.

Ono što me "buni" jesu konkretne razlike izmedju BK-3 i BK-5 - po specifikaciji vidim:

BK-5 ima UP1 i UP2 za razliku od BK-3 koji ima samo UP
BK-5 ima multi-band kompresor, 50tak ritmova više + user memoriju za EQ i kompresor i nešto jače zvučnike.

Ono što ne piše jeste da li od tih 50 ritmova nedostaje neki bitan za našu muziku i generalno, osim UP1 i UP2, postoji li nešto bitno što bi mi nedostajalo ako odlučim da pazarim BK-3?

Recimo da bih u krajnjoj postavci BK-3 koristio kao mašinu za ritam i pratnju a PC3K6 koristio za solo pa me zanima da li bi mi BK-5 ipak bio zgodniji toliko da opravda cenovnu razliku?

ffb
24.03.2017, 05:54
Osim tih pomenutih razlika koje si naveo mislim da ti " nedostatak" tih 50- tak ritmova nece faliti.Radi se o preset ritmovima. Oba citaju pravljene ritmove kojih ima vise nego dovoljno. U svakom slucaju BK5 je bolja klavijatura.Mozda neki korisnik Bk 5 objasni bolje i detaljnije.

spasiva
01.10.2018, 12:24
Ljudi... Gde mogu nabaviti, kupiti dobro sredjene ritmove za domacu pop i narodnu muziku za bk 5...trebaju mi ritmovi,poput onih koji su se koristili na g 1000....konkretno sredjeni bubanj i bass, bez turbulencija, pucanja, egzibicija u fill in i ostalim kerefekama i izdrkavanjima nekog isfrustriranog tvorca istih! Znaci produkcijski i tehnicki cisto, prosto i jednostavno, me
tricki i tonski otkucani i sredjeni! Ukoliko neko poseduje i zeli da mi proda, dolazim na adresu, da cujem i placam u kesu odmah!
Dodato:
P. S. Nikako JV, sator, trzalicni bass, ciganija, egzibicije, gutanje vatre,pustanje kise i oluje.... Konkretno, cisto,prosto i puno... Kao sto svira N. O. RTS

andjela987
02.10.2018, 00:43
Tesko da je neko baš sredio ritmove,onako da se svakom sviđa.Malo zagrejati stolicu pa "nakuckaš" po svom ukusu.

dmmacak
02.10.2018, 07:53
Tako je potpisujem post. Jeste da je to ogroman posao, pogotovo za nekog ko ne zna ništa oko produkcije. Ali kad se razmisli malo bolje, te ritmove da sredimo i za 6 meseci isplati se trud i vreme. Svaki dan po nešto se uradi. Najbitnije je da ni jedan ritam ne odstupa preterano od drugih.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

brackovic
08.11.2018, 21:25
Pozdrav, skoro sam kupio BK5 OR. Tek kada sam dosao kuci video sam da je menu na klavijaturi na turskom Jeziku :rolleyes: Da li slicajno neko zna da li moze da se prebaci na Engleski ili bar Nemacki. Guglao sam ali nisam uspeo da nadjem resenje. Probao sam i sa update bios od bk5 ali ne odgovara. Hvala u napred na pomoci.

Humu
25.02.2019, 12:27
Uzeo sam kolegi bk-5. Lagano prokuzavam klavijaturu, ali mi neki segmenti nisu jasni. Mogu li harmonike imati onaj korgovski sustain? Dobre su ali ne zvuce mi sto posto uzivo. Gde se nalaze padovi? To nikako ne mogu skuziti.
Video output sluzi samo za songbook?

Slava28
10.09.2020, 20:06
Trebam malu pomoć. Skinuo sam update sa Roland stranica za bk5 jer kod mene još uvijek na staroj verziji. Spremio sam to na USB stick ali kad ubacim stick unklavijaturu ne deseva se ništa, kao da je stick prazan. Koliko sam shvatio Update se radi tako da se stisne Taster write i dok se on drži palim.
klavijaturu. Ali opet se ništa ne desava. Trebao bih od nekoga pomoć kako to da napravim.
jedino što mi pada na pamet da datoteka sa uodatom na stranicama rolandanije ispravna ili ne valja. Molim za pomoć, hvala u naprijed

Tomy
10.09.2020, 20:55
Kako misliš "datoteka" mora biti 6 datoteka. Ti si valjda samo iskopirao zip datoteku na stick a to ne može da pročita jer je su unutar te zip datoteke zapakirane one koje su potrebne za update? Čitaš li uopšte sa razumijevanjem šta piše na download stranici?
"After downloading and extracting the compressed file, please refer to the BK-5_System_Update_Procedure pdf document included for the update" šta bi u prijevodu značilo:
"Nakon preuzimanja i izdvajanja komprimirane datoteke, pogledajte pdf dokument imena BK-5_System_Update_Procedure za postupak ažuriranja"

Poslano sa mog NOA_N8 koristeći Tapatalk
Dodato:
To je postupakhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200910/f6952e017a496595b989b270a84a9e21.jpg

Slava28
10.09.2020, 21:22
Kako misliš "datoteka" mora biti 6 datoteka. Ti si valjda samo iskopirao zip datoteku na stick a to ne može da pročita jer je su unutar te zip datoteke zapakirane one koje su potrebne za update? Čitaš li uopšte sa razumijevanjem šta piše na download stranici?
"After downloading and extracting the compressed file, please refer to the BK-5_System_Update_Procedure pdf document included for the update" šta bi u prijevodu značilo:
"Nakon preuzimanja i izdvajanja komprimirane datoteke, pogledajte pdf dokument imena BK-5_System_Update_Procedure za postupak ažuriranja"

Dodato:
To je postupakhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200910/f6952e017a496595b989b270a84a9e21.jpg

Tako sam i napravio ali se ništa ne desava
Dodato:
Samo mi ovo piše i ništa se ne desava https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200910/6872e225406341d2fb3545685582c4a4.jpg

Gesendet von meinem MHA-L29 mit Tapatalk

Tomy
11.09.2020, 00:02
Znači, tih 6 datoteka iz mape si kopirao na stick, ubacio stick u klavijaturu, upalio zajedno sa write dugmetom i ništa se ne događa?

Slava28
11.09.2020, 03:23
Upravo tako, samo piše ovo što sam slikao.

Dali moram na klavijaturi neke postavke prije update odraditi tj podesiti?

Morison
11.09.2020, 08:34
Pokusaj sa drugim USB stick-om.
Pojedini usb stick-ovi nisu kompatibilni sa klavijaturom.

Tomy
11.09.2020, 08:58
To sam baš htio napisati. Na računalu možda radi pravilno ali ga klavijatura ne može prepoznati pa zato ne vidi datoteke sa sticka kako bi mogao započeti update proces.

Slava28
11.09.2020, 19:05
Evo da se javim a ujedno i zahvalim na pomoći. Riješio sam, problem je bio u USB stick u kao što je kolega napisao. Tek sa petim USB stickom sa uspio napraviti update. Još jednom hvala na pomoći

Humu
11.10.2021, 12:52
Zna li netko gdje se mogu pronaci tvornicki ritmovi za bk5?