|
|
Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 26.10.2013
Mjesto: Bajina Basta
Downloads: 15
Uploads: 1
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 8 puta u 8 Postova
Instrumenti: tyros 5, korg kronos
![]() |
![]()
E kad ste vec u kancelariji ,postoji li nacin da se promene tonovi u ovim midi tercama,odnosno na da se otvori ovaj midi fajl terce u nekom programu i da se tonovi izmene ?Kad se otvori u cubaseu "veze smozgom" nema
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 24.02.2017
Downloads: 148
Uploads: 0
Rekao HVALA: 112
Zahvalili mu 29 puta u 28 Postova
Instrumenti: Korg Pa4x
![]() |
![]()
Casper napravio sam sve kao što si prikazao na youtube-u glede C up midi terci međutim meni ta postavka ispravno svira u F-duru ali ne i u C-duru?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.806 puta u 1.354 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Provjeri da li je Transpose na 0 (nuli).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Nisam to jos shvatio kako fynkcionira.Par dana sam pisao,usporedjivao ali dzaba.
Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Stvar funkcionira ovako.
Potreban je MIDI kabal kojim se spoji MIDI OUT i MIDI IN u klavijaturi. U midi postavkma je potrebno podesiti da RIGHT3 šalje informacije po trećem kanalu prema SONG-u. (slika. midi-terce) Potrebno je imati postavke terci koje su spremljene kao SONG. Ako ih pogledamo u nekom editoru, one izgledaju ovako ![]() I kako stvar funkcionira? Na RIGHT1 odaberemo osnovni sound, a na RIGHT3 onaj koji će svirati tercu. U SONG pozovemo tercu koja odgovara tonalitetu i vrsti pjesme koju izvodimo. Počnemo svirati. Informacije putem midi kabla "putuju" po trećem kanalu (RIGHT 3) te "ulaze" u SONG. Postavke koje su zapisane u SONGU "mijenjaju" tonove i kreiraju drugi glas, tkz. tercu. Ona svira zajedno s RIGHT1 soundom i zajedno čine dvoglas koji izlazi na MAIN OUT klavijature. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Da,to je jasno.
Ali nisam uspio naoraviti svoju tercu,oo zelji. To nisam shvatio. Nije ni bitno na kraju ,ali jedno vrijeme sam bas imao zelju nauciti kako se rade takve terce. Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
E to ja nisam shvatio...
Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Sve se može lijepo i po želji odraditi u starom dobrom XGworksu. Princip izrade je vrlo jednostavan.
Ne da mi se sada tipkati i opisivati postupak, za par dana ću napraviti video koji prikazuje kako se može odraditi svaki detalj ovoga što vas zanima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 26.10.2013
Mjesto: Bajina Basta
Downloads: 15
Uploads: 1
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 8 puta u 8 Postova
Instrumenti: tyros 5, korg kronos
![]() |
![]()
Super jedva cekam video!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Vidim da ste nestrpljivi pa sam malo "požurio". Video prikazuje postupak unošenja podataka u XGWorks program, tj. gornja terca C dur koja svira na trećem MIDI kanalu.
Princip je slijedeći. Tonovi kojima je dodjeljena vrijednost "50 cent" sviraju za +4 od osnovnog tona dok oni koji imaju "-50 cent" sviraju za +3. Kada radimo donju tercu, vrijedi obrnuto pravilo. Note shift treba postaviti na -4, detune na 11.0 Hz. Ovdje su note s vrijednošću "50 cent" postavljene na -3, a one s "-50 cent" na -4. I to je sva filozofija. Kada jednom napravite obrazce za donju i gornju tercu, dovoljno je prilagoditi ovih "+-50 cent" za svaku željenu tercu. Pitate se čemu služi ovaj detune, zašto 50 cent i zbog čega ne bi bilo kao na Korgu +1 ili -1 shift? Valjda zbog toga što je to Yamaha, a kod nje izgleda mora sve biti komplicirano. ![]() Ajdmo pojasniti situaciju. Interval od pola tona ima vrijednost "100 cent". Ova kontrola po XG protokolu se može namjestiti u rasponu od -63 do 64. Kada je ona na 0, ton je nepromjenjen. I tu leži "problem" jer ne možemo namjestiti vrijednost kojom bi podigli ili spustili svaki ton skale za +1/-1. Zbog toga stavljamo -/+ 50 cent i djelujemo tako da je ton samo za četvrtinu niži/viši od osnovnog. To naravno zvuči "raštimano". Da bi se "nadomjestila" ova druga četvrtina tona, tj. da bi uštimali instrument, koristimo kontrolu detune. Vrijedost od 11 Hz može popraviti stanje i iako ona nije potpuno točna, terca će zvučati dobro. Možda ovo što sam napisao neće biti jasno na prvo čitanje. U tom slučaju skuhajte kavicu, zatvorite vrata od ureda/sobe da vas ne smetaju i lagano pročitajte ponovo. ![]() Promijenjeno od casper (30.09.2016 u 12:36 sati) Razlog: dodan kvalitetniji video zapis |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | darko87 (30.09.2016) |
![]() |
Favoriti |
|
|