|
|
Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš Svi želimo da zvučimo bolje, ni neka crkavica nije na odmet. |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#171 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 08.04.2009
Mjesto: Tuzla
Downloads: 1848
Uploads: 26
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 37 puta u 35 Postova
Instrumenti: Korg Pa1x,2x,Triton Extreme
Interesi: Muzika
![]() |
![]()
evo vak ovecinu sviraca sam i ja sam gledo da sviraju amol pretezno i obaraju sebi transpozu kako im stima e to za mene nije svirac nit ce bit ko vec tako radi ako vecina nije skontala akorde kako ide onda ja neznam nije stvar skole nije skola bas potrebna ko ima volju on i nauci kao prvo ja to nikad ne koristim sviram odakle hocu i kakoo hocu sviram sa tri prsta jer tako sam ucio i sve sam sam znaci malo dobro naslusajte odakle to ide i onda ce vam bit lakse a vec obaranje transpoze a profesionalac to neide drugovi vecina vas to radi rijetkost da ko svira ispravno i sviraju pomocu midi fajlova ja midi fajl mrzim cut a kamoli u klavu da ubacim jok moj savjet je da se ne dirka ta transpoza ja to neznam da imam na klavi heheh odbiji to prihvati se vjezbe i sve ces skontat svi zele da jednostavno zarade pare razumijem ja ali nemores nesto sa time postic ko god vidi tesko to je moje misljenje bar neko moj objasnjenj neznam kako drugi misle i sta rade pozz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Drugar foruma
|
![]()
Bas tako sam vec jednom ovde negde pisao. Podesio sam midi setap na Tyros 2 i spoio sam ga sa midi kablom na Lee.Sto znaci da sam u mogucnosti da vucem boje sa Lee tako da ako je potrebno ako promjenim transpozu na Tyros mjenjam i tonalitet na Lee.Vrlo prakticna opcija u stres situacijama.Da ostanem na temi dakle koristim Transpozu ovisno o situaciji jer nisam taj tehnicar koi moze u svim tonalitetima da odsvira sve i da to lici nanesto.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 15.01.2007
Mjesto: VUČKOVCI
Downloads: 2014
Uploads: 4
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 4 puta u 4 Postova
Instrumenti: PA800 I TRITON TR
![]() |
![]()
ja sam pocupo crne dirke sa klavijature
|
![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 12.12.2008
Mjesto: Novi Sad
Downloads: 99
Uploads: 11
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 18 puta u 16 Postova
![]() |
![]()
@smt2
znaci to moze??? ja rekao da bih to voleo, a nisam imao pojma da moze. da li treba neka specijalna ocija za to,da li to moze na svim klavijaturama? |
![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Drugar foruma
|
![]()
Pa neznam care dali to moze na svim klavijaturama jer sam Yamahovac i tu je moja baza ali kao sto velim kod Tyros 2 i Lee to funktionise sasvim normalno i vec par kolega me je ovde sa foruma zvalo pa smo to ustimali i funktionise sigurno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 09.01.2007
Downloads: 270
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]()
Probao sam par puta transponovati neke pesme na licu mesta ,koje nisam bio sigoran da cu odsvirati istog kvaliteta kao kad sviram iz tonaliteta koji inace sviram odredjenu pesmu....
I neverovatno ali,svaki put se zeznem i ne iskljucim transponze za sledecu pesmu... ![]() A onda ostatak benda me gleda belo,i pita se sta radim.... ![]() Tako da ne koristim.... vise mi odmogne nego sto pomogne.. A i svaku pesmu koju treba transponovati nije mi problem za harmoniju... vec samo za forspile, odsviram i njih nekako ali ne tako sjajno kao iz nekog tonaliteta odakle ih inace sviram pa cak i da je iz c#,f# itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Tuzla - BiH
Downloads: 127
Uploads: 0
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 19 puta u 19 Postova
Instrumenti: Korg Pa800,Pigini De Luxe,Klavir
![]() |
![]()
Sto se mene tice,ja ga licno ponekada koristim,ali ima par razloga...
Kada mi je neka pjesma previsoka za pjevanje onda je nabrzaka transponujem da je sada ne skidam iz drugog tonaliteta,ali ipak sam se bazirao na tome da pjesme skinem u intonaciji koja meni odgovara,a posto sam sviram onda mogu koristiti transponovanje ako neko drugi umjesto mene uleti da pjeva. ![]() A mahana za tu opciju mi je ta,da i pored klavijature sviram i harmoniku,tako da,recimo,ako neku pjesmu transponujem na klavijaturi jer mi ne odgovara originalna intonacija,poslije kada je krenem svirati samo na hamonici desi se problem jer je ne mogu sada direktno transponovati u sred svirke i usred pjevanja,tako da taj transponzer moze biti koristan a moze biti i veliki problem... ![]() Lijep pozdrav... ![]()
![]() |
#178 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
U zivotu nisam stisnuo ona dva tastera za transpoze. Nikad nisam razumeo zasto nekom crne dirke predstavljaju problem. U samom startu vezbanja je bitno danonocno vezbati skale pravilnim prstoredom, razlagnanje akorda leva i desna ruka naravno. Svako ko ovako radi nikada nece primetiti ta dva tastera da postoje na klavijaturi niti ce mu biti vazno iz kojeg tonaliteta ide pesma ili kolo ili bilo koja kompozicija. To je na neki savet za sve, iz nekog mog dosadasnjeg iskustva
|
![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 23.01.2009
Mjesto: Prijedor
Godina: 56
Downloads: 883
Uploads: 28
Rekao HVALA: 37
Zahvalili mu 106 puta u 97 Postova
Instrumenti: klavijature i gitara
Interesi: Ribolov
![]() |
![]()
Ja transpozer ne koristim nikad.Ako čovjek dobro poznaje ljestvice i prstomete,onda to nije problem.Čak je i praktičniji prstomet u tonalitetima sa crnim dirkama,samo se u glavi okrene sklopka i piči odakle hoćeš.Naravno,ne može foršpil(zbog prstometa) odmah biti transponovan u sve tonalitete,ali može se uvježbati u tonalitetima oko originala.Ukratko,protivnik sam korištenja transpozera.Pozdrav!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 12.12.2008
Mjesto: Novi Sad
Downloads: 99
Uploads: 11
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 18 puta u 16 Postova
![]() |
![]()
znaci nije ti problem da neku pesmu iz dmola odsviras odmah u cis molu? meni je to strasan problem. ja stvarno ne znam akorde iz cis mola, niti iz disa, niti gis.
trebalo bi mi bar nekoliko pokusaja da skinem pesmu iz drugog tonaliteta. |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
koristite, transpozer |
|
|