Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Yamaha

Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 10.10.2013, 09:15   #151
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2008
Mjesto: SONTA-APATIN
Godina: 58
Downloads: 1135
Uploads: 35
Rekao HVALA: 290
Zahvalili mu 97 puta u 92 Postova
Instrumenti: Paolo Soprani super paoloIII,Tyros3
Interesi: HOBI PRESAO U POSAO...Pecanje...
VUNIMRAV ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

A Casperu,mogu li i na ostale (ll,lll,lV) tipke staviti bilo koju ftranicu-funkciju ili mora biti vezana za songove?
VUNIMRAV je offline   Reply With Quote
Star 10.10.2013, 09:26   #152
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.825 puta u 1.359 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Te četiri tipke (I, II, III, IV) su vezane isključivo za brzi pristup songu. Bez obzira na lokaciju, recimo HD/song/evergreen ili USER/moja pjesma ....
Pripremili su ga fajlaše

Za Style imaš 11 takvih memorija, svakak grupa ritmova je nova lokacija. NAravno, mora biti uključen FILE ACCESS.

Ako želiš brži pristup do ostali funkcija kao što su prikaz OTS, FREEZE, Multipada ...... koristi tipku DIRECT ACCESS, a nakon toga željenu tipku na panelu klavaijture.
casper je offline   Reply With Quote
Star 10.10.2013, 09:30   #153
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ne, to su iskljucivo taste koje pripadaju Song Modusu i namjenjene su pohranjivanju Songova. Jos od PSR9000 (negdje krajem 90-tih) Yamaha drzi te cetiri taste na svojim instrumentima vise klase. To je prevashodno smisljeno za nadri svirace kojima je najkomplikovanija "svirka" i najvirtuozniji momenat, kada treba pritisnuti Play ili Stop sekvencera na instrumentu. Korg je tu otisao jos dalje, nedostizan je sa svoja dva Midi File Playera, ama ne mozes da prekines muziku taman i da hoces. I jos se javno busaju sa ta dva sekvencera, kao da je to najvece moguce dostignuce u domenu aranzera. Mada, kad bolje razmislim... imaju oni i pravo...

Edit.

Eto jednom i ti bio brzi... bas mi je drago.

Promijenjeno od tranzit (10.10.2013 u 09:31 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote
Star 14.10.2013, 18:22   #154
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Standard

Hvala obojici!!
E sad imam problem.Sredjivam-nivelisem volumen na ritmovima koje sam vec imao,pa me interesira moze li se u mixing kozolu u Masterr compresoru pojedinacno "ppjacati"(odrediti drugi user) i kao takav memorisati?
Znaci hocu da pojacam mojih 200tinjak namenskih ritmova,koji zvuce priguseno u odnosu na sve ostale na klav.Bilo bi mi nogo lakse,jer evo vec 5 dana pesacki idemritam po ritam,instr po instr.
Star 14.10.2013, 18:37   #155
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Standard

Malo si nejasan.
Ali ono što je sigurno, možeš napraviti vlastitu postavku compresora i pohraniti to kao USER. I onda njega pridružuješ željenom partu ili svim svim partovima istovremeno.

Ono što nije jasno jest, prema kojim ritmovima su ovi tvoji tiši? Tvorničkim ili nekim "trećim".

I mali savjet, glasnoća, tj, volumen se ne balansira s compresor-om. Za to postoji volumen potenciometar.
Star 14.10.2013, 18:55   #156
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Poslusaj caspera, pod obavezno, a Style trake (instrumente) miksaj tako da ostane dovoljno headrooma (prostora) za solo instrument. Yamaha postavlja level bubnjara i bassa (sto u sustini i odredjuje i sve ostale levele u Styleu) na nekih 70, pa pokusaj i ti. Pogledaj radi reference i kako stoje Velocity vrijednosti pojedinih udaraca na Drum trakama, a i na Bass traci tih fabrickih ritmova, pa se i ti vodi time. Na taj nacin si ubio dvije muhe. I miks ce biti u ravnotezi sa fabrickim ritmovima, a i solo instrument ces moci dovoljno da pojacas, odnosno istaknes, u odnosu na ritam sekciju.
tranzit je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post:
VUNIMRAV (14.10.2013)
Star 14.10.2013, 19:24   #157
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Standard

Opet hvala obojici!Upravo tako, imam tri vrste ritmova:fabricke,"moje"(sa psr-a) i trece(koje sam zatekao na samoj klavijaturi).Odnos snaga je razlicit kod svih a ja sam se vodio prema ovim trecim(da ih tako kazovem),oni su znatno bili glasniji od mojih koji su bili blizu fabrickih.
Kompresor nisam ni pipnuo nego sam isao ritam po ritam i instrument po instrument i ujednacavao ih,ali mi je to saporo i vec dosadilo,pa bih ja nekao to da ubrzam,e zato sam pitao da li kad pozovem moj stari(tisi)ritam mogu da mu dodelim vrednosti od master kompresora koji se seadrzi(nalazi)u ovim 'trecim ritmovima a da se pri tom samo taj zeljeni ritam pojaca.
Eto mozda ce sad biti jasnije ili sam ga bas uvaljao!!!

Promijenjeno od VUNIMRAV (14.10.2013 u 19:25 sati)
Star 14.10.2013, 20:47   #158
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Standard

Ma to je muka živa kod balansiranja styla, poznato mi je. Ali od početka treba raditi (jedino) kako valja, a upravo to ti je Tranzit preciznije objasnio. Sound nije nužno bolji ako je dinamika odsviranih elemenata veća (viša). Ponekad je upravo suprotno. Zanemari sada glasnoću kao dimeziju, ona se regulira s volumenom parta, master potenciometrom i volumenom na kanalu mixera. Postoji funkcija kod obrade Styla koju ćeš naći pod GROVE > DYNAMICS, poigraj se s njom i tu pokušaj regulirati dinamiku prejako odsviranih elemenata.Postavi ih na vrijednost tvornički odsviranih ritmova, a oni se recimo kreću od 80- 90 za bas drum.

Nikada nisam razumio "majstore" koji "nabriju" velocity većine elemenata druma na max, volumen dignu na 120-127 i još "puknu" compresor na drum. Kao, ritam "dobro puca" ali je to potpuno krivi dojam. Uvijek dajem primjer, zamisli bubnjara koji udara po svim elementima bubnja maximalnom jačinom, ili je body bilder ili napušen.

Kako olakšati, ubrzati proceduru? Možeš možda krenuti s nekim programom za komp poput MixMaster. Preglednije i brže jest ali trebaš malo utrošiti vremena za upoznavanje s programom.
Star 14.10.2013, 20:55   #159
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Standard

OK druze!Shvatio sam bit,poentu,srz-a to je .......kicma,hemoroidi,...na.ebao sam,ali neka!!!Ovo sto sam uradio do sada 40-tak ritmova za 10tak dana su ne dobri nego prosto me nose da sviram,jos sam pre neki dan "nabacio'terce i sad lepo pakujem!!!
Ovo je kao kad sam pre 10tak g iz Audi kockice presao u A4, eto tolika je razlika imedju psr i ovg cuda.
Hvala ti Casperu,jos ce biti pitanja i za tebe i onog matorog Omladinca!!
Ziveli,evo idem po pivo u vase zdravlje i svih forumasa!!!
Star 18.10.2013, 00:01   #160
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Standard

Imam nekoliko setova od korgaTR.Na njemu sam imao nekoliko harmonika koje su mi se svidjali i jos nekoliko farbi.Da li mogu sa nekim i kojim progarmom da pojedinacno konvertujem tih nekoliko farbi u format za T3.Vidim na forumu da je to neki awawe.... e da li ima kakav da je za dz a da to moze odraditi.
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 09:57

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije