|
|
Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš Svi želimo da zvučimo bolje, ni neka crkavica nije na odmet. |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Kao kod kuće
Registrovan/a dana: 25.12.2008
Mjesto: SONTA-APATIN
Godina: 58
Downloads: 1135
Uploads: 35
Rekao HVALA: 290
Zahvalili mu 97 puta u 92 Postova
Instrumenti: Paolo Soprani super paoloIII,Tyros3
Interesi: HOBI PRESAO U POSAO...Pecanje...
![]() |
![]()
Uuuu,ala ste zadali temu,ova ce se razvlačiti jedno mjesec dana.Imao sam 21 godinu kad sam išao sa bendom u Kanadu i vratio se kući sa 10-tak iljada K dolara, a bio sam tamo dva mjeseca a svirao dve svadbe i nekoliko *koncerata*,ostalo -život.Vratim se kući i kupim audi jaje,glavna faca u malom gradiću.E to je bilo davno,ali ni tada ni sada nisam birao svirku,jer ja se držim onog starog pravila*bolje vrabac u ruci nego golub na grani*i nešto se nakuka.Slažem se da ne treba ići ispod cijene,i nivoa,ali mora se biti malo fleksibilno,pogotovo u ovo najje...... vrijeme.Osim toga nevalja kabalisati,i još uvijek se može zaraditi solidna lova u odnosu na druga yanimanja,ja i uplacujem redovne obaveze,a dokle ću neznam.Uglavnom velika većina muzičara baca bombe.Vredan radnik ne odbija posao,ako treba i za džabe,jer danas se vrlo tečko dolazi do posla,a mi smo zadnji u *lancu ishrane*.Ja i mam običaj reć da smo mi muzičari kao one zelene žabice što predskazuju kišu,ako ima narod,bice nešto i za nas.Pozdrav svim kolegama, a moj savjet maldjim kolegama ,naravno drugarski,i ja sam ga usvojio od starijeg,**od birača nikad dobra je...!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Drugar foruma
|
![]()
TERAPIJA BEND u uzem sastavu kosta 350-400e nas troje,
a ako nas ide 6 kosta 650-700e. Odprilike 100e. Eto. Pozz...
![]() |
#3 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 03.02.2007
Downloads: 166
Uploads: 0
Rekao HVALA: 16
Zahvalili mu 7 puta u 7 Postova
![]() |
![]()
ja licno mislim da su vam kolege Kreso i Sejox sve odgovorili po tom pitanju pa cak i ja ako uzmete u obzir jedan od mojih postova na ovu temu.
Dodato: da dodam,bilo jos korektnih odgovora vezano za ovu temu. Promijenjeno od hajro (14.06.2009 u 02:03 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Sejo brate, kad mi je ucitelj harmonike pricao kako je po Mostaru 70-ih godina bilo i kafana i provoda i riba, dodje mi da zaplacem sto sam rodjen u ovom vremenu modernih kafica. Bas sam pricao s prijateljem, tome je kriva Amerika & Co sa komercijalizacijom. Nema vise onih kafana s kariranim stolnjacima, drvenim stolicama i akusticnim orkestrom, sada su u modi neki tematski kafici s nekim stolovima i stolicama ko iz space shuttlea, a to o kafani govorim kako su mi drugi pricali, jer ja nazalost ne znam kako je to izgledalo. Prije se ekipa mojih godina motala po kafanama i lumpovala, a sta sada rade? Oblace fred perry, burberry, kao kezualci po uzoru na green street hooligans i razbijaju po gradu i tuku se gdje stignu, a ko je to donjeo? Engleska sa svojim filmovima koji velicaju nasilje, zalosno
![]()
![]() |
#5 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 28.05.2008
Mjesto: Preko sedam mora
Downloads: 1025
Uploads: 5
Rekao HVALA: 39
Zahvalili mu 62 puta u 54 Postova
Instrumenti: KORG pa50,Futura nordiska piano,Classico gitara,Weltmeister Stella
Interesi: Muzička i video produkcija,razglasi,rasvjeta,stage
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Da, stvarno je ovaj svijet krenuo krivim putem. Nisu više kafane k'o prije, zarada, a "muzičara" ima na svakom ćošku.
Što se tiče moje zarade, ja sam naplaćivao po satu oko 20-30KM (10-15€). A trebao sam svirati u jednoj caffe galeriji u kojoj, nažalost, više nema prometa, od 20:00 do 01:00 za 150KM (75€) s tim da smo se dogovorili da gosti plaćaju muziku. Znači da dođe 50 gostiju i da svaki od njih da 3KM (1,5€) i muzika je plaćena. Sad trenutno nigdje ne sviram, a sa bendom (pošto smo se tek osnovali) još nisam svirao nigdje, a obično bi svirali mature, u kafićima i slično. Ako ikad nestane ove krize, možda će biti bolje (za nas muzičare)... Toliko od mene, pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Drugar foruma
|
![]()
Sviram pretezno sam i uz mene su uvjek pjevac i pjevacica! Sad ako je u pitanju kafic po glavi je 120eura! A Svadbe, Diskoteke, i sve privatne zabave je od 200eura pa i do 300 zavisi!!! Pozzz svima
![]() |
#7 |
Početnik forumacije!
|
![]()
Radim u trojci,gitara,aranzer i pjevacica,oprema je vrhunska i ne koristimo matrice,znaci sve ide uzivo.Svadbu naplacujemo 300-400 eura u zavisnosti
od trajanja i lokacije(ukupno,da nebi neko pomislio da je po glavi),a lokal ili diskoteku radimo za 130-150 eura.Preko toga se ovdje ne moze dobiti,jer ima ljudi koji dolaze i 300-400 kilometara da bi odradili svadbu za 200 eura ili radili vikend u restoranu (pet i sub) njih 6 za 120 eura po noci a da ne govorim koliko su se nakotili fajlasi i laptopasi koji veze nemaju od muzike i nastupaju za cevape ili u najboljem slucaju 20 eura. Nije mi samo jasno kako se pojedine kolege hvale stotinama eura po gazi a sviraju klavijature koje su izasle prije 15 godina. Ja da toliko zaradjujem imao bih na stalku barem 2 nova ketrona ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]()
Ja cu i dalje da se drzim kosenja trave i pranjem stepenica 8x2 sata u mjesecu 400 eurona mjesecno
![]() Promijenjeno od zeljko (04.03.2010 u 02:18 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 14.11.2007
Mjesto: Beograd
Downloads: 511
Uploads: 17
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Korg PA4X, Yamaha CP33, Kurzweil PC1SE
Interesi: Muzika
![]() |
![]()
Moja dnevnica je 119000 e, ali jos nisam imao svirku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 26.10.2008
Mjesto: vojvodina
Godina: 57
Downloads: 494
Uploads: 10
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 26 puta u 25 Postova
Instrumenti: nekoliko vrsta instrumenata
Interesi: muzika
![]() |
![]()
˝tezgice˝ idu po 50E , svadbe po 150E po muzičaru.Oprema je naša,sviramo 2.-3. kako kad.
![]()
![]() |
Favoriti |
|
|