Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Razglasi i ozvučenja > Zvučnici

Zvučnici Ono što treba da da dobar zvuk

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 26.11.2016, 20:42   #1
neshatomic
Vredan član društva

neshatomic's Avatar

Registrovan/a dana: 19.06.2009
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 67 puta u 41 Postova
Instrumenti: Acoustic Line Seeburg , JBL SRX , Dynacord Variline , Dynacord MAdras , DANLEY sound labs
Interesi: sport,moto sport,sound & light
neshatomic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Na zalost moracu da se slozim sa tobom , publika je ocajna. 90% je gluvo , vise gledaju bend kako se ponasa na bini i kako svetli nego sto slusaju kvalitet svirke
Ali smatram da mi moramo da se izborimo da dodje kvalitet do izrazaja . Najlakse je utopiti se u sredinu , raditi na krs ozvucenju , raditi za mizeriju , ali kako ces onda da se odvojis i uzdignes u odnosu na to?

Ja svoj posao smatram jako ozbiljno i volim da ga radim i iskreno da li radim za 50ev ili 500ev ja uvek sebe ulazem 100% i stavljam sta god da treba od zvuka. Da li cu da iznesem 2 basa ili 8 ne pravim pitanje , vazno mi je da sviraka bude dobra i da na kraju budemo svi zadovoljni.
Ako na veselju od 350 ljudi , bar 5% cuje i prepozna taj kvalitet koji im ponudis i pozove da zakaze tezgu ja to smatram kao uspeh.
A ako odradimo traljavo i preko ''K'' onda nema ni tih 5% i smatram da u takvom poslu nema buducnosti.
neshatomic je offline   Reply With Quote
Star 27.11.2016, 01:45   #2
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Tacno je da su cene ocajne, ali to je sto je.
Mada danas svaka budala (da mi izvinete na izrazu) je postala rentalac zvuka. Prodali njivu i resili da s ebave show biznisom.
Konkurencija je ubitacna jer je biznis kao takav potpuno ne regulisan.
Sve dok postoje renteri kojima je to hobi i ne placaju poreze to se nece srediti jer su oni nelojalna konkurencija.
Da ne sirimo temu. To je sto je, i nece se to u nasem zivotu srediti.

Ja kao veci problem vidim to da mnogi imaju jedan potpuno pogresan odnos ka poslu.
Kad treba da se ozvuci sala za 200 ljudi oni donesu razglas koji je tako dimenzioniran da on mora da radi na 110% kako bi pokrio salu. Izgovor im je da, za te pare toliko. A ne kontaju da tako prvo upropaste sebi opremu a i zvuk je uglavnom katastrofalan.
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote
Star 29.11.2016, 20:55   #3
ffb
Kao kod kuće

Registrovan/a dana: 13.01.2015
Mjesto: HR-Osijek
Downloads: 25
Rekao HVALA: 22
Zahvalili mu 125 puta u 113 Postova
ffb ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Aktiva je zakon vec odavno ali navike se tesko mjenjaju.A jedan isto tako vazan elemenat kao sto je neupucenost i nepoznavanje napredne audio tehnologije dovode do toga da je PM 1 plus 2-4 EV SX...xy Balkanski zakon.
Ne zelim da prodajem nikome pamet- svako je za sebe najpametniji ali ako se radi sa velikim pasivnim sistemima tako velike i dobro placene tezge onda bi trebalo imati rezervni snagator, skretnicu i voditi racuna o ohmima kako sto spojiti i sa cime.Svakome se moze dogoditi da nesto odkaze ali u aktivnom sistemu 1.- ne postoje ohmi,2.- ako jedna kutija odkaze ili jedan sub uvijek se moze odraditi.
Mozda ne sa kolicinom " buke" ali se odradi.
ffb je offline   Reply With Quote
Star 29.11.2016, 22:24   #4
ilixev
Drugar foruma

Registrovan/a dana: 16.10.2016
Downloads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 6 puta u 6 Postova
ilixev ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Da to je tacno zakon je, jel tesko ljudi menjaju navike i tesko je nekoga ubediti da kaze svoje misljenje a ne da stalno slusaju tudja misljenja.Poslusaj uporedi pa sam presudi.A za velike tezge par snagasa DBX obavezno.Tu PM nema sta da trazi.Aktivna varijanta svakako dolazi u obzir ali ce proci jos par godina dok ljudi to ne shvate.
ilixev je offline   Reply With Quote
Star 30.11.2016, 02:12   #5
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Postoji razlog zasto je kod velikih i ozbiljnih sistema aktivna varijanta maltene ne postojeca.
Aktivni zvucnik nemoze ama nikako biti u prednosti u odnosu na pasivni kojeg gura dobro pojacalo.
Skoro pa sve aktivne kutije u sebi imaju mala pojacala, pa koriste 4 ili cak 2 oma komponente kako bi izvukle maksimum od pojacala, (citaj kako bi bilo sto jeftinije) i time ubiju damping faktor totalno.
Temperatura unutar aktivne kutije je uvek veca, jer su unutra i pojacalo i zvucnik koji se greju.
Dupla instalacija (kabliranje). Kad razbacas kutije po sali, ti imas problem. Jer sve kutije absolutno moraju da uzimaju struju sa iste faze kao i mikser i ostala audio oprema. U suprotnom dolazi do zujanja, bruma i raznih drugih problema. Da ne pricam o dopunskom vremenu potrebnom za razvlacenje kablova kojih je veoma cesto tesko sakriti a da se ljudi ne saplecu.

Pasivna kutija kad crkne pojacalo ti mozes da se relativno brzo snadjes. Kad crkne modul u aktivnoj kutiji, racunaj da je nemas bar par meseci jer nit neko ima delove, nit ima servisera koji ce ove novije generacije modula popraviti.
Evo pitajte korisnike recimo Verse audio kutija. Moraju da salju na servis u Italiju.
To je meni neozbiljan posao.
Kutije kupujes da sa njima radis i zaradis, a ne da ih nemas mesecima dok se poprave.
Dalje, osetljivije su na mehanicke kvarove jer bas trese pojacalo po celu noc.

Slazem se da ima tu primeraka koji opravdavaju i novac i ime. U jednom trenutku sam posedovao cak 16 aktivnih kutija.
Sve sam rasprodao jer sam ih prerastao.
Kutije koje danas koristim kao satelite prevazilaze mogucnosti maltene svih proizvodjaca modula i ne postoji modul koji moze da ih posteno potera.

Ovo je naravno samo moje vidjenje na stvari. Ne mora da znaci da morate da slusate moje savete. :-)
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote
Star 30.11.2016, 02:24   #6
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Registrovan/a dana: 02.04.2009
Downloads: 6415
Uploads: 2
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 89 puta u 83 Postova
Instrumenti: Pa5x
Milan$ befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Milan$ pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

sve to stoji, ali zaboravljamo stalno da ove vecina ljudi prica o ozvucenju koje ce ozvuciti 200-300 ljudi, a ne ceo koncert, i u skladu s time bi i da ima relativno kompaktno ozvucenje, koje nece da iscedi mozak iz gostiju vec da pristojno ozvuci salu i bude relativno kompaktno, iliti da ti ne trebaju 3 mala crnca da ga secaju..o tome se radi, imajuci u vidu sve gore navedeno, ljudi traze nesto u skladu sa tim, opet kazem ne ozvucavamo svaku svirku acu lukasa za 5000 ljudi , vec 200 pijanih svatova
Milan$ je offline   Reply With Quote
Star 30.11.2016, 08:13   #7
ffb
Kao kod kuće

Standard

Malo smo se udaljili od pocetne teme ali interesanta razmjena misljenja i iskustva.Svaki sistem je dobar onoliko koliko je dobra najslabija karika u lancu.Ako bend posjeduje muzicku kulturu sviranja zvucati ce na razne razglase dobro bez obzira o kojoj vrsti muzike se radi.Da spomenem jedan primjer, nadam se da mi moderatori nece zamjeriti. Mnogi od vas su culi ili svirali u Austriji - Beč -Casablanca.Postoji 5 sala razlicitih velicina od 300-1000 ljudi kapaciteta koje su kompletno opremljene sa svime pa tako i sa razglasima . Sve Dynacord sa subovina od 2-6 po svakoj strani a takodjer i satelitskih kutija.Znaci uredan zvucni zid na svakoj strani.Kada sam god isao svirati u te sale trebalo se dobro ustelavati sound. Cesto sam se pitao dali kolege muzicari koji su svirali subotu ranije imaju pojma o akustici ili su na fajrontu namjerno sve pokvarili.Normalno sa svako sebi steluje sound.Jedino je volumen bio na maximali. Usi krvare do bola od buke ali sounda nigdje.Ovo gore napisano je samo moj subjektivni osvrt na temu muzicka kultura.Svi mi znamo da bez obzira dali se radi o aktivi ili pasivi sa skretnicama ili bez ljudi koji su blize bini imaju poslije danima probleme sa sluhom.Iz svih tih razloga mislim da je ta nas tezgarose koji sviramo svirke od 50-300 ljudi najbolje nesto poput Bose, Fbt Verso, Rcf Evox ....Svi proizvodjaci imaju konja za trku sa takvim sistemima. Zvuk se siri na daleko i svaki muzicar ima dobar monitoring. Ovo je maximalno udaljavanje od zadane teme ali mozda nekome pomogne u buducnosti.
Star 30.11.2016, 10:39   #8
srkiboj_zr
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 16.04.2007
Mjesto: Zrenjanin
Godina: 45
Downloads: 721
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 9 puta u 8 Postova
Instrumenti: KORG PA4x
Interesi: Niente importante
srkiboj_zr befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Znam za Casablancu i cesto sviram tamo..pa tako vec trecu novu godinu radimo u najvecoj sali koja prima oko 1200-1300 ljudi...gazda uvek stavi kompletnu Kobru..xa2 i max5 kao monitoring...jednom sam sisao sa bine da cujem kakav je zvuk...kad sam stao ispred zvucnika..zamalo nisam pao u nesvest od snage..u momentu mi se zamantalo od bassova..i posle dodje gazda i kaze jel ima prostora jos malo da se pojaca...

jbg neko voli snagu neko lep ton.. meni je u cilju da nisam preglasan i da se sve cuje dobro..

a sa druge strane imam tri pevaca i uvek su "tihi" sabijaju mi presonusa u crveno bilo da je balada ili teska dvojkara..muzicka kultura fali mnogima...

Promijenjeno od srkiboj_zr (30.11.2016 u 10:40 sati)
srkiboj_zr je offline   Reply With Quote
Star 30.11.2016, 10:54   #9
ffb
Kao kod kuće

Standard

Poznam gazdu odavno jos iz stare Casablanke u Beču gdje je sala bila na katu za 200-250 ljudi koliko se sjecam. Isto njegov razglas u ono vrijeme 4 kutije bez subova.Ali sve plombirano - limitierano od strane gradskih vlasti i cim se netko od gostiju glasnije nakaslje ili vikne u blizini mikrofona sve se prekida haha- dobra stara vremena. Culi su se samo akusticni bubnji, harmonika i pjevanje " pjevanje iz usta".
Vremena se mjenjaju brzo ali navike tesko i sporo.
Star 30.11.2016, 11:00   #10
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 344
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Kod moje babe iz spavaće sobe uvijek trešti televizor tako da ga čuju susjedi preko ceste. A baba gluva ko top, kaže daj još malo pojačaj.
casper je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 02:44

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije