|
|
Boje i semplovi Za sve u vezi boja i sampleova pitajte ovde... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Round Robin postoji kao funkcija, odnosno pojam,u mnogim granama elektronike i informatike. U muzici je on primjenjen u Sample Based instrumentima, pa sam ga i definisao samo u okviru upotrebe u muzickim instrumentima, a nikako u ostalim granama. Ako procitas pazljivije sta sam napisao u vezi sa time, vidjeces da sam definisao pojmove vrlo precizno. Napisao sam "klasicni Round Robin". Prvi put je taj klasicni Round Robin, upotrebljen u jednom software instrumentu po imenu Wizoo Darbuka, odnosno Latigo, gdje radi iskljucivo po Random, to jest, principu slucajnosti. Svaki novi udarac Darbuke je proizvodio drugaciji sound ali potpuno bez ikakvog utvrdjenog reda, dakle Random. To je klasicni Round Robin u muzickim instrumentima, koji je ujedno i najkompleksniji i najbolji. Naravno da se upotrebljava i taj "fundamentalni" Round Robin i on je zastupljen u velikom broju slucajeva, odnosno instrumenata. Medjutim, samo takav Round Robin bi bio isuvise jednostavan i prost, a na kraju i dosadan jer je po odredjenoj prepoznatljivoj i ocekivanoj mustri, tako kako si i sam opisao na primjeru Bass bubnja, sto bi za kompleksne sounde vecine prirodnih instrumenata, bilo nedovoljno. U muzici se Round Robin upotrebljava na daleko kompleksniji nacin, pa sam u tom postu pomenuo cak i Scripte za Kontakt, gdje se obradjuje iskljucivo Round Robin i gdje mu se daju veoma, veoma kompleksni algoritmi. Ne mijesaj Round Robin iz kompjuterskog inzinjeringa (koji zaista radi tako kako si napisao), sa ovim u muzici, odnosno muzickim instrumentima. Oni imaju doduse, zajednicko ime a sve ostalo moze biti dosta, dosta drugacije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 23.04.2010
Mjesto: Prigrevica
Downloads: 507
Rekao HVALA: 26
Zahvalili mu 28 puta u 25 Postova
Instrumenti: Pa3X 76 i Korg Triton Le
![]() |
![]()
Ja bih da se vratim na Wave Sequences.....na koji nacin bi mogla da se iskoristi ova opcija da bi bila slicna round robin funkciji?sta bi zapravo trebalo da se radi?
Sent from Galaxy S4 using Tapatalk Pro |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]()
Malo sam te pretekao sa pitanjem dok si pisao tekst pa verovatno nisi video ,pa cisto da te podsetim da pogledas pitanje ,hvala puno!
![]() Sent from Galaxy S4 using Tapatalk Pro |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banovan!
![]() |
![]()
Vidio sam, kao sto vidis...
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
Dok ti ne napisem detaljno postupak, evo ti jedna Scripta za Random Round Robin na Kontaktu, pa se igraj malo. Broj Grupa nije definisan niti ogranicen, dakle koliko god ih stavis uvijek radi. Fenomenalan Script za Round Robin na Kontaktu, jos nisam naisao na bolji.
Promijenjeno od tranzit (30.10.2013 u 16:40 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Vredan član društva
|
![]()
malo off: tranzit, da li Round Robin postoji u Trans Audio sistemima?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banovan!
![]() |
![]()
Skoro svaki sound (naravno, misli se na sounde prirodnih instrumenata) je obradjen Round Robin funkcijom. Jedan dobar dio i vrlo slozenim Round Robin algoritmima. Veliki broj Drum Setova je pod Round Robinom, bar kada se radi o glavnim udaraljkama (Kick, Snare, HiHat, Toms...).
Promijenjeno od tranzit (30.10.2013 u 17:00 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]()
E svaka cast....mozes da pises I ovde da vide svi ako nekoga jos interesuje kompleksno semplovanje a moze I u inbox.....jos jednom hvala
![]() Sent from Galaxy S4 using Tapatalk Pro |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Banovan!
![]() |
![]()
Tako je Ace, bas tako. To i jeste sustina i ogromna fleksibilnost Round Robin funkcije kod dobrih software instrumenata, koja pruza veliku raznovrsnost u soundu. Tom Random Round Robin Scriptom si u stanju kod Kontakta, napraviti veoma mocan instrument, pod uslovom da imas dovoljno vliki broj razlicitih samplova iste note (Layera, Grupa...) na raspolaganju.
A evo "malo" Round Robina i za one koji sviraju Kronos. Citat:
Odabraces sounde koji ce ti biti potrebni za Round Robin i poredjaces ih po Stepovima rastera Wave Sequencera onako kako ti odgovara. Bas ovo i pruza tu fleksibilnost koju sam gore pomenuo. Ostaje "problem" kako natjerati Wave Sequencer da na svaki slijedeci udarac po tasti svira i slijedeci sound od onih koje si maloprije izredjao po Stepovima ali da poslije odsvirtanog tona stane, to jest da ne svira dalje sequencu do kraja. Taj problem ces rijesiti tako sto ces otici u Global na P4:Wave Sequence a tu aktivirati Note - On Advance, cime ces natjerati Wave Sequence da se pomijera za po jedan Step naprijed, svakim novim udarcem. Zatim na drugoj stranici "Seq Parametar" pronadji parametar "RUN" i deaktiviraj ga, cime ces "stopirati" Wave Sequence da ne svira automatski dalje, kada predje na slijedeci Step. Ovo bi ti bila vec sva filozofija oko Round Robina na Kronosu i to kako fleksibilnog i raznovrsnog Round Robina. Probaj, odusevice te, kako samom funkcijom, tako i ogromnim brojem mogucih kombinacija. Skoro da moze da se mjeri sa najboljim Random Round Robin funkcijama, kao sto je to moguce recimo, kod Kontakta. Inace, ovo je na vrlo slican nacin moguce i kod software samplera Emulator X3, koji takodje, kao ni Kronos, nema klasicnu Round Robin funkciju. Promijenjeno od tranzit (31.10.2013 u 01:53 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
da li lajeri imaju veze sa dinamikom udarcen dirke itd
|
![]() |
![]() |