Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Yamaha

Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 09.10.2015, 11:05   #1
rolandx
Stvarno kod kuće

rolandx's Avatar

Registrovan/a dana: 23.12.2012
Mjesto: Okolina Kolonije
Downloads: 159
Uploads: 12
Rekao HVALA: 58
Zahvalili mu 177 puta u 164 Postova
Instrumenti: Korg Pa600, Yamaha MotifXS6, Yamaha EMX5000, EV1503, Shure PG30...
Interesi: Druženje, muzika....
rolandx ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od Sky Net Pokaži Post
Dobro sredjena i izbalansirana klavijatura nece biti gluha NI NA JEDNOJ KUTIJI.
Nije tačno. Radio sam sa bendom koji je iznajmio ozvučenje... Dynacord 1600/1, kutije Laney. Užas. Kolega je svirao na T3... kao u bunaru da smo svirali. Nije ni pokušao da šteluje zvuk. U startu je digao ruke... Još nekoliko puta sa ,,brendiranim" zvučnicima ( tipa RCF, FBT...) imali smo problema. Verujem da je problem bio u zamenjenim komponentama jer ko zna šta je bilo u tim kutijama... Dakle nije istina da neće biti gluha ni na jednoj kutiji. Nadam se da si mislio na kvalitet zvuka a ne na postojanje zvuka uopšteno.
Star 07.10.2015, 22:45   #2
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Naravno da se aranžer može koristiti u studiju. Ali samo u nekom tamo lokalnom gdje prodaju muda pod bubrege. Ja govorim o ozbiljnom poslu i ozbiljnom pristupu.

Nisam rekao niti sam mislo da svi oni koji sviraju aranžere nisu dobri svirači, da ne sviraju kvalitetno. Međutim, životne prilike i razne sudbine ne mogu popraviti činjenicu da je svirka uz aranžer ipak bliže jednom DJ-u, negoli svirci u bendu ili većem orkestru.

Malo si okrenuo teze, nije "gluha" klavijatura već kutija koja ne može reproducirati ono što u nju ulazi.

Sent from my iPad using Tapatalk

Promijenjeno od casper (08.10.2015 u 01:00 sati)
casper je offline   Reply With Quote
Star 08.10.2015, 04:12   #3
Sky Net
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 17.02.2015
Mjesto: Sarajevo
Downloads: 29
Uploads: 0
Rekao HVALA: 18
Zahvalili mu 17 puta u 17 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros 5-SOLD, Yamaha Montage 6, Trans Audio Sound Module/Workstation, Yamaha CS1X, Korg N364
Sky Net ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ja ne govorim uopste o koristenju aranzera kao "aranzera" u studiju. Isto kao sto se T5 ili Pa3X mogu koristiti kao klasicne bendovske klavijature, isto tako se mogu koristiti u studiju, bez ritam sekcije. U proslom postu sam naveo da T5 ima i svoje dobre tonske strane. Medju tim stvarima su svakako akusticni i elektricni klaviri, kao i organ sekcija. Ja ne smatram da je odsviran klavir sa Tyrosa u studijskoj verziji pjesme nikakvo prodavanje muda pod bubrege. Put kroz predpojacala karti je cudan, kao i sam proces miksa. Isto kako Tyros ima svoju konverziju, tako i karte imaju svoju. Tu se nekada desavaju jako cudne stvari. Iznenadilo bi bilo sta se sve moze dobiti i od mnogo slabijih masina u tim procesima. Naravno, ne uvijek, ali mnogo slucajeva ima.

Isto kao sto je "analogno" cest termin - da mi je da zvuci kao nekad davno onaj ili ovaj..analogija je nista drugo nego DEGRADACIJA tona uzrokovana vanjskim faktorima. Losa struja, strujni krug u kanalu, sum predpojacala, sum mikrofona itd. X nekih sitnih faktora, koji su vremenom kako je tehnologija napredovala, bivali sve manji prisutni, do granice potpunog istrebljenja, da bi se na kraju citavi miksovi sada zavrsavali u avionu, na slusalicama..a nekada su za to trebale stotine hiljada eura opreme u studiju, zar ne? I doslo se, logicno, u situaciju da je zvuk "digitalan", pazi vraga. Pa se izmisljaju nacini kako da se to zaprlja, degradira, da bi se dobio taj "analogni" sound. Vrlo siroka tema, cija se srz moze prilicno jednostavno objasniti i shvatiti.

A zasto to govorim? Ista ta stvar je sa T5, i velikim brojem danasnjih klavijatura(naravno izuzetaka ima). Njihovi AD-DA konverteri (u prevodu cipovi koji zapisan sempl/digitalni signal/ prevode u zvuk na line out-u/analogni signal) nisu u stanju da to odrade vjerodostojno. Pa se desava da se trakovi pojedu, da necega fali, ili se mora agresivnije pristupiti samom semplu i njegovoj obradi da bi to izaslo po PS-u. Vjerovatno je mnogo kolega ovdje nekada probalo uzeti neki npr snare i ubaciti ga u (neku) klavijaturu, ali se dodje do onog '' ne zvuci kao tamo''. Sve to ima svoje razloge, od eq-a, reverba, miksa svih ostalih elemenata, pa na kraju konvertera. Ne kosta bezveze dobar 8-kanalni studijski konverter koliko i sam Tyros 5. A tuzna je prica koliko kostaju te iste komponente u uredjaju koji kosta toliko koliko kosta i o kom se ovdje vodi polemika.

Jos cu se dotaci jedne stavke o produkciji a koja itekako ima veze sa aranzerima - vise od 90% pjesama danasnje produkcije na Balkanu je isprogramirano. Midi trake i virtualni instrumenti. Tek se u zadnje vrijeme ponegdje pocelo opet snimati "uzivo", a dok se zavrsi miks, dok se odradi retrigering na bubnju i ostale stvari, od te zivosti i ne ostane tako puno, i isto je i sa ostalim elementima pjesme. A sta je pravljenje ritmova drugo nego programiranje? Stvar je izbora da li ce varijacija 1 imati jedan takt koji ce se vrtiti do smrti, da li ce imati 4, da li ce se dovesti bubnjar koji ce preko midija odsvirati te varijacije, sa dinamikama, po 8 ili 16 taktova i sl. Vjerujte mi, ima ljudi koji to rade. Ima ljudi koji snimaju instrumente ton po ton, da bi dobili nesto bolje, nesto sto sama fabrika nije uradila, jer im je lakse presipati iz supljeg u prazno vec godinama, i svoja presminkavanja i lijenost predstavljati kao ''audio revoluciju''. To vise nije revolucija ni u starackim domovima.. Ljudi takvog profila, koji toliko truda u to ulazu, od mene licno imaju duboki naklon i veliki respekt. Kao sto od mene duboki naklon ima i kolega Casper, za njegovo znanje, njegove silne postove i trud na forumu.

Lose sam se izrazio za ''gluhocu''. Svaki Tyros je fabricki nastiman i smiksan, da jednostavno TRAZI, vapi za punim sistemom. Jednostavno, trazi. Onda tu i sub bass nije problem, skoro pa nista problem. Kada kazem 12-ka - ima takvih kutija jako kvalitetnih, koje u manjem prostoru i sa ne prevelikim opterecenjem jako lijepo, umjereno i korektno rade. Problem je sto je Tyrosova zvucna energija u citavom spektru, i tu onda dolazi do vrlo izrazenog deficita. Mnogi su to rjesavali na razne nacine - od prebacivanja dominantih frekvencija ritam sekcije u ''cujno'' polje pa do cega sve ne. Naravno, veca kutija - veci opseg - bolja slika. Ne mogu vam ja opisati koliko sam se smijao kada sam po svojoj nesreci, prvi put pustio dance audio ritmove na 12-kama..kuc kuc kuc..negdje iz vrha kutija ne znaju u Yamahi da se kod nas na Balkanu nemaju uvijek bass binovi, jbg

Raspisah se ja gore od dopisnika za Reuters sta cu, cekam da se ucita sadrzaj u ram pa imam vremena valjda ste me od ovolikog piskaranja skontali bar nesto. Znamo svi da je ziv covjek ziv covjek, masina to nikad nece zamijeniti. Al bar nek se nesto desava majka mu stara..najveci prodavaci muda pod bubrege su upravo oni koji prodaju ove proizvode, kao sto Casper rece, jer im manipulacija trzistem to dozvoljava. Dobro je jedino sto se ima prostora za napredak u segmentu korisnika, da se nesto novo napravi i osvjeze stvari koje su se vise ubudjale od prepakivanja. Lijep pozdrav svim kolegama.
Sky Net je offline   Reply With Quote
Star 08.10.2015, 10:35   #4
Alen P
Odomaćeni član

Registrovan/a dana: 18.11.2007
Mjesto: Čakovec
Downloads: 408
Uploads: 6
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 71 puta u 69 Postova
Instrumenti: Tyros 4
Interesi: Muzika, religija
Alen P befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Alen P pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Jako dobar post.
Mislim da smo mi koji sviramo arrangere bolji muzičari iz gro razloga. Kroz pjesmu razmišljati o tekstu, o varijacijama, OTS ili odabir drugog sounda kroz sviranje, razmišljanje o sljedećoj pjesmi, traženje npr. test na tabletu, mijenjaj postavku helicona za sljedeću pjesmu kad radiš najavu za istu. Da ne govorim o programiranju, o stylovima stalna sr...a s ritmovima, pa ovaj ovako, pa onaj ne zvuči, 100 jada. Dok si u bendu gospodin čovjek sa svojim zadatkom. Još ako je bend dobar, dobro uhodan...

Sva ta teorija iz prijašnjeg posta je ok. Kao teorija. Za praksu neka bude sam stage-bina, kafić, lokal, restoran, hotel... Pa kad sviraš s onim ili onim soundom na ovaj ili onaj razlgas s T1 ili T5, pa imaš 'svoju minutu' improvizacije, pa nekolicina prepozna svirku uživo i dobru improvizaciju i pokažu ti npr. ''Like''.

Ukratko, više se isplati vježbati nego tražiti savršenstvo u nesavršenosti.
Alen P je offline   Reply With Quote
Star 09.10.2015, 10:54   #5
dmmacak
Kao kod kuće

dmmacak's Avatar

Registrovan/a dana: 22.05.2008
Mjesto: Novi Banovci
Downloads: 652
Uploads: 2
Rekao HVALA: 270
Zahvalili mu 127 puta u 123 Postova
Instrumenti: g 1000/korg pa4x/Tyros5/Sx900
Interesi: nista posebno
dmmacak befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Ja koristim style touch i sviram manuelno bas, to dosta doprinosi dinamici sviranja, ali ziv bend je ziv bend. I zanimljivo je a i meni drago, kada sviram sa bendom dosta gostiju primete bubnjara. Ali sto kaze Alen P situacija je takva kakva je moramo se prigodjavati.
Ja cu sigurno posedovati jednog dana T5, nadam se da ce praviti neke akcje kao za predhodne modele. Preskup je.

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока
dmmacak je offline   Reply With Quote
Star 09.10.2015, 11:18   #6
smuchac
Kao kod kuće

smuchac's Avatar

Registrovan/a dana: 12.06.2011
Mjesto: Korčula
Godina: 39
Downloads: 321
Uploads: 5
Rekao HVALA: 102
Zahvalili mu 148 puta u 143 Postova
Instrumenti: PSR S910,MOXF 6,PSR SX900
Interesi: Računala i glazba
smuchac ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

I ja sam mišljenja da je napredak Yamahe nedovoljno velik. Možda ne mogu a možda i ne žele jer im trenutno ne treba,možda čuvaju neke inovacije da vrate udarac ako im npr. Korg zapapri i sl a možda su i u šumi. Imao sam PSR 6300 davno,pa DGX 200,pa PSR 3000 i sad S 910. Od 3000 se broji koliko toliko ozbiljnost. Nju sam imao 5 godina i prebacio se na S 910. Svirao sam kratko T1. Zaključio sam da su razlike sitne,skoro zanemarivo malene. Sad kad vidim vasa iskustva,iako nisam svirao T2,T3,T4 ili T5, vidim da se moje iskustvo širi prema naprijed. Nadalje,aranžer možemo nazvati igračkom ali oni koji sviraju na njemu, za mene su jednako muzičari ako ne i više od onih koji ne koriste intro,outro,varijacije,padove,registracije,ots,pje vanje i jos 10 stvari više nego netko tko samo koristi klavirske tipke. To je *ebeni multitasking iako sve zvuči plastičnije i umjetnije od live banda. Vamo kod nas,slušao sam ovo dvoje,zovu se Matko i Brane. Kod nas sam uvjeren da su izmislili aranžersku svirku i bio sam bar na 10 svirki. Nema dalje. Jako je diskutabilno sve ovo ali najbitnije je da se kužimo a kužimo se.

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Promijenjeno od smuchac (09.10.2015 u 11:20 sati)
smuchac je offline   Reply With Quote
Star 09.10.2015, 12:22   #7
darko87
Drugar foruma

Registrovan/a dana: 26.10.2013
Mjesto: Bajina Basta
Downloads: 15
Uploads: 1
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 8 puta u 8 Postova
Instrumenti: tyros 5, korg kronos
darko87 ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@casper a nisi me razumeo SSD sam instalirao na kompjuter i na njemu YEM,program sa nekih 10 GB semplova se dize za menje od 5 sekundi, na standardnom HDD oko 15-20 mozda i duze,sam proces prebacivanja semplova u klavijaturu je duplo brzi....E sad verovatno bi da SSD imam i u T5 ovo bilo jos brze mogao bih i to da testiram kad stignem...I da ako neko hoce da prebaci Yem sa svim podesavanjima na drugi racunar upali da vidi Hiden foldere ,C:\Users\darko\AppData\Local\Yamaha\Expansion Manager iskopira sve tu ,instalira yem na drugom racunaru,u isti folder udje tu paste ,program radi kao sat sa svim podesavanjima i ekspanzijama.
darko87 je offline   Reply With Quote
Star 09.10.2015, 12:22   #8
Sky Net
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 17.02.2015
Mjesto: Sarajevo
Downloads: 29
Rekao HVALA: 18
Zahvalili mu 17 puta u 17 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros 5-SOLD, Yamaha Montage 6, Trans Audio Sound Module/Workstation, Yamaha CS1X, Korg N364
Sky Net ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Da T5 kosta 2000 eura, polemike ne bi ni bilo. A za pare koliko kosta, ne da bi trebao zvucati studijski, nego svemirski. Za taj novac se moze kupiti hrpa ORIGINALNOG softvera, i laptop, i karta, i midi kontroler. Jedino je jos problematicno da se sve to podesi da radi bez problema u real time. A prvi koji to urade, oznacice kraj ere svih ovih spravica. Korg je dobro krenuo sa Kronosom i SSD-om.

@rolandx naravno da mislim na kvalitet zvuka. Smijesno je uopste pominjati Bose ili sl..Dynacord, Fbt i Dsr su standard, bar ovdje. Pa se po tome treba i ravnati.

@casper, darko je mislio na SSD u racunaru. Kod mene je ssd vec tri godine, i zadnja verzija YEM-a se jedino dosta brze podize, ostalo je isto. Iako su se i prosle palile dosta brzo. Ssd u bilo kojem tyrosu nema smisla, jer su toliko napredni da im se hdd bode usb kablom unutra, tako da je bilo kakvo ceprkanje te vrste promasena investicija.

sent from my Lumia 930
Star 09.10.2015, 13:25   #9
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

"Soft-aranžer pioniri" su odavno prisutni, ali to nije tema ove teme. !!!
casper je offline   Reply With Quote
Star 25.10.2015, 21:30   #10
drzof
Drugar foruma

Registrovan/a dana: 22.01.2009
Downloads: 100
Rekao HVALA: 24
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
drzof befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Bitne razlike između tyros 4. I. Tyrosa 5. Verovatno je ova tema već postavljana al na telefonu tražim pa mi je nepregledno i sporo. Planiram da kupim četvorku al pronadjoh u oglasima peticu prilično povoljno. Zanima me da li postoji neka velika razlika u saundu ili je to nezanemarivo i šta je to zbog čega bi trebalo izdvojiti više para za peticu???
drzof je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 06:40

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije