|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Korg Korg-ovci! Ovo je mesto za vas! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Drugar foruma
|
![]()
Posto sam covek sa "bine" i dosta iskustva sa Extreme i M3 imam, moj savet:
Ostani na M3! Zasto?? Sigurno ce ovo glupo malo zvuciti zato sto se nemogu ustvari uporediti ove dve klavijature... ali za mene tezgarosa je M3 prefinjen Extreme u svim pogledima. Rukovanje mi je dosta prijatnije na M3 nego na Extreme zbog samog ekrana koji je daleko bolji itd. Problem je mnogima sto za sad malo materiala za M3 ima. Sto se tice zvuka na live svirci diskoteke, kafane, veselja itd... pustio istu seplovanu harmoniku na Korga Tr, Extreme, M3, Rolanda G6 ili Yamahu XS .... nikakve drasticne razlike tu nema na svirci sve to zavrsava posao. Nesto malo manje nesto malo vise to svako za sebe mora da odluci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zavisnik od foruma
|
![]()
Imas kod mene na stranicu nekoliko free boja ako hos da probas sint, onako srednje zalosno.
,,ŽIVOT NE TREBA SHVATITI PREOZBILJNO, UOSTALOM TKO SE ŽIV IZ NJEGA IZVUKAO! PAMETNI IMAJU PRAVA DA GOVORE GLUPOSTI, ZA GLUPE JE TO OBAVEZA! BITI PAMETAN MEDJU GLUPIH JE ISTO KAO I BITI ZIV MEDJU MRTVIH!,, Promijenjeno od BasariStudios (24.05.2009 u 04:15 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 14.04.2009
Mjesto: Varaždin, HR
Downloads: 6
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 35 puta u 32 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G8 + ARX03 BRASS
Interesi: glazba, paragliding
![]() |
![]()
U pravilu se gotovo nikad ne isplati kupovati model nasljednik jer svaki novi model nikad nije revolucionaran u odnosu na onaj prethodni. To je kao i kod auta.
Što se zvukova na M3 i Tritonu Extreme tiče, tu valja biti svjestan da Extreme naoko ima puno više zvukova iz najrazličitijih žanrova. To i ne čudi jer je Korg ugradio sve semplove i programe koje su do tada izašle za triton seriju u obliku dodatnih ekspanzijskih kartica. M3 na neki način kreće iz početka i koristi nove semplove za svoje zvukove (koji potjeću uglavnom iz Oasysa ali su prilagođeni da stanu u manji sample rom). Oni koji sviraju gaže, a da pritom 90% vremena sviraju neke harmonike i koriste terce, njima je po potrebama i klasični triton iz '99 vrh vrhova. Ja ću pobrojati neke očite prednosti M3-a nad Extremom za ljude koji sviraju gaže: 1. Polifonija je dvostruko veća nego na prethodnim modelima 2. U kombinacije ide 16 zvukova 3. Svaki program zasebno ili u kombinaciji ima svoj ekvilajzer. To je jako bitno jer se više ne mora trošiti insert efekt da bi se zvukovi ispeglali u kombinacijama. 4. Zvukovi se u kombinacijama mogu transponirati 4 oktave umjesto 2 kao na prethodnim modelima. To puno znači na modelima s više od 5 oktava jer se sada stvarno može svaki zvuk staviti bilo gdje na tastaturi i može se prilagodini njegov zvuk. Na prethodnom modelu, trebalo je ponekad transponirati program u program modu i sejvati, kako bi se isti zvuk u kombinaciji smjestio potpuno desno ili lijevo na klavijaturi. 5. Učitavanje semplova je puno brže nego na prethodnom modelu. 6. Sempl Ram je veći u odnosu na prethodnika. 7. Pojedini programi se mogu editirati i u Kombinacijama. Ne treba kao prije, mijenjati program u program modu i onda ga stavljati u kombinaciju. Svaki se program može detaljno editirati u kombinaciji (filtri, attack, release itd.) i to se sejva kao dio kombinacije. Originalni program ostaje netaknut. To su neke prednosti koje mogu puno značiti onima koji sviraju gaže ili bilo koju vrstu koncerata. Meni osobno najviše znači činjenica da mogu imati 16 programa u kombinaciji jer na nekim kompleksnijim pjesmama stvarno mogu isprogramirati apsolutno sve zvukove koji mi trebaju. Znači mi jako puno i ekvilajzer na svakom kanalu. Tako mogu uvijek stanjiti podlogu koju sviram lijevom rukom, da ne zvuči predebelo i pojede pola ostalih zvukova itd. Meni su osobno jako korisni i onih osam padova na klavijaturi. Njih koristim za posebne efekte. Ti padovi mogu svirati bilo koji program na bilo kojem midikanalu. Primjerice, za neke latino stvari gdje ima posebnih brass efekata kao što su brass fall ili trumpet shake, ja te programe stavim u kombinaciju, ali programu promijenim midikanal na neki drugi od globalnog midikanala. Na taj način se taj program ne svira na tastaturi. Onda isprogramiram padove da sviraju te specijalne efekte. I onda melodične rifove sviram na nekom normalnom brass zvuku na klavijaturi, a kada trebam, pritisnem pad da čujem brassfall ili trumpet shake ili neki slični efekt. Padovima se mogu odsvirati i čitavi akordi koje je možda iz nekog razloga teško odsvirati uživo, bilo da su jako kompleksni, bilo da bi zauzeli pola klavijature kad bi se svirali. Onda ih isprogramiram kod kuće i opet stavim na neki zvuk koji nije na globalnom midi kanalu. Tako s padovima mogu odsvirati 8 akorada za neku pjesmu, dok mi čitava tastatura ostaje slobodna za druge zvukove. S padovima mogu pokrenuti i semplirani uvod u neku pjesmu i opet mi čitava klavijatura ostaje slobodna za druge instrumente koje sviram i nema opasnosti da slučajno stisnem tipku na kojoj bi inače morao programirati da svira uvod pjesme. Ma ima beskraj mogućnosti korištenja tih padova. I na kraju još nešto o samom zvuku M3-a. Oni koji dugo sviraju Korg i koji dobro poznaju njihov zvuk uočit će, da su akustični instrumenti daleko manje ovisni o efektima, kako bi zazvučali. To je zbog toga što se za sve instrumente koristi veći semplovi. U večini slučajeva dovoljno je malo ekvilajzera i reverba. M3 dakle ima veliki potencijal i jasne prednosti u odnosu na Triton Extreme. Pitanje međutim nije akademske naravi nego svatko za sebe mora znati da li mu te prednosti trebaju ili ne. Oni koji sviraju specifične žanrove i ovisni su o određenim "bojama" neka bolje ostanu na onome što imaju, makar ja osobno teško shvaćam zašto ljudi uopće kupuju neki instrument i onda odmah po internetu idu tražiti što je netko drugi napravio za taj instrument i onda se sve svodi na to da na pozornici imaju najnoviji model s kojeg sviraju dvije, tri "boje" čitavu noć. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio mojkarma za ovaj koristan post: | vladan.pro (01.12.2009) |
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
@mojkarma
Svaka čast kolega, ovo si baš lepo napisao...
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|