|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 24.02.2017
Downloads: 148
Uploads: 0
Rekao HVALA: 112
Zahvalili mu 29 puta u 28 Postova
Instrumenti: Korg Pa4x
![]() |
![]()
Slažem se, međutim meni je to tlaka jer mi predstavlja dupli posa.Dok skidam pismu (radim ritam,tražim boje desne ruke....)stalno sviruckam pismu iz originala i taman je naučim i sad zato što mi intonacija za pivanje ne odgovara ajmo iz nekog drugog tonaliteta.Meni je to tlaka i linijom manjeg otpora stisnem -+memory i piči.Naravno da svak ima vlastiti sistem rada.Neke bitne stvari sam naučio upravo ovde i spoznavši da mi one olakšavaju i ubrzavaju dolazak do željenog rezultata naravno da sam ih objeručke prihvatio.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.825 puta u 1.359 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
@Landinson - Predlažem da radiš upravo suprotno. Svatko od nas zna svoj raspon glasa tako da prije nego uvježba/skine pjesmu može odrediti tonalitet u kojem će je on izvoditi. I onda "s traspozerom" vježbaš i skidaš stvar, a kad je gotovo vratiš traspose na 0. Zašto je ovako bolje i pravilnije? Prvo, uvijek ćeš znati iz kojeg tonaliteta sviraš pjesmu pa kad te netko upita, "iz kojeg dura", moći ćeš mu odmah odgovoriti, a ne odbroijavati plus ili minus. Druga ali mnogo bitnija stvar je ta što klavijatura, tj. ritmika ne zvuči isto kada svira na -5 ili na + 5. U pravilu zvuči lošije jer su instrumenti u ritmovima "optimalizirani" na raspon realnog instrumenta.
Veoma rijetko koristim transpose i moram priznati, ako ga i upotrijebim, napravim više grešaka nego da sam nešto odsvirao ton više ili niže. I da, muzičar ne mora nužno biti loš ako se služi s transpose. Ima svirače koji jednostavno žele dobiti određenu dinamiku prelaskom za pola tona gore, a da se istovremeno ne muče s "crnim tipkama". Jedan takav primjer je ovaj odličan OMB s videa (1,23 sekunda). I budimo relani, kad smo već pristali koristiti aranžere koji ionako "polovicu toga odsviraju sami", zašto ne bismo koristili i ovu "sitnicu" koja nam se nudi. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|