Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Yamaha

Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 12.04.2018, 21:37   #1
Landison
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 24.02.2017
Downloads: 148
Uploads: 0
Rekao HVALA: 112
Zahvalili mu 29 puta u 28 Postova
Instrumenti: Korg Pa4x
Landison ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od grico Pokaži Post
.skidam i ja pismu iz orginala..i ako je iz A a visoko mi..nije mi problem svirat iz G..a ne svirat iz C pa -3 ili -5 pa eto me u G..
Slažem se, međutim meni je to tlaka jer mi predstavlja dupli posa.Dok skidam pismu (radim ritam,tražim boje desne ruke....)stalno sviruckam pismu iz originala i taman je naučim i sad zato što mi intonacija za pivanje ne odgovara ajmo iz nekog drugog tonaliteta.Meni je to tlaka i linijom manjeg otpora stisnem -+memory i piči.Naravno da svak ima vlastiti sistem rada.Neke bitne stvari sam naučio upravo ovde i spoznavši da mi one olakšavaju i ubrzavaju dolazak do željenog rezultata naravno da sam ih objeručke prihvatio.
Landison je offline   Reply With Quote
Star 12.04.2018, 22:20   #2
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.825 puta u 1.359 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@Landinson - Predlažem da radiš upravo suprotno. Svatko od nas zna svoj raspon glasa tako da prije nego uvježba/skine pjesmu može odrediti tonalitet u kojem će je on izvoditi. I onda "s traspozerom" vježbaš i skidaš stvar, a kad je gotovo vratiš traspose na 0. Zašto je ovako bolje i pravilnije? Prvo, uvijek ćeš znati iz kojeg tonaliteta sviraš pjesmu pa kad te netko upita, "iz kojeg dura", moći ćeš mu odmah odgovoriti, a ne odbroijavati plus ili minus. Druga ali mnogo bitnija stvar je ta što klavijatura, tj. ritmika ne zvuči isto kada svira na -5 ili na + 5. U pravilu zvuči lošije jer su instrumenti u ritmovima "optimalizirani" na raspon realnog instrumenta.

Veoma rijetko koristim transpose i moram priznati, ako ga i upotrijebim, napravim više grešaka nego da sam nešto odsvirao ton više ili niže. I da, muzičar ne mora nužno biti loš ako se služi s transpose. Ima svirače koji jednostavno žele dobiti određenu dinamiku prelaskom za pola tona gore, a da se istovremeno ne muče s "crnim tipkama". Jedan takav primjer je ovaj odličan OMB s videa (1,23 sekunda). I budimo relani, kad smo već pristali koristiti aranžere koji ionako "polovicu toga odsviraju sami", zašto ne bismo koristili i ovu "sitnicu" koja nam se nudi.

casper je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 06:36

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije