Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Kompjuteri I Produkcija > Produkcija i postprodukcija

Produkcija i postprodukcija Snimanje, obrada, miksanje i masterovanje zvuka

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 07.04.2014, 03:13   #1
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Sve me vise i prijatnije iznenadjujes !!!!! Ima dosta prilika kada upotrebljavam paralelnu kompresiju. Kao i ti i kao i vecina ostalih, najvise nalazi primjenu kod perkusija ali se i kod vokala da i te kako efektno upotrijebiti. Nezamjenjiva je kada je vokal veoma dinamican, a kada se zeli imati ga "veoma blizu" u aranzmanu. Obicno to biva kod balada gdje je vokal dosta usamljen i gdje je u kompletnom aranzmanu eventualno cetiri do pet instrumenta. U takvom okruzenju, vokal dolazi do izrazaja svim svojim osobinama i bas tu je paralelna kompresija neizbjezna. Kada se recimo, hoce istaknuti disanje pjevaca ili cak i "mljackanje", to jest kada se vokal zeli imati direktno "in face" lijek je jedino paralelna kompresija. Ima momenata kada paralelnu kompresiju upotrebljavam i da bi dobio izvjesnu "prljavstinu" u signalu, kada je on isuvise definisan i sterilan u miksu. U tom slucaju komprimiram drugim kompresorom kopiju signala, dosta "hard" dodajuci nesto, tube saturacije, malo chorusa i sasvim malo Delaya. Ovo "isprlja" vokal u izvjesnom procentu ali ne dira njegovu definiciju u miksu, tako da na kraju dobijam odlican vokal koji se izuzetno cuje u miksu ali ga ne opterecuje, a uz to nosi sa sobom i one potrebne artefakte koji pojacavaju prirodnost snimka. Ovo su bila samo dva primjera upotrebe paralelne kompresije kod vokala a ima ih zamasan broj. Medjutim, sve to zahtjeva vrlo precizno podesavanje parametara, inace ode sve u out. Licno, uglavnom za kompresiju vokala koristim Tube hardware kompresore a dosta rijetko PlugIn i to iskljucivo Oxfordov Dynamics, nikave emulacije od Wavesa i slicno, to su na kraju krajeva, samo skupe igracke. Siguran sam da razumijes o cemu pisem, inace me ne bi pitao o paralelnoj kompresiji, koja je ipak dosta egzoticna i koju poznaje i upotrebljava relativno mali broj ton-majstora. Drago mi je da je jedan takav ovdje na forumu.

Promijenjeno od tranzit (07.04.2014 u 03:21 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post:
harepa50 (07.04.2014)
Star 07.04.2014, 03:36   #2
Narodnjak300
Ovaj baš voli da kuca

Narodnjak300's Avatar

Registrovan/a dana: 13.12.2008
Mjesto: Bor-Timocka kajina
Downloads: 2385
Uploads: 42
Rekao HVALA: 35
Zahvalili mu 52 puta u 51 Postova
Instrumenti: nemam vise instrument
Interesi: Pecanje
Narodnjak300 ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Meni je drago da imam od koga da ucim, ovo iskreno kazem, ipak je ovo zanat s' tim sto ljudi sa ovog prostora imaju tendenciju da cuvaju te "male tajne", naravno ti nisi jedan on njih i to je veliki plus nama koji zelimo nesto da naucimo vise.

Odlicne primere si mi dao za paralelnu kompresiju, provezbacu sve to sa nekim sporim vokalom. Imam tu jos par pitanja oko nekih tehnika al da ostavim za sutra ili neki dan da ne smorim temu.
Star 07.04.2014, 03:48   #3
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Kad god budes imao potrebu i volju da pitas, pokusacu da odgovorim i to na nekom primjeru jer sam cvrsto uvjeren da se na taj nacin daleko bolje shvati materija o kojoj je rijec.
tranzit je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 03:48

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije