Citat:
Originalno postovano od zeljko
Vidi kako ovi snimaju hehe..A sta ce im dva mikrofona?
|
Ako si pazljivo pregledao snimak od Delamara i pazljivo citao moje postove i privatne poruke u kojima sam pisao o snimanju vokala, lako ces zakljuciti da smo i taj Delamarov tip i ja, rekli potpuno istu stvar. Naravno, on je to na snimku dosta pojednostavio i skratio jer tu ima mogo, mnogo vise da se isprica ali je veoma dobro kao jedna zdrava osnova od koje treba krenuti u izucavanju Recordinga. Pitas sta ce mu dva mikrofona... i tu je bio skroman... licno koristim osam razlicitih mikrofona, naravno ne sve istovremeno ali ponekad i dva ili tri odjednom. Radi se o tome, da su pojedini mikrofoni predestinirani za snimanje odredjenih vokala (ili instrumenata), pa tako se desava da je neki od mikrofona bolje upotirjebiti za zenski vokal, recimo alt, a opet neki drugi za malo visi sopran. Jednostavno vise odgovara i snimak je bolji. Ponekad je to veoma ostro na granici pa se onda praktikuje istovremeno snimanje vokala preko dva mikrofona, na dvije trake a kasnije ce se odluciti (u miksu) koji snimak vise odgovara odnosno, koji se bolje cuje u aranzmanu. Tip je pomenuo i par sitnih "trikova" koje on koristi, kao sto je bilo da mikrofon postavlja u sredinu sobe ili da ga pod manjim uglom nagne prema podu. I o tome sam ti pisao, kada sam ti savjetovao da pjevac nikada ne pjeva direktno u centar membrane odnosno, pod pravim uglom u odnosu na membranu vec da ga za dlaku pomjeris u jednu stranu. To je moj nacin snimanja koji mi daje najbolje rezultate ali samo sa odredjenim vokalima. Za neke naginjem mikrofon, kao i on, prema podu, a za neke i u suprotnom smjeru. Zavisi sve od toga kakav je vokal u pitanju. Snimanje vokala je jos i najednostavnije, sta se sve radi kada se treba snimati recimo, akusticka gitara. Kako vidis, jedno ogromno polje za koje treba dosta, dosta vremena da se upozna kako valja.