|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Demo snimci Pravo mesto da postavite svoj demo... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Romario, evo miksa koji sam uradio maloprije na pauzi. Zamijenio sam klavir stantardnim Grand Pianom iz Kontakt Libraryja i obradio ga minimalno EQom i Ambientom. Oko vokala sam se malo vise zaposlio jer u samom snimku imas neprestano zujanje koje sam morao prvo da uklonim.
MixdownMarina.mp3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]()
Bravo Tranzite super je sada..Klavir 3 puta bolje zvuci sad,a i vokal pravo dobro odradjen svaka cast i tebi i Mariju i pjevacici koja je supeeer ovo odpjevala..Meni se vise svidja nego orginal sto pjeva..Marijo pozdravi pjevacicuod Zeljka tj.mene
![]() Promijenjeno od zeljko (22.01.2013 u 04:09 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Stvarno kod kuće
|
![]() Citat:
da te hvalim nema smisla ... Hvala Ti na trudu i vremenu . Zamolio bih te ako možeš mi poslati projekt , da bih vidio kako i šta si koristio da ovo bi ovo ovako zvučalo . na kraju nije sinhroniziran klavir i vokal od 3:32 otprilike Promijenjeno od romario (22.01.2013 u 10:04 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banovan!
![]() |
![]()
Sve je prebaceno u Studio One (i midi i Audio) pa onda radjeno jer ne podnosim Cubase (da budem iskren, gadi mi se valjda poslije svih ovih godina rada). Ta asinhronizacija od 3:32 je vjerovatno nastala jer nisam imao vremena ni da slusam numeru do kraja pa nisam ni registrovao da li si sta mijenjao u taktu ili tempu od tog 3:32 a vjerovatno da jesi pa Studio One to nije prepoznao prilikom konvertovanja. Ne znam da li imas sve Pluginove koje sam koristio u miksu a i da li imas Studio One DAW. Nije problem da ti posaljem taj projekt. Koristena su dva Lexicon Halla, Oxfordov Deesser i Inflator (kao Leveler) a EQ je odradio interni EQ Pro sa Studio One. Pomenuo sam dva Halla, gdje je jedan bio zaduzen za glavni signal vokala a drugi samo za sibilante vokala (velike tajne malih majstora). Ako imas ovo sve dobijas odmah projekt. Ako nemas, badava bih ti ga slao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Nemam nažalost .
mislio sam da ću uvidom u cpr malo sam sebi objasniti neke detalje ... da ne moram Tebe stalno smarati. U stvari.svejedno bih pitao .samo sad nemam šta konkretno . Ništa ,idemo dalje . Imam ovaj uzorak pa ću probati malo se ravnati prema njemu... Dali možeš napisati šta si radio na vokalu , osim uklanjanja šuma . ja bih probao onda uz svoje alate tražiti tvoj rezultat ,koliko mogu ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banovan!
![]() |
![]()
Vokal je prvo ociscen od suma i zujanja koje si imao pri snimanju i to sa Izotope RX2 Denoiserom. Moras da provjeris sta izaziva te smetnje jer to je veliki hendikep. Snimak vokala mora da bude optimalan. Zatim je vokal propusten kroz Deesser radi prilicno dominantnih sibilanata. Pojedine bi trebalo i rucno obraditi ali nisam imao vremena za to. Poslije Deessera je dosao EQ gdje je upotrijebljen Low Cut na 110Hz sa -24dB, pa na 350Hz dignut za 2,5dB (Q=1.5), na 4,8kHz dignut za 2dB (Q=3.5), i Hi Shelf na frekvenciji od 15kHz +8dB. Na kraju je vokal komprimiran sa Tresholdom od -14dB, Ratio 4.5 : 1, Attackom od 35ms i Release od 750ms. Nemoj da shvatis ova podesavanja EQa kao neko pravilo. Pravilo je da nema pravila. Taj vokal je zahtjevao ovakvu obradu i zato je i primjenjena. Kod nekog drugog vokala, na primjer, ovakva obrada bi bila pogubna. Ne znam sta te jos interesuje, pitaj.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Šum znam šta je ,brdo kablova i svega ...to sada neću rješavati ,nek stoji.
Deesser je ovaj put prvi od insert efekata . kada kažeš "propustiti kroz deesser " znači li to samo uključiti ga kao insert,ili mu zadati fukciju koju mora odraditi na traci ( kao npr korekcija sa gain ) ? EQ išao sam onom logikom da nadjem tu frekvenciju koja je u vokalu ,ili instrumentu, iritanta.O temi si jednom pisao ...I da nju onda stišam . kompresor : poslušat ću ove postavke i usporediti sa promjenama . Dali je cilj kompresora držati signal između nekog minimuma i maximuma koji mi određujemo ? možeš li reći šta ti podešavaš sa funkcijama Treshold Ratio Attack Release htio bih da kad mjenjam te vrijednosti,da znam koje promjene mogu očekivati... Znam da to već negdje piše na netu , da bi možda trebao to znati, ali tvoj odgovor mi je najprihvatljivi,najčitkiji . |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]()
@Tranzit a kad ces svom drugu tj.meni
![]() ![]() ![]() Sad ce Tranzit sigurno reci.Zeljko nauci prvo pjevat pa ce mo i to sredit ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banovan!
![]() |
![]()
@romario
Ti moras, molim te zapamti, moras da rijesis prvo te smetnje u vezi sa mikrofonom. To je najbitnije u ovom poslu, dobiti ispravan i zdrav signal. Nemoj to da bagatelises. Deesser je prvi u lancu insert efekata i nije ga dovoljno samo ukljuciti vec i podesiti sta i kako treba da radi. Parametri svakog konvencionalnog Deessera se moraju podesiti onako kako odgovaraju signalu, to jest da reaguje potiskuvanjem nivoa sibilanata. I na njemu postoji Treshold (prag levela signala) na kojem Deesser krece sa radom. Postoji i parametar koji kod razlicitih Deessera ima razlicito ime ali obavlja istu funkciju a to je centralna frekvencija za koju je zaduzen Deesser. Ova frekvencija je u sustini ona na kojoj su sibilanti dominantni. Obicno je to kod muskih glasova izmedju 4 i 5,5kHz a kod zenskih izmedju 5 i 7kHz mada je ovo samo okvirno. Jedan Deesser obavezno ima i pokazatelj za Gain Reduction kojim kontrolises da li i koliko dobro si namjestio parametre i to time sto kod svakog sibilanta (s, z, c...) ovaj Gain Reduction pokazuje koliko sabija level sibilanata. Budi oprezan sa parametrima jer inace mozes unistiti kompletni visokofrekventni spektar signala. Cilj kompresora je da sabije Peakove signala i tako oslobodi dodatni prostor za koji, poslije njegove obrade, mozes podici nivo signala. Ne pretjeruj sa kompresorom jer onda tendiras "peglanju" signala a to ubija dinamiku, od koje i zivi muzika u sustini. Drzi se pravila: "manje je vise". Treshold kompresora ima isto znacenje kao i kod Deessera, Ratio je, pojednostavljeno receno, odnos kojim odredjujes koliko ce kompre3sor da sabije Peak signala (sto veci Ratio, to vece sabijanje levela signala), Attack je brzina kojom ce kompresor reagovati na Peak signala a Release duzina trajanja djelovanja kompresora poslije njegovog automatskog ukljucenja na Peak signala. Kod zdravih signala, Treshold se krece oko -10dB a u zavisnosti koliko hoces da "peglas" Signal, Ratio moze biti od 2:1 pa do 5-8 : 1. Kako vidis ovdje nema nikakvih cvrstih vrijednosti jer sve zavisi od samog signala. Attack je uglavnom reda 10 do 30ms ali ima slucajeva kada se moze ici i nize i vise od ovoga. Release die od 150ms pa sve do jedne sekunde (u specijalnim slucajevima). Za vokal to je uglavnom oko 300ms, mada moze biti i vise, opet u zavisnosti od signala i onoga sta se zeli postici. @Zeljko Upravo takav jedan trik sa hallom sam upotrijebio u ovom Romariovom snimku. Zeljko to je malo komplikovanija rabota a sastoji se u kopiranju originalne trake vokala na slijedecu pa onda na njoj oduzimanja putem EQa svih frekvencija Sem onih na kojima se nalaze sibilanti a onda propustanja kroz Hall velikog prostora i na njemu podesenih parametara koji mu oduzimaju niske frekvencije. Sto se tice tvog pjevanja, ti to radis vrlo dobro. Promijenjeno od tranzit (22.01.2013 u 14:31 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|