|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Cini ti se... a i nemoj upotrebljavati sounde iz standardne banke nego potrazi multilayered voices. Moras da znas da pored toga postoji i obrada u vidu sysex podataka koja stoji u headeru ritma a koja se odnosi na pojedine sounde upotrebljene za ritam trake. Ta obrada se odnosi, pored ostalog i na efekte ali i na sound parametre. Iz ovog razloga se ljudima desava da ne mogu da shvate da jedan te isti sound u jednom ritmu zvuci na jedan a u drugom na drugi nacin. Za to su "krivi" bas ti sysex podaci koji mogu drasticno da promijene karakter sounda. Svasta nesta je Yamaha tu uradila sto je prilicno nedokucivo za "obicne smrtnike".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
To mi smeta kod yamahe ...
Nesto napravim,otvori se nova nepoznanica .I tako stalno . Na kraju nije problem na ovaj ili onaj način ubaciti mega bas ,(ja ne idem dalje od toga ) . Zbog tih sysex podataka taj bas opet ne zvuči kao u nekom stylu gdje je imao karakterističan sound . Sad bih valjda trebao i o tome da učim nešto i pitam ![]() A harmoniku sam neki dan probao ,mogu odsvirati samo "ide tito preko romanije" bez greške ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
Pa mogli bi malo da produbimo temu kad smo već poterali priču... Ima tu dosta prostora za istraživanje kada su u pitanju SysEx u ritmovima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banovan!
![]() |
![]()
Samo udrite s pitanjima... pa da "produbimo".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Evo, ja ću prvi. Linkam post gdje sam to već pitao pa je skoro otišlo u zaborav. Sam nisam našao rješenje.
Ili kraća verzija. Kako najjednostavnije pomoću XGworksa izvući sysex kontrolu za samo jednu karakteristiku nekog zvuka? Recimo da se radi o pitch-u doboša. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banovan!
![]() |
![]()
Ne moras ti to da izvlacis iz XG worksa to imas fino popisano u manualima Yamahinih instrumenata po XG standardu. Ako bas hoces iz XG worksa onda otidji u XG editor pa na Drums pomjeri Pitch dobosa za malo i upisi ga na traku (imas za to komandu, mislim da je crvena strijelica na dole). Idi na tu traku i vidjeces upisanu sysex komandu za Pitch dobosa. Zadnja dva broja su vrijednost (hexadecimalna). Sve gotovo za par sekundi.
Promijenjeno od tranzit (28.02.2012 u 01:31 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Ako sysex vrijednost dodajem pomoću manuala ili generatora poput SysEditor-a onda radim "na slijepo". Kada radim sa XGW onda mogu i čuti kako zvuči promjena i zato mi je ovo bitno.
Da, kada u XGworks promjenu pohranjujem s funkcijom Insert XG parametar (f10) onda mi izbaci cijeli niz sysex controla. I one koje su inicijalno postavljene. Mene treba parametar za jednu promjenu, a ne i ostale defaultne postavke cijele baterije bubnja. Ma dobro, može se i ručno unijeti niz ali to mi je malo ..... |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
yamaha |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|