|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Efekti Izmenite stari, mnoton, zvuk |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#6 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 06.04.2009
Mjesto: Serbia
Downloads: 690
Uploads: 0
Rekao HVALA: 48
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: klavijature
Interesi: sport, multimedia
![]() |
![]()
Napokon neko... U međuvremenu, reako bih, da sam donekle upecao "narav" ovog uređaja. Kad kako i koliko može da pomogne.
Da je svemoguć - nije. Da može da pomogne - može. Ranija reakcija (preset speech - najmanji Q faktor, šire zvono na EQ) može da pokvari zvučnu sliku, čak i ako je aktivirano 10-ak od 24 filtera. I to do te mere, da može da izazove i prekidanje daljnskih mikrofona. Sad, da li se u toj situaciji eliminišu i neke frekvencije za prenos signala od baze do mikrofona ili samo frekvencije koje proizvodi glas ili ozvučeni instrument - ne znam. Opcija koja definitivno nije za muzički nastup sa dosta mikrofona (mi ih imamo 8). Najkasnija reakcija (preset music high - najveći Q faktor, najuže moguće zvono na EQ) je najbolja opcija za nastup sa mnogo mikrofona, jer se ne čuje da išta fali u zvuku. U ovoj opciji najduže traje "hvatanje" mikrofonija. Ume da potraje i do 20-ak sekundi dok se ne aktivira odogovarajući filter. Filteri mogu i seletktivno da se aktiviraju. Ne mora sve odjednom. Raspoređeni su u 2 grupe po 12 filtera - fiksni i live filteri. Postoji 4 režima rada: speech, music low, music med i music high. Na primer, aktivira se po 2-3 u speech, music low i music medrežimu rada i svi ostali na music high. Po meni, speech režim rada se upotrebljava samo u nekim ekstremnim situacijama, a možda mu je isključiva namena za govorancije gde ima 1-2 mikrofona. To verovatno nisu hteli da napišu... Najveća mana music high režima je sporost. Konstatovanje i eliminisanje mikrofonija može da potraje i 20 sekundi. Za one koji ne znaju: da bi se "ubila" mikrofonija, mora najpre da se dogodi. E, to "događanje" ume da potraje. Mada, ako se uzme u obzir da se to odradi pre nastupa, to i nije strašno. Sad dolazimo do najveće mane uređaja, po meni - ljudski faktor: Svako pojačavanje gain-a ili pomeranje paramatera po kanalu na kome su mikrofoni, bilo kakvo pomeranje na EQ, najverovatnije će upropastiti sav trud i proizvesti neke druge frekvencije, koje nisu "evidentirane". Što je i logično: u prostoru je pomeren i promenjen odnos i prisustvo frekvencija. (mislim da se od Nikole Tesle niko nije u ovoj meri smarao frekvencijama ![]() Ovo svakako nije uređaj koji se koristi pod obavezno. Treba ga redovno nositi, povezati i aktivirati po potrebi, ali pre početka samog nastupa. Na kraju, uvek može da se aktivira bypass. @MarjanMilosevic Do sada sam koristio AFS za kompletnu miksetu. A, mogao bih da te poslušam i da pokušam samo jedan ili dva mikrofona da prikačim. Od 8 komada, imam uglavnom dva "favorita". Usput, na koji način bi se mikrofonija eliminisala uz pomoć grafičkog ekvilajzera? Po sluhu, "na uvo" ili spektrogram...? Hvala na interesovanju i ohrabrenju da nisam bacio novac! |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|