Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Internet škola sviranja > Akordi i partiture

Akordi i partiture Akordi pesama i partiture sa notama

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 13.12.2011, 17:34   #11
harepa50
Banovan!

Registrovan/a dana: 28.05.2008
Mjesto: Preko sedam mora
Downloads: 1025
Uploads: 5
Rekao HVALA: 39
Zahvalili mu 62 puta u 54 Postova
Instrumenti: KORG pa50,Futura nordiska piano,Classico gitara,Weltmeister Stella
Interesi: Muzička i video produkcija,razglasi,rasvjeta,stage
harepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblick
Standard

Sve što se hoće može se naučiti, ali ne preko noći. Ali sa velikim zanimanjem i interesovanjem, trudom i radom. Samo tako. Talenat ili ne, kažu uvijek talenat je 5%, rad ostalih 95%. Ako ne radiš, propašće i onih 5% talenta što ti je Bog dao.
Prije svega (što se jazza tiče) dobro bi bilo da je osoba potkovana općom muzičkom teorijom (možda je i suvišno reći "dobro bi bilo"). Ko želi baš profesionalno da svira jazz, treba prvo savladati jazz akorde, sve vrste i obrtaje, i znati pravila gdje se koji akord može upotrijebiti. Onda i teoretski ide improvizacija. I naravno, zlatno pravilo: dosta se naslušati te muzike.
Ja evo koliko sviram (jazz), sve dosad što sam naučio, naučio sam sam, pogotovo akorde, improvizacija je malo teža, skidanje tuđih improviza, raznih pjesama itd. A počeo sam svirati jazz prije neke tri godine.
Tačno je, ima 7 modusa, od kojih su dva modusa (jonski i eolski) današnji dur i mol.
Modusi su najčešća pojava u jazz improvizaciji iako nisu obavzni. Najčešće se koristi lokrijski modus. Ne pada mi napamet sad još nešto da napišem, kasnim na fizikalnu terapiju. Ako vam treba nešto, pitajte. Ako znam, odgovorit ću.
harepa50 je offline   Reply With Quote
Star 13.12.2011, 18:56   #12
Dell
Satriani

Dell's Avatar

Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
Dell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein Lichtblick
Dell pošalji poruku preko MSN messengera Dell pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Te price 95 % rad, 5% talenta mi dizu svaku dlaku na glavi i to je toliko izlizana floskula da mi se povraca sirnica od prekjucer kad to cujem. Naravno da je rad bitan i da je uvelike zasluzan za rezultate kao njegov plod, ali ako covjek nema barem solidan talenat sto je daleko iznad 5%, onda od toga nema nista. Ne zavaravajte se tim pricama, nego budite svjesni koliko talenta imate i radite da bude nesto od toga. Mnogi su Isusovu pricu sa pokopavanjem talenta jako, jako lose shvatili i zato mi je i krivo sto je talent (kao platno sredstvo) dobio ono znacenje kakvo danas ima.

btw. Neka me postavljac teme podsjeti sto je cilj ove teme? O cemu raspravljamo kad u naslovu pise da poslusamo akorde? Odosmo mi u sasvim suprotan smijer, tako da bi ovo moglo skoro pod kljuc.

Dell je offline   Reply With Quote
Star 13.12.2011, 19:21   #13
harepa50
Banovan!

Registrovan/a dana: 28.05.2008
Mjesto: Preko sedam mora
Downloads: 1025
Uploads: 5
Rekao HVALA: 39
Zahvalili mu 62 puta u 54 Postova
Instrumenti: KORG pa50,Futura nordiska piano,Classico gitara,Weltmeister Stella
Interesi: Muzička i video produkcija,razglasi,rasvjeta,stage
harepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblickharepa50 ist ein Lichtblick
Standard

Iskreno prijatelju moj, i ja mrzim te priče. Ali da ideš u moju školu uvrtile bi ti se u glavu, koliko ti puta to kažu Hajde neki budu realni pa kažu bez rada je talenat ništa, ali većina fura ovu priču sa procentima. Napisao sam za ovo gore "kažu uvijek"

Koliko vidim, krenuli smo u smjeru jazz akorada i sviranja jazza, soula, funka...Mislim da bi za to trebalo otvoriti posebnu temu.
harepa50 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 20:17

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije