Iako se vecina slaze da je cantus 4 amaterska harmonika ,tj. nije profesionalna , ja se ne bih pridruzio u potpunosti toj vecini.Najbitnija stvar jeste da koji god instrument kupovao, moras sam da ga probas i procenis da li ti odgovara ili ne.Naravno da su italijanske harmonike bolje u mehanici , ali zato za te pare ne mozes naci nijednu cak ni rucni rad da valja.Welmeister zvuci odlicno , cak bolje od dosta dvojki original .Imao sam licno iskustvo da se u to uverim.Bolji model od cantus je supita i nju sviraju mnogi profesionalci poput Minunea,Mexikana i raznih (potrazi na youyube)...
Na kraju krajeva Petar Ralcev svira takodje Welmeister i to losi model od cantusa , licno sam imao priliku da probam njegovu harmoniku, pa covek je internacionalni svirac.Hocu da kazem ,nije ni sve u instrumentu , mnogo zavisi i od sviraca , ako ne najvise.
I na kraju ,mislim da ce se vecina sloziti samnom , ja licno preferiram Scandalli i Settimio Soprani pa tek onda Guerrini , ipak je cena nesto sto je jako bitan faktor pri kupoviti bilo cega pa se sve na kraju ipak svodi na ono :kolko para - tolko muzike.Mada ponovo kazem Cantus IV za te pare svira bolje nego Guerrini za duplo vise.
Pozdrav i srecna kupovina!
|