|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Produkcija i postprodukcija Snimanje, obrada, miksanje i masterovanje zvuka |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
White Noise
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
@Tranzit
Ovo sto pricas mi nekako vuce misle ka Surround ..... kako bi onda definirao razliku medju Surround i Stereo ako oba snimaju prostorno? Da budem iskren na 2 zvucnika i ne cujem neki prostor usnimljen...... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
@acekorg
Cuje, sigurno cujes. Glavu bih zalozio za to. Cujel li u stereofoniji lijevo i desno. Sta je lijevo i desno ? Prostor ili bar jedan njegov dio. Stereofonija je nastala prvobitno iz puste zelje muzicara i svih ostalih koji se bave muzikom da prikazu bar jedan dio prostora u svojoj muzici. To je bio prvi pomak. Medjutim ta stereofonija se prikucala za fotelju i ne míce se do dana danasnjeg. Quadrafonija je jadna pokusavala godinama da se probije i... na kraju pala u zaborav. Surround je mlad, vrlo mlad i ima vremena za razvoj. Na sadasnjem nivou je u oblasti komercijalnih uredjaja zastupljen najvise u DVD tehnici ali u muzici jos uvijek je daleko od nekakvog primata, sumnjam da ce ga ikad i imati. Da ti odgovorim na pitanje. Stereofonija barata lijevim i desnim kanalom, znaci lijevom i desnom stranom zvucne slike. Ono sto cujemo sa sasvim lijeve strane bice i u toj stereofoniji sasvim lijevo, analogno za desno vazi isto. Kako cujemo signale koji nam dolaze sa polulijeve ili poludesne pozicije ? Stereofonija to rjesava adekvatnim pojacavanjem signala na suprotnoj strani tako da nam se takvi signali cine blizim centru od onih ekstremno polarizovanih. Isti postupak primjenjuje i za signale koji se nalaze ceono ili pozadinski u centru time sto njih stisavanjem "udaljava" i pojacavanjem "priblizava" slusaocu. Vrlo efikasna i u sustini prosta tehnika ili varka ali varka koja radi posao. Shodno svemu ovome stereofonija je i te kako ekspeditivna u prikazivanju prostora pa bi se ponekad zakleli da cujemo i trecu dimenziju iako je defakto u stereo signalu nema. Za ovo je odgovrno nase "iskustvo" u slusanju koje smo stekli u toku zivota pa po automatici mozak svrstava ono sto cuje u nekakav virtualni prostor kojim ga "hrani" na opisani nacin ta stereofonija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gost
Downloads:
Uploads:
|
![]()
Da,ali sam glas o kome je rec po onome sto je meni poznato ide na jedan eventualno na dva kanala ali u podjednakom odnosu bez ikakvog pomeranja panorame. U slucaju viseglasnog pevanja je efekat sterea izuzetno vazan,barem meni ali za prvi glas mislim da je stereo potpuno nepotreban.
A sama "varka" o kojoj pricas moze biti postignuta i efektima,stereo reverbima npr... |
![]() |
![]() |
#4 |
White Noise
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
Hvala tranzit.....
U pesme se ne cuje nikakav prostor, iz vec prethodno pomenutih razlozi. Ali sto se tice varke i baratanje s prostorom, setio sam se na "Virtual barbershop" .... bas na ovaj princip radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Pogresno si me shvatio, govori se o varki u vezi sa fizickim osobinama ljudskog sluha a sto se tice upotrebe efekata kao sto je hal ili ambijent to je neminovno i to je sastavni i neizostavni dio mixa. To i jeste prostor koji se dodaje signalu na vjestacki nacin jer mu je originalni i prirodni morao, iz razloga koje sam vec navodio, biti uklonjen. Da jos jednom ponovim, zato se i ne praktikuje snimanje lead vokala u stereo tehnici (sa dva mikrofona) jer ce mu potrebni ambijent biti dodat kasnije u vidu efekta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kao kod kuće
|
![]()
Nismo se bas razumeli ali ok.
Ja radim u pro tools kao sto sam vec rekao,vokal snimam preko miksete kao u zeljko s tim sto meni iz miksete ide R i L u zvucnu i u pro tools postavim stereo audio traku i tako snimim vokal .Posto na samoj traci mogu da odredim sirinu na koju cu postaviti vokal ne snimam u mono traci. Ja celo vreme govorim o Trakama (kanalima)u sekvenceru.Znam dobro sta je stero kako radi i kako se dobija. Druga je stvar sa onim ko ima preamp pa iz njega u zvucnu onda nema izbora nego da postavi mono. Dodato: Ako dodam efekte na vokal,oni su stereo (ako se ne varam )_i hocu da samoastalno izvevzem vokal iz pro tools opet moram da izvevzem u stereo. Drugo je suv vokal onda moze i mono. Promijenjeno od sinisa (23.03.2011 u 11:55 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 02.04.2006
Mjesto: Sisak
Godina: 63
Downloads: 26
Uploads: 0
Rekao HVALA: 6
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Korg
Interesi: Tenis
![]() |
![]()
Nemogu vjerovati, na moju temu da pomognete meni, Vi sve izokrenste na svadju dali stereo ili mono ja snimam mono i tako cu snimati a ko hoce stereo sirkoko mu polje tj HD....
Pa stvar demokratije-cije je da radi sto i kako hoce, a za propise ?? pa zato su tu da se prekrse..ako smatras da si u prvu, i moli boga da te neko hoce slusati....mislim na cd ili mp3-u.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
White Noise
![]() |
![]()
@djovan
Vi kolega mogli bi da naucite nesto od ovo sto je napisano ovoliko umesto da dizete tenziju nepotrebno. A sto se tice propisa...... ovde na sajta ne bih vam preporucio da ih krsite ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Gost
Downloads:
Uploads:
|
![]()
@ Djovan,nisam siguran ni kakvu pomoc ocekujes,osim da nas mozda zamajavas malo ne bi li nabio broj postova? Ovde pises kako snimas u Cubase a otvaras drugu temu gde pitas kako da uvezes MP3 fajl u Nuendo,malo nije bas logicno zar ne? To mi zvuci kao "umem super da vozim auto ako mi neko samo pokaze kako da ga upalim"
![]() I da li si uopste odlucio u kom programu radis? |
![]() |
![]() |
#10 | |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 10.07.2009
Mjesto: BiH
Godina: 37
Downloads: 1138
Uploads: 13
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 33 puta u 32 Postova
Instrumenti: PA2Xpro,KORG TR,A.Git,el.Gitara,bass...
Interesi: Audio design,kompjuteri i elektronika
![]() |
![]() Citat:
Promijenjeno od Dejan (23.03.2011 u 15:32 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|