Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Internet škola sviranja > Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš

Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš Svi želimo da zvučimo bolje, ni neka crkavica nije na odmet.

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 25.06.2012, 04:05   #1
thepetko
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 05.01.2011
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
thepetko befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Ko god je nesto napisao, dobro je razmisljao i sve na mestu rekao. Potvrdio bih samo post kolege iz Pozarevca. Ja sam od januara ove godine poceo da radim sa covekom koji je odlican muzicar, harmonikas, aranzerista i vokal. Upravo sam dosao sa svadbe koju smo svirali od jutros u 9. To je neverovatno koje pesme ljudi narucuju. Ali isto tako ne mogu da verujem kako momci sa kojima sam izbacuju fospile u milisekundi, u 99% slucajeva Ja gulim ritam gitaru btw.
Meni je dato u startu 300 pesama, a danas sam cuo od tih 300 nekih 30, sve ostalo maltene prvi put cujem u zivotu.. Dok se pokupim sa melodijom, ma cudo. Zato mi i brzo prolazi vreme valjda. Non stop se iznenadjujem kolicinom ideja. Penzioner kad zauzme poziciju... Pih. Pa to su one najsporije dvojke, kad bubnjar udari bas bubanj, ode da udahne vazduh i vrati se nakon toga da udari dobos... Prosto se nerviram jer mi treba pola sata da cujem sta se desava u pesmi. Pola familije i gostiju place, a druga polovina je otisla kuci. Odoh, da spavam posle 36h okruglo. Evo vam jedna pesma da zavrsim ovaj roman u velikom stilu
Izvinjavam se ako sam smorio nekoga.. Pozzdrav

STANI MALO KAFANSKI SVIRAČU - SPOMENARI
You need to upgrade your Flash Player

Promijenjeno od Dell (25.06.2012 u 14:07 sati)
thepetko je offline   Reply With Quote
Star 28.06.2012, 22:34   #2
wojakorgm3
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 28.06.2012
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
wojakorgm3 ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

pa za svadbu ti treba oko 100-tinak namenskih pesamaa ,posto sam svirao po inostranstvu pa znam sta nasi ljudi traze

npr:
majko pusti mene da ja idem kuci-nedeljko bilkic,ne dugujem nikom nista-cuki,
mislim ima ih mnogo,uglavnom od pevaca ti je saban,jasar,serif,jana,dragana mirkovic... i tako,preslusaj od svih po malo,ali bice sve to ok,kad krene svirka,bude mnogo lakse,krenu i narudzbine...Uglavnom drzim ti palceve!
wojakorgm3 je offline   Reply With Quote
Star 29.06.2012, 00:59   #3
Jaki
Veliki prijatelj sajta

Jaki's Avatar

Registrovan/a dana: 01.08.2008
Mjesto: Pljevlja
Downloads: 1290
Uploads: 2
Rekao HVALA: 81
Zahvalili mu 17 puta u 17 Postova
Instrumenti: Pa 3x,fantom x6
Interesi: Svasta nesta
Jaki befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

E ne znam ljudi ali zeznuta je to stvar kad ti neke starkelje zasjedu i pocnu narucivati pjesme koje su im ocevi slusali.Npr."Harmoniko moja" ili "Lupaj Mile za kafanskim stolom".
Imao sam takav slucaj na prvoj svirci nakon nekog fudbalskog turnira.
A ne da ubiju atmosferu nego prospu mozak i meni i gostima,a na kraju bude "ovaj mali ne zna nista od narodnih".
Na narednoj svirci (svadba),ja lijepo spisak jedno 150-160 najslusanijih pjesama.Kada dodju da poruce nesto lijevo ja mu pokazem na spisak i kazem valjda ces se naci tu i tako i bude.
Uz to naravno poooduzee kolce.
Na kraju ispalo ekstra.

Promijenjeno od Jaki (29.06.2012 u 01:00 sati)
Jaki je offline   Reply With Quote
Star 29.06.2012, 04:10   #4
Sejox
Glas Razuma

Sejox's Avatar

Registrovan/a dana: 12.05.2007
Mjesto: Sarajevo,BiH
Downloads: 333
Uploads: 15
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 166 puta u 143 Postova
Sejox ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od Jaki Pokaži Post
E ne znam ljudi ali zeznuta je to stvar kad ti neke starkelje zasjedu i pocnu narucivati pjesme koje su im ocevi slusali.Npr."Harmoniko moja"
Ja bih zakonom zabranio da u kafane,restorane i ostale ugostiteljske objekte,dolaze osobe starije od 18.godina....
Salim se,naravno,ali nakon ovog posta,to bi bio neki zakljucak.
Ovi preko 18.godina,valjda ne slusaju: "aspirin","vodka","bunda od nerzza","gacice","brushalter",pa narodnjak na francuskom jeziku,dance folk,trance folk....i slican repertoar.

U muzici - narodnjacima,pod pojmom "lijeva pjesma" se moze podrzumijevati,neka pjesma koja stvarno nije bila slusana i nije zazivjela nikada u narodu.Pjesma "Harmoniko moja" je usla u istoriju i to je cinjenica.

I da ne duzim,cisto onako iz postovanja prema autorima pjesme i milionima ljudi koji su je poslusali,da kazem:
-pjesma "Harmoniko moja" je i "Azbuka" i "Abeceda" i "Bukvar" i ....itd.
Cak mislim,da bi je neki dobar psiholog preporucio poslusati pred spavanje (ko voli narodno - naravno).

@jaki - ovo se ne odnosi na tebe licno,i ovo je cisto globalno razmisljanje o nekim nedostacima u repertoaru danasnjih mladjih muzicara - "narodnjaka".

Pozdrav,

Click for Sarajevo, Bosna i Hercegovina Forecast

Promijenjeno od Sejox (29.06.2012 u 04:12 sati)
Sejox je offline   Reply With Quote
Star 24.02.2011, 19:59   #5
adis custovic
Banovan!

Registrovan/a dana: 04.02.2011
Mjesto: trollhättan-SVERIGE
Rekao HVALA: 5
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: KORG TR,KORG PA80
Interesi: MUZIKA, FUTBAL
adis custovic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

[ e pa stari slusaj!
Tvoja prva svirka je u stvari toj prvi marketing,uvijek na svadbama postoje ljudi sto nesto znaju o muzici,moras prvo izvesti nesto novo da publika vidi da pratis trendove,drugo otprilike znas koliko je raje i koje su starosne dobi da bi znao koju muziku da sviras ,kao trece moras da znas neke svadbene pjesme(kad dolaze mladenci, neka pjesma o mladoj kad se sijece torta neka pjesma itd. kad raja pocne da igra onda samo veselo rumba jesvetinja i na kraju zavrsis sa nekim kolom.Kad mladenci izadu na ples onda neka balada. Ako neznas puno pjesama nemoj se uplitat unarudzbe , ako zelis da zaradis moras da osviras narudze ali ti nebi preporucio da to radis na prvoj svirci. SRETNO
adis custovic je offline   Reply With Quote
Star 24.02.2011, 21:05   #6
zdozic
Banovan!

Registrovan/a dana: 16.08.2008
Downloads: 657
Rekao HVALA: 11
Zahvalili mu 4 puta u 4 Postova
Instrumenti: KORG PA600
zdozic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Razmisli dobro,govrim ti iz licnog iskustva.Imao sam nesto slicno,dok sam radio sa bendom.Ako neznas dosta pjesama bolje ne idi sam,jer ako zeznes poslije se tesko vratiti u tu sredinu.Uvijek ti ostane ta mrlja.
Svadba je nesto drugo od obicni veselja.
zdozic je offline   Reply With Quote
Star 24.02.2011, 21:19   #7
gagy
Vredan član društva

gagy's Avatar

Registrovan/a dana: 10.03.2009
Mjesto: Gradiska,BiH
Downloads: 220
Uploads: 6
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 16 puta u 16 Postova
Instrumenti: korg pa3x
gagy befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
gagy pošalji poruku preko MSN messengera gagy pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

I moj ti je savjet da uzmes nekog iskusnijeg kolegu ali da i ti ucestvujes aktivno u svirci.Tako ces se ti opustiti,ako dodje do nekakve blokade tu je iskusniji kolega da izvuce,pa ne razmisljas a tvoje je da upijas i dobro snimas razvoj svirke.Tako se uci.Pa i ako sviras dzabe,nije strasno,kod svojih si a i svako iskustvo se placa !Ali ako se usudis sam a nisi siguran u sebe i nesto zeznes,to ostaje u ruznom sjecanju gostima pa i tvom ujaku!Sretno!
gagy je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 00:26

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije