|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Zvučnici Ono što treba da da dobar zvuk |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 19.05.2008
Downloads: 7
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 101 puta u 95 Postova
![]() |
![]()
svasta izlazi 4 ohma kutije 8 ohma
Promijenjeno od ella 85 (15.12.2010 u 15:22 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Švaler Veteran
Registrovan/a dana: 23.07.2007
Mjesto: u blizini
Godina: 58
Downloads: 614
Uploads: 26
Rekao HVALA: 21
Zahvalili mu 77 puta u 71 Postova
Instrumenti: Korg PA 500, Korg TR-61
Interesi: muzika, rad na PC
![]() |
![]()
Hoćete li nam malo pojasniti šta ste mislili pod tim?
Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Odomaćeni član
|
![]()
Hoce to da se desi kada je losa struja.Ako imas eq zaseci basove ispod 63MHz a moze da se desi i da je nesto do elektronike u mikseti,npr tranzistori.Meni se jednom desilo da pocnu da setaju dosta zvucnici ali prema unutra-u pitanju je bila elektronika u pojacalu,napravilo spoj i sprovelo struju u kontra smeru u zvucnike.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
@Nikola 1980:
....gde se membrana pomera ili pliva(kako je meni izgledalo)a nista se nije culo!! Da,ali kod infrazvuka...tj frekfencije ispod 16Hz, a to ovde nije problem. Problem je drugacije prirode, ali bas me interesuje misljenje ostalih ![]()
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Ipak cu morati da nadjem jos jedan mikser starije generacije, pa da ispitam.
Da, pokreti se desavaju samo kada sviram (sto je i normalno), ali kazem, mnogo vise nego na PM. Mada, kad se setim problema sa proslim kutijama... Desvalo mi se da mikser izbaci jako prigusen ton a zvucnik samo sto ne iskoci. Mozda bi to pomoglo. Pozdrav
![]() |
#6 |
Zaludan vladika
Registrovan/a dana: 05.07.2007
Mjesto: Pirot
Godina: 53
Downloads: 423
Uploads: 29
Rekao HVALA: 62
Zahvalili mu 231 puta u 202 Postova
![]() |
![]()
Sta konkretno podrazumevas pod tim "mikser izbaci jako prigusen ton"?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Vredan član društva
|
![]()
Pa sam si dao resenje - u pitanju je ispravnost mixera !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
@Boban010
Desi se da malo krci, i nazire se ton sa klavijature, a zvucnik igra li igra. Moguce je da je i mikser, ali, evo, normalno radim 2 meseca aktivno na njega i ne stuca.
![]() |
#9 |
Zaludan vladika
Registrovan/a dana: 05.07.2007
Mjesto: Pirot
Godina: 53
Downloads: 423
Uploads: 29
Rekao HVALA: 62
Zahvalili mu 231 puta u 202 Postova
![]() |
![]()
Ja se u elektroniku miksera ne razumem ali cu ti ispricati moje zapazanje iz iskustva.
Izvesno vreme smo radili na mikseti Dynacord 10/40 i na insistiranje kolege da probamo nesto novo,kao svi kupuju a mi ne,uzmemo PM600/1 za jednu tezgu na probu.Izdrzali smo do rucka,a onda brze bolje doneli 10/40 da bi zavrsili posao kako treba. ![]() Vise puta sam menjao kolegu sto sa njegovom harmonikom sto sa mojom,oni su svirali u to vreme na PM1000/1,ali mi se nije dopao zvuk harmonike na ovoj mikseti ma sta pokusali da uradimo sa podesavanjima.Previse ostrine odnosno visokih tonova(ovo pravi lazan utisak visokog kvaliteta-vecina muzicara kad cuje ovu ostrinu samo kaze to je to,a tek eho-kraj nema dalje),za moj ukus odnosno moje uvo,taj zvuk nema moc,toplinu i onu "prirodnu" boju koju daje vecina Dynacordova starije generacije.Misljenja sam da je stvar u niskim frkvencijama koje rerpodukuju ovi mikseri,jer svirajuci na njima zapazio sam da su uvek vise pokretali membrane zvucnika u odnosu na PowerMate seriju! Iz tog razloga sam ti preporucio da probas sa jos nekim mikserom te generacije jer nemam u vidu u kojoj meri su izrazeni pokreti membrana. Ukoliko nisi u mogucnosti da probas,samo obrati paznju da ti pokazatelji jacine na mikseti nikada,ali bas nikada ne idu u crveno i neces imati nikakvih problema.Naravno ne smes daozvoliti da ti je potenciometar na samoj klavijaturi previse odvaljen a ulaz na mikseti i master volume budu smanjeni! ![]() Promijenjeno od Boban010 (17.12.2010 u 13:41 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 17.12.2008
Mjesto: Sidnej
Godina: 52
Downloads: 1575
Uploads: 2
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 2 puta u 2 Postova
Instrumenti: Korg TR, Tyros 2 i PA3X
![]() |
![]() Citat:
Skore, ne znam da li si resio problem, ali moram da se vratim na jedan od tvojih postova i da ti skrenem paznju na ovo tvoje zapazanje navedeno gore. Poznato ti je da zvucnik ne sme biti izlozen jednosmernom naponu, jer ce ti u protivnom izgoreti 'spulna'. Ako ne znas polaritet zvucnika samo povezes bateriju na krajeve i ako membrana ide 'napolje' onda ti je "+" zvucnika povezan na "+" baterije, i obratno. Zbog toga se izlaz pojacala monitoruje i kompenzuje povratnom spregom unutar samog izlaznog stepena. Ovo sto si ti opisao mi deluje kao da si trenutno dobio jednosmerni napon na izlazu koji je oterao zvucnik u jednu stranu. Ono sto cujes u takvom slucaju zvuci slicno kao kad fizicki pritisnes membranu i ne das joj da normalno osciluje. Posto ti zvucnici rade jos uvek, znaci da se to samo trenutno desi. Vrlo cest kvar kod pojacala je 'hladan lem'. Usled velikih temperaturnih oscilacija i velikih mehanickih stresova (transport itd.), lem gde su pojedine komponente zalemljene za stampanu plocu pukne i izgubi kontakt. Medjutim, ove pukotine su generalno male i izgube kontakt samo na trenutak, pruzrokujuci trenutne kvarove (tipa krcanje ili gubljenje zvuka na 2-3 sekunde). Ako ti zvucnici pak 'plivaju' tj postepeno odlaze u zasicenje, onda ti povratna sprega ne deluje kako treba. To moze da se desi zbog nekoliko stvari, pocevsi od samog kvara na izlaznom stepenu, na predpojacalu, pa do kablova i konektora. Bilo kako bilo, ako tvoj PSX802 ponovo to uradi i sa novim kutijama, definitivno ga odnesi negde na pregled i objasni im sta se desava, jer vrlo lako moze da se da se desi i da ti ode izlaz i da ti unisti kutije. Svirao sam bas na PSX802 pre desetak godina i samo znam da je neunistiv - prava mazga. Secam se da je na jednoj svirci istopio plasticnu kesu jer je neko stavio blizu izduva, a mi gruvali na 4 kutije, skoro punom snagom. I ne secam se da se ikada pregrejao i izbacio. Cujem da je jos uvek u zivotu, kolega jos uvek radi na njemu. Pozdrav i Srecna Nova!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|