|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Svaštara Pravo mesto za sve ono što nema svoje mesto... |
Pokaži Rezultat Ankete: Aranzer kao LIVE bend?ZA ili PROTIV? | |||
Aranzer treba da zvuci ko aranzer |
![]() ![]() ![]() ![]() |
25 | 36,23% |
Aranzer treba da zvuci ko band |
17 | 24,64% |
Aranzer treba da zvuci ko aranzer i kao bend |
27 | 39,13% |
Glasač: 69. U ovoj Anketi ne možete više glasati |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Kao kod kuće
|
![]()
Evo mog misljenja.Postoje dva nacina.Prvi je da se prave live ritmovi,i da zvuci kao band,ali tu je problem sto onda sve mora tako da se namesti da bude kompaktno.A drugi je nacina da se rade original ritmovi namenski znaci kako je na Cd-u po tome.E sad svi znamo da postoje vec nekoliko loopovanih setova u kojima ima po 10-15 ritmova standardnih narodnjackih,i to je ok,ali za sator varijantu svadbe itd,a sta je sa ostalim ritmovima posle zvuci ko nebo i zemlja.Iskreno posto u svim klavijaturama novije generacije postoji dosta memorije i mesta treba imati obe varijante,pa u zavisnosti od mesta i tipa svirke i KOME se svira koristiti obe varijante.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 15.03.2007
Downloads: 1023
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 105 puta u 92 Postova
![]() |
![]()
Aranzer treba da zvuci kao aranzer. Kompaktno. Live praviti sa aranzerom je kontraproduktivno i ne radi posao kako treba, krajnji rezultat je jako slab. Nama muzicarima je to super ali gostima i gostionicarkama to ne prija uvetu.
![]() Pozzz
![]() |
#3 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 17.07.2008
Mjesto: Ljubljana,Varaždin, tu i tamo,posvud pomalo
Downloads: 76
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 52 puta u 46 Postova
Instrumenti: Wersi Ikarus X1, Roland Fantom G6 , CME UF50
![]() |
![]()
Po mom mišljenjuaranger treba koristiti kao takav i izvuči iz njega maksimum.Nisam baš za to da se koriste namjenski ritmovi i da sve zvuči kao na CD-u jer se time gubi smisao same svirke.Sviram isključivo internacionalnu plesnu glazbu, sve tamo od pedesetih pa do danas.Kod starijih stvari si dopuštam slobodu da napravim neki svoj aranžman.Naravno harmonije i riječi moraju obavezno biti točne ali ostalo se da prilagoditi.Isto tako jednu te istu stvar svaki puta isto odsviram.Ako su mogli veliki svjetski izvođači snimiti svaki svoju verziju iste stvari, ne vidim razloga zašto je ne bi i ja prilagodio.Kod najnovijih hitova težim da je što sličnije originalu.Dakle po meni smisao arangera je da bude upravo to!Zato i svaku klavijaturu programiram od nule ,i baš nikada nisam ubacio nečiji gotov set i to koristio.
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
Kao sto neko iznad rece,ko hoce da mu zvuci kao bend,nek ide i trazi ekipu
![]() Mada,valja opremiti aranzer i za obe varijante,ali vise sam za to da zvuci kompaktno |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Belaj boy
|
![]()
Istina je uvek negde na sredini pa i moje misljenje je da treba da se cuje da aranzerom upravlja ziv covek.Znaci,muka mi je kad cujem cvaka/cvak sound i neuke muzicare koji za celu pesmu promene dva akorda.Ne kazem da treba skrnaviti pesmu i preterano srati po harmoniji ali malo zivosti u bas liniji i sl,je sasvim dovoljno da ne zvuci onako plasticno i vestacki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Ja licno sam za oboje.
Koristim loopovane univerzalne ritmove, a sto manje namenskih. Ti namenski, to je tipa midi fajl (ne bas u celosti), pusti intro i on sam svira... Naravno, dobro usemplovan bubanj, bass i kontra su osnova svega, i to koristim u svakom ritmu. Bubanj sa T2, zivi Finger Bass (za zabavnjake), a za narodnjake ide Fender Jazz Bass, Akusticna/Elektricna gitara, i to je. Danas nista ne moze zameniti zivi bend, to je cinjenica. Loopovan bubanj - zasto da ne? Ja ne saltam iz rumbe u baladu i iz orientala u 6/8 pa da mi zvuci kao dva sveta. Usminkao sam da oboje lepo rade, i da budu male razlike tokom prelaska iz bloka laganijih stvari u nesto malo brze. Sve u svemu, aranzer mi je spreman za sve vrste svirki, bilo to svadba, matura, rodjendan,...Upali, stani i sviraj. I jos imam 6.5 MB slobodnog prostora ![]() Pozdrav za sve!
![]() |
#7 |
Gost
Downloads:
Uploads:
|
![]()
Ovom temom se otvorila Pandorina kutija...
![]() ![]() Da Aranžer može i treba da zvuči kao Bend verovatno se ne bi zvao Aranžer... |
![]() |
![]() |
#8 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 23.01.2009
Mjesto: Prijedor
Godina: 57
Downloads: 883
Uploads: 28
Rekao HVALA: 37
Zahvalili mu 106 puta u 97 Postova
Instrumenti: klavijature i gitara
Interesi: Ribolov
![]() |
![]()
Suvišno je sad obrazlagati,jer je to već dosta kolega obrazložilo u ranijim postovima,vrlo iscrpno i jasno.Ja sam za kombinovanu varijantu.Što neko reče,ne bismo trebali zvučati kao CD,onda je jeftinije gazdama da puštaju muziku,treba da se osjeti da je u pitanju live svirka.Mislim da treba izbjegavati namjenske ritmove,jer je poznato da su ljudi koji zvuče originalno(na aranžeru),npr.Lukas,napravili karijeru,upravo zbog toga,što su hitovima davali svoj,prepoznatljiv šmek.Ima i ovdje na forumu nekoliko kolega,koji su vrlo originalni(neću ih nabrajati,da ne bih nekoga slučajno izostavio)Znači,sviramo hitove,ali na svoj način.Pozdrav!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 18.12.2007
Downloads: 57
Uploads: 0
Rekao HVALA: 19
Zahvalili mu 22 puta u 19 Postova
![]() |
![]()
Nekako ni sam ne znam šta hoću od aranžera, tj. kako da ga sredim!?
Ne volim prenatrpane ritmove gdje ima "mali milion" udaraljki koji pokriju vokale ili ostale soliste u ekipi a opet s' druge strane cjelokupna zvučna slika ne bi trebala ni da bude "prazna"... Naravno glavnu ulogu treba da ima činjenica i koji je tip svirke, tj. kakav je repertoar, gdje se svira, kome i sl. U svakom slučaju kad je u pitanju narodna muzika kad bih čuo aranžer koji zvuči kao većina aranžmana Dragana Stojkovića Bosanca ne bih žalio pare da ga nabavim...
Ibro nije htio para, Ibro će vazda bit' fukara,-neki odmah počeše da blate Ibrin lik, al' samo prava raja je znala u čemu je trik: Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je "defakto" umjetnik! Svaćaš??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 15.02.2008
Mjesto: Srbija
Downloads: 249
Uploads: 28
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 13 puta u 11 Postova
![]() |