E, pa da postavim prvi post u novom delu foruma
Vec je o tome ovde bilo reci, medjutim ovo bi bilo pravo mesto za ovakvu temu.
Harmonizer koji mi koristimo u bendu je mali Digitech, koji nema MIDI. Moze na njemu da se jedino izabere iz kog tonaliteta da "peva" pratece vokale i da li se zeli gornja, donja terca i to je to.
Ima, naravno, utikac za externu papucu sa kojom se prateci vokali pale ili gase. Harmonizer stoji kod mene, na klavijaturi i zaista nije problem na pocetku pesme stisnuti taster i izabrati tonalitet. Medjutim, papuca za paljenje/gasenje se nalazi kod mene, a ja pored svoje volume papuce, dve klavijature i zabavljanja sa promenom boja na njima, neretko ZABORAVIM da upalim harmonizer. To jos i nije tako strasno, kao kada zaboravim da ga ugasim, pa pevac nesto blebece u forspilu izmedju strofa... zvuci GROZNO!
Ideja je da se napravi neki taster, koji bi mogao da pali/gasi harmonizer, ali tako da on bude kod pevaca, cak iako je u sred sale, sa sve bezicnim mikrofonom. Na taj nacin bi i harmonizer bio upotrebljen svaki put kada treba, na pravi nacin.
Kako to resiti bezicno? Ja imam nesto iskustva iz elektronike, nije to sad bog zna sta, ali mislim da bih se snasao sa nekom semom. Sa druge strane, imam dosta prijatelja u gradu koji bi bili voljni da pomognu. Nedostaje jedino resenje problema u vidu neke sheme i kratkog objasnjenja.
Hvala vam svima na idejama...