|
![]() |
#10 | |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 13.04.2011
Downloads: 532
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 24 puta u 22 Postova
![]() |
![]() Citat:
Po meni licno, Korg je najfunkcionalnija klavijatura i njegov korisnicki interfejs (gledam visu klasu, modele Pa1,2,3x) je veoma praktican ali ima veliki problem sa onim sto izlazi iz klavijature, tj. onim sto se cuje na ozvucenje i samim tim ispada iz konkurencije, bar za mene. Za razliku od Korga, Roland aranzeri zvuce veoma dobro, izlaze cisto i konkretno. Njihova glavna mana je sto nemaju sempler (nevezano za cenu instrumenta)! Dalje, po meni postoje jos neke mane kao sto su Chord Variation koji poznaje samo Dur, Mol i septakord. Ja najcesce pravim ritam da mi dur i mol sviraju istu bas liniju a i ostale deonice dok na 7, m7, m6 stavljam drugacije bas linije i eventualno gitare. Po ovom pitanju je Korg najprakticniji posto se kod njega moze napraviti 6 razlicitih CVa koji ukljucuju svaku traku aranzera. Dalje, meni je Rolandova mana i sto nema onaj "inteligentni" Fingering mod koji imaju i Korg i Yamaha! Ima jos nekih stvari ali da ne duzim bespotrebno. Yamaha je po korisnickom interfejsu veoma slicna Korgu ali ima i nekih mana po tom pitanju u odnosu na njega. Recimo, memorisanje postavki Registracija, tempa, STSa, itd. u toku svirke je nemoguca! Dalje, kod Korga je mnogo preglednije uradjeno pozivanje performansa/registracija iz razloga sto se dugmetom pozove banka a na displeju se prikazuju imena registracija iz te banke, tako da odmah vidite imena registracija dok je kod Yamaha to reseno obrnuto, tako sto se na displeju biraju banke a onda se dugmicima pozivaju registracije ali im ne vidite imena vec da biste to uradili morate da ulazite u jos jedan podmeni pa kasnije da izlazite iz njega i tako stalno osim ako ste zapamtili sve registracije gde se tacno nalaze! Ovo su samo neke od mana Yamahe ali je na njenoj strani svakako dobar zvuk i veliki sempler. E sad, sempler je dobra stvar ali ne i nesto bez cega se ne moze! Imam kolegu koji svira Roland GW8, cesto sviramo zajedno i, verovali ili ne, taj GW8 ne zvuci mnogo losije od Tyrosa 3 koji sviram. Cuje se razlika u korist Tyrosa, ali ne onolika razlika kao sto sam je cuo u odnosu na Pa800. Istina, tesko bih se posle klavijature sa semplerom odlucio da sviram klavijturu bez njega ali verujem da ce u nekoj narednoj generaciji aranzera on postati nepotreban ili bar ne suvise potreban. Recimo, ja sam isemplovao jedan dobos sa GW8 koji mi se svideo i koji odlicno izlazi na ozvucenju. I jos da kazem nesto u vezi PSR950 od kog je ova prica i pocela, licno ja bih pre uzeo njega da radim nego PA600 jer PSR za razliku od Korga DOBRO ZVUCI a to je prvi preduslov da bi taj instrument mogao da koristim za svirku jer u suprotnom to su onda samo beskorisne igracke sa brdom mogucnosti!!! Ne mislim da je PSR950 nesto revolucionarno u odnosu na PRS900 i 910, takodje ne mislim da su sve te klavijature jeftine, naprotiv, veoma su skupe! Po meni, ne bi trebalo da kostaju vise od 1000e, ali to je samo moje misljenje! ![]() I za kraj da ponovim ono sa pocetka, nisam ljubitelj ni jednog brenda vec samo njihov korisnik i koristicu svaki brend koji izbaci na trziste dobar proizvod! Pozdrav za sve i zivi i zdravi bili a oko klavijatura se ne treba svadjati, ipak je to samo gomila plastike kao i masa drugih uredjaja (TV, DVD, kompjuter...)! |
|
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|