Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Yamaha

Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e...

Alati tema Display Modes
Star 27.12.2018, 02:18   #11
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.823 puta u 1.359 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Nedavno je mladenka poželjela na svojoj svadbi čuti pjesmu Tamburaška od Marka Perkovića. Uvijek mladencima ispunim želju i naučim par pjesama ako ih nemam u repertoaru.
Imam tu melodiju u uhu i pomislim, ma ja to onako na prvu odsviram. Tek kada sam došao kući i malo ozbiljnije poslušao pjesmu vidim da to baš i neće ići "na prvu".
Solo na par mjesta ima prekide, udarce na prvu, prije pjevanja dolazi korona, onda u sred pjesme ritam dobiva posebnu formu ... Pomislih, MIDI spašava situaciju .... he he he, ali nisam ga poslušao niti do pola, jad i bijeda od uratka. Kreatora bih kaznio s par dana dobrotvornog rada. Ma, može se pjesma odsvirati i uz neki univerzali sirtaki ali to ne bi bilo to. I tako odlučim slagati ritam, kako bi to neki nazvali, namjenski. Ja to zovem Song-Style i vidjete ćete da pored ove razlike u nazivu, ovakvom radu pristupam sasvim drugačije nego većina onih koji se bave tim poslom. Naime, ne volim da mi cijeli solo u intru odsvira sam. Osjećam se prilično glupo kada style sve svira, a često automatski stisnem promjenu harme u lijevoj ruci pa tek onda napravim s*anje. Vidio sam kako neki i u varijacije Styla guraju cjelokupno odsvirane dionice. No dobro, svatko radi kako zna i umije.
Ono što je specifično u pjesmi jesu baš ti Brake koji imaju udarac na prvu. To nije problem odraditi kao Fill-in ali kod Yamahe takav prelaz treba stisnuti točno na početku takta inaće on ne zvuči dobro. Ako je u tom trenu potrebno stisnuti akord, onda ne možemo na vrijeme odraditi i ovaj Fill in. Zato sam prisupio slijedećoj koncepciji. Intro sam napravio u 9 taktova, a ovi fill in su ugrađeni u njega s tim da je zadnji takt, gdje počinje pjevanje još usporen za duplo. Tako sam osigurao da na njemu mogu krenuti s pjevanjem, a odmah nakon toga dolazi prva varijacija. Ona je jednostavna forma, napravio sam je kao dva takta. Dolazi druga kitica gdje prelazim na Varijaciju B. Ona isto ima 9 taktova sa odsviranim prelazima na bubnju i specifičnom bas dionicom. Na zadnjem taktu varijacije B opet dolazi udarac na prvu i prelaza na refren. Malo drugačija forma ritma ali ništa bitno tako da sam varijaciju C odradio u 4 takta. Ono što je specifično jest prelazak na drugi dio refrena gdje se nalazi harmonijski prelaz i udar na svakoj prvoj dobi. Njega sam smjestio u BRAKE jer prije toga name izmjene harme u lijevoj ruci pa ga mogu aktivirati tako da se čuje cijela fraza. Varijacija D je opet klasika od 4 takta.
Na snimci prvo možete poslušati dijelove Styla bez promjene harme, a od 1,25 sekunde sviram uz ritam i tako ćete čuti cjelokupnu pjesmu. Za ovakav posao je potrebno uložiti dosta vremena i znanja međutim, kad se sve skupa složi, kad na nastupu zazvuči kako očekujete, onda je pravo zadovoljstvo pjevati uz to. Da bi se odradio ovakav Song-Style, potrebno je više vremena i znanja nego napraviti MIDI fajl za istu pjesmu. Ali kada imate kvalitetno napravljene ritmove i kada ih znate iskoristiti, vi potpuno kontrolirate situaciju na plesnom podiju jer u svakom trenu možete okrenuti onu pjesmu i ritam koji plesačima treba. Za razliku od puštanja fajlova, to je sasvim druga dimenzija i pristup svirci. Zato vrijedi uložiti vrijeme i naučiti kako samostalno uraditi ritam koji će vam poslije služiti kao odličan alat da na bini budete bolji i drugačiji od ostatka konkurencije.

https://youtu.be/YJckfpXZpf0
casper je offline   Reply With Quote

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 10:59

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije