|
|
Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
Registrovan/a dana: 13.07.2008
Downloads: 5217
Uploads: 19
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 135 puta u 123 Postova
Instrumenti: Korg PA 4X 61
Interesi: muzika
![]() |
![]()
Pozdrav kolege... imam jedno pitanje, a gde cu ga postaviti nego na ovaj forum gde su yamaha experti. Sa kolegom i prijateljem Franjom sam vec razgovarao, i dosta mi je stvari jasnije, ali voleo bih cuti jos vasih misljenja... Naime, prodao sam korg pa5x koji mi je stvarno najvece razocarenje od svih korgovih serija koje sam do sada imao... hteo sam uzeti korg pa700 i jednostavno spakovati sve sto mi treba u tih 128mb rama posto korg sviram vec godinama i tacno znam sta mi treba, a i imam sav materijal vec "na gotovs" i to bi islo relativno lako. Ali zanitrigirao me oglas lika koji prodaje yamahu psr sx720 sa jos 21 mesec garancije i fc pedalom za 850e. Posto sam jako davno svirao yamahine aranzere, blage veze nemam kako sad stoje stvari. Bukvalno bih krenuo od nule... Sada vi meni recite: da li da se upustam u takvu avanturu i ds li cu pogresiti ako uzmem taj sx720? Vidim da ima 1gb rama i to je za respekt, ali sve je to u vidu nekih packova i sve mora preko kompa, ne znam dali cu se snaci... a i problem je u tome sto nemam puno vremena, svirke mi vec krecu od 30 avgusta pa se malo bojim da necu provaliti sve a zamensku klavijaturu nemam. Bitno mi je da znam mogu li je osposobiti za narodnjacu svirku da imam sve univerzalce za narodnu muziku, takodje i boje osnovne, a i neka terca ne bi bila losa... a i ako neko ima vec neki set proveren za nju to bi bilo top da je voljan da podeli... pisite mi ko ima iskustva sa tim sx serijama da li da se upustam u ovo sve.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 344
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Moj savijet je, kupi Pa700 i nemoj previše razbijati glavu. Složiš je bez problema i za 20tak dana ideš miran na svirke.
Cijena SX720 je nešto niža ali to nije dovoljan razlog da ulaziš u takvu avanturu. Garancija koju spominješ nije toliko bitna ... Yamaha daje 2 godišnju, Thomann trogodišnju. Uostalom, za Yamahu garancija nije niti potrebna jer se taj proizvod ne kvari ![]() Slaganje Sx-a bi ti moglo zadati glavobolje i to je osnovni razlog zašto te odgovaram. Bez obzira što na raspolaganju imaš hrpetinu materijala, nećeš biti zadovoljan niti s jednim "setom". Ne zato jer niti jedan Pack ne valja, već zbog toga što očekuješ "zvuk" od Korga, a ne možeš ga na brzinu dobiti. Pojam zvuk namjerno stavljam pod navodnike jer ne mislim na zvučnost već na ritmove, terce i rad na koje si navikao do sada. Potpuna prilagodba na Yamahu zahtjeva više vremena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
![]() |
![]()
Hvala ti Casper na brzom odgovoru... Da li se toliko bas razlikuje zvuk od korga? Iskreno, i pa700 bi sredio po principu univerzalci/boje/terce... i to sve najoanovnije sto moze. Bez preteranih namenskih ritmova i gluposti bukvalno samo ono sto mora. Slusao sam klipove od ovih par setova koji su aktuelni na yt i nista to meni ne zaostaje za korgom, naprotiv... sa soundom znam da bi bio zadovoljan, jedino me odvraca ta misao "da li bi se snasao za tako kratko vreme". 20ak ritmova i boja nije tesko ubaciti... ali vise mislim na snalazljivost i operativnost u realnom vremenu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Čuj, 20 osnovnih ritmova ćeš naći u trenu bez velike muke i to od samo jedne firme koja ih je prva krenula izrađivati za komercijalnu upotrebu. Još u vrijeme dok nije bilo YEMa i Packova, znaš o kome govorim da im ne tipkam ime i radim reklamu. Pored toga, postoji nekoliko Free PAck iz kojih možeš izvući materijal koji ti treba. A onih par harmonika ćeš naći na svakom čošku jer se kod nas vrti i premeće ista stvar već sto godina. Samo im se nazivi mijenjaju, a samplovi se kraći i kraći.
![]() Realano, SX možeš složiti za kratko vrijeme ali samo ako imaš tehničkih znanja. Neka ti se samo malo zakomplicira to s YEMom ili s izradom terci, ode tjedan, dva kao ništa. Da nije preša s vremenom, odmah bi ti preporučio da pređeš na Yamahu. Ovako ... nemoj si raditi nervozu samo zato da bi dobio nešto bolji sound i par stotina mega rama. Ali na tebi je da odlučiš. Znaš gdje možeš naći video s objašnjenjima za rad s Yamahom, a i na ovom forumu ćeš dobiti svu podršku kad nešto zapne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kao kod kuće
Registrovan/a dana: 13.01.2015
Mjesto: HR-Osijek
Downloads: 25
Uploads: 0
Rekao HVALA: 22
Zahvalili mu 125 puta u 113 Postova
![]() |
![]()
@yamahapassion, ako si prodao Pa5 ima para😀
Kupi Pa 700 za brzi rad, ali kupi Yamahu Sx 720. Nju polako sredjuj, sarafaj… kad ju sredis onda odlucis koju ces ostaviti / prodati ili ostavi oba😜 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
![]() |
![]()
Sada mi je jasnije... samo jos par pitanja. Da li je yem free software ili se placa? Da li se u taj sx720 moze ubacivati materijal npr.od starih yamaha tipa psr s serije? Ili npr.od tyrosa koliko ram dozvoljava? I jos bih pitao npr. rad sa yem-om... ako se radi ono najosnovnije, tipa prebacivanje ritmova i semplova i registracija iz seta u set, da li to ide kao na pa manageru sistem copy-paste, ili je komplikovanije?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Kao kod kuće
Registrovan/a dana: 13.01.2015
Mjesto: HR-Osijek
Downloads: 25
Uploads: 0
Rekao HVALA: 22
Zahvalili mu 125 puta u 113 Postova
![]() |
![]()
To ce tebi dr.casper objasniti u najsitnije detalje😀
Yem - besplatan Sx 720 cita sve ritmove od starih modela Psr… ALI samo ako su radjeni bez semplova..Tj ako fali bas gitara, bubanj ili xy ucitaj na to mjesto preset sound( bubanj) ritam radi. Memoriraj ga pod nekim imenom ili pod istim i ritam svira. Za unosenje semp matrijala treba Yem. Za smirenje; Yem nije babaroga😜 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Odgovori Franjo uglavnom sve pa evo još malo dopune.
Za početak pogledaj ovu temu. https://yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31151 Nemoj očekivati da će jedno čitanje biti dovoljno već će ti poslužiti samo da u glavi smjestiš osnovne pojmove. Kad počneš raditi (ako počneš raditi ) s YEMom pojavljivat će se problemi, a na ovoj temi ćeš naći odgovore na 99% pitanja. Yem je besplatan, a preduvijet da s njim nemaš problema je da klavijatura ima zadnji Update i da koristiš zadnju verziju YEM-a. SX720 će primiti sav materijal od starijih klavijatura, od samplova, ritmovima pa do midi postavki. Kombiniranje materijala iz različitih Pack se radi jednostavno ali moraš poštovati neka pravila da bi sve radilo ispravno. |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|