Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Razglasi i ozvučenja > Zvučnici

Zvučnici Ono što treba da da dobar zvuk

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 06.07.2013, 15:52   #1
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Registrovan/a dana: 02.04.2009
Downloads: 6415
Uploads: 2
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 89 puta u 83 Postova
Instrumenti: Pa5x
Milan$ befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Milan$ pošalji poruku preko MSN messengera
Standard Titan 15 active- gain?

pozzz svima ljudi,,,recite miu,posto prvi put posedujem aktivne kutije,gde bi trebao na ovim titanima da drzim njihov gain? da li do kraja,pa dozirati ga na mixeru ili kako to vec treba? i ako znate cemu sluze oni dugmici iza "bass response optimizer" i ono drugo,nema nazim,nalazi se ispod eq, iznad izlaznog signala za drugu kutiju? mozda gasi eq na izlaznom kanalu za drugu kutiju? hvala i pozz
Milan$ je offline   Reply With Quote
Star 06.07.2013, 21:20   #2
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

BRO je funkcija koja je ista kao i Loudness kod HiFi linija, sto znaci da sistem automatski pojacava Bass frekvencije, u izvjesnoj proporciji, kada se Gain kutije stisava. Taj taster sto nema naziv je Loop/Mix preklopnik. Kada je u polozaju Loop tada vodi signal sa Inputa B direktno na Line Level Out i zaobilazi ono sto je podeseno na EQ i Level poteciometru, znaci signal ce na izlazu biti onakav kakav je bio na ulazu. Kada se taj preklopnik nalazi u polozaju Mix tada ce signal sa Inputa A i B obradjeni EQom i Level potenciometrima biti poslati na Line Level Out.

Sto se tice toga kako treba podesiti Gain na aktivnim kutijama, tu postoji cvrsto pravilo, da se uvijek na aktivne kutije (ili pojacalo snage) salje maksimalni signal sa pasivnog miksera (s tim da taj signal ne distorzira, odnosno ne pikuje), jer taj signal je najzdraviji, a na aktivnim kutijama (ili pojacalu snage) podesavaj koliki ti level treba u odredjenom prostoru.
tranzit je offline   Reply With Quote
Star 07.07.2013, 20:42   #3
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Standard

hvala na odgovorima....sto se tice gain-a i mixera,tako sam i podesaovao do sad, najjaci moguci zdrav signal iz mixera u kutije...negde sam procitao da bi gain na kutijama trebao da bude na max,a jacinu podesavati na masterima na mixeru,koliko je potrebno,pa sam zato pitao...hvala i pozz
Star 07.07.2013, 20:46   #4
tranzit
Banovan!

Standard

Ljudi svasta pricaju... ne moras bas sve da cujes
Star 07.07.2013, 20:51   #5
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Standard

da....ipak najbitnije je da je tu kolega Tranzit za pravu i pouzdanu informaciju...hvala jos jednom i pozz
Star 08.07.2013, 00:14   #6
tranzit
Banovan!

Standard

To mu ja izgleda dodjem kao zadnja instanca za provjeru je li nesto nebulozno receno ili nije. To je prevelika odgovornost za mene, ne zelim da snosim posljedice.
Star 08.07.2013, 01:01   #7
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Kod aktivnih kutija i 99% slucajeva je 0db (tj maksimum) kad je potenciometar na polozaj 12 sati. Tj kad je crtica zkroz uspravno.
Profesionalne aktivne kutije nemaju uopste volume dugme, Meyer recimo nema ni dugme za upaliti kutije. Al to je sad druga prica.

Stoe se tice pojacala, ja licno uvek preporucujem da se pojacala uvek puste do kraja. Jer potenciometri na pojacalu nisu volume, nego gain. Hocu reci da ako je potenciometar na pola, neznaci da pojacalo svira do pola. Moze ono svirati do daske i pored toga ako mu je signal sa miksete prejak.

Zato je moja preporuka da se pojacala uvek pustaju do kraja. Kolko ti treba snage tolko pustis sa miksera. Jer nemozes ti da trcis do pojacala svaki put kad ti zafali malo snage, ili je ima previse.
Plus u takvom slucaju niko "dobronameran" nemoze da prodje pored pojacala i pusti ga jace i odu ti kutije.
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote
Star 08.07.2013, 01:34   #8
tranzit
Banovan!

Standard

Sve je to fino i krasno ali neopravdano sa naucno-tehnickog gledista. Sigurno da je ugodnije regulisati level na mikseru jer ne treba trckarati do pojacala i nazad. Medjutim. nauka kaze nesto sasvim drugo, a za to ima i svoje argumente. Ulazni dio pojacala snage radi najkvalitetnije i potpuno optimalno samo ukoliko dobije najvisi moguci level signala sa miksera (onaj koji je za dlaku ispod klipovanja). Taj "najzdraviji" moguci signal sa ulaza, ce dalje u svom toku kroz naredne instance pojacala snage i ostati takav pa ce i odnos signal/sum, koji je najbitnija stavka uopste u cijeloj audio prici, biti uvijek najpovoljniji koji kompletan setup moze da pruzi. Nauka je vrlo precizna u ovom domenu i ne ostavlja nimalo mjesta za dvoumljenje. To sto ljudi, radi komfora, rade drugacije, to je vec prica za sebe. Ljudi svasta nesta rade, pa cak. na primjer, i pored onolikih Volume Fadera miksuju Gain potenciometrima kanala miksera. Ljudskoj gluposti i neznanju nema kraja. Sve ovo u vezi sa odnosom levela izmedju miksera i pojacala snage nije toliko presudno i gubitak na kvalitetu nije ne znam kako veliki ali treba reci i naucnu stranu kada se odgovara na ovo vrlo konkretno pitanje.

Promijenjeno od tranzit (08.07.2013 u 01:36 sati)
Star 08.07.2013, 01:43   #9
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ma sve je to absopultno tako, ali mi ne radimo u labaratorijskim uslovima. Tako i u ovom slucaju miker ce dati najbolje od sebe upravo u trenutku kako si to lepo objasnio. Takodje pojacalo ce dati svoj maksimum jedino ako je pusteno do kraja
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote
Star 08.07.2013, 01:49   #10
tranzit
Banovan!

Standard

Naravno da ce pojacalo snage dati svoj maksimum kada je "odvrnuto" do kraja, to i nije za diskusiju jer je to cinjenica o kojoj se nema sta diskutovati i naglabati. U pitanju je bio onaj odnos signal/sum i nista vise. Tacno je da ljudi ne rade u laboratorijskim uslovima, a i napomenuo sam da gubitak na kvalitetu nije takav da bi to bilo kriticno ali sam napomenuo i da je ovo odgovor nauke na konkretno Milanovo pitanje i da se taj odgovor mora dati. Kako ce ko na kraju da radi, to je njegova stvar.
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 17:16

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije