S godinama čovjek sve manje svira sa srcem, a sve više zbog para. Eto, tolike godine sviram, gaže, tezge, svadbe, koncerte i sl. pizdarije (rođendane, firme, razne proslave) i samo zbog prebukiranog kalendara znade se desiti da svirku odradim preko one stvari. Pogotovo mi pokvare raspoloženje i volju ljudi koji na svirci samo sjede i plješću a ne vesele se. Ono, kisele face, snobovsko ponašanje ili pak kad mi dođe neki kokošar pa mi lijepi novac na čelo a znam da iduće jutro neče imat nit za pola kruha i paštetu. Takove mi se stvari gade i dođe mi da nakon svih godina stjeram sve u 3PM i kažem jednom za svagda DOSTA.
A s druge strane o tim krvavo zarađenim novcima opet koliko toliko ovisimo. I pored dobre plaće čovjek ima snove pa sad želio ovo, ono a viška vremena. Ono razmišljaš zašto ne bih donio nešto para sa strane u kuću. Nikad nije na odmet.
A sviranje sa srcem ... Najdraže mi je kad sam sam samcat kući, kad oko mene nema nit žene ni djece, pa otiđem u podrum natočim litru vina i uzmem kiselu vodu pa uz gemište zasviram sam sebi za svoju dušu. Znade tako proč i 5-6 sati da ne primjetim, ali poslije sam ko preporođen. Ono srce puno miline i sreće. To je neopisiv osječaj. Nije bitno dal je harmonika u rukama ili synth, glavno je da odsviram svoje najdraže pjesme. Te najdraže pjesme najbolje se osjete na svirci. Kad sviramo neku svadbu uvijek s puno više volje, srca i gušta odsviram određene stvari, jer ima pjesma koje poistovječujem s pojedinim razdobljima svog života, od zavičaja, nesretne ljubavi, trenutnih osječaja. Eto, mene osobno ubija vama večini ovdje totalno nepoznata stvar al "himna" mog zavičaja. Pjesma od Kvarteta Gubec i Adama Končića - Ak sem ti srčeko ranil. U žargonu je zovemo "Spoved" (Ispovjed). Lijepi lagani kajkavski english valcer, ali riječi ubijaju samo tako ... Svaki put kad je čujem suza iz oka samo tako poteće. Jer u toj pjesmi sam našo dio svog životnog puta.
Evo i riječi :
Ak sem ti srčeko ranil - Kvartet Gubec
1. Ak sem te ikada fkanil,
Ak sem i prešel vu kvar,
Ak sem ti srčeko ranil,
Pozabil te nebum nigdar
.Intro :
2. Ak sem i druge gledal
Ak sem i kušleca dal
O tem ti nisam povedal,
Da potem ti ne bude žal
Intro :
3. Ak sem z pajdašima ostal
Ak sem te v noči zbudil,
Popevke te semu su krive
I vince kaj v srcu goriI
ntro :
4. Ak ti i nisem došel,
Ak sem pozabil te zvat,
Ja ti se znova kunem
Zatajil te nebum nigdar
Promijenjeno od kreso (29.04.2008 u 09:23 sati)
|