Videti jedan post
Star 08.09.2013, 16:35   #894
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od zeljko Pokaži Post
Vidi kako ovi snimaju hehe..A sta ce im dva mikrofona?
Ako si pazljivo pregledao snimak od Delamara i pazljivo citao moje postove i privatne poruke u kojima sam pisao o snimanju vokala, lako ces zakljuciti da smo i taj Delamarov tip i ja, rekli potpuno istu stvar. Naravno, on je to na snimku dosta pojednostavio i skratio jer tu ima mogo, mnogo vise da se isprica ali je veoma dobro kao jedna zdrava osnova od koje treba krenuti u izucavanju Recordinga. Pitas sta ce mu dva mikrofona... i tu je bio skroman... licno koristim osam razlicitih mikrofona, naravno ne sve istovremeno ali ponekad i dva ili tri odjednom. Radi se o tome, da su pojedini mikrofoni predestinirani za snimanje odredjenih vokala (ili instrumenata), pa tako se desava da je neki od mikrofona bolje upotirjebiti za zenski vokal, recimo alt, a opet neki drugi za malo visi sopran. Jednostavno vise odgovara i snimak je bolji. Ponekad je to veoma ostro na granici pa se onda praktikuje istovremeno snimanje vokala preko dva mikrofona, na dvije trake a kasnije ce se odluciti (u miksu) koji snimak vise odgovara odnosno, koji se bolje cuje u aranzmanu. Tip je pomenuo i par sitnih "trikova" koje on koristi, kao sto je bilo da mikrofon postavlja u sredinu sobe ili da ga pod manjim uglom nagne prema podu. I o tome sam ti pisao, kada sam ti savjetovao da pjevac nikada ne pjeva direktno u centar membrane odnosno, pod pravim uglom u odnosu na membranu vec da ga za dlaku pomjeris u jednu stranu. To je moj nacin snimanja koji mi daje najbolje rezultate ali samo sa odredjenim vokalima. Za neke naginjem mikrofon, kao i on, prema podu, a za neke i u suprotnom smjeru. Zavisi sve od toga kakav je vokal u pitanju. Snimanje vokala je jos i najednostavnije, sta se sve radi kada se treba snimati recimo, akusticka gitara. Kako vidis, jedno ogromno polje za koje treba dosta, dosta vremena da se upozna kako valja.
tranzit je offline   Reply With Quote