Ovaj pojam "turbo ilahija" (tacnije - illahija -sa dva L) sam upotrijebio onako metaforicki i naravno da se slide bass koristi u razlicitim zanrovima muzike.
Ali slide bass u illahiji kao pjesmi je "turbo".
Iz profila ne vidim koliko imas godina,ali svejedno,potpuno sam siguran da mnogo,mnogo godina prije znam za taj "muzicki izraz",nego sto ti imas godina zivota.

Posto mi je poznat njen izvorni oblik,pratio sam i njen razvoj u posljednih,otprilike,dvije decenije.
Dakle,radi se o duhovnoj ili vjerskoj pjesmi (da ne opisujem sad njenu neku definiciju) koja je imala svoj smisao i zvuk.
Kazem imala,sve dok se u taj muzicki izraz nisu umijesali "propali muzicari"(i rokeri,i narodnjaci,i....) koji su ostali bez ideja i para,pa se jednostavno "utrpali" u tu vrstu muzike,sa ciljem da izvuku koji dinar i korist iz svega toga.
Cak,po mom subjektivnom misljenju,su i illahije i kaside "nemilosrdno" modernizovali i komercijalizovali,sto je u slucaju tog muzickog izraza apsurdno.
E zbog toga i taj slide bas u jednoj takvoj pjesmi,je isto kao i "JU-VE" bubanj u orkestru koji svira "Novogodisnji koncert u Becu".

Ovo sam napisao cisto kao slusalac sa muzicke strane,i tu vrstu muzike poslusam slucajno,ili ako me bas nesto posebno interesuje.Da ne bude zabune.
I da ne sirim bas dalje.
Pozdrav,