Videti jedan post
Star 12.12.2007, 12:56   #14
kreso
Šerif

kreso's Avatar

Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
kreso befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Gondzi prijatelju, ja koliko znam, zadnji Settimio Soprani Arist VI je napravljen 1968/69 godine, ali doslovce. Iza tog datuma su pravljene samo kopije. Ovo što piše Farfisa je kopija. Farfisa je pravila među prvima električne harmonike ( elektronikom ozvučene), a taj nihov SS Artist VI je samo blijeda kopija iako su od Soprani-a dobili licencu.
Sad nisam 100 % siguran ali znam da je Soprani imao deal s Farfisom, dal su bili partneri ili je Soprani kupio Farfisu ili kontra, sad točno neznam, no načuo sam negdje da je slična priča tj fazon baš kad se je pričalo o toj famoznoj Farfisinoj SS Artistu VI, koji btw nije ni blijeda kopija orginala iako se solidno štoviše čak i dobro čuje. Sad si onda zamisli kako se čuje prava SS Artist VI harmonika, dobro očuvana i razrađena. Raj za uši.
No, moguće je da je netko samo promjenio dirke na orginalu, pošto su to veoma stare i vrhunske harmonike. Isto tako pripazi da Artist 6 je napravljen kako sam čuo u maximum 1.000 komada u čitavoj povijesti, i da svak ponosni vlasnik orginal jako teško prodaje. Bilo je slučajeva da su pojedini majstori za orginalni primjerak davali i po 20.000 €, a procjenjuju se čak i do 40.000 €. Definitivno se uz Hochner Golu radi o najboljoj uopće ikad izrađenoj harmonici na svijetu.

I da, te "žute" tipke uopće nisu žute, nego su s vremenom požutile. Prvi primjerci su imali tipke perlaste boje tj. biserne. Orginal primjerci su već u prvoj verziji imali sedefaste tipke. pa je stoga i razumljiva visoka cijena.

Inaće imam prijatelja koji ima orginal Settimio Soprani Artist VI iz 1965 godine. Tipke su od sedefa, a mjeh nije prešani karton. nego je dao specijalno ugraditi u prefarbanu ovćju kožu. Skupa procedura, ali je harmonika doslovce nepoderiva. Trebaš vidjeti taj mjeh , ono mrak mrakova. A harmonika je u takvom stanju kao da je danas izašla iz tvornice, samo što je dobrano razrađena.

Promijenjeno od kreso (12.12.2007 u 12:58 sati)
kreso je offline   Reply With Quote