Pokaži Full Verziju : Behringer X Air XR18 - Iskustva i misljenja
Leitheim
09.08.2015, 03:41
Pre par meseci kupio sam XR18 (Rack X18 Air digitalni mixer)
http://www.sweetwater.com/store/detail/XR18
Otvaram ovaj thread za razmenu informacija svih onih koji su zainteresovani ili su vlasnici ovog uredjaja.
Diskusija na temu neka zapocne mojim zapazanjima:
Mikser je mali, kompaktan, lagan, ima odlicnu software podrsku za kontrolu (PC/iOS/Android/Linux) , odziv je trenutni .
povezivanje :wireless/LAN za kontrolu (3 moda rada) i USB za snimanje (naravno visekanalno).MIDI i Power Play Monitoring prikljuci.
MIDAS preampi , dva Hi-Z ulaza za direkt analogni instrument (Bass/Gitara) , sve COMBO ulazi ( 6.35mm ili XLR).U stvari 16 COMBO i dva LINE 6.35mm kao stereo ulaz.
6 BUS izlaza (XLR) za monitoring.
2 XLR (L&R) Main Output
1 6.35mm izlaz za slusalice i jedini kontrolni potenciometar na celoj spravi je Volume za sluske.
Gomila mogucnosti i odlican kvalitet zvuka.
4 efekta odjednom (true stereo ili 8 mono) , svaki kanal bira jacinu svakog efekta za sebe (normalno) i slanje efekata na buseve
2 moda rada efekata (INSERT i normal)
Mogucnost eliminisanja feedbacka zbog jako kvalitetnih EQ i RTA (verujte mi radi)
nezavisno od efekata kojih ima preko 20 , svaki kanal ima Limiter,Compressor,Gate, Filter i naravno EQ
Mogucnost snimanja postavljenih parametara kako kompletnih scena, tako i posebno podesavanja kanala, efekata itd
...i jos mnoooogo ali procitajte na sajtu.
Wireless konekcija sluzi samo za kontrolu uredjaja i do sada nisam imao iskustva sa prekidom veze u built-in-router modu , a i da se desi , mikser naravno nastavlja da radi po poslednjim podesavanjima.Moze cak 4 uredjaja odjednom da podnese , tako da smo testirali sa Windows i Android platformom odjednom , i odziv je u relanom vremenu cak i za virtualne fadere koji se nalaze na drugom uredjaju (recimo ja pomeram fader na Win i odmah se reflektuje promena na Androidu).Treba malo da se navikne na koncept software interfejsa , ali jednom kada se to prevazidje i spozna sprava, moze cudo da se napravi od zvuka.
To je bio kao neki teaser...sada vi slobodno pitajte sta vas interesuje ili podelite vasa iskustva.
Hvala!:)
mikimiki
09.08.2015, 17:05
Ja imam x32producer koji je veci brat od XR serije .
Mogu samo reci rijeci hvale. Zaista pa skoro idealno rjesenje sa odlicnim zvukom, odlicnim efektima i zaista nema potrebe vise ni gledati analogne miksere uopste.
pozzz ja imam XR12......zanima me dal postoji mogucnost da se mreza zakljuca stavi neki Password da ne moze neko iza coska da se igra s tvojim zvukom
Zar nije pomoglo ovo što (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=281820#post281820) sam predložio u temi digitalni mixeri?
Eee sad vidim odgovor...preko mob
Dodato:
Uspio...
Leitheim
12.08.2015, 00:47
@Gala - Da , u podesavanjima se , barem za konekciju XR18 , moze postaviti WEP zastita , ali vidim da si vec uspeo :) , Casper je vec odgovorio u nekom drugom threadu. Hvala Casper i srecno Gala.
Da li je neko koristio xair miksere kao zvučne kartice za rad sa vst instrumentima. Kolikre su latencije
Poslano sa mog D6603 koristeći Tapatalk
Dodato:
Niko
@momo - za korištenje VST instrumenata ti je potrebna host aplikacija. X-air mixeri nisu namjenjeni za rad s VST instrumentima.
XR12 nema audio interface i kod njega je moguće snimanje jedne stereo trake na USB stick koji je postavljen u box. Kod XR16 i XR18 možeš bez problema istovremeno snimati odvojenih 16/18 traka u wav formatu na USB ili vanjski hard disc. Idelano za live snimak koji poslije obrađuješ po želji. Ovaj info je s oficijelnog Behringerovog foruma i ne mogu govoriti "iz prve ruke" jer trenutno imam model XR12. U stvari, to i jest razlog zašto sam se javio u temu kako bi napisao svoje viđenje o ovoj spravi.
Proučavam ga tek par dana i prvi dojmovi su obećavajući. Nisam ga još probao na live nastupu ali vatreno krštenje me očekuje u preostala dva tjedna 2015.
Za one koji su slučajno upali u temu i nisu informirani o čemu se zapravo radi, samo kratak info. Kada kupite x-air mixer dobijete samo jednu kutiju na kojoj se nalaze ulazi i izlazi (slika). Naravo, u pozadini je stvar nešto složenija jer kutija nije samo ono što vidimo izvana. Mi moramo imati dodatni uređaj u obliku laptopa, tableta ili iPada na kojem ćemo pokrenuti aplikaciju pomoću koje ćemo kontrolirati ovu kutiju (box). Aplikacija se može skinuti s Behringerove stranice, a odabrat ćemo odgovarajuću, tj. onu koja odgovara instaliranom operativnom sustavu na uređaju. Tako možemo birati PC, Linux, Android, MAC, iPad ili RASPI. Upravo ova podrška za sve OS daje prednost Behringeru nad konkurencijom. Pored toga, aplikacija se ne instalira već je dovoljno samo njeno pokretanje za potpunu funkcionalnost.
Najviše straha sam imao vezano uz stabilnost aplikacije i način na koji je povezana s boxom. To me je u ovih par dana rada "u sobi" oduševilo. Kao što je @Leitheim već napisao u svom prvom postu, ako bi došlo do gašenja aplikacije iz nekog razloga, box i dalje ostaje u statusu zadnjih kontrola. To znači, ako nestane baterije na tabletu, ako se windows iz nekog razloga sruši (to mu je po defaultu tako :p), ili ako se prekine veza između boxa i uređaja, nastavljamo svirati kao da se ništa nije dogodilo. Ponovno paljenje uređaja, podizanje aplikacije i povezivanje s boxom ne stvara nikakvu prepreku u radu, nema šumova ili prekida i cijelo vrijeme možemo svirati bez problema.
Uređaj s boxom može biti spojen na tri načina, preko "žice" (LAN), Access point ili Wifi. Možemo istovremeno spojiti više uređaja i sa svakog od njih djelovati na karakteristike boxa. Ako je recimo istovremeno spojen tablet (android) i laptop (win), sve promjene na jednom uređaju će se događati i na ovom drugom. Ova sinhronizacija je riješena odlično, bez latencije i smetnja u radu.
Aplikacije za različite OS se ponešto razlikuju u izgledu sučelja ali su u svakoj od njih dostupne sve funkcije. Tako je preglednost kod windows i iOS bolja nego kod androida. Međutim i na androidu su pod rukom sve funkcije potrebne za live mix. Rekao bih čak da se kod androida najlakše barata na prvu. Podešavanje efekata i routhing je pregledaniji na win i iOs. Svaka od njih ima mogućnost vlastite prilagodbe prikaza. Tako kod windowsa možemo pored glavne ploče mixera imati aktivne dodatne prozore po želji i držati ih u tray-u ili otvorene u nekom dijelu ekrana. Kod androida je moguće izraditi vlastite postavke ekrana putem tkz. layer-a i pomoću izbornika sa strane ih pozivati jednim pritiskom.
Odlično je koncipirano samo paljenje boxa i podizanje aplikacija. Princip je taj da box pamti zadnja podešavanja prije nego smo ga ugasili. To znači, palimo box, palimo aplikaciju na windowsu i međusobno ih povezujemo. Aplikacija na windowsu nam nudi dvije opcije, da pozovemo scenu (pohranjena podešavanja) s PC na BOX ili da se na PC učita status BOX-a. Na androidu se uvijek automatski očitava vrijednost iz boxa i mixer se stavlja u zadnji status koji je bio prije gašenja boxa. Spremni smo za svirku istog trena. Naravno, treba paziti da je master volumen prilikom gašenja bio stišan pa će u toj poziciji i biti onog trenutka kada sve upalimo. Ali ako se slučajno dogodi nezgoda pa smo ga "sinoć" zaboravili stišati (jer smo bili jako umorni od dima i pića :-"), mikrofonija će trajati samo jedan tren. Gain će se automatski postaviti na odgovarajuću razinu, tj. potpuno će se smanjiti i mikrofonija će nestati. No, o detaljima i brojnim mogućnostima mixera ćemo (možda) pisati u nekom novom javljanju.
mikimiki
13.12.2015, 19:04
Casper, cestitke za novi mixer.
Casper hvala na info.Radujem se svakom tvom slovu pa te molim napiši svoja iskustva.
Ipak mislio sam na xr18 jer znam da manji modeli nemaju karticu.Ako može da preko usb reprodukuje i da snima mislim da može povezivanjem preko usb dodeliti se kanali sa pc na mikser.
Za vst host znam da treba.mislim da je moguće ali normalno zanimljivo je latencije i stabilnost drivera
Hvala momo, mikimiki i dmmacak!
Ma to mi donio Sv. Nikola. Doduše okasnio je koji dan al ne ljutim se ja, bitno da me nije zaboravio. :D
https://youtu.be/PeWSHIheq20
Naravno, XR16/18 se može povezati putem USB-a s DAWom. Nemam informacija o driverima, stabilnosti i latenciji ali sudeći po onome što pišu korisnici, s tim nema nikakvih problema. Pored osnovne funkcije da služi kao mixer, s ovom spravom se može napraviti odličan live snimak, a i svakako može poslužiti za mali kućni studio.
U sound ne sumnjam, iako ga nisam još pravo niti probao. Rekoh već na onoj drugoj temi, kada se radi o nekoj prosječnoj klasi zvučnih kutija ( a na tome većina nas svira) onda je mixer ove kvalitete i mogućnosti daleko iznad prosjeka ostale opreme.
Ne treba zanemariti činjenicu da će ova "tehnologija" odbiti mnoge svirače. Sudim po nekim kolegama s kojima sam pričao, oni se boje touch screna, "malih" tableta i svih "čuda modernih digitalnih". Ne mogu oni na svirku bez škripavog potenciometra i Dynacord efekta 5 - 55. :D
Javit ću se s friškim dojmovima i iskustvima čim odradim gažu - dvije.
Čestitke na novom intrumentu casper .
Hvala, @romario. Evo prvih dojmova nakon odrađenih par svirki na XR12.
Moram priznati da sam se prilikom svake promjene parametara na tabletu osjećao kao da se nalazim na klizaljkama na ledu, a da ni pod koju cijenu ne smijem pasti. :D Iako sam naviknut na rad sa touch screenom, ovo je sasvim drugačija situacija. Prije svega zbog toga što sam u live nastupu usredotočen na svirku i pjevanje i podešavanje sam radio lijevom rukom u trenucima kada je bila slobodna. Sasvim drugačije okruženje od onog kada imate slobodnih deset prstiju i radite samo mix. Sigurno je da će s vremenom taj osjećaj nesigurnosti nestati. Na sreću, promjena parametara na touch screenu je bila fluidna, bez "zapinjanja" i ekran je precizno reagirao. Radio sam na 10" androidu i mislim da je to minimalna veličina za koliko-toliko ugodan rad.
Znam da će mnoge zanimati koliko sam zadovoljan sa samim soundom, prvenstveno s pjevačkim efektima. Tu bi se dalo svašta nešta napisati, a moj doživljaj je upravo onakav kao što sam i predpostavljao prije nego sam ga kupio. Nije to instrument za muzičare koji su navikli da im se odmah prilikom paljenja efekat postavi na 5-55 ili za one koji ne znaju što je parametric EQ. Dakle, kod XR-a se čuje svaka promjena parametara, sound je upravo onakav kakvog ga namjestite i koliko su ga ostale komponente u sustavu (pojačala, zvučnici) sposobne reproducirati. Mogućnosti su ogromne i samo ih treba znati iskoristiti da bi dobili ono što očekujemo. Ono što XR ne nudi u svojim osnovnim postavkama, a spomenuo sam kao metaforu "5-55", je broj definiranih preseta. Tako ćete recimo na GATE-u koji je dodjeljen svakom kanalu imati svega 5 preseta. Jedan od njih je definiran za VOCAL i nije baš namješten kako bih ja želio i kako meni odgovara. Naravo, možemo kreirati i pohraniti bezbroj vlastitih novih definicija ali ih prije toga netko treba složiti. A za to je neophodno određeno znanje i iskustvo. Recimo, kako postaviti master 32 band eq? U usporedbi sa 11 područja koje ima PM3, "namještanje" ovih 32 može biti veliki problem jer će konkavna krivulja biti veoma duga. :p Treba biti jasno svima koji se odluče na Behringera XR, nemojte očekivati da ćete kupovinom ovog mixera, odmah i na prvo paljenje dobiti woow sound iz snova.
Nije mi namjera blatiti bilo koju drugu firmu, a usporedbom s PowerMate želim naglasiti da svaki instrument ima svoju namjenu i vrstu korisinka. Nipošto ne mislim da PM ne valja, i s njim se lijepo može odraditi posao. Druga je stvar to što on stvarno nudi i za koliko para. No, da se vratim na temu.
Od onih silnih efekata na XR-u, za početak sam iskoristio dva hala. Minimalno sam ih prilagodio i pohranio u memoriju. Iako već duže vrijeme ne pjevam s echom, za test sam na FX3 postavio jedan zanimljiv. Nakon što sam se na live nastupu uvjerio da su ovi halovi "sjeli na svoje mjesto", uključio sam echo i moram priznati da je popunio baš ono što je nedostajalo u prostoru. Treba mi još vremena da isprobam ostale mogućnosti, recimo, korištenje Deessera s kojim do sada nisam imao iskustva. Planiram FX4 postaviti kao insert na MAIN L/R i uvesti neki od ponuđenih multiband compresora. To bi trebalo podići cjelokupnu zvučnu sliku. Nisam imao priliku složiti cjelokupno ozvučenje i ovo testirati u miru, a ovih par nastupa sam odmah uletio u vatru i trebalo ih je odraditi bez većih grešaka.
Kako bih bio siguran da nešto neće poći po zlu, na nastup sam ponio dva tebleta (android) od 8" i 10" i laptop (win) kao "zlatnu rezervu". I jedan LAN kabl, naravno. Interesantno je da aplikacija radi bez ikakvih problema i na XP-u bez obzira što je na Behringerovoj stranici napominju da radi sam s Win7/8/10. Ovaj manji tablet se pokazao kao dobar dodatak u radu. Naime, njegov prikaz ekrana je stalno bio postavljen na master EQ i u svakom sam trenutku imao uvid u RTA. Poslužio mi je i prilikom eliminacije određenih frekvencija koje su smetale u jednoj od sala. Na manjem tabletu bih nadgledao frekvencije dok bih na većem pojačavao master do trenutka dok se ne pojavi mikrofonija. Tada je lako vidjeti o kojim se području radi i skinuti ga na eq.
Mali osvrt na samu konstrukciju boxa. Vrlo je praktično što se na binu može postaviti bilo gdje i tako smanjiti komplikacija s kablovima. Uređaj se grije minimalno i može ga se postaviti u dva položaja, prema gore ili bočno. Zamjerka ide na poziciju XLR-a za MAIN L/R. Okrenuti su na način da je osigurač utikača prema dolje i kada se vadi kabl iz boxa, malo je nezgodno s kažiprstom pritisnuti osigurač i izvaditi kabl. Pogotovo ako su spojeni TRSovi od AUX-a. Pored toga, vrlo blizu je i antena koja smeta prilikom vađenja ovih kablova. Mogli su to i drugačije riješiti, no dobro. Isto tako, na boxu postoji samo jedan potenciometar koji kontrolira PHONES. Ako su već stavili taj jedan, mogli su onda dodati još jedan koji bi služio za kontrolu izlaza MAIN. Ah, nitko nije savršen. A možda sam i ja pomalo sitničav. :)
Eto, s prvim općim i zvučnim dojmovima sam više nego zadovoljan. Sound je čist, jasan, mogućnosti XR-a su ogromne i sada mi samo neostaje iskustva kako bi ovaj uređaj iskoristio do maksimuma.
Evo da i ja malo pripomognem u iskustvima s XR12 posto sam sad vec bivsi vlasnik....ovako cu krenut:Xr12 sam uzeo naj vise radi 2 efekta po kanalu i Master Eq jer moj Zed60-14fx nije to imao a Behringer B1800d i b615d je vapio za tim...medjutim kad sam ukljucio xr12 osjetilo se da je Horna malo manje vristila to mi se i svidilo medjutim nisam ja bio zadovoljan s kutijama i ja tu mjenjam razglas kupio Mackie HD1801-Srm450v2...eee sad Xr12 pokazuje problem,vec sam poceo ludit fali frekvencija u basu,ima basa al nekako cudan pomalo prazno i pati Binove osjecam u zvuku kao da ce probit zvucnik,cudne fekvencije nesto ima previse a nesto toliko fali..jednostavno u bass binu je falio udarac...idemo dalje mikrofoni sta reci malo telefonirali kao i na svim do sad behringer mixetama nije strasno al to je behringerov ton..to je to..nije to ni proslo kraj midasa,..Efekti cak i ok za zacudo bozje Hall naj bolji do sada na beri,..nakon toga kad sam uvidio da to nije to doneo sam mixete da usporedim i da probam..MixWizard3-Zed12fx-yamaha 01v,Mackie Vlz3.1604 tako neka oznaka..znaci na svim tim mixetama Binovi su imali udarac,u basu je bila cista dubina bez ikakvog napetog tona,sve je utegnutije i ima cvrsci ton a i dalje cist i mekan...kupio sam A&H MixWizard3 16:2 i ne pokusiram vise nista...jos da nadodam Digitalija mi nije ni malo strana,poznam frekvencije i znam rukovati s digi mixom...moja preporuka ako bas hocete digi mix daleko bolja varijanta Yamaha 01v...molim bez nekih losih komentara ovo je moje osobno iskustvo jer sam s tom spravom zagazio malo dublje...vjerovatno je X32 puno bolji i nema tih problema u tonu jer i puno vise kosta...znaci ovo sto sam napiso to vazi za sve ove mixete behringrove tipa Sl2442 itd... Neznam sad tocnu oznaku ....eto toliko od mene...pozzzz
Dobro je čuti iskustvo, pa makar ono bilo i loše. Iskreno mi je žao što si morao experimentirati (sigurno i neku paru izgubiti) ali je bitno da si našao kombinaciju koja ti odgovara.
Kod kupovine instrumenta se mora uvijek uzeti u obzir da cijena (ipak) određuje i kvalitetu proizvoda. MixWizard3 je upravo TRI puta skuplji od xr12. Bilo bi neralano očekivati da nije bolji barem za duplo bolji pa se ovaj doživljaj basa koji spominješ može (djelomično) pripisati i ovoj "sitnici". Po onome što sam ja doživio i čuo za ovih par svirki što sam odradio nije bilo problema s basom niti deficitom istog. Tim više, on je bio jasan mekan i čist. Nije gruvao jer moj nastup nije takvog tipa ali iskreno, niti ne volim da mi jetra skače još tri dana nakon nastupa. Ništa osobno već samo pokušavam iznijeti svoje mišljenje. Ja sam basove spajao na AUX i s obzirom da kutije imaju skretnicu nisam na taj aux djelovao dodatnim efektima. Nisam imao prilike experimentirati ali sigurno ću u budućnosti jedan od 4 moguća efekta poslati kao insert na ovaj AUX. Pored 32 band EQ koji mu je dodjeljan, jedan multicompresor bi mogao leći jako dobro.
Sent from my iPad using Tapatalk
Pa vidis djelimo misljenje kad je u pitanju cjena...al ocu reci da ljudi bas i dizu tu spravu u rang ti jacih mixera i ona prica nije behringer kosto je bio itd..jest on je kosto je bio samo mozda one firme bolje nisu vise kosto su bile...bero je tu di je i bio...ta sprava nudi mogucnosti brdo za te pare i ok je...al zvuk je standard behringer...i vidis one sve mixete sto sam nabrojao njima ne treba kompresor da ista dize...nisam ono napisao da bi popljuvao behringera jer nemam tu namjeru..napisao sam iz razloga Dal kupit novog Beru ili polovnog A&H,Yamahu,mackie...itd...ja sam iskreno za ove firme pa i polovne...Ipak te klase Mixa imaju ono sto mi trazimo u zvuku neka nijansa koja daje ili nedaje ono nesto ...moje konacno misljenje Xr12 je odlicna sprava s puno funkcija za te pare al i dalje siromasnog Berinog zvuka koji jos uvijek nije dorastao drugim jacim firmama pa cak i u istom cjenovnom rangu...Nisam behringero mrzac da me ne shvatite krivo,inace postujem tu firmu..al eto cisto pisem iskustvo...pozzz
Svaka roba ima svoju skupinu potencijalnih kupaca, tako proizvođači jednostavno "gađaju" ciljanu skupinu na tržištu. Behringer je u tom segmentu "kralj" za niskobuđetne muzičare. Njihove proizvode kupuju ljudi koji žele za malo para imati mnogo muzike. To je realnost i svatko onaj tko si umišlja da kupovinom Behringera dobio vrhunski proizvod, u najmanju ruku je neralan. Zato se slažem s tobom da ne treba uveličavati stvari i dizati Behringer u nebesa.
Ali isto tako je realno napraviti usporedbu s ostalim proizvođačima istog cjenovnog ranga. Ne s Yamahom 01V koja je 2000 godine koštala kao suho zlato, niti sa MixWizardom3 koji ne pripada niti približno istoj kategoriji. Treba napraviti usporedbu s konkurencijom istog cjenovnog ranga, recimo nekim ZED60-10FX. Probao sam ga ... ne bih komentirao razlike jer nema smisla trošiti vrijeme.
I još da naglasim, vezano uz svakava čudesa koja software-ski dolaze uz X-air seriju. To se ne može mjeriti sa stvarnim Hardware uređajima, ono što se nalazi u aplikaciji ima samo identičan naziv. Ali isto tako, ako se ovi alati dobro upotrijebe i postave u pravilan odnos uzevši u obzir ostale komponente u sustavu, dobivamo odlične mogućnosti za dobivanje dobrog sounda.
Zato sam u postu od 20. 12. napisao,
Nije to instrument za muzičare koji su navikli da im se odmah prilikom paljenja efekat postavi na 5-55 ili za one koji ne znaju što je parametric EQ.
i to obavezno mora uzeti u obzir svatko onaj tko planira kupovinu X aira. ;)
Meni se digitalni mixeri svidjaju........ni sa jednim analognim mixerom nisam mogao postic ono sto postignem digitalnim.
Kad ste vec kod basa.....analogni mi ponudi opciju da dodam ili oduzmem bas...odnosno jednu freq koju su oni postavili mozda 80hz.
Na svim digitalnim ....pa vjerujem i na tom behringeru......mogu da ukinem onaj ruzni dio basa (oko 125 hz) i to vrlo usko....tako da ne dira ostale freq.......tad imam slobodu da dodam dubokih freq dovoljno,a da nema onog muljanja brundanja......4 potpuno podesive freq + 4 Q je taman da se sve postima :D
Neki dan sam svirao,pax3 ,tyros2 i harmonika na presonus.
Slično behringeru dakle.
Nije to skoro tako dobro zvučalo.
Kao i inače,sve ima svoje prednosti i mane.
Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk
Master EQ ima 32 band, a prikaz od 100 band omogućava da vizuelno vidiš koja frekvencija "smeta". Kad s njim prilagodiš cjelokupnu zvučnu sliku, onda po kanalu imaš 4 bend podesiv EQ i plus jedno područje za lowcut. Pored toga, efekti poput reverba ili eha imaju mogućnost korekcije frekvencije. Tako se može utjecati i u tom dijelu da ne dolazi do reverberacije ili da se maknu one frekvencije koje su višak.
Kombinatorika je ogromna i to i jest osnovni "problem" ovih novih uređaja. Pored toga, sound je "čist", a mi muzičari nismo "navikli" da se baš sve čuje. Nama treba bas druk pokriti sve ono kvalitetno u srednjem spektru, a visoki trebaju prštati daleko od bine.
E to si potpuno upravu, dok sam koristio kombinaciju snagas i analogni yamahin mix, skoro svim pevacima je nesto falilo. U pocetku nisam provaljivao sta fali, uglavnom su trazili jos efekta i basa, ali kada dodam opet ne odgovara. Dok mi jedan pevac nije otvorio oci, kaze:"previse cisto radi cuje se svaki ton".
E sad bih bas voleo da probam tog Behrigera x air, ali na svirkama, mozda bi to bas odgovaralo za moje uslove rada. Opet ali, kod mene nema nikog ko je kupio, a mozda niko cak ni ne razmislja o x air-u....
Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Sinoć je bio live streaming. Tko ima vremena i živaca neka pogleda ovih sat vremena demonstracije.
https://youtu.be/5sck2bDtGb0
gnovako8
17.01.2016, 14:09
Pozdrav moze li mi tko napisati kako da na xair xr12 zakljucam wireless... jucer sam odradio svirku na njega mogu reci svi su bili prezadovoljni odlican ton.efekat itd....
Pisalo se na drugoj temi (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=281820&postcount=64#axzz3xWGgcsvT), a pogledaj i na ovom videu.
https://youtu.be/_CpcZbRrGvk?t=1m33s
gnovako8
17.01.2016, 23:33
mislio sam mozda mora bit spojen preko rutera kablom ,,,, probao sam otic i na wifi client i wep i dodam key ali nemam aplay i nece da zakljuca
Postavi prekidač na boxu X-12 u poziciju ACCESS POINT.
U aplikaciji pod Access Point odaberi WEP i upiši lozinku od 5 znamenaka. (slika)
Za spajanje s vanjskim routerom je neka druga priča, to ti ne treba.
Pogledaj na ovom videu, od 1,34
http://youtu.be/SNfjrNTr0mc (https://youtu.be/SNfjrNTr0mc)
boomerang
18.01.2016, 18:17
Pozdrav casper. Jel možeš da uporedis x air sa presonusom 16.0.2. Jel može behringer da radi čisto i precizno kao recimo presonus?
Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
Ne mogu napraviti usporedbu. Za ozbiljan test je potrebno
1. dobro poznavanje oba uređaja
2. usporedni test u istom okruženju
3. više objektivnih "ušiju" od ova moja dva ;)
boomerang
18.01.2016, 19:03
Ma onako paušalno dal može behringer da se nosi sa presonusom, idem sutra da ga pogledam pa se plasim da ne kupim nešto s čim necu biti zadovoljan. Mislio sam kupit yamahu 01w 96, al mi prijatelj reče da nema potrebe i da bi trebalo da je air dovoljno dobar.
Yamaha je uređaj napravljen prije 20 godina. To se ne može uspoređivati, sve da je 01W potpuno nekorištena.
Da li uzeti presounus ili x air? Nećeš ovdje dobiti objektivan odgovor jer
1. ne znamo koje su tvoje potrebe (koja je postava benda)
2. ovisi o tvom iskustvu koje si imao do sada i što očekuješ od novog mixera
3. o ostaloj opremi koju ćeš koristiti
4. o znanju koje imaš vezano uz rukovanje
Pogledaj sutra, pa onda napiši koje su dileme i koja te pitanja muče.
boomerang
18.01.2016, 19:53
Ok. hvala ti, cujemo se.pozdrav
ĐĐžŃНаŃĐž Ńа GT-I9506 ŃС ĐżĐžĐźĐžŃ Đ˘Đ°ĐżĐ°ŃОка
gnovako8
19.01.2016, 08:27
Casper uspio sam zakljucat xr12 mrezu..tako sto sam ime upisao.a zatim sifru i aplay i ugasio pa upalio xr12 i to je to.. hvala ti jos jednom
sladjans
21.01.2016, 02:47
Pozdrav drugari. Nesto mi je zapao za oko ovaj Behringer, pa razmisljam izmedju X air 16 i X air 18. Da li moze neko sa sigrnoscu da mi potvrdi da li je moguce na X air 16 visekanalno snimanje kao i na X air 18?
mikimiki
21.01.2016, 03:22
Pise na njihovoj stranici da Xr16 moze samo stereo snimanje.
sladjans
21.01.2016, 12:00
To sam i ja procitao, ali neko je ranije napisao da moze, pa me je malo zbunilo... Interesuje me ako kupim X air 12, koji ima 4 mikrofonska ulaza, u slucaju da mi je potreban jos koji mikrofon, da li bi mogao da se iskoristi neki od onih banana ulaza? Da li su identicna podesavanja (EQ, Compresor, Gate...) na svim kanalima?
Podešaavanja jesu ali je ulaz predviđen za line tj.nema pretpojačala.Mogu ići daljinski mikrofoni,a u ova 4 na kabl
sladjans
21.01.2016, 14:12
Tako sam i mislio, ali ajde da pitam, mozda su nesto promenili u odnosu na analogne miksere... U principu ne treba mi puno kanala, zavrsio bi mi posao i X air 16, jedino mi je zao sto nema visekanalno snimanje. Voleo bih ponekad da snimim neki dobar audio ili video, a vidim da je to sa X Air 18 nikad lakse.
boomerang
21.01.2016, 15:22
Yamaha je uređaj napravljen prije 20 godina. To se ne može uspoređivati, sve da je 01W potpuno nekorištena.
Da li uzeti presounus ili x air? Nećeš ovdje dobiti objektivan odgovor jer
1. ne znamo koje su tvoje potrebe (koja je postava benda)
2. ovisi o tvom iskustvu koje si imao do sada i što očekuješ od novog mixera
3. o ostaloj opremi koju ćeš koristiti
4. o znanju koje imaš vezano uz rukovanje
Pogledaj sutra, pa onda napiši koje su dileme i koja te pitanja muče.
Evo da se javim, kod mene je x air 16 na probi i zadovoljan sam sa tonom. Medjutim ne mogu da nastimam dobar hal i delay na efektu. Pogotovo hal mi vuče mikrofoniju, ne mogu da ga dodam na kanal dovoljno.Dal sam nesto propustio u stimanju?
mikimiki
21.01.2016, 17:09
Imas da smanjis low end (BAS) na hall-u. Takodje ukljuci eq na to BUS-u gdje je hall i stavi lowcut filter.
X air ima odlične efekte, nije sigurno problem do uređaja. Mikrofonija koja se javlja kod dodavanja efekta može biti ili zbog stvarno prevelikog doziranja istog ili zato što ostatak sustava (pojačala, zvučnici, mikrofoni) nije dovoljno kvalitetan i/ili nije podešen pravilno.
Nemoguće je ovim putem i na osonovu šturih informacija koje si dao odgovoriti. Moraš uvijek imati na umu, efekat ne služi da bi dobio "mastan" sound niti njime možeš zamaskirati nedostatke ostalih komponenata. Efekat služi da bi glas pjevača "popunio prostor", da bi se istakla njegova volumenioznost. Preduvijet da bi efekat bio efikasan je taj da se prvo pravilno naprave ostala podešavanja, prije svega mislim na gain i EQ.
"Čistoća" efekta ponekad zna zavarati pa mislimo da ga nema i previše ga doziramo. Da bi se uvjerio da je hal prisutan, nemoj ga pojačavati, dovoljno je da ga na tren isključiš i bit će ti odmah jasnija njegova uloga.
Sad vidim da je i @mikimiki dao savjet. Taj dio je vezan i uz moj post, pa bih dodao. Ako na EQ mikrofonu nije uključen Lowcut i ako nije pravilno podešen onda će bas frekvencija sa hala uzrokovati problem. Kada je ovo postavljeno kako treba, podešavanje low enda na halu možda uopće neće biti potrebno. Kao što sam rekao, prvo podesiti osnovne parametre, tek onda efekt.
mikimiki
21.01.2016, 21:45
I obavezno kada zelis da dodas efekte na mikrofon provjeri jesi li odabrao taj kanal. Tako se mozes zeznuti paposlati signal na cijeli mikser. Znaci odaberes mikrofonski kanal, zatim izaber SUBS gdje su efekti. Pritisni SEND ON FADERS i onda dodaj zeljenog efekta. Tako za svaki kanal.
Ja imam X32producer pa nisam siguran dali je tako ina XR seriji. Trebalo bi da je slicno.
boomerang
21.01.2016, 23:05
Hvala vam na odgovoru. Ja sam to probavao preko telefona android,jer nisam još kupio tablet. Nasao sam problem, bio mi je previše dignut Fx snd. E sad, nisam siguran dal ja na pravi način šaljem efekat po kanalu ali sam se uvjerio da je moje neznanje uzrok mikrofonije efekta. Nije isti pregled na androidu i ipod-u. Šta vi savjetujete da se koristi? Imao sam još jedan problem, desilo se da kad upalim mikser i ostvarim konekciju svi vumetri budu upaljeni do klipa i ne mogu da pokrenem ništa. Ugasim pa upalim i opet isto. Tek poslije pola sata kad upalim proradilo je. Neznam dal nije do mene?
Aplikacija za Android, pogotovo na telefonu može poslužiti samo za "prvu pomoć". Ona je prilagođena za potpuno male ekrane, nedostaje joj preglednost i namjenjena je za to kada recimo gitarista želi kontrolirati samo volumen svog kanala.
Da bi iskoristio potpuni "komfor" u radu pokreni Aplikaciju na bilo kojem računalu s Windows operativnim sistemom. Može to biti laptop, desktop ili neki tablet s windowsom. Sve su funkcije po rukom i tek tada možeš pravilno proučavati ovaj mixer. Naravno, i iPad je isto tako dobar i pregledan ali ako ga nemaš, to je nepotrebna investicija.
S obzirom na tvoja pitanja, očito je da imaš slabo znanje o ovom području. Mikrofonija koja se događala je vjerojatno uzrokovana potpuno krivim podešavanjima. Pogledaj ovaj video na 3,14 sec.
https://www.youtube.com/watch?v=ITrXkhACbuY
vjerojatno je i kod tebe bio taj slučaj. Na istom Youtube kanalu imaš dosta opisanog, pa i to kako funkcionira FX efekti.
Moj je prijedlog da potražiš nekoga tko bi ti objasnio osnove pojmove i u praksi pokazao kako stvari funkcioniraju. Moraš razumjeti suštinu da bi mogao nadograđivati znanje i pravilno rukovati s mixerom. U suprotnom, nećeš biti zadovoljan onim što ovaj mixer nudi. Mogućnost pogreške u radu s njim proporcionalna njegovim mogućnostima.
boomerang
22.01.2016, 16:59
Casper pomagaj. Zablokirao mi je x air16. Kad preko tel. dignem aplikaciju i kad mi učita mikser, svi vumetri po kanalima i u masteru svijetle do kraja kao da je sve pojačano do maximuma, i nemam nikakvu kontrolu. Pokusavao ugasiti i upaliti i opez isto.
U trenutku spajanja androida sa box-om, po defaultu je postavljeno da se prenose podaci iz boxa u aplikaciju.
Kada spajaš windows sustav s boxom, prije samog spajanja možeš birati dvije opcije. Da li želiš pokrenuti postavke boxa (ovo android odradi automatski) ili želiš imati postavke mixera koje se nalaze u aplikaciji na windowsu.
Nadam se da si razumio ovo što sam napisao jer tu leži rješenje tvog problema.
Aplikaciju na windowsu možeš postaviti u "tvorničko stanje" (crveni okviri) i nakon toga odaberi PC -> Mixer (žuti okvir).
Na ovaj način ćeš inicijalizirati box i onda se spoji s androidom i kreni od početka.
boomerang
22.01.2016, 20:45
Ne vrijedi, kad tako uradim on opet digne sve vumetre u klip i na PC racunaru. Racunar mi ima takodje wifi konekciju pa ga tako povezujem sa mikserom. Ovi iz radnje su mi rekli da probam sa externim routerom. Dal to ima veze?
Vanjski router nema nikakve veze s tim nit će rješiti problem. Nadam se da nije hardwareski kvar ...
Uzmi lan kabl, računalo s win sučeljem i uradi ovim redom.
1. Pokreni aplikaciju na windowsu.
2. Napravi inicijalizaciju (kao na slici iz predhodnog posta) mixera
3. zatvori aplikaciju
4. prekidač na boxu postavi na LAN poziciju
5. isključi sve uređaje koji su spojeni na box
6. Spoji box i računalo s lan kablom i upali box
7. pokreni aplikaciju i kada te pita za način povezivanja odaberi opciju PC ---- mixer
Ako je nakon ovoga problem i dalje prisutan, vrati uređaj u trgovinu i zatraži pomoć od njih.
I jedno pitanje, nije mi jasno. Koje vumetre spominješ i što podrazumjevaš pod pojomom klip?
boomerang
22.01.2016, 22:40
Vanjski router nema nikakve veze s tim nit će rješiti problem. Nadam se da nije hardwareski kvar ...
Uzmi lan kabl, računalo s win sučeljem i uradi ovim redom.
1. Pokreni aplikaciju na windowsu.
2. Napravi inicijalizaciju (kao na slici iz predhodnog posta) mixera
3. zatvori aplikaciju
4. prekidač na boxu postavi na LAN poziciju
5. isključi sve uređaje koji su spojeni na box
6. Spoji box i računalo s lan kablom i upali box
7. pokreni aplikaciju i kada te pita za način povezivanja odaberi opciju PC ---- mixer
Ako je nakon ovoga problem i dalje prisutan, vrati uređaj u trgovinu i zatraži pomoć od njih.
I jedno pitanje, nije mi jasno. Koje vumetre spominješ i što podrazumjevaš pod pojomom klip?
Mislim na meters lampice koje pokazuju nivo signala. One su upaljene do kraja (klip) i po kanalima i efektima i gdje god ih ima.Ovi iz radnje su mi rekli da povežem sa racunarom preko usb-a i kad povezem , racunar mi ne vidi mikser. Probacu sutra sa lan kablom.
Ovi iz trgovine su konji...pa usb na xr16 je za stik a ne za povezivanje sa kompjuterom.Nego da li je to najnoviji firmware u mikseru
Dobar suport trgovine. U petak navečer, 21 sat, glupost do gluposti ... ne vjerujem?
Ajde probaj to odraditi sutra pa se javi.
boomerang
22.01.2016, 23:57
Ok.hvala ti pa se čujemo
Dodato:
Povezao sam sa PC i opet se isto dešava. Evo sad cu da im vratim u radnju. Zanima me iz vaseg iskustva, dal je ovaj mikser pouzdan za rad i jel može da bude stabilan ? Ja sam i dalje zainteresovan za njega jer mi se svidja koncepcija i nacin kako je to sve zamišljeno,mogucnosti su odlicne ali sad me ovo pokolebalo.poz
Koristim ga svega dva mjeseca. Moja iskustva vezana uz pouzdanost su odlična. Nema nikakvih problema niti znakova da bi ih moglo biti. Nadam se da će tako i ostati.
Kod problema koji se javio kod tebe je moguć i hardwareski kvar. U tom slučaju nema pomoći osim da uređaj vratiš u trgovinu. Očito je po uputama koje su ti dali u trgovini da tamo pojima nemaju. Tko zna što su "testirali" na uređaju prije nego je došao tebi u ruke.
Predpostavljam da si pravilno odradio upute koje sam ti napisao, točka 5 je bitna. Osim strujnog i LAN kabla trebaš sve ostalo isključiti iz boxa.
Javi što si riješio.
BTW. jučer je izašla nova verzija za Android, 1.5, a ovo su dodane opcije
NEW FUNCTIONS X AIR 1.5
Auto Mixing with 2 groups and adjustable weighing for speech reinforcement or broadcasting
Full remote control over 64 mixer internal snapshots with their individual recall scope
Up to 4 mixer DCA Groups can be added to the fader layers
Main view 'Mutes' button offers access to 4 Mute Groups as well as Mute-/Unmute-All functions
New Meters-RTA screen for configuration and large analyzer display
Additional USB Return routing options to stereo Aux- and FX-Return channels
boomerang
24.01.2016, 19:33
Koristim ga svega dva mjeseca. Moja iskustva vezana uz pouzdanost su odlična. Nema nikakvih problema niti znakova da bi ih moglo biti. Nadam se da će tako i ostati.
Kod problema koji se javio kod tebe je moguć i hardwareski kvar. U tom slučaju nema pomoći osim da uređaj vratiš u trgovinu. Očito je po uputama koje su ti dali u trgovini da tamo pojima nemaju. Tko zna što su "testirali" na uređaju prije nego je došao tebi u ruke.
Predpostavljam da si pravilno odradio upute koje sam ti napisao, točka 5 je bitna. Osim strujnog i LAN kabla trebaš sve ostalo isključiti iz boxa.
Javi što si riješio.
Vratio sam juče mikser, ali i dalje sam zainteresovan i čekam da mi jave kad ce imati opet x air16. Oni me uvjeravaju da eksterni ruter bolje drzi vezu i ne pravi probleme, a da sa ipod -om radi bez ikakvih problema, znaci savjetuju mi ipod. Meni je najbitnije da mi radi pouzdano i bez prekida veze, jer ja tokom svirke nemam puno vremena da se bakcem sa stalnom konekcijom ili resetovanjem. Zanima me iz vaseg iskustva sta mi je najbolje da kupim za kontrolu miksera,neki android tablet ili ipak ipod?
Dodato:
Javi što si riješio.
Samo da napomenem
Probao sam sa ipod-om od prijatelja koji ima xair12, da ucitamo njegov preset na moj mikser i nismo uspjeli riješiti problem. Ucita njegovu kompletnu postavku ali i dalje ostaju upaljeni svi metersi i blokirana je konekcija. Tako da sam vratio mikser, pa.cekam da mi se jave za drugi.
Sudeći po svemu što si napisao, vjerojatno je uređaj (box) pokvaren.
Externi ruther se koristi kada je uređaj s instaliranom aplikacijom udaljen i kada se nalazi više ljudi u prostoru. Svi imaju mobitele i tu može doći do prekida veze.
Koristim android i nemam nikavkih problema s vezom. Radim na metar do dva od boxa.
Za potpunu sigurnost se koristi povezivanje s LAN kablom, tada nema bojazni da će nestati veza. Za to je potreban uređaj, Laptop recimo, koji ima odgovarajući konektor za spajanje.
Nisam koristio iPad ali ovo što pričaju iz trgovine ne pije vodu. Stabilnost app na windowsu i androidu je bezprijekorna, barem iz mojeg iskustva.
Ako već planiraš uzimati uređaj za korištenje app, moj je savjet da uzmeš tablet s widows operativnim sustavom. Tako će dobiti sve opcije za podešavanje i odličnu preglednost. Uz to ćeš s njim moći raditi na bini bez korištenja miša.
Aplikacija za android je sasvim dovoljna za live situacije ali podešavanje nekih parametara, efekata recimo) je pomalo skučeno u odnosu na win i iOS.
Ovdje (http://behringerwiki.music-group.com/index.php?title=7._X_AIR_for_PC) možeš pogledati kako izgleda win sučelje, a na ostalim linkovima "behringerwiki" kako izgleda za android i iPad
boomerang
24.01.2016, 21:55
Ovi iz radnje tvrde da im je neki korisnik iz svog iskustva prenio da je imao problema sa pucanjem veze i uopste sa konekcijom kada je u pitanju android aplikacija.I da je to sve rijesio sa externim ruterom. Mada im ja vise ne vjerujem jer su imali nekih propusta kad su meni objasnjavali oko miksera. Vjerujem da ti nisi imao problema sa androidom, pa razmišljam da onda ipak idem na tu varijantu, jer ne znam koji tablet podrzava Windows os, i koliko je kvalitetan i pouzdan kao sprava. Mada , gledao sam ipod i cini mi se da ima bolji pregled od androida, lakse je raditi sa efektima.
Prije svega mala opaska za pisanje postova. Ako pišeš direktno poslije posta na koji odgovaraš, nije potrebeno citiranje.
Gledaj, pojam "tablet" nije vezan isključivo za andorid sustav. Ljudi često koriste taj termin i podrazumjevaju da se radi o OS androidu. Međutim, radi se o ekranu osjetljivom na dodir koji u sebi ima neki operativni sustav, a on može biti i windows.
Baratanje s app (kratica za "aplikacija x-air mixera") u live situacijama je lakše kada se koriste ekrani osjeljivi na dodir nego kada se koristi miš i tastatura. Zato je moje prijedlog uzeti tablet s windowsom (http://lmgtfy.com/?q=tablet+windows). Sve ovisi koliko ti je dostupna ponuda ovih uređaja. Možeš uzeti i laptop (prijenosnik) koji ima mogućnost odvajanja ekrana i ima ekran osjetljiv na dodir.
Mislim da je to bolja opcija od kupovine iPada jer imaš windows za koji ipak ima više dostupnog materijala.
Naravno, kupovina iPada je isto tako opcija koja je dobra. Ovo što navodim je samo moj stav.
Da bi izbjegao troškove, ja sam napravio ovakav setup. Na svirku nosim laptop (win), LAN kabl, jedan tablet (andriod) od 10" i drugi od 7". Nastup radim s tablet 10". Na njemu su složeni layeri, unešene scene od prijašnjih nastupa i od testiranja kod kuće i samim paljenjen sam spreman za svirku. Tablet 7" upalim tijekom večeri ako želim kontrolirati/vidjeti RTA signal. On je pri ruci samo za svaki slučaj ali nije neophodan. Istu namjenu ima laptop i LAN kabl ali ga do sada nisam palio na svirci.
boomerang
24.01.2016, 22:32
Jedino što mi nije jasno , kao da ipad ima četiri "tacke" u EQ po kanalu zajedno racunajuci i Lowcut na koje vrsis promjenu, dok android ima pet, racunajuci i lowcut. Dal je to moguće? Evo sad gledam na ipodu kod nekog momka skinuo je aplikaciju i tako izgleda.
Svi imaju 4 EQ područja + lowcut. Nešto si krivo vidio.
boomerang
24.01.2016, 23:08
Ok.hvala ti za iskrene savjete, sad mi je mnogo jasnija slika oko svega ovog
sladjans
28.01.2016, 15:20
Pozdrav drugari. Trenutno imam Soundcrafta EFX8 i Tc Elecronic M300 (efekt procesor). Zainteresovan sam za kupovinu Behringer X Air 12. Pokusao sam da zakazem probu ove miksete u jednoj nasoj prodavnici u Beogradu, koja je i generalni uvoznik Behringerovih proizvoda, ali ne mogu da mi daju da je probam pod izgovorom da je zapakovana, i da ne mogu da je otvore. Jedino sto mi ostaje jeste kupovina na nevidjeno. Dakle, hteo bih da vas pitam da li je i koliko je ova mikseta bolja od ove moje kombinacije, i neko vase licno misljenje da li je opravdano preci na X Air 12? Sto se tice cenovnog ranga kostaju identicno.
Dobit ćeš više efekata, bolje kvalitete, s mogućnošću da na svaki kanal dodaš 4 komada. Na svakom kanalu imaš još dva alata GATE i COMPRESOR i EQ sa 4 područja. Generalno gledajući, dobivaš odličan mixer koji je svojim mogućnostima daleko iznad ovoga koji imaš sada.
Da li ćeš biti zadovoljan i da li se zamjena isplati moraš odlučiti sam ali istovremeno i biti spreman na potpuno drugačiji pristup radu i soundu.
Ako pažljivie pročitaš ovu temu, bit će ti jasno zašto je tako.
sladjans
28.01.2016, 20:44
Procitao sam pazljivo celu temu. Verujem da je sprava odlicna i daleko bolja od moje kombinacije, tako da se nadam cu uskoro i ja postati ponosni vlasnik X Air-a 12. Imam iskustva sa digitalcima, radio sam na Yamahi Promix 01, tako da mi je ovakav pristup poznat. Jedino sto sada ovde igra ulogu jeste tablet, u tom pogledu mi je potpuno drugaciji pristup, pa tako sebi postavljam hiljadu pitanja, da li cu biti brz, sta ako se javi mikrofonija, kako brzo reagovati, da li ce sve lepo funkcionisati, da li ce veza biti stabilna??? To je ono sto me malo buni... Skinuo sam program X Air Edit za Windows sa Behringerovog sajta, cisto da vidim kakav je princip... Ako se odlucim za X Air 12 koji ima 12 kanala, a sam program ima 16, da li ce poslednja 4 kanala u mom slucaju biti cisto eto onako, posto ne vidim program koji je napravljen za X Air 12? I jos jedna stvar, kako da napravim od dva kanala jedan stereo L i R, posto kad god je moguce tako radim?
Po tvojim pitanjima i iskustvu od prije ( Yamahi Promix 01) mi se čini da nećeš imati problema s ovim mixerom.
Rad s ekranom osjetljivim na dodir je specifičan, to sam i naglasio u svom postu, ali ako znaš koje su ti funkcije potrebne, sigurno neće biti problema. I ja sam se bojao mikrofonije i mislio sam ako se pojavi, kako je utišati "na brzinu". Međutim, iskustva su takva da se mikrofonija ne pojavljuje osim ako nisi "grubo pogriješio". Uostalom, master volumen je uvijek pri ruci, a komande na touch padu su veoma precizne. Šteta da u trgovini ne možeš probati u živo i osjetiti ovaj osjećaj. Ako te može utješiti, kupio sam xr12 mixer bez ikakve probe i testiranja prija upotrebe. Nisam imao vremena čekati da dođe u trgovinu u HR pa sam ga naručio iz Njemačke na "neviđeno". I bez problema sam odradio prve svirke.
Veza sa tabletom i boxom prolazi bez ikakvog problema. Kod kuće sam testirao i na 10-tak metara, nema nikakvog problema. Na svirci sam uvijek imao tablet fixno udaljen 2-3 metra od boxa i nije bilo prekida. Ako baš imaš strah, poveži kablom laptop i mixer i nema frke.
Aplikacija kod win uvijek prikazuje svih 16 kanala ali ako želiš možeš konfigurirati dodatni prozor za samo one kanale koje koristiš (Utility > USER 1, USER2). Kod androida je moguća i detaljnija prilagodba. Možeš odrediti da prikaz ekrana ima samo one kanale koje koristiš, a izbaciš one koji nemaju ulazni signal. Recimo da imaš dva mikrofona, klavaijturu i gitaru. Na ekranu (androida) ćeš prilagoditi da se vide samo 4 ulazna kanala, master i po potrebi FX1,2 i AUX. Pored toga se mogu konfigurirati tkz. layer koji će imati prikaz onoga što ti je potrebno. Ja sam napravio par njih, u jednom imam send/return za efekte, u drugom AUX i MAster. Dakle, ako koristiš 5 kanala, samo ćeš i imati njih 5 prikazanih na ekranu.
Kada želiš napraviti jedan stereo kanal onda ćeš "linkati" dva "susjedna" kanala. Recimo, odabereš kanal 5, pa onda tab Input i u njemu klikneš na Stereo Link (L). On će automatizmom dodati 6 kanal kao desnu stranu. Uvijek se linkaju na principu, prvo neparni zatim parni (1i2, 3i4, 4i5, ...).
Nadam se da je opis bio dovoljno dobar da te nagovorim na kupovinu :D Ajde sretno. I bilo bi dobro da ovi "klipani" u trgovini otpakiraju ovaj "sveti" uzorak pa da ga probaš u živo... :-) Stvarno ne razumijem trgovce koji se ponašaju kao da im nije u interesu prodati ono što prodaju, kojeg li apsurda. :confused:
mikimiki
29.01.2016, 02:57
Ukucaj u soundcloud Mirza Mesanovic .Tu imam nekoliko snimaka uzivo sa X32 Producer. U sustini bi ti trebao biti isti sound. Doduse nisam ni ja nesto mnogo eksperimentisao, ali jako tacno I cisto izlazi sve iz miksera. Nema potrebe previse ni cackati po eq sto je kod nas Balkanaca jedan veliki problem. Heheh.Nisam pretjerivao sa efektima.
Uglavnom je bolja kombinacija nego to sto imas.
Vidim sada da si mi poslao I privatno poruku. Neces dobiti nista sa MFX.Ima nekoliko se sjecam nekoliko stvari koje nemaju na EFX ali sound je totalno isti.
Mada ni ta EFX sa m300 nije uopste losa kombinacija
sladjans
29.01.2016, 15:16
Hvala kolege na iskrenoj pomoci. Definitivno ovaj opis je dovoljan da me ova sprava ostavi bez daha. Sve sto mi je potrebno nalazi se u tako malom kompaktnom kucistu i tabletu. Fenomenalno. Definitivno to ce biti moj izbor, i nadam se da cu vas obradovati uskoro. Ono sto jos ostaje da odlucim jeste broj kanala, posto bend cine pevac, pevacica (bezicni mikrofoni), sax, harmonika (bezicni mikrofoni) i aranzer. Do sada smo uvek bezicne mikrofone i baze od harmonike i saxofona prikljucivali na mikrofonski ulaz miksete, tako da je to u ovom slucaju knap, nekako se tu jedva provlacimo. Ako bi bezicne sve stavili u linijske kanale, to bi bilo to. Imao bih jos par pitanja... Prvo... Koji mi tablet preporucujete, da li je potrebno da ima neke ludacke performanse ili mogu da kupim i neki jeftiniji od 7-10 incha? Vidim ima Tesla, i tako neki nepoznati brendovi, jako su povoljni, ili da se odlucim na nesto ozbiljnije? Drugo... U slucaju da se javi mikrofonija da li moze da pomogne RTA u tom slucaju? Gledao sam nesto na you tube-u, mikrofonija je eliminisana zaista brzo, e sada da li je to tako i u praksi? Ovo pitam zato sto je mikrofonija mom bendu nocna mora, zato sto nam harmonika jako cesto zapisti. Eto, ne bih vise da duzim, generalno Behringer ovim daje mnogo vise od moje kombinacije koju trenutno posedujem, i verujem da sa MFX-om necu nista postici. Jedina prepreka mi je do sada bila ta sto nisam bio u mogucnosti da probam miksetu u prodavnici... Takva je politika nasih prodavaca, ne zele da raspakuju proizvod, ali kolegin snimak mi je otkrio drugu stranu medalje...
Kada uspoređujemo cijene 12 (350 eura) i 16 (650 eura) kanalnog mixera, onda je ovaj od 16 možda nerealno preskup. Ipak, 16 kanalana varijanta ima više mic kanala i dva AUXa više. Ostalo je isto. Ako imate bežične mikrofone, ne vidim problem, taman ima 4 mikrofonska ulaza. AKo baš zatreba mic kanala, lako se spoje baze mikrofona na line ulaz.
Karakteristike tableta uopće nisu bitne, stabilno će raditi bilo koji. Samo treba imati odgovarajuću verziju androida. Aplikacija zahtjeva minimalne resurse, ja koristim neki jednojezgreni na 1200 MHz, radi bez greške :-)
Što se tiče mikrofonije, možeš ju riješiti vrlo efikasno ali ako zvučnički sustav ima neke "rupe" nemoj očekivati čuda. Ovaj video pokazuje kako to izgleda u praksi, i stvarno funkcionira. Ja sam koristio jedan tablet za prikaz RTA, a na drugom sam imao spreman prst za stišati master. :D
https://youtu.be/jiISq4GUYi4
Zaboravih naglasiti, tablet za koliko toliko normalan rad je minimum 10".
sladjans
30.01.2016, 04:51
To je taj snimak, na njemu sam i video kako se jednostavno eliminise mikrofonija. Pitao sam se kako je na terenu, da li je to isto tako jednostavno… Moracu da napravim i ja neku kombinaciju sa dva tableta. Sto se tice zvucnika, mislim da imam solidnu kombinaciju, i da oni ne bi trebali da prave neki problem. Imam par Mackie SRM 450 V1, Made in Italy, i FBT MaxX 4a. Voleo bih ako bi postojala mogucnost omeksati Mackie na grafickom, posto znaju da budu malo napadne, verovatno zbog njihove prodornosti. Npr, Mackie na MAIN L, preko grafickog ekvilajzera, na MAIN R FBT, mislim da je to to… Koliko vidim ne postoji mogucnost da se MAIN LR razdvoje? Eto to mi je jedina prednost sa Soundcrafta… Mada uvek mogu panoramu malo da iskoristim.
Imaš aux za drugi par kutija. I ja sam se raspitivao ovi line ulazi u njih i treba ići sa daljincima,a combi xlr su za mic na kabl
Tako je, AUX ćeš koristiti za bas kutije. Master EQ za main out i za Aux je neovisan i može se postaviti drugačije.
boomerang
03.02.2016, 00:12
Gdje se kontroliše Aux, jel preko Bus klizača? Da li se može povezati Lan nastavak i Usb nastavak i tako spojiti tablet direktno Lan kablom.To mi je predlozio jedan iz radnje sa racunarima?
Da, preko BUS-a.
Čisto sumnjam da ćeš preko USBa dobiti konekciju. Takav zahvat je moguć na mreži ali ovdje ... to su oni isti trgovci od prije predložili. :lol:
Neka te ne muči wirelles spajanje, to radi bez greške. A ako baš želiš okolo šetati po sali, uzmeš router i vozi.
boomerang
03.02.2016, 01:16
Jedan Bus je ustvari jedan mono izlaz,ako hocu stereo onda link-ujem Bus1i Bus2?
Ekipa pozdrav,
Novi sam na forumu i volio bi sa vama podijeliti iskustva o ovoj spravi.
Koristimo xr18 par mjeseci u bendu i iskustva su više nego dobra...jedini minus je problem sa konekcijom i to isključivo na mjestima gdje se svira za 500-tinjak ljudi i više.
Sve funkcionira savršeno dok se ne nakrca puno ljudi i jednostavno dolazi do pucanja veze.Mislim da je jedino riješenje vanjski router(obavezno dual 2.4 Ghz i 5 Ghz) i bez toga možete očekivati velike probleme.Inače jednostavnost korištenja,zvuk,pratičnost,omjer uloženog i dobivenog...sve pohvale!
Ima li netko iskustva u radu ovog miksera sa midi kontrolerom?
Na posljednje dvije svirke sam se malo igrao sa wifi analyzerom i traženjem najboljih kanala pri konekciji...situacija je bila puno bolja,niti jednom nismo izgubili vezu,ipak,volio bih imati žičanu vezu u rezervi(bez laptopa).
Ja mislim da ti je to najbolje rješenje, ja imam midi kontroler aksiom pro i mislim sa njim upravo tako kontrolirati sa klavijaturom
pa kako ces preko klavijature saltati kroz menije, kad klavijatura nema taj interfejs? graficki eq, efekti, kanali....mozete li malo pojasniti, kako bi to u praksi funkcionisalo?
Meni bi bilo dovoljno da mogu kontrolirati volumene po kanalu i eventualno master volumen,u slučaju da krene nešto po zlu(mikrofonija i sl) a veza slučajno pukne.
Upravo tako.Mislim da je i midi implementacija na mikseru ograničena,me može se svemu pristupiti
Može se koristiti uređaj poput B-Control BCF2000 ili pokušati s nešto jeftinijim varijantama midi controlera poput Evolution UC-33e, Akai MIDIMix, Behringer X-Touch Mini ...
Nego Tonči, moram te pitati vezano uz iskustvo mikrofonije koju spominješ. Da li se tebi događa mikrofonija i ako da, koje frekvencije i koliko učestalo. Jer, moram priznati da do sada na svirci nisam doživio da zacvili mikrofon. Baš sam ovu subotu imao neke "goste" kojima su trebali mikrofoni za gitaru, pjevanje, igrokaze i svašta nešta pored toga. Sve sam mikrofone izvukao ispred zvučnih kutija i mislim si, ako potegene cvilit držim prst na "okidaču". :D Prvo sam smanjio efekte na pola jer su to "pravi profići", njima oni ionako ne trebaju. Krenuli oni, dignem master, sve 5, dodam efekte po malo, opet ništa (mislim na mikrofoniju) ... Idem s masterom preko nule ...
Niti M od mikrofonije, super je osjećaj da nisu postojale niti naznake cviljenja.
Zato me zanima da li tražiš riješenje jer već imaš neugodno iskustvo ili samo pušeš na hladno?
Samo pušem na hladno...nikada nisam imao problema sa mikrofonijom na ovom mikseru.Vjeruj mi,nije ugodan osjećaj kada za vrijeme svirke vidiš da si offline.Kako sam u ranijem postu napisao,veza ne puca kada se odabere manje opterećeni kanal(iskustvo na zadnje dvije svirke,jedna u šatoru gdje je bilo cca 1000 ljudi),ali ipak...barem da imam žičanu kontrolu za master.
Dakle, mikrofonije nema, to je dobro.
Vjerujem da nije zgodno kad si off line. Nisam shvatio, da li koristite vanjski router? Koliko vidim kod korisnika to u potpunosti rješava problem konekcije.
I još jedno pitanje. Da li koristite jedan uređaj za mixanje ili ih imate više? Ako koristite više njih, da li veza pukne na svima ili pojedinačno?
Ako ponekad svirate za veći broj ljudi, kako kažeš 1000 :-O, onda ne bih ništa prepuštao slučaju, kupite B-Control BCF200i mirna Bosna.
Sa mikrofonijom još nismo imali problema(koristimo mikser 4 mjeseca)
Veza puca na svim uređajima istovremeno...nemamo vanjski ruter i tu dvojim između rutera i midi kontrolera(obje opcije rješavaju problem)
Često se svira za veći broj ljudi...sad su bile maškare,a ljeti ima puno svirki za relativno veliki broj ljudi(kampovi,fešte...)
U svakom slučaju,ovaj mikser je definitivno best buy.Svirali smo na x32 i razlike u zvuku nema nikakve,a njegove mogućnosti su više nego dovoljne za pristojno odrađivanje posla jednog gažerskog benda.
Ja se ne bih razmišljao, skineš ruter iz kuće i testiraš ga na svirci :D
Koliko čitam na forum.music-group ljudi nemaju problema kada koriste dodatni ruter. Učlani se u FB grupu Behringer X-AIR tutorials, ima korisnih stvari. Baš jučer je jedan član objavio video na koje prikazuje kako kontrolira mixer sa starim Digidesign R1 kojeg je platio 10 $. :D
Taj Behringer je stvarno odličan izbor za malo novaca. Samo treba malo iskustva i znanja.
Da,vidio sam taj video...hvala na savjetu,pratim FB grupu Behringer x-air,ali volim čuti mišljenje i od naših ljudi.
Kako si ti zadovoljan sa spravom?Radiš sa arangerom ili bendom?
90% posla odradim kao duo za 50-100 ljudi. Dakle, nešto drugačiji oblik svirke nego tvoj nastup. Mixerom sam prezadovoljan, to je to.
mikimiki
11.02.2016, 22:21
Omhas su i rekli na Behringerovom forumu da je router koji je u mikseru obicno smece.
Znaci ponesi router sa sobom. Ustvari uzmes bas za tu namjenu instaliras i stalno ti bude tu.
Pa nije to nekih para.
boomerang
15.02.2016, 22:40
Jel se behringer control BCF2000 povezuje sa x air-om preko midi ili usb porta?
S X-air se povezuje preko MIDI porta.
boomerang
15.02.2016, 23:10
Šta može da se kontroliše preko ovog BCF2000, osim volumena?
Kontroliraš sve što ti je potrebno, od efekta do panorame. Klizačima dodjeluješ one funkcije koje želiš.
https://youtu.be/U-xlOVTM7lc
boomerang
15.02.2016, 23:28
Onda je ovo odlično rješenje, ako pukne vifi veza za tablet ostaje nam ovo pod rukom za svaki slučaj.
Da, to je odlično rješenje i ne samo ako pukne veza. S BCF2000 je mnogo preciznije i lakše baratati u svirci jer su klizači ugodniji i precizniji pod rukom nego kada se radi mišem ili prstom na ekranu osjetiljovm na dodir.
Od kada je x-air izašao na tržište, korisnici se žale na pucanje veze i to je stalo prisutan problem. Pogotovo na mjestima gdje ima mnogo ljudi jer mobilne frekvencije smetaju. Dakle, Behringer je na tom polju izgleda napravio grešku. Na sreću, to se jednostavno rješava dodavanjem vanjskog ruthera (dodatna investicija od 10 tak eura) i tada problem pucanja veze ne postoji.
Meni se upravo ovaj vikend dogodilo prvi put da je konekcija pukla. I to u više navrata tijekom svirke. Na sreću, svira se bez problema dalje sa zadnjim postavkama koje su bile na mixeru. Tijekom svirke sam ponovo konektao tablet i nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo. Malo je neugodan osjećaj kada znaš da nemaš zvuk pod kontrolom ali moram priznati da sam se nakon trećeg pucanja već navikao :D Ono što je interesantno, u sali nije mnogo ljudi, oko 100. Tim više, stolovi su bili prilično udaljeni od mene jedino u trenutku plesa kada su došli na podij. S obzirom da mi se do sada pucanje veze nije nikada dogodilo, a bilo je svirki gdje je bilo i više gostiju, ovaj problem mogu povezati možda i s nekim drugim (tehničim) uvjetima u sali gdje se svira. Tko zna kakvi su valovi od nekih drugih uređaja "prolazili preko bine" jer je moj tablet svega metar do dva od boxa. U svakom slučaju, ruther sam već nabavio i nadam se da neće više biti ovakvih iznenađenja.
boomerang
16.02.2016, 00:09
Mislim da cu da ganjam ovaj BCF2000 bez obzira na ruter, ipak sam nekako mirniji kad mi je to fizicki opipljivo pod rukom. A dal se može desiti nekakav prekid veze izmedju BCF2000 i X air-a ili se to ne dešava ?
Ako izvadiš MIDI kabl onda se i to dešava :D
Ne brini se, sa BCF2000 si potpuno siguran što se veze tiče.
boomerang
16.02.2016, 00:20
😃 onda definitivno kupujem kontroler. Prodaje je ga covjek polovnog za oko 150e, sta mu je stvarna cijena? Nema ga u radnji novog.
Kod Thomanna 280 eura.
A mixer već imaš ili prvo kupuješ kontroler :D
boomerang
16.02.2016, 00:30
Mikser čekam da mi stigne, ovi iz radnje ,,artist" cekaju posiljku iz Njemacke. Treba stici svaki dan. Ali da na vrijeme obezbijedim sve sto mi je potrebno za rad, jer sam prodao svoj mikser pa sad se snalazim, a sviramo svaki vikend pa mi treba pouzdana sprava sa sto manje komplikacija, ako mi treba kontroler bolje da uzimam to na vrijeme
Baš malo razmišljam...imamo jednu miksetu za rasvjetu sa 8 fadera i midi in,koju ne koristimo.
Bi li to moglo poslužiti barem za volumene?meni dosta...
Možda i bi, informacije MIDI protokola su iste za sve instrumente. Pitanje je samo da li ta mixeta ima neka ograničenja s obzirom da je bila u svrhu kontrole rasvjete.
Budem isprobao,nemam je kod sebe pa neznam uopće o kojem modelu se radi.
Inače,već četvrtu svirku za redom nemam problema sa konekcijom...radim na desetom kanalu i stvar funkcionira.Kod nas su uglavnom prva 4 kanala wifi mreže najprometnija,ali ipak osigurat ću se sa nekim kontrolerom.
Drugari ja čekam taj mikser, ali ja sam mislio za fizičku kontrolu koristiti aksiom pro midi klavujaturu.To znam da može.Imao sam ideju za pa3x pa me zanima da li se oni klizači mogu dodeliti midi komande?
boomerang
16.02.2016, 14:11
Mogul klizaci sa korga m3
Vjerovatno bi mogli i sa klavijaturama kontrolirati mix ali ja se ne želim upuštati u to.
Gledam na behringer x air forumu da korg nanokontrol 2 funkcionira (samo faderi.pan i mute) što je meni više nego dovoljno.
Cijena mu je u audiopro 350 kuna i problema nema.
boomerang
18.02.2016, 13:51
Jel zna neko dal može presonus 16.0.2. da posluži kao kontroler jer i on ima midi in i out?
Dodato:
Jel zna neko šta se dobija sa novim update-om ovog x aira?
boomerang
04.03.2016, 20:22
Zašto mi ne radi ekvilajzer po kanalu kad izadjem na BUS?
boomerang
20.03.2016, 15:05
Jel ova tema zatvorena?
Ako nije, hoću da kažem da je ovaj mikser odličan u svakom smislu iz mog kratkog iskustva. Odlican preamp, dobar zvuk, odlične mogucnosi, odlična kontrola preko tableta i veza mi ne puca ni na manjim svirkama ni na svadbama od 500 ljudi.Za sad nemam zamjerki, preporucujem.
sladjans
07.04.2016, 23:39
Postovane kolege, prvo bih hteo da se pohvalim... postao sam ponosni vlasnik Behringer X Air-a 12. Sto se tice same miksete i sound-a onako na prvo slusanje i to na slusalicama zaista vredi posvetiti paznju... No, o tome cu kasnije... Prvi problem koji mi se javio jeste problem sa novim tabletom. Dva dana pre kupovine miksete kupio sam nov tablet MpMan MP10OCTA sa Android verzijom 5.1.1... Upitanju je tablet od 10 incha. Nakon povezivanja, iako ni jedan instrument i mikrofon nije ukljucen, vumetri pored klizaca za jacinu svetle zutom bojom na svim kanalima... Odprilike do polovine, mada na nekom kanalu manje, na nekom vise od polovine... To je sada kao "virtuelna nula". Nakon ukljucivanja mikrofona vumetar nastavlja da pokazuje intenzitet od te virtualne nule do maksimuma... Pomislio sam da problem do miksete, ali nakon pozajmljenog tableta od 7" i to losijeg kvaliteta i povezivanje laptopa sa miksetom zakljucio sam da je problem sa mojim novim tabletom... Takodje, svi ti virtualni impulsi su prikazani i na vumetrima u Meters. Da li ima neko ideju u cemu je problem?
snowkingcro
25.04.2016, 20:43
Vjerovatno bi mogli i sa klavijaturama kontrolirati mix ali ja se ne želim upuštati u to.
Gledam na behringer x air forumu da korg nanokontrol 2 funkcionira (samo faderi.pan i mute) što je meni više nego dovoljno.
Cijena mu je u audiopro 350 kuna i problema nema.
E, to mene zanima... na YT ima par tutoriala i to jedan na ruskom i jedan na kineskom... pa ako ima netko da prevede, ili ako mi netko može objasnit, bio bih zahvalan...
Posjedujem X18 Air, korg nanokontrol2, MIDI-USB konverter, X-edit na kompu,sve drivere, sve programe. uključujući i Midi-Ox i NanoAir...ali jedino što mogu kontrolirat je pojačavat Aux kanale i palit fantom na kanalima... :confused::(:confused:
Nisam naročit svirač, a programer još manje, ali mogu se potrudit i poslušat savjet... B-)
Za početak nađi id xair midi implementation chart.Tu ti piše koje komande su na kojem CC(control change). Te kontrole treba dodeliti nano control . Verovatno je on fabrički namešten tako kako sad radi
Tema se malo "uspavala".
Nadam se da je @sladjans riješio problem s vumetrima. Ako ima volje može ovdje podijeliti iskustva, baš me zanima što je bio uzrok.
Ovo je video koji detaljno opisuje kako povezati Korg Nanocontroll 2 s X air. Ako @snowkongcro nije našao odgovor na pitanje u vezi toga, sigurno će mu pomoći.
http://youtu.be/GLyPBdx9oOs?t=2s
Za kraj dobra vijest za sve one koji se dvoume ili odlučuju na kupovinu, cijena svih modela je pala.
Trenutno situacija u Thomannu je ovakva
(cijena u zagradi je od prije godinu dana)
Behringer X AIR XR12 = 264 Eura (365)
Behringer X AIR XR16 = 500 Eura (600)
Behringer X AIR XR18 = 777 Eura (888)
Behringer X 18 = 527 Eura (888)
Belja_SO
26.07.2016, 17:08
Pozdrav drugari. Vec neko vreme radim na x air 18 tacnije ceo moj bend,i mkogu vam reci da sam prezadovoljan sto se tice mene tacnije pevanja i kako izlazi glas . jer sve izlazi jako cisto . Samo jedan problem nas muci vec neko vreme i nikako ne uspevamo da ga resimo . A to je problem bas bubnja . Stalno stvara neki vid mikrofonije i nikako ne mozemo da dobijemo onaj rad basa kao sto bi trebalo. E sad ako neko zna neke parametre ili nesto bio bih mu zahvalan na pomoci . Unapred hvala
Ajde opiši što podrazumjevaš pod problemom "mikrofonija bas bubnja".
Da li se radi o mumljanju bas frekvencija ili samo bas bubanj ne zvuči dobro?
Koja je postava banda (aranžer ili živi bubnjar)?
U pravilu se ovaj problem može riješavati na više nivoa, od postavljanja kompresora na bas bubanj, preko pravilnog uređivanja master Eq pa sve do zamjene zvučnih kutija koje mogu biti uzrok problema.
Evo da podelim i svoje iskustvo. Posedujem XR18 vec par meseci i odradio sam dosta svirki sa njim i veoma sam zadovoljan. Svuda gde sam svirao, uspeo sam da napravim ton bez mnogo muke. Jedini problem koji sam imao je kod konekcije ali sam to resio eksternim ruterom. Preporucuju dual band rutere ali i obican ruter resava stvar. Aplikacija radi mnogo brze i stabilnije, bez latencije sa eksternim ruterom, a vidno se brze ucitava aplikacija na pocetku.
Desilo mi se par puta da "pukne" aplikacija (jednostavno se ugasi). Koristim Ipad Air. Ali nista zabrinjavajuce, samo ponovo pokrenem aplikaciju i sve radi. Ne svidja mi se to sto su aplikacije za Android i iOS drasticno, vizuelno razlicite, cak mislim da iOS nema neke funkcije koje Android ima, ili ih ja nisam nasao. (Konkretno link kanala, ja sam morao da se konektujem preko Android telefona da bih kliknuo na link ).
Mikser ima mnogo mogucnosti ali je potrebno malo predznanje da bi se rukovalo sa njim. Mikrofoniju, na koju se neki zale u prethodnim postovima, nikada nisam imao. Niti u visokim frekvencijam niti u niskim. Low pass filter radi fenomenalno. Efekti su takodje odlicni i nude dosta opcija da se naprave kako vama odgovara.
Sve u svemu dobar mikser i preporucujem ga.
Nisam radio s iOSom, koristim andrioid i nikada mi se nije srušila aplikacija. Došlo je do pucanja veze ali aplikacija je uvijek bila stabilna. Različita su sučelja kod WIN, iOS i androida i koliko vidim samo kod androida nedostaju neke funkcije. Iako su i to djelomično popravili s novom verzijom aplikacije.
Za linkanje koje te na iPadu muči, pogledaj ovaj video
https://www.youtube.com/watch?v=jyEiP-5UOMg
@sashaa - imam jedno pitanje vezano uz pucanje veze. Kada mi se prvi put dogodilo na svirci da mi je veza pukla par puta, kod kuće sam malo proučio taj problem. Došao sam do zaključka da se to događa ako na X-air kanalu postoje još neke druge wifi veze. Zato prakticiram da prije paljenja instrumenata na svirci napravim scan svih kanala koji su prisutni. Ako se netko nalazi na "mojem", ja se preselim na neki koji je slobodan. Od tada (zadnjih 6 mjeseci) nikada mi veza više nije pukla. A sada pitanje. :D Obično sviram za manji broj ljudi, do max 100. Uskoro imam "ozbiljniju" svirku za oko 450 gostiju. Da li iz tvog iskustva ovo pucanje vezano uz broj uzvanika (broj mobilnih uređaja) i da li je vezano uz udaljenost iPada od box-a (kod mene je ta udaljenost uvijek 1 metar).
Pripremio sam router i upogonio sve s njim ali me jednostavno zanimaju tvoja iskustva. Nisam siguran da ću imati vremena eksperimentirati na svirci i prebacivati se iz jednog moda u drugi, a volio bih znati što me čeka.
Siguran sam da broj ljudi, odnosno raznih aparata utice na stabilnost veze iz prostog razloga sto kod kuce nikad nemam taj problem. Skeniranje kanala je preporucljivo da se radi. To sam i ja radio, medjutim kad se napuni sala, aplikacija se jednostavno uspori, desava mi se da da cak dva tri puta pojacam kanal u brzini obzirom da kasni odaziv aplikacije. Cak se moze videti i na tutorijalima koje je izbacio Behringer da aplikacija na iOS u ima malu latenciju. Sve je to nestalo kad sam ubacio eksterni ruter. Brze se ucitava aplikacija, tecnije radi, sa minimalnom, ili nikakvom latencijom, jednostavo mnogo bolje nego sa internim ruterom. Meni nije tesko da nosim eksterni ruter.
Mikser je uvek na udaljenosti metar ili dva od mene, odnosno tableta.
A sto se tice linkovanja kanala, lose sam napisao, mislio sam na linkovanje AUX-a (bus).
Hvala na informaciji. Onda odmah spajam na router, a testiranje ću ostaviti za neku drugu i ležerniju prigodu :D
Stalno stvara neki vid mikrofonije i nikako ne mozemo da dobijemo onaj rad basa kao sto bi trebalo.
https://www.youtube.com/watch?v=jiISq4GUYi4&feature=sharehttp://www.youtube.com/watch?v=jiISq4GUYi4&feature=sharehttps://www.youtube.com/watch?v=jiISq4GUYi4&feature=share
Probajte ovako,ista stvar kod ovog pisti mikrofon vokala dok kod vas mikrofon na bas bubnju.Isto ovako skenirate koja freq brljavi i nju malo ukinete i to je to.Meni najcesce na kick brljave freq oko 125 Hz
Ekipa pozdrav,
Još malo iskustava sa radom ove zgodne sprave.
Nemojte ni pomišljati da idete na gažu bez vanjskog rutera(može biti i najjeftiniji)svaki će odraditi posao bez greške.Radimo tijekom ljeta na mjestima gdje cirkulira i po par tisuća ljudi(rive,kampovi) i nikakvih problema sa konekcijom nema.Zna se dogoditi da tijekom tonske probe odem predaleko od bine pa se tablet diskonektira,ali odmah nakon par koraka nazad sve opet štima u sekundi.Za razliku od vanjskog rutera,interni ruter nakon diskonekcije ima velikih problema sa ponovnim spajanjem.Na bini mi se još nije dogodilo da ostanem bez veze i sve funkcionira savršeno.Za 15-ak eura riješit ćete se svih problema.Definitivno sprava za svaku preporuku u svim pogledima
studiohighsound
18.11.2016, 23:45
Evo, da se i ja pohvalim... Vlasnik sam već godinu dana, i mogu samo reći najbolje stvari o toj mixeti... Ja još nisam imao problema s WiFi-em (nisam se previše niti udaljavao od miksera), mada sam dosta čitao o tim problemima... Tko se još dvoumi, slobodno neka kupuje X-air :)
Procitak sam celu temu i ne nadjoh na odgovor.
Posto se dvoumim izmedju X air modela 12 i 18. Da li je neko pobao Xr 18 kao zvuvnu kartu. Znaci ja bih hteo npr. da koristim lap top iz njega da saljem Kontakt i da to ide direktno u XR 18 preko USB a u isto vreme da koristim mixer i za mikrofone i ostale instrumente. I sve za live nastup.
Mislim da to neće ići. Ako sam dobro informiran, USB bi na x-airu poslužio samo kao izlaz. Mislim da je na X32 kojeg imaš nešto drugačija situacija.
Najbrži i najprecizniji odgovor ćeš dobiti od članova FB grupe ili njhovog foruma.
Mislio sam da koristim koristim x18 kao zvucnu karticu za live svirku, a ujedno i da ga koristim kao i obican mixer.
Nazalos nemam x32 pomesao si me sa nekim ali imam presonus audiobox vsl 44 zvucnu kartu koja ima 4 kombinovana ulaza. I sa njom mogu da dobijem to sto hocu ali mi je malo ulaza za live i ona mnogo opterecuje procesor.
Da, krivo sam povezao, @mikimiki ga ima.
Na Xair USB utor služi samo za snimanje jednog stereo kanala ili za puštanje glazbe preko playera. Kod Xair 18 je situacije drugačija što se tiče snimanja ali sumnjam da bi preko njega funkcioniralo ovo što želiš.
Zvao sam prodavnicu i prodavac me ubedjuje da je to moguce. Ali prodavac je prodavac. Videcu da odem ovih dana kod drugara koji ima x18 u studiju. Pa cemo isprobati i javicu ovde sta sam uradio.
Tako je najbolje, napraviti test u studiu.
Evo da se pohvalim ipak sam kupio sam xr 12. Zelja mi je bila x18 ali ovde kod mene samo odlazu kad ce dobiti u prodaju. Cekao sam 20 dana i kazu kao tek posle nove godine. I tako sam se odlucio za xr 12 i nisam se pokajao. Meni uopste nije tezak za koriscenje, sve sam za pola sata namestio za svirku. I jako mi se svidja kako radi dobar ton ima. Dobri efekti. Posto imam mali lap top povezao sam preko lan-a i to radi sve perfektno, mada i preko android telefona isto radi sve kako treba.
e sad imam jedno pitanje postavicu i sliku ne znam sta znace 4 polja sa ON funkcijom, vidim kada aktiviram da dobijam vecu snagu ali mi nije jasno sta je to.
Dodato:
8105
Mali je to mixer ali radi kao satić. Samo s njim treba pametno, sve što ne znaš čemu služi, ne dirati. :D
S ovim ON uključuješ BUS. Snagu koju osjetiš dolazi od podešavanja u rutingu. Sad, s obzirom da ne znaš čemu služe ovi gumbići, a osjetiš "snagu", mogu predpostaviti da si nešto poklikao slučajno. Pogledaj što si i kuda proslijedio pa ćeš i naći razloge pojačanja.
Hvala skuzio sam. To su prekidaci za BUSeve od 3-6 a uni su bili pojacani. Pa kad ih ukljucim dobije snagu. Sada kad sam smanjio sve je uredu. Nije mi jasno cemu sluzi SNAPSHOT kad vec ima lodiranje scena i kanala posebno
Da, ovo s pohranama postavki mixera je prilično "pojmovno razgranato" pa lako dođe do konfuzije.
Možemo raditi pohranu na više razina. Od najniže, recimo jednog efekta (*.efx), pa onda jednog cijelog kanala (*.chn) sve do sveukupne postave mixera u tkz. Scenu (*.scn). Ove se postavke spremaju na računalo/tablet i to je osnovna razlika u odnosu na SNAPSHOTS.
SNAPSHOTS je identičan kao SCENA samo što se njeni podaci spremaju u sami uređaj, tj. box. Možemo napraviti takvih 64 SNAPSHOTS.
Još je preostao SHOW kao pojam. On služi da bismo u njega mogli pohraniti više scena. Dakle, on je viša razina od SCENE i evo primjera kako ga iskoristiti. Recimo da se s istim ozvučenjem tijekom večeri radi više bendova. Za svaki bend kreiramo po jedan "SHOW BAND1" i u njega pohranjujemo više scena koje su nam potrebne za svaki bend pojedinačno. Kada se bend promijeni, pozovemo njihov "SHOW BAND2" i opet imamo nove scene prilagođene tom bendu.
He he he, sad će si netko misliti, što su ga tako iskomplicirali. Mogli su to i jednostavnije. Jesu, kako da nisu. Mogli su staviti samo jednu scenu koja će se pokretati prilikom paljenja i da se zove 5-55. :D
Pita me neki dan prijatelj da mu objasnim kako da podesi X-air da mu radi dobro. Nema za to čarobne formule. Toliko je sitnih detalja u igri i svaki potez koji se radi nasumce i bez znanja čemu stvarno služi, gotovo sigurno dovodi do problema i lošijeg sounda od onog što očekujemo.
Drago mi je da se @dmmacak ponovio s mixerom i još mi je draže da mu se sviđa ono što je njime dobio. Mislim da odlučujuću ulogu u tome ima i razina znanja koju macak ima, a koja ja neophodna da se iz ove male i moćne spravice izvuče maximum.
E da, ako ponekad koristiš i mobilnu varijantu za kontrolu mixera, pored oficijelnog softwarea probaj i "Mixing Station X Air" aplikaciju. Postoji testna varijanta koja je free, a za punu trba nadoplatiti nešto manje od 10 eura. Meni je mngo bolja i preglednija, prvenstveno zbog toga jer se rotira u odnosu na položaj ekrana pa dobivamo mnogo duže potenciometre.
Nisam znao čemu služi snapshots...ja sve sejvam kao scene,a dobro je i da se pohrani u uređaju.
Casper,jeli dovoljna ta testna varijanta "mixing station" ili treba uzeti punu?
Kod kuće podešavam sve na windowsu jer je on mnogo pregledniji, pogotovo što se tiče podešavanja efekta. Tu pospremim više varijanti i onda na svirci po potrebi biram što mi odgovara. Svirku odrađujem s tabletom (android), a samo onako iz fore se konektam s mobitelom. Za to je sasvim dovoljna ova free varijanta.
Mislim da bi kontrola mixera preko malog ekrana na mobitelu mogla poslužiti samo kao "prva pomoć".
Mixer je ne stvaran za ove pare. Oduvek ono sto sam zele sad imam sve na jednom mestu. Ja jos nisam imao prilike da ga isprobam na svirci. Jedva cekam petak. Ja planiram da ga koristim sa malim.lap topom kojeg vec posedujem. Ako bas bude problema sa vezom ponecu i Lan kabal pa dako da nema zime. A sa telefonom cu dopunjavati. Sta kazete na ovu kombinacju efekata sto su postavljeni kao osnovni. Prvi Hall i delay? Meni u kucnim uslovima rade savrseno. Da li koristite neke druge efekte?
Ako ideš s laptopom, odmah koristi lan kabl. Iz jednostavnog razloga da se time ne opterećuješ i da se malo ispraksiraš. Iako mislim da je laptop na živoj svirci lošija varijanata od tableta jer komande moraš odrađivati s mišem. Mnogo je brže i lakše prstom potegnuti po ekranu nego uzimati miš u ruke.
Efekti su priča za sebe. Testiranje u maloj sobi može poslužiti ali na svirci je potpuno druga situacija. Koristim na 1 i 2 reverb, na 3 je echo u vrlo maloj količini, a na 4 prema MAIN OUTu postavim Multicompresor kao insert. Sve ovisi o tome kakve kutije koristiš i kakav sound želiš. Ja recimo na AUX pošaljem signal prema bas kutijama dok satelite spajam na MAIN. Tako mogu kontrolirati jačinu signala odvojeno i s mixera ali dobivam i za svaki izlaz posebni 31 bend EQ. U odnosu na stare analogne mixere ova digitalija je savršenstvo, a u moru mogućnosti i kombinacija treba samo znati kako iskoristiti ono što nam je potrebno.
Ja planiram Glavne izlaze spojiti sa snagasem a 1 Aux Aktivna kutija 2 Aux bas bin. I po prvi put mogu imati EQ posebno za aktivnu kutiju posebno za main.
Javicu u petak-subotu utiske
Ja također koristim reverb i delay na prva dva mjesta.Nakon toga koristim wave designer za kick i snare kada koristimo živi bubanj a na main isto multiband kompresor(combinator)...Sprava je predobra za te pare
Da li se moze preko tableta koristiti mixer i u isto vreme pretrazivati neki tekst? Dal je neko probao?
splendid
22.12.2016, 00:49
Pa ne mozes u isto vreme stelovati mikser i traziti tekst...? :)
Ali ne vidim zasto bi bio problem da koristis bilo koju funkciju na tabletu posle nekog rada ili podesavanja sa mixerom...
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Pa nisam ni mislio bukvalno u isto vreme. Ali recimo nadjem tekst i pocnem pesmu ali mi treba da nesto na brzaka podesim na mixeru. Da li mogu kao na windowsu samo promenim prozore tj. aplikacije
splendid
22.12.2016, 01:31
Trebalo bi da moze...
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Možeš imati više aplikacija podignutih u isto vrijeme, zašto ne? To znači da mixer spustiš, a digneš text. Tim više, možeš potpuno zatvoriti aplikaciju mixera i X-air će raditi u onom statusu koji ostao zadnji upisan.
Međutim, meni se to čini too much. Za 50-60 eura kupiš bilo koji 10" tablet i riješio si sve probleme.
Evo da se i ja pohvalim s XR-18. Doslovno pohvalim. Imam ga oko 5 mjeseci i prezadovoljan sam njime. Bilo je u početku problema s rušenjem android aplikacije, međutim, zadnja verzija je riješila taj problem. Preporučujem kupiti.
Pozdrav ljudi!
Vise od pola godine koristim X AIR 18, i jako, ali jako sam prezadovoljan! Mnostvo mogucnosti, i mnogo izbora prilikom stimanja benda!
Dakle topla preporuka svima!
Ukoliko nekoga interesuje, evo par live snimaka, dakle snimano je u cubase kanalno i poslije minimalno editovano! Takodjer mixer koristim i u studiju najvise kada se snima bubanj!
LIVE MIX
https://www.youtube.com/watch?v=IsLwYaYBZtw
https://www.youtube.com/watch?v=jTo__Vtf0uA
STUDIO MIX (PRIMJER)
https://www.youtube.com/watch?v=bj1AQmboOJw
Super snimke i naravno, odlična svirka benda.
Kad se posluša materijal, potpuno je jasno da ovaj mixer može odraditi posao na veoma profesionalnom nivou i da nije potrebno uložiti par tisuća eura da bi se dobio kvalitetan sound i odlična snimka.
Kao što sam već negdje na forumu napisao, ovaj mixer ima samo jednu manu. Kad ga upalimo ne postavlja se na kombinaciju 5-55. :D Onaj tko s njim rukuje mora imati viši rang znanja od onog uobičajenog, upali, pojačaj, digni visoke i duboke i oderi do crvene ledice.
Ima li neke razlike kod x air 12 ....16.....18 ........osim u broju kanala auxa i slicno.
Jesu li iste sve opcije eq comp gate software predpojacala rta na svakom kanalu.
Cijene su smijesne :)
Opcije se identične za sva tri modela. Isti efekti, njihov broj, vrsta , način podešavanja ... aplikacija je ista i tu nema nikakve razlike.
U hardware dijelu postoji razlika kao što si naveo, u broju kanala i AUX-a. Pored toga, samo model x-air18 ima mogućnost višekanalong snimanja dok ovi manji mogu snimati samo jedan stereo.
Hvala mnogo ! Zivio :)
Super snimke i naravno, odlična svirka benda.
Kad se posluša materijal, potpuno je jasno da ovaj mixer može odraditi posao na veoma profesionalnom nivou i da nije potrebno uložiti par tisuća eura da bi se dobio kvalitetan sound i odlična snimka.
Kao što sam već negdje na forumu napisao, ovaj mixer ima samo jednu manu. Kad ga upalimo ne postavlja se na kombinaciju 5-55. :D Onaj tko s njim rukuje mora imati viši rang znanja od onog uobičajenog, upali, pojačaj, digni visoke i duboke i oderi do crvene ledice.
Vexon koji instrument sviras na tom videu ?
El gitaru i pjevam, i kolega je vokal na nekim pjesmama.
Pa Vedrane to si ti? :D
Inače, da ostali članovi budu upućeni, jedan od najboljih gitarista u BiH.
Ja sam Marnel, surađivali samo na par projekata sa Damirom Paraćom ;)
Jesam drug, hvala mnogo na tako lijepim rijecima...daleko sam ja od toga ali hvala svakako! :D svako dobro :) zivio :D
Pozdrav ,
nemojte zamjeriti ako je vec negdje pisano ..nisam naisao a interesira me da li osim fizickog izgleda postoji jos kakva razlika između ove dvije miksete X18 i XR18 ? Primjetio sam da xr ima xlr(kenon) aux izlaze dok x ima banane. Također sam uspio primjetiti i da 17 , 18 ulazi su na xr banane a na x cinc...sa druge strane x ima rec cinc izlaze dok koliko vidim xr to nema uopce. XR ima antenicu a kod X varijante je ona ugrađena u nutra. Postavlja se pitanje dometa i kvalitet veze ..ima li tu razlike. Softverski koliko vidim je sve isto ?... ili nije ?..
Eto ako netko zna jos nesto a da ja nisam naveo neka javi jer se dvoumimo u izboru kod kupnje. Cijena X verzije je oko 120€ manja ! Zanima me da li osim navedenih kenona i antenice tj izrade ,postoji jos nesto sto opravdava tu visu cijenu XR verzije?
Dobro si primjetio "fizičke" razlike i osim toga je sve isto osim što je konstrukcija izvedena na drugačiji način. Software je identičan za oba modela.
Razlika u cijenu "po Thomannu" je 177 eura i mislim da nema razloga kupovati XR ako ti X odgovara po izgledu.
Što se tiče antenice i dometa u odnosu na x model, nemam direktna iskustva ali mislim da niti ovdje ne bi trebala postojati razlika. Jer, ne radi se toliko o dometu već o tome kolika je "gužva" u mrežnom prostoru, tj. koliko ima različitih signala koji ometaju komunikaciju.
Dobro... hvala kolega kasper... eee sad se bubnjar isprsio da bi on najrađe iskesirao x32 i da su u prijasnjem bendu imali xr18 i da nije to nesto.. rekoh valjda niste dobro podesili u sto i vjerujem da je tako ! Slusao sam neke ozbiljnije bendove na x18 i svi vele da su zadovoljni i lijepo se da podesiti.. ali OK kad vec ima volju i novce necu mu reci nemoj :) Moje pitanje vama koji ste koristili ili bar probali oba dakle seriju x18 i x32 ...da li se zvucno razlikuju i koliko.......predpojacala, eff,eq,comp...itd kanala nam bi bilo i na x18 dovoljno. x32 vise od duplo je skuplji ...
Pogledaj drugi post u ovoj temi. @mikimiki ima X32 i koliko sam ja shvatio, radi se o istim mixerima što se softwarea tiče.
striphio
11.08.2017, 08:09
Može li ova x-32 producer snimati višekanalno?
striphio
11.08.2017, 15:04
Treba li neki jak laptop ili može normala?
Normala :D
Odradit će ti posao svaki malo noviji laptop, i5, 4gb ...
Poželjno je da ima Firewire priključak ali ide i preko USB sučelja. Hvale Reaper kao opciju za snimanje.
milos511
20.04.2018, 03:20
Pozdrav svima, pre svega.... Koristim X18 vec par meseci i vecinu stvari oko mixera sam provalio.... inace koristim ga uz laptop preko lan-a i jako sam zadovoljan, tacnije do pre par dana nisam imao nikakvih problema. u pitanju je sastav dve klavijature, gitara i bubanj, a problem sam primetio najvise kod bas bubnja na predhodnoj svirci... desava se to kao da se sam gain pomera tj kao da bubnjar svira totalno razlicito dinamicki.... dakle svaki 3-4 udarac izbija bubrege dok se onih par udaraca izmedju maltene ne cuju... vu metar na kanalu kick-a se ponasa u skladu s onim sto se cuje, a covek sve vreme udara jednakim intenzitetom... kao da se neko igra sa gain-om... sve se to desava u toku svirke pa sam pokusao da iskljucim sve sto ima veze sa dinamikom na tom kanalu... i gate i compresor iskljuceni a svaki 3-4 udarac 70% jaci nego onih par izmedju, pa se onda 5-6 udaraca ne cuju... u jednom trenutku se kanal na kojem je dobos pojacao za recimo 50% i napravio ludnicu u obliku mikrofonije... mikrofoni i kablovi su radili sledeceg dana na drugom mikseru bez problema... a ja, koji sam na sva usta hvalio ovaj mikser, ostao u cudu... da li neko ima mozda ideju sta bi moglo da pravi problem...
Vjerojatno si uključio Auto mix na tim kanalima.
https://youtu.be/FQrVHU0AClc
milos511
20.04.2018, 11:59
upravo se tako ponasa ali nije ukljiucen auto mix... hvala svakako na pokusaju... evo slike kanala...
Događa sa isto i s isključenim Gate i Compresor?
Promijeni kanale bubnju, da nisu predpojačala dobila po piksi?
Ne pada mi ništa drugo na pamet.
MarjanMilosevic
22.04.2018, 13:52
A da proveris kabal?
Ovo mi zvuci kao da jedna od zica na balansiranom kablu prekida.
milos511
24.04.2018, 02:53
Hvala ljudi na savetima i na pomoci... U nedelju smo radili na mom mixeru, drugi bubnjar... Sve je bilo ok... Pa videcemo... Izgleda da je mixer u redu... Nije bilo nikakvih problema... Bice da je do kabla iako je momku sutradan sve radilo kako treba (posle one problematicne svirke)... Zna kabal da pravi takvu zavrzlamu...
Pozdrav svima, pre svega.... Koristim X18 vec par meseci i vecinu stvari oko mixera sam provalio.... inace koristim ga uz laptop preko lan-a i jako sam zadovoljan, tacnije do pre par dana nisam imao nikakvih problema. u pitanju je sastav dve klavijature, gitara i bubanj, a problem sam primetio najvise kod bas bubnja na predhodnoj svirci... desava se to kao da se sam gain pomera tj kao da bubnjar svira totalno razlicito dinamicki.... dakle svaki 3-4 udarac izbija bubrege dok se onih par udaraca izmedju maltene ne cuju... vu metar na kanalu kick-a se ponasa u skladu s onim sto se cuje, a covek sve vreme udara jednakim intenzitetom... kao da se neko igra sa gain-om... sve se to desava u toku svirke pa sam pokusao da iskljucim sve sto ima veze sa dinamikom na tom kanalu... i gate i compresor iskljuceni a svaki 3-4 udarac 70% jaci nego onih par izmedju, pa se onda 5-6 udaraca ne cuju... u jednom trenutku se kanal na kojem je dobos pojacao za recimo 50% i napravio ludnicu u obliku mikrofonije... mikrofoni i kablovi su radili sledeceg dana na drugom mikseru bez problema... a ja, koji sam na sva usta hvalio ovaj mikser, ostao u cudu... da li neko ima mozda ideju sta bi moglo da pravi problem...
Po ovome što si napisao, radi se od dva kabla koja su na istoj svirci postala problematična ( bas bubanj i doboš). Slijedeći dan radila su dobro na drugi mixer, pa su onda opet na X air u redu?
Ili stvarno nemate sreće, ili imate kablove najniže kvalitete, ili je nešto treće u pitanju. ;)
BTW. Screenshot onog kanala koji si postavio, prikazuje da su uključeni Compresor i Gate. A kažeš da ste to pogasili? Pored toga, ne vide se ostale postavke mixera pa i dalje može biti svašta nešta ako se netko malo "zaigrao", recimo s insertima prema Bus1 gdje je onaj Bin Mackie.
milos511
26.04.2018, 00:38
Hvala jos jednom na pomoci svima... Sto se tice srece, moguce je da je nemamo, a sto se tice kablova siguran sam da nije neki kvalitet.... Gate i kompresor su u presetu ukljuceni, ali sam ih u toku problematicne svirke ugasio i desavalo se isto.... Ni jedan bus nije koriscen, vec je samo master izvucen i dat ljudima u kafani da vezu na njihov "mikser"...
Rezime... ili je u pitanju sreca, ili su u pitanju losi kablovi, ili nesto trece o cemu sam se nadao da cujem od nekoga ovde... Dosta cudna situacija, zato sam se i obratio, a ne mogu neosnovano da napadnem momka koji svira bubanj zbog kablova dok ne eliminisem ostale stavke...
Hvala svima, a ako nekome nesto padne na pamet neka pise... ako se ponovi moracu da pojurim neki dobar servis da ne bismo nagadjali... Pozdrav
Pozdrav ljudi :)
Iscitao sam ovu temu,pa vidim da je pokrenuta poodavno... Mozda ne bi bilo lose ako nije problem sadasnji da kazem visegodisnji vlasnici da se opet jave i prenesu utiske vezano za XR mixere... Razmisljam se konkretno za XR18 i za eventualno neko kucno snimanje... U medjuvremenu su se pojavili i mixeri slicne cene i mogucnosti,pa me zanima da li neko ima misljenje ko je probao da treba neki drugi mix iz ovog cenovnog ranga uzeti u obzir? Hvala
Pitanje za kolegu @Casper. Dali je moguce dobiti Hall efekat na Xr kao na ova dva snimka?
https://www.youtube.com/watch?v=9xAd6c9sJ2k
https://www.youtube.com/watch?v=ccvPdosegLY
Uzeo sam Xr12 i prezadovoljan sam miksetom radi daleko bolje od stare analogne,zadovoljan sam i efektima ali mi ovaj hall sa Pa2x nekako lepse zvuci.
Probao sam da ga namestim tako i na Xr ali nisam uspeo.
taj hall na pa2 je bio jako lep, secam ga se, i to se vrlo jasno cuje na drugom snimku, dok na prvom nekako previse pliva, vise mi lici na onaj hall sa pa3, on je bio tako malo metalan...E sad dal ces bas takav hall dobiti na XR-u ne znam, ali sam cuo par bendova koji rade na tom mixeru i imalu su vrlo korektan i lep efekt, tako da, bice to oket :)
Pitanje za kolegu @Casper. Dali je moguce dobiti Hall efekat na Xr kao na ova dva snimka?
https://www.youtube.com/watch?v=9xAd6c9sJ2k
https://www.youtube.com/watch?v=ccvPdosegLY
Uzeo sam Xr12 i prezadovoljan sam miksetom radi daleko bolje od stare analogne,zadovoljan sam i efektima ali mi ovaj hall sa Pa2x nekako lepse zvuci.
Probao sam da ga namestim tako i na Xr ali nisam uspeo.
Možeš to dobiti bez imalo problema. Neka ti polazna točka budu tvorničke postavke Vintage Reverb, i kao drugi efekt dodaj Stereo Delay. Neka bude malo duži i stavi ga veoma malo, samo da popuni cjelokupnu sliku.
Drugari imam xr12 vec duze vreme i odysevljen sam miksetom medjutim poceo je da zeza wifi prekida i na pola metra udaljenosti,pa me zanima koji ruter externi da kupim sta mi savetujete?
Bilo koji ruter će ti biti dobar.
U dogledno vrijeme bih uzeo ovu igračku pa malo,zasad pasivno čitam vaša iskustva. Koliko je zapravo praktično svirati,gledati npr u tablet s tekstovima i u drugi s komandama za mixer? Laptop je opet nespretan za ga držat "pod rukom". Kako plovite u tim situacijama?
Poslano sa mog Mi A1 koristeći Tapatalk
Ja kad ga namestim pre svirke ne diram ga posle, eventualno mozda pojačam ponekad sve generalno. Ne vidim razlog da u toku svirke stalno nešto cackas po mikseru.
Послато са LG-H990 уз помоћ Тапатока
Ja se od svojih pocetaka osipao na one koji cijelo vrijeme prckaju po mixeru.
Otisao kao dijete da gledam poznati band u mom kraju,i na prvu se razocarao sto basista vise ne svira nego sto svira.
I ja sam za da se mixer podesi prije svirke i onda se bavimo svirkom.
Ali ipak mikrofon bude u pripravnosti na dohvat ruke,zbog eventualnog hodanja i pistanja.
Bilo koji ruter će ti biti dobar.
Pa kako sam razumeo da ima neke veze kakav se ruter uzima,pa ako mozete da mi preporucite neki i naravno zanima me kako se to vezuje i sta se podesava na mikseti?
Ne znam gdje si i što pročitao pa ne mogu komentirati.
Imaš varijantu 2,4ghz ili 5ghz rutera ali oba će raditi bez problema.
Ovdje je video koji sve prikazuje.
https://youtu.be/xLqc_4Q4ERY
yamahapassion
03.10.2018, 07:42
Pozdrav ljudi... Posto mi je moj pm1000 na izmaku snaga ja sam razmisljao da se modernizujem malo i razmisljao sam dugo o ovoj vrsti miksera. Poato je prelezao sve decje bolesti i sad se za sigurno zna da je to mikser koji je prilicno pouzdan i koji je prosao testiranja iz prve ruke ja bih voleo kads bi mi neko odgovorio joa na par pitanja... Posto sam imao miksetu sa snagom, i pasivne kutije interesuje me sada kako bi ovo sve radilo... Znaci da npr. Behringer xr 18 tera dve kutije tipa dynacord corus evolution c 12.2 koje imaju snagu svaka 500w. Jel mi jace ni ne treba uglavnom sviram do 100 ljudi svirke. Pretpostavljam da bi mi trebao neki snagas, i voleo bi da mi neko napise neki kvalitetni snagas snage do 1000w. Onda, interesuje me jel to komplikovano sve povezati? I za kraj, ja, koji ne znam namestiti ni pm1000 nego je uglavnom ostavljam na 5-55, ali imam veliku zelju nauciti sve te funkcije koje imatju ovi modeli behringera... Jednostavno me interesuje da li bi ja uspeo kolko tolko da se snadjem u svemu ovom
yamahapassion
03.10.2018, 07:48
Prijatno me iznenadila cena ovog x-air xr 18 koja je kod thomanna sad trenutno 379e sto je super cena za ovako nesto... Pa sam zato i poceo razmisljati u tom smeru... Bolje dsti pare za taj behringer i joa dodati za snagas... Nego recimo za jedan pm600/3 koji je nekih 1500_1600e... Velika je razlika a ne verujem da je dynacord toliko napredniji od ovih miksera, cak naprotiv
Što se tiče navikavanja za rad na novom konceptu, neće uopće biti problema. Treba naučiti i svladati samo osnovne stvari, većino onoga što x air pruža ti neće niti trebati za live svirku. Za primjer, jednog prijatelja koji je bio zadrti PM1000+ sx300 sam nagovorio na prelazak, postavio mu scenu prije dvije godine na koju i dan danas svira. Prije svirke samo upali aparaturu i pojača klizač na mixeru. Pitam ga u nevjerici, jel ti to radi dobro? On kaže da nikada nije bio zadovoljniji soundom. Toliko o tome.
Predlažem pojačalo (opet behringer :D) iNuke 3000, cca 250 eura. Bit će dovoljno za tvoje kutije, i po kvaliteti i po snazi. Međutim, tu ima mnogo opcija pa može netko da još neki prijedlog osim ovoga.
Što se tiče slaganja opreme i spajanja, lako se nauči popikati kablove jer je u suštini isti princip kao što si radio do sada. ZAto predlažem da kupiš neki Rack gdje će biti već složeno pojačalo i mixer zajedno, samo treba dovući kablove do kutija. Dakle ista stvar kao što si radio i do sada.
Ja imam xr 12 i stvarno je prosto rukovanje. Malo se samo poigra kod kuće da se upoznaju osnovne funkcije. Skrenuo bih samo na jednu stvar i zbog čega ja ne nosim često xr12 na svirke. To je kad radim sa pevacima, muzičarima koji se plaše digitalnog mixera. I takodje ne znaju ništa oko zvuka. Onda im celo veče ne valja ton i ako je bolji ali valjda psiha utiče.
Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
E ovo si lijepo rekao .
Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk
Ima i toga sto kazes psiholoskih efekata... =))
Evo moj pevac stalno se zali ne valja mu zvuk,te mu fali ovo te ono,ne zna ni sam sta hoce,a sve je to zato sto ne moze sam da cacka po mikseti jer se ne razume. Jedva je naucio i na obicnu da se nastima. :D Dok pre par dana je bio kod mene covek koji rastura sa sviranjem i pevanjem,jednom recju profesionalac. Koristi Dinakord 3 i neke novije dinakord kutije(ne secam se koje). Kune se da mu PA4x bolje i cistije radi na moje ozvucenje koje je tako reci dva puta jeftinije od njegovog. Inace koristim Behribger Xr12 i aktivne kutije wharfedale pro 15'.
Pjevaci su prica za sebe. Velis, taman se naucio na stari mixer. Nauka sazeta u tri potenciometra, bas, mid i hi :-)
Sent from my XT1052 using Tapatalk
yamahapassion
03.10.2018, 15:24
Hvala vam kolege za ove savete i pomoc. Vec duze vreme pratim ovu temu i rszmisljam u ovom pravcu i mislim da bi ovo bilo idealno za mene. Ova gore slika koju je kolega Casper postavio, sve spakovano u jedan rack je milina za videti. Ja verujem da je i tezina i gabariti takodje prihvatljiva. E sad, video sam ds nema razlike u sistemu izmedju recimo xr12 i xr18 osim u mogucnosti snimanja, pa sam zato i spomenuo xr18 jel bi sigurno nekada dobio zelju da snimim neku svirku. Uglavnom, ozbiljno rszmisljam u ovom pravcu. Bojao sam se da je to prekomplikovano za upotrebu sto se tice namestanja, efekata itd... Pogotovo za vokal. Ali vi ste me razuverili. Posto ja ne volim puno da cackam po mikseru, ja bi verovatno kao i casperov kolega bio zadovoljan sa jefnom dobro nariktanom scenom, a vremenom bi sigurno naucio kako u hodu da namestam ono sto ne odgovara trenutno na svirci. U principu dobio bi istu stvar, cak i kvalitetniju od dinakorda za upola manje para. Da ne pominjem koliko znaci kada ne moze nijedan klizac i potenciometar fizicki da se osteti ili otkaze kao sto mi se sad desava.
Pojacalo iNuke je tesko-lagano 3,5 kg. Cijeli rack sa svim je do 10 kg. Dobro razmisljas i dobit ces za duplo manje para, visestruko bolju opremu.
Kad smo vec kod snimanja XR12 Xr16 ti snimaju gotov miks ono kako cujes na samom izlazu . Samo ubodes usb flash i snimas,dok XR18 ti snima svaki kanal odvojeno,vokal u jedan kanal ,klavijature u drugi itd.. Pa takav snimak mozes kuci naknadno da doradjujes i obradjujes ukoliko se razumes,ali ako se ne varam da bi snimao sa XR18 moras da poneses i laptop na kom imas instaliran neki od Daw softvera.
u jbt ja sam mislio x12, al posto ne moze vsti i snimanje vise kanala, ipak onda x18! jer bi ga koristio i za cubase usnimke od jednom vise kanala
Vst ne ide niti sa x air 18.
yamahapassion
03.10.2018, 17:26
Sinisa jesi siguran da moze da snimaju? Ako moze, onda je meni realno i xr12 ok. Ja sam hteo samo snimati svirku bez obrade, znaci da dobijem normalan mp3 zapis. To bi mi bilo super ako to moze i xr12
Koristim Xr12 ,snima u wav formatu.
Tako je, xr12 može snimati direktno na USB i to u waw formatu. I tako cijelu večer ako baš želiš. Doduše, imam problema s nekim tipovima USB sticka, jednostavno nakon par sekundi prekine snimanje. Ne znam s čim je to povezano, nije mi se dalo proučavati. Možda brzina read/write USB-a? Jedan stick, i to sasvim bez veze, neka Kina, radi uvijek i bez problema pa njega koristim.
Ovo je snimljeno (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=299436&postcount=243#axzz5StmYIpDR) direktno na gaži i stavljeno na soundcloud bez ikakave obrade. U stvari snimak je super čist i kvalitetan, upravo onakav kako i zvučiš. Ali to ponekad zna i biti frustrirajuće, ne zbog kvalitete snimka nego zbog kvalitete izvedbe. :D
yamahapassion
03.10.2018, 23:22
Ovo je ekstra... I bolje nego sto mi treba. To je to
aha ne koristi vsti? a moze li se otvoriti cubase i snimati odmah 10 kanala u cubase ? sa tom x18?
Možeš istovremeno snimati svih 18 kanala.
znaci u Cubase ce prepoznati svih ulaza 18 kanala?? i fino snimis na sve dodeljene audio kanale u DAW?
Tako je. Ali naravno, prethodo trebaš prilagoditi postavke.
https://youtu.be/G2ujCVPdxRc
pa ako je tako onda to je to, mozes koristiti efekte iz Cubase live, samo ukljucis monitoring, a protok imas. vidis na klipu da ima ASIO driver, to ti je to
I to je izvodivo ali ... kažu neki da je latencija velika. Za reverb, echo bi možda prošlo ali ostale stvari baš i ne. Tako govore oni koji su probali.
yamahapassion
18.10.2018, 16:25
Nasao sam video jedan na youtube, jel moze neko da mi potvrdi jel ova ekipa radi na nekom mikseru iz xr serije?
https://youtu.be/UZJy-oK6VhU
Koliko se može vidjeti na snimku, sviraju na Behringer X32 Producer. (2,53sec)
S obzirom da je video naknadno montiran, vjerojatno je i audio snimak dorađivan pa je pitanje što je još utjeclao na konačni sound kojeg čuješ na videu.
yamahapassion
18.10.2018, 18:09
I bilo je previse dobro da bibilo istinito😀😀
Sve to ovisi ... Poslušaj snimku (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=295549&postcount=144#axzz5UIe374A5) sa XR18, u Thomannu je trenutno 420 eura. Isto tako odlično, i kada bih radio usporedbu na prvu, teško bi vidio/čuo razliku između X32 koji je duplo skuplji.
Ja radim na xr 18 i turbosound iq15.Ja sam prezadovoljan .Jedina mana je router jer kad radim gde je mnogo wifi signala svi se kače na njega pa zna iskočit .Uzeo sam 5ghz router i malo se pomučio da upogonim.A zvuk dynacordašima se dopada kad se naviknu.Može jako puno ali mora da se uči kako pravilno koristiti
Poslano sa mog SM-G928F koristeći Tapatalk
Ako sakriješ da se veza ne vidi onda si riješio uljeze koji se pokušavaju konektati.
Ma kontao sam i to a po stranim forjmima svi ubacuju router
yamahapassion
18.10.2018, 23:31
Jaooo ljudi stavljate me na muke... I ja sam dynacordas ali nisam bas ovisan o dynacord proizvodima... Meni za klavijaturu je u biti svejedno ali se bojim da mi pevaci ne prave problem...
Prijatelju ja baratam tehnikom odlično.Ovisi s kim radim...Harmonikaš folira tokom štimanja sa razvlačenjem i potenciometrom pa posle padne u sevdah pa razvlači kl budala ...pevač koji ne zna šta bi to jsste problem namestit.I to naročito kad se nema vremena za detaljisanje a prostor problematičan.Ali zato imam svirki bez mikrofonije celu noć glasno poprilično.A sub frekvencije vrlo lako doteram do "masnog"tona a da nema bruma.Kupio sam za android aplik.za mkkser ima feedback rta i auto eq pa ako ne stignem pustim njega i on poubija u prvom naletu mikrofonkju
Dodato:
Ja sam je platio skoro duplo više kad ke izašla i za te pare nema digitalije tako dobre.A o kutijama je posebna priča
@momo - Ruter i jest najbolja opcija ali može se pomoći i ovako. Jer, primjetio sam da veza puca kada na kanalu gdje je XR ima više uređaja i onog trenutka kad se netko pokuša spojiti. Zato prije svirke napravim scan kanala i premjestim XR tamo gdje je prazno. Vidi me kak sam na vrhu :D
@yamahapassion - riješi se muke, kupi XR i gotovo. A za pjevače postoji lijek. Ponesi Dynacorda, upali ga i spoji par mikrofonskih kablova. Nek oni vrte i štelaju koliko hoće, a kad te pitaju što je to na tabletu, reci mixer od klavijature. =))
Radim scan odavno.Ali deilo se da se ne mogu spojit da promenim kanal
Obavezno restart XR-a i spaja se odmah. Ali bolje je ruter, tako si miran i bez brige.
Kad smo vec kod aplikacija za Xr vidim da @momo kaze da je kupio app.
Pa koja je razlika izmedju fabricke one besplatne i ostalih,neke se placaju neke ne ? :confused:
Koja je po vama najbolja ?
Bolja je Mixing Station, ta koja se kupuje ali košta smiješnih 7-8 eura. Behringerova ima nedostak što se ne prilagođava poziciji ekrana, tj. nema Auto Rotate. Uvijek je pozicionirana po široj horizontali pa su kod manjih ekrana, pogotvo mobitela, potenciometri "kratki" i automatski neprecizniji. Možeš skinuti free varijantu i pogledati sučelje Mixing Station, a kupovinom dobivaš sve dodatke koji dolaze uz nju.
filozof3
21.11.2018, 14:08
Kolege pozdrav. Od skoro radimo na X32 Producer i sve je super. Ali mislim da jos mozemo da poradimo na njoj i da se vise izvuce, prvenstveno reverbi i delay. Ako neko ima iskustva sa tim pa da mi pokusa razloziti sta je na ovo mixu koristeno od efekata na Andreaninom mikrofonu.
Kako se Vama zvuci ovaj sound?
Ima li neko da bi slikao svoje podesavanje efekata pa da prodiskutujemo?
https://youtu.be/UZJy-oK6VhU
Pozdrav ljubiteljima XR18 sprave :-)
Ja sam vec navodio jednom da dugo radim na xr18 i prezadovoljan sam tom spravom. Kako se kaze, koliko para, toliko muzike, jel :-)
Zelio bih sa vama da podijelim klipove sa zadnje svirke, ali prije toga da objasnim kako mozete snimati kanalno svirku na mobitel, da ne nosite vise laptop sa sobom..
Dakle radi se o tome da skinete aplikaciju Audio Evolution, tacnije kupite aplikaciju i u aplikaciji kupite dodatnu opciju "USB audio license"
(slika: USB Audio License status )
Onda USB kablom (koji se koristi za printer) spojite mixer i mobitel, stim sto vam za mobitel treba OTG adapter, dakle prelaz sa onog standard usb na mini usb za mobitel. Tu sada samo zavisi koji vam je mobitel, koji ulaz. (slika: OTG Adapter)
Kada to uradite mobitel automatski prepozna XR na mobitelu.
Pokretanjem aplikacije kreirate kanale, oznacite inpute (obavezno), imenujete kanale, oznacite dugme record i to je to :-)
Primjer kako to izgleda postavljanjem kanala (slika 3) i nakon snimanja (slika 4)
SAVJET:
- Ukoliko mobitel podrzava mikro SD karticu, obavezno je koristite, sto brza kartica, to je bolje.
- Ako cesto na svirkama koristite isti setup benda, dakle mikrofone i ostalo, najbolje je da prilikom prvog postavljanja setupa za snimanje na ovoj aplikaciji, izaberete opciju "Save projects as template" tako da ne morate svaki put dodavati kanale, imenovati, postavljati inpute i slicno.
- I VEOMA BITNA STVAR U SVEMU OVOME JE INPUT ULAZ. Ovaj program nema opciju stimanja input ulaza tako da za prvi put stimanja snimanja, na tonskoj probi snimite malo da vidite input signale, da vam neki kanali ne bi isli u clip. Sto znaci da pripazite na Gain-e na kanalima mixete.
- Kada zavrsite sa snimanjem i kliknete na dugme stop (na Audio evolution-u), tu program zna da zakoci, pa tek nakon minut, dva pokaze da je zaustavljeno snimanje.
U slucaju da se snimanje nije zaustavilo i da vam kaze da program ne reagira, slobodno mozete ici na opciju "zatvori program".. Jer i nakon toga trake ostaju na sd kartici, ne gube se.
(slika 5: Snimci na kartici )
Mozda vam se ovo sve cini kao puno posla, ali vjerujte oni koji zele mogu ovo napraviti. Bitno je jednom dobro sve ustimati i znati granice gaina kanala, ostalo je sve lako... naravno kanali se snimaju suhi i bez efekta, ostalo je sve do vaseg mixanja B-)
* Spojis mob, otvoris novi projekat iz TEMPLATE-a koji ste napravili predhodno sa svim uradjenim postavkama, i udri record.
Ukoliko vas nesto zanima, slobodno pitajte..
Za dalje poslusajte par snimaka:
HEAVEN - A i ti me iznevjeri @ Yu Caffe (https://www.youtube.com/watch?v=AF7kC6qXuws)
HEAVEN - Izgledala je malo cudno @ Yu Caffe (https://www.youtube.com/watch?v=hoEVREmvy_8)
HEAVEN - Ti i Ja @ Cheers PUB (https://www.youtube.com/watch?v=4GTY-0u45yM)
Odlično objašnjenje, i vrlo korisno. Treba samo napomenut da ne podržavaju svi mobiteli USB to OTG funkcionalnost pa prije kupovine Audio Evolution ovo treba provjeriti.
Nevezano za temu, ne znam iz kojeg razloga je predhodni post označen kao spam ali sad je otključan i vidljiv svima.
Skoro zaboravih, odlična snimka i još bolja svirka.
Druze hvala mnogo!
Ono sto sam ja nasao u vezi kompatibilnosti mobitela i android sistema, kaze ovako:
Compatibility
There are three basic rules that determine if your Android/USB audio device combination will work:
* Your Android device runs Android 3.1 or higher
* Your Android device supports USB host mode (most often you need an OTG cable to enable it)
* Your USB audio interface is 'class compliant'
Your Android device does NOT need to be rooted. To find out if your Android device supports USB host mode, you can either look in our compatibility list (http://www.extreamsd.com/index.php/technology/usb-audio-driver), Google for it, or look at a good phone website like http://www.phonearena.com. Enter your phone model there in the search field and select your device. Then look at Connectivity and see if it says 'USB host'.
Whether a USB audio interface is 'class compliant' or not is harder to determine. If the device does not require specific drivers under Windows or OSX, then there are good chances it will work. Look in our compatibility list if your device is there. If it's not, then you could simply try it out with the free trial version of USB Audio Recorder PRO or the demo version of Audio Evolution Mobile (2 minute recording limit), or in the full version with a 30-second limit and a couple of recordings.
NAPOMENA: Prije kupovine programa mozete probati free trial verziju programa Audio Evolution Mobile Demo, gdje imate mogucnost 2 minute snimanja, a kada kupite tu full verziju, multitrack snimanje imate do 30 secundi, dok ne kupite (onemogucite) u programu USB audio license.
Markox18
11.12.2018, 14:10
Pozdrav kolege,
Da li neko ima presete za efekte ili samo koristite fabricke? za instrumente nije problem, samo na vokalima, kad se namesti boja, pa se dodaju efekti kao da promeni boju vokala. Ako neko ima namestene efekte, molim Vas da mi posalje. inace mixer je odlican. lep cist zvuk.
Hvala
Pozdrav kolege,
Da li neko ima presete za efekte ili samo koristite fabricke? za instrumente nije problem, samo na vokalima, kad se namesti boja, pa se dodaju efekti kao da promeni boju vokala. Ako neko ima namestene efekte, molim Vas da mi posalje. inace mixer je odlican. lep cist zvuk.
Hvala
Za vokale koristim Plate Reverb. Stim sto na EQ -> na effektu Low-Cut stavim do 200 hz a Hi-Cut do 5k.
Na kanalu vokala, otidji na SENDS, i u vrhu desno ukljuci opciju S/E, poslije toga dobiti ces ispod federa dodatne opcije kako da salje effekte u monitor, iu main. Kod mene su svi nastimani na "POST".
Onda su nam ukusi vrlo slični. :D Nisam dirao lowcut na efektu već sam samo skinuo na EQ. Pored Plate Reverb na FX2, dodam Vintage Reverb na FX1 sa defaultnim postavkama.
To da, medjutim ja sam ovdje pricao o eq na effektu.. a naravno da na EQ VOKALA obavezno ide low cut :-)
A ukoliko na monitoringu imas mikrofoniju ili neko muljanje, mozes nastimati za monitoring eq - effekta, tako da neces imati problema :-)
Krivo si shvatio, ovo nije EQ mic kanala. Ovo je EQ koji djeluje na efekat. Ista je stvar kao kada ti postavljaš low cut na samom efektu na 200hz samo što ja djelujem sa EQ na to područje.
Inače nemam nikakvih problema na monitoringu. A i od nedavno koristim in ear pa je to milina za poštelati.
Pozdrav ljubiteljima XR18 sprave :-)
Ja sam vec navodio jednom da dugo radim na xr18 i prezadovoljan sam tom spravom. Kako se kaze, koliko para, toliko muzike, jel :-)
Zelio bih sa vama da podijelim klipove sa zadnje svirke, ali prije toga da objasnim kako mozete snimati kanalno svirku na mobitel, da ne nosite vise laptop sa sobom..
Dakle radi se o tome da skinete aplikaciju Audio Evolution, tacnije kupite aplikaciju i u aplikaciji kupite dodatnu opciju "USB audio license"
(slika: USB Audio License status )
Onda USB kablom (koji se koristi za printer) spojite mixer i mobitel, stim sto vam za mobitel treba OTG adapter, dakle prelaz sa onog standard usb na mini usb za mobitel. Tu sada samo zavisi koji vam je mobitel, koji ulaz. (slika: OTG Adapter)
Kada to uradite mobitel automatski prepozna XR na mobitelu.
Pokretanjem aplikacije kreirate kanale, oznacite inpute (obavezno), imenujete kanale, oznacite dugme record i to je to :-)
Primjer kako to izgleda postavljanjem kanala (slika 3) i nakon snimanja (slika 4)
SAVJET:
- Ukoliko mobitel podrzava mikro SD karticu, obavezno je koristite, sto brza kartica, to je bolje.
- Ako cesto na svirkama koristite isti setup benda, dakle mikrofone i ostalo, najbolje je da prilikom prvog postavljanja setupa za snimanje na ovoj aplikaciji, izaberete opciju "Save projects as template" tako da ne morate svaki put dodavati kanale, imenovati, postavljati inpute i slicno.
- I VEOMA BITNA STVAR U SVEMU OVOME JE INPUT ULAZ. Ovaj program nema opciju stimanja input ulaza tako da za prvi put stimanja snimanja, na tonskoj probi snimite malo da vidite input signale, da vam neki kanali ne bi isli u clip. Sto znaci da pripazite na Gain-e na kanalima mixete.
- Kada zavrsite sa snimanjem i kliknete na dugme stop (na Audio evolution-u), tu program zna da zakoci, pa tek nakon minut, dva pokaze da je zaustavljeno snimanje.
U slucaju da se snimanje nije zaustavilo i da vam kaze da program ne reagira, slobodno mozete ici na opciju "zatvori program".. Jer i nakon toga trake ostaju na sd kartici, ne gube se.
(slika 5: Snimci na kartici )
Mozda vam se ovo sve cini kao puno posla, ali vjerujte oni koji zele mogu ovo napraviti. Bitno je jednom dobro sve ustimati i znati granice gaina kanala, ostalo je sve lako... naravno kanali se snimaju suhi i bez efekta, ostalo je sve do vaseg mixanja B-)
* Spojis mob, otvoris novi projekat iz TEMPLATE-a koji ste napravili predhodno sa svim uradjenim postavkama, i udri record.
Ukoliko vas nesto zanima, slobodno pitajte..
Za dalje poslusajte par snimaka:
HEAVEN - A i ti me iznevjeri @ Yu Caffe (https://www.youtube.com/watch?v=AF7kC6qXuws)
HEAVEN - Izgledala je malo cudno @ Yu Caffe (https://www.youtube.com/watch?v=hoEVREmvy_8)
HEAVEN - Ti i Ja @ Cheers PUB (https://www.youtube.com/watch?v=4GTY-0u45yM)
Postoji li šansa da se ovako nešto napravi na xr16?
Može xr16 ali samo 2 kanala Master i to direktno na stik
Poslano sa mog JSN-L21 koristeći Tapatalk
Samo da se prijavim, od skoro uzeh Midas MR12!
Fenomenalan zvuk, efekti fenomenalni, najvise sam se odusevio kada sam video BBE Sonic Maximizer kojeg sam nekada vukao u reku :)
Reverb i delay visokog kvaliteta, kompresori po kanalu odlicni, sve u svemu, uz Maui 28 G2 = fantazija u minijaturi :)
Čestitam, dobro došao u klub! ;)
yamahapassion
19.02.2019, 19:29
Pozdrav kolege, evo i ja se javljam posle nekog vremena i vaganja svih cinjenica, i resio sam definitivno da uzmem x-air 12. Gledajuci sve ove "firmirane" skupe miksete i poredeci je sa ovom miksetom, jednostavno moram da priznam da je ovo best buy, i da meni kao prosecnom muzicaru koji svira aranzer sa pevacem , eventualno pevacicom stvarno ne treba nista bolje. A sa jedne strane ne zelim da se zalecem kupovinom miksete koja mi je bila u prvom planu (powermate 600/3) jel je preskupa za ono sto nudi a duboko sam uveren da cu sa ovom kombinacijom x air miksete i snagasa dobiti u najmanju ruku isti ako ne i bolji sound. Narucio sam behringer iNuke 3000 i planiram jos x air 12 strpati u jedan rack, a za pokretanje svega toga bi koristio laptop 17" povezan lan kablom i eventualno pored mene bi bio telefon na kome bi namestio da mi samo volumeni budu pod rukom za ne daj Boze. Eto, to je neko moje razmisljanje da si napravim neki setup za koji skoro imam sve komponente (iNuke sam dobio povoljno) a laptop imam od ranije (amd quad core, 4gb ram itd itd...). Samo bih vas pitao jos jednom, da li vam se ovo cini kao kombinacija koja je kadra odraditi manje svirke 50-70 ljudi koje inace i sviram, sa kutijama dynacord corus evolution 12.2 (2×500w)?
Za snagu ne trebaš brinuti, odradiš time u normalnim uvjetima i dvosturko više. Behrniger je inaće izbacio novu seriju pojačala u zamjenu iNuke ali ni ova kupovina nije loša, pogotovo ako si ga dobio povoljno, kako kažeš.
yamahapassion
19.02.2019, 21:30
Hvala Casper na brzom komentaru... ovaj iNuke 3000 dobijam u nekoj vrsti kompenzacije tako da ce me stvarno izaci super povoljno.... ja sam se resio pa sad sta mi Bog da... znam da cu imati dosta toga da ucim i da eksperimentisem kako bi dobio čestit sound, ali nikad nije kasno da se nesto novo i nauci i unapredi znanje, a racunam i na pomoc vas dragih kolega ovde ako mi bas negde zapne. Reci mi samo Casper ako povezem laptop i miksetu lan kablom to je to? Nema problema nikakvih onda u smislu pucanja veze itd... idem nekom logikom, al opet bolje da pitam.
Trebat će malo prakse i učenja ali vidjet ćeš da to nije ništa strašno što se ne može svaladati. Uvijek radim putem WiFi i nikada nisam imao problema. Uglavnom sam sa tabletom na metar od boxa i ako veza pukne, što se događa vrlo rijetlo, ponovo se spojim, to traje 10tak sekundi. Spajanje lan kablom je dobro rješenje ali to je jedan kabl više za spajati. :D
yamahapassion
20.02.2019, 13:47
Hvala Casper jos jednom... ja sam mislio prvo neka bude spojeno kablom dok se malo ne uhodam jer znam da je tako 100% sigurno i ne moram razmisljati sta urasiti u panici ako pukne veza. Kasnije cu sigurno raditi kao i vi, eventualno dokupiti ruter i to je to. Jos jednom hvala.
Novi barometar cijena. Od prije par godina (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=290697#post290697) su se iznosi prepolovili i sada treba dobro razmilsiti da li uzeti x18 jer za te novce nema boljeg uloga.
Pa pre pola godine xr18 je bio oko 800eu, sad vidim 432eu. :)
Ja 300 eu platio xr12.
Za te pare definitivno xr18
Treba obratiti pažnju na razliku u predpojačalima, skoro isti model ali s originalnim MIDAS predpojačalima je bitno skuplji.
MR18 vs XR18
Na linku ispod pogledajte odličnu usporedbu ove dvije serije.
http://bfy.tw/MPRO
Zaključak je da za live nastup nema potrebe kupovati MR jer se razlike u kvaliteti na ozvučenju neće bitno osjetiti. Ipak, onaj tko ga želi koristiti (i) u studijske svrhe trebao bi razmisliti o kupovini skuplje i bolje varijante.
Jel to sigurno provereno da nije marketinski trik samo da se plati vise za istu stvar ? Bilo je reci koliko se secam da su u xr predpojačala MIDAS i to je svud reklamirano tako... :confused:
Pitam jer planiram bas za studio da uzmem xr18... Sad si me malo zbunio...=))
Nije reklamni trik, tako jest. U MR modelu su ugrađena bolja MIDAS predpojačala i zato je cijena viša. Jeli opravdano, tko bi ga znao, a ako pogledaš link iz mog predhodnog posta vidjet ćeš da on vodi prema recenziji koja je napravljena vrlo pedantno pa će ti možda biti od koristi prilikom odluke.
baltik79
06.03.2019, 17:07
Jel moguce imati na laptopu istovremeno konekciju sa X AIR i biti spojen na WiFi tako da imam pristu i internetu i mikseru?
Na laptopu ne možeš istovremeno imati dvije aktivne wifi mreže. Dakle, odgovor na tvoje pitanje je negativan.
Međutim, možeš ostvariti ovo što ti treba s dodatnim ruterom. Laptopom se spajaš prema ruteru (bežično ili LAN),a onda s tog rutera kontrolirati mixer, opet bežično ili putem Lan kabla.
baltik79
06.03.2019, 20:19
Mislio sam, ako se sa laptopa kablom (LAN) spojim na X AIR, da li je moguce imati osim te LAN konekcije jos i WiFi konekciju sa ruterom na istom laptopu? Znaci, da li je moguce imati istovremeno Lan i WiFi konekciju na istom kompu a da su mi obe aktivne? Tako da slusam youtube i po potrebi mjenjam vrijednosti na mikseru a da ne mjenjam konekciju?
Ne, ne možeš imati istovremeno LAN i wifi konekciju na laptopu.
Posjedujem MR12....jeste osjeti se razlikaa...
Pozdrav svima.
Evo i mi se opremismo AIRom X18 i na prvu, poprilično smo zadovoljni.
Odradili smo jednu probu i jednu svirku na njemu i situacija je slijedeća:
- u oba slučaja nismo imali dodatni ruter, nego direkt konekcija WIFI s laptopom i android tabletom.
- na probi je WIFI veza pucala na laptopu, dok je tablet bio cijelo vrijeme konektiran.
- na svirci sam koristio drugi, jači laptop i bez obzira na 100tinjak posjetitelja WIFI veza nije niti jednom pukla. U čemu je caka, možda u proizvođaču vrsti WIFi adaptera u laptopu ne znam.
Međutim, da izbjegnem moguće probleme u buduće, evo spojio sam CONFAST 300Mbps ruter ( nekakvi s ebaya ).
Ruter resetirao na tvorničke postavke, dao ime i šifru mreži i to je to.
Sada se laptopom i miksetom spajam na ruter lan kablom, i imam konekciju s miksetom, dok je istovremeno WIFI od laptopa spojen na internet preko kućnog rutera i
imam internet.
Trenutno to sve testiram, ali imam konekciju s istog laptopa i prema mikseti i prema internetu.
Ja koristim Xr12 i nijednom mi nije pulkla veza sa wifi. Pevac i pevacica koriste Android telefone ja tablet,radi savrseno. cak i ako ti pukne veza ne znam cemu frka konektujes se ponovo.
Koliko sam skužio iz iskustva kolega ovdje na forumu, jedino puca veza na PCu, dok tableti nemaju tih problema.
Mene više veseli da imam i kontrolu nad miksetom i internet istovremeno.
MIslim da je PC...koristim MacAir i nikad problem nisam imao...na windows surface puca
Pozdrav svima.
Evo i mi se opremismo AIRom X18 i na prvu, poprilično smo zadovoljni.
Odradili smo jednu probu i jednu svirku na njemu i situacija je slijedeća:
- u oba slučaja nismo imali dodatni ruter, nego direkt konekcija WIFI s laptopom i android tabletom.
- na probi je WIFI veza pucala na laptopu, dok je tablet bio cijelo vrijeme konektiran.
- na svirci sam koristio drugi, jači laptop i bez obzira na 100tinjak posjetitelja WIFI veza nije niti jednom pukla. U čemu je caka, možda u proizvođaču vrsti WIFi adaptera u laptopu ne znam.
Međutim, da izbjegnem moguće probleme u buduće, evo spojio sam CONFAST 300Mbps ruter ( nekakvi s ebaya ).
Ruter resetirao na tvorničke postavke, dao ime i šifru mreži i to je to.
Sada se laptopom i miksetom spajam na ruter lan kablom, i imam konekciju s miksetom, dok je istovremeno WIFI od laptopa spojen na internet preko kućnog rutera i
imam internet.
Trenutno to sve testiram, ali imam konekciju s istog laptopa i prema mikseti i prema internetu.
Nista bez routera vjeruj.. bolje sprijeciti unaprijed..
Ja XR18 koristim vec 3 godine i uvijek nosim router najobicniji od 20 eura.. i konekcija nikada nije pukla, ali bas nikada. Tak nije losa fora.. da naziv mreze na routeru napises kao naziv benda ili recimo ja sam stavio kod nas: INSTAGRAM HEAVEN BEND .. i vjeruj da ima effekta :D ljudi cesto salju snimke na instagram ili nas taguju poslije svirke kada postave video... tj lakse nas pronadju.
Btw, ja redovno uradim backup postavke AIR X programa na tabletu te iste zipujem i stavim na dropbox, za svaki slucaj da imam tamo sve.
Pozz i sretno vam u radu!
Ja sam imenovao vezu nešto poput "free-ime.banda" i kad se ne mogu spojit, pitaju na koja je šifra. Velim ja, runda za sve, nije skupo. :D
Moja iskustva, vezano za ruter i spajanje su slijedeća. Dvije godine sviram bez ikakvih problema, veza puka par puta. Jedino što uvijek napravim jest, scan kanala prije svirke i eventualno premjestim xair tamo gdje "nije gužva". No, prije par vikenda mi se javlja prijatelj sa gaže, panika, sala puna ko čep, a nije da veza puca, nego se uopće ne može se spojit .... ufff ... i drugi dan kupuj odmah ruter jer kad se jednom dogodi ... znam da i on ovo čita pa mu usput šaljem pozdrav.
Nakon ovog događaja se meni nekako uvukao strah u kosti. :-O Mogu predpostaviti kako se čovjek osjeća kad nema sve pod svojom kontrolom. A u mojoj ladici već duže vrijeme leže dva rutera, baš sam lijenčina ... i tako krenuh u akciju. Malo sam ga otpilio da stane u "kofer za mađioničare" i eto ga sad, radi svoj posao.
Kad sam već na temi, nastavit ću vezano za istovremeno spajanje laptopa na mixer i internet. Kao što je MIŠ to napravio. Napisao sam prije par postova da se to ne može ostvariti ali ne zato jer to tehnički nije moguće, već zato jer za takav hak potrebno malo kopati po registry windowsa. A taj posao bolje da ne radi onaj tko nije vičan poslu jer vrlo lako može poći po zlu. Da budem još precizniji, moguće je istovremeno ostvariti i dvije različite wifi veze ali to opet spada u sferu nadgradnje. Svakome na volju ali ja držim da je na svirci primarna stabilnost instrumenata, u ovom slučaju mixera. Zato za X air treba koristiti uređaj koji nije na internetu ili koji se istovremeno ne koristi za prikaz textova. To je moje razmišljanje i (ne)razumijem :D one koji misle drugačije.
I još dva pitanja, ili možda savjeta.
@MIŠ - zašto nisi iskoristio kućni ruther, s Xairom se spojio na njega i onda na laptopu ne moraš imati dvije konekcije, lan i wifi, već se samo putem wifi-ja spajaš i na mixer i internetu?
@Vexon - spremanje postavki i na dropbox je dobra praksa. Pored toga bi bilo dobro iste spremiti i u sami mixer putem screenshota. Ako se dogodi slijedeća situacija da otkaže tablet ili pukne konektor za njegovo napajanje, ostaješ bez uređaja s kojim radiš. Ti imaš scenu u dropboxu i to spašava situaciju ali za one koji to nemaju, nastaje problem. Ako se scena pohrani i u mixer, uvijek možeš uzeti nečiji mobitel (ili svoj :D) instalirati aplikaciju i jednostavno "pobrati" podateke s mixera te nastaviti raditi.
Eto malo podužeg posta ali vjerujem da će biti zanimljiv trenutnim i budućim korisnicima ovog uređaja.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.